Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2007Aikamedia


Alcorn, Randy: Deadline.

Alkuteos: Deadline, 1994. Suom. Pekka Nieminen.
Aikamedia 2007.
ISBN 978-951-606-773-8 (sid.) 24,54 e. Ilm. 3/2007.
Huippujournalisti Jake Woods outuu uuteen tilanteeseen, kun hänen ystävänsä kuolee samassa kolarissa, jossa hän itsekin on menettää henkensä. Onko kyse onnettomuudesta vai kenties jostain aivan muusta? Pian Woods huomaa uponneensa korviaan myöten epäviralliseen ja myös vaaralliseen murhatutkimukseen, jossa ystäviä ei pysty erottomaan vihollisista.


Blackstock, Terri: Aallot murtuvat
Alkuteos: Breaker's reef, 2005. Suom. Eeva Saarimaa.
Aikamedia 2007. (Turvasatama ; 4).
ISBN 978-951-606-800-1 (sid.) 26,00 e. Ilm. 4/2007.
Teinityttö löydetään murhattuna, ja näkymä on kuin suoraan Cape Refugeen muuttaneen dekkarikirjailijan teoksesta. Pian löydetään toinen ruumis, ja kun vielä Turvasataman 18-vuotias Sadie katoaa, poliisipäällikkö Cadelle tulee kiire. Kuka jahtaa ja ketä? Tutkimusten edetessä Blair Owensin on ratkaistava, keneen voi luottaa. Terri Blackstock on jännityskirjailija, jonka teoksia on myyty maailmalla yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Aurinko laskee, Myrskyn alla ja Kesytön joki.


Bazar


Egeland, Tom: Suden yö.
Alkuteos: Ulvenatten, 2005. Suom. Veijo Kiuru.
Bazar 2007.
ISBN 978-952-5635-08-9 (sid.) 26 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Painajainen alkaa klo 22.00. Tsetseeniterroristit valtaavat norjalaisen television suosituimman keskusteluohjelman suorassa lähetyksessä. Tv-ohjelman osallistujilla, poliiseilla ja hallituksella on edessään hermoja raastava yö. Pistoolein ja pommein aseistautuneet terroristit vaativat, että panttivankidraaman jokainen minuutti lähetetään ilman taukoja useilla tv-kanavilla ympäri maailman. Kulisseissa poliisin neuvottelija ja panttivankien pelastusryhmät tekevät kaikkensa pelastaakseen mahdollisimman monen studio 2:ssa olevan hengen. Suden yö kuvaa kihelmöivästi draamaa läpi kesäkuisen yön - minuutti minuutilta, tunti tunnilta.
Toinen suomennos norjalaiselta Tom Egelandilta. Ensimmäinen suomennos Ympyrän pää
Lisätietoa:
- Aschehoug - Tom Egeland.
- Wikipedia - Tom Egeland.

Faletti, Giorgio: Minä tapan.
Alkuteos: Io uccido, 2002. Suom. Leena Taavitsainen- Petäjä.
Bazar 2007.
ISBN 978-952-9107-53-0 (sid.) 35 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Giorgio Faletti (s. 1950 Italiassa) on aiemmin työskennellyt asianajajana ja mainosalalla. Sittemmin hänestä on tullut yksi Italian suosituimmista teatteri- ja tv-esiintyjistä. Minä tapan on Faletin esikoisteos, jota on myyty hänen kotimaassaan jo huimat 2,5 miljoonaa kappaletta. Rikkaiden ja kuuluisien Monacossa radiojuontaja Jean-Loup Verdierin elämä saa hyytävän käänteen. Soittaja lausuu muunnetulla äänellä Radio Monte Carlon suorassa lähetyksessä puhelun lopuksi sanat "Minä tapan" ja soittaa musiikkia perään. Samana yönä tunnetut rakastavaiset, formulakuski ja shakinpelaaja, murhataan poikkeuksellisen raa'asti. Kylmäverinen tappaja saa peräänsä komisario Nicolas Hulot'n lisäksi myös tämän vanhan ystävän, FBI:n agentin Frank Ottobren. Yllättävän rärkeän roolin takaa-ajossa saa myös radioasemalla työskentelevä kehitysvammainen nuorukainen, Pierrot. Kun aiheena on musiikki, hänen päänsä toimii kuin tietokone.
Giorgio Faletti DekkariNetissä.Blue Moon

 


 

Book Kari

 

Kotimaiset

Hattula, Markku: Rahat ja henki.
Book Kari 2007.
ISBN 978-951-612-048-8 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Toisilla on pelissä rahat tai henki, toisilla molemmat. Pienen uusmaalaiskaupungin unelias idylli särkyy kertarysäyksellä: kunnollinen, harmaasävyinen mies temmataan mukaan peliin, jonka sääntöjä ei kukaan tunnu hallitsevan. Tapahtumien vyöry päättyy viimein Kreikkaan, jossa esitetään loppunäytös... vai onko kyseessä vain väliajan esirippu?
Markku Hattula on riihimäkeläinen aikuiskouluttaja, joka on aikaisemmin julkaissut sekä kaunokirjallisia että tietoteoksia. Rahat ja henki on hänen esikoisdekkarinsa, joka palkittiin Kouvolan dekkariromaanikilpailussa.

Sariola, Mauri: Susikoski ja Lentävä Hollantilainen.
Book Kari 2007.
ISBN 978-951-612-045-7 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Suomen maaseudun rauhasta Karibianmeren tyrskyihin - moninaiset ovat rikosten polut. Mukana on vanha kultakello, kadonnut vaimo, salakirjoitusviestejä... ja kohtaapa rikostarkastaja Susikoski legendaarisen Lentävän Hollantilaisen, aavelaivan joka on tuomitti ikuisesti purjehtimaan maailman meriä ilman satamaanpäävyä. Parasta Sariolaaa hänen parhaalta luomiskaudeltaan - neljä romaania yksissä kansissa.

Ulkomaiset

Highsmith, Patricia: Trafalgarin pulut.
Alkuteos: The uncollected short stories??. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Kari 2007.
ISBN 978-951-612-046-4 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007.
Patricia Highsmith (1921-1995) tunnetaan hyytävän piinaavista trillereistä, joissa arki muuttuu painajaiseksi, sekä Tom Ripley -romaaneista, jotka kertovat huomaavaisesta mutta tunteettomasta ammattitappajasta. Lukuisia romaaneja on myös filmatisoitu, tunnetuimpia ovat Muukalainen junassa (Hitchcock) ja Lahjakas herra Ripley.
Lyhyen ja tarkan ilmaisun mestarina Highsmith oli paitsi tuottelias myös huikaiseva novellisti. Tässä kokoelmassa hän on parhaimmillaan.
Patricia Highsmith DekkariNetissä.

Spillane, Mickey: Vaarallinen kolmio.
Alkuteos: Something's down there, 2003. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Kari 2007.
ISBN 978-951-612-049-5 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Mike Hookker on kuin kuka tahansa harmaantunut kalastajakapteeni, kun hän vetää nuottaansa Bermudan kolmion vesillä. Kukaan ei olisi voinut avistaa, että takana oli vuosien palvelu Yhtiössä, USA:n salaisessa organisaatiossa. Hän oli eläkkeellä ja aikoi nauttia elämästään. Yhtiön mies on kuitenkin aina Yhtiön mies. Kalastajatoveri kertoo paikallisen legendan vesillä liikkuvasta hirviöstä, ja Hooker päättää ottaa selvää onko kyseessä pelkkä taru. Hän ei ole aikeissaan yksin. Liikkeellä ovat sekä Hollywoodille uutta sensaatioelokuva-aihetta metsästävät seikkailijat että Hookerin perivihollinen Chana Sterling, joka on aiemmin turhaan yrittänyt päästää tämän hengiltä. Onko hirviö todella hirviö - vai kenties 2. maaimansodan aikainen taistelulaivan hylky? Loppunäytös yllättää kaikki - uskomaton on totta! Spillane on yksi maailman myydyimmistä jännityskirjailijoista: yli 120 miljoonaa kappaletta 28 kielellä! Häntä on myös suomennettu runsaasti.
Mickey Spillane - Wikipedia.
The Unofficial Mickey Spillane Mike Hammer Site.

Stark, Richard (Westlake, Donald E.): Liian monta kukkoa.
Alkuteos: Too many crooks??, (Backflash, 1998). Suom. Tarmo Haarala.
ISBN 978-951-612-047-1 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Richard Stark on yksi arvostetun rikoskirjailijan Donald E. Weslaken käyttämistä kirjailijanimistä.
Pelimiehet ovat pelimiehiä , monessakin suhteessa. Ammattivarkaana Parker ainakin on: hän pelaa aina kovin panoksin. Riskit on kuitenkin minimoitava, hänen ammatissaan ei saa - eikä voi - jäädä tapiolle. Kun edellinen keikka on hoidettu ja potti turvallisesti kotona, olisi aika hieman rentoutua, mutta kun lähistölle ilmaantuu uiva kasinolaiva on aika ryhtyä toimeen. Ei, Parker ei aio huijata ruletissa, hänellä on mielessään jotain aivan muuta.
Huom! Eipä tunnu löytyvän mistään tietoa, milloin ko. alkuteos on ilmestynyt vai onko edes ilmestynyt tuolla nimellä. Parker -kirjoista löytyy kyllä useita luetteloita, mutta Too many crooks -nimistä ei löydy???!!! Eräs valistunut DN:n ystävä ehdottaa alkuteoksen nimeksi Backflash (1998). Kustantajan huolimattomuutta, että suomennoksesta
ei löydy alkuteoksen ilmestymisaikaa..liekö edes alkuteoksen nimi oikein. Harmittavaa.. Yleensä se löytyy nimiölehden takaosasta. Hyvä juttu on kuitenkin, että Stark/Westelakea suomennetaan edelleen, siitä kiitos Book Karille.
First LInes to Richard Stark's Parker Books.
Donald E. Westlake DekkariNetissä .


BTJ Kirjastopalvelu


Aikuisten jatko- ja sarjakirjat.
Toim. Ulla Virtamo.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-638-7 (nid.) 36 e. Ilm. 5/2007. Kansikuva.
Aikuisten jatko- ja sarjakirjat -luettelon perustana on suurelta osin ollut sen edellinen laitos vuodelta 2005. Nyt käsillä olevan luettelon sisältöä on täydennetty ja päivitetty, uudet sarjat ja jatko-osat on lisätty ennakoiden myös vuoden 2007 tuotantoa. Kirjoista on ilmoitettu pääsääntöisesti kustantaja ja ensimmäisen painoksen ilmestymisvuosi, mutta kaikkein vanhimmista teoksista ei näitä tietoja ole pystytty tavoittamaan. Dekkaribuumi tuntuu nyt myös jatko- ja sarjakirjoissa: dekkareita ilmestyy runsaasti, ja usein ne ovat jatkoa toisilleen. Myös omakustanteet yleistyvät, ja niissä on monesti kirjasta toiseen jatkuva kertomus. Sarjoittuminen kertoo kirjan suosiosta: moni suosittu kirja saa jatko-osia. Tässä on uutta satoa lukijoiden ja hakijoiden avuksi.

Amerikkalaisia jännityskirjailijoita.
Toim. Juri Nummelin.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-651-6 (nid.) 32 e. Ilm. 5/2007. Kansikuva.
Amerikkalaisia jännityskirjailijoita -teoksessa esitellään yli kaksikymmentä kirjailijaa. Mukana ovat muun muassa Tom Clancy, Robin Cook, Clive Cussler, John Grisham, Tami Hoag, Robert Ludlum, Sidney Sheldon ja Scott Turow. Jännityskirjallisuus elää vahvaa nousukautta: politiikka ja terrorismi ovat nousseet ajankohtaisina aiheina mystisten salaliittojen rinnalle. Monissa kirjoissa käsitellään tärkeitä kysymyksiä, kuten lain toteutumista ja noudattamista rahan hallitsemassa maailmassa.

Eurooppalaisia jännityskirjailijoita.
Toim. Juri Nummelin.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-692-655-4 (nid.) 28 e. Ilm. 5/2007. Kansikuva.
Eurooppalaisia jännityskirjailijoita -teos esittelee lähes kaksikymmentä kirjailijaa monesta eri maasta. Mukana ovat muun muassa Jan Guillou, Graham Greene, Robert Harris, Arturo Pérez-Reverte, Alistair MacLean, John Le Carré, Liza Marklund, Ian Fleming ja Nicci French. Menneisyydestä ja kulttuurihistoriasta ammentava eurooppalainen jännityskirjallisuus poikkeaa monella tavalla amerikkalaisesta trilleriperinteestä. Useat kirjailijat tuovat alun perin viihteelliseen lajityyppiin realismia ja poliittista syvyyttä.

Loivamaa, Ismo: Lasten ja nuorten dekkarit.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-643-1 (sid.) Kansikuva.
Poimintoja vuosien 1986-2006 kirjallisuudesta. Mukana luettelossa myös sukupolvelta toiselle periytyviä lukuaarteita kuten Mestarietsivä Kalle Blomkvist ja Tom Sawyer.

Kotimaisia nykykertojia 6.
Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-647-9 (nid.) Kansikuva.
Esittelyssä 30 kotimaista nykykirjailijaa, joista dekkaristeja Totti Karpela ja Juha Vuorinen.

Ulkomaisia suosikkikirjailijoita.
Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-652-3 (sid.) 38 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Ulkomaisia suosikkikirjailijoita -teos esittelee myydyimmät, puhutuimmat ja luetuimmat kirjailijat eri puolilta maailmaa. Kirjassa ovat mukana Dan Brown, Paulo Coelho, Patricia Cornwell, John Grishman, Nick Hornby, Donna Leon, Elmore Leonard, Henning Mankell, Liza Marklund, Mikael Niemi, Orhan Pamuk, Nora Roberts ja Danielle Steel - sekä monta muuta tuttua nimeä myyntilistojen kärkipäästä. Joukossa on niin viihteen valtiaita kuin Nobel-voittajakin.
Ismo Loivamaan toimittama tietokirja kertoo, millaisia ovat kirjailijat teosten takana ja kuinka he ovat onnistuneet nousemaan kirjamaailman huipulle. Osa kirjailijoista on kriitikoidenkin kiittämiä, mutta kaikki ovat lukijoiden rakastamia.Ulkomaisia suosikkikirjailijoita on opas yli 35 kirjailijan tuotantoon, hyödyllinen hakuteos jokaiselle kirjallisuuden harrastajalle ja ystävälle.Gummerus

 

Kotimaiset


Ulkomaiset

Jansson, Anna: Outoja lintuja.
Alkuteos: Främmande fågel, 2006. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7292-7 (sid.) 27,50 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Lintuharrastaja Ruben Nilsson löydetään sängystään kuolleena. Kun myös Nilssonin naapuri Berit Hoas tuodaan sairaalaan kuoleman kielissä, lääkäri Jonatan Eriksson aavistaa että peloista pahin on käynyt toteen: Gotlannissa riehuu tappava lintuinfluenssavirus.
Paniikki leviää virustakin nopeammin. Missä viipyvät viranomaisten lupaamat lääkkeet?Miksi vain Ruotsin hallituksen jäsenten annetaan poistua saarelta?
Keskellä kaaosta rikostarkastaja Maria Wern selvittää tuntemattoman miehen murhaa. Keskittyminen on vaikeaa, sillä myös Marian Emil-poika on sairastunut. Kun paikallisen yksityisklinikan sairaanhoitaja Sandra Hägg surmataan ja lääketieteeseen erikoistunut freelance-journalisti Tobias Westerberg katoaa, Maria ja Jonatan joutuvat pohtimaan hirvittävää vaihtoehtoa: levittääkö joku lintuinfluenssaa tahallaan?
Outoja lintuja on kihelmöivä murhamysteeri sekä pelottavan uskottava kuvaus siitä, mitä Pohjoismaissa saattaisi tapahtua tappavan epidemian yllättäessä. Jansson pohtii yksilön moraalin rajoja. Onko ihmisen velvollisuus uhrata itsensä pelastaakseen monia muita? Hurjan tarinan taustalla pilkottaa varovainen optimismi. Ehkä ihmisillä on edelleen kyky ottaa vastuuta itsestään ja toisistaan, myös vaikeina aikoina.
Kuudes Maria Wern -dekkari Anna Janssonilta. Erinomaisia dekkareita kaikki.
Anna Jansson DekkariNetissä .

Massey, Sujata: Rei Shimura taifuunin silmässä.
Alkuteos: The typhoon lover, 2005. Suom. Titta Leppimäki.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7183-8 (sid.) 26,90 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Antiikkikauppias ja amatöörietsivä Rei Shimura kärvistelee kolmenkympin kriisissä, eikä suhde viskiä kittaavan Hugh'n kanssa helpota eloa. Kun Yhdysvaltain hallituksen virkamies tarjoaa Reille huippusalaista toimeksiantoa Japanissa, ei valinta ole vaikea. Rein tehtävä on paikallistaa Bagdadin kansallismuseosta varastettu antiikkiruukku. Jäljet johtavat Rein entisen rakastetun Takeon kesäasunnolle. Jälleennäkeminen on seurauksiltaan yhtä järisyttävä kuin Tokiota samaan aikaan ravisteleva taifuuni. Pian Rein kintereillä kärkkyvät skandaalilehdistö, paikalliset gangsterit, turkkilainen antiikkikauppias sekä Japanin ympäristöministeri. Onnistuupa Rei suututtamaan epäjapanilaisilla toilailuillaan myös tokiolaiset sukulaisensa.
Kuka on lopulta varastanut keneltä ja mitä? Onko syyllinen Takeo? Vai johtavatko mesopotamialaisen vuohiruukun sorkanjäljet toisaalle?Lainsuojaton ja pennitön Rei kerää kaiken sisunsa ja ryhtyy uhkayritykseen joka voi tietää makeaa voittoa, elinikäistä porttikieltoa Japaniin - tai pikaista kuolemaa.
Kahdeksas Rei Shimura dekkari Masseyltä. Erittäin hyviä kaikki.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Robb, J.D. (Nora Roberts): Kuoleman hurmio.
Alkuteos: Rapture in death. Suom. Satu Leveelahti.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-6889-0 (sid.) 28,50 e. Ilm. 1/2007. Kansikuva.
On vuosi 2058 ja heinäkuun viimeinen ilta. Eve Dallas ja Roarke viettävät kuherruskuukauttaan avaruudessa. Vielä on muutama pyörryttävän kiihkeä päivä jäljellä! Roarken omistama lomaparatiisi on keskeneräinen, joten muita matkailijoita ei ole häiritsemässä nuorenparin auvoa.
Keskellä yötä hääparin sviitin ovelta kuuluu kuitenkin vimmainen koputus. Kun Roarke avaa oven, sisään hoippuu nuori insinööri, joka on kauhusta suunniltaan. Hänen huonetoverinsa - hänkin nuori tietotekniikkainsinööri - keikkuu hirressä huoneen kattokruunusta.
Kaikki viittaa itsemurhaan, mutta miksi miehellä oli niin hurmioitunut hymy huulillaan?Järkyttynyt Eve ei voi olla miettimättä asiaa. Kun nuoripari palaa maahan, kummalliset, haltioituneet itsemurhat jatkuvat. Mikään ei näytä yhdistävän tapauksia toisiinsa. Sitten ruumiinavaus todistaa, että kaikilla vainajilla oli pieni palovamma aivoissaan. Määräsikö geneettinen poikkeama uhrien kohtalon? Vai toimivatko he tahtomattaan piilotajuisen ärsykkeen ohjaamina?
Neljäs dekkari suositussa Eve Dallas -sarjassa, joka kertoo kolmikymppisestä naiskomisariosta tulevaisuuden New Yorkissa. Aikaisemmin ilmestynyt: Alaston kuolema (2004), Kuoleman ikuistama (2005) ja Maineikas kuollessaan (2005).
Website for Author Nora Roberts.

White, Michale: Luciferin liittolainen.
Alkuteos: Equinox, 2007. Suom. Raimo Salminen.
Gummerus 2007.
ISBN 978-951-20-7205-7 (sid.) 29,50 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Isaac Newton yritti, mutta epäonnistui.
Yli 300 vuotta myöhemmin Mustan sfinksin veljeskunta on valmis saattamaan mestarinsa työn loppuun. Heidän päämääränään on luoda viisasten kivi, loputtoman vaurauden, ikuisen nuoruuden ja rajattoman vallan lähde. Tähtien asennot ovat jälleen suotuisat, ja veljeskunta on vain muutaman veitsenviillon päässä alkemistien ikiaikaisen unelman toteutumisesta. Oxfordin poliisin valokuvaajan Philip Bainbrigen amerikkalainen ex-vaimo, kirjailija Laura Niven kiinnostuu aluetta järkyttävistä nuorten naisten murhista. Miksi jokaiselta uhrilta on poistettu jokin sisäelin? Miten tapaukset liittyvät vuonna 1851 selvittämättä jääneeseen rituaalimurhien sarjaan? Entä kuka on seuraava uhri?
Laura, Philip ja heidän matemaatikkotyttärensä Jo kokoavat vimmaisesti murhamosaiikkia Newtonin tekstien, tietokoneella koodatun salakirjoituksen ja astrologisten karttojen avulla. Samaan aikaan Oxfordin alla kiemurtelevassa labyrintissa veljeskunta valmistautuu lopulliseen seremoniaansa. Vain muutama tunti ja vihoviimeinen ihmisuhri erottavat heidät liitosta itsensä Luciferin kanssa.
Luciderin liittolainen on Whiten ensimmäinen romaani, ja sen oikeudet on myyty 25 maahan. Kirja sisältää kiehtovan kuvaliitteen, jossa White kertoo jännitystarinan syntyyn vaikuttaneista historiallisista faktoista.
Arvosteluja:
- Pohjolan Sanomat 13.4.2007. Hannu Sarrala.
Lisätietoa: http://michaelwhite.com.au/

Uusia painoksia

Block, Lawrence: Kuoleman kutsu.
Alkuteos: Hope to Die, 2001. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2007. 2. p.
ISBN 978-951-20-7390-0 (nid.) Ilm. kevät 2007.
1. p. ilm. 2003 Book Studion kustantamana.
Lawrence Block DekkariNetissä.

Higgins, Jack: Saba
Alkuteos: Sheba. Suom. Karri Kokko.
Gummerus 2007. 3. p.
ISBN 978-951-20-7383-2 (nid.) Ilm. keväällä 2007.
1. p. ilm. 1995, 2. p. 1996.
Wikipedia - Jack Higgins.

Lang, Maria: Pimeä elokuun yö.
Alkuteos: Mörkögda augustinatt, 1956. Suom. Kyllikki Holmquist.
Gummerus 2007. 4. p.
ISBN 978-951-20-7389-4 (nid.) Ilm. kevällä 2007.
1. p. 1957 (Salama-sarja), 2. p. 1989 (Salama-sarja), 3. p. Gummerus 1994.
Wikipedia - Maria Lang.

Lang, Maria: Tanssi mun nukkeni.
Alkuteos: Docka vit, docka röd, 1982. Suom. Irmeli Sallamo.
Gummerus 2007. 2. p.
ISBN 978-951-20-7388-7 (nid.) Ilm. kevällä 2007.
1. p. ilm. 1983 Gummeruksen kustantamana.
Wikipedia - Maria Lang.


HelmiSlaughter, Karin: Kadotettu.
Alkuteos: Faithless, 2005. Suom. Annukka Kolehmainen.
Helmi 2007.
ISBN 978-951-556-100-8 (sid.)
Iltakävely metsässä muuttuu painajaiseksi, kun poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver ja patologi Sara Linton löytävät nuoren tytön ruumiin. Selviää, että tyttö on haudattu elävänä maahan. Ruumiinavaus paljastaa lisää hirveitä yllätyksiä. Jäljet johtavat suljettuun uskonnolliseen yhteisöön, joka kuhisee kammottavia salaisuuksia. Saran kauhuksi hänen kovia kokenut siskonsa Tessa tuntuu liittyvän lahkon toimintaan.Kadotettu on Karin Slaughterin huippusuositun Grant County -sarjan viides osa.
Karin Slaughter DekkariNetissä.


 

Johnny Kniga

 

Grytten, Frode: Sylissä synkän virran.

Alkuteos: Flytande bjørn, 2005. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2007.
ISBN 978-951-0-32239-0 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2007.
Helle on vallannut uneliaan Oddan pikkukaupungin, joka täyttyy yhtäkkiä toimittajista ja kuvaajista. Auto on päätynyt jokeen. Sitä on ajanut nuori Peder Guttormsen, jonka tiedetään riidelleen vastaanottokeskuksen serbien kanssa. Surmaa selvittävät veljekset Robert ja Frank, kumpikin tahollaan.
Robert on Bergens Tidenden paikallistoimittaja, Frank paikallisen poliisin päällikkö. Heitä yhdistää ja erottaa Irene, Frankin vaimo. Kääntääkö nuoren miehen kuolema Oddan nousuun aallonpohjasta, jonne sulattamon konkurssi on kaupungin sysännyt?
Grytten luo salaisuuksien ja valheiden verkon, joka tunnelmaltaan tuo mieleen Roman Polanskin Chinatownin.
Jälleen uusi erittäin kiinnostava norjalainen dekkaristi. Grytteniltä on aiemmin suomennettu novellikokoelma Popmusiikkia. Nyt ilmestyvä Sylissä synkän virran oli Norjan Lasiavain-ehdokas Pohjoismaiden parhaaksi rikosromaaniksi 2006:
Lisätietoa: Wikipedia - Frode Grytten.


 

Karisto


Kotimaiset

Ulkomaiset

Child, Lee: Vihollinen.
Alkuteos: The Enemy, 2004. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4836-7 (sid.) Ilm. 3/2007. Kansikuva.
On uudenvuodenpäivä 1990, ja maailma muuttuu nopeammin kuin moni suostuu uskomaan. Berliinissä hakataan muuria kappaleiksi, ja kylmä sota ei enää kaipaa sotilaitaan. Pian Yhdysvalloilla ei ole enää vihollista.
Majuri Jack Reacher, sotilaspoliisin päivystävä upseeri maavoimien suuressa tukikohdassa Pohjois-Carolinassa, saa hälytyssoiton juhlahumun keskellä: tukikohdan viereisessä bordelli-motellissa makaa kuollut kenraali. Ongelmista pienimpiä on hänen luonnollinen kuolemansa vähemmän kunniallisissa olosuhteissa. Miksi hänen salkkunsa on kateissa, ja miksi hänen vaimonsa löytyy surmattuna? Onko Jack Reacherin vihollinen vanhan maailman viimeinen mohikaani - vai uuden maailman ensimmäinen?
Seitsemäs suomennettu dekkari Lee Childiltä.
Lee Child DekkariNetissä.

Picoult, Jodi: Koruton totuus.
Alkuteos: Plain Truth, 2000. Suom. Tytti Träff.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4837-4 (sid.) Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Pennsylvanian amish-yhteisön idyllinen rauha järkkyy, kun erään maatalon navetasta löytyy vastasyntyneen vauvan ruumis. Tapaus järkyttää koko Lancasterin piirikuntaa, mutta poliisitutkinnassa paljastuu jotain vieläkin tyrmistyttävämpää: aihetodisteiden valossa näyttää siltä, että vauva on surmattu ja että sen on tehnyt lapsen oma äiti, kahdeksantoistavuotias naimaton amishtyttö. Tapaus osoittautuu kovaksi pähkinäksi myös suurkaupungin juristille, joka astuu myrskyn silmään puolustamaan nuorta Katie Fisheriä?
Kun asianajaja Ellie Hathaway tulee amishien pariin, kulttuurien yhteentörmäys on väistämätön. Ensi kertaa nousujohteisen uransa aikana Ellie joutuu tekemisiin täysin omastaan poikkeavan oikeusjärjestelmän kanssa. Hänen pitää tunkeutua syvälle "maan hiljaisten" maailmaan, ennen kuin hän pystyy lähestymään Katieta tämän omilla ehdoilla. Mutkikasta vyyhteä selvittäessään Ellie joutuu kasvokkain myös omien pelkojensa ja toiveidensa kanssa, kun hänen elämäänsä ilmestyy mies menneisyydestä.
Hienoviritteisestä psykologisesta tutkielmasta jännittäväksi oikeussalidraamaksi kehittyvä Koruton totuus maalaa eteemme kiehtovan kuvan amishien elämästä. Kirja on koskettava tarina rakkauden siteistä, ystävyydestä ja sydäntä raastavan vaikeista valinnoista.
Lisätietoa: www.jodipicoult.com.

Uusia painoksia

Child, Lee: Painostaja.
Alkuteos: Persuader. Suom. Tero Kuittinen.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4848-0 (nid.) Ilm. 2/2007.
4. p.
1. p. ilmestyi syksyllä 2005.

Jokinen, Seppo : Koskinen ja siimamies.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4850-3 (nid.) Ilm. 3/2007.
7. p.

Jokinen, Seppo: Koskinen ja raadonsyöjä.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4585-4 (nid.) Ilm. 3/2007.
6. p.

Jokinen, Seppo: Koskinen ja pudotuspeli.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4849-7 (nid.) Ilm. 3/2007.
7. p.

Jokinen, Seppo: Koskinen ja taikashow.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4827-6 (nid.) Ilm. 3/2007.
5. p

Jokinen, Seppo: Koskinen ja kreikkalainen kolmio.
Karisto 2007.
ISBN 978-951-23-4284-6 (nid.) Ilm. 3/2007.
4. p.
Viisi ensimmäistä komisario Koskis-dekkaria ilmestyy uusina pokkaripainoksina maaliskuussa 2007,.
Seppo Jokinen DekkariNetissä .


 

Kustannus-Makela


Matintupa, Tuula T.: Piippo ja katala kumppani.

Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-701-9 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Uteliaat pikkupojat murtautuvat jokirannasta löytämäänsä hylättyyn autoon ja tekevät karmean löydön: takaluukkuun on tungettu kuollut mies. Uhri on pientä nahkaompelubisnestä pyörittänyt Seppo Mähönen. Henkirikosta tutkiville poliiseille kuten myös syömishäiriön vuoksi invalidisoituneelle vaimolle selviää, että mies on etsiskellyt itselleen seuraa internetistä väärän henkilöllisyyden turvin.
Tuula T. Matintuvan kymmenennessä dekkarissa rikoksia ratkoo jälleen omalaatuinen komisario Aleksanteri Piippo yhtä persoonallisine kollegoineen. Ajankohtaisen aiheen, nettideittailun, ympärille rakentuva tarina on Matintupaa parhaimmillaan: railakasta huumoria, oivaltavaa henkilökuvausta ja nasevaa dialogia.
Kymmenes dekkari Tuula T. Matintuvalta.
Lisätietoa: Tuula T. Matintupa - Tampereen kaupunginkirjasto.

Palmgren, Eila: Ei kahta kolmannetta.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-702-6 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Sanna on melkein unohtanut lapsuutensa murhenäytelmän: isä tappoi mustasukkaisuuden puuskassa vaimonsa juhannusyönä. Katkeroitunut täti pitää vauraan maalaistalon ohjat tiukasti käsissään ja punoo juonia Sannan varalle. Läheisen rantamökin vuokrannut rikosylikomisario Joonas Auerva joutuu kesken lomansa sekaantumaan tapahtumiin, ja hänen toimittajavaimonsa Katariina Metsälän pahat aavistukset osoittautuvat aiheellisiksi.
Eila Palmgrenin neljännen jännitysromaanin taustana on jylhä syrjäseutu, jonka muinaiset asukkaat tavoittelivat onnea ja menestystä uhraamalla nuoren neidon. Tuhannen vuoden takaiset vaiheet limittyvät tarinassa taidokkaasti nykyihmisten häikäilemättömiin pyrkimyksiin.
Eila Palmgrenin neljäs dekkari.
Eila Palmgren DekkariNetissä.

Vuoristo, Aira: Hiisi vieköön hengen.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-703-3 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Hiidenkirnuista kiinnostunut historianopettaja katoaa ja löytyy kuolleena yhden syvän kirnun pohjalta. Hänet on pyytänyt paikalle toimittaja lehdestä, jota ei ole olemassakaan. Kuka esiintyi toimittajana ja miksi opettaja surmattiin? Löytyykö verityölle motiivi uhrin yksityiselämästä vaiko kunnallispolitiikan kiemuroista?
Rovaniemen oman murharouvan Aira Vuoriston kuudennessa jännitysromaanissa henkirikostutkimusta johtaa jälleen rikoskomisario Pietari Päre. Lapin ihmisiä ja oloja todenmakuisesti kuvaava klassinen arvoitusdekkari pitää lukijan lujasti näpeissään loppuratkaisuun saakka.
Kuudes jännitysromaani Vuoristolta.
Aira Vuoristo DekkariNetissä.


 

LIKE


Kotimaiset

Pasanen, Eero: Kononen ja naulamurhat.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-936-0 (sid.) 25 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Rikostarkastaja Martti Kononen saa ratkaistavaksi kaksi makaaberilla tavalla yhteen liittyvää murhaa. Jäljet johtavat Neuvostoliiton aikaisiin, Kostamuksen rakennustöiden hurjiin vuosiin. Nuori Kononen sysättiin silloin sivuun suomalaisen insinöörin kuolemansyyn tutkimuksista. Nyt 130-kiloisen rikostarkastajan yli ei enää kävellä. Kononen ryhtyy selvittämään suuruudenhullun vuorineuvoksen, kokaiinikoukkuun jääneen entisen poliisin, hometalokaupoissa kaiken menettäneen autonkuljettajan ja tunnevammaisen monialahuijarin kytkentöjä. Sapattivapaa Espanjassa ja sen päälle töölöläisestä kapakkalähteestä pulpahtanut tiedon muru saavat kompuroivan Konosen lopullisesti jaloilleen ja rosvot polvilleen.
Eero Pasanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Ellroy, James: Hurmeinen kuu.
Alkuteos: Blood on the Moon, 1985. Suom. Juha Ahokas.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-919-2 (sid.) 27 e. Ilm. 1/2007. Kansikuva.
Kolmiosaisen Lloyd Hopkins -sarjan ensimmäinen osa ja ensimmäinen suomennos.
Etsiväylikonstaapeli Lloyd Hopkins rakastaa työtään, perhettään, naisia ja viattomuutta. Taitava ja tarkkavaistoinen Hopkins kiitää Los Angelesin yössä pelastamassa sieluja omansa kustannuksella. Hopkinsin haastajaksi nousee murhaaja, joka pelastaa viattomia viemällä heidän henkensä. Niin nerokkaasta sarjamurhaajasta on kyse, että kahdenkymmenen vuoden aikana tehtyjä rikoksia ei ole yhdistetty toisiinsa, vaan kuolemat on luokiteltu itsemurhiksi. Miesten kohtaaminen kasvaa klassiseksi hyvän ja pahan taisteluksi.
Hurmeinen kuu aloittaa kolmiosaisen Lloyd Hopkins -sarjan vahvasti. Se alkaa Los Angelesista vuoden 1965 mellakoista, joissa Hopkins hankkii kannuksensa, ja siirtyy 18 vuotta eteenpäin sarjamurhaajaan kannoille. Kirja julkaistiin alun perin vuonna 1984. Se oli ensimmäinen koskaan julkaistu sarjamurhaaja-tarina ja James Ellroyn kirjoista ensimmäinen, josta tehtiin elokuva (Cop, 1987).
Like on julkaissut James Ellroylta Los Angeles -kvartetin (Musta Dahlia, Hollywood - Suuri tyhjyys, L.A - Langennut kaupunki sekä White jazz - Musiikkia pimeästä) ja Alamaailma trilogian ilmestyneet kaksi osaa (Amerikan tabloidi ja Cold Six Thousand - Verirahat) sekä omaelämäkerran Muistoja pimeästä ja uran alkuvaiheessa kirjoitetut Brownin sielunmessu ja Erittäin salainen.
Läpimurtoteos Musta Dahlia saa elokuvaensi-iltansa joulukuussa 2006.
James Ellroy DekkariNetissä .

Frimansson, Inger: Varjo vedessä.
Alkuteos: Sguggan i vattnet, 2005. Suom. Anu Tukala.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471-905-6 (sid.) 28 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Kiusattu Justine Dalvik tappoi kiusaajansa kuusi vuotta sitten. Hänen elämänsä on sen jälkeen kulkenut rauhallisesti, ja kiinni jäämisen riski pienenee päivä päivältä. Menneisyydestä alkavat kuitenkin kiinnostua sekä poliisi että vainajan suku, ja Justinen painajaisissa uhri pyrkii pintaan järven pohjasta. Asiaa tutkivat seuraavat jälkiä Justinen suureen kivitaloon Mälarenin rantaan. Justine tuntee köyden kiristyvän kaulansa ympärillä...
Varjo vedessä on itsenäinen jatko-osa rikosromaanille Hyvää yötä rakkaani (Like, 1999) ja viides suomennos.
Inger Frimansson (s. 1944 Tukholmassa) päätti jo nuorena tulla kirjailijaksi, mutta aloitti kirjoittamisen journalistina. Kirjailijaksi hän ryhtyi vuonna 1984. Läpimurtoteos oli Hyvää yötä rakkaani, jonka Ruotsin Dekkariakatemia valitsi Vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi. Saman palkinnon sai myös Varjo vedessä. Juryn perustelujen mukaan "kirja on pienillä keinoilla hiipivän jännityksen rakentava, syvästi eläytyvä ihmiskuvaus". Frimansson on ainoa kirjailija, jolle palkinto on myönnetty kahdesti.
Frimanssonin kirjoja julkaistaan Ruotsin ja Suomen lisäksi Norjassa, Latviassa, Hollannissa, Tanskassa, Bulgariassa, Espanjassa ja Saksassa. Hän asuu Södertäljessä miehensä kanssa ja on kahden aikuisen tyttären äiti. Hän on julkaissut myös runoja, novelleja ja nuortenromaaneja.
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Mina, Denise: Kammio.
Alkuteos: Sanctum, 2002. Suom. Risto Raitio.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-788-3 (sid.) 28 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Huom! Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2006.
Mies joutuu selvittelemään murhaa, josta hänen vaimonsa on joutunut elinkautiseen vankeuteen.
Lachlan Harriot on sokissa. Hänen vaimonsa Susie on tuomittu sarjamurhaajan murhasta. Susie on arvostettu oikeuspsykiatri ja kuollut mies oli hänen asiakkaansa. Miten hän voisi tappaa? Ellei Harriot onnistu keräämään aineistoa valitukseen, Susie saa elinkautisen vankeusrangaistuksen ja joutuu pois perheensä ja kaksivuotiaan tyttärensä luota.
Harriot on vakuuttunut vaimonsa viattomuudesta. Mutta hänen vimmattu totuudenetsintänsä alkaa herättää enemmän uusia kysymyksiä kuin vastata vanhoihin. Miksi Susie on varastanut vankilasta asiakirjoja? Mikä hänen suhteensa tapettuun vankiin oli? Ja mitä hän piilottelee työhuoneessaan? Asiat mutkistuvat mutkistumistaan ja ajavat Harriotin vaikean päätöksen eteen: hänen pitää päättää, mitä tehdä sokeasta himosta, väkivallasta ja seksuaalisista pakkomielteistä kertovilla todisteilla...
Denise Mina on nuori skottidekkaristi, jonka läpimurto oli teokset Garnethill, Pako ja Päätös käsittävä Glasgow-trilogia.
Denise Mina DekkariNetissä.

Like-pokkari -sarja (uusia painoksia)

Ellroy, James : Hollywood - suuri tyhjyys.
Like 2007.
ISBN: 952-471-846-4 (nid.) 10 e.

Fossum, Karin : Hullujenhuone.
Like 2007.
ISBN 952-471-857-8 (nid.) 10 e.

Mina, Denise : Päätös.
Like 2007.
ISBN 952-471-925-4 (nid.) 10 e.Loki-Kirjat


Collins, Michael: E. Robert Pendeltonin salattu elämä.
Alkuteos: The Secret Life of E. Robert Pendleton, 2006. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2007.
ISBN 978-951-825-051-0 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
E. Robert Pendletonin kohuttu ja kehuttu esikoisromaani poikii hänelle luovan kirjoittamisen lehtoraatin eksklusiivisessa Bannockburn Collegessa USA:n keskilännessä. Pendleton ei kuitenkaan esikoisensa jälkeen ole onnistunut kirjoittamaan mitään merkittävää, viime vuosina ei kerta kaikkiaan mitään, ja hänen uransa ja elämänsä ovat romahduksen partaalla. Kun hänen vanha ystävänsä, menestyskirjailija Allen Horowitz, kutsutaan collegeen vierasluennoitsijaksi, epätoivoinen Pendleton yrittää itsemurhaa, mutta epäonnistuu ja joutuu lähes täysin halvaantuneena pyörätyuoliin. Häntä ryhtyy hoivaamaan Adi Wiltshire, ikuinen opiskelija, jonka väliintulo pelasti Pendletonin hengen. Wiltshire löytää Pendletonin kellarista laatikollisen omakustanneromaania nimeltä Huuto ja saa sen julkaistuksi Horowitzin avulla, Pendletonin tietämättä. Kirjasta tulee bestseller, jonka huomaa myös vanhoja murhia tutkiva konstaapeli Jon Ryder. Ryder tunnistaa tarinassa yhtäläisyyksiä vuosia vanhaan, selvittämättömään pikkutytön murhaan ja ryhtyy tutkimaan asiaa.
Collins on aikaisemmin julkaissut novellikokoelman ja viisi romaania, joista on suomennettu kolme: Totuuden vartijat (2001), Haudanryöstäjät (2002) ja Kadotetut sielut (2004).
Michael Collins DekkariNetissä.


 

Minerva


Markkula, Hannes: Murha rikostoimittajan silmin
:
suomalaisia rikoksia Kyllikki Saaresta Bodomiin.
Minerva 2007.
ISBN 978-952-492-015-5 (sid.) Kansikuva.
Kytäjän kartanon kolmoismurha. Töölänlahden sukellusvene. Järkyttävä uunimurha. Mallipoliisista rikolliseksi. Myyrmannin pommi. Tony Halme. Bodomin viimeinen näytös.
Murha rikostoimittajan silmin vie lukijan tunnetuimpien suomalaisten rikosten tapahtumapaikoille 1960-luvulta tähän päivään. Markkula kuvaa mukaansatempaavasti rikostoimittajan haastavaa ja välillä hengenvaarallistakin työtä, valottaa rikosten taustoja ja poliisin toimintaa. Kirja sisältää autenttisia kuvia rikospaikoilta.
Hannes Markkula on legendaarinen Ilta-Sanomien rikostoimittaja ja uutispäällikkö, joka on kirjoittanut suomalaisesta väkivallasta 1960-luvulta lähtien. Hän on julkaissut 13 teosta mm. Bodomin murhat ja seuraavat dekkareita:
Koston piikki on terävä (1984), Komisario parka (1985), Ottakaa hänet kiinni (1985), Saarnamies on surmattu (1987),
Lapseni on siepattu (1991), Kasinopelurin kuolemantuomio (1993), Väärä mies vastasi (1998).
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 20.1.2007 Irma Stenbäck.


 

Myllylahti

Linna, Martti: Ahventen Valtakunta.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 16).
ISBN 978-952-202-067-3 (sid.) 26,50 e. Ilm. 03/2007. Kansikuva.
Ilpo Kauppinen on mies, joka rakastaa kalastamista. Lisäksi hän rakastaa Hilkkaa, sillä Hilkan mieli on kuin järvi: joskus se samentuu, mutta tekee sen niin hitaasti että siihen ehtii tottua.
Kun Hilkka katoaa, saa rikosylikonstaapeli Reijo Sudenmaa elämänsä vaikeimman tehtävän. Hänen on löydettävä vaimo miehelle, joka haluaa vain ahvenia. Ja niin kuin Sudenmaalla ei olisi omiakin murheita: kotona odottaa neljätoistavuotias melkein-vaan-ei ihan nainen pulloon sukeltanutta äitiään.
Martti Linnan esikoisromaani, kaupallisin periaattein toimivasta päiväkodista kertova Syysmarkkinat ilmestyi Otavan kustantamana vuonna 2005.
Martti Linna (s. 1966 Kivijärvellä) on haminassa asuva metsätalousinsinööri ja vapaa kirjoittaja. Kahden romaanin lisäksi hän on kirjoittanut muun muassa novelleja, kolumneja ja pakinoita.
Ahventen Valtakunta oli loppukilpailussa Kouvolan Dekkaripäivien dekkarikäsikirjoituskilpailussa vuonna 2006.
Arvosteluja:
- Keskisuomalainen 3.8.07. Helena Miettinen.
- Ruumiin kulttuuri 3/2007. Risto Raitio.
- Kymen sanomat ???

Murha myllyssä
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 18).
Jännitysnovelleja.
ISBN 978-952-202-074-1 (sid.) 24,50 e. Ilm. 04/2007. Kansikuva.
Valikoima MurhaMylly -sarjassa jännitysromaaneja julkaisseiden kirjailijoiden jännitysnovelleja.
Kirjailijat esittelevät kokoelmassa myös itsensä sekä kirjallisen tuotantonsa.
Kirjoittajat: Ata Hautamäki, Eija Jansson, Marcus Karppi, Ritva Kokkola, Martti Linna, Sisko Lännenmäki, Seppo Parkkonen, Jouko Raivio, Ritva Sarkola, Tero Somppi, Sakari Vainikka.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Pohjolan Sanomat 23.5.2007. Annukka Kantola ja Sari Pelttari-Heikka.

Sarkola, Ritva: Mauri Sariola ja maksetut viulut.
Myllylahti 2007.
ISBN 978-952-202-071-0 (sid.) Kansikuva.
Elämäkertaromaani Mauri Sariolasta.
Mauri Sariola oli tuottelias ja suosittu kirjailija. Hänen kirjojaan käännettiin useille kielille ja niitä on painettu yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta. Kirjailija oli aina jonkinlaisessa pulassa eli kuten hän itse sanoi, että kun ei neljäänkymmeneen rikastunut eikä viiteenkymmeneen viisastunut, niin tuskin sellaista ihmettä myöhemminkään tapahtuu, mutta elämä ainakin oli täyteläistä ja siinä oli elämän maku. Usein Mauri Sariola pohti elämäänsä ja elämäntapansa seurauksia. Krooniseen rahapulaan ei vain näyttänyt auttavan mikään. Kirjailija joutui toistuvasti ihmettelemään, miksi raha ei riitä. Ehkä se johtui siitä, että hänellä oli ruhtinaalliset tulot, mutta suurruhtinaan menot. Viski oli kallista ja kortti vei.
"On tullut elettyä raikulipojan elämä. Yläkerran isäntä siitä tuskin kovasti mieltään pahoittaa, kun on antanut tähän mennessäkin sopivassa määrin kurjuutta ja loistoa. Haukkuja ja kiitosta, ja Tuulan. Kelpaa tästä sinnekin lähteä kun aika on."
Mauri Sariolan elämäkertaromaanin toinen osa kertoo kirjailijan elämästä Tuulan tapaamisen jälkeen, sisältäen vuodet 1968 - 1985. Ritva Sarkola - Hållmanska - oli Maurin luotettu, läheinen ystävä ja keskustelukumppani.
Ensimmäinen osa Mauri Sariola -aika velikulta. (Sarkola - Jokisalmi Myllylahti Oy 2005)
Ritva Sarkolan aikaisempi kirjallinen tuotanto:
- Mauri Sariola - Aika velikulta, elämäkertaromaani I osa (2005)
- Kuoleman kirkko (Dekkari 2006)
- Kuusitoista dekkaria ja yksi avioliittoromaani.

Somppi, Tero: Tukikohta : Helsinki.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 17).
ISBN 978-952-202-068-0 (sid.) 27,40 e. Ilm. 03/2007. Kansikuva.
Murha- ja salakuljetusvyyhti Natoajan Suomessa
Santahamina on Naton tukikohta. 800 amerikkalaista harjoittelee sotaa. Dollari käy Taco Bellissä ja Radio Uncle Sam soittaa rokkia. Rikospoliisi Mikko Vuori tutkii merestä löytyneen ruumiin tapausta rutiinijuttuna ja ihmettelee kaupungin lukuisia huumeyliannostuksia. FBI-agentti Joe Rossi tylsistyy Washington DC:n päämajassa ja muistelee kaiholla aikojaan Suomessa. Kumpikaan ei aavista joutuvansa uransa kiperimmän paikan eteen ja yhteistyöhön keskenään. Tero Sompilta on aikaisemmin ilmestynyt jännitysromaanit Kuka murhasi Asikaisen (2005) ja Tuomion konsertti (2006).
Tero Somppi DekkariNetissä.

Vainikka, Sakari: Nodin maa.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 15).
Jännitystä teatteri- ja musiikkimaailmasta
ISBN 978-952-202-066-6 (sid.) 26,80 e. Ilm. 03/2007. Kansikuva.
Säveltäjä Axel Hjort jää tulematta oman teoksensa kantaesitykseen. Tapauksen taustalla on hämärä vyyhti, jonka selvittäminen tulee komisario Mikael Kosken tehtäväksi. Uhkaavat tilanteet ja uudet haasteet seuraavat toisiaan. Jäljet johtavat Nodin maa -nimiseen teatteriin, sen outoon ohjelmistoon ja henkilökuntaan sekä Kallion kirkon kolumbaarioon. Kosken tutkinta kestää neljä päivää, joiden aikana selviää kolmen taiteilijakohtalon synkkä salaisuus. Kertomuksen taustalla häilyy ikiaikainen raamatullinen myytti salakielisine sanomineen.
Vainikan esikoisdekkari Sardes ilmestyi v. 2005.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 7.6.2007.


 

Otava


Kotimaiset


Mäki, Reijo: Ehtookellot.
Otava 2006.
ISBN 978-951-1-21807-4 (sid.) 29,60 e. Ilm. 2/2007.
Rikostarinoita.
Näissä tarinoissa lukija koukutetaan tutun lempeällä niskaotteella karskinletkeästä trilleristä tummaakin tummempiin syövereihin, alkoholin ensimmäisestä puraisusta hyvän matkaa pitkin mieron tietä aina Aurajoen pinnan alle. Kolmestatoista jutusta viidessä on päähenkilönä Jussi Vares.
Nimitarinassa vanha Jussi Vares toimii vuonna 2035 drive in -bordellin portsarina Turussa, rappeutuneessa ja rikollisuuden jäytämässä kaupunkihelvetissä. Kun muuan tyttö pyytää apua, Vares ei saata aavistaa, mitä edestään löytää. Lisäksi karautetaan taksilla Raision Alkoon hakemaan valtakunnan viimeistä vinettopulloa, etsitään murhamiestä Naantalin Muumimaailmasta, vietetään suomalaisen iskelmätaivaan sammuneen kiintotähden Tuomas "Tommy" Tuulosen muistojuhlaa seurustelu­ravintola Uudessa Apteekissa sekä kuullaan hieman toisenlainen totuus eräästä maailmankuulusta filantroopista ja hyväntekijästä.
Ja miten käy, kun emansipoitunut pohjoinen naiskauneus ottaa mittaa latinoroiston stiletistä?
Eturivin jännityskirjailija ja jäljittelemätön tarinaniskijä Reijo Mäki on Ehtookellojen tarinoissa omimmillaan. Sutkaukset sinkoilevat luotejakin tiuhempaan eivätkä jallushotit lopu Uuden Apteekin tiskiltä.
Reijo Mäen ja Jussi Vareksen menestystarina jatkuu muun muassa 12. tammikuuta 2007 ensi-iltaan tulevan V2 - Jäätynyt enkeli -elokuvan siivittämänä.
Ehtookellot julkaistaan kirjan kanssa samanaikaisesti myös Otavan äänikirjana.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Nuotio, Eppu: Kosto.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21676-6 (sid.) 33,10 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva .
Pii Marinin pitkä sairausloma päättyy ja hän joutuu keskelle tv-studion hallitsematonta kaaosta: aluetoimituksessa kuvataan Isoveljen suosittua maakuntaversiota. Piin palattua Isoveljessä tapahtuu jotakin, jota tuotantotiimi ei ole ennakoinut käsikirjoituksessa. 25-vuotias Liina Palonen löytyy kuolleena saunan kaakelilattialta kameroiden välittäessä suoraa kuvaa katsojille. Isoveli-talosta tulee poliisin eristämä rikospaikka, ja henkirikoksen tutkinta tuo ylikomisario Juha Heinon ja Piin jälleen yhteen. Heinon ja Piin välillä kipinöi, mutta onko suhteella mitään mahdollisuuksia kun murhajahti vie yhä vaarallisemmille poluille? Uudessa trillerissään Nuotio kuvaa vetävästi televisioviihteen ääri-ilmiöitä. Romaanista on suunnitteilla elokuva, jonka tuottaa MRP Matila Röhr Productions Oy.
Kosto ilmestyy heti tuoreeltaan myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.
Kirja ilmestyy myös Otavan äänikirjana 4/2007.
Eppu Nuotion toinen dekkari. Esikoisteos Musta ilmestyi keväällä 2006.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Harvey, John: Kylmää valoa.
Alkuteos: Cold light, 1994. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2007. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-20635-4 (sid.) 30,40 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Joulunpyhät sujuvat totutun kaavan mukaan Nottinghamin poliisiasemalla, kunnes nuori sosiaalityöntekijä Nancy Phelan katoaa. Komisario Resnick tuntee tapausta kohtaan tavallista suurempaa mielenkiintoa, sillä hän näki Phelanin juuri ennen katoamista. Pääepäilty on nuori isä, joka on uhkaillut Phelania sosiaalitoimistossa. Tutkimukset eivät kuitenkaan etene. Joulu vaihtuu uudeksi vuodeksi surumielisen bluesin tahdissa. Silloin saapuu ensimmäinen kasetti ja vahvistaa poliisien epäilykset: he ovat tekemisissä vaarallisen ja ovelan psykopaatin kanssa.
Harveyn kuudes Resnick-dekkari.
John Harvey DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Kadonneiden miesten metsä.
Alkuteos: Fångvårdskolonin som försvann, 1979. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21470-0 32,50 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Dekkari !!!???
Hirtehinen pienosromaani 1970-luvun ruotsalaisen kansankodin nurjasta puolesta ja uskonsa virkavaltaan menettävästä ylikonstaapelistä, joka päättää kadota.
Onhan nyt käsittämätöntä leväperäisyyttä, että kokonainen lakkau­tettu työsiirtola voi kadota kartalta, tuumii rikosylikonstaapeli Nalle Lindgren. Valmiiksi kapinamielellä oleva Lindgren päättää protestiksi kadota itsekin - kyllä kai poliisin häviäminen sentään huomataan. Ja mikä olisikaan parempi piilopaikka kuin työsiirtola, jota ei virallisesti ole olemassa. Vanhaan rakennukseen keskelle metsää päätyy erilaisista syistä kolme muutakin miestä. Yhdessä he ryhtyvät pohtimaan ruotsalaisen yhteiskunnan tilaa ja keinoja ongelmien korjaamiseksi.
Kukaan ei ilmesty etsimään kadonnutta poliisia, ja tunnelma metsäleirissä kiristyy. Sitten miehille tarjoutuu tilaisuus toimia.
Wallander-dekkareillaan suomalais­lukijoiden suosikkikirjailijaksi noussut Henning Mankell käsittelee 1970-luvun lopulla kirjoittamassaan yhteiskunnallisessa pakotarinassa samoja teemoja, joista hänet nykyään tunnetaan kautta maailman. Mankellin kirjoja on nyt myyty Suomessa yli miljoonan kappaleen verran.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Qiu Xialong: Musta sydän.
Alkuteos: When red is black, 2004. Suom. Juhani Lindholm.
Otava 2007. (Crime Club).
ISBN 978-951-1-21422-9 (sid.) 30,40 e. Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Runoutta harrastavan shanghailaisen ylikomisario Chen Caon kolmas juttu
Ylikomisario Chen Caon loma keskeytyy, kun iäkäs kirjailijatar Yin Lige löydetään murhattuna. Kirjailijatar asui elämää kuhisevassa shikumen-talossa eikä nauttinut naapureidensa suosiota.
Yinin kuolema on myös poliittisesti arkaluontoinen, sillä hänet tunnettiin omaelämäkerrallisesta romaanistaan, joka käsitteli kulttuurivallankumouksen vuosia ja punakaartin toimintaa.
Kun väärä henkilö uhkaa tulla tuomituksi murhasta, on komisario Chenin otettava ohjat käsiinsä.
Qiu Xialong DekkariNetissä .

Wahl, Mats: Lumi peittää jäljet.
Alkuteos: Tjafs, 2002. Suom. Nora Schuurman.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21129-7 (sid.) 28,20 e. Ilm. 1/2007. Kansikuva.
Pienen ruotsalaispaikkakunnan metsästä, ulkoilupolun varrelta, löytyy lumen peittämä nuoren maahanmuuttajamiehen ruumis. Häntä on ammuttu päähän.
Tutkimukset johdattavat rikospoliisi Forsin paikkakunnan nuorten keskuuteen.
Tunnettu ruotsalaiskirjailija Mats Wahl (s. 1945) on ajan hermolla. Hän kuvaa ja arvostelee yhteiskuntamme tunnevammaisuutta: ihmisten välinpitämättömyyttä, vastuun välttelyä, turtuneisuutta, rahan valtaa. Lumi peittää jäljet on itsenäistä jatkoa Wahlin vuonna 2005 suomennetulle kirjalle Näkymätön, josta on tehty myös elokuva.

Uusia painoksia

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää.
Joensuun yhdeksän Harjunpää -dekkaria ilmestyy uutena yhtenäisenä sarjana.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja pyromaani.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21708-4 (sid.) Ilm. 1/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja kapteeni Karhu.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21709-1 (sid.) Ilm. 2/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja ahdistelija
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21710-7 (sid.) Ilm. 3/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja poliisin poika
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21711-4 (sid.) Ilm. 4/2007.
Uusi painos.

Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja heimolaiset.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21712-1 (sid.) Ilm. 5/2007.
Uusi painos.

Ludlum, Robert: Scarlatti.
Alkuteos: The Scarlatti, 1971. Suom. Erkki Hakala.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21104-4 (sid.) 26,10 e. Ilm. 2/2006.
Robert Ludlumin esikoistrilleri, ilm. 1971.
Ilmestynyt suomeksi ensimmäisen kerran v. 1975.
- Wikipedia: Robert Ludlum.

Uusia painoksia Seven -sarjassa .


 

Pilot kustannus


Leka, Marla: Tiara
.
Pilot-kustannus 2007.
ISBN 978-952-464-571-3 (nid.) Ilm. kevät 2007. 28 e.
Museosiivous ja toinen työ vihannestukun pakkaajana täyttävät Kaijan, suurperheen äidin elämän. Työttömästä ja alkoholisoituneesta puolisosta ei juuri ole tukea sen paremmin elannon hankkimisessa kuin lasten kasvattamisessakaan.
Eräänä päivänä Kaija tekee yllättävän löydön siivouskomerostaan. Lattialla lojuu ruumis! Automaattisesti, kuin unessa, hän jatkaa omiin uomiinsa ajautunutta elämäänsä ja päättää hankkiutua eroon koko asiasta yksinkertaisesti saattamalla oman valtakuntansa, siivouskomeron, entiseen tilaansa. Tilaan, jossa kaikki ympärillä olevat asiat ovat tuttuja ja turvallisia, ja kuuluvat hänen ympärilleen.
Pian Kaija huomaa, että hänet on tahtomattaan temmattu mukaan tapahtumiin, jotka mullistavat hänen elämänsä. Hän on keskellä peliä, jonka seurauksena hän on saattanut itsensä ja koko perheensä häikäilemättömän rikollisjoukon silmätikuksi.

 


 

Readme.fi

Cerasini, Marc: 24 - Troijan hevonen.
Alkuteos: 24 - Trojan horse, 2007. Suom. Marko Niemi.
Readme.fi 2007.
ISBN 952-5655-09-1 (sid.) 24,50 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Vaikutusvaltaisen kansainvälisen johtajan odotetaan liittyvän Hollywoodin eliittiin tähtiä vilisevässä juhlatilaisuudessa, joka televisioidaan ympäri maailmaa... Mutta turvallisuus on vakavasti uhattuna - ja kehitteillä olevan juonen tarkoitus on muuttaa Los Angelesin Chamberlain-auditorio kaameaksi teurastamoksi.
Kun CTU:n kyberyksikön havaitsema, verkossa toimiva "troijalainen" aiheuttaa punaisia varoitussignaaleja, omia teitään kulkeva agentti Jack Bauer kutsutaan taistoon. Hänellä on alle kaksikymmentäneljä tuntia aikaa estää käsittämätön tuhoisku - televisioitu verilöyly, jonka tarkoitus on kaataa ulkomainen hallitus ja tuoda terrori miljooniin amerikkalaisiin kotitalouksiin.
Ennennäkemätön kausi suosittuun TV-sarjaan!
Lisätietoa: Wikipedia - 24 (televisiosarja).

Collins, Max Allan: CSI : synnin kaupunki.
Alkuteos: CSI: Sin city, 2007. Suom. Riitta Santala-Köykkä.
Readme.fi 2007.
ISBN 952-5655-10-5 (sid.) 24,50 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Lynn Pierce vaikutti hartaalta kristityltä, uskolliselta vaimolta ja kunnon äidiltä. Hän jätti kuitenkin jälkeensä nauhan, jolla aviomies uhkasi paloitella hänet. Jenna Patrick strippasi ammatikseen ja yritti paeta seksibisneksestä jatkamaan opintojaan. Sen sijaan hänet kuristettiin kuoliaaksi strippiluolan lukitussa huoneessa.
Liity seuraan, kun Gil Grissom, Catherine Willows, Warrick Brown, Nick Stokes ja Sara Sidle yrittävät ratkaista murhamysteerit lähes huomaamattomien ja merkityksettömiltä vaikuttavien jälkien perusteella - synnin kaupungiksi nimitetyllä Las Vegasilla on niin siivot kuin saastaiset puolensa. Tutustu sen asukkaiden salaisuuksiin.
Lisätietoa: Wikipedia - CSI (televisiosarja).


 

Tammi


Kotimaiset

Luntiala, Hannu: Viimeiset viestit.
Tammi 2007.
iSBN 978-951-31-3806-6 (sid.) Ilm. 1/2007. Kansikuva.
Maailman ensimmäinen tekstiviestiromaani ilmestynyt
Juuri ilmestynyt Hannu Luntialan kirjoittama romaani Viimeiset viestit tekee maailmanlaajuista kirjallisuushistoriaa. Kustannusosakeyhtiö Tammen julkaisema kirja on tiettävästi kautta aikojen ensimmäinen teos, joka perustuu ainoastaan tekstiviesteihin. Kertomus rakentuu noin tuhannesta tekstiviestistä, jotka on sijoitettu kirjan sivuille aikajärjestykseen. Kirja voidaan nähdä uutena avauksena hyvinkin varhaiseen kirjalliseen perinteeseen, jossa tarina kerrotaan henkilöiden väliseen kirjeenvaihtoon pohjautuen.Viimeiset viestit
Viimeiset viestit on mukaansatempaava ja arvoituksellinen jännityskertomus. Sen päähenkilö on tunnetun tietokonealan yrityksen johtaja, joka työstään irtisanouduttuaan lähtee matkalle Eurooppaan ja Intiaan. Vähitellen paljastuu matkan tarkoitus, joka yllättää lukijan ja saattaa tämän kasvokkain jo Kungfutsen muinoin esittämän, ihmisen moraalia koskevan väitteen kanssa: Jos tiedät mikä on oikein, etkä tee sitä, olet pelkuri.
Maailmassa on käytössä tällä hetkellä vajaat 3 miljardia matkapuhelinta, uusia laitteita myydään vuosittain yli 400 miljoonaa kappaletta. Suomessa matkapuhelinten määrä ylitti maan asukasluvun maaliskuussa 2006.
Maailman ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin joulukuussa 1993 Suomessa, missä niiden suosio on edelleen suuri: vuosittain lähetettävien viestien kokonaismäärä maassa on 2,8 miljardia, jolloin määrä jokaista asukasta kohden laskien on noin 500.
Tekstiviestien lähettäminen on mahdollista useimmissa maissa, mutta voi olla yllättävää, että esimerkiksi Yhdysvalloissa sen mahdollistava teknologia otettiin laajaan käyttöön vasta vuonna 2003. Aasiassa matkapuhelinten käyttö on niin ikään aktiivista ja monipuolista, maanosassa onkin mm. julkaistu muutama vuosi sitten kokeiluluonteisesti kirjallinen teos, joka toimitettiin sen tilanneille viesteinä matkapuhelimeen.
Hannu Luntiala on vuonna 1952 syntynyt helsinkiläinen kirjailija. Hänet on useamman kerran palkittu runoistaan ja novelleistaan, joita on julkaistu eri antologioissa ja alan lehdissä. Hänen esikoisteoksensa, novellikokoelma Hommes, julkaistiin vuonna 2006. Nyt ilmestyvä romaani, Viimeiset viestit, on hänen toinen teoksensa. Luntiala työskentelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtajana.
Enpä oikein tiedä onko tämä kuitenkaan jännitysromaani. Aika näyttää.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 26.1.2007 Jukka Petäjä.

Salmela, Tuula Mai: Uhrihärkä.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3857-8 (sid.) Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Kun molekyylibiologian tohtori Maana Santanen lähtee palmusunnuntaina Espanjan Aurinkorannikolle ottamaan vastaan arvostettua tiedepalkintoa, Helsingissä vihmoo taivaalta hyytävää tihkua. Luvassa on muhkean palkintosekin lisäksi viikko huoletonta oleskelua etelän auringossa: herkullisia tapasaterioita bodegoissa, hauskanpitoa Fuengirolan suomalaisyhteisössä asustavan Even kanssa ja verkkaisia kävelyretkiä Välimeren keväässä
Päästyään perille Maana saa kuitenkin pian huomata, että hänen varalleen on suunniteltu jotain aivan muuta. Maanan ja hänen tutkijakollegansa Antonio Bustamenten muuntogeenistä papua koskeva tutkimus on nostattanut tunnemyrskyn: innokkaimmat lehtikuvaajat yhyttävät Maanan heti tulopäivänä hotellin aulassa, ja mediamylläkän todelliset mittasuhteet paljastuvat viimeistään, kun kaksikko joutuu pakenemaan aggressiivisia toimittajia ja tomaatteja heitteleviä mielenosoittajia kesken palkintojenjakojuhlallisuuksien.
Löytäessään hotellihuoneensa pengottuna Maana alkaa epäillä, että joku haluaa häneltä muutakin kuin haastattelun. Mutta kuka? Mustiin nahka-asuihin sonnustautuneet motoristit, jotka seuraavat Maanaa pitkin Los Bolichen ja Malagan kapeita kujia? Rastatukkainen geeniruoanvastustaja? Vai sittenkin PDRD, monikansallinen yritys, joka on jo aiemmin yrittänyt ostaa option heidän papututkimukseensa ja jonka tarjouksen he ovat Antonion kanssa yksimielisesti torjuneet.
Piinaviikon kuluessa Maana saa huomata, että Aurinkorannikon suomalaisyhteisöstä löytyy niin ystäviä kuin vihollisia. Kilpajuoksu tuntemattoman vihollisen kanssa huipentuu pitkänperjantain hiljaiseen kulkueeseen, jossa ristiinnaulittua ja madonnaa esittävät patsaat soljuvat pitkin katuja mustahuppuisten katujien saattelemina.
Uhrihärkä on Salmelan kolmas dekkarinsa.
Tuula Mai Salmela DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Le Carré, John: Pakanalaulu.
Alkuteos: The mission song, 2006. Suom. Erkki Jukarainen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3820-2 (sid.) Ilm. 5/2007. Kansikuva.
Pakanalaulu on John le Carrén neljäkymmenviisivuotisen uran kahdeskymmenes teos, mestarillisen tarinankertojan terävä ja ajankohtainen romaani.
Bruno Salvadorin eli Salvon äiti on kongolainen heimopäällikön tytär ja isä irlantilainen katolinen lähetyssaarnaaja. Kongossa vietetyn lapsuuden ja nuoruuden jälkeen Salvo elää nyt Lontoossa ja toimii tulkkina, joka on erikoistunut afrikkalaisiin kieliin. Hän on naimisissa suuren brittilehden tähtireportteri Penelopen kanssa, mutta rakastuu Hannahiin, kongolaiseen sairaanhoitajaaan.
Ainutlaatuisen kielitaitonsa ansiosta Salvo palkataan tulkiksi huippusalaiseen kokoukseen tuntemattomalle Pohjanmeren saarelle. Neuvottelupöydän ääressä on länsimaisia rahamiehiä ja kongolaisia sotapäälliköitä. Salvo joutuu kuulemaan ja tulkkaamaan asioita, jotka järkyttävät hänen hiljalleen päätä nostavaa afrikkalaista identiteettiään.
Pakanalaulu on paitsi poliittinen trilleri myös rakkauskertomus ja allegoria ajastamme. Se kuvaa hyväuskoisen Salvon heräämistä eurooppalaiseen tekopyhyyteen. Salvo itse on kuin seepra, sekoitus mustaa ja valkoista, Afrikkaa ja Eurooppaa.
John le Carré DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Ewa Morenon juttu.
Alkuteos: Ewa Morenos fall, 2000. Suom. Saara Villa.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-3573-7 (sid.) Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Mihin on kadonnut 18-vuotias Mikaela Lijphart? Entä mitä on tapahtunut hänen isälleen? Molemmat ovat haihtuneet jäljettömiin tavattuaan toisensa ensimmäisen kerran kuuteentoista vuoteen. Samoihin aikoihin Lejnicen hiekkarannalta löytyy miehen ruumis. Työasiat sotkevat rikospoliisi Ewa Morenon lomasuunnitelmat tyystin. Kahden viikon rantalomailun ja ihmissuhteen hoitamisen sijaan Ewa Moreno joutuu tutkimaan mystisiä katoamisia ja murhia. Päivänpolttavien tapahtumien lisäksi esiin nousee kuusitoista vuotta aiemmin murhatun koulutytön tapaus.
Ewa Morenon juttu on kahdeksas Maardamin poliisikunnasta kertova dekkari. Tällä kertaa tutkimuksia johtaa Ewa Moreno, joka joutuu setvimään puolittaisten totuuksien ja epäselvien vihjeiden vyyhtiä pienessä Lejnicen merenrantakaupungissa keskellä heinäkuun helteitä.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Hitchcock, Jane Stanton: Vaarallisia naisia.
Alkuteos: One dangerous lady, 2005. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-378-9 (sid.) Ilm. 2/2007. Kansikuva.
Seurapiirimurhia-romaanista tuttu Jo Slater on palannut yläluokkaisen seuraelämän huipulle, nyt varakkaana leskirouvana. Ystäväperheen tyttären häät vievät Jon Barbadokselle, missä hän virittelee romanssia tyylikkään brittiaristokraatin kanssa. Tunnelma muuttuu kuitenkin yllättäen suorastaan skandaalinkäryiseksi, kun Jon vanha ystävä Russel Cole, suunnattoman rikas taiteen keräilijä, katoaa jahdiltaan. Jo epäilee vahvasti, että niin kutsutussa onnettomuudessa on jotain mätää ja että siihen on sotkeutunut Colen viimeisin vaimo, nuori italialainen Carla.
Manhattanin seurapiireissä Carla jatkaa sosiaalista kipuamistaan hämmästyttävän nopeasti ja häikäilemättömästi. Park Avenuen piireihin pongahtaa myös Jon menneisyydestä tuttu hahmo, joka pyrkii kampittamaan Jon. Juonittelun ja manipulaation saralla Jon kanssa ei kuitenkaan kannata ryhtyä kilpasille. Se voi olla suorastaan vaarallista.
Vaarallisia naisia on hauska, yllätyksellinen ja nopeatempoinen romaani murhasta, kostosta ja seurapiirielämän kiemuroista. Stanton Hitchcockilta on aikaisemmin ilmestynyt dekkarit Seurapiirimurhia (2004) ja Silmänlumetta (2005).
Jane Stanton Hitchcock DekkariNetissä.


 

Voimapaja


Simonen, Leila: Suska.
Voimapaja 2007.
ISBN 978-951-97991-5-5 (nid.) 25,70 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Helsinkiläinen naispoliisi "Susi" Teräsvuo seikkailee jälleen. Leila Simosen odotettu neljäs dekkari kertoo narsismista, vainoajasta ja hänen uhristaan, naispoliisista. Kirja pureutuu vääristyneisiin ihmissuhteisiin ja luonnehäiriöisen ihmismielen kierouteen ja kontrolloimisen haluun. Rikospoliisina Susi selvittää kadonneen it-pomon tapausta, josta ei puutu mafiamaisia piirteitä. Hoitovapaalta työhän palannut rikosylikonstaapeli huomaa pian, ettei Suomi ole enää lintukoto. Vauhdikas rikosromaani kuvaa it-alan yltäkylläisyyden takana olevaa tyhjyyttä sekä työpaikan kovenevaa ilmapiiriä. Kirjailija sosiologitausta näkyy kerronnassa ja aiheen asiantuntijuudessa. Dekkarin keinoin sosiologi antaa uutta tietoa ajankohtaisesta ongelmasta. Simosen aikaisemmat Teräsvuo-dekkarit ovat Naisen kosto (1998), Mustaa samettia (1999) ja Lapsitappajat (2001).
Hienoa, että Leila Simoselta saadaan viimeinkin uusi dekkari. Tervetuloa kehiin...
Leila Simonen DekkariNetissä.


 

WSOYKotimaiset

Vuorinen, Juha: Veljekset Vaselin.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-32495-0 (sid.) 30 e. Ilm. 1/2007. Kansikuva.
DikDek-dekkari nro 2.
VAselinin veljekset ovat keskellä kiperää tilannetta: yhtiön valmistamalle rasvalle on löytynyt tuhansia purkkeja vetävä markkina-aukko Turkin Alanyasta, mutta toinen veljeksistä on päättänyt pitää kaupan yksityiskohdat omana tietonaan. Pahaa-aavistamattoman portsari Tapsa Mäkilän on nyt selvitettävä, mihin kaikkeen ihmerasvaa Turkissa oikein käytetään. Tehtävän suorittamista sotkee kannoilla notkuva idioottikaksikko Händi & Käppers, joka herättää missä ja kenessä tahansa ansaittua hämmennystä. Tarvitaan vain muutama väärinkäsitys, ja tapahtumien kulku lipsahtaa lopulta sellaiseen sivuluisuun, ettei paatuneinkaan karju meinaa pysyä koskettimilla.
Juha Vuorisen Veljekset Vaselin on musta dekkari, joka vie lukijansa huonon maun ja sysipimeän huumorin hedelmällisille rajamaille. Teos on jatkoa Nokimustalle seikkailulle (Diktattori, 2006) joka käänsi perinteisen dekkarin päälaelleen ja selviytyi tästä kirjallisesta rikoksesta vailla syytteitä. Nyt on aika palata rikospaikalle.
Lisätietoa: Diktaattori - kirjakauppa.

Ulkomaiset

Arvidsson, Tomas: Varas varkaalta.
Alkuteos: Studierektorns byte, 2001. Suom. Päivö Taubert.
WSOY 2007. (SaPo ; 442).
ISBN 978-951-0-32449-3 (sid.) 22 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Kolme kaksikkoa: kaksi poliisia, kaksi rosvoa ja kaksi kunniallista miestä, joilla on epäilyttävän paljon rahaa kassakaapeissaan. Näistä aineksista ruotsalainen pitkän linjan humoristi ja dekkaristi Tomas Arvidsson kiehauttaa keveän mutta kipakasti polttelevan liemen. Rauhallista kaksoiselämää viettävän opintorehtori Jan Bertilssonin kätköihin on kertynyt liki kolme ja puoli miljoonaa kruunua verotonta taskurahaa. Uudenvuoden aattona kaksi miestä - mestarivalehtelija Svenne ja kassakaappeihin erikoistunut Kenneth - ryöstää yhden hänen piiloistaan. Bertilsson haluaa varkaat vastuuseen, muttei mieli poliisin taskulamppuja liian lähelle valonarkoja rahakätköjään.
Veijarimaisista romaaneistaan tunnettu Arvidsson käyttää jälleen kerran huumorin lähteenä ihmisten hölmöyttä. Tällä kertaa se yhdistyy ahneuteen: tukku riihikuivaa kelpaisi kaikille, mutta pelin voittaa se joka pysyy juonessa mukana.
Neljäs suomennos ruotsalaiselta Arvidssonilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Herrojen kanssa marjassa (1989), Tohtorin viimeinen rikos (1990) ja Vanhan ystävyyden nimissä (1998). Kaikki suomennokset ovat ilmestyneet WSOY:n SaPo: sarjassa .
Lisätietoa: Tomas Arvidsson - susning.nu.

Brown, Dan: Murtamaton linnake.
Alkuteos: Digital Fortress, 1998. Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-31692-4 (sid.) 35 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
NSA:n, Yhdysvaltain hallinnon salaperäisimmän viraston, toiminnasta tiedetään hyvin vähän. Sen väitetään pystyvän seuraamaan kaikkea maailman tietoliikennettä, mutta todellista vahvistusta huhuille ei ole saatu. Kansallisen turvallisuuspalvelun aarteisiin kuuluu myös miljardeja maksanut koodinmurtokone TRANSLATR, jonka olemassaolon NSA on kiistänyt. Salakirjoituskoodien asiantuntija Susan Fletcher johtaa NSA:n kryptologian osastoa. Hänet hälytetään tutkimaan uutta koodia, jonka edessä huipputietokone on täysin voimaton. Murtamattoman koodin tekijäksi tiedetään viraston palveluksesta eronnut työntekijä, joka on esittänyt NSA:lle tiukan uhkavaatimuksen.
Jos siihen ei suostuta, salauskoodi leviää internetin kautta kaikkien käyttöön. Pelin panokset ovat huikeat: murtamaton koodi antaisi rikollisille ja terroristeille mahdollisuuden toimia täysin salassa. NSA:n toiminta kävisi hyödyttömäksi - ja suurvalta olisi hetkessä polvillaan.
Susan tekee kaikkensa löytääkseen koodiin ratkaisun ennen kuin on liian myöhäistä. Samaan aikaan hänen kihlattunsa David Becker jäljittää koodin avainta Espanjasta. Aikaa on vain muutama tunti...
Dan Brownin Murtamaton linnake johdattaa lukijansa nykyaikaisen tiedustelutoiminnan kovaan ytimeen. Vauhdikkaan juonen ohella teos valaisee salaustekniikoista käytävää kilpajuoksua hätkähdyttävällä tavalla.
Dan Brownin ensimmäinen romaani.
Dan Brown DekkariNetissä.

King, Jonathon: Varjo pimeässä.
Alkuteos: A visible darkness, 2003. Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2007. (SaPo ; 443).
ISBN 978-951-0-32802-6 (sid.) 22 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Poliisintyönsä jättänyt Max Freeman joutuu keskeyttämään erakon elämänsä Evergladesin soilla, kun hänen ystävänsä asianajaja Billy Manchester pyytää apua. On sattunut joukko outoja kuolemantapauksia, joissa menehtyneet ovat kaikki iäkkäitä mustaihoisia naisia. Ketään vainajista ei ole ryöstetty, mutta he ovat aikoinaan ottaneet ison henkivakuutuksen, joten Billy epäilee surmien liittyvän niihin. Kun Max ryhtyy tutkimaan juttua, visainen rikosvyyhti kuljettaa hänet niin vankiloihin, vaarallisiin kaupunginosiin kuin myös valkokaulusrikollisten jäljille.
Jonathon King taitaa dekkarin teon: Varjo pimeässä on mehukas yhdistelmä luistavaa kerrontaa, Floridan vaikuttavia maisemia ja omaperäistä rikosjuonta.
Toinen suomennos Jonathan Kingiltä. Ensimmäinen suomennos Kasvot kuutamossa ilmestyi keväällä 2006.
Tämä toinenkin romaani sijoittuu Floridaan, ja päähenkilönä tuttu Max Freeman, Philadelphiasta muuttanut
entinen poliisi.
Lisätietoa:
- Jonathon King.
- Jonathon Kingin haastattelu..

Reichs, Kathy: Luita myöten.
Alkuteos: Bare Bones, 2003. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-32806-4 (sid.) 30 e. Ilm. 5/2007. Kansikuva.
On kihisevän kuuma kesä Charlottessa, Pohjois-Carolinassa. Tempe Brennan on lähdössä pitkästä aikaa lomalle, kun syrjäiseltä maatilalta löytyy hätkähdyttävä luukätkö. Luut näyttäisivät ensi silmäyksellä kuuluvan eläimelle, mutta Tempe järkyttyy saatuaan tulokset laboratoriosta. Tilanne mutkistuu entisestään, kun samana päivänä pienlentokone syöksyy maahan ja Tempe kutsutaan paikalle tutkimaan onnettomuuden hiiltyneitä jäännöksiä.
Oliko onnettomuus lentäjän syytä? Mitä on outo aine, joka peittää ruumiit? Tempe joutuu syventymään kauhistuttaviin tapauksiin, jotka ilmaantuvat pahimpaan mahdolliseen aikaan - juuri kun hänen on tehtävä tärkeä päätös omassa elämässään. Uskaltaako hän seurata sydämensä ääntä? Näitä punnitessaan vimmainen tutkijanainen sukeltaa yhä syvemmälle luiden arvoitukseen. Samaan aikaan joku seuraa häntä. Onko Tempe Brennan eksynyt liian lähelle peiteltyä totuutta?
Kansainvälinen bestseller-kirjailija Kathy Reichs on iskevän ja todenmakuisen jännityksen mestari. Terävä ja sympaattinen tutkijanainen Temperance "Tempe" Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Reichsin kirjoihin.
Kuudes suomennettu Temperance Brennan -dekkari Reichsiltä. Loistavia kirjoja.
Kathy Reichs DekkariNettissä.

Roslund, Anders & Hellström, Börge: Lokero 21.
Alkuteos: Box 21, 2005. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-31385-5 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2007.  Kansikuva.
Nuori nainen, jonka selässä on 35 piiskaniskun jäljet, löydetään lukitusta asunnosta. Toisaalla epätoivoinen mies sekoittaa amfetamiiniin pesujauhetta, joka syövyttää suonet rikki. Pian toinen heistä syöksyy pyörätuolissa alas portaita ja lyö kasvonsa seinään. Toinen taas tunkeutuu ruumishuoneeseen ja ottaa pistoolilla uhaten panttivangeikseen eläviä ja kuolleita.
Poliisit Ewert Grens ja Sven Sundkvist joutuvat selvittämään kahta samassa sairaalassa tapahtunutta rikosta. Onko kuolleilla oikeus puhua? Jos rikoksen uhrista tulee rikollinen, onko hän silloin hyvä vai paha ihminen? Lokero 21 kätkee sisäänsä kahden naisen elämän.  Kirja kuvaa yhteiskunnan pimeää puolta: ihmiskauppaa, jota käydään silmiemme edessä tässä ja nyt.
Toinen dekkari ja toinen suomennos ruotsalaisilta Roslungilta ja Hellströmiltä.
Toinen dekkari ja toinen suomennos ruotsalaisilta Roslungilta ja Hellströmiltä Kirjoittajaparin esikoisjännäri
Peto sai Lasiavain-palkinnon 2005 Pohjoismaiden parhaana dekkarina.
Anders Roslund&Börge Hellström DekkariNetissä.

Swann, Leonie: Murha laitumella.
Alkuteos: Glennkill, 2005. Suom. Helen Moster.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-31688-7 (sid.) 29 e. Ilm. 3/2007. Kansikuva.
Yksikään lammas ei saa jättää laumaa... mutta koskeeko sama sääntö myös paimenia?
Eräänä kesäaamuna makaa George Glenn, irlantilainen lammaspaimen, kasteisella ruohikolla hengettömänä, lapio rinnassaan. Lammaslauma on aluksi poissa tolaltaan, mutta neiti Maple, Glenkillin ja ehkä koko maailman viisain lammas, ryhtyy pohtimaan tapausta. Onneksi Georgella oli tapana lukea elikoilleen ääneen kaikenlaisia kertomuksia, ja niinpä hänen lampaansa ovatkin jo kohtalaisen perillä ihmisten aivoituksista ja rikosten selvittelyn peruspulmista.
Murhaaja palaa aina rikospaikalle, sanotaan, mutta ongelmaksi osoittautuu, kun kohta kaikki epäillyt käyskentelevät murhaniityllä. Pienen takapajulan asukkaat ovat huolissaan lähinnä kylänsä katastrofaalisista matkailunäkymistä, mutta lampaita mietityttää myös, kuka veisi ne Eurooppaan. Sen George oli eläimilleen ehtinyt jo luvata. Kun neiti Maplen älykkölampaat ryhtyvät ratkomaan murha-arvoitusta ja vaatimaan oikeutta, ei puolivillainen totuus riitä.
Murha laitumella on humoristisen makaaberi rikosromaani. Leonie Swannin esikoisteoksen käännösoikeudet on myyty jo yli kahteenkymmeneen maahan.
Leonie Swann (s. 1975) vieraili kumppaninsa kanssa Pariisissa ja keksi aiheen romaaniinsa, kun äkillinen kaipuu maalaiselämää ja hänen Irlannin-matkalla taannoin tapaamiaan lampaita kohtaan valtasi hänen mielensä.
Berliinissä nykyään asuva Swann on opiskellut filosofiaa, psykologiaa ja englantilaista kirjallisuutta Münchenissä. Hänen esikoisromaanistaan tuli ilmestyttyään vuonna 2005 välittömästi kansainvälinen menestys, joka voitti kotimaassaan Saksassa myös vuoden parhaalle debyyttidekkarille myönnettävän arvostetun Friedrich-Glauser-palkinnon. Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta uutuudelta!!
Leonie Swann vieraili Suomessa 21.-22.3.2007 WSOY:n vieraana.
Lisätietoa: Literaturschock - Interview mit Leonie Swann.
Artikkeleita ja arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 23.3.2007 Hannu Marttila.
- Ruumiin kulttuuri 2/2007. Tiina Torppa.


 

Muut

Eschbach, Andreas: Nobel-palkinto.
Alkuteos: De Nobelpreis, 2005. Suom. Petra Kakko.
Perhemedia 2006.
ISBN 952-210-152-4 (sid.) 28 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Hans-Olof Anderssonia, Nobel-palkintokomitean jäsentä, kiristetään. Hänen tulee äänestää tietyn ehdokkaan puolesta, sillä muuten hänen tyttärensä kuolee. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, että Gunnar Forsberg, Hans-Olofin edesmenneen vaimon veli, on kivenkova murtovaras ja talousvakooja, joka ei kaihda mitään keinoja viimeisen elossa olevan sukulaisen ollessa kyseessä. Gunnar alkaa metsästää kiristäjiä. Hän saa selville kuitenkin jotain, mitä kukaan ei olisi osannut odottaa. Kirjailijaa on kutsuttu Saksan Michael Crichtoniksi.
Lisätietoa:
- Andreas Eschbach - Homepage.
- Andreas Eschbach - Wikipedia.

Laulajainen, Esko: Savua Ilomantsin yllä.

Edico 2007.
ISBN 978-952-99760-7-2 (nid.) 22 e. Ilm. 4/2007. Kansikuva.
Esikoisdekkari.
"Savua Ilomantsin yllä" on opetusneuvos Esko Laulajaisen aluevaltaus jännityskirjailijana. Romaani vie lukijansa Helsingistä Ilomantsiin ja Tuupovaaraan monipuolisen luonnon ja kansatieteen keskelle. Paikkakuntalaisia ja matkailijoita askarruttavat järkyttävät tapahtumat, jotka ovat herättäneet huomiota enemmän kuin praasniekkapäivien varsinainen ohjelma. Murha-arvoitusta joutuvat tahattomasti selvittämään ystävykset kirjailija Jussi Saarni ja näyttelijätär Tanja Reponen sekä lomaileva komisario Kauko Viinikka ja viran puolesta ylikonstaapeli Pekka Martikainen.
"Ei tullut perinteen mukaista ukkosta Ilomantsin Iljan praansniekkapäiviksi. Autereinen helle sen sijaan vallitsee turisteja vilisevässä kirkonkylässä ja lähimaastossa. Erityismausteena ilmassa leijuu ajoittain sakea savu - lähtöisin itä-rajan takana parhaillaan loimuavista lukuisista metsäpaloista. Ennätysmääriin nouseva praasniekkarahvas tungeksii pyhän Iljan juhlilla. Jokainen liikenevä luhdin vinttikin on täynnä.