Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2009
Kesä ja syksy 2009
- Vuosi 2009 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


 

 Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Kirjastot.fi
 


Arktinen Banaani

Guthrie, Allan: Viimeinen suudelma.
Alkuteos: Kiss her goodbye, 2006. Suom. Mika Tiirinen.
Arktinen Banaani 2009.  (Banaanipokkari-sarja).
ISBN 978-952-5602-95-1 (nid.) 10,00 e. Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Joe Hope ei ole mikään mukava mies.  Hän on edinburghilaisen koronkiskurin oikea käsi, ja hänen työvälineensä on vaseballmaila. Skotlannissa ei pelata baseballia.  Mutta kovakin mies murtuu, kun oma tytär kuolee hämärissä olosuhteissa.  Kun Joen vaimo löydetään kuolleena ja Joe pidätetään vaimonsa murhasta, alkavat kostonhimoiset ajatukset hiipiä miehen mieleen. Baseballmailalle löytyy jälleen käyttöä.  Allan Guthrien Viimeinen suudelma saattaa lukijansa Skotlannin pimeille sivukujille, joille harva eksyy.  Guthrieta on verrattu Irvine Welshiin ja Denise Minaan, mutta hän on sekoittanut tyyliinsä myös amerikkalaista kovaksikeitettyä dekkariperinnettä, kuten Jim Thompsonia ja James Ellroyta.  Guthrien sankarit eivät ole miellyttäviä, mutta he ovat ihmisiä, joihin lukija tahtomattaankin samastuu.
Alan Guthrien (s. 1965) debyyttiromaani Kiss Her Goodbye löi dekkaripiirit ällikällä: kertomus pesäpallomailaa aseenaan käyttävästä koronkiskurin apupojasta, jonka tytär kuolee epämääräisissä olosuhteissa, on samaan aikaan inhimillisen lämmin että pirullisen väkivaltainen. Kirjallaan Guthrie oli myös ehdokkaana tunnetussa Edgar-palkintokisassa, joka myönnetään vuosittain parhaalle ilmestyneelle rikosromaanille.
Guthrien muuta tuotantoa ovat romaanit Two-Way Split (2006) , Hard Man (2007), Kill Clock (2007) ja Savage Night (2008).
Arvostelu:
-Helsingin Sanomat 6.6.09.  Harri Römpötti.
Lisätietoa:
- Alla Guthrie's Noir Originals: Noir and Hardboiled Fiction.

Swierczynski, Duane: Keikkakuski.
Alkuteos: The Wheelman, 2005. Suom. Juri Nummerlin.
Arktinen Banaani 2009.   (Banaanipokkari-sarja).
ISBN 978-952-5602-94-4 (nid.) 10,00 e. Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Duane Swieczynski (s. 1972) löi itsensä läpi amerikkalaisten dekkarinlukijoiden tietoisuuteen toisella romaanillaan Keikkakuski (The Wheelman, 2005), joka kertoo hiljaisesta luottoajajasta. Tämä joutuu vaikeuksiin kun huolella valmisteltua pankkikeikkaa onkin seurannut myös venäläisten mafia. Keikkakuski on 24-televisiosarjan ja 1950-luvun kovaksikeitettyjen rikospokkareiden risteytys: reaaliajassa kulkeva trilleri, jossa ei ole tyhjiä hetkiä. Duane Swierczynski on kirjoittanut myös Marvel-yhtiön sarjakuvia, kuten X-Menia ja Cablea. Hänen muita romaanejaan ovat The Blonde ja Severance Package.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 6.6.09.  Harri Römpötti.

Wignall, Kevin: Kuka on Conrad Hirst?
Alkuteos: Who is Conrad Hirst, 2007.  Suom. Mika Tiirinen.
Arktinen Banaani 2009.   (Banaanipokkari-sarja).
ISBN 978-952-5602-99-9 (nid.) 10,00 e.   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Ensimäinen suomennos.
Kuka on Conrad Hirst? kertoo palkkatappajasta, jonka ura alkoi Jugoslavian sisällissodan hämärissä. Hirst haluaa lopettaa hommat ja päättää ottaa selville, keitä ovat hänen salaperäiset työnantajansa. Hirstillä on vain yksi vihje, mutta sen seuraaminen tuottaa tuloksia. Yksitellen hän päästää työnantajat päiviltä vain huomatakseen, että häntä luullaan vastapuolen vakoojaksi.
Kevin Wignall
(s. 1966) on nouseva brittikirjailija, joka yhdistää napakkaan kovaksikeitettyyn tyyliin älyllistä otetta. Kuka on Conrad Hirst? tuo tuulahduksen Graham Greenen ja Eric Amblerin 1930-luvun vakoiluromaaneista. Kevin Wignall päivittää lajityypin vastaamaan 2000-luvun monimutkaisia globaaleja kuvioita ja politiikkaa. Kuka on Conrad Hirst? -romaanin palkkatappajan uran alku piilee Jugoslavian sisällissodan pimeässä ytimessä.   Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.
Huom! Kevin Wignall vierailee Suomessa 5.-6.6.09 Arktisen Banaanin kutsumana.  Hän esiintyy mm.
Kouvolan dekkaripäivillä 6.6.09.
Artikkeli:
- Helsingin Sanomat 6.6.09. Römpötti, Harri: Mitä on palkkatappajan pään sisällä.
Lisätietoa:
- Arktinen Banaani - Kevin Wignall.
- Kevin Wignall - Home Page.
- Contemporary Nomad.

 

Bazar


Egeland, Tom: Liiton vartijat.
Alkuteos: Paktens voktere, 2007.  Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2009.
ISBN 978-952-5635-67-6 (sid.) 32 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Arkeologi Bjørn Beltø saa kutsun Islantiin, josta on löytynyt ikivanha käsikirjoitus – Codex Snorri. Tästä alkaa professori Beltøn maailmanlaajuinen pergamenttien, koodien ja riimukuva-arvoitusten metsästys. Yli tuhat vuotta vanhat tekstit ovat täynnä koodeja ja arvoituksellisia viestejä. Vastaukset piilevät islantilaisten luolien, norjalaisten sauvakirkkojen ja egyptiläisten hautakammioiden kätköissä aina Vatikaanin ja Yhdysvaltojen salaisiin arkistoihin saakka.
Ikivanhassa käsikirjoituksessa on kolme symbolia, egyptiläinen ankha, riimu tiwaz ja kristikunnan risti. Käsikirjoituksen pentagrammin tarkoitus on suojata taikavoimilta. Monien koodiarvoitusten ja mutkien kautta Bjørn Beltø löytää salaisesta luolasta asiakirjoja, jotka sisältävät teologisesti arkaluontoisia asioita. Myös mystinen arabišeikki on kiinnostunut asiakirjoista ja on pannut apulaisensa hankkimaan ne – keinoja kaihtamatta. Mitä sellaista 1000-luvulla hallinnut Norjan kuningas Olavi Pyhä olisi voinut saada viikinkiretkillään saaliikseen, mitä ei ollut kirjattu historiankirjoihin? Asioiden selvittely kuljettaa Beltøtä ympäri maapalloa – kunnes kaikki päättyy räjähdysmäisesti Dominikaanisessa tasavallassa.
Neuroottinen albiinoarkeologi Bjørn Beltø on tuttu jo Egelandin aikaisemmasta romaanista Ympyrän pää , joka ilmestyi suomeksi syksyllä 2005.
Vuonna 2007 ilmestyneen Liiton vartijoiden käännösoikeudet on myyty jo 14 maahan, ja kirja on ollut todellinen myyntimenestys kotimaassaan Norjassa.
Toinen Egelandin suomennettu dekkari Suden yö ilmestyi keväällä 2007.
Lisätietoa:
- www.tomegeland.com.
- Aschehoug - Tom Egeland.
- Wikipedia - Tom Egeland.

Árni Thórarinsson: Ylitse muiden.
Alkuteos: Timi nornarinnar, 2005.  Suom. Seija Holopainen.
Bazar 2009.
ISBN 978-952-5635-14-0 (sid.)   29 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Pohjois-Islannissa sijaitsevan Akureyrin lukiolaiset harjoittelevat vanhaa islantilaisnäytelmää Taika-Lofturia. Reykjavikista pohjoiseen työkomennukselle lähetetty toimittaja Einar käy seuraamassa harjoituksia, mutta pian hänen huomionsa kääntyy muualle: akureyrilainen nainen on pudonnut kumilautalta työpaikan kanoottiretkellä epäilyttävissä olosuhteissa. Nainen menehtyy myöhemmin vammoihinsa. Kun lisäksi näytelmän päähenkilö katoaa ensi-illan alla, pikkukaupungin ongelmat imaisevat Einarin mukaansa. Mitä kaikkea kytee rauhalliselta vaikuttavan kaupungin pinnan alla?
Kirjailija Árni Thórarinsson kertoo esikuvakseen Raymond Chandlerin ja klassiset kovaksikeitetyt dekkarit. Thórarinssonin rikosromaanien päähenkilö Einar on iltapäivälehden monisärmäinen ja itseironinen rikostoimittaja. Karkean ulkokuorensa alla hän on kuitenkin herkkä ja tunteellinen mies. Erityisen osuvasti Thórarinsson kuvaa Einarin kipuilua eronneena teini-ikäisen tyttären isänä. Ylitse muiden on neljäs Einar-romaani ja kirjailijan ensimmäinen suomennettu teos.
Sarkastinen ja jouhevalla dialogilla maustettu Ylitse muiden yhdistää islantilaista kansanperinnettä ja tarkkaa yhteiskuntakuvausta: edes syrjäinen Islanti ei välty modernin yhteiskunnan huonoilta puolilta, välinpitämättömyydeltä ja oman edun tavoittelulta.
Suurimpiin islantilaisiin päivälehtiin kuuluva Morgunbladid valitsi kirjan vuoden 2005 parhaaksi rikosromaaniksi.
Lisätietoa:
- Bazar - Arni Thorarinsson.


Blue Moon

Robinson, Peter: Savua ja tulta.
Alkuteos: Playing with fire, 2004. Suom. Ulla Ekman-Salokangas.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-51-8 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Kahden kanavaveneen tuhopoltossa kuolevat Tom, keski-ikäinen taiteilija, ja Tina, 16-vuotias narkkari.  Onko syyllinen Tinan poikaystävä Mark? Vai isäpuoli, lääkäri jota Tina ei siedä silmissään? Ja onko samoihin eikoihin tapahtuneella kuolonuhrin vaatineella asuntovaunun palolla yhteyttä tapahtumiin?  Ylikomisario Alan Banks, apunaan komisario Annie Cabbot.  Heidän välejään hiertää Annien uusi miesystävä Phil Keane, taiteentuntija  jonka asiantuntemusta tarvitaan jutussa.  Monien tapauksiin liittyvien toimista löytyy epäilyttävää, ja vain vähin erin alkaa paljastua miten taitava ja vaarallinen vastustaja Banksilla ja Cabbotilla on.
Viides suomennos Peter Robinsonilta. Kaikki loistavia kirjoja.
Huom!  Robinsonin kirjan piti  ilmestyy keväällä 2008.
Peter Robinson DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Rankin, Ian: Kalman asialla.
Alkuteos: Mortal Causes, 1994.  Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-57-0 (nid.)   9 e.   Ilm. 5/2009.
Sarjan viides osa.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Kylmääkin kylmempi.
Alkuteos: Cold is Grave, 2000.  Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-541056-3 (nid.)   10 e.  Ilm. 5/2009.
Sarjan toinen osa.
Peter Robinson DekkariNetissä.


 

Bookkari

Uusia painoksia

Patterson, Harry: Yön varjot.
Alkuteos: Comes the dark stranger,1962.   Suom. Reijo Kalvas.
Bookkari 2009.
ISBN 978-951-612-057-0 (nid.) 10 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
3. painos.
1. p.  ilmestyi 1987 ja 2. p. 1996  Viihdeviikarien kustantamana
Harry Patterson tunnetaan paremmin kirjailijanimellään Jack Higgins.  Tämän jännärin hän on kuitenkin julkaissut omalla nimellään.
Tarinan päähenkilönä on mies, joka on menettänyt vakavan onnettomuuden seurauksena muistinsa.  Seitsemän vuotta tapahtuman jälkeen hän ryhtyy selvittämään menneisyyttään.  Seurauksena on tapahtumasarja, joka synnyttää hämmennystä ja pelkoa.  Moni on jo luullut, että mies on pois pelistä, mutta he olivat pahasti väärässä.
Lisätietoa:
- Jack Higgins Blog.
- Wikipedia - Jack Higgins/Harry Patterson.Edico

Laulajainen, Esko: Itämafian kosto.
Edico 2009.
ISBN 978-952-5708-25-7 (nid.)  10 e.  Ilm. kevät 2009.   Kansikuva.
Huom! Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2008.
Jussi ja Tanja kääntyivät katsomaan museoaukean laidalle aittarakennuksen suuntaan, josta kuului kimeää huutoa. Nuori äiti seisoi aitan edessä ja kielteli kiivaalla äänellä pikkupoikaansa, joka oli livahtanut narun alitse aitanparven rappusille:
   - Et mene sinne, Samuli! Ei sinne saa mennä, se on suljettu! Heti pois sieltä aitanparvelta!
   Poika kurkisti kaiteen ylitse kysyen heleästi:
   - Käskenkö minä tämän sedänkin pois?
   - Minkä sedän?
   - Tuon joka makaa pressun alla.
   Pojan äiti irrotti narun ja kiipesi nopeasti portaita pitkin parvelle. Kuului tukahtunut kirkaisu, sitten huuto: - Hyvä jumala, auttakaa! Täällä on ruumis!
Itämafian kosto vie lukijan Helsingistä Keskipohjanmaalle ja Keski-Suomen luoteisosiin. Tämä huikean jännittävä, omintakeinen teos on Esko Laulajaisen toinen rikosromaani.
Lisätietoa:
- Edico - Esko Laulajainen.

 


 

Gummerus

 

Kotimaiset

 
Kilpi, Marko:  Kadotetut.

Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7970-4 (sid.)   32,00 e.  Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Vanhempi konstaapeli Olli Repo tietää mitä haluaa. Hän on edennyt urallaan nopeasti ja tekee sitä mikä eniten palkitsee: poliisikokelaiden kouluttajana hän pääsee istuttamaan arvoja ja vaikuttamaan asenteisiin. Paljon muuta hän ei tiedäkään. Sisimmiltään hän on eksynyt, yksinäinen mies, joka epäilee omaa moraaliaan. Työssä ja yksityiselämässä hän joutuu nöyränä kohtaamaan heikkoutensa. Voiko koskaan tehdä tarpeeksi hätään joutuneiden puolesta? Millainen apu tässä maailmassa riittää?
Välinpitämättömyys aiheuttaa pahoinvointia. Pahoinvointi aiheuttaa vihaa. Viha aiheuttaa tuhoa. Nuoriso kerjää huomiota, mutta kukaan ei tunnu näkevän. Pikkujulkkiksia katoaa, internetin keskustelupalstoille lähetellään uhkauksia ja 13-vuotias poika löytyy huumattuna autotallista. Mistä on kyse? Kadotetut on pelottavan tiukasti kiinni ajassa. Hengästyttävän tapahtumaketjun rinnalla romaani pysähtyy pohtimaan poliisin työn mielekkyyttä ja merkitystä.
Marko Kilven toisen rikosromaanin päähenkilö on esikoisesta tuttu hahmo, entinen mainosmies Olli Repo, joka poliisin työssään yllättyy päivittäin. Kilpi läpivalaisee kohteensa ja keskittyy poikkeuksellisella tavalla kuvaamaan henkilöidensä tunne-elämää. He piirtyvät esiin ristiriitaisina, lihallisina, kokonaisina ihmisinä. Syvästi inhimillisen sanomansa ansiosta Kadotetut nousee hätkähdyttäväksi kuvaukseksi ajastamme.
Toinen rikosromaani Marko Kilveltä.  Ensikoisdekkari Jäätyneitä ruusuja ilmestyi syksyllä 2007. 
Kirja voitti Vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2008.
Marko Kilven esikoisdekkarin Jäätyneitä ruusuja kustansi  Nemokustannus.
Marko Kilpi DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Connelly, Michael: Oikeuden palvelija.
Alkuteos: The Lincoln lawyer, 2005  Suom. Ilkka Terho.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7853-0 (sid.)  32,00 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Asianajaja Mickey Haller saa varsinaisen onnenpotkun. Tyttöystävänsä pahoinpitelystä syytetty beverlyhillsiläinen Ross Roulet palkkaa Hallerin puolustusasianajajakseen. Alamaailman pikku nilkkejä edustamaan vajonnut Haller näkee oitis, millainen kultakaivos Roulet on: typerä, väkivaltainen, upporikas.
Ja vaarallinen. Myös tämä tosiasia alkaa valjeta Hallerille, kun Roulet’n tapausta tutkiva poliisi löytyy kuolleena. Mutta mitä järkeä on turvautua murhaan pahoinpitelyn peittelemiseksi? Etsiessään vastausta tähän kysymykseen Haller joutuu itsekin hengenvaaraan – ja huomaa vastentahtoisesti tavoittelevansa totuutta oman etunsa sijaan.
Oikeuden palvelija on Harry Bosch -sarjasta tunnetun Michael Connellyn jännäri, joka yhdistelee taidokkaasti trilleriä ja lakitupadraamaa. Laillisuuden rajamailla operoiva asianajaja Mickey Haller seikkailee myös tuoreessa Harry Bosch -romaanissa The Brass Verdict, jonka Gummerus julkaisee syksyllä 2009.
Michael Connelly DekkariNetissä.

d'Estienne d'Orves, Nicolas: Pahan orvot.
Alkuteos: Les orphelins du oal, 2007.  Suom.  Pirjo Thorell.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7608-6 (sid.)   32,00 e.  Ilm. 2/2009.  Kansikuva.
Mykistävä trilleri Euroopan historian salaisimmasta suunnitelmasta
Saksa, 1995. Neljä iäkästä miestä löydetään kuolleena eri puolilta maata. Jokaisen vainajan suussa on rikkipurtu syanidikapseli – ja jokaiselta puuttuu oikea käsi.
Pariisi, 2005. Nuori, kunnianhimoinen toimittaja Anaïs saa erikoisen toimeksiannon. Salaperäinen norjalainen miljonääri ja taiteenkeräilijä Vidkun Venner haluaa Anaïsin selvittävän, kuka on lähettänyt hänelle postissa neljä muumioitunutta kättä – ja ennen kaikkea: keille kädet ovat alun perin kuuluneet.
Ei aikaakaan kun Anaïs yritetään tappaa. Alkaa kuumeinen kujanjuoksu halki Euroopan. Matkan päätepisteessä häämöttää kammottava totuus natsien rodunjalostusleireistä, joilla Hitlerin seuraajat yrittivät keinoja kaihtamatta jalostaa uutta arjalaisten yli-ihmisten rotua. Historiankirjojen mukaan leirit katosivat maan päältä Hitlerin kolmannen valtakunnan mukana. Mikä on siis se salaisuus, jonka puolesta Anaïsin tuntemattomat viholliset ovat valmiita surmaamaan kenet tahansa?
Pahan orvot on historiallisista faktoista ammentava tiivistahtinen trilleri, joka ei jätä ketään Euroopan lähihistoriasta kiinnostunutta kylmäksi. Nicolas d’Estienne d’Orves eli Neo on 33-vuotias ranskalainen journalisti ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut laajalti Euroopan historiasta. Pahan orvot on hänen ensimmäinen täysiverinen trillerinsä.
Lisätietoa:
- Gummerus - d'Estienne d'Orves, Nicolas.
- Nicolas d'Estienne d'Orves.

Jansson, Anna: Hylynryöstäjä.
Alkuteos: Inte ens det förflutna, 2008.  Suom. Sanna Manninen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7935-3 (sid.)   32,00 e.   Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
Visby, Gotlanti. Kajsarnin vankitornin vanha puuportti sulkeutuu. Pimeässä poika tarttuu tyttöä kädestä, ja kostea viileys ympäröi heidät. Tornista poika löytää kartan vuodelta 1816, ja yöllisen seikkailun jälkeen he tekevät salaisen suunnitelman. Vielä joskus he matkaavat autiolle Gotska Sandönille ja kaivavat esiin hylynryöstäjän aarteen.
Kolmenkymmenen vuoden jälkeen heidän odotuksensa näyttäisi päättyvän. Mutta sitten poikasena kartan löytänyt Erik Hansson löydetään autostaan kuolleena. Ei ole itsestään selvää, liittyykö tähän rikos, mutta kärsimys ja menetetty elämä herättävät lähipiirissä kostoajatuksia.
Läheisellä Gotska Sandönin saarella piilottelee Maria Wern. Hänen on määrä todistaa tärkeässä oikeudenkäynnissä, minkä vuoksi hänen henkeään on uhattu. Samaiselle saarelle matkustaa kuntoutukseen seitsemän kansankodin kolhimaa naista. Myrsky katkaisee sähköt ja yhteydet ulkomaailmaan. Naisia aletaan murhata yksi kerrallaan. Liittyvätkö murhat Erikin kuolemaan ja legendaan hylynryöstäjän aarteesta? Ja ennen kaikkea: moniko selviää saarelta hengissä?
Hylynryöstäjä on kahdeksas suomennettu Maria Wern -dekkari, jolla Jansson vie sarjaa aiempaa trillerimäisempään suuntaan.
Janssonin Outoja lintuja -kirjaan pohjautuva tv-sarja on saanut Ruotsissa 1,4 miljoonaa katsojaa.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Massey,  Sujata: Rei Shimura Havaijilla.
Alkuteos: Shimura trouble, 2008.  Suom. Paula Korhonen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7849-3 (sid.)  30,00 e.    Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Osa-aikaisen tiedusteluagentin työsopimus päättyy ja Rei Shimura päättää palata Kaliforniaan. Hänen isänsä toipuu parhaillaan aivoverenvuodosta ja tarvitsee hoivaa.
Kotirauha rikkoontuu, kun Kalifornian Shimurat Kutsutaan Havaijille viettämään suvun patriarkan 88-vuotispäivää. Kaikki ovat ällikällä lyötyjä! Kukaan koko klaanista ei ole tiennyt, että muinaisen isotädin jälkeläisiä elelee niinkin lähellä. Rei huomaa pian, että uusilla sukulaisilla on paljon enemmän mielessään kuin pelkät syntymäpäiväkekkerit. He haluavat apua saadakseen takaisin arvokkaan rantatontin, joka heiltä on anastettu toisen maailmansodan melskeissä. 
Rein etsivänvaistot heräävät, mutta tutkimukset pysähtyvät kuin seinään, kun maastopalo pyyhkäisee vaarallisen läheltä vieraiden loma-asuntoa. Kaiken kukkuraksi teini-ikäistä serkkupoikaa syytetään palon sytyttämisestä. Onneksi hätiin rientää Rein entinen työnantaja, joka on purjehtinut ystävineen Havaijille. Kuumaakin kuumempi viikko on tiedossa, kun paikalle pölähtää vielä vaimonsa jättämä Hugh Glendinning. Kymmenes Rei Shimura dekkari Masseyltä.
Massey tarjoaa Rei Shimura -sarjan viimeisessä osassa aimo annoksen huumoria, jännitystä sekä mojovan yllätyksen, jota amatöörietsivän innokkaat fanit ovat saattaneet jo odottaakin.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Schenkel, Andrea Maria:  Hiljainen kylä.
Alkuteos:  Tannöd, 2006.  Suom. Leena Vallisaari.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7776-2 (sid.)  23.20 e.   Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
Syrjäiseltä Tannödin maatilalta löydetään kokonainen perhe raa’asti murhattuna. Vuoden 1955 hyinen talvi on taittumassa kevääksi, ja sodan arvet ovat vasta umpeutuneet. Nyt verta on taas vuodatettu ja pienen Einhausenin kyläyhteisön asukkaiden turvallisuudentunne on murskattu.
Todistajanlausunnoissaan kyläläiset eivät peittele tunteitaan. He puhuvat suoraan ja armotta murhatusta perheestä, josta kukaan ei oikeastaan pitänyt. Jotain omituisen kieroa heissä oli. Jotain kieroa on myös pikkukylän asukkaissa. Puheenvuoron saavat tutut ja ohikulkijat – murhatun kahdeksanvuotiaan Mariannen opettaja, kylän postinkantaja, maatilan entiset työntekijät. Pappilan keittäjätär on nähnyt itsensä Luciferin seisomassa metsänlaidassa murhapäivänä.
Todentuntuisia todistajankuvauksia rytmittävät pahaenteiset rukoukset. Taustalla kuiskii tuntemattoman kertojan ääni. Schenkel on kehittänyt oivaltavan kerrontamuodon ja jättää lukijan pääteltäväksi, kuka on murhaaja.
Hiljainen kylä oli Saksan myydyin esikoisromaani vuonna 2006. Kirja pohjautuu 20-luvun ratkaisemattomaan murhatapaukseen.  Deutscher Krimi Preis 2007 -voittaja.
Kirjailija Andrea Maria Schenkel (s. 1962) on entinen postivirkailija ja kolmen lapsen äiti, joka asuu perheensä kanssa Regensburgissa, Baijerissa. Muutamassa vuodessa hän on noussut Saksan suosituimpien kirjailijoiden joukkoon.
Andrea Maria Schenkel DekkariNetissä.
 

Uusia painoksia

Palmer, Michael: Uhraus.
Alkuteos: The Fifth Vial, 2007. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7945-2 (nid.)  9.00 e.    Ilm. 1/2009.  Kansikuva.
1. p.  ilm. keväällä 2008.  
Lisätietoa: Gummerus - Michael Palmer .

Bagge, Tapani : Puhaltaja.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7947-6 (nid.)  8,00 e.   Ilm. 3/2009.    Kansikuva.

Bagge, Tapani: Paha kuu.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7948-3 (nid.)  8,00 e.    Ilm. 3/2009.   Kansikuva.

Bagge, Tapani: Kohtalon tähti.
Gummerus 2009.
ISBN 978-951-20-7949-0 (nid.)  8,00 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.


 

Johnny Kniga

 

Thompson, Jim: Jumalan nimeen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34430-9 (sid.) 33 e.   Ilm. 6/2009.
Tietokonesabotaasi keikauttaa kumoon Venäjän horjuvan talouden. Amerikkalaista ajatushautomoa johtava Timothy "Luria" Mason on päästä selville sabotaasin syistä, mutta entinen KGB-upseeri ja sittemmin mahtava finanssimies Vladimir "Vlad" Chernjajev yrittää vaientaa hänet. Tappoyritys epäonnistuu, Vladin onnistuu kuitenkin tuhota Lurian rakkaimmat ihmiset.
Vlad on Lavrenti Berijan pojanpojanpoika. Berija johti Stalinin salaista poliisia ja organisoi tämän veriset vainot. Vladin vaimo Nadja on Anastasia Romanovan tyttärentyttärentytär. Heidän pojassaan Alekseissa Neuvostoliitto ja keisarikunta on siitetty yhteen, jotta valtaistuimelle saataisiin kiistaton perillinen. Jos Luria ei pysty estämään Vladia, tämä onnistuu elämäntehtävässään: tsaari palaa valtaan bolsevikkisiivin ja historian kudoksessa ammottanut repale korjautuu. Venäjän kansa tulee kannattelemaan tsaariaan symbolina uudesta Venäjästä tietämättömänä siitä, että heille varattu tulevaisuus vie gulageihin ja kauhuun.
Jim Thompson on kymmenen vuotta Suomessa asunut Yhdysvaltain kansalainen. Kentuckysta Suomeen kotiutuneen Jim Thompsonin esikoisteos Jerusalemin veri ilmestyi kesällä 2008. Syksyllä 2009 ilmestyy Lapissa tapahtuva dekkari Lumienkeli, jota tullaan lukemaan alkukielellä Yhdysvalloissa.
Jim Thompson DekkariNetissä.Karisto


Kotimaiset

Sandberg, Timo: Pirunpesä.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5081-0 (sid.)  33,50 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Komisario Heittolan kollega ja mielitietty Taru Lund päättää ottaa etäisyyttä Järvenpään poliisitalon naljailijoihin ja siirtyä Lahteen. Paikallinen poliisijoukko ottaa naisylikonstaapelin vastaan ristiriitaisin tuntein, ja ensimmäinen rikosjuttu asettaa Lundin tulikokeeseen. Nuoren tytön nimetön vihje metsikössä murhatusta miehestä – hevimuusikko Hojosta – vie tutkimukset Pirunpesänä tunnetulle metsäalueelle. Tytön puhelu jäljitetään läheiseen lastenkotiin, jonka asukkaista yksi on vastikään karannut. Lähes kaikilla tapaukseen liittyvillä tuntuu olevan rikkeitä kontollaan, mutta murhan motiivi on lopulta kaikkea muuta kuin pikkurikollisten välienselvittelyä.
Timo Sandbergin tarkat, yhteiskunnalliset dekkarit ovat keränneet kiittäviä kritiikkejä ja löytäneet uskollisen lukijajoukon. Neljännessä rikosromaanissaan hän kuvaa osuvasti mm. syrjäytyneiden nuorten vaikeuksia ja naisen asemaa miehisessä työyhteisössä. Lämmin huumori sävyttää Lundin ja Heittolan etäsuhteen uusia haasteita.
Timo Sandbergin neljäs dekkari.  Aikaisemmin ilmestyneet: Kihokki (2002), Pahan morsian (2006) ja Pöllön huuto (2007).
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Child,  Lee: Terässeinä.
Alkuteos: Nothing to lose, 2008.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5071-1 (sid.) 37,50 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Kaksi pikkukaupunkia keskellä autiota Keskilännen tasankoa, välillä vain parikymmentä kilometriä suoraa tietä. Toisessa vallitsee iloinen ja vieraanvarainen tunnelma, toisesta Reacher viedään poliisin saattamana kunnan rajalle kuin ennen vanhaan villissä lännessä. Se on paha virhe. Sillä sen jälkeen Reacheria ei pysäytä mikään – ei öinen autiomaa, ei kovakouraisten apulaissheriffien kuolemanpartio tai edes valtava teräksinen aita, joka kätkee katseilta kaupungin ainoan työnantajan, valtavan metallifirman. Mitä salaisuuksia jättimäisen seinän on tarkoitus suojata? Ja miksi kaupunkiin tuntuu katoavan nuoria miehiä? Sen voi selvittää vain Jack Reacher, mies, jota eivät mitkään seinät pitele.
Lee Child DekkariNetissä.

Zweigbergk, Helena von: Tulivuoren partaalla.
Alkuteos: Ur vulkanens mun, 2008.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2009.
ISBN 978-951-23-5077-3 (sid.) 35,00 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Huom! Ei dekkari.
Annan ja Matsin avioliitossa on jo jonkin aikaa mennyt kehnosti, ja parisuhdetta on tarkoitus korjata Sisiliaan suuntautuvalla matkalla, johon heillä ei oikeastaan olisi edes varaa. Perheen kaksi lasta, 7-vuotias Molly ja 12-vuotias Sebbe, odottavat innokkaasti lomaa ja oikean tulivuoren näkemistä. Mutta vanhempien suhde muuttuukin poikkeusolosuhteissa entistä kireämmäksi, ja lapsetkin saavat osansa katkeruudesta. Tilanne kärjistyy, kun Anna etsii lohtua tekstariseksistä toisen miehen kanssa ja Mats alkaa uhmapäissään roikkua ruotsalaisen turistitytön seurassa. Matkan ja myös Annan ja Matsin suhteen käännekohdaksi muodostuu kovasti odotettu, Etnan huipulle suuntautuva retki.
Helena von Zweigbergk tunnetaan suomeksikin käännetyistä vankilapappi Ingrid Carlbergista kertovista kiitetyistä rikosromaaneistaan. Tulivuoren partaalla on hänen toinen ihmissuhderomaaninsa, latautunut ja tunteita kuohuttava draama, joka vetää jännittävyydessään vertoja hänen dekkareilleen.
Helena von Zweigbergk DekkariNetissä.


Äänikirjoja

Jokinen, Seppo: Koskinen ja pudotuspeli.
Lukija Ola Tuominen.
7 CD-levyä.
ISBN 978-951-23-5087-2   38,50 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

 


 

Kustannus-Makela

 

Ranta, Kati: Uni paras lääke on.
Kustannus-Mäkelä 2009.
ISBN 978-951-882-960-0 (sid.)   34 e.    Ilm.  4/2009.   Kansikuva.
Esikoisdekkari!!
Pinja Mäntynen luulee suuren tilaisuutensa koittaneen, kun hän saa työpaikan sijoittajaviestintätoimisto Visionista. Kova työtahti alkaa kuitenkin vaatia veronsa, ja unelmat upeasta urasta vaihtuvat unettomuuteen. Samaan aikaan Pinjaa askarruttaa hänen isovanhempiensa ympärille kiertyvä mysteeri, jolla on juuret syvällä menneisyydessä. Hänelle selviää, että Ossian Yakowleff -niminen keksijä ammuttiin sotavuosina, kun hän yritti kävellä senaattiin itse rakentamansa pommi mukanaan. Yakowleff halusi menestyä ja jättää jälkensä historiaan. Hänen jälkeläisensä yrittävät samaa nyt, tuhoisin seurauksin: Visionin toimitusjohtaja ja lääkefirman johtaja lanseeraavat markkinoille potenssilääke Rizerin, joka onkin tappavan vaarallista. Kati Rannan väkevän esikoisdekkarin ajankohtaisia teemoja ovat työelämän koventuneet arvot, uupuminen ja menestyksen kallis hinta.


 

LIKE


Kotimaiset

Ulkomaiset


Dahl, Kjell Ola: Neljäs tekijä.
Alkuteos: Den fjerde raneren, 2005. Suom. Outi Menna.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-977-3 (sid.)  29 e.   Ilm. 1/2009.
Oslolaispoliisi Frank Frølichin arkisen aherruksen katkaisee hemaiseva nainen, jonka hengen hän pelastaa. Nainen alkaa ilmestyä Frølichin tielle, ja lopulta Frølich antautuu aistivoimaisen suhteen pauloihin – minkä seurauksena hän tulee jäävänneeksi itsensä eräästä surmatutkimuksesta. Sooloileva poliisi lomautetaan ja hänestä tulee murhaepäilty. Pian hänen oma elämänsäkin on vain hiuskarvan varassa.
Neljäs tekijä on Norjan omalaatuisimman poliisipäällikön Gunnarstrandan ja hänen apulaisensa neljäs suomennettu tutkimus. Se sukeltaa syvälle Oslon synkkään alamaailmaan, missä kohtalokkaat naiset ja karskit miehet kietoutuvat taidevarkauteen, surmien sarjaan ja sokeaan himoon. Kirjailija kuvaa teostaan ”norjalaiseksi noiriksi” ja kertoo inspiraation kirjaan tulleen 1940- ja 1950-lukujen amerikkalaisista elokuvista.
Kjell Ola Dahl on Norjan suosituimpia rikoskirjailijoita. Hän on kirjoittanut 11 kirjaa ja hänet on palkittu useasti.
Neljäs tekijä on Norjan omalaatuisimman poliisipäällikön Gunnarstrandan ja hänen apulaisensa neljäs suomennettu tutkimus.
K.O. Dahlin kirjat ovat erinomaista norjalaista tuotantoa.
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä.

Ellroy, James
: Suicide Hill.
Alkuteos: Suicide Hill, 1986.  Suom. Juha Ahokas.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0159-6 (sid.) 29 e.   Ilm. 1/2009.   Kansikuva.
Ylikonstaapeli Lloyd Hopkins on Los Angelesin piirikunnan nerokkain ja arvaamattomin murhatutkija. Pakkomielteinen viattomien suojeleminen tarkoittaa hänelle kaikkien rajojen rikkomista. Holtittomuus on jo erottanut Hopkinsin perheestään, ja nyt edessä on ero myös poliisivoimista. Viimeisenä työnä hänet määrätään tutkimaan veristä pankkiryöstöjen sarjaa. Jutun muuttuessa yhä häijymmäksi Hopkinsin on uhrattava kaikki murhanhimoisen raivopään pysäyttämiseksi.
Suicide Hill on Lloyd Hopkins -trilogian viimeinen osa. Aiemmat ovat Hurmeinen kuu ja Yön syli. James Ellroy (s. 1948) on kovaksi keitetyn dekkarin kummisetä, joka on elänyt kirjojensa mukaista elämää. Ellroylta on Suicide Hillin myötä suomennettu teoksia täysi tusina. Ruotsalainen dekkaristikomeetta Jens Lapidus pitää häntä yhtenä esikuvistaan.
Suicide Hill on Ellroyn loistavan Lloyd Hopkins -sarjan viimeinen osa.
James Ellroy DekkariNetissä.

Frimansson, Inger: Kissa joka ei kuollut.
Alkuteos: Katten som inte dog, 2000.  Suom. Anu Koivunen.
Like 2009.   (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0270-8 (sid.)  29 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Beth ja Ulf ovat kesäasunnollaan paikkaamassa rakoilevaa liittoaan. He saavat tietää, että läheisestä vankilasta on karannut kaksi vankia. Asukkaita kehotetaan varovaisuuteen. Illan mittaan pariskunta juo reilusti alkoholia. Äkkiä he huomaavat, että pihalla liikkuu joku. Varmana siitä, että tunkeilija on vaarallinen karkuri, Beth tempaisee käsiinsä kirveen ja syöksyy miehen kimppuun. Kun mies kohottaa kätensä suojautuakseen, Beth iskee. Seuraavana päivänä kerrotaan uutinen: karkurit on saatu kiinni. Psykologisen trillerin kuningatar on jälleen kirjoittanut piinaavan tarinan, jossa kuolema ja väkivalta tunkeutuvat tavallisten ihmisten elämään. Kissa joka ei kuollut on seitsemäs Frimanssonilta suomennettu dekkari. Loistavia kirjoja.
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Mina, Denise: Suden hetki.
Alkuteos: The dead hour, 2006. Suom. Juha Ahokas.
Like 2009.  (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0225-8 (sid.)   29 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Toimittaja Paddy Meehan jahtaa häikäilemätöntä murhaajaa, joka on hakannut kuoliaaksi suositun asianajajan. Aluksi se vaikuttaa ihan tavalliselta paikallisuutiselta. Toimittaja Paddy Meehan menee tekemään juttua kotiväkivallasta Glasgow’n ökyalueelle. Talossa asuva nainen on saanut verisen kuhmun päähänsä mutta ei tunnu haluavan apua. Oven avaava mies vakuuttaa myös, että kaikki on hyvin. Hän sujauttaa Paddylle viisikymppisen, jotta tämä pitäisi jutun pois lehdestä. Seuraavana aamuna nainen on kuollut. Paddy on törmännyt juuri sellaiseen juttuun, josta hän on haaveillut, mutta hän tietää menettävänsä kaiken uskottavuutensa jos sana lahjuksen ottamisesta leviää. Tilannetta ei helpota se, että poliisit sormeilevat todistusaineistoa surutta. Paddy on ainoa, joka välittää tarpeeksi kaivaakseen esiin synkän ja julman totuuden. Se voi tehdä hänestä tähtireportterin – tai tappaa hänet.
Suden hetki kuudes Mina-suomennos ja toinen osa nuoresta paikallislehden toimittajasta kertovasta sarjasta, jonka avasi rikosromaani Veripelto. Sarjassa seurataan Paddy Meehania, joka joutuu raivaamaan tiensä toimittajaksi kyynärpäätaktiikalla ay-liikkeen ja työttömyyden jyräämässä Glasgow'ssa 1980-luvulla.
Loistavia kirjoja.!!
Denise Mina DekkariNetissä.

Like-pokkari -dekkarit (uusia painoksia)

Paulow, Ari:  Päästä meidät pahasta.
Like 2009.  
ISBN 978-952-01-0283-8 (nid.)  9,00 e.   Ilm. 4/2009.
Uusi p.
Ari Paulow DekkariNetissä.


 

Minerva


Manner, Max
: K18.
Minerva 2009.     (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-224-1 (sid.)   27,90 e.   Ilm.  4/2009.  Kansikuva.
Kuumuutta huokuva Turku ei ole enää entisellään. Kolmen naisen kohtalot kietoutuvat kammottavalla tavalla yhteen sarjamurhia tehtailevan psykopaatin pitäessä poliisia pilkkanaan. Ylikomisario Anna Mäki, kapinahenkinen entinen poliisi Annika Malm ja utelias vanha nainen joutuvat tahtomattaan tapahtumien keskiöön. Panokset kovenevat, ja Annika Malm sysätään suurten ratkaisujen eteen. Matka mielen pimeälle puolelle alkaa, ja Annika havaitsee kamppailevansa nerokkaan sairasta mieltä vastaan. Autio huvila, sairas mieli ja oudot tuntemattomat tahot lataavat jännityksen tietämättömälle tasolle. Pystyykö Anna Mäki selvittämään elämänsä solmut rakkaudessa ja työrintamalla? Onko mikään ympärillä enää aitoa - juuri sitä, miltä näyttää? K18 on Annika Malm -trilogian aloitusteos. Jatko-osa on työn alla ja ilmestyy kauppoihi. Jatko-osa on työn alla ja ilmestyy kauppoihin ensi kesänä. Tulevasta trilleristä on tehty nyt myös traileri - se löytyy Mannerin kotisivulta www.maxmanner.com.
Max Manner on turkulainen Luxemburgissa nykyään asuva kirjailija. Hän on julkaissut kolme komisario Anna Mäen tutkimuksista kertovaa rikosromaania, Revanssi (2007), Demi-Sec (2008) ja K18 (2009).
Max Manner DekkariNetissä.

Niskanen, Jukka: Sapelikissa.
Minerva 2009.   (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-221-0 (sid.)  27.90 e.    Ilm. 2/2009.  Kansikuva.
Jake Klein on KRP:n rikosylikonstaapeli, joka on karkotettu Helsingistä Joensuuhun epäsovinnaisten metodiensa ja sopeutumattomuutensa vuoksi. Kaupungissa on tuskin ennätetty toipua edellisestä palkkamurhasta, kun paikallisen suuryrityksen lähes koko johtoryhmä teloitetaan ammattimaisesti keskellä kirkasta päivää. Kun kaksi samaa kaavaa noudattavaa murhavyyhteä osuu lyhyen ajan sisällä samaan kaupunkiin, on Jaken kaltaiselle miehelle on tilausta. Mutta mitä syvemmälle Jake tutkimuksissaan etenee, sitä oudommaksi käy maasto ja sitä useamman varpaille hän joutuu astumaan. Jutun selvittämisestä tulee Jakelle pakkomielle, joka vie hänet yli valtiollisten ja ammatillisten rajojen.
Jukka Niskanen on palkittu kirjoittaja, jonka romaani Yölisko oli Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailun finaalissa vuonna 2000. Jake Kleinista kertovan sarjan ensimmäinen osa Pahan kädenjälki ilmestyi keväällä 2008. Kirjoittamisen ohella hän toimii taiteilijana ja muotoilun opettajana.
Jukka Niskanen DekkariNetissä.


 

Myllylahti


Hanhisuanto, Kari
: Käenlaulu.
Myllylahti 2009.
ISBN ö978-952-202-121-2 (sid.)  27.80 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Rikosromaani jatkuvien riitojen seurauksesta.
Käenlaulu on mustalla huumorilla sävytetty tarinan sotaveteraani Esko Marjamaasta, eläkkeellä olevasta sovinistisesta ja mustasukkaisesta kirvesmiehestä, joka havahtuu maailmaan huomatessaan vaimonsa Kaisan lojuvan olohuoneen lattialla.
Esko ei ole itsekään aina varma siitä, mikä on todellisuutta ja mikä ei. Alkaa raastava pohtiminen mitä pitäisi tehdä ja milloin. Suhteet lasten kanssa joutuvat uudessa tilanteessa koetukselle. Sukupolvelta toiselle siirtyvät perinteet näyttävät kaikille huonompaa puoltaan ja ikäpolvien välinen kuilu tuntuu repeilevän yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. Soppaa sekoittaa myös naapurin leskirouva Sylvi, joka nuorempana ja viriilimpänä pitää Eskoa varpaillaan.
Kari Hanhisuannon esikoisteos Isä meidän ilmestyi vuonna 2007.
Kari Hanhisuanto DekkariNetissä.


Hautamäki, Ata: Levottomat kadut.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 33).
ISBN 978-952-202-116-8 (sid.)  27.50 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Käpylä-trilogian päätösdekkari 60-luvun Helsingistä ja sen katumellakoista.
Todellisuuteen pohjaavaan ajankuvaan kirjailija sekoittaa niin perheessä kuin kadulla tapahtuvia väkivaltarikoksia. Aiemmista
Käpylä-kirjoista tutut poliisit ja aluelääkäri ovat ajoittain hukassa kiihkeiden tapahtumien keskellä. Etsivä Väänäsen yksityiselämä on kriisissä naisystävän vankilatuomion vuoksi. Tohtori Blomqvistille paljastuu oma osuutensa vanhaan kuolemantapaukseen.
Komisario Rehnin usko alaisiinsa horjuu, kun hän selvittelee kuolemantapauksia kolmen sisaruksen lähipiirissä. Hänen nousujohteinen virkauransa vaikeutuu festivaalimellakoinnissa tapahtuneen ratsupoliisikuoleman tutkimusten hitauteen. Ajankuvadekkaristina
Ata Hautamäki on ottanut kirjansa pohjaksi todelliset hulinoinnit Helsingissä elokuussa 1962 pidettyjen Rauhan festivaalien aikana.
Poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun ensimmäistä kertaa.
Ata Hautamäki DekkariNetissä.

Karppi, Marcus: Murha meripäivillä.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 31).
ISBN 978-952-202-114-4 (sid.)  27.20 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Kurt Kopran paljastukset rikostutkimuksia tekevän eläkeläispoliisin väkivaltaisen kuoleman taustoista.
Kurt Kopra ansaitsee elantonsa katusoittajana Marskin patsaalla ja tiskaajana ravintola Lehtovaarassa. Entinen taksiyrittäjä on myös Supon nukkuva agentti. Pätkätyön saatuaan Kopra matkustaa Kotkaan. Murha meripäivillä johtaa Kopran jouluaattona kadonneen insinöörin mysteerin, Norjassa jäätyneen suomalaisnaisen kohtaloon, itävaltalaisen psykiatrin perinnön ja Karhuherra Paddingtonin tassujen jäljille. Kun Kopra kokoaa murhasarjan palapelin osia ja kerii johtolankojen päitä nippuun, palkittu balettitanssija ojentaa hänelle ratkaisun avaimia Cafe Engelin aamiaisella. Mutta kelpaako valmiiksi katettu pöytä Kopralle, vai sukeltaako omapäinen etsivä savuverhon läpi vaarallisille vesille ja raivaa miinat tieltään? Murha meripäivillä on Marcus Karpin neljäs dekkari.
Marcus Karppi DekkariNetissä.

Linna, Martti: Tammikoti.
Myllylahti 2009.
ISBN 978-952-202-118-2 (sid.)  28,00 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Rikosromaani parisuhteesta ja eroon pääsemisen vaikeudesta.
“Hei. Minä olen Pertti, ja minä olen eronnut.” Miksi ihmiset ajautuvat yhteen – ja erilleen. Pertti on perustanut Tammikodin
pareille, jotka eivät enää kuulu yhteen, eivätkä osaa erotakaan. Se on juuri oikea paikka Reijo ja Irene Sudenmaalle, poliisille ja alkoholistille. Heitä on siellä muitakin, desperadoja ja pakkonaineita, jotka sattuma on saattanut yhteen tehdäkseen heidän elämästään helvetin. Tammistoon tulee myös virolainen Kadri, heitä varten joilla ei ole ketään. Sillä vanha tammistolainen sananlasku sanoo: elämä on taistelua, päivällä leivästä ja yöllä lihasta.
Tammikoti on Martti Linnan kolmas romaani.
Lisätietoa:
- Martti Linnan kotisivut.
- Keskisuomalainen kirjallisuus - Martti Linna.
- Sanojen aika - Martti Linna.

Piekkari, Eija: Haamupari.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 34).
ISBN 978-952-202-117-5 (sid.)  28,20 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Kuolema rikkoo maaseudun hiljaisuutta ja sekoittaa tanssiryhmän askel- ja parikuviot. 
Kristiina Elo on lahtelainen poliisi, joka harrastaa kansantanssia. Kesäisen viikonlopun harjoitusleiri päättyy ikävästi, kun yksi tanssijoista kuolee väkivallan uhrina. Murhaaja on päässyt vauhtiin keskellä maalaismaisemia. Iloiset tunnelmat ja
tanssien rytmit vaihtuvat pelokkaaseen varuillaan oloon. Tuoreen avioeron jälkeiset tunnemyrskyt ja vastuu tanssitoverin murhaajan
löytämisestä tuntuvat hetkittäin olevan liian raskas taakka Kristiinan kannettavaksi. Tanssijat puhuvat poissaolevasta parista haamuparina. Kristiina kokee itsekin olevansa pariton, kuvitelmissa vain haamu vierellään. Hänen entisen miehensä
työnantaja on suuntautunut seksuaalisesti eri tavalla mutta ojentaa turvallisen kainalonsa Kristiinalle.
Eija Piekkari sijoittui Kouvolan Dekkaripäivien novellikilpailussa kolmanneksi v. 2008.

Sarkola, Ritva: Haamukirjailijan kuolema.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 32 ).
ISBN 978-952-202-115-1 (sid.)  28,50 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Avainromaani kohutun haamukirjailijajutun uutisten ja lööppien takaa.
Ritva Sarkola panee jälleen peliin omia kokemuksiaan. Hänen haamukirjailijaroolinsa paljastuminen on johtanut monenlaisiin jälkiselvittelyihin oikeudenkäynteineen. Mutta mitä tapahtui ennen sitä? Niistä kokemuksista tämä kirja ammentaa voimansa.
Tämän olen kokenut ennenkin, Anne Hölttä totesi. Hänen edessään olevassa aikakausilehden kannessa oli valkoisin virheettömin hampain hymyilevän Susa Ekmanin kuva, taustanaan Ralf Timola. Susa julisti rakkauttaan Rafuun ja vakuutti, että heidän kihlauksensa teki hänet niin onnelliseksi. Kaksikymmentä vuotta sitten hän oli tämän saman sairaalan kanttiinissa nähnyt saman lehden ja Susan kuvan. Upean Susan, joka julisti kirjoittaneensa dekkarin. Ja se juttu hitsasi heidän vuosikymmeniä kestäneen ystävyytensä. Vuosien kuluessa ystävyys alkaa kuitenkin saada ikäviä piirteitä ja Susa ottaa etäisyyttä Anneen. Lopullisesti asiat menevät solmuun, kun Tanja Tanskanen ottaa yhteyttä toimittaja Helena Suikkariin ja kertoo hänelle vuosisadan jutun.
Anne Höltän ruumis löydetään Werlan tehdasmuseon kuivaamosta takaraivo murskattuna.
Kuinka Anne sinne on joutunut? Haluttiinko hänet vaientaa lopullisesti ennen totuuden paljastumista?
- Wikipedia - Ritva Sarkola.

Tuomainen, Antti: Veljeni vartija.
Myllylahti 2009.  
ISBN 978-952-202-119-9 (sid.)  27,50 e.   Ilm. 3/2009.     Kansikuva.
Rikosromaani kolmen miessukupolven yhteen kietoutuvista kohtaloista.
Periytyvätkö isien synnit? Kostetaanko pahat teot polvesta polveen? Klaus Haapala saa potkut kiinteistövälittäjän työstään ja heti perään tiedon siitä, että hänen pikkuveljensä on sekaantunut huumekauppaan. Samaan aikaan Klausin vaimosta paljastuu uusia yllättäviä puolia ja pian myös potkut antanut pomo murhataan. Klaus huomaa olevansa keskellä vyyhtiä, jonka alku on
kaukana menneisyydessä – ja ratkaisu tässä päivässä. VELJENI VARTIJA on tiukka ja runollinen rikosromaani isistä ja pojista,
vääristä teoista ja niiden hyvittämisestä. Se on tarina siitä kuinka hävitty korttipeli voidaan kääntää voitoksi vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
Antti Tuomaisen kiitetty esikoisteos Tappaja, toivoakseni (MurhaMylly 09) ilmestyi vuonna 2006.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.


 

Otava


Kotimaiset


Nuotio, Eppu: Varjo.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23257-5 (sid.)  34,60 e.   Ilm. 3/2009.    Kansikuva.
Neljäs Pii Marin -dekkari tarttuu päivänpolttavaan aiheeseen, kunniamurhaan.
Murhattu nainen löytyy rannalta hääpuku yllään. Kun hänen henkilöllisyyttään selvitetään, huomataan että myös sulhanen on kateissa.  Käy ilmi, että kuollut morsian on muslimiperheen tytär, naistutkimusta yliopistolla opiskellut Shabina, joka oli vihitty kristityn suomalaismiehen kanssa. Poliisi alkaa epäillä kunniamurhaa. Pii ja Juha Heino selvittelevät välejään huonolla menestyksellä. Epäilys kunniamurhasta kuohauttaa Piitä ja hän alkaa kerätä lankoja käsiinsä. Morsiamen ystävä kertoo Shabinaa seurailleesta henkilöstä ja viimein jäljet johdattavat asunnolle, jonka ovessa lukee Varjo. 
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös Otavan äänikirjana ja isotekstisenä kirjana.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Yhden tähden mies.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23641-2 (sid.)   29,40 e.      Ilm. 2/2009. Kansikuva.
Reijo Mäen pakinoita ja kolumneja. 
Epäkorrekteja mielipiteitä Uuden Apteekin hyllyltä. Reijo Mäen kolumnit ja pakinat luotaavat ajan ilmiöitä ja kirjailijanelämän sattumuksia tyylillä, joka viihdyttää valomerkkiin asti. Millaista on, kun menestyskirjailija kohtaa julkisen eläimen oudon arjen? Miten selvitä kaksoisolennoista, KGB:stä, Greenpeacesta? Entä miten kirjailija menettää neitsyytensä – eli antaa ensimmäisen haastattelunsa? Kirjailijan oikaisupyynnöt maailman menosta eivät jätä ketään kylmäksi. Osansa pidäkkeettömästä pottuilusta saavat niin kikhernemiehet, äärifeministit, kahviloissa maleksivat pipopäät kuin kaikenkarvaiset poliittiset kiihkoilijat.
Mukana on myös Joni Pyysalon kirjailijasta tekemä haastattelu vuodelta 2001.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Vareksen Turku.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23283-4 (sid.)  17,40 e.    Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Huom! Ei dekkari.
Matkaoppaana toimittaja Ruuhio.
Miehinen matkaopas vie dekkarisankarin vanavedessä pystybaareihin ja murhapaikkoihin.
Jussi Vareksen Turussa kaikkien mitattavien etäisyyksien keskipiste on Uusi Apteekki. Opastetut retket vievät niin Vareksen asumis- ja heräämispaikkoihin kuin murhien tapahtumapaikoille. Kulinaarinen osuus on lyhyt eikä vastaa Gastronomisen seuran suosituksia, mutta sitä kompensoivat juomavinkit, pikaruokaneuvot ja seikkaperäinen esittely kymmenistä kapakoista, joissa Jussi Vares elämänsä eväät nauttii. Opas ei esittele kulttuuririentoja eikä kasvisravintoloita.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Reitala, Mikko:  Tähtihetki.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-233954-4 (sid.)  33,20 e.   Ilm. 2/2009.  Kansikuva.
Taitavana tv-käsikirjoittajana tunnetun kirjailijan jännittävä ja hauska tarina 80-luvun rockbändin epäonnisesta comebackista80-luvun menestysyhtyeen Babylonian paluusta unelmoiva kitaristi Pablo tekee bändikaverilleen käytännön pilan, joka menee karmealla tavalla pieleen. Kaksi poliisia saa surmansa hämärissä olosuhteissa. Murhaajaksi epäilty Harri on karkuteillä – ja Babylonia vuosien tauon jälkeen otsikoissa. Pelostaan huolimatta Pablo näkee tilaisuuden koittaneen: ilmainen julkisuus on käytettävä röyhkeästi hyväksi. Ystävien menneisyydestä alkaa kuitenkin paljastua pelottavia salaisuuksia, ja Pablo tajuaa saattaneensa vaaraan niin itsensä kuin perheensäkin.
Lisätietoa:
- Otava - Mikko Reitala .


Ulkomaiset

Cornewell, Patricia: Silminnäkijä.
Alkuteos: The front, 2008. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23003-8 (sid.)    3,40 e.   Ilm. 1/2009.   Kansikuva.
Kaunis, älykäs, rikas ja ärsyttävä piirisyyttäjä Monique Lamont on edistämässä uraansa uudella projektilla ja valjastaa apulaisekseen jumalaisen komean puoliverisen poliisin Winston Garanon. Lamont uskoo, että vuonna 1962 tapahtuneen sokean brittinaisen murhan takana on sarjamurhaaja nimeltä Bostonin kuristaja. Median kiinnostus on taattu, ja myös Scotland Yard haluaa osallistua tutkimuksiin. Mikä olisikaan parempi kimmoke Lamontin poliittiselle uralle kuin ratkaisemattomaksi leimattu kansainvälinen rikosjuttu?
Jatkoa syksyllä 2006 suomeksi ilmestyneelle Vaarassa -trillerille.  Piirisyyttäjä Monique Lamont käy taas selvittämättömän murhan kimppuun näyttääkseen kyntensä. Vaarassa-trillerin tapaan  Cornwell kirjoitti Silminnäkijän jatkokertomukseksi, joka ilmestyi The Timesissä keväällä 2008.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Dahl, Arne:  Juhannusyön uni.
Alkuteos:  En midsommarnattsdröm, 2003.  suom. Kari Koski.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-21525-7 (sid.)  33,80 e.    Ilm. 1/2009.  Kansikuva.
Uusi tosi-tv-ohjelma raivostuttaa tunnetun kriitikon niin, että hän tarttuu aseeseen. Murhan uhri on tv-pomo. Tapahtumapaikalta löydetty kriitikko kuitenkin väittää, että joku ehti surmatyöhön ennen häntä. Ruotsin rikospoliisin A-ryhmä saa juhannusviikolla tutkittavakseen kokonaisen murharyppään: ensin tapetaan maahanmuuttaja, sitten toinen, sitten kolmas. Pian A-ryhmäläiset saavat aiheen huolestua omasta ja rakkaidensa turvallisuudesta.
Juhannusyön uni on kuudes kirja Ruotsin rikospoliisin A-ryhmästä kertovassa sarjassa. Tällä kertaa älykkään dekkarin ytimessä on tosi-tv:n julkea maailma. Arne Dahlin dekkarit ovat ruotsalaista huippua.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Gomez-Jurado, Juan:  Taivaspaikka.
Alkuteos:  Contrato al paraiso, 2007.  Suom. Taina Aarne.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-22969-8 (sid.)  35,00 e.    Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
Espanjalainen journalisti Andrea Otero saa odottamattoman puhelinsoiton: häntä pyydetään mukaan huippusalaiselle löytöretkelle. Amerikkalaisen mogulin rahoittama retkue on lähdössä etsimään Raamatun liitonarkkia, joka sisältää Jumalan kymmenen käskyä. Seurueeseen kuuluu myös Vatikaanin vakoojien pappisjäsen Anthony Fowler. Kukaan ei kuitenkaan ole osannut varautua retken tulenarkaan luonteeseen: liitonarkin löytyminen synnyttäisi uskonnollista kiihkoa Lähi-idässä ja saattaisi johtaa juutalaiset ja muslimit jopa täyteen uskonsotaan. Kun Andrea ryhtyy tapahtumien polttopisteessä turhan uteliaaksi, hän joutuu todelliseen vaaraan.
Toinen suomennos espanjalaiselta Juan Gomez-Juradolta.  Ensimmäinen suomennos Kuolinkellot ilmestyi keväällä 2008.
Lisätietoa: www.juangomezjurado.com.

Mankell, Henning: Panokset.
Alkuteos: Bergsprängaren, 1973.  Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23177-6 (sid.)   34,30 e.  3/2009.   Kansikuva.
Huom!  Ei dekkari.
On vuosi 1911, ja modernisoituva Ruotsi tarvitsee junaratoja. Nuori panostaja Oskar Johansson haavoittuu vaikeasti räjähdysonnettomuudessa – on suoranainen ihme, että hän jää henkiin.
Eläkkeellä vuonna 1965 Johansson kertoilee elämästään nimettömälle kuulijalle. Vannoutunut aatteen mies on jatkanut panostajana koko työikänsä mutta radikalisoitunut petyttyään siihen, mitä kansankodilla on hänelle tarjota. 60-luvun nuorison kapina jaksaa vielä sytyttää vanhan Johanssonin toiveet. Miltä näyttää 1900-luvun Ruotsi tällaisesta perspektiivistä? Mitä demarit oikeastaan saivat aikaan? Jäikö jäljelle mitään räjäytettävää?
Tästä alkoi menestystarina.  Mankellin yhteiskuntakriittinen esikoinen vuodelta 1973 ilmestyy vihdoinkin suomeksi.
Henning Mankell DekkariNetissä.


Mosse, Kate: Krypta.
Alkuteos: Sepulchre, 2007.  Suom. Katariina Kaila.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-22973-5 (sid.)   34,60 e.   Ilm. 2/2009.  Kansikuva.
Vuonna 1891 17-vuotias pariisitar Léonie Vernier lähtee isoveljensä Anatolen kanssa vierailulle tätinsä kartanoon Rennes-les-Bainsin maaseutukaupunkiin Etelä-Ranskaan. Perillä selviää, etteivät sen enempää Isolde-täti kuin Domaine de laCaden kartanokaan ole sitä mitä Léonie oli kuvitellut. Seudulla huhutaan, että Isolden edesmennyt aviomies kuoli manattuaan esiin paholaisen muinaisesta kryptasta. Puhutaan myös salaperäisestä tarot-korttipakasta, joka merkillisesti katosi samaan aikaan.
Vuonna 2007 28-vuotias amerikkalainen Meredith Martin saapuu Rennes-les-Bainsiin tekemään taustatutkimuksia Claude Debussyn elämäkertaa varten ja selvittämään omaa sukutaustaansa. Johtolankoinaan hänellä on vuonna 1914 otettu valokuva nuoresta sotilaasta sekä nuottipaperi, jonka otsikkona on ”Krypta 1891”.
Jokin ylellisessä Domaine de la Caden kartanohotellissa tuntuu Meredithistä merkillisesti tutulta. Sata vuotta aiemmin eläneiden Anatolen, Isolden ja Léonien kohtalot heräävät eloon.
Jännitystä, romantiikkaa ja mystiikkaa pursuava värikylläinen fresko lunastaa täydellisesti Labyrintin asettamat odotukset. Kirja nousi heti ilmestyttyään Iso-Britannian bestseller-listojen ykköseksi.
Kate Mossen ensimmäinen suomennettu dekkari Labyrintti ilmestyi syksyllä 2006.
Lisätietoa:
- Mosse Labyrinth. - Kate's home page diary.
- Kate Mosse: author interview.
- Kate Mosse : Wikipedia.
Artikkeli:
- Helsingin Sanomat 21.3.09. Ahola, Suvi: Oma palkinto rohkaisee maailman naiskirjailijoita.

Qiu Xiaolong:  Punapukuiset naiset.
Alkuteos:  Red mandarin dress, 2007.  Suom. Kristiina Savikurki.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23246-9 (sid.)  35,50 e.     Ilm. 2/2009.   Kansikuva .
Shanghain poliisilaitoksen kaunosielu Chen Cao selvittää kaupungin historian ensimmäistä sarjamurhaa Ylikomisario Chen Caon virkavapaa keskeytyy, kun sarjamurha järkyttää Shanghaita. Murhaaja surmaa nuoria naisia kuristamalla ja jättää ruumiit julkisille paikoille perinteiseen kiinalaismekkoon, qipaoon puettuina. Chen soveltaa tutkimuksissaan länsimaisista dekkareista omaksumaansa psykoanalyyttista menetelmää. Murhaajan profiilin takaa paljastuvat kulttuurivallankumouksen surulliset tapahtumat.
Viides Chen Cao -dekkari Qiu Xiaolongilta.  Loistavia kirjoja kaikki.
Qiu Xiaolong DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Dahl, Arne:  Maan alla.
Alkuteos: De största vatten., 2002.  Suom. Kari V. Koski.
Otava 2009.   (Seven).
ISBN 978-951-1-23581-1 (nid.)   8,00 e.   Ilm. 1/2009.  Kansikuva.
1. p. ilm. syksyllä 2007.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Gerritsen, Tess:  Luutarha.
Alkuteos:  The bone garden, 2007.  Suom. Mika Virva.
Otava 2009.   (Seven).
ISBN 978-951-1-23604-7 (nid.)  8,00 e.   Ilm. 6/2009.  Kansikuva.
1. p. ilmestyi kesällä 2008.
Tess Gerritsen DekkariNetissä.

Harris, Robert:  Haamukirjoittaja.
Alkuteos:  The ghost, 2007.   Suom. Seppo Raudaskoski.
Otava 2009.   (Seven).
ISBN 978-951-1-23596-5 (nid.)   8,00 e.   Ilm. 3/2009.    Kansikuva.
1. p. ilmestyi keväällä 2008.
Robert Harris DekkariNetissä.

Nuotio, Eppu:  Maksu.
Otava 2009.   (Seven ).
ISBN 978-951-1-23597-2 (nid.)  8,00 e.   Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
1. p. ilm. keväällä 2008.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Otavan äänikirjat

Mankell, Henning:  Valkoinen naarasleijona.

Komisario Kurt Wallanderin tutkimuksia.
Alkuteos:  Den vita leijoninnan.  Suom. Laura Jänisniemi.
ISBN 978-951-1-22330-6     Ilm. 4/2009.    Kansikuva
N. 17 CD-levyä, yhteensä n. 20 tuntia.
Lukijana Eero Saarinen.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Nuotio, Eppu: Varjo.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23650-4    Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Noin 6 CD-levyä, yhteensä noin 7 tuntia.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti äänikirjan kanssa.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.


Yliluoma, Sanna: Levikkijuhlat.
Sammakko 2009.
ISBN 978-952-483-072-0 (nid.) 24,90 e. Ilm. 3/2009.
Sanna Yliluoma työskentelee rikos- ja uutistoimittajana Iltalehdessä. Hän on kotoisin Kortesjärveltä ja asuu nykyisin Tampereen lähellä. Hänen esikoisromaaninsa oli Pinkki hartauskirja (2006).


 

Schildts


Kallentoft, Mons: Sydäntalven uhri.
Alkuteos: Midvinterblod, 2007. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2008.
ISBN 978-951-50-1778-9 (sid.) 32 e. Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Ensimmäinen suomennos.
Helmikuu on kylmin miesmuistiin. Erään aivan erityisen ankaran pakkasyön jälkeen keskeltä jäistä, tuulenpieksemää tasankoa löytyy alaston ruumis. Yksinäisen tammen oksaan hirtetty mies on poikkeuksellisen lihava, raa’asti pahoinpidelty ja lähes tunnistamattomaksi poltettu. Ylikonstaapeli Malin Fors ja hänen kollegansa Linköpingin poliisin väkivaltaosastolla saavat kokea, että talvi muuttuu vielä astetta hyytävämmäksi. Kuka mies on? Kuka hänet on pahoinpidellyt ja tappanut? Voisiko kyseessä olla rituaalimurha? Linköping on nopeasti kasvava suurkaupunki, teknologian ja lääketieteen keskus, mutta se sijaitsee keskellä itägötanmaalaista lakeutta ja metsiä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Tehdaskaupungin murheellisten laitamien tarinat tempaisevat syyllistä jäljittävän Malin Forsin matkalle ihmismielen syvään pimeään.
Sydäntalven uhri on Malin Fors -trilogian kiitetty avausteos. Nuori Malin on lahjakas, kunnianhimoinen ja henkilökohtaisten tragedioiden riivaama. Teini-ikäisen tyttären yksinhuoltajan, rakkaudennälkäisen naisen ja kovapintaisen poliisin roolit eivät ole helposti yhteensovitettavissa.
Mons Kallentoft (s. 1968) on kirjoittanut kuusi romaania, ja Sydäntalven uhri on hänen ensimmäinen suomennoksensa. Teoksen käännösoikeudet on myyty myös Tanskaan, Norjaan, Alankomaihin ja Saksaan.
Mons Kallentoft DekkkariNetissä.

Peltomaa, Marianne: Pimeä portaikko.
Alkuteos: Flickan i trappan, 2009.  Käsikirjoituksesta suom. Saila Simukka.
Schildts 2009.
ISBN 978-951-50-1827-4 (sid.)  27 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Keskellä yötä rikoskonstaapeli Vera Gröhnin kodin rappukäytävässä harhailee pikkutyttö, joka osaa juuri ja juuri sanoa muutaman sanan. Sammunut äiti, Tanja, nukkuu kotona sikeästi, ja tahtomattaankin Vera joutuu puuttumaan perheen tilanteeseen. Äidillä on monta lasta monesta suhteesta, ja huoltajuus ei ole hänelle helppoa – osa lapsista on jo huostaanotettu. Ynseä isoäiti auttaa minkä voi, mutta kenelläkään perheessä ei ole helppoa. Tanjan sisaruksista Sonja ja Sergei tuntuvat pärjäävän paremmin, mutta jotain tavallisesta poikkeavaa tässä vaikeassa perheessä tuntuu olevan. Pikku Rosan elämä ei ole helppoa. Muutaman kuukauden päästä Vera ja Rosa kohtaavat taas varhain aamulla rappukäytävässä. Ja kaikkialla on verta, mutta onneksi lapsi sentään on kunnossa.
Pimeä portaikko on Marianne Peltomaan kolmas rikosromaani. Vanhempi rikoskonstaapeli Vera Gröhn ja komisario Heimo Partanen joutuvat jälleen keskelle armotonta maailmaa; tätä päivää jossa me elämme.
Aikaisemmin ilmestyneet: Ei valoa tunnelissa (2005) ja Tilinteon aika (2006).
Marianne Peltomaa DekkariNetissä.

Sundell, Björn: Svart brev från Kina.
Schildts 2009.
ISBN 978-951-50-1847-2 (sid.)  26 e.  Ilm. 4/2009.   Kansikuva.
Mikael Forsberg packar sin kappsäck och lämnar de rykande ruinerna bakom sig. Han reser till Shanghai och hoppas att det nya jobbet vid Gyllene Spirans laboratorium ska hjälpa honom att glömma det förflutna. Kina hör framtiden till. Gyllene Spiran samarbetar med europeiska läkemedelsjättar, för mänsklighetens bästa. Men av en slump upptäcker Mikael att laboratoriet också experimenterar med preparat som långsamt bryter ned människokroppen. Varför? Och på vems order? Ju närmare han kommer sanningen, desto större risk löper han för sitt eget liv. Den kinesiska metropolen erbjuder inget skydd för utlänningar som vet för mycket men ändå inte känner Kinas innersta väsen.
– Den som försöker stoppa utvecklingens tidvattensvåg hamnar själv under det forsande vattnet, säger Mikaels nyfunna vän Yuan Fusheng som gläntar på slutna dörrar. Men inte ens han kan förklara varför dödssjuka människor vägrar att ta emot den hjälp de kunde få. Svart brev från Kina handlar om kulturer som möts, om den lilla människan som trotsar makten och om ondskan som kommer i så många skepnader – en thriller om utvecklingen som skakar världen i dag, i globaliseringens tid.
Björn Sundell, född i Helsingfors, har arbetat som journalist och som informationschef inom näringslivet i Finland och utomlands. Han har sett den internationella industrin och finansvärlden från insidan i uppgång och kris. De senaste åren har han arbetat som journalist och ledarskribent vid Hufvudstadsbladet med ekonomi som specialområde. Sundells första roman, Den store mannens skugga, utkom 2006.
Toivotaan, että tämä erittäin kiinnostava ja ajankohtainen kirja saadaan myös suomeksi. Jäädään odottamaan.
Lisätietoa:
- Schildts - Björn Sundell.
- Ylen Areena - Boktid/Kirjakausi - FST 17.4.09 kl. 19.00. Erinomainen ohjelma Sundellin kirjasta ja Kiinasta yleensä.
- FST5-Boktid/Kirjakausi.


 

Tammi


Kotimaiset

Bagge, Tapani:  Valkoinen hehku.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4741-9 (sid.)   24,70 e.   Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Elokuussa 1938 neuvostokapteeni Helander odottaa teloitusta luostarin pihalla Espanjassa. Komennuskunnan johtajan silmissä on tuttu valkoinen hehku. Pian luoti kaataa Helanderin joukkohautaan.
Suomessa sisäministeri Kekkonen tulee Hämeenlinnan torille vastaanottamaan itsenäisyyspäivän juhlaparaatia, mutta pinnan alla kuohuu. Helanderin veli Uljas hautoo kostoa Kekkoselle, helsinkiläistoimittaja ja valokuvaaja tutkivat oluttehtailijan pojan murhaa, Valpon ylietsivä Mujunen etsii saksalaisen asekauppiaan yksityissihteeriä ja salaisia papereita. Pankinjohtajan uusi autonkuljettaja taas hakee Espanjassa kadottamaansa valkohehkuista ryöstösaalista, yrittää palata menneeseen ja hankkii kostoa isänsä murhaajalle.

Tapani Baggen seitsemäs rikosromaani. 
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Remes, Matti:  Sukellus.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4744-0 (sid.) 24,70 e.  Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Harrastajasukeltaja löytää Hangon edustalta 1970-luvulla mereen upotetut myrkkytynnyrit sekä pääkallon, kohtalokkain seurauksin. Käynnistyy peittelyjen ja uusien rikosten sarja. Yli 30 vuotta syyllisyyttä kantanut merimies pyytää Waaralta apua, eikä Waara tiedä mihin lupautuu. DDR:ään matkalla olleet taistelukaasut on nostettava merestä, vaikka ne kätkevät useiden henkilöiden mustan menneisyyden. Kuka valehtelee, kenelle ja miksi?
Romaanin taustana on helteinen Hanko, Bengtskärin majakka sekä aava, kaunis ja julma meri.

Sukellus on kuudes teos Ruben Waara -dekkarien sarjassa.
Lisätietoa:
www.mattiremes.net.

Ropponen, Markku:  Kuhala ja hautausmaan risteys.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4742-6 (sid.)  24,30 e.  Ilm. 5/2009.  Kansikuva.
Otto Kuhalan hiljaiselo työrintamalla lakkaa, kun muuan äveriäs nainen palkkaa hänet ottamaan selvää saamistaan häiriösoitoista. Toimeksianto hankaloituu, kun nainen ja soittaja murhataan samana julmana huhtikuun yönä. Väkivaltarikokset eivät ole Kuhalan ominta tonttia, mutta silti hän peruu kesän tullen niin lomansa kuin haaveet joutenolosta.
Häiriintynyt jalkajousimies terrorisoi Jyväskyläläistä idylliä ja naulitsee yhden kohteistaan pikkutakin liepeestä ränniin, ampuu nuolen Kuhalan toimiston oveen ja saa monen pelkäämään seuraavaa iskua. Helleraja ylittyy, vanha Alvar Aallon suojeluskuntatalo sortuu ja pyöräkorjaamon takaovelle piipahtaa erittäin huono asiakas.
Viimein Kuhala alkaa tutkia kymmenen vuotta aiemmin kadonneen abiturientin tapausta ja uskoo selvittävänsä jalkajousimurhat samalla vaivannäöllä. Onko hän oikeassa vai alkaako ikä painaa hänen romuluista menoaan? Kun Kuhalan suuri rakkaus rikoskomisario Annukka Maaheimo antaa niin etä kuin myös hieman läheisempää tukea, ja nelijalkainen toimistoapulainen Jeri lätkii kumikirahvilla tahtia tutkimuksiin, ratkaisun hetket lähenevät.
Kuhala ja hautausmaan risteys on sarjan kahdeksas romaani ja todistaa, ettei Markku Ropposta suotta tituleerata Suomen Chandleriksi ja ettei hiljattain ilmestynyt ensimmäinen Kuhala-saksannos voi koitua kuin iloksi mannermaisille dekkarinlukijoille.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Davys, Tim: Amberville.
Matka alamaailmaan.
Alkuteos: Amberville, 2007.   Suom. Katriina Huttunen.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4469-2 (sid.)   Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
Amberville on villin mielikuvituksellinen gangsteriromaani, jonka päähenkilöt ovat pehmoeläimiä.
Eric Karhun elämä on mallillaan ja hän tietää olevansa onnekas. Hänellä on hyvä työ Mollisan Townin arvostetuimmassa mainostoimistossa ja avioliitto kauniin Emma Kaniinin kanssa kukoistaa. Nuorempana hänelle tuli tutuksi Ambervillen alamaailma: huumeet, uhkapelit ja pahamaineinen rikollispomo Nicholas Kyyhkynen.
Nyt menneisyys kolkuttaa Ericin kotiovea, kun Kyyhkynen kätyreineen tulee vaatimaan häneltä palvelusta. Kyyhkynen on kuullut olevansa Kuolemanlistalla ja haluaa, että Eric poistaa hänen nimensä siltä. Jos Eric ei suostu, Emma Kaniini revitään kappaleiksi. Ongelmana on se, että kukaan ei tiedä varmasti, onko Kuolemanlistaa olemassakaan.
Eric kokoaa yhteen vanhan jenginsä: sadistisen miesprostituoidun Sam Gasellin, vaarallisen Tom-Tom Variksen ja juonikkaan Marek Käärmeen. Yhdessä he ryhtyvät etsimään listaa ja etsintä vie heidät niin Mollisan Townin alamaailman pimeimpiin luoliin kuin valtaeliitin kabinetteihinkin. Vähitellen Eric Karhulle valkenee, että mikään maailmassa ei ole niin kuin hän on aiemmin uskonut.
Tim Davys luo eteemme vaihtoehtoisen maailman, joka peilaa oman maailmamme realiteetteja ja moraalikysymyksiä. Ambervillessa voi nähdä kaikuja niin Orwellin Eläinten vallankumouksesta kuin Chandlerin Syvästä unesta. Amberville ilmestyi Ruotsissa 2007 ja siitä tuli nopeasti kansainvälinen sensaatio. Kirjan oikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan.
Tim Davys on salanimi, jonka taakse kätkeytyy yksi tai kaksi ruotsalaista kirjailijaa.  Ambervillelle on luvassa jatkoa.

Correa, José Luis: Viulistin kuolema.
Alkuteos: Muerte de un violinista, 2006.  Suom. Matti Brotherus.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4472-2 (sid.)   23,90 e.   Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Jazzia, elokuvia ja salaperäisiä naisia rakastava yksityisetsivä Ricardo Blanco saa virkaapupyynnön vanhalta vihamieheltään komisario Álvarezilta. Las Palmasissa kiertueella olevan New Yorkin filharmonikkojen ensiviulisti on kuollut kesken konsertin. Etsivä lyöttäytyy orkesterin matkaan, ja pokerinpeluun ja kiertue-elämän kuluessa hänelle paljastuvat pinnan alla vellovat taiteelliset ja henkilökohtaiset ristiriidat. Ja kuka ihme on salamyhkäinen, kammottava Oopperan kummitus?
Edellisistä osista
Kuolema Las Palmasissa (kevät 2006)  ja Kuolema huhtikuussa (kevät 2008)  tutut elementit ovat paikoillaan, mutta lisäksi päästään kurkistamaan Ricardo Blancon menneisyyteen. Viulistin kuolema on parasta Correaa: kepeä, letkeästi jutusteleva dekkari, jossa kerrankin klassisen musiikin ystävää hemmotellaan!
José Luis Correa on syntynyt 1962 Las Palmasissa ja toimii espanjan kielen ja kirjallisuuden professorina Las Palmasin yliopistossa.  Viime vuosina hänen romaaninsa ovat saaneet Espanjassa lukuisia palkintoja.
Lisätietoa:
- Tammi - José Luis Correa.
www.jlcorrea.com.

Nesser, Håkan: Tapaus G - murha menneisyydestä.
Alkuteos: Fallet G, 2003.  Suom. Saara Villa.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4416-6 (sid.)  25,40 e.   Ilm. 4/2009.   Kansikuva .
Vuonna 1987 löydetään tyhjästä uimaaltaasta kuollut nainen. Hänen miehensä Jaan G. Hennan on vahvasti epäilty, mutta hänen osuuttaan vaimon kuolemaan ei voida todistaa. Hennan, lempinimeltään G, sattuu olemaan myös komisario Van Veeterenin kouluaikainen tuttu.
Vuonna 2002 G:n tapaus pulpahtaa uudelleen pintaan, kun juttua aikanaan tutkinut yksityisetsivä Maarten Veerlangen katoaa. Kirjakauppiaaksi asettunut Van Veeteren ei voi olla tarttumatta haasteeseen, sillä se on hänen uransa ainoa selvittämätön tapaus. Mutta olisiko tällä kertaa parempi jättää kysymykset vaille vastauksia?
Håkan Nesserin Van Veeteren -sarja saa arvoisensa päätösosan, jossa monet langat solmiutuvat hienosti yhteen.

Håkan Nesser DekkariNetissä.

Smith, Tom Rob: Lapsi 44.
Alkuteos: Child 44, 2008.  Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4479-1 (sid.)   26 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Stalinin ajan Neuvostoliitto yrittää kaikin voimin olla työläisten paratiisi, ylläpitää yhteiskuntaa jossa kansalaisten ei tarvitsisi pelätä mitään, esimerkiksi rikollisia. Mutta silti kansalaiset pelkäävät, eivät tosin rikollisia vaan valtiota itseään. Väärä sana väärälle ihmiselle, kielletyn kirjan omistaminen – jo pelkkä epäilys vie tuhansia ihmisiä elinkautisvangeiksi tai teloitettavaksi pakkotyöleireille.
Leo Demidov on sotasankari ja työssä valtion turvallisuuspalvelussa, joka takaa Leolle ja hänen vaimolleen varsin ylellisen arjen. Leo on idealisti, joka uskoo että vain valtion viholliset sortuvat rikoksiin. Ja heitä Leo on ansiokkaasti kuulustellut ja pidättänyt. Mutta sitten Leo törmää johonkin mitä ei pitäisi olla olemassa, etenkään Neuvostoliitossa. Joku näyttää murhanneen useita ihmisiä. Ja murhaa yhä.
Kun Leo Demidov ryhtyy tutkimaan tapauksia, hän huomaa itse muuttuneensa valtion viholliseksi. Ei Neuvostoliitossa ole tällaisia rikollisia, jo sellaisen väittäminen on rikos. Pelastaakseen itsensä Leo Demidovin on pakko löytää murhaaja.
Englantilaisen Tom Rob Smithin esikoisromaani Lapsi 44 on maailmanmenestys. Se on henkeä salpaavan jännittävä kertomus vainoharhaisesta yhteiskunnasta ja pöyristyttävästä, todellisuuspohjaisesta rikosten ketjusta.

Tom Rob Smith on opiskellut Cambridgessa ja asuu Lontoossa.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Tom Rob Smith.
- Interview: Tom Rob Smith/The Observer .

Theorin, Johan: Yömyrsky.
Alkuteos: Nattfåk, 2008.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4078-6 (sid.)    25,40 e.   Ilm. 4/2009.  Kansikuva .
Öölannin talviset myrskyt ovat omaa luokkaansa. Pohjoisesta saapuva myrsky on jäinen, luminen ja sumuinen ja peittää alleen kaiken eteensä osuvan. Johan Theorinin uudessa kirjassa eletään talvea Öölannissa.
Katrine ja Joakim Westin ovat saaneet tarpeekseen Tukholman suurkaupunkielämästä ja muuttavat Öölantiin kahden pienen lapsensa kanssa. He ostavat Åluddenin tilan, joka on ollut autiona vuosikausia. Saarelaisten mukaan talo on rakennettu talvimyrskyn aikaan kaatuneista puista. Kerrotaan myös, että vainajat saapuvat aina joulun aikaan Åluddeniin vierailulle. Westinit ovat kokeneita remontoijia eivätkä pelkää työtä tai tuulta ja tuiskua, joten he asettuvat taloksi valoisin mielin. Kuolema kuitenkin tulee pian vierailulle ja suru astuu taloon. Tapahtumien kulkua ovat mukana selvittämässä Hämärän hetkestä tuttu vanha merikapteeni Gerlof Davidsson ja hänen sukulaistyttönsä, juuri lähipoliisina aloittanut Tilda Davidsson.
Johan Theorin ammentaa aineksia Öölannin saaren kertomusperinteestä ja luo sen pohjalta elävää, mukaansatempaavaa jännityskirjallisuutta.

Johan  Theorinin keväällä 2009 suomeksi ilmestynyt esikoisromaani Hämärän hetki oli loistava kirja. 
Johan Theorin DekkariNetissä.

Äänikirjat

Lehtolainen, Leena : Luminainen.
Tammi 2009.
1 MP3-CD-äänikirja.
Kokonaiskesto 11 tuntia.
Lukija: Erja Manto.
ISBN 978-951-31-4400-5  Ilm. 4/2009.Teos

Lehtinen, Olli:  Sokea etsivä.
Teos 2009.
ISBN 978-951-851-207-6   (sid.)  Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Jere Kivalo, sokea mies, herää kisahallin putkasta. Edellisillan juhlinnasta ei ole oikein selvää mielikuvaa, saati visuaalisempia havaintoja. Vaivalloisen kotimatkan päätteeksi Jerelle paljastuu, että tyttöystävä on kadonnut asunnosta ja sängyssä on verta. Näköalat himmenevät entisestään, kun jalkaan osuu Jeren äidin verinen paita. Kuka on tehnyt ja mitä?  Alkaa hulvaton, pimeä odysseia, harharetki sanan varsinaisessa merkityksessä. Sillä ei liene hankalampaa yhdistelmää kuin sokea etsivä. Löytääkseen naisystävänsä ja äitinsä, Jere imee itseensä kaupungin äänet, hajut ja maut. Mutta miten löytää lähestulkoon pimeästä maailmasta mustatukkainen tyttö, kun pelkästään valkoisen kepin hamuaminen eteisen naulakosta tuntuu joskus mahdottomalta urotyöltä?
Sokea etsivä on paitsi vauhdikas ja hirtehisen hauska dekkari, myös vakavasti otettava ihmissuhdetörmäily ja ymmärrystä lisäävä kertomus naisenkaipuusta, äidinrakkaudesta ja näkövammaisuudesta. Jere suhtautuu itseensä ja elämään lämpimällä ja silmittömällä huumorilla, tavalla, josta jokaisen näkevän on syytä ottaa opikseen.
Olli Lehtinen (s. 1966) on entinen merimies, rakennusmaalari ja taidemaalari. Hänen näkönsä romahti vuonna 2001, minkä jälkeen hän opetteli kymmensormijärjestelmän, sai valtiolta puhuvan tietokoneen ja alkoi kirjoittaa.
Olli Lehtisen (s. 1966) esikoisdekkari. 
Lisätietoa:
- Teos - Olli Lehtinen.
- Yle.fi - Elävä arkisto . Radio Suomi-Aamun kirja, Haastateltavana Olli Lehtinen.
- Helsingin Sanomat 5.6.09.  Hautamäki, Terhi: Näön menetys johdatti kirjoittamaan.

Uusia painoksia

Mantila, Auli: Varpunen.
Teos 2009.  
ISBN 978-951-851-217-5 (nid.)  8,80 e.   Ilm. 2/2009.
1. p.  ilm. 2005.
Inkeri Aho on 42-vuotias vakuutusvirkailija, perheetön ja kohtuullisessa fyysisessä kunnossa. Hän on huolehtinut itsestään ja siskostaan Elinasta siitä asti kun täytti 17 vuotta. Hän elää suojaisaa, tavallista elämää työn, kaupan ja kodin välissä eikä kaipaa muutoksia.  Aho ei kärsi miellyttämisen pakosta, pikemminkin päinvastoin. Hänen ihmispelkonsa kiteytyy vakuutusetsivän ammatissa: onnettomuuksia voi ennaltaehkäistä parhaiten olemalla yksin, koska vakuutus ei korvaa kumppanin tai sukulaisen aiheuttamia vahinkoja.
Mutta kohtalo ei jaa hänen näkemystään. Elina kuolee onnettomuudessa, jonka aiheuttajaa poliisi alkaa etsiä. Myös Inkeri Aho yrittää surun seassa tehdä työtään, selvittää autovarkautta ja vahingontekoa joita epäilee tilaustyöksi. Ja sitten valkenee se päivä, jolloin Aho tajuaa tutkimansa tapauksen liittyvän läheisesti onnettomuuteen, joka vei hänen rakkaimpansa - ja käsittää, ettei elämä anna vakuuksia vaaraa vastaan.


 

WSOY


Kotimaiset

Nykänen, Harri: Viimeinen hippi.
Johnny & Bantzo 3.
WSOY 2009.
ISBN 978-941-0-35104-8 (sid.)  29 e.   Ilm. 6/2009.   Kansikuva.
Johnnyn lapsuudenkaveri Sam Marley löytyy tapettuna yksiöstään. Sam oli ollut keskiluokkaisen perheen poika, innostunut 70-luvulla hippiaatteesta, lopettanut koulunsa kesken ja viettänyt kuljeksivaa pilviveikon elämää välillä Tiibet-Jamaica-Espanjan Aurinkorannikko. Samin surma on yritetty lavastaa huumausaineen yliannostukseksi, jälkiä on peitetty sytyttämällä asunto palamaan. Uhrilta löytyy Johnnylle osoitettu kirje, josta selviää, että Sam olisi halunnut tavata vanhan kaverinsa.
Johnny ja Bantzo eivät katso kaverinsa tappamista sormiensa läpi. He aloittavat omat tutkimuksensa, jotka vaativat törmäilyä ja varpaille astumista, mutta senhän poikkeuksellinen poliisikaksikko osaa.
Johnny & Bantzo -sarjan 3. osa.  Edelliset osat ovat Johnny & Bantzo ja Banana Split.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Vuorinen, Juha: Painajainen piparitalossa.
(DikDek 4).
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34599-3 (sid.)  33 e.   Ilm. 6/2009.
DikDek -sarjan neljäs osa.  Aikaisemmin ilmestyneet Nokimusta seikkailu (2006), Veljekset Vaselin(2007) ja Kakkonen (2008).
Lisätietoa: Juha Vuorinen - Diktaattori.

Ulkomaiset

Birkegaard, Mikkel: Libri di Lucan arvoitus.
Alkuteos:  Libri di Luca, 2007.  Suom. Katriina Huttunen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34399-9 (sid.)  34 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Kun ihminen lukee, hän on avoin uusille ajatuksille. Tanskalainen it-asiantuntija Mikkel Birkegaard hyödynsi tätä haavoittuvaista hetkeä esikoisteoksessaan – ja aiheutti sensaation Euroopan kirjamaailmassa.
Libri di Luca on Kööpenhaminassa sijaitseva antikvariaatti, jonka omistaja Luca Campelli kuolee äkillisesti. Liikkeen perii hänen poikansa Jon. Nuorimies ei ole tavannut isäänsä kahteenkymmeneen vuoteen – ei sen jälkeen, kun hänet äidin salaperäisen itsemurhan jälkeen adoptoitiin. Vaihdos asianajajan töistä pölyisten kirjojen keskelle ei totisesti ole kuulunut hänen suunnitelmiinsa. Pian Jonille kuitenkin selviää, että hänen isällään oli merkittävä rooli antikvariaatin hyllyjen suojissa toimivassa bibliofiilisessä salaseurassa. Sen Lettoreiksi, lukijoiksi, kutsutuilla jäsenillä on maagisia kykyjä: he pystyvät manipuloimaan muita lukijoita ja tekstin kuuntelijoita lataamalla teksteihin salaisia merkityksiä.
Kun Libri di Luca yritetään sytyttää palamaan, Jonin on myönnettävä, että hiljaisten lukutoukkien harmittomuus on vain harhaa. Aleksandrian kirjastoa kotipesänään pitävien Lettorien vallanhaluinen siipi on soluttautunut kansainvälisiin järjestöihin EU:ta ja CIA:ta myöten, ja on nyt myös Jonin jäljillä.
Tanskalainen Mikkel Birkegaard etsi trillerilleen kustantajaa vuosien ajan. Kun sellainen löytyi, teoksen ensipainos myytiin loppuun kymmenessä päivässä ja Nordisk Film osti kirjan filmausoikeudet. Libri di Lucan arvoitus onkin monenlaisia lukijoita puhutteleva kylmäävän jännittävä ja kirkkaasti virtaava kirjallinen seikkailu; kuin Ruusun nimi kohtaisi Da Vinci -koodin. Fyysisen väkivallan sijaan vastapeluria manipuloidaan kirjallisten elämysten kautta, joten Libri di Lucan arvoitusta ei suositella luettavaksi julkisissa tiloissa.
Mikkel Birkegaard vieraili Helsingissä 30.-31.3.09.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- WSOY - Uutiset 31.3.09 - Mikkel Birkegaard.
- Helsingin Sanomomat 31.3.09 Jukka Petäjä.

Benioff, David:  Varkaiden kaupunki.
Alkuteos: The city of thieves, 2008.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34398-2 (sid.) 32 e.   Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Saksalaisjoukkoja vastaan sotaa käyvässä Leningradissa nuori Lev ja Kolja päätyvät kumpikin omista syistään pelätyn NKVD:n kynsiin. Juuri kun kaikki näyttää synkimmältä, he saavat tilaisuuden lunastaa vapautensa.
Kaksikko saa tehtäväkseen etsiä kaksitoista kananmunaa kaupungista, jossa ei ole nähty niitä aikoihin. Levin ja Koljan tie vie pian näännytetyn Leningradin ulkopuolelle, aina kauas saksalaisten selustaan.
Sodan näyttämöllä Lev ja Kolja kohtaavat koko joukon koettelemuksia, joista selviää vain viekkaudella ja nokkeluudella. Verraton tarina on samalla kuvaus ystävyydestä mielettömyyden keskellä, ihmisyyden hetkistä historian suuren pyörän alla.
Veijaritarina sodan ajan Leningradista: kaksi kiinniotettua miestä saa sodan keskellä tehtävän etsiä tusina kananmunaa kaupungista, jossa ei ole nähty niitä aikoihin.
David Benioff (s. 1970) on New Yorkissa syntynyt kirjailija ja käsikirjoittaja. Varkaiden kaupunki on toinen romaaninsa. Benioffin ensimmäisestä romaanista tehtiin Spike Leen ohjaama elokuva 25th hour - viimeinen ilta. Hän on myös käsikirjoittanut elokuvan Troija.
Lisätietoa:
- Wikipedia - David Benioff.

Evanovich, Janet: Kahta kovemmin.
Alkuteos: Two for the dough, 1996. Suom. Hanna Tarkka.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35000-3 (sid.)  30 e.  Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Toinen Stephanie Plum -dekkari. 
Kadonneiden ruumisarkkujen metsästys. Ensin rahat -dekkarissa Stephanie Plum keplotteli itselleen ammatin palkkionmetsästäjänä. Jos virkavallan koura jää odottamaan toimilleen valtakirjaa, saavat Stephanien manikyyriä kaipaavat sormet kohteestaan tukevan otteen – väliäkö sillä, että hän pyörtyy jo katsoessaan Reservoir Dogsia.  Toisessa Plum-tarinassa kirjailijan vauhti vain kasvaa, vaikka hänen sankarittarellaan onkin käynnistysvaikeuksia. Plumin auto on varastettu, ja varalle löytyvä näyttävä Buick tekee varjostuspuuhat lähes mahdottomaksi.  Uusi takaa-ajo vie Stephanien hautaustoimistoihin. Yhdeltä vainajalta puuttuu sormi, ja saatuaan postissa eräitäkin elimiä Stephanie päättää turvautua poliisituttava Joe Morelliin. Yhteistyö ei ole saumatonta, mutta vaikka Stephaniella onkin sydäntä jättää mies niille sijoilleen, hän muistaa aina heittää tälle aseen turvaksi.
Huom! Kirja on aiemmin ilmestynyt suomeksi Tammen kustantamana ja Kristiina Drewsin suomentamana nimelllä Ei millään pahalla, Stephanie, 1996.
Sarjan ensimminen kirja Ensin rahat ilmestyi syksyllä 2008 uutena suomennoksena ja Hanna Tarkan suomentamana.  Edellinen osa Vainko rahasta, Stephanie ilmestyi Tammen kustantamana v. 1995  Kristiina Drewsin suomentamana.
Janet Evanovich DekkariNetissä.

Kanger, Thomas: Sunnuntaivieras.
Alkuteos: Söndagsmannen, 2004.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2009.   (SaPo ; 451).
ISBN 978-951-0-33855-1 (sid.)  26 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Kiitetyssä ruotsalaisdekkarissa suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik selvittää lähes 25 vuotta vanhaa murhaa – vaakalaudalla jopa oma uransa. Suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik Västeråsin poliisista alkaa tutkia selvittämättä jäänyttä nuoren naisen murhaa, joka on tapahtunut lähes 25 vuotta sitten Pohjois-Ruotsin tunturiseudulla. Nyt rikos on vanhenemassa. Kolmen viikon ja kuuden päivän kuluttua murhaaja on vapaa. Pystyykö Elina löytämään hänet ajoissa ainoana tietolähteenään kellastuneet tutkintapöytäkirjat ja ihmisten muistot – tai se, mitä he haluavat muistaa? Kun juttu lähes viime minuuteilla näyttää ratkeavan, asiat saavat uuden, yllättävän käänteen.  Samaan aikaan tukholmalainen Kari Solbacken etsii Norjasta oikeita vanhempiaan, joista hänen jo kuollut adoptioäitinsä ei koskaan myöntänyt tietävänsä mitään. Tehtävä muuttuu vaaralliseksi, kun joku tai jotkut eivät halua totuuden tulevan ilmi. Kotiin palaavaa Karia odottaa iso yllätys.
Kolmas Elina Wiik -dekkari. Loistavia ruotsalaisdekkareita.
Thomas Kanger DekkariNetissä.

Patterson, James: Lontoon sillat.
Alkuteos: London bridges, 2004. Suom. Pirjo Ruti.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-34904-5 (sid.)  32 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Kymmenes Alex Cross -dekkari tuo superrikollisten asiantuntijan eteen kaksi vanhaa vihollista, jotka ovat valinneet kohteekseen kolme suurkaupunkia. Lain kynttä sinnikkäästi pakoillut salaperäinen rikollinen Susi kuuluu Alex Crossia kiusaavien keskeneräisten tapausten joukkoon. Kokonaisen kaupungin tuhoava jättimäinen räjähdys Nevadassa tuo heidät jälleen vastakkain. Painajainen saa sysimustia sävyjä, kun Susi ilmoittaa valinneensa seuraaviksi kohteikseen Lontoon, Pariisin ja New Yorkin – vaatimattomana tarkoituksenaan hävittää suurkaupungit maan kamaralta. Kumppaninaan hänellä on toinen pelätty suurrikollinen.
Crossin uusin työnantaja FBI yhdistää voimansa Scotland Yardin kanssa, mutta miljoonien ihmisten hengen lisäksi vaakalaudalla on Alexin maine kieroutuneiden murhaajien asiantuntijana. Kuka pystyy pelastamaan maailman suurtuholta?
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James & Paetro, Maxine: Viides ratsumies.
Alkuteos:  The fifth horseman, 2006. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35003-4 (sid.) 32 e.  Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Tv:stä tuttu naisten murharyhmä tutkii nyt salaperäisiä potilaskuolemia. Vain maineesta piittaava sairaala yrittää painaa tapaukset villaisella. Outojen potilaskuolemien sarja paikallisessa sairaalassa herättää huolta ja surua San Franciscossa. Myös murhakerhon uusimman jäsenen Yuki Castellanon äiti kuuluu ensiapuun tuotujen, mutta täysin odottamatta menehtyneiden potilaiden joukkoon.  Asiaa tutkittaessa vastaavia tapauksia löytyy niin useita, ettei niitä voi enää selittää sattumalla. Maineestaan huolestunut sairaala yrittää kuitenkin painaa asian villaisella.
Rikostarkastaja Lindsay Boxer kollegoineen aloittaa tutkimukset ja seuloo sairaalan henkilökunnasta esiin kokonaisen liudan epäiltyjä. Mutta kuka on syyllinen? Yhtä vaikeaksi osoittautuu myös julmalla tavalla tapettujen nuorten tyttöjen murhasarja, joka heittää kaupungin ylle pelon varjon.
Myös television Naisten murharyhmänä tunnettu rohkeiden naisten joukko selvittää jälleen vastauksia sinnikkäästi – vaikka henkensä uhalla.
Viides ja itsenäinen osa Naisten murhakerho -sarjaa.
James Patterson DekkariNetissä.

Penny, Louise: Kylmän kosketus.
Alkuteos: Dead cold, 2006.  Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2009.   (SaPo ; 450).
ISBN 978-951-0-33527-7 (sid.)   26 e.  Ilm. 3/2009.  Kansikuva.
Three Pinesin kylän asukkaat ovat valmistelleet joulua lämpimin mielin, ja tapaninpäivänä he kokoontuvat järven jäälle perinteiseen curling-otteluun. Kesken kuumimman kivien heiton tapahtuu murha.  Kukaan kyläläisistä ei sure kuollutta CC de Poitiersia, kopeaa suunnittelu- ja sisustusgurua, joka halusi tehdä paljon rahaa uudella kirjallaan. Hän oli vastikään muuttanut kylän synkimpään taloon miehensä ja tyttärensä kanssa ja tuonut alueelle jotain epämiellyttävää. Kun ylikomisario Armand Gamache aloittaa tutkimuksensa, selviää, että uhri on tapettu lähes mahdottomalla tavalla. Lisäksi kukaan kyläläisistä ei tunnu nähneen yhtään mitään. Gamachen mieleen hiipii väkisinkin synkeä epäilys. Olisiko hurmaava, rauhallinen kylä liittoutunut yhteen ja surmannut de Poitiersin yksissä tuumin?
Kanadalaisen Louise Pennyn ensimmäinen suomennettu dekkari Naivistin kuolema ilmestyi keväällä 2008.
Louise Penny DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Pyhät luut.
Alkuteos: Cross bones, 2005.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35004-1 (sid.) 32 e.  Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Montrealilainen juutalaismies löydetään liikeyrityksensä varastokomerosta kallo ruhjoutuneena. Ruumista kutsutaan tutkimaan oikeusantropologi Tempe Brennan. Ruumishuoneella uhrin liikekumppaniksi esittäytyvä mies antaa Tempelle vanhan valokuvan ja sanoo siinä näkyvän luurangon olevan syynä kuolemaan. Outo tapaus alkaa kiehtoa luiden erikoistuntijaa. Mistä kuva on peräisin? Mitä tekemistä kuvan luilla on Israelissa juutalaisten pyhässä paikassa kuusikymmentäluvulla tehtyjen kaivausten kanssa? Oliko kuollut mies sotkeutunut pyhäinjäännösten laittomaan kauppaan?
Avuksi tutkimuksiinsa Tempe saa arkeologi Jake Drumin ja tutun hurmuririkostutkijan Andrew Ryanin. Jäljet johtavat Montrealista Jerusalemiin ja muinaiseen luolaan, jonka Jake uskoo olevan Jeesuksen perhehauta. Tempen luolasta tekemä hätkähdyttävä löytö tihentää kuolemantapausta ympäröivää kudelmaa entisestään - kudelmaa, joka purkautuessaan uhkaisi murskata kristinuskon keskeisimmät opit ja suistaa miljoonien ihmisten elämän raiteiltaan. Ja johon sekaantuminen ajaa Tempen vaaroihin, joilta Ryankaan ei pysty häntä suojelemaan... Terävä tutkijanainen Tempe Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Kathy Reichsin omiin kokemuksiin.
Kahdeksas Temperance Brennan -dekkari.
Kathy Reichs DekkariNetissä.

Wagner, Jan Costin: Vaietut vuodet.
Alkuteos: DAs Schweigen.  Suom. Raija Nylader.
WSOY 2009.   (SaPo ; 449).
ISBN 978-951-0-34184-1 (sid.)  26 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Playboysta kirjallisuuslehtiin kiittävän vastaanoton saanut saksalaisdekkari. Turkuun sijoittuva tarina hypnotisoi kirkkaalla, talvisenviileällä kielellään. Jos joku niin Kimmo Joentaa tietää, miltä tuntuu menettää rakastamansa ihminen. Siksi tämä turkulainen rikoskomisario ottaa omakseen vastikään kadonneen tytön tapauksen. Jonkun täytyy antaa tytön vanhemmille toivoa – siitä huolimatta, että asetelma muistuttaa yli kolmekymmentä vuotta sitten tapahtuneesta surmasta.
Vaietut vuodet on saanut kiittävän vastaanoton Playboysta kirjallisuuslehtiin, ja se palkittiin Saksan Krimipreisilla vuonna 2008. Kirjan epätavallinen, hiljaiseksi jättävä loppu haastaa rohkeasti lajityyppinsä perinteet. Saksalaisen kirjallisuuden ihmelapseksi nimitetty Wagner on herkkä mutta todenmakuinen kertoja, ja hänen kirjoissaan on täysin omanlaisensa sointi: kritiikeissä toistuvat sanat ”kirkas”, "viileä”, ”jäinen tuuli”.
Jan Costin Wagenrin ensimmäinen suomennettu dekkari Jääkuu ilmestyi keväälllä 2005. Kirjan sijoittuu Suomeen
Jan Costin Wagner on syntynyt 1972 Langenissa, Hessenissä, Frankfurtin lähistöllä. Opiskellut germanistiikkaa ja historiaa Frankfurtissa. Työskentelee journalistina Reinin/Mainin alueella. Suomi, kirjan tapahtumapaikka, ei ole pelkästään maa, jossa hänen aviovaimonsa on syntynyt, vaan myös hänen toinen kotimaansa. Eichborn-kustantamossa Berliinissä ilmestyi 2002 hänen esikoisromaaninsa "Nachtfahrt", josta hän sai 2001 Marlowe-palkinnon.
Jan Costin Wagner DekkariNetissä.Tietokirjoja


Eltonen, Tuuli
: 007 ja sukupuolten roolit.
Multikustannus 2009.
ISBN 978-952-468-218-3 (nid.)  25 e.   Ilm. 5/2009.  Kansikuva.
Ian Flemingin luoma James Bond, agentti 007, on valkokankaan tunnetuimpia hahmoja, ja brittiagentin edesottamuksista kertovia elokuvia ilmestyy edelleen tasaiseen tahtiin. Bond on yksi populaarikulttuurin pitkäikäisimmistä sankareista, joka tunnetaan kovapintaisena naistenmiehenä ja heteroseksuaalisen alfauroksen esimerkki-ilmentymänä. Elokuvat yhdistävät huumoria, toimintaa ja väkivaltaa, ja ne ovat yhtä lailla valtava bisnes kuin myös oman aikakautensa kuva.
Tuuli Eltosen 007 ja tähtäimessä sukupuoli ottaa osaa viime aikoina voimakkaasti käytyyn tasa-arvokeskusteluun analysoimalla James Bond -elokuvien roolihahmoja.  Kirjassa pohditaan muun muassa sitä, millainen Bondin mieskuva oikeastaan on sekä millaisia naiskuvia vuosikymmeniin mahtuu.  Agentin maailmaan avautuu uusia, yllättäviäkin näkökulmia.
Kirja perustuu Tuuli Eltosen mediatutkimuksen alaan kuuluan lisensiaatintyöhön, jonka hän on kirjoittanut Turun yliopistoon.

Torppa, Tiina: Murha naisen käsin.
25 naisdekkaristia.
BTJ Kustannus 2009.
ISBN 978-951-692-729-2 (nid.)  35 e.   Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Murha naisen käsin esittelee 25 naisdekkaristin tuotantoa.  Murha naisen käsin esittelee uuden rikoskirjallisuuden syntyä, teemoja ja sankareita naiskirjailijoiden kautta. 25 kiinnostavaa nykykirjailijaa kertoo kirjojensa taustoista, kirjoittamisen ammatistaan ja elämästään. Helsinkiläinen toimittaja Tiina Torppa on herkutellut dekkareilla 1960-luvulta lähtien. Nyt hän on kiertänyt maailmaa keräämässä todisteita naisdekkarin voimasta. Jokaisen dekkaristin hän on kohdannut kasvotusten ja henkilökohtaisesti kuulustellut heitä juonistaan. Jokaiselta on kysytty kysymys: oletko feministi?
Jaana Airaksinen , Marita Gleisner, Taina Haahti, Leena LehtolainenEppu Nuotio, Outi Pakkanen, Marianne PeltomaaKarin Alvtegen, Joolz Denby, Inger Frimansson, Doris GerckeP. D. JamesCamilla LäckbergVal McDermidLiza MarklundSujata Massey,  Kate Mosse, Denise MinaÅsa NilsonneRuth RendellMaj SjöwallKarin Slaughter,  Leonie Swann,  Helene Tursten , Laura Wilson.


 

Muut


Block, Kassandra
: Viimeinen ruusu.
my.book 2009.
ISBN 978-952-99933-1-4 (nid.)   Ilm. 5/2009.
Uutta naista etsiessään itselleen täysin tuntemattomaan saksanturkkilaisten maailmaan. Onko Songül kadonnut vapaaehtoisesti maan alle? Onko hänet pakkonaitettu Turkkiin? Vai onko hänet, lesbo ja muslimi kun on, murhattu suvun kunnian tähden?
Renate Kress krimisarjan toinen osa.  Ensimmäinen osa Rakkauden puukottamat ilmestyi 2007.
Lisätietoa:
- my.book-kustannus.com.

Dürrenmatt, Friedrich
: Haaveri.
Alkuteos: Die Panne, 1956.   Suom. Olli Sarrivaara.
Lurra editions 2009.
ISBN 978-952-99442-7-9 (nid.)   12,00 e.   Ilm. 2/2009.   Kansikuva.
Tämän psykologisen trillerin saksankielisen nykykirjallisuuden pääkriitikko Marcel Reich-Ranicki lukee sotien jälkeisen saksankielisen kirjallisuuden parhaimmistoon. Kauppamatkustaja joutuu moottoririkon vuoksi hakemaan yösijaa majatalosta. Isäntä, eläkkeellä oleva tuomari, lupaa huoneen ja kutsuu vieraan illalliselle, jolle osallistuu isännän entisiä kollegoja; syyttäjä, puolustusasianajaja ja pyöveli. Pientä lemmenseikkailua läheisessä kylässä odottanut kauppamatkustaja joutuu mukaan kummalliseen leikkiin, jossa hänet istutetaan syytetyn penkille. Yön pimetessä ja viinin virratessa leikki uhkaa muuttua todeksi. Haaveri on mestarillinen kuvaus syyllisyydestä, oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Kuinka hyvin me tunnemmekaan menneisyytemme? Olemmeko tiedostamattamme voineet syyllistyä johonkin vääryyteen? Miten ihminen reagoi, kun menneisyydestä paljastuu haamuja? Maailmankuulu näytelmäkirjailija Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) tunnetaan myös jännityskirjoistaan, joissa hän tarkastelee ihmisen ahneutta ja heikkoutta. Aikaansa edellä ollut Dürrenmatt kritisoi koko trillerin lajityyppiä epärehellisyydestä yrittää näyttää rikoksen ja rangaistuksen pelkästään vääjäämättömänä syy- ja -seuraussuhteena.
Dürrenmattilta on suomennettu aikaisemmin jännitysromaanit: Epäily (Korppi-sarja 7, 1959, 2. p. SaPo 192, 1976),  Lupaus (Korppi-sarja 9, SaPo 206, 1977), Tuomari ja hänen pyövelinsä (Korppi-sarja 21, 1966, 2. p. SaPo 197, 1976), Oikeus (1987).
Lisätietoa:
- Friedrich Dürrenmatt home page.
- Wikipedia - Friedrich Dürrenmatt.

Honka, Joel: Junttidekkari.
Marek-tuotanto 2009.
ISBN 978-952-67140-0-4 (nid.)  19,50 e. Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Dekkarikirjallisuuden erikoisin yksityisetsivä Sami Starck saa tehtäväkseen ratkoa omituista taulujen katoamismysteeriä. Tehtävä muodostuu monimutkaisemmaksi kuin aluksi näyttää ja tapaus laajenee lopulta kansainvälisiä mittoja hipovaksi korkean tason rikosvyyhdiksi. Tehtävässään "junttidekkari" kohtaa toisen maailmasodan jälkeisen elämän raadollisuuden karuimmillaan ihmisten jakautuessa syrjäytyneisiin ja menestyneisiin. Paatuneinkin dekkarilukija joutuu hämmästyksen valtaan yllättävän loppuratkaisun sivaltaessa silmille.
Joel Honka on pseudonyymi, jonka taakse kätkeytyy kaksi raumalaista kirjoittajaa, Marko Honkanen ja
Tauno Palmukari.

Surkka, Timo: Kukkonen virittää ansalangan.
M-M-kustannus 2009.
Asko Kukkosen seikkailut 1/2009.
6,30 e.   Ilm. 5/2009.

Ilmainen lounas, kovennettu kakku.
Toim. Timo Juntunen, käännös Timo Surkka.
M-M-kustannus 2009.
G-mies Jerry Cotton Special, 1/2009.
6,80 e.   Ilm. 2/2009.

Sinisalo, Jarmo: Tornadoyö.
Aikamedia 2009.
ISBN 978-951-606-862-9 (nid.)  19,50 e.   Ilm. 3/2009.   Kansikuva.
Luontokuvaja John Van der Meere saa myrsky-yönä yllättävän puhelinsoiton. Puhelu nostaa hänen mieleensä painajaismaisia mielikuvia, jotka hän on halunnut unohtaa ja salaisuuksia, joita hän ei ole kertonut edes vaimolleen Lizille. Alkaa epätoivoinen pakomatka, jonka aikana John tuntee olevansa vain askelen edellä kintereillään seuraavaa mafian palkkamurhaajaa. Pian John huomaa päätyneensä ovelle, jota hän ei uskonut koskaan avaavansa. Sinisalo tarjoaa vauhdikasta toimintaa ja kihelmöivää jännitystä pakomatkan loppumetreille saakka.