Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2011Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Kirjastot.fi


Saurula, Kati: Koiruohon kaupunki.
Arktinen  Banaani 2011.
ISBN 978-952-5768-86-2 (sid.)   32 e.   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Kati Saurula kuvaa esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki kiehtovasti ja asiantuntevasti Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden taustoja, seurauksia, elämää ja sen hiipumista Pripyatin kaupungissa.
Prokopjevin perheen loputon raadanta kolhoosissa päättyy uuden uljaan ydinvoimalan ansiosta, johon perheen vanhemmat Jelena ja Viktor pääsevät töihin tuhansien muiden neuvostokansalaisten tavoin. Arki täydelliseksi rakennetussa Pripyatissa soljuu eteenpäin pienine iloineen ja unelmineen, elämä on tasaista ja säänneltyä. Jelena ja Viktor suorittavat parhaansa mukaan heille annettuja tehtäviä, Nadja haaveilee koulutyönsä lomassa tulevaisuudesta ydinfyysikkona.
Komea voimalakaupunki luhistuu voimalassa tehdyn epäonnistuneen kokeen seurauksena. Prokopjevin perheen tarina ei lopu siihen. Pahin on edessä vasta yli 20 vuotta myöhemmin, kun Nadjalle alkaa selvitä, mitä hänen vanhemmilleen lopulta tapahtui.
Kati Saurula on 32-vuotias valtion virkamies Joensuun Kiihtelysvaarasta. Kimmoke kirjan kirjoittamiseen syntyi, kun Saurula halusi antaa apelleen erilaisen joululahjan. Tuoreen äidin sinnikkyys ja pohjaton tiedonjano saivat aikaan tarinan, jota ei malta laskea käsistään. Kirjan julkaisupäivänä 26. huhtikuuta 2010 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee kuluneeksi 25 vuotta.
Lisätietoa:
- Yle.fi - Pohjois-Karjala : Koiruohon kaupunki koukuttaa - haastattelun voi myös kunnella.
- Yle.fi - Aamun kirja 28.4.11 - Kati Saurula.
- Savon Sanomat 28.4.11 - Stranius, Pentti.Atena


Rovira, Álex & Miralles, Francesc: Lopullinen vastaus.
Alkuteos: La última respuesta, 2009.  Suom.. Anne Dougan.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-683-2 (sid.)     32 e.   Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Huikea trilleri Albert Einsteinin salaisuuden jäljillä.
Salasiko Einstein yhtälön, joka muuttaisi koko ihmiskunnan kohtalon? On kulunut jo runsaat sata vuotta siitä, kun Albert Einstein kehitti suhteellisuusteorian, jonka pohjalta Oppenheimer rakensi atomipommin. Mutta Einstein ei ehkä kertonutkaan maailmalle koko totuutta vaan salasi osan kaavastaan - teorian, joka mullistaisi koko käsityksemme maailmankaikkeudesta.
Lopullinen vastaus on nopeatempoinen salaliittotrilleri. Einsteinin salattu kaava paljastuu pala palalta, kun toimittaja Javier ja tutkija Sarah seuraavat salaperäisen neron jalanjälkiä ympäri Eurooppaa. He eivät kuitenkaan vielä tiedä, että lopullisen vastauksen etsinnästä tuleekin ennen kaikkea matka heidän omaan sisimpäänsä.
Lopullinen vastaus voitti Novela Ciudad de Torrevieja -kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009. Kirjan oikeudet on myyty 12 maahan, ja kotimaassaan Espanjassa sitä on myyty kymmeniätuhansia kappaleita.
Álex Rovira on kirjailija, toimittaja ja luennoitsija, jonka tietokirjoja on käännetty yli 40 kielelle. Francesc Miralles on säveltäjä, toimittaja ja kirjailija, joka on aiemmin julkaissut kaksi trilleriä.
Huom!  Kerrassaan  mielenkiintoinen ja viihdyttävä kirja, joka herättää kysymyksiä  Albert Einsteinin elämästä ja innostaa tutustumaan Einsteinin elämään ja saavutuksiin. 
Arvosteluja:
- Hs.fi 25.5.11 - Paukku, Tarmo: Einsteinin kaavan jäljillä.
- Savon Sanomat 18.4.11 - Nisula, Antti.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Albert Einstein.
- Atena - Álex Rovira & Francesc Miralles.
- www.alexrovira.com.
- www.francescmiralles.com.
- Malcolm Gladwell ja 10 000 sääntö.

Tietokirja

Thompson, Jason: Kirjan uusi elämä :tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä.
Alkuteos: Playing with books, 2010. Suom. Mirja Muurinen.
ISBN 978-951-796-7488-8 (nid.)  34 e.  Ilm. kevät 2011.  Kansikuva.
Miten olisi lompakko lempikirjan kansipaperista tai upea lahjarasia vanhasta nuottivihosta? Kaikkialta löytyy kirjoja, joille ei ole enää käyttöä: unohdettuja pokkareita, vanhentuneita tietosanakirjoja, repaleisiksi luettuja romaaneja. Kun niistä tekee uusia esineitä, kirja palaa käyttöön entistä hienompana ja tuottaa uudenlaista iloa.
Jason Thompson on koonnut kohta kohdalta eteneviä, selkeitä ohjeita, joilla kirjojen kansista ja sivuista luodaan lumoavan kauniita uusia esineitä. Töissä hyödynnetään liimaa, saksia, askartelu- ja origamitekniikoita, ompelukonetta ja jopa sahaa. Kirjan uusi elämä esittelee myös korkealaatuista taidetta, josta voi poimia jännittäviä ideoita omiin töihin.
Kaunis kuvitus ja hauskat ohjeet innostavat kokeilemaan, miten monella tavalla vanhalle kirjalle voi antaa uuden elämän.Avain

Uusia painoksia

Stott, Rebecca: Korallivaras.
Alkuteos: The coral thief, 2009.  Suom. Arto Schroderus. 
Avain 2011.
ISBN 978-951-692-833-6  (nid.)   Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
1. p. ilmestyi elokuussa 2010.


Bazar


Rosman, Ann: Majakkamestarin tytär.
Alkuteos: Fyrmästarens dotter, 2009.  Suom. Anu Koivunen.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-01-4 (sid.)  32 e.    Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!
Pienellä saarella Marstrandin ulkopuolella rakennetaan uutta kokouskeskusta. Vanhoja rakennuksia kunnostetaan, ja 1868 rakennettu majakka palautetaan korjattuna alkuperäiselle paikalleen. Majakanvartijoiden asunnon kellaria remontoidessaan rakennusmiehet kohtaavat järkyttävän näyn: umpeen muuratusta huoneesta löytyy miehen ruumis.
Karin Adler Göteborgin rikospoliisista saa jutun tutkittavakseen, ja pian hän saa selville, että ihmeen hyvin säilynyt ruumis on ollut piilossa nelisenkymmentä vuotta. Sitten edessä onkin umpikuja. Karinin ainoat johtolangat ovat lista vuosikymmeniä sitten kadonneista ihmisistä ja vihkisormus. Tilannetta ei helpota se, että Karinin ihmissuhteet ovat pahasti solmussa niin työpaikalla kuin kotonakin.
Ann Rossmanin esikoisteos Majakkamestarin tytär aloittaa rikostutkija Karin Adlerista kertovan dekkarisarjan. 
Hänen toinen romaaninsa Själakistan julkaistaan suomeksi keväällä 2012. Bohuslänin saaristoon sijoittuva Majakkamestarin tytär lumoaa purjehduksen, meren ja majakoiden ystävät elävällä kuvauksellaan; lukija voi lähes tuntea suolaiset pärskeet kasvoillaan. Hyytävän jännittävä teos on erittäin vaikuttava esikoisromaani, joka luo kovat odotukset sarjan seuraavalle osalle. Tästä piinkovasta lahjakkuudesta kuullaan vielä.
Ruotsalainen  Ann Rosman (s. 1973) asuu Bohuslänin rannikolla, Marstrandin pikkukaupungissa miehensä, lapsenssa ja kissansa kanssa. Hän rakastaa merta ja saaristoa ja on harrastanut purjehdusta pienestä pitäen. Rosman on opiskellut taloustiedettä ja tietojenkäsittelytiedettä ja työskennellyt IT-konsulttina, mutta nykyisin hän tekee sitä mitä oikeasti haluaa: kirjoittaa päätoimisesti dekkareita. 
Huom!   Erinomainen kirja.  Jälleen kerran löytyi uusi ruotsalainen dekkaristi ja hieno meriaiheinen dekkari. Ja mikä parasta, myös sarjan toinen osa julkaistaan suomeksi ensi keväänä , eli kevät 2012.
Ann Rosman DekkariNetissä.

Hammer, Lotte & Søren: Saastat.
Alkuteos: Svinehunde, 2010.  Suom. Sanna Manninen.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-23-6 (sid.)   34 e.    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!
Kouluun tulevat lapset kohtaavat karmean näyn: liikuntasalin katosta roikkuu viisi alastonta, silvottua miehen ruumista. Etsivä Konrad Simonsen murharyhmineen on ymmällään. Keitä uhrit ovat? Mikä on raakojen veritekojen motiivi?
Miksi ruumiit on tuotu koululle? Kun surmattujen henkilöllisyydet selviävät, Simonsen huomaa kaikkien uhrien olleen pedofiileja. Surmatöiden takana on Kostajiksi itseään kutsuva pieni aggressiivinen ryhmittymä, jonka jäsenet ovat pedofiilien uhreja. Simonsen yrittää pitää murhien taustat salassa sensaatiohakuiselta lehdistöltä, mutta Kostajat tekevät tiivistä yhteistyötä toimittajien kanssa, ja pian koko Tanska kohisee murhista. Kostajat ovat pettyneitä pedofiileille langetettuihin lieviin rangaistuksiin, ja saatuaan koko kansakunnan huomion he aloittavat järjestelmällisen kampanjan lynkkausmielialan nostattamiseksi.
Saastat on voimakas, taidolla kirjoitettu tarina oikeuslaitokseen pettyneistä kansalaisista, manipuloinnista ja kansankiihotuksesta. Se näyttää, mitä tapahtuu kun oikeutta janoavat ihmiset ottavat lain omiin käsiinsä.
Huom!  Loistava dekkari.  Erittäin koskettava ja koukuttava kirja. Hienoa, että jatkoa seuraa. 
Lotte & Søren Hammer DekkariNetissä.

Morton, Kate: Paluu Rivertoniin.
Alkuteos: The House of Riverton, 2006.  Suom. Helinä Kangas.
Bazar 2011.
ISBN 978-952-5637-36-6 (sid.)   34 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Kate Morton (s. 1976) asui lapsuutensa ja nuoruutensa eri puolilla Australiaa.  Hän muutti Lontooseen opiskelemaan ja suoritti lisensiaatin tutkinnon draamassa ja puheviestinnässä aikomuksenaan luoda ura näyttelijänä.  Pian hän huomasi, että hänen oikea kutsumuksensa oli kirjallisuus. Hän muutti takaisin Australiaan ja alkoi opiskella kirjallisuustiedettä  ja kirjoittaa omia tekstejä. Tähän mennessä hän on julkaissut kaksi romaania ja saanut monia merkittäviä kirjallisuuspalkintoja.  Paluu Rivertoniin on Mortonin esikoisteos. Paluu Rivertoniin on sykähdyttävä lukuromaani, joka pyyhkäisee lukijan mukaansa 1920-luvun englantilaiseen kartanomaisemaan ja 1990-luvun Lontooseen.  Se on tarina rakkaudesta, joka ajaa ihmiset käsittämättömiin tekoihin; tarina  murhasta, valheista ja salaisuuksista.  Kieleltään ja tyyliltään ylivertainen romaani on niittänyt suosiota ympäri maailmaa.  Isosso-Britanniassa kirja oli Sunday Timesin bestsellerlistan ykkösijalla ja Yhdysvalloissa se nousi New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.  Aika näyttää onko kirja maineensa veroinen. Vaikuttaa kiinnostavalta.
Lisätietoa:
- Bazar - Kate Morton.
- www.katemorton.com.
- Facebook - Kate Morton.Blue Moon
Conranic

Kovan lain konnia ja koukkuja.
Toim. Kari Lindgren.  Suom. Jari Niittylä?
Conranic 2011.   (Book Studio -kirjat).
ISBN 978-951-612-067-9 (sid.)   27 e.   Ilm. 4/2011.
Maailma on kova paikka, kovassa paikassa on oltava kova laki. Se pätee niiden keskuudessa, jotka lakia rikkovat, ja myös niiden, jotka yrittävät sitä valvoa. Konnia ja koukkuja on moneksi ja myös keinoja ja toimintatapoja. Tässä kokoelmassa niitä esiittelevät kertomuksissaan mm. Raymond Chandler, Ross Macdonald, Dashiell Hammatt, Samuel Fuller, James M. Cain, Jim Thompson, Stephen King, Quentin Tarantino.
Huom!  Valitettavasti en vielä saanut selville onko tämä kirja ilmestynyt aikaisemmin jollakin muulla nimellä suomeksi ja alkukielellä.  Selvittelen kun olen työpaikallani kirjastossa, josta löytyy kaikki aikaisemman suomennetut rikosnovellikokoelmat.

Uusia painoksia

Femme Fatala : murhaavan hurmaavat naiset.
Alkuteos: Ms Murder, 1989? .  Toim. Marie Smith. Suom. Sirpa Vuento.
Conranic 2011.
ISBN 978-951-612-068-6 (sid.)   27 e.   Ilm. 4/2011.
Huom. Kirja on ilmestynyt aiemmin Book Studion Jännityksen mestarit sarjassa (nro 77) vuonna 1993 nimellä
Murhaavat naiset : [Agatha Christiestä Sara Paretskyyn].

Woolrich, Cornell: Sulhanen pukeutuu mustiin.
Alkuteos: Rendevouz in black, 1948. Suom. K.O. Harri??.
Conranic 2011.   (Book Studio -kirjat).
ISBN 978-951-612-069-3 (sid.)  27 e.   Ilm. 4/2011.
Huom!  Tämä kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran  suomeksi Librumin kustantamana
ja Väinö J. Tervaskarin suomentamana vuonna 1981 nimellä Koston hetki.
Reijo Kalvaksken suomennos ilmestyi v. 2000 Book Studion Jännityksen mestarit sarjassa (nro 120) nimellä Sulhanen pukeutuu mustiin. En valitettavasti saa mistään tietoa, onko tämä uusi suomennos vai edelleen Reijo Kalvaksen suomentama.
Aika näytää kunhan saan kirjan käsiini.
Lisätietoa:
Cornell Woolrich DekkariNetissä.CrimeTime


Bagge, Tapani: Kasvot katuojassa.
Crime Time 2011.
ISBN  978-952-5918-27-4  (sid.)   Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Keravalainen kovan onnen lakimies Onni Syrjänen on päässyt sänkyyn elämänsä naisen kanssa. Ikävä kyllä Elina ei enää ole hengissä eikä Syrjänen muista mitään. Totuutta jäljittäessään Syrjänen joutuu synkälle matkalle menneisyyteen - myös omaansa. Onni Syrjänen on asianajajaliitosta potkut saanut keravalainen alamaailman lakimies, jolla on hyvä sydän. Se vain on säilötty alkoholiin, koska Onni ei halua enää päästää sitä särkymään. Nyt Onnin elämän syöksykierre päättyy katuojan kautta sairaalaan ja hän joutuu miettimään elämäänsä uudelleen. Antaako mennä vaan, kun on alamäki taas, vai yrittääkö nousta jaloilleen? Voiko menneitä vääryyksiä oikaista? Taivaanrannanmaalari-isästä ei ole sanottavaa apua, mutta baarineiti Aila sekä tarjoaa että tarvitsee tukea, samoin Onnin pikkurikolliset serkut, Häkkisen veljekset. Löytyykö totuus kaurapuurosta vai AA-kerhosta? Vai voiko se olla liian julma paljastettavaksi? Asioita ei helpota, että keravalainen rikollisjengi Sherwood Kings yrittää Onnin avustuksella ujuttautua lailliseen liiketoimintaan rakennus- ja ravintola-alalle. Onnin hämeenlinnalaisserkun Tuuli Nokelan miehen katoaminen ja sittemmin löytyminen kuolleena tuo kuvioon sydän- ja syöpäpotilaslapsilta huijatut miljoonat. Tuuli-serkku ja tämän viisivuotias poika Joonas näyttävät kuitenkin antavan Onnille tilaisuuden normaaliin perhe-elämään.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Jokinen, Seppo: Ajomies.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-25-0  (sid.)    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Oululaisesta lehdestä irtisanottu rikostoimittaja Rami Vanninen löydetään vanhan tamperelaistehtaan piipun juurelta kuolleena. Hänet on tapettu yhdellä niskaan suunnatulla laukauksella. Surmatapa saa komisario Koskisen ymmälleen, sillä teloitus Tampereella ei kansalaissodan jälkeen ole ollut aivan jokapäiväinen asia. Tutkimukset jakaantuvat kahtaalle. Surmattu toimittaja on viettänyt merkillisen paljon aikaa Norjassa, ja jäljet johtavat aina Oslon Toftes gatelle asti. Toisaalla epäilyt kohdistuvat entiseen linja-auton kuljettajaan Hannes Häyhäniemeen, joka on tavattu vasta-ammutun toimittajan ruumiin ääreen kumartuneena ja jota on epäilty jo yhdeksän vuotta sitten taposta. Komisario Koskisen on kuitenkin vaikea uskoa tämän syyllisyyteen, ei ainakaan ennen kuin hän saa ratkaistua miehen yhdeksän vuoden takaisen salaisuuden. Miksi aina huomautuksitta työnsä tehnyt ja matkustajien arvostama Häyhäniemi ruhjoi eteensä osuneen Volvo Amazonin sillä seurauksella, että kyydissä ollut nainen kuoli? Tutkimuksissaan Koskinen joutuu palaamaan ajassa paljon kauemmaksi kuin yhdeksän vuoden taakse. Kumpi tutkintalinjoista johtaa hänet oikeille jäljille. Vai johtaako kumpikaan? Onko olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto?
Komisario Koskinen-dekkari.
Kirja ilmestyi e-kirjana 15.4.2011 Elisa e-kirjakaupan yksinoikeudella.  
Seppo Jokinen DekkariNetissä.


 

Gummerus

Kotimaiset

Kilpi, Marko: Elävien kirjoihin.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8358-9 (sid.)         Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Huom!   Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2010.
Finlandia-ehdokkaan uusi romaani poliisin työn järkyttävästä arjesta. Marko Kilven kolmannessa rikosromaanissa Elävien kirjoihin seurataan näköalapaikalta poliisin taistelua mutkistuvaa huumekauppaa vastaan. Vanhempi konstaapeli Olli Repo saa kumppanikseen kokeneen poliisin, joka käyttää epätavanomaisia metodeja ja toimii liiankin itsenäisesti. Sisäisiltä hankauksilta ei voida välttyä. Kilpi eläytyy myös paatuneen rikollisen nahkoihin. Pike on kulmakunnan huumekaupan kuningatar, joka vankilassa synnyttää pojan. Vapauduttuaan äiti haluaa tavallisen arjen. Hän opettelee kaupassakäyntiä ja päiväkävelyä lastenvaunujen kanssa. Kaikki on kuitenkin vaikeaa. Eikä pojan isää, Lallia, pääse pakoon. Onko mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä, kun menneisyys on tahrattu?
Marko Kilpi on omintakeisen lähestymistapansa ja eläytymiskykynsä ansiosta poikkeuksellinen rikoskirjailija. Poliisin työn kuvaus ei jää vain näyttämisen tasolle, sillä Kilpi panee lukijansa pohtimaan syviä moraalisia kysymyksiä. Hän nostaa rohkeasti esiin arvoja, joita pidetään itsestäänselvyyksinä, ja tarttuu ilmiöihin, jotka ovat yhteiskuntamme polttavimpia ongelmia.
Kolmas dekkari palkitulta kirjailijalta.
Marko Kilpi DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Adler, Elizabeth: Unelmien Saint-Tropez.
Alkuteos: There's something about St. Tropez, 2009. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8263-6 (sid.)  32 e.   Ilm. 1/2011.  Kansikuva.
Ranskan Rivieran säihkeen varjopuolella. Yksityisetsivä Mac Reilly on pääsemässä kauan kaipaamalleen lomalle. Hän vuokraa kihlattunsa Sunny Alvarezin kanssa ylellisen huvilan Saint-Tropezista, mutta perillä paljastuu, että he ovat joutuneet vuokravälittäjän huijaamiksi, kuten moni muukin. Kirjava joukko pettyneitä matkalaisia löytää uuden majasijan läheisestä Unelmien hotellista, ja Mac ja Sunny yrittävät nautiskella lomasta täysin siemauksin, mutta mihinpä parivaljakko uteliaisuudestaan pääsisi: pian he huomaavat päätyneensä selvittelemään mystistä taidevarkaustapausta, johon liittyy myös murha. Unelmien Saint-Tropez jatkaa Malibun öistä tutuksi tulleen etsiväparin tarinaa tässä seikkailussa täynnä romantiikkaa, jännitystä ja eteläranskalaista glamouria.

Schenkel, Andrea Maria: Bunkkeri.
Alkuteos: Bunker, 2009.  Suom. Leena Vallinsaari.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8397-8 (sid.)  29 e.  Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Metsän keskellä sijaitsee vanha bunkkeri. Bunkkerissa viruu Monika-niminen nainen. Hänen kidnappaajansa on häijy ja väkivaltainen, muttei vaikuta olevan kiinnostunut sen enempää seksistä kuin rahasta. Lisäksi kaappaaja muistuttaa hämmästyttävällä tavalla miestä, jonka elämän Monika vuosia aikaisemmin tuhosi. Nimetön kidnappaaja ja Monika ajautuvat piinaavaan psykologiseen kissa ja hiiri -leikkiin, jonka edetessä molempien synkät salaisuudet tulevat pala palalta päivänvaloon. Kuka on lopulta uhri ja kuka pyöveli? Bunkkeri on intensiivisen vähäeleisestä kerronnastaan tunnetun Andrea Maria Schenkelin kolmas rikosromaani. Myös Bunkkerissa Schenkel annostelee lukijalle tiedonsirpaleita suoraviivaisen tarinan sijaan, ja lukijan tehtäväksi jää päätellä kuka puhuu totta ja kuka valehtelee.
Andrea Maria Schenkelin kolmas rikosromaani.  Aikaisemmin ilmestyneet Hiljainen kylä ja Tapaus Kalteis. Loistavia kirjoja.
Andrea Maria Schenkel DekkariNetissä.

Verdon, John: Numeropeli.
Alkuteos: Think of a number, 2010.  Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8233-9 (sid.) 32 e.   Ilm. 2/2011.    Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Minä tiedän mitä sinä ajattelet.  New Yorkin osavaltion rauhaisassa kolkassa asuva henkisen kasvun guru Mark Mellery saa epätavallisen uhkailukirjeen. Runomuotoisessa viestissä vihjataan Melleryn rikolliseen menneisyyteen ja kehotetaan tätä ajattelemaan mitä tahansa numeroa yhden ja tuhannen välillä. Kun Mellery avaa kirjeen mukana tulleen toisen, pienen kirjekuoren, hän löytää sieltä ajattelemansa numeron: 658.  Hätääntynyt Mellery ottaa yhteyttä vanhaan yliopistotuttuunsa Dave Gurneyyn, joka on juuri jäänyt varhaiselle eläkkeelle New Yorkin poliisilaitoksen murharyhmästä. Gurney suhtautuu tapaukseen yliolkaisesti, kunnes Mellery löydetään murhattuna kotinsa takapihalta.
Paikallisen poliisin pyynnöstä Gurney jatkaa tapauksen tutkimista. Pian hänelle selviää, ettei Mellery suinkaan ole numeroilla ja riimeillä pelailevan murhaajan ensimmäinen uhri. Jopa kaiken nähnyt Gurney huomaa pohtivansa mahdottomalta tuntuvaa vaihtoehtoa – ehkä murhaaja todella osaa lukea uhriensa ajatuksia? Varmaa on ainakin se, että veren makuun päässeellä tappajalla ei ole aikomustakaan lopettaa. Ei ainakaan ennen kuin Gurney ja tämän vaimo Madeleine ovat pelanneet oman osansa tämän saatanallisen ovelassa suunnitelmassa.
Numeropeli on poikkeuksellisen älykäs murhamysteeri, joka yhdistää taidokkaasti Agatha Christie -henkistä suljetun huoneen arvoitusta, psykologista poliisiromaania ja hyytävää trilleriä.
Huom!  Erittäin älykäs, kekseliäs, viihdyttävä, jännittävä ja koskettava dekkari.  Paljon parempi kuin osasin odottaa. Hienoa, että Verdonin seuraava Dave Gurney -dekkari Shut your Eyes Tight ilmestyy suomeksi keväällä 2012. Mutta, siihen on vielä pitkä aika:-).
Kirja on ilmestynyt myös e-kirjana.
John Verdon DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Adler, Elizabeth: Malibun yöt.
Alkuteos: One of those Malibu nights, 2008.  Suom. Maria Erämaa.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8441-8 (nid.)  8,10 e.    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.
- Gummerus - Elizabeth Adler.

Connelly, Michael : Saalistaja.
Alkuteos: The scarecrown, 2009.  Suom. Ilkka Terho
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8439-5 (nid.)  10,10 e.    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
2. p.,   1. p. ilm. keväällä 2010.

Connelly, Michael : Oikeuden palvelija.
The Lincoln lawyer, 2005  Suom. Ilkka Terho.
Gummerus 2011.
ISBN  978-951-20-8675-7 (nid.) (nid.)    Kansikuva.

Cook, Robin : Hoitovirhe.
Alkuteos: Crisis, 2006. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8486-9 (nid.)   9,10 e.    Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2007.

Jansson, Anna: Haudankaivaja.
Alkuteos: Först när givaren är död, 2009.  Suom.  Arja Gothoni.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8434-0 (nid.)    9,10 e.   Ilm. 2/2011.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Jansson, Anna : Hopealantti.
Alkuteos: Silverkronan, 2003. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8487-6 (nid.)   8,10 e.   Ilm.  5/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2005.

Rönkä, Matti : Tappajan näköinen mies.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8552-1 (nid.)     Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. 2002.

Rönkä, Matti : Hyvä veli, paha veli.
Gummerus 2011.
ISBN 978-951-20-8553-8 (nid.)     Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
4. p. , 1. p. ilm. 2003.

Sipilä, Jarkko: Murharyhmä.

Takamäki 4-6.
Gummerus 2011.
ISBN 978-95120-8442-5 (sid.) 32,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Kolme Takamäki-romaania yksissä kansissa: Todennäköisin syin, Likainen kaupunki, Mitään salaamatta.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.
 

 
Helsinki-kirjat

Ramqvist, Karolina: Tyttöystävä.
Alkuteos: Flickvännen.  Suom. Riie Heikkilä.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-49-5 (sid.)   34 e.   Ilm.  4/2011.    Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
Eräänä aamuna Karinin poikaystävä John katoaa uusissa verkkareissaan lenkkipolulle. ”Nähdään pian”, hän oli sanonut lähtiessään ja antanut kännykän, johon hän lupasi viestitellä. Mutta viestejä ei kuulu. Hän on usein poissa monta päivää, eikä Karinilla ole mitään aavistusta, mitä John tekee työkseen. Toki Karin tietää, että hänen poikaystävänsä on rikollinen ja että heidän luksushuvilansa on maksettu ”verirahoilla”, kuten Karinin äiti hänelle kerran ilmoitti. Äiti ja siskot eivät hyväksy Karinin elämäntyyliä, vaikka se on juuri sellaista elämää, josta hän oli aina unelmoinut.
Karin liikkuu vain toisten ”tyttöystävien” kanssa, eikä heillä ole paljon yhteistä keskusteltavaa. Miksi hän on halunnut miehen, joka elättää itsensä väkivallalla ja rikoksilla? Minkä hinnan hän joutuu maksamaan elämästään? Millaista tavallinen elämä olisi voinut olla?
Karolina Ramqvist (s. 1976) on Ruotsin Arena-lehden päätoimittaja ja Dagens Nyheterin kolumnisti. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa: När svenska pojkar började dansa (1997), More fire (2002), Nån där? Texter om framtidens kommunikation (2008) sekä Flickvännen (2009), Tyttöystävä. Ramqvist sai Flickvännen-teoksestaan arvostetun Vi-lehden kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009.
Paitsi toimittaja ja kirjailija, Karolina Ramqvist on myös pelkäämätön ja ajatuksia herättävä yhteiskuntakeskustelija.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat - Karolina Ramqvist.
- Karolina Ramqvistin blogi.
- Syrjälä, Hanna: Feministi tekee mitä haluaa. Helsingin Sanomat 14.4.2011.
Arvosteluja:
- Savon Sanomat 3.4.11 Riikka Mahlamäki-Kaistinen.

Uusia painoksia

Tuomainen, Antti: Veljeni vartija.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-43-3 (nid.) 7.95 e.   Ilm. 2/2011.    Kansikuva.
1. p. ilmestyi v. 2009 Myllylahden kustantamana.
Periytyvätkö isien synnit? Kostetaanko pahat teot polvesta polveen? Klaus Haapala saa potkut kiinteistövälittäjän työstään ja heti perään tiedon siitä, että hänen pikkuveljensä on sekaantunut huumekauppaan. Samaan aikaan Klausin vaimosta paljastuu uusia yllättäviä puolia ja pian myös potkut antanut pomo murhataan.
Klaus huomaa olevansa keskellä vyyhtiä, jonka alku on kaukana menneisyydessä – ja ratkaisu tässä päivässä.
Veljeni vartija on tiukka ja runollinen rikosromaani isistä ja pojista, vääristä teoista ja niiden hyvittämisestä. Se on tarina siitä kuinka hävitty korttipeli voidaan kääntää voitoksi vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
Lisätietoa: 
- Helsinki-kirjat - Antti Tuomainen.

Tietokirja

Pattersson, Jan-Erik: Stieg Larsson : idealisti, journalisti ja kirjailija.
Alkuteos:  Stieg Larsson – Journalisten, författaren, idealisten, 2010.  Suom. Simo Liikanen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-33-4 (sid.)   34 e.    Ilm. 5/2011.   Kansikuva .
Miljoonat lukijat joka puolella maailmaa rakastavat hänen kertomuksiaan Lisbeth Salanderista ja Mikael Blomkvistista. Mutta kun dekkarikirjailija Stieg Larsson murtautui sensaatiomaiseen menestykseensä, hän oli jo traagisesti kuollut.
Häneltä jäi paitsi kansainvälinen kirjailijaura, myös varsinainen hänen elämäntyönsä – taistelu rasismia ja fasismia vastaan. Jan-Erik Pettersson kuvaa kirjailija, journalisti ja idealisti Stieg Larssonia – miestä, joka kulki omia polkujaan jo teini-iäkäisestä asti. Taisteleva kollektivisti ja ehdoton individualisti, samaan aikaan. Mies, joka ei pelännyt mitään.
Jan-Erik Pettersson kertoo Stieg Larssonin kasvusta Västerbottenilla, kuinka hän jo varhaisteininä kiinnostui politiikasta. Pettersson kuvaa hänen kimurantit ensiaskeleensa journalismin maailmassa, hänen pitkät matkansa, väsymättömän kamppailunsa äärioikeistoa vastaan, rankan ja usein kiitosta vaille jääneet työnsä Expo-lehden parissa, hänen polittiset kirjansa.
Eläessään tuntemattomaksi jääneen kirjailijan taustojen avautuminen tuo Mikael Blomkvistista ja Lisbeth Salanderista kertovat tarinat paljon kiehtovammiksi.
Stieg Larsson –elämäkerta kuvaa myös uskomattoman menestyksen saaneen Millenium-sarjan julkaisun taustoja, ja kuinka kirjat päätyivät lopulta maailmanvalloitukseen.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat - Jan-Erik Petterson.
Stieg Larsson DekkariNetissä.


 

Johnny Kniga


Kotimaiset

Paulow, Ari: Khilafa! Valtakunta.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-36703-2 (sid.)    Ilm. 5/2011.    Kansikuva.
Khilafa! Valtakunta on hyytävä yhteiskunnallinen jännitysromaani lähitulevaisuuden islamistisesta Suomesta. Pohjoismaisen oikeusvaltion raunioilla liikkuva tarina kertoo rapistuvan vastarintaliikkeen viimeisestä mahdollisuudesta kukistaa miehittäjän uskonnollinen hirmuvalta ja rakentaa uusi kansalaisyhteiskunta sortuneen tilalle. Vaelluskertomuksen muotoon puettu sotaromaanin, rakkaustarinan ja poliittisen trillerin ainutkertainen yhdistelmä on kaikessa vauhdikkuudessaan lohduttoman iskevä kuvaus toisen luokan kansalaisena elävien vääräuskoisten elämästä teokraattisen muslimivaltion alamaisina. Samalla se kertoo, kuinka romaanissa kuvattu maailma pantiin alkuun jo meidän aikanamme. Siinä maailmassa naisilla ei ole juurikaan oikeuksia eikä vääräuskoisilla tai uskonnottomillakaan. Eikä luonnollisesti seksuaalisilla vähemmistöillä. Kuolemantuomio hirttämällä tai kivittämällä on yleisessä käytössä. Paulow pitää lukijan otteessaan ja faktat järjestyksessä rakentaessaan kuvitteellisen maailman, jonka esikuvat on haettu nykypäivästä ja historiasta. Vaellustarinan jännitettä pitävät yllä jatkuvat ja muuttuvat uhkatekijät, joista pahin ja tuhoisin voi lopulta olla kertomuksen ydinryhmän sisäinen uhka, petos. Ydinryhmän henkilöistä keskeiseksi nousee Lalli - vastarintaliikkeen majuri - jonka tehtävänä on johtaa lopulta New Yorkiin pyrkivää retkikuntaa. Lallissa yhdistyvät määrätietoinen johtaja, kova ja erinomainen taistelija sekä salaperäinen henkilö tavalla, mistä sankarit syntyvät. Khilafa! Valtakunta on kirja, joka ei suhtaudu totalitarismiin suopeasti. Sen maalaama kuva maailmasta - ja Suomesta - on paitsi kauhistuttava myös mahdollinen.
Kirja on oululaisen kirjailijan ja kolumnistin Ari Paulowin seitsemäs dekkari.  Aikaisemmin on ilmestynyt kuusi Jesse Hackman -dekkaria.
Ari Paulow DekkariNetissä.

Thompson, Jim: Kylmä kuolema.
Alkuteos: Dead of winter, 2011. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-35649-4 (sid.)  33 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Ylikomisario Kari Vaara on muuttanut Kate-vaimoineen Kittilästä Helsinkiin Sufia Elmin tapauksen jälkeen. Vaaran onnistui selvittää somalialaisfilmitähden murha, mutta hinta oli kova: viisi kuollutta, kaksi leskeä, seitsemän orpolasta. Ja Katen keskenmeno, josta Vaara syyttää itseään. Pakkasen saartamassa Helsingissä Kari Vaara aloittaa työnsä ”murharyhmässä”, Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä. Hän saa selvitettäväkseen sotaveteraani Arvid Lahtisen tapauksen. Epäillään, että 90-vuotias Lahtinen palveli jatkosodassa Gestapon ja Suomen valtiollisen poliisin Lappiin perustamassa keskitysleirissä. Saksa vaatii Arvidia luovutettavaksi oikeudenkäyntiin, ja Suomen sisäministeri haluaa Vaaran pitävän huolen siitä, ettei Suomi-kuva kärsi tapauksesta.
Toisaalla seurapiirikaunotar Iisa Filippov löydetään hengiltä kidutettuna. Sekä hänen rakastajansa että aviomiehensä saattavat olla syyllisiä, mutta miksi itse poliisiylijohtaja Ivalo haluaa puuttua tavanomaiseen henkirikokseen? Kun Arvid Lahtinen vielä astuu jämerästi kuvaan, mennyt ja nykyinen kohtaavat tavalla, jota kukaan ei osannut odottaa.
Neljäs dekkari Suomessa asuvan jenkkikirjailijalta Jim Thompsonilta ja jatkoa keväällä 2009  ilmestyneelle Lumienkelit -kirjalle.
Thompsonin esikoisteos Jerusalemin veri ilmestyi syksyllä 2008.
Ylikomisario Kari Vaara on muuttanut Kittilästä Helsinkiin.  Lumienkelit oli mainio dekkari erityisesti sen vuoksi, että tapahtumat  sijoittuvat Kittilään.  Jim Thompson onnistui kiinnostavasti ja uskottavasti kuvaamaan pohjoisen maisemia, ihmisiä ja murretta.
Tätä kirjaa odotetaan suurella mielenkiinnolla.
Kirja ilmestyy kesäkuussa 2011 WSOY:n CD-äänikirjana ja MP3-äänikirjana.
Jim Thompson DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Tasku-Kniga pokkarit (uusia painoksia)

Thompson, Jim: Jumalan nimeen.
Alkuteos: True name of god, 2010.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.   (Taskukniga ; 024).
ISBN 978-951-0-37231-9  (nid.)  10 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
2. p. ,   1. p. ilmestyi keväällä 2010.
Jim Thompson DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Kukkulan kuningas.
Alkuteos: Hodejegerne, 2008.  Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2011.   (Tasku-Kniga 023).
ISBN 978-951-0-37230-2 (nid.)  10 e.   Ilm 2/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2009 ; 4. painos.
Jo Nesbø DekkariNetissä.Karisto


Kotimaiset

Maasalo, Paulus: Roudan alla.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5378-1 (sid.)  Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Eipä arvaa Kiira Lindholm, diplomaattiurasta haaveileva suomalaisopiskelija, mitä seuraa kun hän pääsee ojentamaan ulkoministeriön lahjaa öljypohatta Aleksei Ganinille. Kremlin suuntaan kurkottelevan miljardöörin auto räjähtää, ja niin Kiira, Suomi kuin suojelupoliisin Vesa Kaitelekin ovat kovemman paikan edessä kuin ovat koskaan voineet kuvitella. Mutta kuka järjesti pommi-iskun, ja miksi – tutkinnan pitäisi edistyä kiivaasti, koska laivastoosastot alkavat täplittää Itämerta…  Kiira huomaa olevansa niin oman maansa kuin Venäjänkin takaa-ajama, ja vain rikkonaista elämää viettänyt Vesa voi sekä pysäyttää koko Eurooppaa järisyttävän salaliiton että pelastaa syyttömän epäillyn hengen. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita Lapista Helsinkiin ja Tallinnasta Kööpenhaminaan – sekä erittäin iskevä ja poliittisesti ajankohtainen juoni!
Roudan alla sijoittui toiseksi Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä kirjoituskilpailussa.
Paulus Maasalo (s. 1978) on espoolainen valtiotieteen maisteri. Hän on opiskellut kansainvälistä politiikkaa ja työskennelly  Maanpuolustuskorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän toimii liikkeenjohdon konsulttina.
Lisätietoa:
- Karisto - Paulus Maasalo.
- paulusmaasalo.wordpress.com.

Saarto, Timo: Vaitelias poika.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5377-4 (sid.)  Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Visa Degerlund on menettänyt vanhempansa traagisissa olosuhteiss ja lakannut puhumasta. Asiat alkavat saada erikoisia käänteitä, kun hän muuttaa setänsä ja tämän vaimon luokse Puu-Pasilaan. Samoihin aikoihin Helsinkiä puhuttaa raaka ryöstömurha. Saalis on maamme rikoshistorian suurimpia. Visa ja häntä lähellä olevat ihmiset tulevat sotkeutuneeksi monisyiseen ja vaarantäyteiseen ajojahtiin, johon kytkeytyy ravisuttavia ihmiskohtaloita. Vaitelias poika on inhimillisten teemojen ympärille kietoutuva omaperäinen rikosromaani. Kirjan väkevä miljöökuvaus, monipolvinen juoni ja syvällinen henkilögalleria tarjoavat vaikuttavan aikamatkan 1950-luvun Helsinkiin ja sodasta toipuvaan Suomeen.
Vaitelias poika voitti Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kirjoituskilpailun.
Timo Saarto (s. 1957) on helsinkiläinen teologian maisteri. Hän harrastaa kitaransoittoa ja pitää klassisesta rockista ja Olavi Virran musiikista, joka tuli tutuksi romaanin kirjoitusprosessin aikana.
Lisätietoa:
- Karisto - Timo Saarto.
Timo Saarto DekkariNetissä.

Sandberg,Timo: Kalmankokko.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5374-3 (sid.)    Ilm. 2/2011.    Kansikuva.
Tammirannan mahtisuvun kulissit järkkyvät, kun perheen äiti putoaa Lahden vesitornista kesken sukukokouksen ja menehtyy. Itsetuhoinen tausta ja onneton elämäntilanne riittävät selitykseksi; rikosta tapaukseen ei tunnu liittyvän. Juhannuksena muu perhe kokoontuu suvun kesäpaikkaan leskeksi jääneen johtaja Tammirannan pyynnöstä. Tammirannan ajatukset firman tulevaisuudesta ja omasta seuraajastaan eivät saavuta suurta suosiota jälkikasvun piirissä, ja tunnelmat tummenevat. Tarina kietoutuu yhteen rannan
muiden juhannusta viettävien seurueiden kohtaloiden kanssa, ja tunteikas ilta päättyy traagisesti.
Kalmankokko on huimassa nosteessa olevan dekkarisarjan kuudes osa, jonka hieno juoni pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Komisario Erkki Heittolasta on tullut yksi kotimaisen dekkarikentän sympaattisimmista poliisihahmoista, jonka yksityiselämän käänteitä seurataan lähes yhtä tarkasti kuin rikostarinaa. Timo Sandbergin teksteissä näkyy kirjailijan humaani suhtautuminen muutosten keskellä kamppailevaan pieneen ihmiseen – taitavien rikostarinoiden takaa löytyy aina teräviä näkökulmia nyky-yhteiskuntaan.
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Bauer, Belinda: Hautanummi.
Alkuteos: Blacklands, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5297-5 (sid.)    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
12-vuotias Steven aikoo etsiä lapsena kadonneen enonsa ruumiin, jotta äiti ja isoäiti vihdoin uskoisivat, että eno oli yksi seudulla liikkuneen sarjamurhaajan uhreista, ja lakkaisivat turhaan odottamasta tämän paluuta. Paikallistaakseen ruumiin Steven kirjoittaa vankilassa istuvalle murhaajalle. Viattoman teinipojan ja viekkaan psykopaatin välillä alkaa niukkasanainen, salainen kirjeenvaihto, joka johtaa arvaamattomaan piinaan…
Hautanummi on omalaatuinen, syvästi koskettava psykologinen trilleri, josta puuttuu lähes tyystin lajille tyypillinen poliisityön kuvaus. Sen sijaan tarina keskittyy traumatisoituneen perheen jännitteisiin ja kuvaa liikuttavasti etenkin Stevenin mielenliikkeitä – isättömän ja kiusatun pojan, joka hakee äitinsä hyväksyntää uhkarohkealla tavalla. Jännitysjuonen miljöö – sumuiset ja yksinäiset Dartmoore nummet – on kalseudessaan klassinen ja nostaa auttamatta niskakarvat pystyyn.
Belinda Bauer on tv- ja elokuvakäsikirjoittaja ja asuu Walesissa. Hautanummi on hänen esikoisteoksensa, ja se on herättänyt runsaasti huomiota. Teos voitti arvostetun CWA:n Gold Dagger palkinnon vuoden 2010 parhaasta englanninkielisestä rikosromaanista ja Amazon Rising Stars äänestyksen. Kirjan käännösoikeudet on myyty 11 maahan.
Huom!  Erinomainen ja erilainen dekkari.  Todella koskettava ja piinaavan jännittävä.  Oli pakko lukea yhtä soittoa.
Belinda Bauer DekkariNetissä.

Child, Lee: Henkensä kaupalla.
Alkuteos: Worth Dying for, 2010.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5381-1 (sid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Rankka päivä Amerikan sydänmailla - salakuljettajaliiga, outoa lastia himoitsevat gangsterit ja yksinäinen Jack Reacher... Jack Reacher liftaa mantereen poikki kaakkoon kohti Virginiaa, vaikka käsivarsia särkee edellisen 61 tunnin
Lännenfilmien maisemissa nykyajankin sankarin täytyy ryhtyä roistoliigan painajaiseksi – juuri silloin, kun suurkaupungin gangsterit saapuvat pikkukylään kyttäämään toisiaan. Ja hyytävät salaisuudet alkavat vähitellen paljastua… koettelemuksista. Matkan varrella Nebraskassa hän astuu puoliaution kyläpahasen baariin. Sen ainoa asiakas on alkoholisoitunut lääkäri – joka ei halua lähteä hoitamaan pahoinpideltyä ja puhelimella apua pyytävää naista. On selvää, että seudulla tarvitaan Reacherin apua. Mutta kukaan ei taida arvata, kuinka paljon ja kuinka vakavasti!
Jack Reacher on ykkönen!!! Kirjat ovat niin hyviä, että niitä ei voi laskea käsistään ja toisaalta taas ei raaskis lukea...välillä on pakko jarrutella ja pihistää...
Lee Child DekkariNetissä.

Goolrick, Robert: Luotettava vaimo.
Alkuteos: A reliable wife, 2009.  Suom. Leena Perttula.
Karisto 2010.
ISBN 978-951-23-5197-8 (sid.)  25,10 e.  Ilm.  1/2011.   Kansikuva.
Pikkukaupungin pohatta, varakas Ralph Truitt hakee lehti-ilmoituksella luotettavaa, vaatimatonta vaimoihmistä – puhtaasti käytännön syistä, sillä rakkauden suhteen hänellä ei enää tässä iässä ole odotuksia. Nuori ja kaunis Catherine Land vastaa ilmoitukseen ja saapuu junalla lumimyrskyn keskellä – laukussaan arsenikkipullo ja mielessään miehen miljoonat. Mutta ennen kuin sopiva tilaisuus koittaa, herra Truittista paljastuu puolia, jotka vaikuttavat petolliseen naiseen äärimmäisen hämmentävällä tavalla.
Alkuteoksen kustantaja kehuu romaania kustantajan unelmaksi – kirjallisen laadun ja kaupallisen kiinnostavuuden optimaaliseksi yhdistelmäksi. Teoksen kieli on ilmaisuvoimaista ja kaunista, sen moraalinen syvyys ja puitteet lumipyryineen kuin venäläisistä klassikoista, mutta juonen intensiivisyys ja jännityksen luominen modernin rikos- tai kauhuromaanin veroista. Luotettava vaimo on laadukas melodraama petoksesta ja ahneudesta, pohjattomasta yksinäisyydestä ja rakkauden kaipuusta, mutta myös anteeksiannosta ja nöyrtymisestä.
Unohtumaton murhaballadi 1900-luvun Amerikasta.
Kariston Lupaus-sarjassa julkaistaan ansiokkaita ulkomaisia esikoisromaaneja.
Lisätietoa:
- robertgoolrick.com.
- Washington Post - Book Review: A reliable wife.

Uusia painoksia

Aro, Essi: Pimeässä kasvaneet.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5398-9 (nid.)    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2007.

Child, Lee:  Tappotahti.
Alkuteos: Killing Floor, 1997. Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5405-4 (nid.)    Ilm.  4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Jokinen, Seppo :  Räätälöity ratkaisu.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5409-2 (nid.)    Ilm. 9/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.  

Sandberg, Timo : Pirunpesä.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5396-5 (nid.)  Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Äänikirjat

Jokinen, Seppo : Koskinen ja taikashow.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5307-1 Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Lukija: Ola Tuominen.
1 MP3 - CD-levy.

 


 

Kustannus-Makela


Tuormaa, Erkki: Suojelija.
Kustannus-Mäkelä 2011.
ISBN 978-951-883-219-8 (sid.)    35 e.   Ilm. 5/2011.    Kansikuva.
Pohjanmaalla kaadetaan tukiasemamastoja, ja Helsingissä Säteilyturvakeskuksen pysäköintialueella räjähtää autopommi.
Iskujen tekijäksi epäillään SVS-nimistä ryhmää. Tutkinnan johtoon määrätään boheemi rikoskomisario Ilpo Lipponen, joka on saanut siirron Oulusta Keskusrikospoliisiin päämajaan Vantaalle ja muuttanut Helsinkiin. Siellä hän tapaa myös nuoruudenrakkautensa ja kokeilee siipiään hevibändin basistina. Tutkimukset polkevat paikoillaan, kunnes Espoosta löytyy nuoren opiskelijapojan ruumis. Tapahtumat kuljettavat Lipposen takaisin Ouluun, minkä lähistöllä sijaitsee SVS:n piilopaikka. Ja ennen kuin palaset lopulta loksahtelevat kohdilleen, komisariota odottaa liuta yllätyksiä...
Dekkarillaan Sadonkorjaaja vakuuttavan debyytin keväällä 2010 tehnyt Erkki Tuormaa on lloistavassa vauhdissa myös toisessa rikosromaanissaan, joka naulaa lukijansa tuoliin viimeiselle sivulle saakka.
Erkki Tuormaa (s. 1963) on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Hän on opiskellut myös suomen kieltä ja kirjallisuutta sekä tietoliikennetekniikkaa.  Tuormaa on toiminut opettajana, projektipäällikkönä ja tietoturvapalveluista vastaavana tuotepäällikkönä. Tuormaa on syntynyt Porissa ja käynyt koulunsa Kemissä.
Lisätietoa:
- www.erkkituormaa.fi.


 

LIKE


Kotimaiset

Juhani, Risto: Ei tikkua ristiin.

Like 2011.
ISBN 978-952-01-0576-1 (sid.)    Ilm. 4/2011.
Huom!  Kirja ilmestyy keväällä 2012.
Komisario Pesonen ja vanha vainooja Kapu Kapanen jälleen vastakkain – tällä kertaa samalla puolella. Komisario Paavo Iisakki Pesonen istuu aamukahvilla kaupungin torilla. Sitä ei tiedetä aiemmin tapahtuneen. Vaimo on Hankasalmella auttamassa tyttären lapsensaannissa, ja kepin kanssa klenkkaava lonkkaleikkaustoipilas on jätetty oman onnensa nojaan. Toripöytään seuraksi änkeytyy yllättävä henkilö: vanha vainooja, taparikollinen Kapu Kapanen. Kapun asiakin on yllättävä. Hän pyytää Pesoselta apua. Näin käynnistyy epätavallisten tapahtumien sarja: Pesonen alkaa kauko-ohjata tutkintaa kaupungilta käsin – pelastaakseen ikikiusansa pulasta. Apuna laitoksella hänellä on viehättävä kollega. Olisikohan Kaarina Pesosen kannattanut harkita kahdesti, ennen kuin lähti reissullensa?
Risto Juhani (s. 1934) on Heinolassa asuva kirjailija ja keraamikko. Hänen sankarinsa rikos­komisario Pesonen seikkailee tässä kirjassa kuudetta kertaa.  Risto Juhanin dekkarit ovat kotimaisen dekkarin kärkeä. 
Risto Juhani DekkariNetissä .

Ulkomaiset

Dahl, Kjell Ola
: Ystävyyden muisto.
Alkuteos: Kvinnen i plast, 2010.   Suom. Outi Menna.
Like 2011.  (Rikos kannattaa)
ISBN 978-952-01-0493-1  (sid.)   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Juonenkehittelyn mestarin jännitysromaani tappavista  varjoista, joita menneisyyden luurangot langettavat.
Veronika Undset löydetään kuolleena jätelavalta Kalbakkenista, Oslosta. Ruumis on huuhdeltu huolellisesti kiehuvalla vedellä ja kääritty muoviin, joten biologisten jälkien talteen ottaminen on mahdotonta.
Rikostutkija Frank Frølich on tavannut Veronikan kahdesti aiemmin. Naisen muisto ei jätä rikostutkijaa rauhaan, eikä tämän kuolema ole valitettavasti ainoa laatuaan. Tutkiessaan julmien, naisiin kohdistuvien rikosten sarjaa Frank Frølichin on viimein kohdattava myös oman menneisyytensä luurangot.  Loistava kirjailija ja loistavia kirjoja.
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä.

Frimansson, Inger: Pahaa pelkäämättä.
Alkuteos: Fruktar jag inte ont, 1997.  Suom. Taina Rönkkö.
Like 2011.   (Rikos kannattaa)
ISBN 978-952-01-0549-5 (sid.)    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Pahaa pelkäämättä on psykologinen jännitysromaani, joka sijoittuu Tukholman lähellä sijaitsevaan Hässelbyn pikkukaupunkiin. Hässelby on hyvin järjestetty keskiluokkainen paikkakunta, jossa ulkoisesti havaitsee hyvin vähän sosiaalisia ongelmia. Mutta mitä tapahtuu moitteettomien julkisivujen sisäpuolella? Pahaa pelkäämättä kertoo 17-vuotiaasta lääkärin tyttärestä Monikasta. Joulupäivän iltana Monika karkaa kotoaan ja tapaa Josefin, joka tarjoaa hänelle majapaikan. Pian Monikan ja Josefin tuttavuus muuttuu painajaiseksi.
Inger Frimansson (s. 1944) on ruotsalainen kirjailija ja psykologisen trillerin mestari, jolta on suomennettu kahdeksan teosta. Frimansson on ainoana kirjailijana saanut Ruotsin Dekkariakatemian palkinnon kaksi kertaa. Vuonna 1997 ilmestynyt esikoidekkari Pahaa pelkäämättä palkittiin vuoden parhaana dekkarina.  Hienoa, että saatiin viimeinkin suomeksi esikoinen.
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Lelic, Simon: Katkeamispiste.
Alkuteos: Rupture, 2010.  Suom. Terhi Kuusisto.
Like 2011.
ISBN 978-952-01-0489-4 (sid.)     Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!
Hiostavan kuumana päivänä historian opettaja Samuel Szajkowski avaa tulen koulun aamunavauksessa Pohjois-Lontoossa. Hän tappaa kolme oppilasta ja erään opettajan, kunnes kääntää aseen kohti päätään ja painaa liipaisinta.
Koulusurmatapausta tutkiva Lucia May odottaa tutkinnasta läpihuutojuttua. May kokoaa murhenäytelmän taustoja oppilaiden, opettajien ja vanhempien kertomuksista ja päätyy kyseenalaistamaan Szajkowskista luodun kuvan yksinäisenä psykopaattina, jota ei voitu auttaa. Katkeamispiste on hätkähdyttävä romaani henkisestä ja fyysisestä kiusaamisesta sekä sen seurauksista.
Simon Lelic DekkariNetissä.

 

Mina, Denise: Yksin yössä.
Alkuteos: Still Midnight, 2009.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2011.   (Rikos kannattaa)
ISBN 978-952-01-0388-0 (sid.)     Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Lukijoiden rakastama jännityskirjailija esittelee uuden sydämet sulattavan naissankarin.
Glasgowlaisen siirtolaisperheen illallinen keskeytyy rajulla tavalla, kun taloon hyökkää kaksi naamiomiestä. Tilanne karkaa käsistä, ja miehet kaappaavat mukaansa yhden perheenjäsenen ja haavoittavat toista. Jää rikosylikonstaapeli Alex Morrow'n ratkaistavaksi, onko kyse amatööririkollisten tekemästä hirvittävästä virheestä, vai piileekö kaiken taustalla jotain muuta. Yksin yössä aloittaa ylikonstaapeli Alex Morrow'sta kertovan sarjan. Alex on yksinhuoltajaäidin tytär Glasgow'n pimeämmältä puolelta. Hän on taitava ja omistautunut poliisi, mutta hänellä on salaisuus, jonka paljastuminen lopettaisi hänen nousujohtoisen uransa välittömästi.
Denise Mina (s. 1966) asuu Glasgow’ssa, jonne hänen kirjansakin sijoittuvat. Yksin yössä on kahdeksas häneltä suomennettu rikosromaani.  Minan kirjat ovat kerrassaan loistavia.
Denise Mina DekkariNetissä.


Winslow, Don: Raakalaiset.
Alkuteos:  Savages, 2010.  Suom. Ilkka Salmenpohja.
Like 2011.   (Rikos kannattaa)
ISBN 978-952-01-0550-1 (sid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Nerokas ja pirullisen hauska Raakalaiset sykkii alamaailman synkkiä rytmejä. Uuden rikoskirjallisuuden kärkinimen läpimurtoteos kertoo kahden nuoren pilviparonin väkivaltaisesta välienselvittelystä meksikolaisen huumekartellin kanssa. Stilettiä terävämmät juonenkäänteet, siekailemattoman moraalittomat henkilöhahmot ja adrenaliininhuuruinen kirjoitustyyli tekevät rikostarinasta äärimmäisen koukuttavaa luettavaa.
Etelä-Kaliforniassa asuva Don Winslow on entinen yksityisetsivä, jonka perusteellinen tuntemus rajaseudun huumekaupasta antaa tarinalle autenttista särmää. Raakalaiset on  useita rikosromaaneja kirjoittaneen Winslowin läpimurtoromaani, josta Oliver Stone on parhaillaan työstämässä elokuvaa.
Don Winslown Raakalaiset on Barry Awards 2011 -dekkaripalkintoehdokkaana vuoden parasta dekkaria valittaessa samoin ehdokkaana myös Dilys Award 2010 palkinnon saajaksi.  Hyvältä näyttää.  Toivottavasti kirja lunastaa odotukse.
Don Winslow DekkariNetissä.

Like-Pokkarit -sarja - uusia painoksia

Frimansson, Inger : Kissa joka ei kuollut.
Alkuteos: Katten som inte dog, 2000.  Suom. Anu Koivunen.
Like 2011.    (Like-pokkarit) .
ISBN 978-952-01-0592-1 (nid.)    10,40 e.   Ilm. 2/2011.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Paulow, Ari : Viimeinen vartiomies.
Like 2011.     (Like-pokkarit) .
ISBN 978-952-01-0595-2 (nid.)    9,40 e.    Ilm.   3/2011.
1. p. ilm. syksyllä 2009.Mediapinta

Karppi, Veikko
: Kosta ennen kuin kuolen.
Mediapinta 2011.
ISBN 978-952-235-326-9 (nid.)  27 e.   Ilm. kevät 2011.   Kansikuva.
”Ajatus Mirjamin surmaamisesta oli kuin spektrin värejä toistava saippuakupla, jonka äiti oli puhaltanut ja johon hän oli ison rahan toivossa tarttunut.”  Lapsena Henrik oli rukoillut muutosta. Hän olisi halunnut olla tyttö, mutta hän oli ja pysyi poikana. Tumppina, joka jätettiin aina viimeiseksi. Hänellä oli munat, siitä ei ollut epäilystäkään. Amurin pojat olivat näyttäneet ne välitunnilla koko koululle. Yksi oli pidellyt kiinni ja toinen kiskonut housut kinttuun. Selkänsä näytelmälle kääntäneet tytöt olivat tirskuneet. Tyttönä hänkin olisi saanut liittyä tirskujien joukkoon, kulkea sievissä vaatteissa, eikä hänen olisi tarvinnut kilpailla epätasaista ottelua toisten poikien kanssa.
Neljätoistavuotiaana Henrik oli lähtenyt. Meri ja laiva olivat tarjonneet uuden elämän, joka johdatti hänet tehtailemaan kuitteja ruotsalaisille rakennusliikkeille. Rikollinen bisnes vei vankilaan, mistä Selma-äiti hänet vuosikymmenien jälkeen tavoitti. Äiti vaati toisen poikansa, Saulin, kuoleman kostamista. Saulin ex-vaimon Mirjamin oli kuoltava. Sen vuoksi Henrikin täytyi palata Suomeen. Kosto oli odottanut liian kauan.
Lisätietoa:
- Arvostelu Ruumiin kulttuuri 2/2011 Keijo Kettunen.
- Mediapinta - Veikko Karppi.

Manninen, Ilkka: Sahlman - vaarallinen vihollinen.
Mediapinta 2011.
ISBN 978-952-235-252-1 (nid.)  21 e.   Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
Kaksi miestä ryöstää 91-vuotiaan Sahlmanin keskellä Lahtea. Ryöstössä toinen rikollisista tekee kohtalokkaan virheen, jonka seurauksena vanha sotaveteraani päättää ottaa lain omiin käsiinsä. Sahlman on vaarallinen vihollinen!
Lisätietoa:
- Arvostelu Ruumiin kulttuuri 2/2011 Heikki Kaskimies.
- Mediapinta - Ilkka Manninen.


 

Minerva

 
James, Peter: Kuolema katsoo kohti.
Alkuteos: Looking Good Dead, 2006.   Suom. Leena Mäntylä.
Minerva 2011.    (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-458-0 (sid.)    27,90 e.    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Tom Bryce tekee vain sen, mitä kuka tahansa kunnon ihminen tekisi. Palauttaakseen junaan unohtuneen CD-levyn omistajalleen, hän yrittää selvittää tämän henkilöllisyyttä tutkimalla levyn sisältöä. Tahtomattaan hänestä tulee raa’an murhan todistaja. Hänen perhettään uhataan hirveällä kostolla, jos hän kertoo poliisille näkemästään. Vaimonsa rohkaisemana Tom kuitenkin uskaltautuu antamaan lausunnon rikosylikomisario Roy Gracen johtamalle tutkimusryhmälle. Tämän jälkeen Brycen perheen murha onkin enää toteuttamista vailla.
Brycen perheen murhasta on tarkoitus tehdä myös kammottavaa viihdettä. Kellien ja Tomin tappovideota mainostetaan jo internetissä. Webbisivulta kuolema katsoo kohti.
Kirja jatkaa Peter Jamesin rikosylikomisario Roy Grace -dekkarisarjaa ja on, jos mahdollista, vielä edeltäjäänsäkin hyytävämpi. Omien demoniensa riivaama rikosylikomisario on vastatusten kylmäveristen rikollisten kanssa, joille jokainen murha on uusi mahdollisuus tehdä rahaa perverssissä viihdebisneksessä.
Brittidekkarien kuuminta kärkeä, josta on tekeillä ITV:n tuottama tv-sarja.
Roy Grace -sarjan ensimmäinen kirja Kuoleman kanssa ei kujeilla ilmestyi Minervan kustantamana syksyllä 2010. Kirja oli
erittäin kiinnostava. Hienoa, että kirjat suomennetaan  järjestyksessä.
Huom! Peter James vierailee Suomessa uuden kirjansa julkistamisen merkeissä 28.4.11.
Peter James DekkariNetissä.

Niskanen, Jukka: Käärmeen kehto.
Minerva 2011.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-445-0 (sid.)   27,90 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Suomalaisnaisen ruumista Singaporesta noutava rikostutkija Jake Klein huomaa, ettei ilmoitus naisen tapaturmaisesta kuolemasta pidä paikkaansa. Työkeikka venähtää, koska hänet halutaan mukaan rikostutkimukseen. Tutkimukseen, jonka mittasuhteet kasvavat päivä päivältä ja joka alkaa oudosti suuntautua pois Malakan salmesta. Miten tarkasti vartioidusta satamasta voi kadota valtamerialus? Vieläpä sellainen, jonka rahtina on hyvin vaarallista ydinjätettä?
Suomalaisnaisen murha paljastuu lyhyeksi introksi tapahtumasarjassa, jossa ekoterroristien suunnittelema isku uhkaa kokonaisia maanosia. Epäsovinnainen rikostutkija Jake Klein joutuu pelinappulaksi pirulliseen rikosvyyhteen. Kleinin rikostutkimus tiivistyy kujanjuoksuksi aikaa vastaan, ekokatastrofin uhatessa modernia suurkaupunkia.
Käärmeen kehto on alkuvoimainen dekkari-toimintaseikkailu, uuden rikoskirjallisuuden "road-novel", joka täyttää kansainvälisen rikosromaanin mitat. Neljäs kirja rikostutkija Jake Kleinistä kertovassa sarjassa.
Ilmestyy sähkökirjana huhtikuussa 2011.
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

Minidekkarit

Minidekkarit on  täysin uusi kirjaformaatti.  Minidekkarit ovat  nimensä mukaisesti pienikokoisia , ja ne tarjoavat lukijalleen viihdyttävän lukuhetken vaikkapa työmatkalla.  Kirjat on ostettavissa myyntipakkauksina ja tarvittaessa yksin kappalein.
Minidekkarit ilmestyvät sähkökirjoina helmikuussa 2011.
Minidekkarien kustantaja on Vakka & Kansi ja Minerva hoitaa tiedotuksen ja markkinoinnin.
Kirjat ovat todella pieniä, siis taskuunsopivia.  Koko on 4,5 x 6,5 cm.  Noin tulitikkuaskin kokoisia.
Mielenkiintoisia uusia kuvioita julkaisupuolella.  Kirjat ovat todella nättejä ja erinomaisia esim. lahjaksi vaikka itselle.

Bagge, Tapani : Oravanpyörä.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-204-3 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Elämä sutii, pitäisi hypätä jo kelkasta. Miksei itse joskus vähän ohjailisi sitä, rymistelisi oikein kunnolla?

Häkämies, Kari: Kuuma puhelu.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-205-0 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Uhasta on lyhyt matka piinaan. Kumpi ehtii saaliille ensin, tappaja vai lehtimiehet? Pormestarin painajainen on valmis.

Mörö, Mari: Aasin kosto.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-206-7 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
Loukkaantuneen eläimen voi lopettaa, siihen kelpaa hyvin pikkumutka. Vaan mitä tapahtuu, kun mutka unohtuu – ja eläimen tilalla onkin mies tai kaksi?

Nykänen, Harri : Pelimies.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-207-4 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
On pelimiehiä, jotka osaavat hävitä. Ja on pelimiehiä, jotka häviävät. Entä ne, jotka katoavat tyystin?

Ropponen, Markku : Neljäs enkeli.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-208-1 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Velipoika on poissa, haudalta löytyy omituinen enkeli. Enkeli taitaa olla myös velipojan vaimo.

Sipilä, Jarkko : Veri luottoa lisää.
Vakka & Kansi 2011.
ISBN 978-952-591-209-8 (nid.)  2,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
On kasi miestä ja laaja manner. Mukaan kuvioihin tulee vilppi, jota ei voi enää perua. Mutta veri – se lisää luottoa.

Uusia painoksia

Manner, Max : K18.
Minerva 2011.  (Minerva pokkarit).
ISBN 978-952-492-464-1 (nid.)    Ilm. 2/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm.  2009.


Tietokirja

Gabrielsson, Eva - Colombani, Marie-Françoise: Stieg, minä ja Millenium :
Stieg Larssonin puolison tarina.
Alkuteos:  Millenium, Stieg et Moi, 2011.  Suom.  Tommy Granholm.
Minerva 2011.
ISBN 978-952-492-488-7 (sid.)   28.90 e.   Ilm. 4/2011.    Kansikuva.
Marraskuussa 2004 Stieg Larsson kuoli yllättäen sydänkohtaukseen, eikä hän koskaan tullut tietämään, millaiseen maailmanmenestykseen hänen Millenium-trilogiansa yltäisi. Hän ei myöskään voinut aavistaa, millaista draamaa hänen kuolemastaan seuraisi hänen avopuolisolleen Eva Gabrielssonille. Evalta riistettiin perintöoikeus kumppaninsa omaisuuteen, vaikka he olivat eläneet yhdessä 32 vuotta. Ruotsin lakien mukaan Stieg Larssonin jättiomaisuuden perivät hänen isänsä ja veljensä.
Eva Gabrielssonille ja Stieg Larssonille Millennium on paljon enemmän kuin menestysteos. Koko Stiegin elämä oli alusta loppuun todellista draamaa, johon Eva Gabrielsson antaa tässä teoksessa avaimia. Se on samalla kertomus Stiegin ja Evan yhteisistä arvoista; taistelusta moraalin ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Milleniumin sivuille ovat siirtyneet myös monet henkilöhahmot, tapahtumat ja tutut paikat heidän yhteisestä elämästään.
Nyt Eva Gabrielsson taistelee ns. immateriaalisista (ei rahallisista) oikeuksistaan kumppaninsa tuotantoon. Mikäli hänen vaatimuksiinsa suostutaan, Eva haluaa julkaista kesken jääneen neljännen osan käsikirjoituksen. Hän haluaisi myös itse kirjoittaa teoksen valmiiksi ja paljastaa, mitä Millenium-trilogian päähenkilöille, Lisbeth Salanderille ja Mickael Blomqvistille lopulta tapahtui.

Stieg Larsson DekkariNetissä.
MM-kustannus


Kuoleman esitaistelijat.
Toim. Timo Juntunen, suom. Timo Surkka.
G-mies Jerry Cotton special 1/2011.
(nid.)   8,10 e.   Ilm. kevät 2011.


 

Hewson, David: Mysteerien huvila.
Alkuteos:  The Villa of Mysteries, 2004. Suomennos Tuija Tuomaala
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-051-5 (sid.)  32 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Brittikirjailija David Hewsonin Roomaan sijoittuvan Nic Costa -sarjan toisessa osassa liikutaan hämäräperäisen kultin jäljillä. Harhalaukauksesta haavoittunut Nic Costa on palannut puolen vuoden toipumislomalta ja koettaa päästä kuiville isänsä kuoleman jälkeen alkaneesta ryyppykierteestään. Hänen uutena työparinaan on nyt Gianni Peroni, joka on poliisijohdon epäsuosiossa lahjusrikkomuksen takia.
Miehet joutuvat ensi töikseen tutkimaan erikoista arkeologista löydöstä. Amerikkalainen harrastelija-arkeologipariskunta on kaivanut Tiberin rantasavikosta esiin nuoren naisen ruumiin, ja oikeuspatologi Teresa Lupo arvelee naisen saaneen surmansa jonkin muinaisen kultin uhrimenoissa. Ruumiin suusta löytyvä kolikko osoittaa kuitenkin kuoleman ja hautauksen tapahtuneen hiljattain.
Tarina saa pian uuden käänteen, kun brittiläinen naisturisti ilmoittaa 16-vuotiaan tyttärensä joutuneen moottoripyörällä liikkuneen miehen kaappaamaksi. Tyttären ja rannalta löydetyn ruumiin ulkonäössä on yllättäviä yhtäläisyyksiä. Kun paikallisella mafiapomolla näyttää olevan sormensa pelissä, Costa ja Peroni saavat avukseen antimafiaryhmän agentin Rachele D'Amaton. Samaan aikaan patologi Lupo huomaa päätyneensä jonkun tappolistalle…
David Hewson on jälleen rakentanut monitahoisen ja viime hetkiin asti jännityksensä säilyttävän tarinan, joka yllättää kerran toisensa jälkeen. David Hewsonin ensimmäinen Nick Costa -dekkari Kuoleman vuodenaika ilmestyi suomeksi syksyllä 2010. 
Kirja oli erittäin mielenkiintoinen.
David Hewson DekkariNetissä.

Nadel, Barbara: Kristallihäkki.
Alkuteos: A chemical prison, 2000.  Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-055-3 (sid.) 32 e.   Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Aivan Istanbulin Topkapin palatsin naapurista, vanhaan taloon rakennetusta salaisesta huoneistosta löydetään nuoren miehen ruumis. Nuorukaisen raajojen lihakset ovat surkastuneet, ja niiden ihossa näkyy jälkiä lukemattomista pistoksista. Asunnon ikkunat on naulattu umpeen, eikä kukaan tiedä uhrin koskaan liikkuneen sen ulkopuolella. Ainoa henkilö, jonka on nähty käyvän talossa, on hyvin pukeutuva mutta henkilöllisyydeltään tunnistamaton armenialaismies. Miehen ja pojan välinen yhteys on epäselvä: onko poikaa pidetty vankina, ja kuka hänet on surmannut?
Komisario Çetin İkmen ja oikeuspatologi Arto Sarkissian ovat työskennelleet monesti yhdessä selvittäessään henkirikoksia. He ovat myös olleet lapsesta lähtien hyviä ystäviä huolimatta välillään vallitsevista kulttuurisista, uskonnollisista ja taloudellisista eroavaisuuksista. Mutta tällä kertaa İkmen on aistivinaan ystävässään jonkinlaista vaivaantuneisuutta, jolle ei ymmärrä syytä. Onko kyse siitä, että myös Arto Sarkissian on armenialainen? Mutkikkaiden murhatutkimusten rinnalla İkmen joutuu samalla seuraamaan sivusta alaisensa lemmenseikkailua ja kantamaan huolta sekä vanhenevan isänsä että oman vaimonsa terveydestä.
Barbara Nadel maalaa moniulotteisen ja kiehtovan kuvan Istanbulista, jossa eri kansat, kulttuurit ja uskonnot kohtaavat. Kristallihäkki on järjestyksessä toinen komisario İkmenin tutkimuksista kertova romaani, jälleen hyvin kirjoitettu, kaupungin monipolvisen historian ja elävien henkilöhahmojen täyttämä tiivistunnelmainen ja viihdyttävä lukukokemus.
Komisario İkmen -sarjan toinen osa.  Teen esittelysivun Barbara Nadelista DN:iin heti kun ehdin.  Myös sarjan kolmas osa Arabeski ilmestyy syksyllä 2011. Hieno juttu.  Syksyllä ilmestynyt Belsassarin tytär oli erinomainen kirja. 
Barbara Nadel DekkariNetissä.Myllylahti


Karppi, Marcus: Lahdessa soi Zamboni.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 53).
ISBN 978-952-202-310-0 (sid.) 28,20 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Supon agentti NHL-kiekkoilijaa piinaavan häirikön jäljillä. NHL-kiekkoilija Mika Gottwald ja kanttori Marja Kunttu vihitään Lahden Ristinkirkossa. Sydänkäpyset viettävät hääyön golfkentällä, jonka turvallisuudesta huolehtii Supon Kurt Kopra. Öisen ukkosmyräkän aikaan vastanaineita lähestyy mies ja ladattu ase. Selkkaus vie Kopran tutkimukset 70-luvulle terrorijärjestö RAF:n lonkeroihin ja ruotsinkielisten nuortaistolaisten pilkkireissuun. Kopran kiireitä lisää avioparille ilmestynyt piinaaja. Zamboni tunnetaan lätkäfanien lemmikkinä, kostonjanoisen kamikaze-kuskin käsissä jääkone on tappava.
Marcus Karppi DekkariNetissä.

Kokkola, Ritva: Murhattu mieli.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 49).
ISBN 978-952-302-5 (sid.) 28,20 e.   Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
Matias Laitakarin ja Mikko Länsmanin uusia tutkimuksia. Asta Ojala on tiukka, velvollisuudentuntoinen ja lainkuuliainen opettaja. Eräänä päivänä hän tekee kuitenkin kohtalokkaan erehdyksen. Hän ylittää rajan, jolta ei entiseen elämään ole enää paluuta. Rikosylikonstaapeli Matias Laitakari ja vanhempi konstaapeli Mikko Länsman joutuvat kuolemantapauksia tutkiessaan pohtimaan myös ns. täydellisen murhan mahdollisuutta. Kokkolan kolmannessa jännitysromaanissa on myös psykologisia ulottuvuuksia. Miten pienet sattumukset tai inhimilliset erehdykset voivat vaikuttaa ihmismieleen ja johtaa hallitsemattomaan tapahtumaketjuun.
Ritva Kokkola DekkariNetissä.

Lampela, Anja: Pyry.
Myllylahti 2011.
ISBN 978-952-202-296-7 (sid.) 28,60 e.   Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
Rikosromaani yksin jääneen äidin painajaisesta Pinjan elämässä on kaikki hyvin. Hänellä on juuri se oikea elämänkumppani ja isä tulevalle vauvalle. Sitten kesken onnellisen odotuksen mies löytää uuden rakkauden ja lähtee. Siitä alkaa Pinjan painajainen. Pyry kertoo omistautuvasta rakkaudesta, petoksesta ja rikoksesta. Kiristyvä jännitys pitää otteessaan yllätykselliseen loppuun saakka. Pinjan tarina sijoittuu nykypäivään ja sen tapahtumat voisivat olla totta tässä ja nyt, meidän jokaisen naapurissa. Pyry on oululaisen vieraiden kielten opettajana toimineen Anja Lampelan kolmas romaani.
Lisätietoa:
- anjalampela.com.
- Oulun kirjailijaseura - Anja Lampela.

Linna, Martti: Liian iso juttu.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 48).
ISBN 978-952-202-300-1 (sid.) 29,20 e.   Ilm.  3/2011.   Kansikuva.
Vankilasta vapautuvan kunnallispoliitikon kohahduttava paluu Ikonen, kaupungin entinen ykkösmies ja kunnalliskonna palaa kulmille jakaakseen muistoseppeleitä niille, jotka ovat häntä vastaan rikkoneet. Sontanainen, toimittaja joka paljasti aikanaan Ikosen rötökset katoaa. Se ei voi olla pelkkää sattumaa. Elämä on varannut rikosylikonstaapeli Reijo Sudenmaalle ikäviä yllätyksiä. Ei ihme, että Sontanaisen löytämisestä tulee Sudenmaalle elämää suurempi juttu. Martti Linna (s. 1966) on haminalainen freelancetoimittaja ja kirjailija.
Lisätietoa:
- Martti Linna kotisivut.

Merimaa, Kirsi: Musta kirves.
Myllylahti 2011.
ISBN 978-952-202-312-4 (sid.) 28,20 e.   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Jännitysromaani uranaisesta vallankumouksen kouriin ajautuvassa Kirgisiassa. Suomalainen Petra lähtee kollegojensa varoitteluista huolimatta luomaan EU:n lähettiläänä uraa Keski-Aasian "Siperiaan" Kirgisiaan. Työ lahjontaa rehottavassa maassa muuttuu hengenvaaralliseksi. Petra alkaa selvittää maailman suurimmalta uraanijätevuorelta, Kara Baltasta löytyneiden, julmasti murhattujen EU-kansalaisten surmia. Pelko kasvaa kun Kara Baltan, Mustan kirveen, asukkaat sairastuvat outoihin tauteihin; asukkaat uskovat Mustan kirveen kiroukseen ja pelkäävät kuparinokkaa, jonka kynsiin joutunut kuolee sietämättömiin tuskiin. Itsetunto-ongelmiensa kanssa kamppaileva Petra joutuu keskelle kaaosta, missä panokset ovat kovia eikä ihmisen hengellä ole väliä. Yllättävä rakkaus järisyttää Petran huolellisesti kasattuja kulisseja ja hän joutuu kokoamaan elämänsä palikat uuteen järjestykseen. Musta kirves on Kirsi Merimaan seitsemäs romaani. Se sijoittuu Kirgisian ja Kazakstanin huikean kauniisiin ja eksoottisiin maisemiin.
Lisätietoa:
- www.kirsimerimaa.com.

Piekkari, Eija: Pako portin alta.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 52).
ISBN 978-952-202-308-7 (sid.) 28,80 e.   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Syksyiseen pimeyteen kätkeytyvät salaisuudet Nainen lähtee outoa reittiä syksyiseen, pimeään metsään ja aiheuttaa seuraavana päivänä järkytyksen hirvijahdissa olleille miehille. Rikosylikonstaapeli Kristiina Elo joutuu työtovereineen taas kerran etsimään murhaajaa, joka käyttää syksyisen maalaismaiseman kaikkinielevää pimeyttä hyväkseen. Myös varastettu tavara näyttää olevan mukana tapahtumissa. Krisselle tutut veljekset palaavat kylään, mutta samaan aikaan hän saa uudenkin naapurin, jonka liikkeet saavat poliisin epäluuloiseksi. Rikosselvitysten keskellä Krisse joutuu pohtimaan omia sisimpiä tuntojaan, tunteitaankin, myös rakkautta, joka sekään ei hänen kohdallaan ole ihan ongelmatonta.
Kolmas dekkari  Piekkarilta.  Aikaisemmin ilmestyneet Haamupari (2009) ja Sivuaskel (2010).
Lisätietoa:
- www.eijapiekkari.com.

Sarkola, Ritva: Tavallinen tapaus.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 51).
ISBN 978-952-202-306-3 (sid.) 29,20 e.   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Timo Perttusen ja Matti Heikkilän uusia tutkimuksia Kun Sari Siljala löytyy murhattuna Vuosaaren Aurinkolahden hiekkarannalta, Helsingin väkivaltatoimiston komisario Matti Heikkilällä ei ole aikaa tuhlattavaksi. Murhan tutkintaan olisi keskitettävä kaikki voimat, sillä jos rikos ei selviä vuorokaudessa, ollaan pahasti tekijän takana, ja jos ei kahdessa vuorokaudessa, siitä saattaisi kehkeytyä ikuisuuskysymys. Juttu saa uuden käänteen, kun Lempäälästä Ideaparkin keskustorin sohvalta löydetään kuollut mies. Liittyvätkö murhat yhteen? Ja jos niin miten? Ja miksi Sari Siljalan vaatteet on tungettu hiekkaa sisältävään vihreään laatikkoon Mäntyharjulla lähellä Mäntymotellia?
Lisätietoa:
- Wikipedia - Ritva Sarkola.

Tuomola, Johanna: Petoksen anatomia.
Myllylahti 2011.    (MurhaMylly ; 50).
ISBN 97-952-202-304-9 (sid.)    29,60 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Mystisesti kadonneen yrittäjän motiivit. Toimittaja Aino Peura kokee elämänsä järkytyksen rikoskomisario Pentti Litmasen ja rikosylikonstaapeli Noora Nurkan tullessa ilmoittamaan hänen miehensä kadonneen ruotsinlaivalta. Ilmoitus on kuitenkin vasta alkusoittoa. Ainolle valkenee, että miehen taustalta löytyy petollista toimintaa. Ulottuuko se lähipiiriinkin? Ystävyyssuhteet rakoilevat, kun epäluulot nousevat pintaan. Kukin muodostaa oman totuuden, mutta kuka on oikeassa? Mistä kaikesta petoksessa on kyse, kuinka laajalle se ulottuu, mitkä sen motiivit ovat - entä hinta? Lohjan poliisi yrittää tahollaan selvittää sekavaa vyyhteä. Kuinka Villa Haikarissa löytynyt ruumis liittyy tapaukseen? Pentti Litmasen keskittymiskykyä heikentävät yhä kasvavat kotihuolet, jotka saavat karmivan selityksensä. Myös Noora Nurkka on yksityiselämässään vedenjakajan äärellä.
Johanna Tuomola DekkariNetissäNordbooks

Jansson, Eija: Valkoinen laakso.
Nordbooks 2011.   (Kripo ; 8).
ISBN 978-952-5908-22-0 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Kirja ilmestyy  myös e-kirjana.
Kuului laukaus - vai oliko se laukaus, jokin pamahdus kenties? Jouni kiiruhti katsomaan ja löysi veljensä sekä ystävänsä ammuttuina pihalta, miltei portailta. Jouni mietti veljensä kauheaa kuolemaa ja alkoi solmia vähäisiä langanpätkiä yhteen, vaikka poliisi neuvoikin häntä jättämään tutkimukset ammatti-ihmisille. Asia kuitenkin painaa mieltä ja Jounin on etsittävä vastauksia. Tie vie miestä Tukholman kautta Espanjan aurinkorannikolle. Mukaan tuppaa väkisin Vertanen, asunnoton, petetty nuori mies. Sattumien oikusta he osuvat sudenpesään ja saavat aikaan hallitsemattomien tapahtumien vyöryn. Tuntuu kuin kuolema kulkisi Jounin kintereillä, mutta niittäisi aina vierestä kuin piruillakseen. Itsepäisesti Jouni kuitenkin jatkaa etsintöjään Vertasen toppuutteluista huolimatta. Löytyykö kysymyksiin vastauksia ja selviääkö veljen kuolema, siitä Jouni ei enää ole varma.
Eija Jansson DekkariNetissä.

Katajisto, Janne: Savolaista saattohoitoa.
Nordbooks 2011.   (Kripo ; 7).
ISBN 978-952-5908-12-1 (sid.)  31,90 e.   Ilm.  3/2011.   Kansikuva.
Katajiston esikoisdekkarin "Savolaisen ruletin" karhea sankari tekee paluun. Tällä kertaa tutkinnan kohteena ovat paikkakunnalla tapahtuneet oudot vanhusten kuolemat. Kenellä on syytä vainota vuosikymmenten takaisessa valokuvassa esiintyviä ikäihmisiä? Riehuuko rauhaisassa maalaiskaupungissa vanhuksia vaaniva sarjamurhaaja? Katajiston selkäpiitä karmivassa tarinassa on jälleen tuttua imua ja jännitystä, johon on helppo heittäytyä mukaan. Savolainen saattohoito on tehokasta, mutta tappavaa? Katajiston toinen dekkari.
Esikoisdekkari Savolainen ruletti ilmestyi 2009.
Lisätietoa:
- jannekatajisto.suntuubi.com.

Lähteenmäki, Olavi J.: Kärpästen herran testamentti.
Nordbooks 2011.
ISBN 978-952-5908-13-8 (nid.)  26,40 e.  Ilm. kevät 2011.    Kansikuva.
Jatkosodassa eräs suomalainen sotilas rusikoi toveriaan erittäin raa'asti ja jättää puolikuolleena vihollisen käsiin. Pitkän vankeusajan jälkeen tämä pääsee kotimaahansa, ja hillitön kostonhimo ajaa hänet etsimään rusikoijansa. Tämä puolestaan on liittynyt saatananpalvelijoihin, ja heidän toimintansa seurauksena muuan mies katoaa. Tämäkin tapaus laitetaan pahoinpidellyn syyksi. Tässä vaiheessa pastori Aho pyydetään apuun, ja hän selvittääkin tilanteen. Sitä ennen aseveljet kohtaavat eräässä korjaamohallissa, ja siinä käydään järkälemäisten miesten kesken armoton taistelu elämästä ja kuolemasta. Tähän tarinaan kytkeytyy pastorin omalaatuinen seikkailu naisten kanssa, seikkailu, joka huipentuu säpsähdyttävään paljastukseen häätilaisuudessa.


 

Otava

 

Kotimaiset

Forsgren, Carita: Jänistanssi.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-154-5 (sid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Hyytävä tunnelma hiipii kavalasti lukijan ihon alle… Trilleri kilpailun myrkyttämästä työyhteisöstä ja näkymättömästä uhkasta. Animaatiostudiolla työskentelevä Tiia on levoton: tuntuu kuin joku tarkkailisi häntä. Poikaystävä Samuli väittää Tiian kuvittelevan turhia, ja sitä epäilee Tiia itsekin, kunnes hän saa uhkaavan viestin tuntemattomasta numerosta. Pienen studion väki elää kovan paineen alla. Emoyhtiö haluaa nopeasti tulosta, jänisaiheisen piirrossarjan on pakko onnistua. Kollegat kyräilevät toisiaan, ja ohjaajana työskentelevä Samuli ei epäröi ottaa muiden ideoita omiin nimiinsä. Sitten Samuli katoaa. Pian sen jälkeen studiolle astelee koko olemukseltaan uudistunut Tiia. Sadun jänöpuput eivät ole sitä miltä näyttävät, eivätkä sitä aina ole ihmisetkään.
Carita Forsgren (s. 1968) on tamperelainen käsikirjoittaja ja graafinen suunnittelija, joka myös opettaa mm. käsikirjoittamista ja multimediaa. Häneltä on ilmestynyt kaksi historiallista romaania, Kolmen kuun kuningatar ja Auringon kehrä.
Huom!  Alun epäluulon jälkeen iloinen yllätys. Forsgrenin esikoisdekkari on erinomainen psykologinen trilleri. Myös aihe kiinnosti, eli tarinan sijoittuminen animaation ja graafisen suunnittelun maailmaan. Tarina oli uskottava ja jännitävä. 
Jäädään odottamaan lisää. 
Arvosteluja:
- HS.fi - 23.5.11 - Suvi, Ahola.
- Keskisuomalainen 11.5.11 - Eija Komu.
- Amman lukuhetki -blogi.

Nuotio, Eppu: Loppu.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25144-6 (sid.)    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Trillerisarjan päätösosa, jossa Pii Marin kohtaa viimein isänsä.
”Pelon tuntee kyllä, kun sen näkee. Pelko täytti hänet vapisevista jaloista hikoavaan otsaan. Pelko valui hänen silmistään, kun hän pyysi, etten tappaisi häntä, että antaisin hänen mennä.” Henna ja Mikko ostavat unelmiensa talon aavistamatta, että talon alla muhii perheonnen rikkova homeongelma. Uuvuttava taistelu liukasliikkeistä myyjää vastaan päättyy, kun mies yhtäkkiä katoaa. Pii Marinin puolison, ylikomisario Juha Heinon, tutkimuksissa käy pian ilmi, että poliisilla onkin kaksi kadonnutta jäljitettävänään. Piikin on kadonneen jäljillä. Monen umpikujan jälkeen hän kohtaa viimein isänsä, jonka varjoa hän on metsästänyt vuosikausia. Sarjan viimeisessä osassa Pii on suurten kysymysten äärellä: vaikka palapeli on koossa, hän ei enää tunnista itseään kuvasta.
Loppu ilmestyy myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.Sarjassa ovat ilmestyneet romaanit Musta, Maksu, Kosto, Varjo ja Paine.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Dahl, Arne: Pimeyden kutsu.
Alkuteos: Mörkertal, 2005.  Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24835-4 (sid.)   Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
Nuori tyttö katoaa jälkiä jättämättä, ja samoihin aikoihin Söderin puistonpenkiltä löytyy mies kurkku katkaistuna. Tapausten johtolangat osoittavat kohti pedofi ilien nettiverkostoa, ja kansainvälisiä väkivaltarikoksia tutkiva A-ryhmä kutsutaan paikalle. Joku surmaa pedofi iliverkoston jäseniä, mutta miten murhaaja löytää huolellisesti piileskelevät miehet? Ja miten vyyhtiin liittyy ”positiivista seksuaalista energiaa” palvova salaseura?
Kahdeksas Arne Dahlin A-ryhmästä kertovassa loistavassa sarjassa.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Jungstedt, Mari: Kevään kalpeudessa.
Alkuteos: Den mörka ångeln, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24513-1 (sid.)   Ilm. 2/2011.   Kansikuva .
Viktor Algård järjestää Visbyn uudessa kongressitalossa yli viidensadan vieraan juhlat. Juhlien isännälle kekkerit jäävät viimeisiksi, sillä seuraavana aamuna hänet löydetään juhlapaikalta murhattun.  Murhatutkimuksia johtava komisario Knutas löytää motiivin, joka kietoutuu erään teinipojan vakavaan pahoinpitelyyn. Tutkimusten edetessä hän joutuu vaikean ongelman eteen niin teini-ikäisten lasten vanhempana kuin Visbyn poliisin rikoskomisarionakin.
Tv-toimittaja Johan Berg puolestaan seuraa omia johtolankojaan. Liian myöhään hän huomaa läheistensä olevan hengenvaarassa.
Kuudes dekkari Mari Jungstedtin erinomaisessa sarjassa.
Mari Jungstedt DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Isidorin tarina.
Alkuteos: Sagan om Isidor, 1984.   Suom. Kari Koski.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24831-6 (sid.)   Ilm 1/2011.   Kansikuva.
Ei dekkari!!!
Mestarin vahva ja koskettava yhteiskunnallinen varhaisteos kansanmiehen sitkeästä oikeustaistelusta 1840-luvun Ruotsissa.
Isidor on ruotsalaisen kalastajaperheen nuorin poika. Perintöä ei ole tiedossa, mutta Isidor haaveilee silti omasta maapalasta. Maailmaa nähneeltä Kapteenilta Isidor saa kuulla Ranskan vallankumousmellakoista ja sosialistisista aatteista. Ajatukset tuntuvat aluksi kovin kaukaisilta, mutta jäävät itämään nuoren miehen mieleen. Kun Isidor sitten häädetään maatilaksi vaivalla raivaamaltaan karulta vuokraluodolta, hän aloittaa epätoivoisen taistelun oikeuksiensa puolesta.
Henning Mankell DekkkariNetissä.

Sansom, C. J.: Luostarin varjot.
Alkuteos: Dissolution, 2003.   Suom. Katariina Kaila.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24905-4 (sid.)    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Menestyssarjan avauksessa veitsenterävä lakimies Matthew Shardlake ratkoo suljetun luostarin murhamysteeriä ­1500-luvun Britanniassa.  Kuningas Henrik VIII on irrottanut Englannin kirkon katolisen kirkon
vallasta saadakseen eron vaimostaan. Kuninkaan edustajien tehtävänä on selvittää, miten luostarilaitos saataisiin lakkautettua.  Kun Scarnsean luostariin saapunut asiamies löydetään murhattuna,
tarkkanäköinen lakimies Matthew Shardlake lähetetään apulaisensa kanssa tutkimaan tapausta. Miehet huomaavat munkkien elävän askeesin sijaan ylellisyydessä ja turmeluksessa. Sitten tapahtuu uusi murha, ja juonien vyyhti vain paisuu.  Kun totuus alkaa paljastua, vaarassa on paitsi Shardlaken henki, myös hänen vakaumuksensa.
C. J. Sansom (s. 1952) on suorittanut tohtorintutkinnon historiasta ja hankkinut asianajajan pätevyyden. Nykyisin hän on täyspäiväinen kirjailija. BBC on tekemässä elokuvaa historiallisen trillerisarjan avausosasta Luostarin varjot, pääosassa Kenneth Branagh. Toinen suomennettu romaani C. J. Sansomilta. Ensimmäinen suomennos Talvi Madridissa ilmestyi keväällä 2010.
C. J. Sansom DekkariNetissä
Lisätietoa:
- The CWA dagger in the Library.
- Wikipedia - C. J. Sansom.

 

Wallentin, Jan: Strindbergin tähti.
Alkuteos: Strindbergs stjärna, 2010.   Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24881-1 (sid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Esikoisteos!
Salaperäinen risti ja tähti osoittavat yhdessä tien tuntemattomaan – kuka ehtii ensin?  Harrastajasukeltaja löytää kaivoskuilusta oudon luolan, jossa lepää hyvin säilynyt ruumis sekä mystisin symbolein koristeltu egyptiläinen
risti.  Symbolitutkija, historioitsija Don Titelman saapuu tutkimaanlöytöä, mutta huomaa päässeensä vaarallisen salaisuuden jäljille. Hän ei ole ainoa, joka on kiinnostunut rististä: myös salainen järjestö havittelee arvoituksellista esinettä keinoja kaihtamatta. Alkaa kilpajuoksu, joka johtaa matkalle halki Euroopan. Mitä sellaista ristiin liittyy, että ihmiset ovat valmiita tappamaan sen vuoksi? Ratkaistaakseen arvoituksen Titelmanin on kaivauduttava syvälle Euroopan historian synkkiin salaisuuksiin – vaaralliset vastustajat koko ajan kannoillaan.
Strindbergin tähti on pohjoismainen vastaus Da Vinci -koodille. Kirja ilmestyy 16 maassa ympäri maailmaa.
Jan Wallentin on 40-vuotias toimittaja, joka asuu Tukholmassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Hän on työskennellyt Sveriges Televisionille. Strindbergin tähti on hänen esikoisromaaninsa.
Lisätietoa:
- DN.se - Jan Wallentin.
- Hs.fi 10.3.2011 - Avola, Pertti: Jää vie toiseen maailmaan.

Wennstam, Katarina: Tahra.
Alkuteos: Smuts, 2007.   Suom. Laura Beck.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24992-4 (sid.)   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!
Kantaaottavan, tiukasti ajassa kiinni olevan feministisen trillerisarjan avaus osuu seksibisnestä ja ihmiskauppaa
koskevan keskustelun polttopisteeseen.  Jonas Wahl on menestyvä asianajaja. Hänellä on kaunis vaimo, fiksut lapset ja luksustalo. Ura on nousussa, ja häntä pyydetään televisioon kommentoimaan kohuttua ihmiskauppajuttua. Kukaan ei aavista, kuinka korkeilla panoksilla hän pelaa astuessaan valokeilaan. Wahlin televisiossa työskentelevän vaimon elämä vaikuttaa täydellisen kadehdittavalta. Mutta hänellä on karmiva tunne, ettei kaikki ole kunnossa. Mitä Jonas tekee niinä iltoina kun jää ylitöihin? Perheen 14-vuotias tytär on hämmentynyt heräävästä seksuaalisuudestaan. Omat fantasiat ja ulkomaailman reaktiot pelottavat ja houkuttelevat. Häpeä polttaa – mutta kenen lopulta pitäisi hävetä? Tahra aloittaa suursuosion saavuttaneen sarjan, jossa syyttäjä Madeleine Edwards puuttuu naisten nykypäivän Ruotsissa kohtaamaan väkivaltaan. Sarjassa on ilmestynyt jo kolme osaa.
Katarina Wennstam DekkariNetissä.

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Dahl, Arne : Kuolinmessu.
Alkuteos: Dödmässä, 2004.  Suom. Kari Koski.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25260-3 (nid.)    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Enger, Thomas: Valekuollut.
Alkuteos: Skinndød, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25259-7 (nid.)    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010 .

Gómez-Jurado, Juan: Petturin merkki.
Alkuteos: El emblema del traidor, 2008.  Suom. Taina Helkamo.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25270-2 (nid.)  Ilm. 3/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010 .

Harris, Robert : Salaliitto : Rooma II.
Alkuteos: Lustrum, 2009.  Suom. Natasha Vilokkinen.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25257-3 (nid.)    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.

James, P. D.: Murhahuone.
Alkuteos: Murder Room, 2003. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 951-1-25435-5 (nid.)   Ilm. kevät 2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. 2004.

Jungstedt, Mari:  Aamun  hämärissä.
Alkuteos: I denna ljuva sommartid, 2007.   Suom. Sanna Manninen.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25242-9 (nid.)    Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
Nid. lait. 1. p. ; 1. p. ilm. syksyllä 2010.

Leon, Donna : Verikivet.
Alkuteos: Blood from a stone, 2005. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25483-6 (nid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
1. p. 2007.

McCall Smith, Alexander : Pieniä ihmeitä autokorjaamolla.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The miracle at speedy motors, 2008.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25256-6 (nid.)   Ilm. 6/2011.   Kansikuva.

McCall Smith, Alexander : Elämän kirjas keskipäivä.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos: The full cuppboard of life, 2003.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25403-4 (nid.)   Ilm. 3/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. 2006.

McCall Smith, Alexander : Botswanan iloiset rouvat.
Mma Ramotswe tutkii.
Alkuteos:  In the company of cheerful ladies, 2004.  Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25404-1 (nid.)   Ilm. kevät 2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. 2007.

Mankell, Henning : Savuna ilmaan.
Alkuteos: Labyrinten, 2000.  Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25186-6 (nid.)   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Mankell, Henning : Kiinalainen.
Alkuteos: Kinesen, 2008.  Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25436-2 (nid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2008.

Marklund, Liza - Patterson, James : Postikorttimurhat.
Alkuteos: The postcard killers, 2010.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-952-1-25192-7 (nid.)    Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Marklund, Liza:  Paikka auringossa.
Alkuteos: En plats i solen, 2008. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25366-2 (nid.)  Ilm. kevät 2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2008.

Mäki, Reijo: Kolmijalkainen mies.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25247-4 (nid.)    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2010.

Mäki, Reijo: Pahan suudelma.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25167-5 (nid.)  
1. p. ilm. 1998.
TAmmikuussa 2011 sai ensi-iltansa Reijo Mäen romaaniin perustuva elokuva Pahan suudelma.  Sen on ohjannut Anders Engström ja yksityisetsivä Jussi Varesta näyttelee Antti Reini.

Mäki, Reijo: Aito turkki.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25484-3 (nid.)    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2001.

Mäki, Reijo: Huhtikuun tytöt.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25582-6 (nid.)   Ilm. kevät 2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 2004.
Uusin Vares-elokuva Huhtikuun tytöt elokuvateattereissa 2011.

Nuotio, Eppu: Paine.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25240-5 (nid.)   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Pakkanen, Outi: Ruohonleikkaaja.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25373-0 (nid.)   Ilm. 3/2011. Kansikuva.
1. p. ilm. 2006.

Qiu Xiaolong: Tapaus Mao.
Alkuteos: The Mao case, 2009.   Suom. Katriina Kaila.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25219-1 (nid.)    Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Sansom, C. J.: Talvi Madridissa.
Alkuteos: Winter in Madrid, 2006.  Suom. Seppo Raudaskoski.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-25216-0 (nid.)   Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Soininvaara, Taavi: Pakonopeus.
Otava 2011.    (Seven).
ISBN 978-951-1-24580-3 (nid.)    Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.

Waltari, Mika: Komisario Palmun erehdys.
Otava 2011.   (Seven).
ISBN 978-951-1-25485-0 (nid.)    Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Kirja ilm. ensimm. kerran 1940.  Teos ilm. ensimm. kerran Otavan julkaisemana 1959.

Äänikirjat

Nuotio, Eppu : Loppu.
Lukija: Eppu Nuotio.
8 cd-äänilevyä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25299-3  32,80 e.  Ilm. 3/2011.


 

Schildts


Peltomaa, Marianne: Ja minä irroitan sinusta kaiken kuonan.
Alkuteos: Och jag skall avlägsna din slagg, 2011.   Suom. Salla Simukka.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2060-4 (sid.)    28 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Eri puolilla Helsinkiä palaa. Lauttasaaressa syttyy tuhoisa tulipalo, Kruunuhaassa toinen, jossa menehtyy kaksi henkeä ja koira. Samalla kun palomies Aarno Metso saa hälytyksen sammutustöihin, rikoskonstaapeli Vera Gröhn vastaanottaa nimettömiä, pieniä kirjelappuja, joissa on sitaatteja raamatusta. Ne käsittelevät kaikki ”palavaa tulta”, ”perisynnin tulta”, ”tuliuhreja”. Vera siirretään poliisin tuhopolttoryhmään, ja hän saa jälleen huomata, että edessä oleva rikosvyyhti on vielä sotkuisempi kuin hän olisi osannut odottaa.
Neljäs rikosromaani Marianne Peltomaalta.  Pääosissa jälleen poliisit Vera Gröhn ja Heimo Partanen. Kirjassa tavataan myös ujo ja vihainen Jenna, hänen äitinsä Tuula Ahonen ja Tuulan poikaystävä Lasse, jolla on omat syynsä voittaa puolelleen Jennan luottamus. Aikaisemmin ilmestyneet:  Ei valoa tunnelissa (2005), Tilinteon aika (2006) ja Pimeä portaikko (2009).  Hienoja kirjoja kaikki.  Kotimaista kärkeä. Marianne Peltomaan dekkarit ansaitsisivat enemmän huomiota ja näkyvyyttä.  Ne ovat  täysin tasavertaisia parhaiden ruotsalaisdekkarien kanssa.  Siispä suosittelen. 
Marianne Peltomaa DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Läckberg, Camilla : Jääprinsessa.
Alkuteos: Isprinsessan, 2003. Suom. Outi Menna.
Schildts 2011.
ISBN 951-50-2068-0 (nid.)   Ilm.  3/2011.
1. p. ilm. 2006.  


 

Tammi


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Sininen aave.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5865-1 (sid.) 30,60 e.     Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Eletään vuotta 1940. Valkoisesta hehkusta tuttu ylietsivä Mujunen on uuden, entistä koskettavamman kohtalon kieputtamana.
Vaimonsa kuolemaa sureva Valpon ylietsivä Mujunen kohtaa hautausmaalla liettualaisen tanssijattaren Ilse Andersin ja hänen sydämensä värähtää. Mujusen kärsimykset eivät olekaan takanapäin.
Suomalainen matkustajakone katoaa lennolla Tallinnasta, Keravalla ryöstetään pankki ja Helsingissä mellakoidaan Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden puolesta. Kuvioissa on myös talvisodasta myöhästynyt ammattigangsteri, amerikansuomalainen Bill Kovanen. Rikostoimittaja Ossi Koho ja valokuvaaja Sanna Rytkönen haistavat salaliiton: liittyykö kaikki onnettomuuteen, jossa nuori näyttelijätär Sirkka Sari suistui hotelli Aulangon savupiippuun? Jäämeren viimaisella rannalla näytellään loppunäytös, jossa Mujusen usko ihmiseen joutuu lujille.
Sininen aave on Tapani Baggen kahdestoista rikosromaani. Se on toinen, itsenäinen osa  1930-40-lukujen taitteeseen sijoittuvaa sarjaa, jonka aloitti Valkoinen hehku (2009). Kaikkiaan Bagge on julkaissut yli 50 kirjaa.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Hautala, Marko: Torajyvät.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6032-6 (sid.)  30,30 e.    Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Noituudesta syytetty Jakob Mört kuoli vuosisatoja sitten, mutta hänen perintönsä elää yhä. Karuun ulkosaaristoon huvilalle kokoontuva seurue saa huomata, että eristyksissä olevalla saarella on oma, ikivanha lakinsa.
Aaronin ja Jennin avioliitto on päällisin puolin kunnossa. Miehen poliittinen ura on nosteessa, nuori vaimo nauttii äitiydestä ja hieman ylivilkkaasta Miro-pojastaan. Mutta sitten saapuu kutsu Pohjanlahden ulkosaaristoon. Siellä asuu Aaronin aikuinen poika Aleksi, jonka elämää varjostaa kolarissa tullut aivovaurio. Kutsusta ei voi kieltäytyä, sillä se saattaa olla viimeinen tilaisuus sovitukseen. Jenni on Aleksin entinen rakastettu, ja isän skandaalimainen suhde poikansa tyttöystävään on haava, joka ei arpeudu.
Vierailu alkaa pian saada pahaenteisiä sävyjä. 1600-luvulla saarelle haaksirikkoutui kaleeri, joka kuljetti Jakob Mörtiä. Hänellä oli mukanaan pussillinen jyviä. Tuosta onnettomuudesta on yhä merkkinä yhdeksän kivikumpua ja ränsistynyt kappeli. Ne viestivät ikivanhaa murhenäytelmää ja elämänkatsomusta, jonka mukaan syntinen ei ole maan matoa arvokkaampi. Tuo perinne elää saarella yhä. Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut romaanit Itsevalaisevat (2008) ja Käärinliinat (2009).
Lisätietoa:
- markohautala.com.
- Tammi - Marko Hautala.
- Wikipedia - Marko Hautala.

Ropponen, Markku: Kuhala ja vanginvartijan mandoliini.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6031-9 (sid.)  31,00 e.    Ilm. 4/2011.  Kansikuva.
Yksityisetsivän uraansa lopetteleva Otto Kuhala asettuu punaiseen mökkiin Jyväskylän liepeille viettämään tyyntä hiljaiseloa. Tuntematon soittaja ei sitä hänelle kuitenkaan suo, vaan antaa puoli tuntia aikaa etsiä pommi tuvan sokkelista. Kuhala on parhaina päivinään toimittanut telkien taakse konnan jos toisenkin, jollekulle on voinut jäädä jotain hampaankoloon. Kiireet alkavat.
Kostajan etsiskelyn oheen kiilaa toimeksianto nahkiaiskauppiaan ja hänen vaimonsa murhaajan löytämiseksi. Etsivänvainu johdattaa Kuhalan hengenvaaralliselle maakuntakierrokselle lumisiin maisemiin, jonka nietoksiin painaa tassunjälkensä myös uusi koiratuttavuus Hippu. Syrjäseutujen kovikset ottavat etsivän vierailusta ilon irti, yö räjäytystään odottavan vankilan sellissä lannistaisi heikkohermoisemman. Haave joulunvietosta ihanan Jolandan seurassa tuntuu karkaavan tavoittamattomiin.
Kuhala ja vanginvartijan mandoliini on sarjan kymmenes romaani. Harkiten sommiteltu, koukuttava ja Roppos-huumorilla höystetty tarina tuo kotimaiseen rikoskirjallisuuteemme jälleen kerran aivan omanlaistaan särmää.
Johtolanka-palkittu Markku Ropponen on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa dekkarikirjallisuudessa hersyvää huumoria tihkuvilla Kuhala-romaaneillaan - jännityksestä tinkimättä.  Kuhala-dekkarit ovat aina lukulistan kärjessä heti ilmestyttyään.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Clark, Mary Higgins: Perinnön varjo.
Alkuteos: Shadow of your smile, 2010.  Suom. Henna Kaarakainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5892-7 (sid.)  31,50 e.   Ilm. 5/2011.  Kansikuva.
Nuori lastenlääkäri Monica Ferrel joutuu maalitauluksi jännitysromaanissa, jossa uskon ihmeet, lääketiede ja raha taistelevat elintilasta. Iäkäs rouva Olivia Morrow on raskaan päätöksen edessä: viedäkö sukuaan varjostanut synkkä salaisuus mukanaan hautaan, vai rikkoa sisarelleen tekemä lupaus ja paljastaa menneisyyden tapahtumat seuraaville sukupolville.
Samoihin aikoihin sisar Catherine, Olivian sisko, halutaan kohottaa pyhimykseksi ja nuori lastenlääkäri Monica Ferrel valitaan todistamaan, ovatko Catherinen ihmeteot oikeasti ihmeitä. Jokin yhdistää kuitenkin Catherinea ja Monica Ferrelia, jokin paljon vahvempi kuin työ lasten parissa. Joku näyttää kuitenkin hyötyvän siitä, että menneisyyden salat eivät paljastu. Millaisiin toimiin hän on valmis ryhtymään?
Mary HIggins Clark on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania ja kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.
Lisätietoa:
- Mary Higgins Cark -kotisivu.
- Wikipedia - Mary Higgins Clarke.
- Tammi - Mary Higgins Clarke.

Kepler, Lars: Paganini ja paholainen.
Alkuteos: Paganinikontraktet, 2010.  Suom. Elina Uotila.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5496-7 (sid.) 30,30 e.     Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Hypnotisoija-romaanillaan lukijat koukuttanut Lars Kepler tarjoaa uuden hengästyttävän vauhdikkaan lukukokemuksen.
Ruotsin aseviennin päätöksistä vastaava Carl Palmcrona löydetään hirttäytyneenä edustuskodistaan Östermalmilta. Huone on täysin kalustamaton, eikä lähellä ole mitään, minkä päälle Palmcrona olisi voinut kiivetä. Silti tapaus vaikuttaa itsemurhalta.
Samaan aikaan löydetään kuollut nainen holtittomasti ajelehtivasta moottoriveneestä Tukholman saaristosta. Naisen keuhkot ovat täynnä vettä, mutta vaatteet ja vene eivät ole märkiä. Onko kyseessä pelkkä onnettomuus?
Rikospoliisi Joona Linna alkaa tutkia arvoituksellisia kuolemantapauksia ja löytää niiden välille yhteyden. Samalla hän oivaltaa, että vielä joku kolmaskin on hengenvaarassa. Paganini ja paholainen kertoo arkaluontoisista asekaupoista, kiristyksestä, viulunsoitosta – ja kuolemankin ylittävästä sopimuksesta paholaisen kanssa.
Toinen dekkari ruotsalaiselta kirjailijapariskunnalta (Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril). Ensimmäinen romaani Hypnotisoija ilmestyi suomeksi keväällä 2010 .  Kirja sai ilmestyttyään valtavan suosion.  Ruotsissa kirjaa on myyty yli 400 000 kappaletta ja sen oikeudet on myyty yli 35 maahan. 
Mielenkiintoista kirjoissa on päähenkilö Joona Linna, joka on suomalaistaustainen.
Muutama viikko Lars Keplerin menestysdekkarin ilmestymisen jälkeen Aftonbladet-lehti paljasti, että salanimen takana oli kirjailijapariskunta Alexander Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril.  He kertoivat yhteistyönsä alkaneen rakkaudesta jännityskirjallisuuteen ja elokuviin.  He jatkavat sekä kirjoittamista omilla nimillään että yhteistyötä Lars Kepler -nimimerkin takana ja aikovat kirjoittaa suomalaistaustaisen Joona Linnan varaan sarjan.
Hypnotisoija oli erittäin vangitseva kirja ja vahva lukukokemus.  Hienoa, että saadaan sarjan toinen osa suomeksi.
Lars Kepler DekkariNetissä.

Laurie, Hugh: Järein asein.
Alkuteos: The Gun Seller, 1996.  Suom. Aleksi Milonoff.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5758-6 (sid.) 32,20 e.  Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Huom!  Kirja on ilmestynyt alun perin jo 1996.
”Ammuin heidät molemmat siihen paikkaan ja lensin seuraavalla koneella Kanadaan, missä menin naimisiin Mary-Beth-nimisen naisen kanssa ja perustin menestyvän keramiikkayrityksen.
Tai niin minun olisi pitänyt tehdä.”
Kirjan päähenkilö Thomas Lang on entisiä armeijan miehiä, joka nykyään elättää itsensä erilaisilla toiminnallisilla pätkätöillä, esimerkiksi henkivartijana. Eräällä tällaisella keikalla Lang saa rajun tarjouksen: hän saisi mukavan summan rahaa, jos surmaisi Alexander Woolf -nimisen liikemiehen. Suoranaiseksi palkkamurhaajaksi Langista ei kuitenkaan ole, joten hän kieltäytyy hommasta. Eikä tässä vielä kaikki, palattuaan Lontooseen hän menee jopa varoittamaan herra Woolfia tätä uhkaavasta vaarasta. Woolfin talolla Lang törmää sangen väkivaltaiseen heppuun, jonka hän lyö kanveesiin, sekä Woolfin tyttäreen, ihastuttavaan Sarahiin. Tästä alkaa huikea seikkailu kansainvälisen asekaupan pyörteissä, ja vaarallista totuutta metsästäessään Lang kärsii osumia muun muassa luodista, autosta ja Amorin nuolista.
Näyttelijä Hugh Laurie yllättää kirjailijana. Kuten arvata saattaa toiminnan lisäksi sarkastinen huumori kukkii, löytyypä teoksesta jopa kieroutunutta romantiikkaa.  Hugh Laurie tunnetaan parhaiten tv-sarjan antisosiaalisena tohtori Housena ja Kyllä Jeeves hoitaa -sarjan Bertie Woosterina. Järein asein on antropologiksi  valmistuneen, näyttelijänä, käsikirjoittajana ja muusikkona toimineen Laurien ensimmäinen romaani.  Romaanissa Laurie jätti kustantajalle salanimellä varustettuna.
Huom!  TV-sarjasta House tutun näyttelijän menestysdekkari. Erittäin mielenkiintoista, onko Hugh Laurie yhtä hyvä  kirjoittajana kuin tv-sarjassa House.
Lisätietoa:
- Wikipedia (suom.) - Hugh Laurie.
- Wikipedia (eng.) - Hugh Laurie.

Theorin, Johan: Verikallio.
Alkuteos: Blodläge, 2010.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5891-0 (sid.) 31,80 e.  Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Kevät on tullut Öölantiin ja vanha merikapteeni Gerlof Davidsson on saanut uusia naapureita. Talven aikana on aution kivilouhimon viereen rakennettu kaksi luksushuvilaa, jotka jättävät varjoonsa vanhat mökit. Yhdessä huvilassa asuu Vendela Larsson, jolle Öölanti on lapsuudesta tuttu paikka. Lapsena hän on tutustunut alvarilla tanssiviin keijukaisiin, ja hän toivoo nytkin saavansa niiltä apua. Miehelleen Maxille hän ei tietenkään voi puhua sellaisesta mitään. Hiljattain eronnut Per Mörner puolestaan on perinyt sukulaisensa Ernst Adolfssonin mökin. Per ja hänen teini-ikäiset lapsensa tulevat Öölantiin viettämään pääsiäistä ja joutuvat ottamaan vieraakseen myös Perin isän, Jerryn, jonka Per pelastaa ilmeisesti tahallaan sytytetystä talosta. Jerryllä on pahamaineinen menneisyys, ja tähän asti Per on onnistunut pitämään isänsä poissa lastensa elämästä.  Gerlofia huolestuttaa se, että uudet talot on rakennettu peikkojen ja keijukaisten raja-alueelle, verikalliiolle. Siellä kalliossa näkyy verenpunainen kerros merkkinä muinaisista taisteluista.
Kolmas suomennos Johan Theorinilta.  Aiemmat dekkarit Hämärän hetki ja Yömyrsky. Theorin on saanut Ruotsin dekkariakatemian palkinnon vuosina 2007 ja 2008 sekä englantilaisen CWA:n Dagger-palkinnon 2009 ja 2010.
Theorinin dekkarit sijoittuvat Öölannin saarelle.  Hienoja dekkareita.
Johan Theorin DekkariNetissä.

Toro, Guillermo del & Hogan, Chuck: Lankeemus.
Alkuteos: The Fall, 2010.  Suom. Risto Raitio.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-4900-0 (sid.) 32,70 e.   Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
Kulttiohjaajan ja menestyskirjailijan aikuisten vampyyritarina saa jatkoa! Kuudessa päivässä New Yorkista tuli vampyyrikaupunki, ja nyt pimeät lentokoneet ovat laskeutuneet jo Tokion, Moskovan ja Lontoon kentille...  Eph Goodweather jatkaa joukkoineen mahdottomalta tuntuvaa taisteluaan vampyyrivitsausta vastaan. Samalla hän yrittää epätoivoisesti suojella poikaansa tämän äidiltä, joka on jo viruksen saastuttama. Vampyyrien rivit alkavat kuitenkin rakoilla. Vanhan ja uuden mailman vampyyrien välille syttyy sota, jonka jaloissa ihmiset pyörivät pelokkaina. Kumpikin vampyyrijoukko yrittää saada käsiinsä mystisen kirjan, sillä sen löytäjällä on käsissään maapallon tulevaisuus.
Vitsaus -trilogian toinen osa.  Trilogian ensimmäinen osa Vitsaus ilmestyisuomeksi keväällä 2010 .
Kirja jatkavat Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin kauhutrilogiaa.  Kirjat ovat sekoitus teknotrilleriä, kauhuoopperaa ja  toimintajännäriä.
Lisätietoa:
- www.thestraintrilogy.com.
- Wikipedia - Guillermo del Toro.

Trussoni, Danielle: Enkelioppi.
Alkuteos: Angelology, 2010.  Suom. Sirkka Aulanko.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5188-1 (sid.)  36,00 e.   Ilm. 1/2011.    Kansikuva.
Enkelioppi on huikean omaperäinen trilleri, jossa tuhatvuotiset salaisuudet paljastuvat ja taistelu hyvän ja pahan välillä nousee uusiin ulottuvuuksiin!
Sisar Evangeline on asunut Pyhän Rosan luostarissa pikkutytöstä lähtien. Kun sympaattinen, nuori taidehistorioitsija Verlaine saapuu luostariin tutkimaan vanhoja kirjeitä, alkaa Evangelinelle paljastua totuus luostarin muurien kätkemistä salaisuuksista.
Silloin iäkäs nunna nimeltä Celestine ymmärtää, että on tullut aika kertoa Evangelinelle enkeliopista. Hän kertoo enkelitieteen opinnoistaan ja seikkailuistaan sota-ajan Pariisissa sekä lahjakkaasta opiskelutoveristaan Gabriellasta, Evangelinen isoäidistä.
Enkelitutkijat tietävät, että keskuudessamme elää langenneiden enkeleiden ja ihmisten jälkeläisiä, nefileitä, vetovoimaisia mutta kylmiä olentoja, jotka hamuavat valtaa. Voimistaakseen asemaansa nefilit tarvitsevat aarteen, joka on enkelitutkijoiden hallussa.
Evangelinen kohtalona on seurata verensä perintöä: hän joutuu mukaan taisteluun, jossa panoksena on ihmiskunnan tulevaisuus.
Danielle Trussoni on kirjoittanut muistelmateoksen Falling Through Earth, joka valittiin vuonna 2006 New York Times Book Review-lehdessä vuoden kymmenen parhaan kirjan joukkoon.  Enkelioppi nousi heti ilmestyttyään bestseller-listojen kärkeen.  Trussoni on kirjoittanut kirjalle myös jatko-osan.
Lisätietoa:
- Danielle Trussoni-kotisivu.
- Wikipedia - Danielle Trussoni.

Uusia painoksia

Clark, Mary Higgins: Missä olet nyt?
Alkuteos: Where are you now?, 2008.  Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6072-2 (nid.)  Ilm. 5/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. kesällä 2009 .

Del Toro, Guillermo - Hogan, Chuck: Vitsaus : ensimmäinen kirja.
Alkuteos: The strain, 2009.  Suom. Risto Raitio.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-a6058-6 (nid.)   Ilm. 2/2011.    Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Kepler, Lars: Hypnotisoija.
Alkuteos: Hypnotisören, 2009. Suom. Saara Villa.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-a60634 (nid.)      Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2010.

Nesser, Håkan : Tapaus G - murha menneisyydestä.
Alkuteos: Fallet G, 2003.  Suom. Saara Villa.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6079-1 (nid.) .   Ilm. 6/2011.
1. p. ilm. keväällä 2009.

Ropponen, Markku : Kuhala ja kevään ensi ruumis.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6068-5 (nid.)     Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 5/2010.

Slaughter, Karin : Pelon huone.
Alkuteos: Fractured, 2008. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-6078-4 (nid.)    Ilm. 6/2011   Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2010.Teos

Häkämies, Kari: Presidentin murhe.
Teos 2011.
ISBN 978-951-851-367-4 (sid.)   Ilm. 4/2011.   Kansikuva .
Suomen tasavallan presidentti Kaarina Saarto on taustaltaan tiedenainen. Vallankäyttäjänä hän on arvostettu, pelätty ja pedantti. Mutta hänellä on ongelma. Hän on lyhyen avioliittonsa aikana ehtinyt tottua miehensä Sakarin katoamistemppuihin, mutta tällä kertaa presidentti aistii jotakin uhkaavaa. Presidentin tuskaillessa miehensä katoamista poliisikaksikko Söder ja Joronen ovat kalastusreissulla Kotkassa. Reissu loppuu lyhyeen, sillä heidät hälytetään töihin Hovinsaarelta löytyneen ruumiin takia. Kuollut mies on islantilaisen ex-ministerin poika, eikä järkyttävät löydöt jää siihen. Tutkimukset johtavat niin Kuopioon kuin Pietariinkin, ja jollakin tavalla myös tasavallan presidentin puolison katoaminen liittyy tapahtumiin. Jo Häkämiehen kiitetystä esikoisromaanista tutuiksi tulleet poliisit Söder ja Joronen huomaavat jälleen olevansa keskellä rikosten ja politiikan pimeitä näyttämöitä. Virallisten tahojen lisäksi myös eräs taitava nuori toimittaja tekee tahollaan omia tutkimuksiaan ja pääsee vaarallisen lähelle totuutta.
Presidentin murhe asettaa jokaisen pitävän tarkkailun alaiseksi.
Kari Häkämies on kirjoittanut jälleen kiehtovan ja kulissien taakse kurkottavan dekkarin vallan ja rikosten liittymäkohdasta -
ihmisten julmuudesta.
Toinen rikosromaani Kari Häkämieheltä.  Esikoisdekkari Rehelliseksi tunnettu ilmestyi keväällä 2010 myös Teoksen kustantamana.  Jo esikoinen oli erittäin mielenkiintoinen ja lupaava, eikä toinen dekkari pettänyt odotuksia.
Kari Häkämies DekkariNetissä.

Stewen, Riikka: Niin kauan kuin rakastat.
Teos 2011.
ISBN 978-951-851-137-6 (sid.)   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Esikoidekkari!!
Iris Savuvuori on renessanssitaiteilijoita tutkiva taidehistorioitsija, jonka ystävä tekee kummallisen löydön: erään suomalaisen museon arkistosta löytyy taulu, jonka alkuperästä ja yksityiskohdista on vaiettu harkiten. Iris sotkeutuu taulun arvoitukseen kokonaisvaltaisemmin kuin olisi koskaan voinut kuvitellakaan. Sekaantumista syventää hurmaava Nicholas Hill, huutokauppakamarin renessanssiasiantuntija, jolla on omat syynsä kiinnostua löydetystä maalauksesta - ja Iriksestä. Samaan aikaan Suomessa tekee tutkimuksiaan John Wind, salaseuroihin erikoistunut okkultisti, joka on suomalaisen tutkijan avulla onnistunut pääsemään hyvin lähelle suuren arvoituksen ratkaisua. Arvoitukseen liittyy 1800-luvun suomalainen kuvataiteilija Marcus Ekvall ja tämän rakastettu, teatterin ja baletin maailmassa intohimoisesti elänyt Sergei. Ekvallin Sergeille osoittamilla kirjeillä ja Iriksen ystävän löytämällä naisen muotokuvalla on yhteys, joka on vaaraksi sitä tutkiville ihmisille. Häikäilemättömät suunnitelmat ja taistelu totuuden hallitsemisesta ja hyödyntämisestä ajavat ihmisiä hurjiin tekoihin, eikä kukaan ole enää entisensä. Leonardo da Vincin ja muiden renessanssitaiteilijoiden salaperäisyyden verho kietoo sisäänsä syksyisen Helsingin ja sen tuulissa syvästi tuntevat henkilöhahmot. Niin kauan kuin rakastat on oppineen kirjoittajan kiehtovaa kerrontaa, joka tuo mystiikan ja menneiden aikojen salaseurat elävästi ja viehkosti nykypäivään.
Riikka Stewen on helsinkiläinen taidehistorioitsija.  Tutkimusaiheita, joista hän on julkaissut lukuisia teoksia ja artikkeleita ovat mm. symbolismi, näkemisen ja muistin teoriat, keskiajan ja renessanssin murros sekä nyytaide.  Hän opettaa taidehistoriaa Kuvataideakatemiassa sekä ohjaa väitöskirjan tekijöitä Helsingin yliopistossa.
Huom!  Erittäin hieno esikoisteos.  Taidehistoriaa, Leonardo da Vinci ja mysteeri.  Erinomainen yhdistelmä ja vielä kotimainen...
Artikkeleita:
- Pohjolan Sanomat (STT, Risto Jussilainen) - Da Vinci -koodi ärsytti iskemään vastaan.
Lisätietoa:
- Teos - Riikka Stewen.

Verenhimo - suomalaisia vampyyritarinoita.
Toim. Juri Nummelin.
Teos 2011.
ISBN 978-951-851-369-1 (nid.) Ilm. 3/2011.    Kansikuva.
Mitä, Suomessako muka ei ole vampyyreja? Niitähän on tunnetusti vain Transylvanian vuoristossa ja Yhdysvaltain eteläosissa, mutta hyvin niitä mahtuisi piileksimään myös Suomen pimeisiin kuusimetsiin. Vampyyri on myös surullinen, yksinäinen hahmo – mikä vetoaisi suomalaisiin paremmin kuin pimeässä viihtyvä, päivät nukkuva tyyppi, jolla on ongelmia hampaistonsa kanssa?
Ainakin vampyyritarinoita täällä osataan kirjoittaa. Sen todistavat Verenhimo-kirjan novellistit, jotka ottavat perinteisen hahmon ja istuttavat sen suomalaiseen maaperään tyylikkäästi ja pelottavasti. Verenhimo päivittää vampyyrimyytin monella eri tavalla: vampyyrit hallitsevat ihmisiä iilimatojen avulla, ottavat osaa seuroihin, ovat kansainvälisten lääketehtaiden koekaniineja, vaanivat ihmisiä sairaalan käytävillä. Mutta lopulta vampyyrikin ottaa ilon irti perinteisestä perjantaipullosta. Monet tarinat ottavat vauhtia myös historiasta – kuka tiesi, millaisia salaisuuksia piilee esimerkiksi Ulrika Eleonoran kirkon rakentamisessa...
Verenhimo-teoksen kirjoittajat ovat uuden polven science fiction-, fantasia- ja jännärikirjoittajia, joilla on veri hallussaan. Mukana tarina muun muassa Finlandia-palkitulta Johanna Sinisalolta sekä Runeberg-palkitulta Tiina Raevaaralta.
Kirjassa julkaistaan myös arkistojen aarteita, Mika Waltarin novelli ”Muumio”, Harry Etelän ”Vampyyrin orja”, joka todistaa, että Suomessa osattiin vampyyrierotiikka jo 1930-luvulla, sekä Leo Anttilan ”Kohtalo”, joka ilmestyi alun perin Tulenkantajien albumissa vuonna 1925 ja on täynnä mondeenia dekadenssia.
Kirjoittajat:
Leo Anttila, Harri Erkki, Harry Etelä, Jarmo Karonen, Jussi Katajala, Rene Kita, Juha-Pekka Koskinen, Petri Laine, Anne Leinonen, Asta Leppä, Harri István Mäki, Heikki Nevala, Sari Peltoniemi, Tiina Raevaara, Petri Salin, Tuomas Saloranta, Johanna Sinisalo, M. G. Soikkeli, Miina Supinen, Jari Tammi, Christine Thorel ja Mika Waltari.
Huom! Vampyyrijutut ja kauhukirjallisuus eivät kyllä oikein kuulu tämän sivuston alueeseen, mutta onhan kirjoittajissa myös dekkaristeja.  Joten tässäpä tämä...Voimapaja


Simonen, Leila: Loistava lähtö.
Voimapaja 2011.
ISBN 978-951-97991-7-9 (nid.)    28 e.   Ilm.  5/2011.   Kansikuva.
Rikospoliisi Susanna "Susi" Teräsvuo tutustuu luksusvanhuutta elävien naisten maailmaan.  Unelmaa villistä vanhuudesta eletään todeksi  naistentalo Seniorassa Helsingin keskustassa.  Miten käy, kun mummo hurahtaa mustaan poikaan? Kuka uhkaa vaurastuneiden tasa-arvonaisten oikeutta onneen ja nautintoon+
Onnela on yksityinen hoivakoti, josta alkaa kuulua kummia.  Mikä on hyvän kuoleman hinta? Näkymätön käsi puuttuu vanhuudenpäivien kulkuun niin, että Teräsvuon joululoma on uhattuna.  Lumisessa Helsingissä tapahtuvassa dekkarissa kiristyy pakkasen lisäksi poliisin hermo.  Onneksi Susin yksinhuoltajan arkea sävyttää kuuma romanssi.
Suora puhe yhteisöllisestä ja yksinäisestä vanhuudesta koskettaa ja kirpaisee.  Simosen viides Teräsvuo-dekkari kertoo hallitun ikääntymisen harhakuvista ja elämän epäoikeudenmukaisuudesta.  Jännitysromaanin keinoin Simonen ruotii vanhuspolitiikkaa, hoivamarkkinoita, dementiaa ja eutanasiaa unohtamatta huumoria ja iloa.
Leila Simonen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti.  Tiedenaisen uralta hänellä on satoja julkaisuja. Hän suosii tyylikästä köyhäilyä ja harrastaa luomuviljelyä, salsaa ja maratonjuoksua.  Simonen on suosittu kouluttaja.  Kirjan sankari Susi Teräsvuo on tuttu dekkareista Naisen kosto (1998), Mustaa samettia (1999), Lapsitappajat (2001) ja Suska (2007).  Simosen tietokirjoita viimeisin on Naiset ja raha - matkalla arjen vaurauteen (2008).
Hienoa, että saadaan Leila Simoselta uusi dekkari, edellisestä on aivan liian pitkä aika...
Leila Simonen DekkariNetissä.

 

 

WSOY


Kotimaiset
 

Kaskinen, Teemu-Heiskanen, Heikki: Norsu tulee!
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37281-4 (sid.)  33 e.   Ilm. 4/2011.    Kansikuva.
Matkustajajuna suistetaan raiteiltaan Itä-Suomessa ja kymmeniä ihmisiä kuolee, joukossa Joutsenon kunnanhallituksen puheenjohtaja. Mielipuolisen rikoksen motiiveja voi vain arvailla. Johtolankoja ei ole. Massiiviset rikostutkimukset tarjoavat Heikki ”Norsu” Norénille tekosyyn palata kotiseudulleen järjestelemään ystävänsä Vitalin liiketoimia. Pian Norénilla on kädet täynnä töitä. Tutkimukset tuntuvat johtavan väärään suuntaan. Menneisyyden varjot tihenevät. Sitä Norsu ei voi sallia.Norsu tulee! on Teemu Kaskisen ja Heikki Heiskasen keväällä aloittaman Norsu-dekkarisarjan kakkososa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Teemu Kaskinen.

Ulkomaiset

Camilleri, Andrea: Törmäyskurssilla.
Alkuteos: Il giro di boa, 2003.  Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2011.   (SaPo ; 456).
ISBN 97-951-0-36277-8 (sid.)  28 e.   Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
Nyt riitti! Salvo Montalbano on saanut tarpeekseen ja aikoo irtisanoutua virastaan. Kaikenlaista harmia, vaivaa ja poliittisia kähmintöjä on ihan liikaa, ja lisäksi hän huomaa ikääntymisen merkkejä itsessään. Kun suivaantunut komisario törmää aamu-uinnillaan vedessä kelluvaan ruumiiseen, hän tulee kuitenkin toisiin ajatuksiin. Tapausta tutkiessaan Montalbanolle selviää, että kuollut mies liittyy laittomiin siirtolaisiin ja erityisesti pieneen afrikkalaispoikaan, jonka hän on kohdannut Vigàtan satamassa. Jutun keriytyessä vähä vähältä auki paljastuu, että kyse on jostain niin raadollisesta, että kovapintaista komisariotakin heikottaa. Vetävä kerronta on Montalbano-mysteerien tavaramerkki. Viihdyttävissä ja humoristisissa kirjoissa nousevat komisarion ohella pääosaan Sisilia, sen värikkäät ihmiset ja ainutlaatuinen keittiö. Montalbano onkin armoton herkkusuu, joka ei koskaan kieltäydy hyvästä ateriasta - sehän on paras lääke pahimpaankin alakuloon.
Seitsemäs Salvo Montalbano -dekkari.  Hienoja kirjoja.
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Coben, Harlan: Loukussa.
Alkuteos: Caught, 2010.  Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2011.
ISBN 97-951-0-37193-0 (sid.)  32 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Nuorisotyöntekijä Dan Mercer tiesi jo ennen punaisen oven avaamista, että huoneeseen astuminen tuhoaisi hänen elämänsä. Mutta enää hän ei perääntyisi, sillä jatkuva epäröinti oli jo muutenkin maksanut hänelle aivan liikaa.
NTC Newsin televisiotoimittaja Wendy Tynesillä oli suoranainen missio. Paikallisen poliisin hyväksi työskentelevä yh-äiti oli keinoja kaihtamatta päättänyt saada alaikäisiä tyttöjä vikittelevän pedofiilin satimeen – suoraan rysän päältä…
Asiat mutkistuvat, kun ansaan astuneelta mieheltä menee ensin maine ja kohta myös henki. Samalla kun rikostutkijat tekevät parhaansa löytääkseen kadonneeksi ilmoitetun teinitytön ja julmasti teloitetun Mercerin ruumiin, Wendy Tynes vihkiytyy kaupungin hiljaisten kuppikuntien synkkiin salaisuuksiin. Mikä skandaali kätkeytyy Princetonin yliopiston ensimmäisen vuosikurssin huonetoverien menneisyyteen?
Loukussa on nopeakäänteinen ja tunteita riipivä trilleri syyllisyydestä, surusta ja anteeksiannosta. Harlan Coben on koko piru mieheksi takomaan häpeämättömän koukuttavia kertomuksia.
Seitsemäs suomennos Harlan Cobenilta.  Cobenin tuotanto paranee kirja kirjalta.
Huom!  Loukussa on Edgar -palkintoehdokkaana vuoden 2011 parhaasta dekkarista kilpailtaessa.
Harlan Coben DekkariNetissä.

Evanovich, Janet: Kuudestilaukeava.
Alkuteos: Hot six, 2000.  Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2011.
ISBN 97-951-0-37194-7  (sid.)  31 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Pomminvarma palkkionmetsästäjä tulee jälleen! Lunnaskarkureita metsästävä Stephanie Plum valitsi edellisessä teoksessa vanhan sydänkäpysensä, poliisi Joe Morellin ja uuden työkumppaninsa Rangerin välillä. Uudessa seikkailussa saamme tietää, kummalle sankarittaremme sydän sykkii kiivaammin. Kauan ei Stephanien rauha kestä: Kuudestilaukeavassa hänen tehtävänsä on löytää erikoisjoukkojen entinen agentti, niin ikään palkkionmetsästäjänä toimiva Carlos Manoso - alias Ranger. Kaiken lisäksi Mamma Mazur, aivan omassa logiikkaavaruudessaan elävä Stephanien isoäiti, päättää muuttaa lapsenlapsensa luo.
Kuudes suomennos Janet Evanovichin Stephanie Plum -sarjassa.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Jonasson, Jonas: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi.
Alkuteos: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.  Suom. Raija Rintamäki.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37010-0 (sid.)   Ilm. 5/2011.    Kansikuva .
Ensimmäinen suomennos!
”Kun elämä menee jatkoajalle, on helppoa ottaa pieniä vapauksia”, toteaa Allan Karlsson ja karkaa Malmköpingin vanhainkodista juuri ennen satavuotiskahvejaan. Läheisellä asemalla hän saa puolivahingossa haltuunsa matkalaukun, josta löytyy rutkasti riihikuivaa. Poliisin, median ja vaarallisten rikollisten jahtaama Allan huomaa pian olevansa enemmän elossa kuin aikoihin. 
Allan Karlssonia ei nuorempanakaan juuri kiinnostanut politiikka eikä uskonto, siksi onkin yllättävää kuinka moneen maailmanhistorian ratkaisevaan käänteeseen hän ehti vaikuttaa viime vuosisadalla!
Ruotsalainen Jonas (Pär-Ola) Jonasson on entinen toimittaja, joka ehti tehdä 25 vuotta media-alan töitä ennen kuin sai tarpeekseen, muutti Sveitsiin ja alkoi kirjoittaa kirjoja.
Lisätietoa:
- www.jonasjonasson.com.
Arvosteluja:
- HS.fi 31.5.2011 - Stenbäck, Irma: Ruotsin uusi Peppi on satavuotias Allan.
- Kansan Uutiset/Verkkolehti 7.6.11 - Leppälä, Anni-Helena: Yhden miehen maailmanhistoria.

Lindell, Unni: Mörkömies.
Alkuteos: Mørkemannen, 2008.  Suom. Päivi Kivelä.
WSOY 2011.  (SaPo ; 457).
ISBN 97-951-0-36353-9 (sid.)  28 e.   Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
Norjan suosikkidekkaristin luottohahmo, komisario Cato Isaksen joutuu nyt punnitsemaan uudelleen arvovaltansa perusteita. Uusi työkaveri Marian on oikea terrieri, eikä taivu helpolla koulutettavaksi. Sanansäilää liukkaasti heilutteleva työpari selvittää parvekkeelta pudotetun naisen murhaa. Uhrin lapsuusvuodet Ruotsissa pysyvät salassa, kunnes omalakinen Marian anastaanaisen ruotsalaisen isäpuolen piilotteleman sairaskertomuksen. Samaan aikaan eräs toinen nainen kuulee, kuinka rappukäytävään ilmestyy mies, jonka vihellys saa niin naisen kuin lukijankin hätääntymään. Kolmas tapaus on leirintäalueellatyöskentelevä puolalainen Lilly. Hän on varma, että hiljaa viheltävä mies tietää hänestä sopimattoman paljon... Marian availee mutkikkaita solmuja rivakasti, ja varmuuden puuskassa muutama lanka katkeaakin. Mörkömies on Unni Lindelliä parhaimmillaan: hiipivää jännitystä tehostaa railakas sananvaihto, kun poliisipari tuulettaa laitoksen hiljaisia huoneita.
Lindellin hieno Cato Isaksen -sarja jatkuu.  Loistavia dekkareita.
Unni Lindell DekkariNetissä.

Quinn, Spencer: Karvat pystyssä.
Alkuteos: Dog on it, 2008.  Suom. Aila Herronen.
WSOY 2011.
ISBN 97-951-0-35902-0 (sid.)  32 e.   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
Nuuskijatutkimuksia.
Ole hyvä, taputa Chetiä! Se on Karvat pystyssä kirjan rakastettava kertoja, ja se tykkää hunajamuroista ja kovasta vauhdista. Se ymmärtää enemmän kuin antaa ymmärtää, mutta hetkittäin sillä on vaikeuksia hillitä itseään. Vaikka se ei selvinnyt poliisikoirakoulusta, se työskentelee yksityisetsivä Bernien parina tämän etsivätoimistossa. Bernie taas on ihan oikea poliisi, joskin syystä, jota Chet ei vielä tiedä, hän on siirtynyt yksityisyrittäjäksi. Bernie saa eronneelta Cynthia Chamblissilta tehtäväkseen etsiä tämän kadonnut 15vuotias tytär Madison. Chet on kuullut, että Berniellä on pahoja kassavirtaongelmia, ja vaikka se ei tiedäkään mitä ne ovat, se auttaa parhaansa mukaan. Chetin nenä näyttää suunnan ja venäläiset grynderit vauhdin, kun etsiväpari yrittää saada teinityttöä kodin turvaan ja pysyä itsekin hengissä. Chetillä on mitä hurmaavin, tahattoman lakoninen ja kaikennähnyt kertojanääni. Jos koirat osaisivat lukea, ne haluaisivat olla kuten Chet. Se on nopea, kekseliäs ja peloton. Se hurmaa naiset seurallisuudellaan, saa paljon rapsua ja antaa tuulen tuivertaa tuntokarvojaan... Se saattaa hyvinkin olla vetoavin uusi dekkarihahmo pitkiin aikoihin, mutta jäyhä isäntä tulee hyvänä kakkosena. Tämä pari tulee ilahduttamaan kaikkia karvaisten etsivätarinoiden ja kovaksikeitettyjen koirien ystäviä.
Lisätietoa:
- Spencer Quinn Books - List at Simon&Schuster.
- Chet The Dog: Spencer Quinn.

Steinhauer, Olen: Turisti.
Alkuteos: The tourist, 2009 .  Suom. Arto Schroderus.
WSOY 2011.
ISBN 97-951-0-36384-3 (sid.)  33 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos!!
"Turisti" on CIA:n käyttämä nimitys agentista, joka toimii kentällä itsenäisesti, vailla säännöllistä yhteyttä päämajaan. Itsenäisyyden hinta on kova: jopa salamurhiin erikoistuneet turistit jäävät paljastuessaan yksin, sillä virallisesti heitä ei ole olemassa. Monen kohtaloksi koituvat tehtävien tuomatpelot ja vainoharhat. Agentti Milo Weaver on yksi turisteista. Hän on palannut kentältä CIA:n virkailijaksi, mutta kansainvälisen terroristin ajojahti vetää hänet takaisin painajaismaiseen maailmaan. Kun lähimmistä kollegoista selviää hälyttäviä tietoja, Milo uppoaa yhä syvemmälle kansainvälisten terroristien, liikemiesten ja diplomaattien vyyhteen, jossa kaikki osapuolet pettävät toisiaan pysyäkseen hengissä. Jokainen turisti on myös mahdollinen kaksoisagentti, ja oma organisaatio ottaa jokaisen vihjeen petturuudesta tosissaan. Kun Milosta tulee kahden murhan pääepäilty, kujanjuoksu on vasta alussa.
Kiinnostava vakoojaromaani, jota on verrattu myös Graham Greenen ja Len Deightonin tuotantoon.
Olen Steinhauer on syntynyt Marylandin Baltimoressa vuonna 1970 ja asuu nykyään vaimonsa ja tyttärensä kanssa Unkarissa. Hän on julkaissut jännitysromaaneja sekä runoutta.joka on ollut kahdesti muun muassa Edgar-palkintoehdokkaana. Arvostelujen kiittämä Turisti on lähiaikoina saamassa lisävauhtia näyttelijä George Clooneyn tuotantoyhtiöltä, joka on hankkinut romaanin elokuvaoikeudet.
Huom!  Erinomainen vakoiluaiheinen kirja.  Toivottavasti myös toinen Milo Weaver kirja
The Nearest Exit (2010) suomennetaan.
Olen Steinhauer DekkariNetissä.

Sussman, Paul: Kätketty keidas.
Alkuteos: The Hidden Oasis, 2009.  Suom. Kimmo Paukku.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-35903-7 (sid.)   Ilm.  5/2011.   Kansikuva.
Unohdettu myytti.  Kätketty salaisuus.  Henkeäsalpaava kilpajuoksu aikaa vastaan.
Egypti vuonna 2153 eaa. Kahdeksankymmentä pappia vaeltaa Läntisen aavikon pimeydessä mukanaan mystinen esine. Saapuessaan päämääräänsä he suorittavat joukkoitsemurhan, hiljaa ja rauhassa.  Albania vuonna 1986. Pienkone nousee syrjäiseltä lentokentältä – vain kadotakseen Läntisen aaavikon yllä.
Kaksikymmentäkolme vuotta myöhemmin kalliokiipeilijä Freya Hannen matkustaa Egyptiin haudatakseen isosiskonsa Alexin, mutta pian siskon kuolema herättää kysymyksiä, joihin vastaaminen on vähällä vaatia myös Freyan hengen. Hänet pelastaa hurmaava ja vaarallisia tilanteita kaihtamaton egyptologi Flin Brodie, joka on Egyptissä etsimässä vastauksia arkeologian suurimpaan mysteeriin.
Monikerroksinen trilleri vie lukijansa muinaisesta Egyptistä nykypäivään luoden huikean palapelin, kiihkeän ja vauhdikkaan seikkailun, jonka loppukohtaus paljastaa vuosituhansia piilossa olleen salaisuuden – ja sen voimat.
Kolmas suomennos Sussmanilta. Ensimmäinen ja Sussmanin esikoisromaani Kadonnut armeija ilmestyi suomeksi syksyllä 2003 ja toinen suomennos Temppelin salaisuus ilmestyi kesäkuussa 2007.
Paul Sussman on brittiläinen freelancetoimittaja, jonka intohimona on arkeologia. Joka vuosi hän viettää kaksi kuukautta kaivauksilla Egyptin aavikolla. Hänen romaaneissaan yhdistyvät jännittävä juoni, menneet aikakaudet ja eksoottiset paikat.
35-vuotias Sussman asuu Lontoossa vaimonsa kanssa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Paul Sussman.

Uusia painoksia


Cain, James M.: Nainen ilman omaatuntoa.
Alkuteos: Double indemnity, 1936.  Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY (Love Kirjat) 2011.
ISBN 978-951-0-35729-3 (nid.)  19,00 e.  Ilm. keväällä 2011.   Kansikuva.
2. p.,  1. p. ilm. 1982.
Lisätietoa:
- WSOY - James M. Cain: Nainen ilman omaatuntoa.
- Wikipedia - James M. Cain.
- Arvio kirjasta Ruumiin kulttuuri 2/2011 Asko Alanen.

Uusia painoksia WSOY pokkari -sarjassa

Brown, Dan : Kadonnut symboli.
Alkuteos: The Lost Symbol, 2009.  Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36687-5 (nid.)   Ilm. 4/2011.. 
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Chandler, Raymond: Syvä uni.
Alkuteos: The big sleep, 1939.  Suom. Seppo Virtanen.
WSOY 2011.  (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36308-9 (nid.)   9 e.  Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
9. p. ; 1. p. ilm. suomeksi WSOY:n SaPo -sarja 1965 : nro 74.

Christie, Agatha : Herkuleen urotyöt.
Alkuteos: The labours of Hercules, 1947.  Suom. Tampereen kieli-instituutin työryhmä.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37457-3 (nid.)  9 e.   Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
7. p. 2011 ; 1. p. ilm. 1971. 

Christie, Agatha : Teetä kolmelle.
Alkuteos: Sad Cypress, 1945.  Suom. Anna-Liisa Laine.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37865-6 (nid.)  9 e.   Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. 1974. 

Howard, Linda: Henkensä kaupalla.
Alkuteos: To die for, 2004.  Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37848-9 (nid.)   Ilm. 5/2011.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2009.

Patterson, James : Hämähäkin aika.
Alkuteos: Along came a spider, 1993.  Suom. Jorma Veikko Sappinen.
WSOY 2011.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-35991-4 (nid.)  9 e.  Ilm. 2/2011.   Kansikuva.
6. p. ; 1. p. ilm. suomeksi 1995.

Patterson, James ja Maxine Paetro: Heinäkuun neljäs.
Alkuteos: 4th of July, 2005.  Suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-36365-2 (nid.)     Ilm. 3/2011.  Kansikuva.
2. p.,   1. p. ilm. 2008.

Sussman, Paul: Temppelin salaisuus.
Alkuteos: The last secret of the Temple. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2011.   (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37866-3 (nid.)   Ilm.  4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilm. kesäkuussa 2007.


Swann, Leonie: Murha laitumella.
Alkuteos: Glennkill, 2005.  Suom. Helen Moster.
WSOY 2011.    (WSOY pokkari).
ISBN 978-951-0-37852-6 (nid.)   Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2007 .

CD- ja MP3-äänikirjat

Christie, Agatha: Ruumis kirjastossa.
Alkuteos: The body in the library, 1942.  Suom. Ragni Rossi.
Lukija:  Lars Svedberg. 
CD-äänikirja:  Ilm. 6/2011.
ISBN 978-951-0-37248-7   Kansikuva.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-37249-4
WSOY 2011.

Christie, Agatha:  Kuolema Niilillä.
Alkuteos: Dead on the Nile, 1937.  Suom. Eero Ahmavaara.
Lukija:  Pekka Autiovuori.
CD-äänikirja:  Ilm. 4/2011.
ISBN 978-951-0-37250-0     Kansikuva.
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-37251-7
WSOY 2011.

Swann, Leonie: Murha laitumella.
Alkuteos: Glennkill, 2005.  Suom. Helen moster.
Lukija:  Sinikka Sokka. 
CD-äänikirja:  Ilm. 5/2011.
ISBN 978-951-0-37914-1   Kansikuva .
MP3-äänikirja:
ISBN 978-951-0-37929-5 
WSOY 2011. 
Kirja ilm. suomeksi ensimmäisen kerran keväällä 2007.


 

Muut

Krjukov, Vladimir: Huvimaja Monrepoossa.
Alkuteos: Besedka v Monrepo, 2011.  Suom. Kirsi Monni.
Zona A 2011.
ISBN 978-952-5911-00-8 (sid.)   22,60 e.   Ilm. 3/2011.   Kansikuva.
Vuoden 1913 kesä. Lappeenranta. Eräälle paikallisista venäläisistä teollisuusmiehistä kuuluvalla sahalla tapahtuu julma murha. Poliisin epäilykset kohdistuvat sahanomistajan poikaan, Nikolaihin. Nuoren miehen suunnitelmat mennä naimisiin rikkaan viipurilaisen tehtailijan tyttären kanssa kariutuvat, ja pidätetyksi joutumisen uhka ajaa hänet pakosalle kotikaupungistaan... Pieni Saimaan rannalla sijaitseva kylpyläkaupunki, jota ravisuttavat arvoitukselliset rikokset... Monrepoon puisto, jonka syrjäisissä huvimajoissa ja katveisilla käytävillä leijalee petturuuden varjo... Pietarilaisen taiteilijaälymystön salongit, joissa luodaan eriskummallisia vallankumouksen tuulia aavistelevia teoksia... Vanha venäläinen kartano tuoksuvine omenatarhoineen, joka kasvaa ikuisen, kuolemaa kohtaan välinpitämättömän joen yllä... Nämä kuvat, jotka taustanaan romaanin päähenkilö toimii, lumoavat kuin ihanat elokuvankaltaiset unet.
Krjukovilta on aiemmin suomennettu teos Pirunsormi (2005).
Lisätietoa:
- www.zonaa.eu (linkkiä ei kuitenkaan löydy).
- Kansan Uutiset 10.2.11 - Anna-Helena Leppälä.

Saarinen, Saana
: Sietämätön uhri.
Luovinet osk 2011.
ISBN 978-952-92-8836-6 (nid.)    28,80 e.   Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Toimittaja Viola Glas joutuu käymään läpi menneisyyttään: mitä tapahtui elokuvaohjaaja Jaakko Hämevaaralle, joka löydettiin kuolleena saunasta? Oliko suomalaisen elokuvamaailman kärkinimillä jotakin tekemistä Hämevaaran kuoleman kanssa? Violan ystävät Hanna ja Juulia tuntuvat sekaantuneen Hämevaaran asioihin oudolla tavalla. Saatuaan epäilyjä herättävän puhelun Viola alkaa ottaa takautuvasti selvää enneen kevään tapahtumista sekä näyttelijöiden, tuottajien ja käsikirjoittajien salaisuuksista. Viola itsekin joutuu vaaraan. Myös Violan suhde Armas Kettusen kanssa joutuu koetukselle. Sarjan kolmas osa lumoaa elokuvamaailmaan sijoittuvalla aihepiirillään ja kirjailijan herkullisella, herpautumattomalla tyylillä, joka on saanut kiitosta sarjan edellisissä romaaneissa. Jännitys säilyy loppuun asti.

Taiga, Marton: Osiriksen sormus : kaksi aikamatkakertomusta.
Toim. Juri Nummelin.
Turbator 2011.
ISBN 978-952-5666-68-7 (nid.)  24,90 e.   Ilm. 1/2011.   Kansikuva.
Teos sisältää Marton Taigan aikamatkustukseen liittyvät pitkät kertomukset Osiriksen sormus ja Viiden minuutin ikuisuus. Seikkailukertomuksissa 30-luvun suomalaismies päätyy muinaiseen Egyptiin sodan keskelle, ja antiikin Roomaan, jossa hän saa aikaan yhteiskunnallisia mullistuksia ja kokee elämänsä rakkaustarinan. Molemmat jatkokertomukset ovat alkuaan ilmestyneet Lukemista Kaikille-lehdissä. Viiden minuutin ikuisuus on ilmestynyt myös sensuroituna kirjaversiona v. 1945. Osiriksen sormus-kertomusta ei ole aikaisemmin uudelleenjulkaistu. Teokseen sisältyy toimittaja Juri Nummelinin esipuhe, joka tarjoaa taustaa ja historiatietoja maan tuotteliaimpiin kuuluneen kirjailijan elämästä ja tuotannosta.

Vahtera, Raimo: Kylmä idylli.
Enostone 2011.
ISBN 978-952-5960-01-3 (nid.)   25,90 e.  Ilm. 5/2011.   Kansikuva.
Turun rahapajan jälkeen Raimo Vahtera on suunnannut katseensa naapurikaupunkiin, kylpylöistään ja kesäasukkaistaan tunnettuun Naantaliin. Kylmä idylli -romaanin keskushenkilönä on yksinkertaisena pidetty Oiva Telki, joka työskentelee kaupungin palveluksessa apulaisvahtimestarina. Muukin joukko on aika miehistä. Ravintola Merisalissa kokoontuu miesryhmä, johon kuuluu toimittaja, tuomari ja muita ammattilaisia. He juovat kesäisin olutta ja talvisin kahvia ja keskustelevat maailman menosta. Linja-autoasemalla, jota paikalliset kutsuvat Bunkkeriksi, kokoontuu ryyppyremmi, joukko elämästä syrjäytyneitä miehiä ja naisiakin. Oiva Telki toimii karmivalla tavalla välikätenä, kun nämä yhteiskunnan eri kerroksissa elävät ryhmät joutuvat tekemisiin toistensa kanssa.
Arvosteluja:
- Turun Sanomat 23.6.11 - Aimo Massinen.


Tietokirjoja
 

Gabrielsson, Eva - Colombani, Marie-Françoise: Stieg, minä ja Millenium.
Stieg Larssonin puolison tarina.
Alkuteos:  Millenium, Stieg et Moi, 2011.  Suom.  Tommy Granholm.
Minerva 2011.
ISBN 978-952-492-488-7 (sid.)   28.90 e.   Ilm. 4/2011.    Kansikuva.
Marraskuussa 2004 Stieg Larsson kuoli yllättäen sydänkohtaukseen, eikä hän koskaan tullut tietämään, millaiseen maailmanmenestykseen hänen Millenium-trilogiansa yltäisi. Hän ei myöskään voinut arvata, millaista draamaa hänen kuolemastaan seurasi hänen avopuolisolleen Eva Gabrielssonille. Ja kaikki vain sen vuoksi, että he eivät koskaan menneet naimisiin, vaikka elivät yhdessä 32 vuotta.Eva Gabrielsson paljastaa kirjassaan, että hänellä oli merkittävä osuus Millenium-teosten synnyssä. Stieg Larssonin teosten oikeuksista käydään vieläkin katkeraa taistelua. Vastakkain ovat Eva Gabrielsson ja Stieg Larssonin lähimmät omaiset, isä ja veli, jotka perivät Ruotsin lain mukaan Stieg Larssonin jättiomaisuuden.Eva Gabrielsson vaatii myös hallintaoikeutta Stieg Larssonin keskeneräiseksi jääneeseen neljänteen rikosromaaniin, ja muihin teoksiin. Eva Gabrielssonilla on hallussaan Larssonin ja hänen itsensä käyttämä tietokone, jonne Larsson oli tallentanut aloittamansa neljännen kirjan käsikirjoituksen. Eva Gabrielsson on kertonut haluavansa kirjoittaa tämän rikosromaanin valmiiksi ja kertoa, mitä Millenium-trilogian päähenkilöille, Lisbeth Salanderille ja Mickael Blomqvistille lopulta tapahtui.  Mielenkiintoinen kirja varmasti.
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Pattersson, Jan-Erik: Stieg Larsson : idealisti, journalisti ja kirjailija.
Alkuteos:  Stieg Larsson – Journalisten, författaren, idealisten, 2010.  Suom. Simo Liikanen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-33-4 (sid.)   34 e.    Ilm. 5/2011.
Miljoonat lukijat joka puolella maailmaa rakastavat hänen kertomuksiaan Lisbeth Salanderista ja Mikael Blomkvistista. Mutta kun dekkarikirjailija Stieg Larsson murtautui sensaatiomaiseen menestykseensä, hän oli jo traagisesti kuollut.
Häneltä jäi paitsi kansainvälinen kirjailijaura, myös varsinainen hänen elämäntyönsä – taistelu rasismia ja fasismia vastaan. Jan-Erik Pettersson kuvaa kirjailija, journalisti ja idealisti Stieg Larssonia – miestä, joka kulki omia polkujaan jo teini-iäkäisestä asti. Taisteleva kollektivisti ja ehdoton individualisti, samaan aikaan. Mies, joka ei pelännyt mitään.
Jan-Erik Pettersson kertoo Stieg Larssonin kasvusta Västerbottenilla, kuinka hän jo varhaisteininä kiinnostui politiikasta. Pettersson kuvaa hänen kimurantit ensiaskeleensa journalismin maailmassa, hänen pitkät matkansa, väsymättömän kamppailunsa äärioikeistoa vastaan, rankan ja usein kiitosta vaille jääneet työnsä Expo-lehden parissa, hänen polittiset kirjansa.
Eläessään tuntemattomaksi jääneen kirjailijan taustojen avautuminen tuo Mikael Blomkvistista ja Lisbeth Salanderista kertovat tarinat paljon kiehtovammiksi.
Stieg Larsson –elämäkerta kuvaa myös uskomattoman menestyksen saaneen Millenium-sarjan julkaisun taustoja, ja kuinka kirjat päätyivät lopulta maailmanvalloitukseen.
Stieg Larsson DekkariNetissä.