Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2008
Kesä ja syksy 2008
- Vuosi 2008 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet

 Tornion kaupunginkirjasto  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Bazar


Wahlberg, Karin: Vappukukkatyttö.
Alkuteos: Flickan med majblommorna, 2004. Suom. Pirjo Katariina Leppänen.
Bazar 2008.
ISBN 978-951-9107-61-5 (sid.) 32 e. Ilm. 4/2008. Kansikuva.
Kukaan ei tiedä, mitä Viktoria näki. Osuiko vanha nainen murhaajan tielle sattumalta, vai onko kaiken taustalla pesutupaan liittynyt tulehtunut riita? Tutkimukset junnaavat paikoillaan, ja tutkimuksia johtava Louise Jasinski kamppailee samaan aikaan omien ongelmiensa kanssa. Käänne tapahtuu, kun rikoskomisario Claes Claesson tekee verisen löydön ja Viktorian äiti huomaa tyttärensä kadonneen…
Karin Walhberg debytoi teoksella Sista jouren (2001), joka on voittanut Silverpocket-palkinnon. Seuraavana vuonna ilmestynyt Hon som tittade in sai Guldpocket-palkinnon. Guldpocket-palkinto myönnettään 50 000 kappaletta myyneelle kirjalle. Wahlbergilta on ilmestynyt tähän mennessä yhteensä kuusi romaania. Hän työskentelee lääkärinä Lundin yliopistollisessa sairaalassa, ja kaikki hänen romaaninsa sijoittuvat sairaalamiljööseen. Ennen lääkäriopintojaan Wahlberg opiskeli kirjallisuushistoriaa ja pohjoismaisia kieliä ja valmistui opettajaksi. Vappukukkatyttö on Wahlbergin ensimmäinen suomennettu teos.
Lisätietoja: www.karinwahlberg.se.
Uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi. Mielenkiintoista.Blue Moon


Bookkari

 

Crumley, James: Oikeaa hulluutta.
Alkuteos: The Right Madness, 2005. Suom. Risto Raitio.
Bookkari 2008.
ISBN 978-951-612-054-9 (nid.) 10 e. Ilm. keväällä 2008. Kansikuva.
C. W. Sughrue, vauhdikas ja omaperäinen yksityisetsivä, toipuu ampumavälikohtauksesta ja aikoo ottaa elämän vaihteeksi rauhallisesti. 30 000 taalan palkkio ja rajoittamaton kulunkitili muuttavat kummasti suunnitelmat - varsinkin kun toimeksiantaja on hänen paras ystävänsä, tohtori-Mac, joka ei oikein tiedä mihin soppaan on tullut tahtomattaan sotketuksi. Alkaa seikkailu, joka on "järisyttävän omaperäinen" (Literary Review).
Crumleyltä on aikaisemmin suomennettu neljä jännitysromaania: Viimeinen kunnon suudelma (1990), Äitiä ikävä (1994), Lieron tie (1997) ja Kallojen maa (2000). Kaikki aikaisemmat ovat myös Risto Raition suomentamia.
Lisätietoa:
- Wikipedia - James Crumley .

Sariola, Mauri: Susikoski ottaa riskin.
Bookkari 2008.
ISBN 978-951-612-055-6 (nid.) 10 e. Ilm. keväällä 2008. Kansikuva.
Rikostarkastaja Susikoski on tunnetusti viileän asiallinen poliisimies, joka selvittää rikoksia vain ja ainoastaan kylmien asiatietojen pohjalta. Tunteet tunteina ja faktat faktoina ja sillä hyvä, paitsi nyt, kun eteen tulee niin kimurantti ja umpikiero tapaus, että säännöstä on tehtävä poikkeus ja otettava kunnon riski - meni sitten syteen tai saveen.
Aitoa vuosikerta-Sariolaa, ensi kertaa kirjana.

Westlake, Donald E.: Varkaitten tusina.
Alkuteos: Thieves’ dozen, 2004. Suom. Tarmo Haarala.
Bookari 2008.
ISBN 978-951-612-053-2 (nid.) 10 e. Ilm. keväällä 2008. Kansikuva.
Aina sattuu ja tapahtuu, kun varkaitten ammattikunnan kruunaamaton kuningas John Dortmunder ryhtyy toimimaan. Huolelliset, pomminvarmat suunnitelmat toteutuvat juuri niin kuin ei pitäisi, ja saaliit ovat aivan jotain muuta kuin kaavaillut. Mutta jotainhan miehen on leipänsä eteen tehtävä.
Kokoelmassa ensi kertaa suomeksi kaikki Westlaken kirjoittamat Dortmunder-novellit - ja "Varkaitten tusinaan" niitä kuuluu 11 kpl.
Donald E. Westlake DekkariNetissä.


Edico

Markkula, Hannes: Diskokostaja.
Edico 2008.
ISBN 978-952-5708-14-1 (sid.) 12,00 e. Ilm. 4/2008. Kansikuva.
Kostaja on aivan tavallinen opiskelija, kun hänelle käy todella pahoin. Siitä lähtien hänen elämässään on vain yksi todellinen päämäärä: saattaa rikolliset tuntemaan rangaistuksensa kantapään kautta. Kostaja opiskelee yliopistossa ja ampumaradalla miltei samaan aikaan. Hän saa molemmat tutkintonsa valmiiksi. Sitten on vuorossa rangaistuksen toteuttaminen helsinkiläisen huippuravintolan diskossa.
Hannes "Murha" Markkulan yllätyksellinen jännäri on rakennettu 90-luvun loppuun, kun diskoissakin sai vielä polttaa. Mutta miksi niin monta savuavaa tupakkaa jäi ilman noutajaa rajun tanssin jälkeen? Diskokostajassa on taattua pääkaupunkilaista menoa, vauhtia ja yllätyksellisyyttä. Arvostettu asiantuntija, uutispäällikkö, kirjailija ja herrasmies Hannes Markkula osaa asiansa kokeneen rikostoimittajan täsmällisyydellä.
Kirjoittaja kuvaa pikkutarkasti myös stadilaista poliisielämää, työpaikkasuhteita flirttailuineen, mutta ennen kaikkea rikosten selvittelyä. Myöskään joukkomurhaajan pako ei jätä ketään kylmäksi.
Vuonna 2007 ilmestyi Markkulalta Minervan kustantamana kaksi kirjaa: keväällä 2007 Murha rikostoimittajan silmin : suomalaisia rikoksia Kyllikki Saaresta Bodomiin ja syksyllä 2007 dekkari Petollinen saarnamies ja muista murhatarinoita.
Lisätietoa: Wikipedia - Hannes Markkula.

 


 

Gummerus

 

Kotimaiset

Laine
, Matti: Pudotus.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7671-0 (sid.) 29,90 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Esikoisteos.
Ministerin salattu elämä paljastuu.
Samuel Helander on monessa menestynyt mies. Rohkeasti ja siekailematta hän on aina ottanut oman paikkansa. Näkyvän bisnesuran jälkeen hän ponkaisi eduskuntaan, ja nyt hän on julkisuudessa viihtyvä EU-ministeri.Täysin odottamatta Helander löydetään hukkuneena Utön edustalta.
Sarjakuvapiirtäjä Ari Aalto ei ole uskoa uutista. Lapsuudenkaveri Samuel on vastikään käynyt hänen luonaan muistelemassa menneitä ja juhlimassa. Aalto on varma, että kuolemaan liittyy rikos. Tuttu toimittaja Eero Räsänen tarttuu Aallon epäilyksiin ja tempaa hänet mukaansa setvimään tapausta. He huomaavat, että Samuel Helander on huiputtanut kaikkia: mikään hänen elämässään ei ole ollut sitä miltä on näyttänyt. Myös poliisit kiinnostuvat Aallon löytämistä tiedoista, mutta hän ei ole varma, kenelle hän voi kertoa ja minkä verran. Ennen pitkää hän saa peräänsä sekä etsivät että rikolliset.
Pudotus on uudentyyppinen, vauhdikas jännäri, joka yhdistää toimintaelokuvien hengästyttävät käänteet ja kotoisat sympaattiset henkilöhahmot.
Matti Laine DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Jansson, Anna: Pääkallovaras.
Alkuteos: Pojke försvunnen, 2007. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7662-8 (sid.) 31 e. Ilm. 2/2008.
Andreas Nilsson on yhdeksänvuotias gotlantilaispoika, jolla on vilkas mielikuvitus ja ylisuojeleva äiti. Eräänä iltana Andreas livahtaa kylän hautausmaalle, sitoo löytämänsä vanhan pääkallon pyöränsä tarakalle – eikä saavu takaisin kotiin. Andreaksen äiti Charlotta on varma, että pojalle on tapahtunut jotain kamalaa, ja pian myös poliisi huolestuu Andreaksen katoamisesta. Tutkintaa ryhtyy vetämään rikostarkastaja Maria Wern, joka on palannut kesäksi Gotlantiin toipuakseen avioerostaan.

Pienen pääkallovarkaan jäljet johtavat Herrvikin kalatehtaalle ja sieltä läheiseen luolastoon. Pian myös myös Andreaksen äiti Charlotta joutuu tutkimusten valokeilaan. Miksi Andreasta vietiin tämän tästä lääkäriin outojen mustelmien ja kuumeen takia? Kenelle Charlotte lopulta kaipaa huomiota ja huolenpitoa: kadonneelle pojalle vai itselleen? Entä mitä tekemistä Maria Wernin luolastosta löytämällä vanhalla kaiverruksella on kadonneen pojan tapauksen kanssa?
Pääkallovaras on jännitystarina, joka nostaa esiin kiinnostavia kysymyksiä siitä, voiko lasten suojelemisessa mennä koskaan liian pitkälle. Jännärijuonen rinnalla Jansson kuljettaa taitavasti tarinaa tavallisten ihmisten salatuista elämistä; vihasta, rakkaudesta, kuolemasta.
Pääkallovaras oli ehdokas vuoden pohjoismaisen dekkaripalkinnon eli lasiavaimen saajaksi 2007.
Seitsemäs suomennettu Maria Wern -dekkari. Laatutyötä kaikki.
Anna Jansson DekkariNetissä
.

McCrery, Nigel: Myrkynkeittäjä.
Alkuteos: Still waters, 2007. Suom. Pekka Marjamäki.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7601-7 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Violet Chambers on unohtanut oikeKansikuva.an nimensä jo monta vuotta sitten. Myös hänen motiivinsa omaksua murhaamiensa vanhusten henkilöllisyys on alkanut upota Violetin muistin sameisiin vesiin. Tämä ei kuitenkaan estä Violetia toteuttamasta pakkomiellettään. Päinvastoin. Myös rikosylitarkastaja Mark Lapslien mieli on sekaisin, kirjaimellisesti. Lapslie kokee kaikki kuulemansa äänet makuaistimuksina, ja pysyvälle sairauslomalle päästyään hän on erakoitunut oman kotinsa hiljaisuuteen. Kun Lontoon kehätietä reunustavasta metsiköstä löytyy vanhan naisen ruumis, Lapslie kutsutaan yllättäen takaisin palvelukseen. Jokin murhan tekotavassa tuntuu – tai oikeastaan maistuu – kummallisen tutulta.
Penkoessaan tapausta Lapslie huomaa olevansa vastatusten tappajan kanssa, joka ei sovi minkään maailman psykologiseen profiiliin. Myös Lapslien esimiesten toiminnassa on jotain häiritsevää. Sanalla sanoen heidän puheessaan on valheen kirpeä sivumaku. Kun vanhan myrkynkeittäjän piilopaikka viimein paljastuu, ylikomisario Lapslien poikkeuksellinen syntymälahja – tai kirous – punnitaan tarkemmin kuin koskaan.
Rikosylitarkastaja Lapslie ja tämän holtiton aisapari, ylikonstaapeli Emma Bradbury jatkavat tutkimuksiaan vuonna 2009 ilmestyvässä romaanissa Yön hiljaisuudessa.
Nigel McCrery on englantilainen kirjailja ja käsikirjoittaja. Aiemmin poliisina työskennellyt McCrery on kirjoittanut Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle mm. huippusuosittua poliisisarjaa Hiljainen todistaja, jota on esitetty myös Suomessa. Myös Myrkynkeittäjästä on suunnitteilla tv-sarja.
Nigel McCrery DekkariNetissä.

Massey, Sujata: Rei Shimura yakuzan jäljillä.
Alkuteos: Girl in a box, 2006. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7700-7 (sid.) 28 e. Ilm. 3/2008.
Kroonisesta rahapulasta kärsivä amatöörietsivä Rei Shimura saa keikkatöitä tokiolaisesta Mitsutanin luksustavaratalosta. Kyseessä ei ole ihan tavallinen myyjättären pesti. Rein todellinen työnantaja on Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ja hänen tehtävänsä on selvittää Japanin mafian eli yakuzan hämäräpuuhia tavaratalossa.
Mitsutanin myyjättäreksi päästäkseen Rein on petrattava japanintaitoaan ja omaksuttava kymmenen vuotta nuoremman japanilaistytön henkilöllisyys. Tehtävä on vaativa ja vaarallinen, mutta tarjoaa Reille mahdollisuuden shoppailla työkaverinsa Miyon kanssa ja uudistaa garderobinsa designvaatteilla työnantajan laskuun.
Rei ja hänen napakorunsa kuitenkin herättävät Mitsutanin johtoportaassa ei-toivottua mielenkiintoa. Myös Rein charmantti työnantaja Michael huolestuu viehättävän vakoojansa puolesta ja rientää apuun. Selättääkseen yakuzan kelmit Rein on turvauduttava sekä luovuuteensa että vähemmän tavanomaisiin keinoihin.
Yhdeksäs Rei Shimura -dekkari Sujata Masseyltä. Hienoja dekkareita kaikki.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Palmer, Michael: Uhraus.
Alkuteos: The fifth vial, 2007. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7520-1 (sid.) 31 e. Ilm. 1/2008. Kansikuva.
Bostonilainen lääketieteen opiskelija Natalia Reyes lähetetään konferenssiin Rio de Janeiroon. Riossa Natalie kidnapataan heti kättelyssä. Pakomatkalla häntä ammutaan ja jätetään laitakaupungin kujalle virumaan. Herätessään sairaalassa hän saa kuulla menettäneensä toisen keuhkonsa.
Kamerunin viidakossa tutkijanero Joe Anson kehittää seerumia, joka saattaa pelastaa miljoonien ihmisten hengen. Hän on vainoharhainen, kuolemansairas ja pelkää ajan loppuvan kesken. Ansonia silmällä pitävät tahot haluavat kuitenkin tämän saavan työnsä valmiiksi keinolla millä hyvänsä.
Chicagossa virkaheitto yksityisetsivä Ben Callahan palkataan selvittämään kuolleen miehen henkilöllisyyttä. Miehen ruumiissa on outoja neulanjälkiä. Ben aavistaa, että kyse ei ole vain yhdestä mystisellä tavalla kuolleesta kulkurista.
Näiden kolmen ihmisen kohtalot sitoo yhteen antiikkinen salaseura, joka on ottanut itselleen Jumalalle kuuluvat valtuudet. Kolmikko oppii karvaasti luottamuksen, petoksen ja vallan hinnan maailmassa jossa kaikki on kaupan.
Michael Palmer on Robin Cookin ohella Yhdysvaltojen tunnetuimpia lääketieteellisten trillerine tekijöitä.
Lisätietoa:
www.michaelpalmerbooks.com.

White, Michael: Firenzen salaliitto.
Alkuteos: The Medici secret, 2008. Suom. Tommi Ushcanov.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7701-4 (sid.) 31 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Tuhotulvat huuhtelevat Firenzen katuja. Medicien kappelin vartija löytää veden täyttämästä hautakammiosta yli 400 vuotta vanhan asiakirjan. Pergamentti ryöstetään häneltä samaisena yönä. Tapaus vaipuu unholaan 40 vuodeksi kunnes Carlin Mackenzien johtama tiedemiesryhmä tekee omituisen löydön renessanssin isäksi kutsutun Cosimo di Medicin ruumisarkusta. Jälleen kerran artefakti ryöstetään, mutta nyt varkaat eivät epäröi tappaa.
Murhatun professorin veljentytär Edie haluaa selvittää tapauksen ja pyytää apua ystävältään, virkaheitolta historioitsijalta Jeff Martinilta. Mukaan liittyy venetsialainen taiteidensuosija Roberto Armatovani, ja yhdessä kolmikko seuraa kiemuraisen salaliiton jälkiä Firenzestä Venetsian palatseihin ja sivukujille. Kuolema seuraa kolmikkoa vain askeleen jäljessä, aivan kuten se seurasi Cosimo Mediciä ja tämän kumppaneita lähes 500 vuotta aiemmin.
Kenen puolella vanhaa salaisuutta varjeleva Firenzen salaliitto oikein on? Ja mitä tapahtuu jos salaisuus lopulta paljastuu.
Firenzen salaliitto on Indiana Jonesin hengessä etenevä vauhdikas jännitystarina, jonka juoni rakentuu renessanssiajan Italian rikkaan kulttuuriperinnön ympärille.
Michael Whiten esikoisdekkari Luciferin liittolainen ilmestyi suomeksi keväällä 2007.
Luciferin liittonainen ilmestyi tammikuussa 2008 uutena Loisto -pokkaripainoksena.
Lisätietoa: Gummerus:
- www.luciferinliittolainen.fi .
- http://michaelwhite.com.au/.

Äänikirjat


Rönkä, Matti: Isä, poika ja paha henki.
Gummerus 2008.
ISBN 978-951-20-7694-9
Sisältää: 5 cd-levyä. Kesto yhteensä noin 6 tuntia.
Lukija: Jukka-Pekka Palo.
39 e. Ilm. 3/2008.
Matti Rönkä DekkariNetissä.


 

Johnny Kniga

Nesbø,Jo: Lumiukko.
Alkuteos: Snømannen. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2008.
ISBN: 978-951-0-33769-1 (sid.) Ilm. 6/2008.
Kun ensilumi sataa Osloon, Birte Becker katoaa. Beckerin perheen talon pihalla on lumiukko, joka tuijottaa suoraan keittiön ikkunaan. Lumiukolle ilmestyy Birte-rouvan kaulahuivi.
Harry Hole on saanut oudon kirjeen, jonka on allekirjoittanut Lumiukko. Lumiukoksi ruvetaan kutsumaan miestä, jota etsitään. Sillä ainakin Sylvia Ottersen on tämän Lumiukon uhri.
Holella on uusi apulainen, Katrine Bratt. Bratt on työlleen omistautuva, ja hän jahtaa Lumiukkoa oudonkin kiihkeästi.
Bratt on tullut Holen osastolle Bergenin siveelisyyspoliisista. Käy ilmi, että vuosia sitten Bergenissä on murhattu kaksi naista ja asiaa tutkinut poliisi on kadonnut. Poliisia pidetään jopa syyllisenä naisten murhiin.
Toiselta rikospaikalta löytyi aikanaan lumiukko.
Hole, Bratt ja skeptinen Magnus Skarre jahtaavat sarjamurhaajaa, johon kaikki eivät edes usko. Ehkä olisi syytä...
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Parkkari
, Jukka - Ruusuvuori, Juha: Usko Kyykän paluu.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-0-34079-0 (nid.) 29 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Supon agentti Usko Kyykkä ratsastaa jälleen niin että hajunsyöjät lopsuvat! Kylmän sodan agenttisankari 1980-luvulta herätetään Toholammin vanhainkodin dementiaosastolta kun valtakunta on jälleen vaarassa. Kyykän apuna häärivät Makkosen vähämieliset aikamiespojat, eikä Supon emerituspäällikkö Seppo "Isä" Tiitinenkään ole kaukana.
Usko Kyykän paluu sisältää mestariagentin vanhat seikkailut sekä uuden bonustarinan, jossa pääosaa esittää venäläinen kaasurööri. Kyykän seikkailut olivat Kekkos-Suomen suosituinta hupilukemista siihen aikaan, kun KGB lampun osti ja CIA sen myi keskellä Helsinkiä. Pääesikunnan tiedusteluosasto suosittelee!

Gruber, Michael: Kangastusten kirja.
Alkuteos: The book of air and shadows, 2007. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2008.
ISBN 978-951-33490-4 (sid.) 29 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Kahden newyorkilaismiehen elämä muuttuu peruuttamattomasti William Shakespearen ja häntä 1600-luvulla vakoilleen sotilaan vuoksi.
Upporikas tekijänoikeusjuristi Jake Mishkin kirjoittaa auki onnetonta elämäänsä odottaessaan venäläismafiaa ystävänsä syrjäisessä huvilassa. Albert Crosetti, elokuvista unelmoiva antikvariaattiapulainen, saa vihiä Shakespearen tuntemattomaksi jääneestä näytelmästä löydettyään kasan mestarikirjailijaa vakoilleen Richard Bracegirdlen kirjeitä. Kirjeet tempaavat Mishkinin ja Crosettin mittaamattoman arvokkaan käsikirjoituksen jäljille – ja pakottavat heidät huomaamaan, että kukaan ei ole turvassa eikä mikään miltä aluksi näyttää; eivät ystävät, viholliset, rakastajattaret tai satoja vuosia vanhat kirjeet, ei kenties edes kaikkien havittelema Shakespearen käsikirjoitus.
Michael Gruber on ennen kirjailijanuraansa työskennellyt mm. meribiologina, kokkina ja haamukirjoittajana. Kangastusten kirja on hänen viides omalla nimellään kirjoittamansa teos.
Gruberin toinen suomennos. Ensimmäinen suomennos Luiden laakso ilmestyi v. 2006 myös Johnny Knigan kustantamana.
Lisätietoa: Michael Gruber .


Karisto


Kotimaiset

Ulkomaiset

Uusia painoksia

Child, Lee: Tappaja.
Alkuteos: One Shot, 2005. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-4975-3 (nid.) 10 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
2. p. , 1. p. ilm. 2006.
Yksinäinen mies piiloutuu pysäköintitaloon kiikarikivääreineen – ja ampuu kuusi laukausta puistoaukion väkijoukkoon. Seurauksena on viisi kuollutta USA:n keskilännen uneliaassa maaseutukaupungissa. Surmaaja jättää kuitenkin jälkeensä runsaasti todistusaineistoa, ja poliisi jäljittää hänet nopeasti. Entinen maavoimien tarkka-ampuja, Persianlahden veteraani James Barr makaa kotonaan viina- ja lääketokkurassa, joten tapaus on selvä.
Mutta pidätyksensä jälkeen James Barr käyttää oikeuttaan vaieta. Hän sanoo asianajajalleen vain yhden lauseen: "Hakekaa Jack Reacher." Mikä yhdistää psykopaatin entiseen sotilaspoliisiin?

Sandberg, Timo: Kihokki.
Karisto 2008.
ISBN 978-951-23-4980-7 (nid.) 10 e. Ilm. 2/2008.
2. p. , 1 p. ilmestyi 2002.
KIhokki on ensimmäinen osa Timo Sandbergin rikosromaanisarjassa, jonka jatko-osat ovat Pahan morsian ja Pöllön huuto. Teoksia sävyttää vahva järvenpäälainen paikallisväri sekä Sandbergin paljon kiitetty psykologinen ote ja terävä huumori.
Lisätietoa: Kirjailija Timo Sandberg.

Äänikirjoja

Jokinen, Seppo : Koskinen ja raadonsyöjä.
Lukija: Ola Tuominen.
Laajuus n. 5-6 CD-levyä.
ISBN 978-951-23-4958-6 38 e. Ilm. 2/2008. Kansikuva .
Seppo Jokinen DekkariNetissä .


 

Kustannus-Makela


Saukkola
, Mirva: Hautajaishäät.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-829-0 (sid.) 32 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Ikisinkuksi itseään luullut toimittaja Noora Hankasuo on aikeissa purjehtia avioliiton satamaan. Samaa aikaan häitä valmistellaan Markeniztanin lähetystössä, jonka väkeen Noora tutustui sulhasensa kautta. Noora Hankasuo huomaa pian työntäneensä uteliaan nenänsä isojen poikien hämäräpuuhiin. Hääsuunnitelmien ylle alkaa kasautua tonnikaupalla tummia pilviä ja pian tapahtuu taas murha...
Kolmas Noora Hankasuo -dekkari. Aiemmin ilmestynyt Murha on muotia (2005) ja Murhaava katseluaika (2006).


 

LIKE


Kotimaiset

Ulkomaiset


Dahl, Kjell Ola: Pikku rumpali.
Alkuteos: Lille tambur, 2003. Suom. Outi Menna.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN: 978-952-471-976-6 (sid.) 29,00 e. Ilm: 02/2008.
VG:n toimittaja Lise Fagernes löytää naisen ruumiin tyhjästä pysäköintihallista. Hän soittaa ensin lehden valokuvaajalle, sen jälkeen poliisille. Vainajan nimi on Kristine Ramm. Matkapuhelimen tiedoista selviää että hän on soittanut viimeksi Stuart Takeyolle, kenialaiselle apurahatutkijalle, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Lievästi vastahakoinen Gunnarstranda nimitetään johtamaan tutkintaa. Lise Fagernes innostuu nopeammin tapauksen selvittämisestä. Mutta onko kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta? Vaiko yksittäisten ihmisten epätoivoisesta toiminnasta? Rikostutkinta vie syvälle Afrikan sydämeen...
Kjell Ola Dahl (s. 1958) asuu maatilalla Oslon lähellä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän työskenteli muun muassa taksikuskina, tarjoilijana sekä satamatyöläisenä ja opiskeli psykologiaa ja juridiikkaa. Häneltä on aiemmin suomennettu teokset Murha näyteikkunassa (2006) ja Pieni kultainen sormus (2005), joka sai vuonna 2000 Riverton-palkinnon parhaana norjalaisena rikosromaanina. Norjassa hän on julkaissut 11 kirjaa. Rikoskirjojen pohjalta on tekeillä tv-sarja.
Kjell Ola Dahl DekkariNetissä .

Ellroy, James: Yön syli.
Alkuteos: Because The Night, 1984. Suom. Juha Ahokas.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN: 978-952-01-0062-9 (sid.) 28, 00 e. 1/2008.
Viinakaupan ryöstäjä tappaa raa'asti kauppiaan ja kaksi asiakasta. Sankaripoliisi on kadoksissa. Kukaan ei huomaa tapausten välillä mitään yhteistä - paitsi etsiväylikonstaapeli Lloyd Hopkins, jonka halu suojella viattomia alkaa muistuttaa pakkomiellettä. Mutta hänkään ei aavista, että tappajan toimia ohjailee sekopäinen psykiatri, joka valjastaa muita toteuttamaan perversioitaan...
Yön syli on kolmiosaisen Lloyd Hopkins -sarjan toinen osa. James Ellroy syntyi vuonna 1948 Los Angelesissa. Vanhemmat erosivat kun Ellroy oli neljävuotias, ja hän asui äitinsä kanssa kunnes tämä tapettiin julmasti vuonna 1958. Seksuaalimurhaa ei selvitetty. Isä kuoli pojan ollessa 17-vuotias. Parikymmentä vuotta jatkunut alamäki alkoi: Ellroy tehtaili rikoksia, sekosi viinaan ja huumeisiin. Tänä aikana hän ahmi rikosromaaneja, ja vuonna 1977 hän alkoi kirjoittaa niitä itse. Pankin hän räjäytti kymmenen vuotta myöhemmin Mustalla Dahlialla.
James Ellroy DekkariNetissä.

Frimansson, Inger: Parempi elämä.
Alkuteos: Ett mycket bättre liv, 2001. Suom. Anu Koivunen
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN: 978-952-471-906-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 1/2008.
Päiväkoti valmistautuu juhlaan ja lapset viedään lähimetsään poimimaan valkovuokkoja. On kaunis alkukesän päivä, idylli on täydellinen. Lastenhoitaja kääntää katseensa hetkeksi, ja yhtäkkiä nelivuotias Angelica on poissa, kadonnut jälkiä jättämättä. Etsinnät eivät tunnu tuottavan tulosta, sillä kaappaaja on päättänyt, että Angelica ansaitsee nykyistä paremman elämän...
Intensiivinen ja selkäpiitä karmiva kertomus etenee kolmen havainnoijan näkökulmasta: kadonneen Angelican, päiväkodissa työskentelevän Magdan sekä pääkallonpaikalle osuvan Danielin.
Inger Frimansson (s. 1944 Tukholmassa) asuu Södertäljessä miehensä kanssa ja on kahden aikuisen tyttären äiti. Hän kirjoittaa puistattavia psykologisia trillereitä, jotka nostavat esiin mielissä väijyvän pimeyden ja paljastavat tyynen julkisivun takana tapahtuvat kauheudet. Tämä mestarillinen juonenkehittelijä on palkittu useasti, muun muassa Ruotsin Dekkariakatemian palkinnolla kaksi kertaa.
Suomennetut teokset: Hyvää yötä, rakkaani, Häränsydäminen mies, Alastomien naisten saari, Pimeyden jäljet ja Varjo vedessä.
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Mina, Denise: Veripelto.
Alkuteos: The field of blood. Suom. Riitta Maaniemi.
Like 2008. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-911-7 (sid.) j 28,00 e. Ilm. 1/2008.
Pieni poika katoaa jäljettömiin kotipihaltaan Glasgow'ssa. Kaupunkilaisten järkytykseksi poliisin tutkimukset johtavat kahden nuoren pojan jäljille. Paddy Meehan on juuri aloittanut työnsä lähettinä Scottish Daily Newsissä ja haaveilee katolisten vanhempiensa ja kihlattunsa kauhuksi urasta tutkivana journalistina pikaisen naimisiinmenon ja kotiäityiden sijaan. Lehden työntekijät uskovat, että pojat toimivat yksin, mutta Paddy on varma, ettei ratkaisu ole niin helppo. Hän alkaa kysellä kiusallisia kysymyksiä. Totuuden selvittämiselle tulee kiire kun Paddy tajuaa, että toinen epäillystä on hänen kaukainen sukulaisensa. Läheiset eivät ymmärrä Paddyn ratkaisuja, ja yhtäkkiä hän huomaa olevansa vaarallisen yksin...
Veripelto on viides Denise Minalta suomennettu kirja. Se sijoittuu vuoden 1981 Glasgow'hun - ristiriitojen, nälkälakkojen ja työttömyyden repimään kaupunkiin. Kirja aloittaa viiden teoksen sarjan, jossa seurataan Paddy Meehanin vaiheita lehtimaailmassa, omien tavoitteiden ja muiden odotusten ristipaineessa.
Denise Mina syntyi Glasgow'ssa vuonna 1966. Hän lopetti koulun 16-vuotiaana ja teki hanttihommia baareissa ja ravintoloissa kunnes alkoi opiskella lakia Glasgow'n yliopistossa. Hän toimi tutkijana ja opetti kriminologiaa, mutta käytti apurahansa läpimurtoteoksensa Garnethillin kirjoittamiseen. Suomessakin suureen suosioon nousseen Glasgow-trilogian (Garnethill, Pako, Päätös) lisäksi on suomennettu itsenäinen teos Kammio. Mina kirjoittaa myös sarjakuvia ja näytelmiä.
Denise Mina DekkariNetissä.

Like-pokkari -dekkarit (uusia painoksia)

Ellroy, James : Amerikan tabloidi.
Alkuteos: American tabloidi.
Suomentaja: Ahokas, Juha
ISBN: 978-952-01-0082-7 (nid.) 10 e. Ilm. 3/2008.

Paulow, Ari: Kuolonkeinu.
Like 2008.
ISBN 978-952-01-0085-8 (nid.) 8 e. Ilm. 3/2008.


 

Minerva


Niskanen
, Jukka: Pahan kädenjälki.
Minerva 2008. - (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-136-7 (sid.) 25,90 e. Ilm. 3/2008.  Kansikuva .
Jake Klein on KRP:n rikosylikonstaapeli, joka joutuu kylmäverisen murhan selvittämiseksi kamppailemaan kansainvälisten ammattirikollisten, omien esimiestensä, lähisuhteidensa ja oman itsensä kanssa. Kansainvälisen suuryrityksen suomalaisen toimitusjohtajan ammattimainen teloitus keskellä kirjasta päivää saa kuohuksiin sekä ison median että pikkukaupungin poliisin. Jake Klein on karkottettu omapäivyytensä ja henkilökohtaisten ongelmiensa vuoksi Helsingin Rikoslaboratorion leivistä Joensuun poliisin avuksi. Hänen eirkoisosaamiselleen on nyt yllättävää kysyntää. Jakelle Itselleen murhan selvittelystä tulee näytön paikka, monestakin syystä.
Jukka Niskaselta toinen dekkari. Esikoinen Yölisko ilmestyi v. 2000 Kariston kustantamana.
Kirja oli Helsingin Sanomien esikoiskirjailijakilpailun finaalissa v. 2000.
Kirja ilmestyy Minerva Kustannuksen uudessa Minerva Crime -sarjassa.
Jukka Niskanen DekkariNetissä.

Vehmersuo, Mika: Pimeyden polte.
Minerva 2008. - (Minerva Crime).
ISBN 978-952-492-150-3 (sid.) 25,90 e. Ilm. 1/2008.
Rikoskomisario Antti Venäläinen on kyllästynyt kiihkeärytmiseen kaupunkielämään ja päättää pysäyttävän sairauskohtauksen jälkeen palata kotiseudulleen pieneen maalaiskaupunkiin. Haaveet leppoisasta eläkevirasta pikkukaupungissa osoittautuvat kuitenkin ennenaikaisiksi. Ensimmäisenä työpäivänään hän joutuu tutkimaan tuhopolttoa, joka näyttää kammottavalta rituaalimurhalta. Murhasarja saa pian jatkoa, ja pikkukaupunki ajautuu pelon valtaan. Menneisyyden varjo ulottuu pitkälle, ja rikoksen lonkeroihin kietoutuvat monet yllättävät henkilöt. Lapsuudenmaisemissaan Antti Venäläinen kohtaa myös nuoruudenrakkautensa ja menneisyyden haamunsa. Uuden elämän alottaminen menneen ja tulevan taitekohdassa asettaa monia haasteita keski-ikäiselle miehelle ja hänen läheisilleen.
Mika Vehmersuon esikoisdekkari.
Antti Venäläisen tutkimukset saavat jatkoa dekkarisarjan seuraavassa osassa Tappolaukaus. Mika Vehmersuon on espoolainen free lance -ohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Vuosina 2000-2006 Vehmersuo on käsikirjoittanut ja ohjannut 37 osaa TV2:ssa esitettyä tv-sarjaa Rikostarinoita Suomesta. Vehmersuo on julkaissut aiemmin teokset Valkoinen sulka ja Pieni onnellisuuden kirja (2007).
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 13.3.08. Pertti Avola.


 

Myllylahti


Gustafsson, Anja
: Antiikkilipasto.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 24).
ISBN 978-952-202-092-5 (sid.) 26,50 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Paula Roos alkaa epäillä, onko hänen kotitalossaan Helsingin Kruununhaassa sattunut kuolemantapaus sittenkään itsemurha. Hän alkaa etsiä tietoja kuolleen Eija Wibeliuksen menneisyydestä. Epäily vahvistuu ja hän ihmetteleekin, mikä osuus tapahtumissa on vainajan asunnosta kadonneella arvokkaalla lipastolla. Miten tapahtumiin liittyvät vainajan serkku Pipsa Aholin ja hänen miehensä? Kun Tammisaaresta löydetään kuollut nainen, jolla näyttää olleen yhteyksiä Eija Wibeliukseen, Helsingin ja Tammisaaren poliisit alkavat tutkia Wibeliuksen kuolemaa uudelleen. Tutkimuksissa Paulan Roosin löydöillä ja havainnoilla on tärkeä sija.
Anja Gustafsson on kirjoittanut perinteisen arvoitusdekkarin niille, jotka eivät välitä kovasta väkivallasta. Tekijän antiikin ja taiteen tuntemus antavat herkullisen lisämausteen tarinaan.
Anja Gustafsson on aikaisemmin kirjoittanut kaksi tietokirjaa ja on Suomen tietokirjailijaliiton jäsen.

Masalin, Teuvo: Kultainen Rolex.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 23).
ISBN 978-952-202-091-8 (sid.) 27,20 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Rikoskomisario Henrik Hinni tutkii taksimiehen murhaa. Eniten epäilyksiä herättää ratsastuskurssiyrittäjä Vivenkan käytös ja hänen Virosta saamansa outo rahalähetys sekä kalliin ratsuhevosen hankinta yhdessä paikallisen tilanomistajan kanssa.
Ennen kuin tutkimukset ehtivät kunnolla käynnistyä, löytyy virolaisen huumeliigan jäseneksi paljastuva mies läheisestä järvestä ja asiat mutkistuvat. Vihjeiden perusteella viitostiellä pysäytetään virolainen karjarekka. Siitä löytyy menestysratsujen passeihin väärennettyjä hevosia ja useita kiloja huumeita sekä neljä nuorta naista.
Asioita selvittääkseen Hinni kollegoineen joutuu käymään myös Tallinnassa. Välillä hänen pitää avata viinipullo ja herkistellä loppukesän tummia öitä Elinan kanssa.
Teuvo Masalin on julkaisut aikaisemmin kolme teosta: Pelin henki, Punapukuinen tyttö ja Eurovaras.

Merimaa, Kirsi: Fatiman käsi.
Myllylahti 2008.
ISBN 978-952-202-088-8 (sid.) 27,80 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Brysselissä asuva suomalainen juristi Leila matkustaa miesystävänsä kanssa lomalle Nizzaan selvittelemään tulehtuneita välejään. Rempseä, ärhäkkä irlantilainen lehtimies Patrick pyyhältää kuitenkin pitkin Provencea lehtijuttuja tekemässä, ja Leila joutuu samoilemaan yksin Rivieran kuuluisassa lomaparatiisissa. Hän törmää satunnaiseen Brysselin tuttavaansa Nuriin, turkkilaisen runoilijan poikaan. Tapaaminen on kohtalokas. Lomasta tulee Leilalle, Patrickille ja Nurille piinaava painajainen.
Fatiman käsi on romaani tappavasta vihasta, palavasta uskosta, lohduttavasta rakkaudesta ja pelastavasta toivosta. Jännittävä ja traaginen trilleri pakottaa ottamaan kantaa aikamme polttavimpaan kysymykseen. Kenellä on oikeus tappaa? Ja miksi?
Kirsi Merimaan aikaisemmat teokset: Kissanpolkka (Tammi1987), Domino (Tammi 1988), Ennen taivasta ja maata (Tammi 1989)
Sinisilmä (Tammi 1990).
Kirjailijanimi Kirsi Merimaan takana on yhteistyökaksikko: Ylen Turun aluetoimittaja Pirjo Peltoniemi ja Ylen Satakunnan maakuntaradion päällikkö Marja Lennes.

Poukka, Anneli: Syyllinen syylisempi syyttäjä.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 22).
ISBN 978-952-202-090-1 (sid.) 27,20 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Kihlakunnansyyttäjä Merja Maisalalla on puoliso, kaksi lasta ja valtavasti kunnianhimoa. Työasiat hallitsevat ja perhe jää vähemmälle. Eräänä harmaana aamuna meri huuhtoo ruumista pienen lounaissuomalaisen kirkonkylän rannassa. Rikosylikonstaapeli Hannula joutuu rikosta selvittäessään pohtimaan, mitä löytyy ihmisten ulkokuorten ja ovien takaa. Onko julkisivu aina tärkein? Ja tarvitseeko muista ihmisistä piitata? Myös lapsuuden merkitys aikuisiän valinnoissa nousee monen ajatuksen aiheeksi. Hannulalle selviää pian, että Merja Maisalalla on palvova äiti ja vihamiehiä enemmän kuin ystäviä. Rikokseen syyllinen on saatava tilille teostaan vaikka epäiltyjen perhesalaisuuksien penkominen ottaakin asianomaisissa koville.
Anneli Poukka toimii Vakka-Suomen käräjäoikeudessa käräjätuomarina. Hän on aikaisemmin julkaissut historiallisen romaanin ja dekkarin.
Viimeisin dekkarikäsikirjoitus, nyt ilmestyvä ”Syyllinen, syyllisempi, syyttäjä” sijoittui v. 2006 Kouvolan dekkarikirjoituskilpailussa kuuden parhaan joukkoon. Hän on myös voittanut useita kirjoituskilpailuja.

Sarkola, Ritva: Vaarallinen varjostaja.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 25).
ISBN 978-952-202-093-2 (sid.) 27,50 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Astuessaan ulos Moskovan junasta Helsingin rautatieasemalla Leena Kivi vaistoaa jonkun seuraavan itseään. Kun hän lähtee taksilla kohti Puotilaa, nousee takana olevaan taksiin joku, mutta hän ei ehdi nähdä, onko kyseessä mies vai nainen. Seuraavana päivänä hän on täysin varma, että häntä seurataan. Pätevät syyt estävät Kiveä soittamasta poliisille ja ystävätär neuvoo ottamaan yhteyttä Lähiuutisten päätoimittaja Helena Suikkariin. Tavattuaan Leena Kiven Helena Suikkari joutuu elämänsä merkillisimpään myllytykseen. Ensimmäinen veriteko saa hänet tolaltaan, mutta toinen panee hänet tarttumaan pulloon puolentoista vuoden kuivan kauden jälkeen. Kun Suikkari tulee vakuuttuneeksi siitä, ettei paluuta normaaliin elämään enää ole, tapahtuu kummia. Rikoskomisario Matti Heikkilä joutuu olemaan visaisen tutkinnan vuoksi poissa perheensä luota, mutta tiukoilla ovat Perttunen ja Karisalmikin.
Ritva Sarkola on omalla nimellään kirjoittanut aikaisemmin Mauri Sariolan elämäkertateokset Mauri Sariola – Aika velikulta ja Mauri Sariola ja maksetut viulut sekä dekkarit Kuoleman kirkko ja Kuolonkukka.

Somppi, Tero: Luonnoton kosto.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 21).
ISBN 978-952-202-087-1 (sid.) 27,80 e. Ilm. 1/2008. Kansikuva.
Ryhmä maailman luonnon pelastamista suunnittelevia aktivisteja on siirtänyt työnsä painopistettä suunnittelusta toimintaan. Heidän toimeksiantonsa myötä jotakin peruuttamatonta ja hallitsematonta on tapahtumassa. Maailman julmimman ammatin harjoittaja saapuu Helsinkiin lista mukanaan.
Romaani vie lukijan ekoterrorismin maailmaan ja Suomen rikoshistorian suurimpaan ihmisjahtiin. Rikospoliisin pahin mahdollinen uhkakuva on toteutumaisillaan. Rikostutkija Mikko Vuori saa avukseen myös asiantuntija-apua; englantilaisen terrorismin vastaisten joukkojen ammattisotilaan.
Tero Sompin aikaisemmat teokset: Kuka murhasi Asikaisen (Myllylahti 2005), Tuomion konsertti (Myllylahti 2006),
Tukikohta: Helsinki (Myllylahti 2007)
Tero Somppi DekkariNetissä.

 


 

Otava


Kotimaiset

Nuotio, Eppu: Maksu.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22638-3 (sid.) 33,30 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Kaupungin taajama-alueen takapihalta viedään vaunuissa nukkuva yhdeksänkuinen vauva. Ensilumi peittää armollisesti kidnappaajan pakoreitin, joka on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten. Pii Marin saa vieraakseen veljensä Joelin, joka haluaa ottaa etäisyyttä Kirkkonummella tapahtuneeseen pahoinpitelytapaukseen. Piille järjestely sopii hyvin, sillä hän viettää yhä enemmän aikaa komisario Juha Heinon luona.
Piin harmiksi mies tuntuu kuitenkin jakavan kiinnostavimmat asiat kollegansa Reija Haukan kanssa. Haukka on saanut ensi kertaa päävastuun rikostutkinnasta, ja Piin mielestä hän tukeutuu Heinon kokemukseen turhan usein kidnappaajaa jäljittäessään.
Maksu ilmestyy heti tuoreeltaan myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.
Kolmas Pii Marin -dekkari. Aikaisemmin ilmestyneet dekkarit Musta (2006) ja Kosto (2007).
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Vareksen vaeltava viisaus.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22625-3 (sid.) 15,50 e. Ilm. 2/2008.
Jussi Vareksen huikeimmat huulet kattavana aforismikokoelmana. Koonnut toimittaja Ruuhio.
Kootut sitaatit kattavat kaikki keskeiset elämänalat alkoholista lemmenleikkeihin ja alamaailmasta
päivänpolttaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin - korkeampaa filosofiaa väheksymättä. Jussi Vareksen
ohella valikoimaa kartuttaa sankka joukko baaritiskien ääneenpuhujia, sulosuisia daameja ja 15 sekunnin
julkkiksia.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Kuolleiden kirja.
Alkuteos: Book of the dead, 2007. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22193-7 (sid.) 34,60 e. Ilm. 1/2008.
Kay Scarpetta ei tunne vielä olevansa oma itsensä: kammottava ajojahti ja kämmenenjälkiä uhreihinsa maalannut psykopaatti väikkyvät yhä mielessä. Floridan kiihkeätempinen elämänrytmi ei ainakaan auta toipumisessa, joten hän päättää vaihtaa maisemaan. Scarpetta muuttaa Pohjois-Carolinaan ja perustaa ensimmmäisen yksityisen rikospatologian laboratorion yhdessä Pete Marinon ja sisarentyttärensä Lucyn kanssa. Paikalliset poliitikot eivät kuitenkaan ymmärrä uusien menetelmien tarpeellisuutta, ja joku yrittää selvästi sabotoida Scarpettan kumppaneineen pois paikkakunnalta. Sitten kaupungissa alkaa kuolla ihmisiä. Jotain yhteit' taåailsoööa selvästi on, mutta täytyykö yhdistävää tekijää etsiä eräästä Uuden Englannin prykiatrisesta sairaalasta saakka? Scarpetta huomaa olevansa jälleen painajaismaisten tapahtumien kurimuksessa. Ennen kuin tälle kaikelle pannaan piste, kuolleiden kirjassa tulee olemaan lukuisia nimiä - ja yksi niistä saattaa olla Scarpettan oma.
15. Kay Scarpetta -dekkari. Tätä on jo odotettu. Kirjan piti ilmestyä ainakin vuosi sitten.
Patricia Cornwell DekkariNetissä .

Gómez-Jurado, Juan: Kuolinkellot.
Alkuteos: Espía de dios, 2006. Suom. Taina Aarne.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-21890-6 (sid.) 35 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Paavi Johannes Paavali II on kuollut. Miljoonat ihmiset surevat hänen poismenoaan, ja koko läntinen maailma seuraa herkeämättä uuden paavin valintaa. Samaan aikaan kaksi uudistusmielistä seuraajaehdokasta löydetään brutaalilla tavalla silvottuina.
Rikollisten profilointiin erikoistunut Paola Dicanti alkaa jäljittää kardinaaleja teurastavaa sarjamurhaajaa. Hän saa kuitenkin pian huomata, että Vatikaani peittelee tapahtumia ja jarruttelee rikostutkintaa – pienvaltion pinnan alla muhii vielä synkempiä salaisuuksia.
Murhia ryhtyy selvittämään tahollaan myös CIA-taustainen Isä Fowler, joka tutkinnan edetessä joutuu kohtaamaan myös oman, pimeän menneisyytensä.
Juan Gómez-Jurado (s. 1977) on työskennellyt televisio- ja radiotoimittajana sekä johtotehtävissä useassa suuryrityksessä. Moderni sarjamurhaajatarina Kuolinkellot on Gómez-Juradon esikoisromaani ja huikea kansainvälinen menestys: sen oikeudet on myyty 40 maahan.
Lisätietoa: www.juangomezjurado.com.

Harris, Robert: Haamukirjoittaja.
Alkuteos: The Ghost, 2007. Suom. Seppo Raudaskoski.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22391-7 (sid.) 35,50 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Nerokkaasti rakennettua päivänpolttavaa jännitystä poliittisen trillerin mestarilta
Ison-Britannian pitkäaikaisin pääministeri Adam Lang sai ennen vetätymistään politiikasta lokaa niskaansa veljeilystä Yhdysvaltain kanssa ja osallistumisesta terrorisminvastaiseen sotaan Lähi-idässä. Nyt Lang haluaa toteuttaa pitkään kaavailemansa omaelämäkerran kiillottaakseen julkisuuskuvaansa. Hänen ensimmäinen kirjallinen avustajansa on kuollut hämärissä olosuhteissa, ja uusi haamukirjoittaja astuu kuvioon iloiten uudesta, rahakkaasta työstään. Hän huomaa pian, että Langin menneisyyden paljastaminen voisi keikauttaa maailmanpolitiikan valtasuhteita. Lang näyttää olevan pelkkä marionetti, mutta kuka vetää langoista? Pääministerin haamukirjoittaja ei ole varma haluaako edes tietää, mutta näyttää siltä että hänen on pakko – jotta hän osaa juosta oikeaan suuntaan, kun hänen oma henkensä on vaakalaudalla.
Robert Harris työskenteli tiiviisti Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin kanssa, kunnes eriävät näkemykset Irakin sodasta katkaisivat heidän yhteytensä.
Brittikirjailija Robert Harris (s. 1957) on toiminut myös Observerin ja Sunday Timesin poliitisena toimittajana. Hän on erikoistunut toisen maailmansodan aikaiseen Saksan politiikkaan ja kirjoittanut aiheesta viisi tietokirjaa. Harrisin kaikki aikaisemmat romaanit on suomennettu: Kolmannen valtakunnan salaisuus (1992), Enigma (1996), Arkkienkeli (2000), Pompeji (2005) ja Imperium (2007).
Robert Harris DekkariNetissä.

Lucarelli, Carlo: Almost blue.
Alkuteos: Almost blue, 1997. Suom. Tapani Kilpeläinen.
Otava 2008. (Crime Club ).
ISBN 978-951-1-19786-7 (sid.) 29,70 e. Ilm. 2/2008. Kansikuva.
Mieskollegojensa tölvimä nuori räväkkä naisetsivä Grazia Negro saa selvitettäväkseen sarjan raakoja opiskelijamurhia. Grazia huomaa kauhukseen, että jokaisen murhan on tehnyt edellisen murhan uhri. Murhaaja anastaa uhrinsa henkilöllisyyden ja luo nahkansa kuin leguaani. Ainoa tuntomerkki ovat kuulokkeet: Leguaani koettaa peittää päässään soivat helvetinkellot raskaalla rockilla.
Graziaa voi auttaa vain jazzia rakastava sokea Simone, mies jolla on ainutlaatuinen kyky erotella ihmiset äänen perusteella.
Italian dekkarikuninkaan kansainvälinen läpimurto. Carlo Lucarelli on syntynyt Italiassa vuonna 1960. Palkittu rikoskirjailija on myös toimittaja, tv-juontaja, punk-laulaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hänen laajaa tuotantoaan on käännetty yli kymmenelle kielelle. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Lisätietoa:
- Carlo Lucarelli - il sito .
- Tutto su Carlo Lucarelli .

Mankell, Henning: Ajan rannalla.
Alkuteos: Berättelse på tidens strand, 1998. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2008. Ei dekkari.
ISBN 978-951-1-21471-7 (sid.) 34,80 e. Ilm. 2/2008.
Vanha mies istuu nuotion ääressä jossain kaukana Afrikassa, kohentelee tulta ja tarinoi jumalista, ihmisistä, vapaudesta. Tarinoista syntyy kuva tavallisten afrikkalaisten selviytymistaistelusta ja runollinen puheenvuoro köyhän maanosan puolesta. Meren ja maan, unen ja toden näkymättömällä rajalla taidokas tarina kääntyy kohti kaikkien ihmisten yhteistä alkuperää. Ajan rannalla kuvaa osittain Mankellin omia kokemuksia. Eurooppalainen mies kohtaa Afrikan, jonka valkoiset alistivat, vaikkeivät koskaan oppineet voittamaan pelkoaan. Kolonialismista ja lähetyssaarnaajista huolimatta afrikkalaiset ovat säilyttäneet vahvasti omanlaisensa ajattelun ja elämisen tavan.
Henning Mankell alkoi kirjoittaa romaaniaan jo 1970-luvulla vierailtuaan ensimmäistä kertaa itsenäisyystaisteluiden repimässä Mosambikissa. Kirjailijalle myönnettiin vuonna 2004 Evangelische Akademie des Tutzingin suuri suvaitsevaisuuspalkinto, jonka luovutti Desmond Tutu.Mankell tunnetaan terävänä yhteiskuntakriitikkona. Hän käsittelee sosiaalisen vastuun teemoja myös Afrikka-kirjoissaan Comédia infantil, Leopardin silmä ja Tuulten poika.
Henning Mankell DekkariNetissä .

Morris, Roger: Murha Petrovskin puistossa.
Alkuteos: A gentle axe, 2007. Suom. Juhani Lindholm.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-21465-6 (sid.) Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Vahvatunnelmainen murhamysteeri 1860-luvun Pietarissa, Rikoksen ja rangaistuksen maisemissa.
Köyhä eukko löytää puunhakumatkallaan Petrovskin puistosta kaksi vainajaa: valtava mies riippuu hirtettynä puussa, toinen pajon pienempi makaa matkalaukussa puun juurella.
Tapauksen saa tutkittavakseen sama poliisitarkastaja, joka on vain puolitoista vuotta aiemmin saatellut telkien taakse nuoren Raskolnikovin. Porfiri Petrovits ei usko yhteensattumiin, mutta hän tuntuu joka paikassa törmäävän nuoriin, joiden elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista - köyhään ylioppilaaseen ja surusilmäiseen ilotyttöön. Heidän jäljissään hän kulkee pitkin talvisen Pietarin katuja ja etsii ratkaisua mysteeriin niin köyhien vuokrakasarmeista kuin rikkaiden teesalongeista.
Roger Morris (s. 1960) asuu Lontossa ja työskentelee copywriterina.
Lisätietoa:
- www.rogernmorris.co.uk.

Qiu Xiaolong: Kahden kaupungin tarina.
Alkuteos: A case of two cities, 2006. Suom. Kristiina Savikurki.
Otava 2008. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-22327-6 (sid.) 29,70 e. Ilm. 3/2008.
Neljäs ylikomisario Chen Cao -dekkari. Loistavia kirjoja kaikki.Runoutta ja kulinaarisia nautintoja harrastavan shanghailaisen ylikomisario Chen Caon neljäs juttu Ylikomisario Chen Cao saa tutkittavakseen korruptiorikoksen, jonka päätekijä on paennut Amerikkaan. Kun Chen saa selville, että korruptio ulottuu myös puolueen johtoon, tutkimukset keskeytetään, ja Chen lähetetään Los Angelesiin johtamaan kiinalaista kirjailijadelegaatiota.Seurueen tulkki surmataan yllättäen keskellä katua ja Chen huomaa olevansa keskellä kansainvälistä murhatutkintaa. Uudeksi tulkiksi nimitetään hänen kollegansa Catherine Rohn ja niin korruptiotutkimukset kuin vanha romanssikin saavat uutta sytykettä.
Qiu Xiaologn DekkariNetissä.


Uusia painoksia

Uusia painoksia Seven -sarjassa.

Nuotio, Eppu: Kosto.
Otava 2008. Seven -sarja.
ISBN 978-951-22640-6 (nid.)
1. p. ilm. 2007.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Äänikirjat

Mankell, Henning: Hymyilevä mies.
LUkijana Eero Saarinen.
Suom. Markku Mannila.
Noin 13 CD-levyä.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22649-9
Ilm. 4/2008.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Nuotio, Eppu: Maksu.
Lukijana Eppu Nuotio.
Noin 8 CD-levyä.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22638-3 Ilm. 3/2008.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Otavan isotekstiset

Nuotio, Eppu: Kosto.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23054-0 (sid.) (Isotekstinen). 31,00 e. Ilm. 4/2008.

Nuotio, Eppu: Musta.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23055-7 (sid.) (Isotekstinen). 31,00 e. Ilm. 4/2008.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.


 

Schildts


 

Tammi


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Kummisedän hautajaiset.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4238-4 (sid.) 28,50 e. Ilm. 5/2008. Kansikuva.
Tapani Bagge on romaaneissaan juuttunut hämeenlinnalaisiin kortteleihin – tai pikemminkin syrjäkujille. Nyt jo kuudennessa Hämeeseen sijoittuvassa rikosromaanissa Kummisedän hautajaiset on koolla jälleen vanha remmi.
Pikkukaupungin idyllissä poliisin ja rikollisen liitto on saumaton, kun poliisi-Leilalla ja exrosvo Allulla on jo vuoden vanha poika. Leilan kummisetä, petosmies ja puolipäiväjuoppo Veikko on räjähtänyt oudosti huussinsa mukana taivaan tuuliin ja testamentannut mökkinsä Leilalle. Mökin lunastus ei sujukaan ihan suunnitelmien mukaan, ja sen vanhaa perinnemaisemaa rehevöittää nykyisin maitohorsman sijaan kannabis.
Leila alkaa epäillä, että perintömökin naapuritilan epämääräiset viljelykset liittyvät sedän kuolemaan. Kun vielä parin kirjan ajan Vanajavedessä marinoitunut rikollispomo Ozzyn pikkuveljen ruumis pulpahtaa pintaan, alkavat myös vanhat kaunat kuplia pinnan alta: on aika kostaa.
Isolan kartanon dekkarikurssilla rikosylikomisario Kukkamäki kehittelee dekkaria, joka vihdoin paljastaisi kuinka tappavan tylsää poliisityö on, varsinkin hallintopuolella, jossa suurimpia vaaroja ovat peräpukamat ja paperihaavaonnettomuudet. Kurssi todistaa kuitenkin sen, että missään ei voi olla rauhassa poliisin työltä, sillä Hämeenlinnan seudulta alkaa kiihtyvällä tahdilla löytyä ruumiita ja spiidikätköjä. Rikollispomo Hurmeen uudet kilpimiehet ovat puolestaan kadottaneet laukullisen pomonsa rahoja, ja sitä jäljittämään Hurme palkkaa kenetkäs muun kuin Allun, joka on vannonut poliisipuolisolleen pysyvänsä kaidalla tiellä. Tarinan pyörteissä aiheuttavat sekaannusta myös puhaltajaässä Jarkka, Iso T ja Shakki-Matti Grönholm, Hämeenlinnan juopoin yksityisetsivä. Kun vielä kuopattu kummisetä palaa kummittelemaan, alkaa hämeenlinnalainen dekkarikeitto olla valmis.
Kuudes Hämeeseen sijoittuva dekkari.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Luntiala
, Hannu: In memoriam.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31§-4153-0 (sid.) 28,50 e. Ilm. 2/2008. Kansikuva.
Väestörekisterikeskuksen johtajan eriskummallinen täti kuolee ja testamenttaa sisarenpojalleen suuren määrän talteen leikattuja muistokirjoituksia. Mies on viime vuosina yrittänyt vältellä tapaamisia kärttävää omalaatuista vanhaa naista.
Miksi täti on leikannut talteen toisilleen tuntemattomien ihmisten muistokirjoituksia? Tutkiessaan aineistoa mies kiinnostuu siitä yhä enemmän. Joukossa on niin ranskalaista pappia, italialaista iskelmälaulajaa kuin Amerikkaan muuttanutta hävittäjälentäjääkin. Niin ikään mukana on Ranskan presidentti, entinen missi ja legendaarinen erämieskin.
Mutta mikä on tämän monenkirjavan ihmisjoukon suhde nekrologeja keräävään Maria-tätiin? Vähitellen kertoja alkaa löytää – tai ainakin on löytävinään – yllättäviä yhteyksiä muistokirjoituksissa mainittujen ihmisten välille. Kokonaiskuva täydentyy kertojan muistaessa hajanaisia yksityiskohtia satunnaisista vierailuistaan omalaatuisen tätinsä luona.
Hannu Luntialan kolmas kirja, romaani In memoriam on taitavasti rakennettu kirjallinen salapoliisikertomus, matka tutuksi luullun lähimmäisen salaisuuden ääreen. Se on yhtä lailla suomalainen Spoon River antologia kuin ovelasti rakennettu ihmissuhdejännäri. Se on kirjallisesti lennokas ja hykerryttävän hauska paletti erityylisiä muistokirjoituksia. Ja lopulta se on häkellyttävän paljastava matka näennäisen viattoman vanhan naisen salaisiin puoliin.
Hannu Luntiala on kirjoittanut aikaisemmin novellikokoelman Hommes ja suurta kansainvälistä huomiota herättäneen tekstiviestiromaanin Viimeiset viestit. Hän työskentelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtajana.
Luntialan edellinen kirja Viimeiset viestit ilmestyi keväällä 2007.
Lisätietoa: Tammi - Hannu Luntiala .

Ropponen, Markku: Suruaika päättyy, Kuhala.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4239-1 (sid.) 30,10 e. Ilm. 6/2008. Kansikuva .
Kuudesta aiemmasta kirjasta tuttu jyväskyläläinen yksityisetsivä Otto Kuhala viettää viisikymppisiään ja kihlajaisiaan länsilappilaisessa erämaakämpässä morsiamensa kanssa. Kuhala arvelee onnensa vihdoin löytyneen.
Mutta niin ei käy. Mitä tapahtui Sieppijärven tiellä, miksei Kuhala muista mitään? Hän herää sairaalavuoteelta keskelle uutta painajaista: elämää on ruvettava kasamaan vähin erin, pää urheassa etulinjakääreessä. Kuhala palaa yksin kotikaupunkiinsa ja joutuu tuntemattoman ampujan tähtäimeen. Naapurin avulias leskirouva välittää Kuhalalle tapaamisviestin, ja vaikeudet moninkertaistuivat. Vain yllättävä kohtaaminen vanhan rakkauden, vantaalaisen rikoskomisario Annukka Maaheimon kanssa suo lohtua.
Kuhala ei tyydy mustaherukoiden poimimiseen perintömökkinsä puskista, ei odottamaan suruaikansa täyttymistä. Hän suuntaa pohjoiseen ystävänsä Perttu Kanen kanssa etsimään vastausta murhenäytelmäänsä. Muistamattomuuden piinaa ei helpota edes kissalinnan kellarista löytyvä ruumis, Paljakan kylän hämäräperäiset silmäätekevät, sen paremmin kuin hieman ronskilla reseptillä värkätyt kotitekoiset pommit, joiden lennättämissä sirpaleissa riittää väistelemistä. Kun Kuhala ja Kane laskevat kitarat käsistään Vaskoolin ja leukun lauluillan tähtivieraina, ratkaisun hetket lähenevät.
Seitsemäs Otto Kuhala -dekkari.
Markku Ropponen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Correa, José Luis: Kuolema huhtikuussa.
Alkuteos: Muerte en abril, 2004. Suom. Tarja Härkönen.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-3798-4 (sid.) 28,10 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Miestä nimeltä Mario Bermúdez ei juuri kukaan kaipaa kunnes hän eräänä huhtikuun päivänä katoaa. Hänen ruumiinsa on lojunut kolma päivää kotona kylpyammeessa – puettuna naisen alusvaatteisiin. Poliisikomisario Álvarez on ymmällään. Mutta vielä enemmän hän on ymmällään, kun seuraavana perjantaina löytyy toinen miehen ruumis samalla tavoin puettuna. Ja kun kolmas ruumis löytyy, alkaa koko Las Palmasin saari hermostua.
Avainhenkilö koko jutussa tuntuu olevan peloissaan oleva nuori nainen, joka turvautuu yksityisetsivä Ricardo Blancon apuun. Niinpä Blanco ja Álvarez ryhtyvät toden teolla yhteistyöhön, joka nopeasti muuttuu monimutkaisemmaksi kun selviää minne johtolangat vievät.
Kuolema huhtikuussa on Correan toinen suomennettu dekkari, jonka pääosassa on Ricardo Blanco. Blanco on Las Palmasissa asuva yksityisetsivä joka pitää jazzista, naisista, elokuvista ja roman noirista – hän on espanjalaisen dekkarikirjallisuuden sympaattinen sankari.
Ensimmäinen suomennos Kuolema Las Palmasissa ilmestyi keväällä 2006.

Nesser, Håkan: Pääsky, kissa, ruusu, kuolema.
Alkuteos: Svalan, katten, rosen, döden, 2001. Suom. Saara Villa.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4005-2 (sid.) 30,80 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Juuri kun kirjakauppias Van Veeteren on lähdössä Roomaan kolmen viikon lomamatkalle, hänen puheilleen saapuu nuori pappi. Hänellä on huolestuttavia tietoja, joista hän ei voi vaitiolovelvollisuutensa vuoksi puhua. Van Veeterenillä ei kuitenkaan ole aikaa jäädä keskustelemaan papin kanssa tämän moraalisesta ristiriitatilanteesta, ja lomalta palattuaan hän lukee lehdestä, että pappi on jäänyt junan alle ja kuollut. Samoihin aikoihin tulee ilmi useita murhia, joiden uhri on nainen. Poliisi alkaa epäillä, että asialla on sarjamurhaaja.
Van Veeteren ryhtyy tutkimaan murhia ensin yksityisetsivänä, myöhemmin poliisin leivissä. Ratkaisevia johtolankoja löytyy yllättäen kirjallisuuden parista, ja tutkimukset vievät Van Veeterenin ja Münsterin aina Kreikkaan Kefalonian saarelle asti.
Pääsky, kissa, ruusu, kuolema on yhdeksäs kirja Maardamin poliisikunnasta kertovassa sarjassa.

Van Veeteren palaa kehiin. Upeata!!
Håkan Nesser DekkariNetissä .

Parsons, Julie: Tiimalasi.
Alkuteos: Hour glass, 2005. Suom. Sirkka Aulanko.
ISBN 978-951-31-3635-2 (sid.) 28,90 e. Ilm. 2/2008. Kansikuva .
Psykologisen jännitysviihteen laatunimi Julie Parsons esittelee salaperäisen kartanon Trawbawnin. Siellä asuu erakoituneena jo hauras ja vanha Lydia Beauchamp. Eräänä päivänä nuori mies nimeltä Adam ilmaantuu portin taakse, ja hänestä tulee nopeasti Lydian linkki ulkomaailmaan. Lydia ehdottaa miehelle tehtävää: kauan aikaa sitten äidiltään kadonnut tytär Crace pitäisi löytää Dublinista. Mutta mikä onkaan aikoinaan katkaissut äidin ja tyttären välit? Ovatko Adamin syyt auttamiseen täysin pyyteettömät? Alkaa tuntua siltä, että kartanon rauha on järkkymäisillään...
Parsonsilta on aiemmin suomennettu romaanit Mielin kielin (2002) ja Kalvava syyllisyys (2003).
Julie Parsons DekkariNetissä.

Slaughter, Karin: Häpäisty.
Alkuteos: Skin privilege, 2007. Suom. Annukka Kolehmainen.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4175-2 (sid.) 29,90 e. Ilm. 2/2008. Kansikuva.
Karin Slaughterin uusin kirja Häpäisty alkaa tuttuun tapaan shokeeraavasti. Ensimmäisillä sivuilla tuntematon nainen poltetaan elävältä etsivä Lena Adamsin katsoessa huumattuna vierestä. Poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver ja patologi Sara Linton yrittävät selvittää uhrin henkilöllisyyttä ja jäljittää poliisin käsistä karannutta Lenaa, joka näyttää olevan suuressa vaarassa. Lena pakenee entiseen kotikaupunkiinsa Reeseen, jonka kulissien takaa alkaa paljastua mm. korruptiota, äärioikeistolaista rotuvihaa ja huumekauppaa. Samaan aikaan kun Lena matkaa kohti menneisyytensä salaisuuksia, Sara joutuu syytteeseen leukemiaa sairastaneen potilaansa kuolemasta ja kamppailee pelastaakseen uransa...
Grant County -sarjan kuudes osa Häpäisty on tarina, jonka jälkeen Heartsdale ei ole entisensä. Teos tarjoaa jännitystä ja odottamattomia juonenkäänteitä aina viimeisille sivuille asti.

Karin Slaughter DekkariNetissä .

Theorin, Johan: Hämärän hetki.
Alkuteos: Skumtimmen, 2007. Suom. Outi Menna.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4077-9 (sid.) 29,40 e. Ilm. 4/2008. Kansikuva.
Hämärän hetki on lukuelämys, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Se on kertomus surusta, loputtomasta kaipauksesta sekä siitä, kuinka menneisyyden varjot pimentävät nykyisyyttä. Ne ulottuvat Öölannin karuilta rannoilta Karibianmeren satamakaupunkeihin asti ja toisen maailmansodan ajoista nykypäivään. Innostuneen vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta saanut esikoinen on myyty 15 maahan, mm. USA:han ja Englantiin.
Eräänä sumuisena päivänä 1970-luvun alussa pikkupoika katoaa Pohjois-Öölannissa jälkiä jättämättä. Poliisi, perhe ja vapaaehtoiset tekevät turhaa työtä – poikaa ei löydy.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin pojan äiti Julia saa odottamatta puhelinsoiton isältään, eläkkeellä olevalta merikapteeni Gerlof Davidssonilta. Isä pyytää tytärtään palaamaan Öölantiin auttaakseen häntä jatkamaan etsintöjä, sillä uusi johtolanka on löytynyt.
Julia palaa Göteborgista kotisaarelleen ja etsintä käynnistyy. Vasta nyt Julia kuulee erikoislaatuisesta ja mahtavasta Nils Kantista, joka aikaa sitten kylvi pelkoa saarella uhkaavalla käytöksellään. Hän on kuollut ja kuopattu aikoja sitten, kauan ennen Julian pojan katoamista. Silti kerrotaan, että mies silloin tällöin vaeltelee Öölannin nummilla – hämärän hetkellä.
Hämärän hetki sai Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisen palkinnon 2007! Jälleen uusi ruotsalainen kirjoittaja. Mielenkiintoista...
Johan Theorin vierailee Suomessa 21.-23.4.
Loistava kirja. Taattua ruotsalaista laatua.
Johan Theorin DekkariNetissä.Teos

Poe, Edgar Allan: Arthur Gordon Pymin selonteko.
Alkuteos: The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket, 1838. Suom. Jana Kapari-Jatta.
Teos 2008.
ISBN 978-951-851-139-0 (sid.) 32,40 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Arthur Gordon Pymin selonteko on huima toimintajännäri, jossa Poe johdattelee lukijat merelle: merirosvojen, kartoittamattomien saarten ja suurten valtamerilaivojen maailmaan. Nuoren Arthur Gordon Pymin seikkailu salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa päättyy merirosvojen veriseen laivakaappaukseen sekä hurjaan myrskyyn. Meren armoilta pelastuu lopulta vain Pym ja merimies Peters Jane Guy -laivalle, joka on matkalla kohti Etelämannerta pingviinien ja albatrossien siivittämänä. Merenkäynnin muuttuessa yhä kovemmaksi laiva rantautuu Tsalal-saarelle, jossa miehistöä odottaa salaperäinen alkuasukaskansa…
Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat – rakkaus, kuolema, tuska, ilo – ovat läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen yhtä tuoreina ja koskettavina. Poen ajankohtaisuus vielä tänäkin päivänä saa tukea hänen elävästä kielestään sekä teosten teemoista.
Arthur Gordon Pymin selonteon voi lukea eräänlaisena kuvaannollisena Poen elämäkertana tai vain puhtaasti viihdyttävänä meriseikkailuna. Arthur Gordon Pymin selonteko on Edgar Allan Poen ainoa romaani.
Edgar Allan Poen Kootut kertomukset (Teos, 2006) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Kootuista kertomuksista suomalaiselle lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Arthur Gordon Pymin selonteossa Jaana Kapari-Jatan käännöksen myötä.
Arthur Gordon Pymin selonteon voi lukea eräänlaisena kuvaannollisena Poen elämäkertana tai vain puhtaasti viihdyttävänä meriseikkailuna. Arthur Gordon Pymin selonteko on Edgar Allan Poen ainoa romaani.
Kootuista teoksista suomalaisille lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Jaana Kapari-Jatan kännöksen myötä. Edgar Allan Poe on amerikkalaisen novellin ja kauhugenren kantaisä.
Artikkeli ja arvio:
- Helsingin Sanomat 4.4.08 Jussi Ahlroth.


 

WSOY


Kotimaiset

Haahti, Taina: Apaja.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33744-8 (sid.) Kansikuva.
Kahta ilmoitusta firmoja saalistavasta pedosta ei voi enää sivuuttaa pelkkinä hullunhorinoina, ei ainakaan Arto Rehnbacka. Nähdessään vihdoin tilaisuuden tehdä jotain merkittävää kyyninen tv-toimittaja päättää haalia ainekset jymyjuttuun.
Apaja on trilleriksi tihenevä romaani ahneudesta, ylivirittyneen aikamme laskelmoivasta tehokkuusajattelusta; siitä mitä tapahtuu kun firmaa ihmisineen trimmataan myyntikuntoon.
Taina Haahti on julkaissut nykyisellä nimellä vuonna 2002 dekkarin Puhdas kertomus (2002) ja Taina Hyytiäisen nimellä dekkarit: Kunnian kauppiaat (1996), Näkymättömän nimissä (1997) ja Sankaripeluri (1999). Kirjat sijoittuvat useimmiten yritysmaailmaan.
Lisätietoa: -
- www.haahti.com.

Vuorinen, Juha: Kakkonen.
WSOY 2008. (DikDek 3).
ISBN 978-951-0-33970-1 (sid.) 32 e. Ilm. 1/2008. Kansikuva.
Tapsa Mäkilä on siirtynyt vakituiseksi työntekijäksi Lars Underbergin asianajotoimistoon ja saanut erikoisen työtehtävän: huolehtia nuoren gangsterin turvallisuudesta. Tästäkään tehtävästä Mäkilä ei suoriudu ilman ilmiömäistä sekopääduo Händikäppersiä, joka järjestää suuren hevigoottikirkkokonserttikiertueen Euroopassa.
Mitä Händi ja Käppers tekevät prinsessa Dianan ja Dodi Al-Fayedin käyttämässä parisängyssä? Mihin KRP tarvitsee Mäkilän sormenjälkiä, kun pakilalaisen autotallin seinästä saisi yhdeksän sormenjälkeä – seinään niitatuista sormista?
Pitäkää varanne: Kakkonen lievittää hämmennystänne täyslaidallisella tyylipuhtaita törkeyksiä ja huonon huumorin kukkasia. Se ahdistelee kriminaalisella tavalla perinteisen dekkarin tyylilajia – mutta on syytön kunnes toisin todistetaan!
DikDek -sarjan kolmas osa. Aikaisemmin ilmestyneet Nokimusta seikkailu (2006) ja Veljekset Vaselin(2007).
Lisätietoa: Juha Vuorinen - Diktaattori .

Ulkomaiset

Alvtegen, Karin: Varjo.
Alkuteos: Skugga, 2007. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33963-3 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Nobel-kirjailija Axel Ragnerfeldt on saanut kaiken mitä on ikinä toivonut. Työläisperheestä hän on ponnistanut kansakunnan kaapin päälle. Hänen maineensa on niin mahtava, ettei yksikään hänen lähipiirissään voi välttyä sen vaikutukselta. Axelin varjossa elävät viskiä naukkaileva Alice-vaimo sekä isän maineella ratsastava poika Jan-Erik petetyn vaimonsa Louisen kanssa. Yhteisvoimin he vaalivat esikuvallisen kirjailijan kirjailijan julkisivua - mutta sitten eräs yksinäinen vanhus kuolee, ja tapahtumavyöry käynnistyy. Vanhuksen jäämistöstä löytyy nimittäin Ragnerfeldteja koskevia tietoja,jotka vihjaavat synkistä salaisuuksista, petoksesta, valheista ja kuolemasta. Psykologisessa jännärissään Karin Alvtegen kertoo julman tarinan siitä hinnsta, jonka ihminen on valmis maksamaan kuolemattomuudestaan.
Viides suomennos Karin Alvtegeniltä. Taattua ruotsalaista laatua, hienoja kirjoja kaikki aikaisemmat.
Karin Alvtegen vieraili Suomessa kertomassa uudesta kirjastaan. Lue lisää WSOY-Alvtegen.
Karin Alvtegen DekkariNetissä.

Camilleri, Andrea: Retki Tindariin.
Alkuteos: La gita a Tindari, 2000. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2008. (SaPo ; 446).
ISBN 978-951-0-32ö966-5 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Komisario Montalbanon luulisi olevan tyytyväinen. Hän on päässyt hyllytyksen jälkeen takaisin tositoimiin tutkimaan via Cavourilla tehtyä nuoren miehen murhaa. Vähän ajan kuluttua samasta talosta katoaa iäkäs pariskunta, ja juttua pengottaessa selviää, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Montalbanon tasapainoa kuitenkin horjuttaa murskauutinen: hänen paras ystävänsä ja kollegansa aikoo mennä naimisiin ja muuttaa toiselle paikkakunnalle. Tilanne vetää komisarion niin vakavaksi, ettei ruokakaan maistu. Pari väistöliikettä tehtyään hän vihdoin kokoaa itsensä ja ryhtyy etsimään salaperäistä naista, joka murhatun nuorukaisen jälkeen jääneistä tavaroista päätellen liittyy jotenkin kuvioon. Sitten Montalbanoon ottaa yhteyttä mafiapomo don Balducci, ja alkaa vaikuttaa siltä, että murhan ja katoamisten takana on jotain suurempaa.
Viides komisario Montalbano -dekkari. Hyviä kirjoja kaikki.
Andrea Camilleri DekkariNetissä .

Coben, Harlan: Lupaus.
Alkuteos: Promise me, 2006. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-32763-0 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Nuoret ovat nuoria - mutta joskus heidän elämäänsä on puututtava. Kun Myron Bolitar kuulee naisystävänsä tyttären ja tämän kaverin puhuvan humalassa ajaneista ystävistään, hän tarjoutuu auttamaan. Myron lupaa kuljettaa Erinin ja Aimeen turvallisesti kotiin- koska tahansa, mistä tahansa. Myron luulee tekevänsä tytöille palveluksen, mutta erehtyy. Pian Aimee pyytää apua keskellä yötä ja haluaa kyydin Manhattanilta newjerseyläisen kaverinsa luokse. Aamulla tytön vanhemmat ilmoittavat hänen kadonneeksi. Myron on viimeinen, joka näki Aimeen elossa, ja tuntee velvollisuudekseen selvittää tytön kohtalon. Huoli Aimeen kohtalosta vain kasvaa, kun käy ilmi, että hänen koulustaan on kadonnut toinenkin tyttö samanlaisissa olosuhteissa. Mysteerin ratkaisu yllättää - ja paljastaa nuorten elämästä joukon hätkähdyttäviä salaisuuksia.
Neljäs suomennos Harlan Cobenilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Ei sanaakaan (2004), Sillä tiellään (2005) ja Viaton (2006). Suomalaislukijat tutustuvat nyt ensimmäistä kertaa Myron Bolitariin, josta Harlan Coben on kirjoittanut jo kahdeksan suosittua jännitysromaania. Koripalloilijan uran jättämään joutunut urheiluagentti on toiminut dekkarin tehtävissä ennenkin, mutta nyt haaste on vaikeampi kuin koskaan.
Harlan Coben DekkariNetissä.

Fielding, Joy: Pikku nukkeni.
Alkuteos: Puppet, 2005. Suom. Eva Siikarla.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33964-0 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2008. Kansikuva .
Amanda Travis on tumma, kaunis 28-vuotias asianajaja joka inhoaa lempinimiä, ottaa mielellään punaviinihiprakan sopivan ukkomiehen kanssa ja keräilee omia ja muiden aviomiehiä. Hänen huumorinsa on juristin jakkupukuakin mustempaa.
Amandalle voisi ehkä nauraa, jos hän ei suhtautuisi itseensä niin tavattoman vakavasti. Sitä paitsi hän on juuri saanut tietää, että hänen äitinsä on ampunut tuntemattoman miehen torontolaisessa hotellissa. Niin paljon kuin Amanda äitiään halveksuukin, hän ei usko, että tämä olisi tappanut ketään silkasta mielenoikusta. Ja niin vähän kuin häntä haluttaisi lähteä Floridan lämmöstä kylmään pohjolaan, hänen ei auta kuin hypätä koneeseen.
Äiti pysyy vaiti, mutta Amandan tehtäväksi jää selvittää, kuka tuo hotellin aulaan kuollut ihminen oli miehiään. Sitä mukaa, kun ennalta arvaamattomien tapahtumien ketju johdattaa lähemmäksi vastauksia, myös ja äidin tyttären menneisyys paljastuu uudessa valossa.
Joy Fieldingin todentuntuiset jännitysromaanit ovat saaneet lukijoiden kiitosta erityisesti tarkasti ja oivaltavasti kuvatuista naishahmoistaan. Torontossa ja Palm Beachissa asuvan Fieldingin teoksia on suomennettu useita, viimeisimpinä:
Joy Fieldingiltä on suomennettu lähes kymmenen jännitysromaania ja muutama muukin romaani. Viimeksi ilmestyneet: Missä olet? (2007), Valheita ja kuiskauksia (2004), Puistokadun naiset (2003) ja Syrjähyppy (2001).
Lisätietoa:
- www.joyfielding.com.
- Wikipedia - Joy Fielding.

Kanger, Thomas: Kuolleessa kulmassa.
Alkuteos: Den döda vinkeln, 2003. Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2008. (SaPo ; 448).
ISBN 978-951-33854-4 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva .
Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik selvittää toutoa kaksoismurhaa. Nuori ruotsalainen nainen ja hänen palestiinalainen miesystävänsä on surmattu metsässä. Suossa lojuu videokamera. Annika ja Jamal ovat kuvanneet surmaajansa - mutta kuolleesta kulmasta. Elina Wiik ei tätä usko, vaan lähtee metsästämään tappajaa. Kirja pohjautuu tositapaukseen. Kanger kuvaa yhteiskunnan pimeitä puolia ja poliisin työtä asiantuntevasti, ja kritiikki onkin verrannut hänen kirjojaan dekkarikaksikko Sjöwallin ja Wahlöön romaaneihin.
Elina Wiikistä kertoo myös Kangerin aiemmin suomennettu SaPo -dekkari Laula kuin lintu (2004). Kirjat ovat taattua ruotsalaista dekkarituotantoa. Mielestäni Kangerin edellinen kirja jäi aivan liian vähälle huomiolle. Kirja oli erittäin hyvä. Suosittelen.
Lisätietoa: Thomas Kanger.

Larsson, Stieg: Pilvilinna joka romahti.
Alkuteos: Luftslottet som sprängdes, 2007. Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-31437-1 (sid.) 35 e. Ilm. 6/2008.
Kolmas osa Larssonin Millenium -sarjaa tulee suomeksi. Loistavaa!! Tätä odottaa moni Stieg Larssonin dekkarien ystävä. Edelliset osat Miehet jotka vihaavat naisia (2006) ja Tyttö joka leikki tulella (2007) ovat kerrassaan upeita kirjoja. Jos joku ei ole vielä lukenut em. kirjoja, niin suosittelen lämpimästi!!!
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Patterson, James: Iso paha susi.
Alkuteos: The big bad wolf, 2003. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33803-2 (sid.) 31 e. Ilm. 1/2008. Kansikuva.
Kuka voisi unohtaa Alex Crossin? Kun Alex aloittaa uuden koulutuksen liittovaltion poliisissa, sarjamurhaajiin erikoistunut profiloija huomaa maineensa kiirineen jo hänen edelleen. Kesken kaiken Alex saa yllätyskäskyn tutkia harvinaisen röyhkeästi toteutettuja kidnappauksia. Eri puolilta Yhdysvaltoja kaapataan keskellä kirkasta päivää naisia ja miehiä. Epäilysten silmukka kiertyy pian pahamaineisen Venäjän punaisen mafian ympärille, mutta tapausten täydelliseen selvittämiseen tarvitaan rohkeita siirtoja.
Ennen pitkää poliisin tähtäimessä on Sudeksi nimetty salaperäinen hahmo, joka käy kaappaamillaan ihmisillä valkoista orjakauppaa. Todellisen henkilöllisyytensä taitavasti kätkeneen Suden ajojahtia kuitenkin hankaloittaa se, että hän näyttää aavistavan ennalta poliisin jokaisen siirron... Samaan aikaan Alexin mieltä painaa hänen poikansa äidin vaatimus lapsen huoltajuudesta. Joutuuko pieni Alex-poika eroon isästään ja muuttamaan toiselle puolelle maata? Iso paha susi on James Pattersonin aiempien Alex Cross romaanien tapaan trillereiden vauhdikkainta kärkeä.
Yhdeksäs Alex Cross -dekkari.
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James& Paetro, Maxine: Heinäkuun neljäs.
Alkuteos: 4th of July, 2005. Suom. Heikki Karjalainen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33820-9 (sid.) 31 e. Ilm. 1/2008. Kansikuva.
Lindsay Boxerin ura poliisina on veitsenterällä, kun häntä vastaan nostetaan syyte harkitsemattomasta aseenkäytöstä. Ratkaisevan oikeudenkäynnin alkua odottaessaan hän matkustaa sisarensa luokse Half Moon Bayn pikkukaupunkiin.
Hermojen lepuuttaminen kuvankauniissa paikassa osoittautuu pian mahdottomaksi toiveeksi. Kokonainen sarja ratkaisemattomia murhia pitää kaupungin asukkaita pelon vallassa. Kuka voi olla raakojen veritekojen takana?
Oikeudenkäynnin vuoksi Lindsay on pidätetty virantoimituksesta, mutta hän ei malta pitää näppejään erossa Half Moon Bayn murhasarjan tutkimuksista. Pian hän huomaa vahvoja kytköksiä kymmenen vuotta vanhaan, selvittämättömään surmatyöhön.
Heinäkuun neljäs on James Pettersonin Naisten murhakerhon uusin, itsenäinen osa. Murhia ratkovan naisnelikön vaiheita on voinut seurata Yhdysvalloissa myös televisiosta lokakuusta lähtien, jolloin kirjoihin perustuva Women's Murder Club -tv-sarja sai näyttävän alun.
James Patterson DekkariNetissä.

Penny, Louise: Naivistin kuolema.
Alkuteos: Still life, 2005 . Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2008. (SaPo : 447.
ISBN 978-951-0-33526-0 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Kun kiitospäivän aamu valkenee Three Pinesin maalauksellisessa pikkukylässä, sen rauhalliseen elämään tottuneet asukkaat alkavat valmistautua juhlan viettoon. Yksi heistä ei kuitenkaan enää koskaan avaa silmiään, sillä taidemaalausta harrastanut opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena. Paikalliset olettavat hänen joutuneen metsästysonnettomuuden uhriksi, mutta Montréalista saapuva rikoskomisario Armand Gamache on toista mieltä. Paratiisimaiselle paikkakunnalle on luikerrellut pahuuden käärme. Naivistin kuolema on perinteinen murhamysteeri, joka vie christiemäisiin tunnelmiin soljuvalla kerronnallaan ja eloisasti kuvatulla henkilögalleriallaan. Three Pines vaikuttaa ensikatsomalta hyvien ihmisten kylältä, mutta idyllisen pinnan alla piilee intohimoja ja ristiriitoja, jotka paljastuvat klassiselle dekkarille tyypillisellä tavalla.
Blood Dagger -palkinnolla Englannissa vuonna 2006 palkittu salapoliisiromaani on kanadalaisen toimittajan Louise Pennyn esikoisteos.
Louise Penny DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Maanantain murheet.
Alkuteos: Monday mourning, 2004. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33961-9 (sid.) 31 e. Ilm. 2/2008.
Tempe Brennan joutuu tutkimaan rottia vilisevässä kellarissa kolmen tuntemattoman vainajan jäännöksiä. Luurankojen lähistöltä löytyneiden vanhojen nappien perusteella murharyhmän tutkija Luc Claudel uskoo vainajien olevan 1800-luvulta ja sanoutuu irti tapauksesta – muinaishistoria kuuluu hänen toimialueensa ulkopuolelle.
Jokin ei silti tunnu täsmäävän: Tempe tutkii luut ja selvittää vainajien taustat. Löydösten perusteella Claudel joutuu perumaan sanansa, sillä nyt hänellä on käsissään kolme ajankohtaista murhaa. Samaan aikaan henkirikostutkija Andrew Ryan tuntuu ottavan etäisyyttä. Miksi mies näyttää katoavan juuri, kun Tempe on uskaltanut toivoa häntä osaksi arkeaan? Tempe valmistautuu kohtaamaan tulevat yönsä vain kissansa Birdie seuranaan.
Etsiessään vastauksia mysteereihin niin työssään kuin yksityiselämässään, hän ei aavista, että pahin on vasta edessä.
Kansainvälinen bestseller-kirjailija ja antropologi Kathy Reichs on todentuntuisen jännityksen mestari. Terävä ja sympaattinen tutkijanainen Temperance ”Tempe” Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Reichsin käsikirjoituksiin.
Kathy Reichs DekkariNetissä .

Uusia painoksia

Follett, Ken: Taivaan pilarit.
Alkuteos: The pillars of the earth. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-33965-7 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2008.
Uusi painos.


 

Muut

Jansson, Eija: Varastettu viattomuus.
Novetra Nordbooks 2008.
ISBN 978-952-5782-02-8 (nid.) 23,90 e. Ilm. 6/2008.   Kansikuva.
Kirja kertoo kahdesta pikkutytöstä ja miehestä joka houkuttelee heidät mukaansa. Teko tapahtuu pienessä kunnassa ja tyttöjen etsintään osallistuvat monet. Kaikkein innokkaimmin heidän uusi opettajansa sekä tietysti hätääntyneet vanhemmat. Kemiläisen Eija Janssonin uusi dekkari (kait tämä on dekkari).
Eija Jansson DekkariNetissä.

Kallionpää, Tiina
: Lady Day : murha jazzlaulukilpailuissa.
Kesuura 2008.
ISBN 978-951-812-154-4 (nid.) Ilm. 1/2008. Kansikuva .
Naantali kylpee kesäauringossa, kun kuusi laulajatarta mittelee LadyDay-jazzlaulukilpailun voitosta. Kilpailijattaret ovat kohumanageri Annele Pertun uusi suojatti, tummapintainen, nuroi ja temperamenttinen Jill Blasco, täydellinen kaunotar Rita Lingell, hermostunut ja miehensä kanssa riitelevä Susanne Nyman, taukoamatta puhua pulputtava Satu Santavirta, kokenut Irma Wettenstrand ja uusperheensä ongelmien kanssa painiskeleva Niina Niiranen. Hänen sulhasensa, ylikomisario Onni Valkeala, on ikävien sattumien seurauksena päässyt mös Naantaliin, jossa Niina yllättäen huomaa olevansa mustasukkainen. Mutta miksi sinne on kutsuttu pahamaineinen paparazzi Jani Säilä? Ensimmäiset harjoitukset sujuvat
hyvin, mutta sitten alkaa tapahtua. Koko jazzlaulukilpailu on vaarassa peruuntua, kun kilpailijattaria alkaa kadota. Kenellä on syytä raivata laulajattaria tieltään? Tätä joutuu tutkimaan ylikonstaapeli Onni Valkeala yhdessä paikallispoliisin kanssa, jonka johto pelkää eniten turistivirran tuomien eurojen vähenemistä..
Kirjaan liittyy samanniminen soundtrack, jonka on laulanut kirjailija itse - joka kuten kotisivuilta käy ilmi, on aiemmin esiintynyt ammattilaulajanakin.
Lisätietoa: www.tiinakallionpaa.com.

Lyijynen, Reijo: Ansa.
Kirjaviihde 2008.
ISBN 978-952-5744-00-2 (nid.) 15 e. Ilm. 4/2008. Kansikuva.
Reijo Lyijysen seitsemäs teos on Ansa, mukaansatempaava, psykologinen jännitysromaani. kertomus painajaisesta, seksuaalisesta pakkomielteestä ja murhasta - kansanedustaja ERik Jortikan ja Ansan tarina. Tarina porautuu ihmismieleen ja liikkuu mystiikan ja paratieteiden alueella syveten satuttavaksi, inhimilliseksi draamaksi.
Ansa on Reijo Lyijysen kuudes jännitysromaani. Aikaisemmin ilmestyneet: Kuun pimeä puoli (2002), Vain taivas tietää (2003), Mies tähtien takaa (2004), Kuollut enkeli (2005) ja Salkku (2007).

Sarlinn, Johan: Kolja.
Books on Demand GmbH 2008.
ISBN 978-952-498-044-9 (nid.) 21,10 e.
Kirja perustuu tositarinaan ja henkilötkin, jotka kirjassa mainitaan ovat olemassa, tosin monet heistä eläkkeellä tai kuolleet. Kirjan tekijä on pseudonyymi. Kirjailija on itse elänyt ne ajat, joista kirjoittaa. Ammatiltaan hän on lakimies. Tekijä on halunnut kertoa tarinan, joka on siinä määrin kun dekkari voi olla, tosiasioihin perustuva.

Tikkanen, Jouko: Sipoon ryöstö.
Tietoverkosto Eksakti 2008.
ISBN 952-92-3074-5 (sid.) 25,00 e. Ilm. 3/2008. Kansikuva.
Helsinki on päättänyt ottaa Sipoon lounaiset osat. Yllättäen se saa hankkeensa takuumiehiksi maan poliittisen kerman. Kuntajakolaki ei salli maan ryöstöä vastoin asukkaiden tahtoa, mutta hanke etenee vääjäämättä. Niin sipoolaiset kuin oikeusoppineetkin ihmettelevät, miksi?
Suomen kuntapolitiikkaa heiluttavat suuret kuviot. Pääministeri on joutunut kiristyksen uhriksi. Venäläiset haluavat Vuosaaren sataman lähialueet itselleen käyttäen Helsinkiä bulvaanina. Se mikä ennen otettiin sotien, aiotaan ottaa nyt öljyrahalla. Myös kuumeneva Nato-keskustelu saa himoitusta maapalasta uutta taustaa. Puolueita voidellaan miljoonilla euroilla ja ministeriä seksillä. Sekään ei riitä, sillä onhan Suomi sentään oikeusvaltio. Tarvitaan raaka murha.

Tykki, Ivan: Ripaskaa! koulussa...
Books on Demand 2008.
ISBN 978-952-498-736-3 (nid.) 19,90 e. Ilm. 3/2008.
Mitä outoa kielikoulussa tapahtui, kun rouva Gorbatsova vieraili siellä?
Miten ihmeitä tekevä ikoni sekoitti tapahtumia?
Kuka ratkaisi maailman energiakysymyksen?
Miten kävi Marian?
Lisätietoa: Ivan Tykki