Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2006Bazar


Gardner, Laurence: Maria Magdaleenan arvoitus.
Alkuteos: The Madalene Legacy. The Jesus and Mary Bloodline Conspiracy, 2005.
Suom. Tarmo Haarala.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-52-5 (sid.) 36 e. Ilm. 3/2006.
Maria Magdaleenan henkilöllisyys on kiehtonut historioitsijoita ja taiteilijoita vuosisatojen ajan. Maria Magdaleenan asema opetuslasten joukossa on monin tavoin ainutlaatuinen. Hän nousee esiin yhtenä kristinuskon päähahmoista, vaikka kirkko on vuosisatojen ajan leimannut hänet syntiseksi naiseksi.
Uuden testamentin ulkopuolelle jätettyjen evankeliumien mukaan Maria Magdaleenalla oli erityisasema Jeesuksen elämässä. Hänet kuvataan Jeesuksen taloudellisena tukijana ja naisena, jota Jeesus rakasti. Hän oli pääsiäisen ihmeen ja Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäinen todistaja. Myöhemmin piispat kuitenkin päättivät, että Maria Magdaleena oli katuva prostituoitu. Kuka Maria Magdaleena todella oli? Minkälainen oli hänen ja Jeesuksen suhde?
Kiehtovassa tietokirjassaan Maria Magdaleenan arvoitus Laurence Gardner rakentaa salapoliisin tavoin pala palalta kuvaa yhdestä historiamme merkittävimmistä naisista. Kirjassa selvitetään muun muassa Maria Magdaleenan merkitystä Leonardo da Vincin maalauksissa ja syitä, miksi renessanssiajan kirkko sensuroi hänen muotokuviaan. Kirjailija hakee inspiraationsa ensisijaisesti renessanssiajan kuva-aineistosta.
Laurence Gardner on kirjoittanut kirjan Maria Magdaleenan arvoitus sekä useita kirjoja historiallisista ja uskonnollisista aiheista. Hän sai englantilaisen Author of the Year -palkinnon vuonna 1997 teoksestaan Bloodline of the Holy Grail. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Gardner toimi kuvataidekonservaattorina. Hän tutustui Maria Magdaleenan hahmoon ensi kertaa 1980-luvulla johtaessaan Katuva Magdaleena -nimisen taulun entisöintiä. Gardner on mm. Skotlannin Antikvariaattiyhdistyksen jäsen, valtiosäännön historoitsija, luennoitsija ja jakobiittien kuninkaallinen historiankirjoittaja.
Arvosteluja:
- Ikonen, Seppo: Jeesuksen kaunis, rikas vaimo. Pohjolan Sanomat 24.3.06.
Dan Brown DekkariNetissä.

Rogak, Lisa: Da Vinci -koodin luoja : Dan Brownin henkilökuva.
Alkuteos: Man behind the Da Vinci -Code, 2005. Suom. Tiina Sjelvgren.
Bazar 2006.
ISBN 951-910775-4 (sid.) Ilm. 3/2006.
Dan Brownin myyntimenestys Da Vinci -koodi on saanut miljoonia lukijoita ympäri maailman. Itse kirjailijasta tiedetään kuitenkin vähän. Bazar Kustannus julkaisee maaliskuun alussa Dan Brownin henkilökuvan - ensimmäisen markkinoilla olevan suomenkielisen teoksen kuuluisasta kirjailijasta.
Lisa Rogak valottaa teoksessaan Da Vinci -koodin luoja kirjailija Dan Brownin taustaa, arvoituksellista persoonaa ja nousua myyntilistojen huipulle. Da Vinci -koodin luoja on taitavasti rakennettu kuva tästä aikamme vaikutusvaltaisimmasta kirjailijasta, joka pyrkii tietoisesti vetäytymään julkisuudesta. Kirjaa varten Rogak on haastatellut Brownin läheisiä ihmisiä ja työtovereita sekä tutkinut uutisartikkeleita ja haastatteluja Brownin uran varrelta.
Lisa Rogak on kirjoittanut yli 25 kirjaa, muun muassa laihdutustohtori Atkinsin ja Colin Powellin henkilökuvat. Lisa Rogak asuu New Hampshiressa USA:ssa.
Dan Brown DekkariNetissä.

Sierra, Javier: Ehtoollisen salat.
Alkuteos: La cena secreta, 2004. Suom. Satu Ekman.
Bazar 2006.
ISBN 951-9107-54-1 (sid.) 27,70 e. Ilm. 4/2006.
Ehtoollisen salat on maaginen jännitysromaani, joka vie lukijan Leonardo da Vincin kiistellyn taulun alkulähteille. Tammikuussa 1497 dominikaaniveli ja salakirjoitusten asiantuntija Agustín Leyre lähetetään kiireesti Roomasta Milanoon seuraamaan Leonardo da Vincin Pyhän ehtoollisen valmistumista. Syynä äkkinäiseen päätökseen ovat paavi Aleksanteri VI:lle lähetetyt nimettömät kirjeet, joiden mukaan da Vinci on kuvannut opetuslapset ilman sädekehää ja lisäksi maalannut itsensä ehtoollispöytään mukaan, selin Kristukseen. Minkä vuoksi? Oliko Leonardo da Vinci kerettiläinen? Leonardon Pyhä ehtoollinen on täynnä häkellyttäviä erikoisuuksia. Siinä ei ole Graalin maljaa, eikä Kristus jaa ehtoollista. Itse asiassa opetuslapset ovat huomattavia toisinajattelijoita, ja taideteokseen on kätketty hätkähdyttävä salaviesti. Ehtoollisen salat paljastaa, mistä Leonardo on todellisuudessa voinut saada innoituksensa kristikunnan tunnetuimpaan kirkkomaalaukseen.
Mielenkiintoinen tuttavuus espanjankieliseltä alueelta. Näyttäis olevan Sierran seitsemäs romaani ja ensimmäinen suomennos. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Arvosteluja: Pohjolan Sanomat 13.4.2007. Seppo Ikonen.
Lisätietoa:
The Official Website of Javier Sierra.Blue Moon


Robinson, Peter: Pinnalla ja kätkössä.
Alkuteos: Aftermath, 2001. Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-29-3 (sid.) 27 e.
Ylikomisario Alan Banks saa öisen hälytyksen. Perheriitaa hillitsemään kutsutut konstaapelit ovat törmänneet kauhistuttavaan näkyyn: talon omistava nainen pahoinpideltynä, kellarissa kuollut tyttö. Poliisit ovat saaneet vastaansa veistä heiluttavan talon isännän - kohtalokkain seurauksin. K
Kellarista löytyy lisää vainajia haudattuna, eikä murhaajasta näytä olevan epäselvyyttä. Muuten mikään ei olekaan selvää, kaikkein vähiten pahoinpidellyn vaimon rooli. On menneisyyden salaisuuksia ja raiteiltaan suistuneiden elämiä. Banks, komisario Annie Cabbot ja oikeuspsykologi Jenny Fuller huomaavat, että talon vainajat eivät ole ainoita uhreja ja että syyllisyyden piiri voi olla laaja.
Peter Robinson on loistava kirjoittaja. Häneltä on suomennettu aikaisemmin kaksi Alan Banks -dekkaria Kuiva kuuma kesä (2002) ja Kylmääkin kylmempi (2003).
Peter Robinson DekkariNetissä.

Westerberg, Sven: Kouluvuosien varjo.
Alkuteos: Skuggan av Vasa högre allmänna läroverk, 1996. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon 2006.
ISBN 951-952-5410-32-3 (sid.) Kansikuva .
Kouluvuosien varjo ilmestyi alun perin vuosikymmen sitten. Sven Westerberg oli aikaansa edellä, sillä koskaan eivät kirjan teemat ole olleet yhtä ajankohtaisia kuin nyt. Terrorismi, fundamentalismi, uskonnon ja politiikan yhteys ovat päivittäistä uutistarjontaamme. Westerberg havainnoi tarkkanäköisesti myös, miten "pahan" torjuminen saa turvautumaan menettelytapoihin, jotka näiden aikojen uutisten seuraajille tuovat mieleen Guantanamon ja Abu Ghraibin ja sellaisen, mitä voimme vain arvailla. Bert Malmström sattuu ostamaan kirjan, joka on kuulunut hänen luokkatoverilleen Leif Westille. Kirjassa on alleviivaus ja kommentti, joka herättää Malmströmin uteliaisuuden. Hän saa tietää, että West on kuollut auto-onnettomuudessa ulkomailla vuosia sitten. Göteborgissa räjähtää pommi, toinen ja kolmas. Westin leski saa outoja puheluita. Tiedustelupalvelun Lennart Braskin tehtävä on löytää terroristit. Hän havaitsee, että poliittisen ja uskonnollisen fanatismin juuret vievät syvälle kylmään sotaan ja aina kaukaisiin kouluvuosiin saakka. Kouluvuosien varjossa rikoksia selvittävät tiedustelumies Lennart Barsk ja Göteborgin rikospoliisin komisario Fransson. Molemmat esiintyvät sivuhenkilöinä toisissa Westerbergin teoksissa, joiden päähenkilö on oikeuspsykiatri Hanna Skogholm. Neljäs suomennos Sven Westerbergiltä. Aikaisemmin ilmestyt Jumalan kauhistuttava poissaolo (2001), Vaikeneva nainen (2002) ja Göreborgin murhat (2004).
Sven Westerberg DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Arnaldur Indriðason: Haudanhiljaista.
Alkuteos: Grafarþögn, 2001. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-33-1 (nid.) 8,00 e.
Uusi pokkaripainos.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä.

Booth, Stephen: Jääkylmät jäljet.
Alkuteos Blood on the Tongue, 2002. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-34-X (nid.) 10,00 e.
Uusi pokkaripainos.
Stephen Booth DekkariNetissä .

Rankin, Ian: Paljas poliitikko.
Alkuteos: Strip Jack, 1992. Suom. Osmo Saarinen.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-35-8 (nid.) 8,00 e.
Uusi pokkaripainos.
Ian Rankin DekkariNetissä.Gummerus

 

Kotimaiset

Naisen rikos : intohimosta rikokseen.star2.gif (190 bytes)
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7069-3 (sid.) 26,90 e. Ilm. 2/2006.
Suloinen murhaajatar, kohtalokas vamppi, olosuhteiden viaton uhri vai jäänkova tappajanainen? Millaiset kasvot naisen rikos saa tämän päivän dekkarissa? Kolmas Intohimosta rikokseen -kokoelma kertoo yksitoista erilaista tarinaa naisista ja rikoksista. Suomen eturivin dekkarikirjailijoita pyydettiin kirjoittamaan novelli, teemana naisen rikos. Kaikki saivat käsitellä aihetta vapaasti, ja tuloksena syntyi kokoelma piinaavan jännittäviä dekkarinovelleja, jotka vievät mukanaan naisen rikoksen poluille. Esipuheen on kirjoittanut Paula Arvas.
Kirjoittajina: Tapani Bagge, Totti Karpela, Wexi Korhonen, Harri Nykänen, Outi Pakkanen, Tuuli Rannikko,
Matti Rönkä, Pekka Salo, Tuula Sariola, Jarkko Sipilä, Taavi Soininvaara.

Ulkomaiset

Jansson, Anna: Jäljet lumessa.
Alkuteos: Drömmar ur snö, 2004. Suom. Jenni Noponen.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7030-8 (sid.) 26,90 e. Ilm. 2/2006.
Kronvikenin pastorin neljätoistavuotias tytär löydetään raa'asti surmattuna. Teko järkyttää koko paikkakuntaa, ja syyllistä etsitään kuumeisesti varsinkin yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden joukosta. Epäilykset kohdistuvat poikkeavasti käyttäytyvään nuorukaiseen joka istuu aina tietokoneen ääressä, ja pakolaiskeskuksen asukkaisiin.
Rikostarkastaja Maria Wern työskentelee yötä päivää saadakseen syyllisen selville, mutta aika kuluu ja poliisia syytetään tehottomuudesta ja resurssien puutteesta. Vanhemmat jotka pelkäävät lastensa puolesta, uhkaavat ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Sillä välin murhaaja löytää netistä uuden uhrin - mallinurasta haaveilevan hyväuskoisen teinitytön.
Anna Jansson pohtii kirjassaan turvattomuutta ja suojattomuutta joka uhkaa varsinkin nuoria tyttöjä. Internetissä chättäily voi olla hauskaa, ja netin kautta voi hankkia tietoa ja pitää yhteyttä ystäviin, mutta sillä on myös varjopuolensa. Janssonin syyttävä sormi kohdistuu myös vanhempiin jotka haluavat elää ikuista nuoruutta eivätkä tahdo tai osaa kantaa vastuuta lapsistaan.
Dekkari on vetävästi kirjoitettu todenmakuinen kuvaus rakkautta ja turvaa vaille jääneistä ihmisistä, sekä lapsista että aikuisista, jotka joutuvat elämässään vaikeiden ratkaisujen eteen.
Viides rikostarkastaja Maria Wernistä kertova kirja.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Kanon, Joseph: Los Alamos.
Alkuteos: Los Alamos - pommin varjossa, 1997. Suom. Raimo Salminen.
Gummerus 2006
ISBN 951-20-6543-6 (sid.) 32,00 e. Ilm. 1/2006.
Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2005.
Eletään vuotta 1945 Los Alamosissa Uudessa Meksikossa. Joukko maailman nerokkaimpia tiedemiehiä on kokoontunut keskelle autiomaata. Heidän tehtävänsä on atomipommin kehittäminen ja sodan lopettaminen. Robert Oppenheimerin "lumotulla kampuksella" asuu tutkijoiden lisäksi hämmentyneitä vartijoita ja levottomia vaimoja - ja mies, joka etsii murhaajaa. Michael Connolly on lähtetetty Los Alamosiin tutkimaan salaisen pommiprojektin kanssa tekemisissä olleen miehen murhaa. Murhatutkimus kaupungissa, jota virallisesti ei ole edes olemassa, on vailla vertaa. Connolly kulkee kimaltelevilla cocktail-kutsuilla ja seurustelee hajamielisten tutkijoiden kanssa. Pian hän huomaa nukkuvansa kuolleen miehen sängyssä ja rakastelevansa toisen miehen vaimon kanssa. Connolly käy varjoissa sotaa tappajan kanssa samalla kun maailma on astumassa uuteen aikaan. Kanon sekoittaa palkitussa esikoisromaanissaan luontovasti faktaa sekä fiktiota ja piirtää elävän kuvan miehistä, joiden työn hedelmä muutti maailman. Los Alamosissa on kyse fuusiosta siinä missä atomipommin tekemisessäkin. Kun uskollisuus, petturuus, idealismi ja syyllisyys kohtaavat, voivat seuraukset olla kuolettavia.
Kanonilta on aiemmin suomennettu romaanit Jaettu Berliini (2003) ja Vakoojaksi leimattu (2004).
Los Alamos on Kanonin esikoisdekkari, ja se voitti ilmestyessään arvostetun Edgar-palkinnon.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 20.7.2006. Harri Römpötti.

Massey, Sujata: Rei Shimura ja helmenkalastaja.
Alkuteos: The Pearl diver, 2004. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6778-1 (sid.) 26,90 e. Ilm. 2/2006.
Antiikkikauppias ja harrastajaetsivä Rei Shimura on muuttanut lakimies-kihlattunsa Hughin luo Washingtoniin. Pariskunnan on tarkoitus asettua viimein aloilleen. Mutta pian alkaa tapahtua kummia ja Rein etsiväntaitoja tarvitaan kipeästi. Eräänä päivänä Rei menee lounaalle serkkunsa Kendallin kanssa, minkä seurauksena hän saa tehtäväkseen sisustaa japanilaisen ravintolan. Päivää ennen ravintolan virallisia avajaisia Rein serkku häviää kuin tyhjään. Ravintolassa työskentelevä Andrea pyytää Reitä etsimään kauan sitten kadonnutta japanilaista äitiään. Selvittäessään katoamismysteereitä Rei joutuu vaarallisille vesille. Ja kun kaikki palaset alkavat loksahdella kohdalleen, Rei tajuaa, että on menettämässä kaikkein tärkeimmän.
Seitsemäs Rei Shimura -dekkari Sujata Masseyltä. Erittäin mukavia ja mielenkiintoisia kirjoja kaikki. Ehdottomasti luettavia.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Robb, J. D.(Roberts, Nora): Kuoleman ikuistama
Alkuteos: Immortal in death, 1996. Suom. Satu Leevelahti.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6600-9 (sid.) 27,90 e. Ilm. 1/2006.
Yksi New Yorkin kuuluisimpia huippumalleja on murhattu pikkutunneille jatkuneiden pirskeiden päätteeksi. Kaunis Pandora oli tottunut saamaan kaiken mitä halusi - myös toisen naisen miehen. Nyt Pandora on menettänyt kasvonsa, pöyristyttävän kirjaimellisesti. Eve Dallasin sydän kylmenee, kun pääepäillyksi nimetään Mavis, hänen rakas ystävättärensä, ammatiltaan kappakalaulajatar. Eve uskoo Mavisin viattomuuteen, sillä kaikkihan tietävät, ettei Mavis tappaisi kärpästäkään. Mutta Eve ei osaa aavistaa, että muodin kimaltaviin kulisseihin kätkeytyy huumehöyryinen todellisuus. Kaikki on kaupan maailmassa, joka palvoo sokeasti nuoruutta ja kauneutta. On vain sovittava hinnasta ja maksettava mitä pyydetään.
Kuoleman ikuistama on kolmas osa supersuositussa Eve Dallas -sarjassa, joka kertoo kolmekymppisestä naispoliisista tulevaisuuden New Yorkissa. Sitoutumiskammoinen Eve on vihdoinkin vastannut myöntävästi miesystävänsä Roarken kosintaan, vaikka painajaiset vaivaavat häntä yhä. Hääpäiväkin on lyöty lukkoon, ja se lähestyy uhkaavasti. Onneksi tiedossa on kunnon polttarit...
Nora Roberts tunnetaan nykyisin Suomessakin myös kirjailijanimellä J.D. Robb. Dekkarisarjansa kirjailija halusi kirjoittaa uudella nimellä merkiksi siitä, että Eve Dallasin hahmossa hän paljastaa lukijoilleen jännittävän ja samalla leikkisän puolen itsestään.
Aikaisemmin sarjassa ilmestyneet: Alaston kuolema (2004) ja Maineikas kuollessaan (syksy 2005).
Website for Author Nora Roberts.

Vargas, Fred: Kuriton mies nurin.
Alkuteos: L´homme à l'envers. 1999. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-6988-1 (sid.) 29,50 e. Ilm. 3/2006.
Ranskan Alppien takamailla, Italian kyljessä, rajan ylittäneet sudet aiheuttavat levottomuutta. Ranskalaiset lampaankasvattajat pelkäävät eläintensä puolesta, eikä pelko ole turhaa. Yhtenä yönä sudet raatelevat pari lammasta, seuraavana yhdeksän. Lampaankasvattajat sisuuntuvat. Tämä ei ole oikein! Ajometsästystä suunnitellaan, tunteet käyvät kuumina. Kun löydetään ensimmäinen raadeltu ihmisuhri, vanha lampaita kasvattava nainen, hurjat teoriat leviävät kulovalkean tavoin. Onko asialla ihmissusi? Kaikki asiantuntijat ovat ymmällään: raatelijan leuka ON hirveän iso, kuin hyvin iso susi tai... Komisario Adamsberg katsoo Pariisissa televisiouutisista raporttia susien invaasiosta ja on näkevinään ruudussa Camillen. Samalla Adamsberg muistelee Pyreneillä vietettyä lapsuuttaan, jonka aikana hän sai kuunnella loputtomia tarinoita muinaisista susista. "Muista, poika, pimeässä suden silmät kiiluvat kuin kekäleet!"
Kuriton mies nurin on ranskalaisen Vargasin toinen suomennettu Adamsberg -romaani. Ensimmäinen Painu tiehesi ja pysy poissa ilmestyi 2005. Aikaisemmin ilmestyneet myös Pystyyn, kuolleet! (2002) ja Ei takkaa, ei tupaa (2003). Erinomainen kirjoittaja.
Fred Vargas DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Higgins, Jack: Tiikerin vuosi.
Alkuteos: Year of the tiger. Suom. Heikki Karjalainen.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7092-8 (nid.) 8 e. Ilm. 5/2006.
Uusi p.

Lang, Maria: Kuoleman aaria.star2.gif (190 bytes)
Gummerus 2006.
Alkuteos: Se, döden på dig väntar, 1955. Suom. Ritva Huhtala.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7085-5 (nid.) 7 e. Ilm. 3/2006.
4. p.

Koontz, Dean: Kuun valo.
Alkuteos: By the light of the moon. Suom. Kari Salminen.
Gummerus 2006.
ISBN 951-20-7087-1 (nid.) 9 e. Ilm. 4/2006.
Uusi p.

Murhaavat kirjat : 20 parasta kirjallista murhaa kautta aikojen.star2.gif (190 bytes)
Toim. Cynthia Manson.
Alkuteos: Murder by the book, . Suom. Anja Meripirtti ja Sirkka-Liisa Sjöblom.
Gummerus 2006. 2. p.
ISBN 951-20-7231-9 (sid.) 28,90 e. Ilm. 5/2006.
1. p. ilm. 1997 Book Studion kustantamana Jännityksen mestarit -sarjassa numerolla 100 ja nimellä Murhakirja.
Murhat ja kirjat kuuluvat yhteen. Näissä herkullisissa rikostarinoissa niin murhaajat kuin etsivätkin saavat innoituksen kirjoista. Millainen on murha Jane Austenin hengessä? Entä mitä tapahtuu, kun professori murhataan kesken rikoskirjallisuuden luentoaan? Voiko menestyvä dekkarikirjailija keksiä täydellisen tavan murhata vaimonsa todellisessa elämässä? Jane Austen, Dashiel Hammett ja jopa William Shakespeare viitoittavat lukijoitaan murhien pimeille poluille.
Kirjoittajat: Robert Barr, Lawrence Block, William Brittain, Robert Cenedella, Joseph Hansen, Edward D. Hoch, MIchael Innes, Bill James, Michelle Knowlden, Michael Z. Lewin, Margaret Maron, Carl Martin, John Nelsin, Donald Olson, Bill Pronzini, Ruth Rendell, Dorothy L. Sayers, Julian Symons, James Thurber, Penelope Wallace


 

Helmi

Correa, José Luis: Kuolema Las Palmasissa.
Alkuteos: Quince días de noviembre, 2003. Suomentaja: Tarja Härkönen.
Helmi 2006.
ISBN 951-556-084-5 (sid.) 22,80 e. Ilm. 1/2006.
Ricardo Blanco on 44-vuotias jazzia, hämyisiä kapakoita, elokuvia ja kauniita naisia rakastava mies, jolla on oma etsivätoimisto Las Palmasissa Kanariansaarilla. Eräänä päivänä kaunis María Arancha Manrique pyytää Blancolta apua: hänen poikaystävänsä on kuollut hämärissä olosuhteissa, ja María epäilee, että tämä on murhattu. Tapauksen myötä Ricardo Blanco tutustuu jetset-elämää viettäviin nuoriin, joiden ystäväpiirissä pinnan alla tuntuu väreilevän paljon katkeruutta ja salattuja suhteita. Ricardo Blanco saa omakohtaisesti huomata, että luksus-jahti saattaa olla yllättävän vaarallinen paikka!
Kirjailija José Luis Correa kertoo dekkarin päähenkilön olevan hänen alter egonsa - moderni espanjalainen mies, jolla on vanhanaikaiset arvot ja tavat. Hän kertoo dekkarinsa päähenkilön olevan lähellä klassisten rikoselokuvien sankareita, kuten Dashiell Hammettin luomaa Sam Spadea tai Raymond Chandlerin Philip Marlowea.
Correan omat suosikkikirjailijat ovat latinalaisamerikkalaisia kuten Garcia Marques. Dekkaristeista hänen suosikkinsa on Eduardo Mendoza.
José Luis Correa on syntynyt 1962 Las Palmasissa, ja toimii Espanjan kielen ja kirjallisuuden professorina Las Palmasin yliopistossa. Viime vuosina hänen romaaninsa ovat saaneet Espanjassa lukuisia kirjallisuuspalkintoja.
Kaikille Kanariansaarilla käyneille tai sinne matkustaville Kuolema Las Palmasissa on pakollista luettavaa!
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat ?.3.2006 Antti Majander:Johnny Kniga


Fossum, Karin: Harriet Krohnin murha.
Alkuteos: Drapet på Harrieet Krohn, 2004. Suom. Tarja Teva.
Johnny Kniga 2006.
ISBN 951-0-30555-3 (sid.) 29 e. Ilm. 5/2006. a.
Paljastettakoon heti, että Charlo on murhaaja. Hän riistää Harriet Krohnilta hengen. Se ei kuulunut suunnitelmaan. Charlolla on tytär, johon hän on menettänyt kosketuksensa ja jonka luottamuksen ja ystävyyden hän yrittää saada takaisin. Aikaa kuluu ja alkaa tuntua siltä, että Harriet Krohnin tapauksesta saattaa tulla ensimmäinen juttu, jota Konrad Sejer ei kykene ratkaisemaan. Harriet Krohnin murha on rikosromaani, jossa Karin Fossum piirtää taidokkaan kokovartalokuvan murhaajasta. Fossumin psykologinen silmä on tarkka, kuten aina, ja kerronta tiivistä ja hallittua. Lopputulos on hieno kirja, joka palkitsee lukijansa.
Konrad Seijer palaa selvittämään rikoksia. Harriet Krohnin murha on Fossumin kymmenes suomennettu romaani ja seitsemäs Konrad Sejer -tarina.
Karin Fossum DekkariNetissä.

Gruber, Michael: Luiden laakso.
Alkuteos: Valley of bones, 2005. Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2006.
ISBN 951-0-31767-5 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2006.
Varakas sudanilainen liikemies putoaa kuolemaan hotellihuoneensa parvekkeelta. Miamilaispoliisit Jimmy Paz - kaupunkia piinanneiden voodoo-murhien ratkaisija - ja Tito Morales löytävät vainajan huoneesta naisen transsinomaisesta tilasta. Nainen, Emmylou Dideroff, myöntää motiivin murhaan ja haluaa kirjoittaa tunnustuksen. Hänen tarinansa ei kuitenkaan ole yksinkertainen, eikä lyhyt. Dideroff kirjoittaa tunnustuksessaan yksityiskohtaisesti lapsuutensa hyväksikäytöstä, aikaisemmista murhista ja yhteydestään pyhimyksiin - ja paholaiseen. Onko nainen hullu, huijaako hän, vai uskooko todella olevansa Jumalan työkalu? Ja miksi niin monet ihmiset ovat yhtäkkiä äärimmäisen kiinnostuneita hänen kirjoittamistaan muistiinpanoista? Dideroffin tunnustus vie Pazin ja Moralesin vaaralliselle tielle kohti äärimmäisintä kuviteltavissa olevaa pahuutta ja pakottaa heidät pohtimaan perustavanlaatuisia kysymyksiä uskosta, rakkaudesta ja ihmeen mahdollisuudesta.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 28.12.2006. Pertti Avola.
Lisätietoa: Michael Gruber Official Web Page.

Cox, Simon: Enkelit ja demonit : lisävalaistusta.
Alkuteos: Illuminating Angels and Demons, 2004. Suom. Jarkko Laine.
Johnny Kniga 2006.
ISBN 951-0-31410-2 (sid.)
Dan Brownin Enkeleistä ja demoneista on Da Vinci -koodin tapaan tullut kansainvälinen bestseller. Tällä kertaa kirjailija asettaa sankarinsa Robert Langdonin eteen perustavanlaatuisen kysymyksen tieteen ja uskonnon eroista. Katolisen kirkon ja sen päävastustajan, tieteen nimiin vannova Illuminatien salaseuran, kamppailu käydään Rooman ja Vatikaanin kaduilla, kirkoissa ja muistomerkeillä.
Jälleen lukija jää henkeäsalpaavan seikkailun jälkeen pohtimaan, mikä teoksessa on totta ja mikä kirjailija on mielikuvituksessaan luonut. Onko salaperäinen Illuminatien salaseura todella olemassa? Onko antimaterialla oikeasti niin kauhistuttavia voimia kuin Enkelit ja demonit esittää? Perustuvatko Vatikaanin salaiset rituaalit ja maanalaiset käytävät todellisuuteen? Enkelit ja demonit -lisävalaistusta on selkeä aakkosellinen hakemisto Enkelien ja demonien tieteeseen, taiteeseen ja kulttuurihistoriaan liittyvistä viitteistä. Hakusanat Ambigrammista Harmageddoniin ja Pietrainkirkosta vapaamuurareihin kertovat mitä romaanin takana todella on ja minkälaisten ilmiöiden parissa Robert Langdon Brownin teoksessa toimii.
Jälleen yksi uusi Dan Brownin kirjojen selitysteos.
Dan Brown DekkariNetissä.


 

KaristoKotimaiset

Sandberg, Timo: Pahan morsian.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4733-4 (sid.) 32,50 e. Ilm. 2/2006. Kansikuva.
Tuusulanjärvestä tehty kaamea löytö antaa Järvenpään poliisille syyn epäillä henkirikosta. Tapaus muodostuu komisario Heittolan uran haastavimmaksi. Vainajan henkilöllisyys ei selviä, tutkinta ei etene ja samaan aikaan eräs nuori nainen katoaa. Paikallinen saatananpalvontayhteisö, ihmisten asunnoissa luvatta hiippaileva huoltomies ja eroottisia valokuvattavia haaliva yhden miehen yritys antavat kaikki aihetta poliisitutkimuksiin, mutta pitäviä todisteita on vaikea löytää. Pikkukaupungin rikoskuviot yhtyvät lopulta yllättävällä tavalla.
Komisario Heittola on pääosassa myös kirjailijan edellisessä rikosromaanissa Kihokki (2003). Sandbergilta on aikaisemmin ilmestynyt myös dekkarit: Unta ei voi tunnustaa (1990), Kyyhkysen veri (1996) ja Rautapääsky (2000).
Timo Sandberg DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Uusia painoksia

Child, Lee: Kaukolaukaus.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4760-1 (nid.) 10 e. Ilm. 2/2006.
2. p.- 1. p. ilmestyi syksyllä 2005.

Child, Lee: Teksas palaa.
Karisto 2006.
ISBN 951-23-4761-X (nid.) 10 e. Ilm. 2/2006.
2. p. - 1. p. ilmestyi syksyllä 2003.


 

Kustannus-Makela


Saukkola, Mirva: Murhaava katseluaika.
Kustannus-Mäkelä 2006.
ISBN 951-882-599-8 (sid.) 30 e. Ilm. 2/2006.
Muotilehtien maailmassa sujuvasti sukkuloiva toimittaja Noora Hankasuo on uuden haasteen edessä: hänelle tarjotaan käsikirjoittajan paikkaa kartanomiljöössä kuvattavasta talk show'sta. Koska Noora on vinguttanut luottokorttinsa vereslihalle kenkäkaupoissa, hän ottaa tarjouksen vastaan. Terttulan kartanon kesäinen idylli kuitenkin särkyy julmaan veritekoon. Noora Hankasuo on jälleen keskellä murhamysteeriä. Piilevätkö ratkaisun avaimet kuvausryhmän jäsenten hämärissä taustoissa?
Murhaava katseluaika on itsenäinen jatko-osa alkusyksystä 2005 ilmestyneelle muotimaailman kulisseihin sijoittuneelle
Murha on muotia -dekkarille.


LIKE


Denby, Joolz: Billie Morgan.

Alkuteos: Billie Morgan, 2004. Suom. Einari Aaltonen.
Like 2006. (Rikos kannattaa -sarja ) .
ISBN 952-471-687-9 (sid.) 27 e. Ilm. 1/2006.
Billie Morgan on nelikymppinen nainen, joka pitää koruliikettä Bradfordissa ja huolehtii kummipojastaan Nattysta. Hän yrittää elää hiljakseen ja unohtaa menneisyyden.
Billie Morganilla onkin paljon unohdettavaa. Nuoruudessaan, 70-luvulla, hän oli LSD:tä nappaileva moottoripyörätyttö, jonka happohuuruinen elämä oli täynnä vaaroja ja viettelyksiä. Lopulta syöksykierre johti murhaan. Yhtäkkiä, vuosia myöhemmin, Billien menneisyys tulee vastaan yllättävällä ja pelottavalla tavalla...
Kihelmöivä jännäri, joka johdattaa lukijan yhteiskunnan laitamille ja mielen hämäräalueille. Väkevä kuvaus sympaatisen naisen katumuksesta ja halusta paeta kohtaloaan.
Joolz Dengy on kirjailija, puhetaiteilija ja kuvittaja, joka on saavuttanut kansainvälisen maineen ansioillaan taiteen eri saroilla. Hänet on palkittu mm. vuoden rikoskirjatulokkaana, ja teos oli Orange-palkintoehdokkaana vuonna 2004.
Denby toimii aktiivisesti erilaisissa poikkitaiteellisissa hankkeissa ja sosiaalista syrjäytymistä ehkäisevissä projekteissa. Hän myös kirjoittaa arvioita, artikkeleita ja esseitä moniin lehtiin, kuten Time Outiin, Critical Quarterlyyn ja London Magazineen.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 31.7.06. Harri Römpötti.
Lisätietoa: Joolz Denby - Author, Artist, Spoken Word - Home.

Edwardson, Åke: Huone numero 10.
Alkuteos: Rum nummer 10, 2006. Suom. Outi Menna.
Like 2006. (Rikos kannattaa -sarja ) .
ISBN 952-471-707-7 (sid.) 29 e. Ilm. 2/2006.
Rikoskomisario Erik Winteriä tarvitaan taas: 29-vuotias nainen löydetään kuolleena hotellihuoneesta. Huone numero 10 on Winterille tuttu. Hän oli siellä kauan sitten tutkimassa kadonneen naisen kohtaloa. Tuo tapaus on ainoa, joka Winteriltä on jäänyt selvittämättä.
Winter tietää nähneensä jotain tuolloin 18 vuotta sitten - jotain, mistä hänen olisi pitänyt oivaltaa suurempia yksityiskohtia, mutta silloin se ei onnistunut. Vanha katoaminen kaivetaan jälleen esiin arkistoista, koska siinä saattaa piillä avain uuden murhan ratkaisemiseen. Onko naisilla muutakin yhteistä kuin huone numero kymmenen?
Huone numero 10 on Edwardsonin seitsemäs Erik Winteristä ja hänen göteborgilaiskollegoistaan kertova dekkari. Like on aiemmin julkaissut häneltä teokset Winterland - rikostarinoita, Kivinen purje, Maanpäällinen taivas, Se ei päättyä saa, Varjoa ja aurinkoa, Etäisiä huutoja ja Enkelitanssi.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Frimansson, Inger: Pimeyden jäljet.
Alkuteos: Mörkesspår, 2003. Suom. Anu Tukala.
Like 2006. (Rikos kannattaa -sarja ) .
ISBN 952-471-604-6 (sid.) 27 e. Ilm. 1/2006.
Ruotsin dekkariakatemian palkitsema psykologisen trillerin mestari johdattaa lukijan tällä kertaa viisikymppisen Hilja Agnevikin rauhalliseen elämään, jota varjostaa vain tyrannisoiva sisko - mutta jossain, hyvin lähellä, vaanii murhaaja...
Hilja törmää vanhaan ystäväänsä Jennyyn, josta on tullut kuuluisa näyttelijä, ja pääsee tutustumaan tämän loistohuvilaan. Kohta Hilja joutuu todistamaan tapausta, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Huvilan idylli kätke varjoihinsa jotain, mikä haluaakin pysyä piilossa. Ja kammottava rikos kietoutuu Hiljankin ympärille enemmän kuin hän ikinä uskookaan.
Inger Frimansson (s. 1944) läpimurtoteos oli vuonna 1998 julkaistu Hyvää yötä, rakkaani. Hänen kirjojaan julkaistaan Ruotsin ja Suomen lisäksi Norjassa, Latviassa, Hollannissa, Tanskassa, Espanjassa ja Saksassa. Like on suomentanut Frimanssonilta myös teokset Häränsydäminen mies (2000) ja Alastomien naisten saari (2003)
Inger Frimansson DekkariNetissä.

Kallifatides, Theodor: Rikos ruumiissani.
Alkuteos: I hennes blick, 2004. Suom. Nina Saikkonen.
Like 2006. (Rikos kannattaa -sarja ) .
ISBN 952-471-606-2 (sid.) 27 e. Ilm. 3/2006. Kansikuva .
Rikoskomisario Kristina Vendelin kollegat Huddingen poliisin murharyhmästä ovat ihmeissään. Missä on hänen tarttuva naurunsa, mistä tuo huolestunut katse? Kristina on vajonnut pohtimaan rikosta, jonka haluaa pitää tarkoin omana tietonaan - rikospaikka on nimittäin hänen oma ruumiinsa.
Sitten iskee palkkamurhaaja. Eräs alamaailman vasikka lahdataan kylmäverisesti - juuri hänet Kristinan oli pitänyt tavata sinä samaisena päivänä. Kun hänelle valkenee, että rikos on ulottanut lonkeronsa hänen elämäänsä, on aika tehdä vaikeita päätöksiä.
Theodor Kallifatides (s. 1938 Kreikassa) asuu nykyisin Huddingessa, Ruotsissa. Hän on työskennellyt kirjailijana nykyisessä kotimaassaan jo kolmenkymmenenviiden vuoden ajan ja hänen teoksiaan on käännetty lukuisille kielille. Syksyllä 2000 Ruotsin hallitus myönsi Kallifatidekselle professorin arvon "ainutlaatuisesta kirjallisesta tuotannosta". Osallistumisestaan yhteiskunnalliseen keskusteluun hän on saanut kuninkaan henkilökohtaisen mitalin, Serafim-ritarikunnan kahdeksannen luokan kunniamerkin.
Like on aiemmin julkaissut Kallifatidesiltä teokset Kuudes matkustaja (2003), Yksinkertainen rikos (2004) ja Uusi maa ikkunani takana (2005)
Theodor Kallifatides DekkariNetissä.

Pérez-Reverte, Arturo: Bredan aurinko : Alatriste III.
Alkuteos: El sol de Breda, 1998. Suom. Satu Ekman.
Like 2006.
ISBN 952-471-691-7 (sid.) 27 e. Ilm.1/2006.
Kapteeni Alatriste -sarjan pohjalta filmataan parhaillaan suurtuotantoelokuvaa, jossa Alatristenä seikkailee Viggo Mortensen.
Arturo Pérez-Reverte (s. 1951) on tunnetuin espanjalainen nykykirjailija, jonka teoksia on käännetty 19 kielelle. Vuonna 2003 hänet valittiin Espanjan kuninkaalliseen akatemiaan, kaikkien aikojen nuorimpana jäsenenä.
Flanderi, 1625. Kapteeni Alatristen apulainen Iñigo Balboa todistaa Bredan kaupungin antautumista. Kymmenen vuotta myöhemmin hän kertoo dramaattisista tapahtumista ystävälleen Diego Velázquezille, joka maalaa sittemmin kuuluisaksi tullutta tauluaan "Bredan antautuminen". Iñigo kuvaa, kuinka hän ensimmäistä kertaa tarttuu miekkaan ja hakapyssyyn ja taistelee henkensä edestä. Talven armoilla ja sodan kynsissä Íñigo saa tuta kaksintaisteluiden, ryöstöjen ja piirityksen kauhut...
Pérez-Reverteltä on suomennettu myös teokset Vääräuskoisten veri - Alatriste II (2005), Kapteeni Alatriste (2004), Etelän kuningatar (2003), Merikartta (2002), Flaamilainen taulu (1997), Miekkamestari (1999), Rummunkalvo (2000) ja Yhdeksäs portti (1998).
Arturo Pérez-Reverte DekkariNetissä.

Like-pokkari -sarja (uusia)Loki-Kirjat

Davis, Anna: Sulaa vahaa.
Alkuteos: Melting, 2000. Suom. Anu Partanen.
Loki-Kirjat 2006.
ISBN 952-9646-03-8 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2006.
Vielä yksi keikka. Kaikkien huijausten äiti... Kirja, jossa on jokaiselle jotakin: ihmissuhteiden kiemuroita, jännitystä, huumoria, lämpöä ja aimo annos pirullisuutta.
Jason, Fran ja nuori Eileen vaeltelevat kaupungista toiseen huijaten vastaantulijoita. He ovat ovelia ja onnekkaita: tarinoita veistellen he sulattavat uhrinsa pehmeiksi kuin tuli vahan, ja livistävät sitten vieden mukanaan kaiken, mikä vain irtoaa. Vuosia he ovat tehneet pikkukeikkoja. Nyt he ovat valmiit johonkin suureen.
Eksyessään sattumalta nuoren kuvataiteilijan, Owen Meredithin rajujen sulavien sydänten näyttelyyn Jason saa mahtavan idean: huijauksen keskus on Cardiffin Tiger Bayhin perustettava ravintola Sula, ja suurin uhri on Owenin isä, pojastaan vieraantunut ja Tom Jonesia ihaileva monimiljonääri.
Luottamus on kaiken ydin: uhrin on luotettava täydellisesti jymäyttäjiinsä ja - ennen kaikkea - näiden on voitava luottaa toisiinsa. Mutta näyttelijät alkavat eläytyä osaansa, satu ja todellisuus sekoittuvat yhden jos toisenkin mielessä. Voiko kukaan enää todella luottaa keneenkään?
Anna Davis kasvoi Sulaa vahaa -romaanin tapahtumakaupungissa Cardiffissa ja opiskeli Manchesterissa. Nykyisin hän asuu Lontoossa puolisonsa, kirjailija Simon Ingsin ja pienen lapsensa kanssa. Kirjoittamisen ohella Davis on työskennellyt kirjallisuusagenttina ja opettanut luovaa kirjoittamista Manchesterin yliopistossa. Sulaa vahaa (Melting, 2000) on hänen toinen romaaninsa. Hänen ensimmäinen romaaninsa The Dinner oli v. 2001 Suomen Maarianhaminan ehdokas Impacin, maailman rahakkaimman ja kansainvälisimmän yhdestä teoksesta myönnettävän palkinnon saajaksi! Davisin kolmas romaani on nimeltään Cheet (2001). Anna Davisin uusin teos Shoe Queen ilmestyy helmikuussa 2007, ja sen oikeudet on jo myyty useaan maahan, mm. Ruotsiin ja Norjaan.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 8.7.2006 Kirsti Kuikka.


 

Minerva

 

Perttu, Arvi: Papaninin retkikunta.

Minerva 2006.
ISBN 952-5591-38-7 (sid.) 29,90 e. Ilm. 4/2006.
Amerikasta Karjalaan muuttanut Jaakko Pettersson haaveilee kirjailijan urasta, kunnes eräänä kohtalokkaana yönä hän näkee, kuinka hänen eroottisten päiväuniensa kohde, kuuluisa laulajatar poistuu murhapaikalta mustaan Buickiin. Mustan Buickin öiset saalistusretket ja jäljettömiin katoavat ihmiset alkavat herättää kauhua kaupunkilaisissa. Arvi Perttu pitää lukijan otteessaan ja pian lukija huomaa joutuneensa yhä syvemmälle 1930-luvun Neuvosto-Karjalan pääkaupungin, Petroskoin, tapahtumiin, missä tuolloin kohtasivat toisensa patriarkaalinen maaseutu, syntinen länsi ja mahtava kommunismi. Se oli aikaa, jolloin naparetkeilijät ja ennätyslentäjät olivat koko neuvostokansan sankareita.
Papaninin retkikunta on kertomus inhimillisestä pelosta ja heikkoudesta kasvottoman hirviön edessä. Se on myös kertomus rakkaudesta ja kunniasta, jotka näissä oloissa olivat suhteellisia käsitteitä. Onko ihmisen pakko olla sankari ja onko uhri välttämättä syytön?
Petroskoissa syntynyt Arvi Perttu (s. 1961) on asunut Suomessa viisi vuotta. Papaninin retkikunta on hänen ensimmäinen Suomessa julkaistu teoksensa. Petroskoissa asuessaan häneltä on ilmestyneet nuorille tarkoitettu novellikokoelma Nuotio Hirvenkivellä (1989) sekä romaani Petroskoin symposiumi (2001). Niiden lisäksi hän on kirjoittanut novelleja ja runoja sekä tehnyt käännöksiä niin karjalaksi, suomeksi kuin venäjäksi.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 14.7.2006. Pertti Lassila.

Ketola. Mikko: Opus dei : vaiettu salaseura.
Minerva 2006.
ISBN 952-482-026-9 (sid.) 27,90 e. Ilm. 3/2006.
Opus Dei oli melko tuntematon Suomessa ennen Dan Brownin Da Vinci -koodia. Katolilainen järjestö on ollut monenlaisten syytösten kohteena. Sitä on syytetty äärioikeistolaiseksi, taantumuksen linnakkeeksi sekä jäsentensä aivopesusta ja henkisestä terrorisoimisesta. Liikkeen jäsenten on kerrottu sotkeutuneen taloudellisiin ja poliittisiin juonitteluihin ympäri maailmaa. Yksi veljeskunnan lempinimistä onkin Octopus Dei.
Toiset taas kiittävät Opus Deitä siitä, että se tarjoaa selkeän katolisen uskonmallin. Se on nähty eräänlaisena kirkon iskujoukkona taistelussa maallistumista vastaan.
Kirjassa Mikko Ketola kertoo, miten Opus Dei syntyi diktaattori Francon Espanjassa. Hän kuvaa, miten Opus Dein toiminta laajeni Espanjan ulkopuolelle ja saavutti vahvan asemansa katolisessa kirkossa. Ketola erittelee Opus Deitä vastaan esitettyjä syytöksiä ja analysoi niiden oikeutusta. Kirjassa tarkastellaan myös Opus Dein asemaa uuden paavin kaudella ja tämän ajan katolisuudessa yleensä.
Mikko Ketola luo katsauksen myös Opus Dein toimintaan Suomessa sekä naapurimaissa Virossa ja Ruotsissa. Millaisia toimintamuotoja liikkeellä on Suomessa? Entä pitäisikö tavallisen suomalaisen olla huolissaan Opus Deistä? Opus Dei - Vaiettu salaseura? on tervetullut kotimainen tietokirja puhutusta aiheesta.
Dan Brown DekkariNetissä.

Ketola, Mikko - Rauhala, Anssi: Marian koodi.
MInerva 2006.
ISBN 952-482-030-7 (sid.) 14,90 e. Ilm. 2/2006.
Käsikirjoitus: Mikko Ketola, sarjakuvasovitus: Anssi Rauhala, kuvat ja väritys: Anssi Rauhala.
Suomalainen Da Vinci -mysteeri
Helsingin yliopiston professori Anni Isotalo ei arvaa, mihin vielä joutuu, kun suostuu matkanjohtajaksi Da Vinci -koodiin hurahtaneitten suomalaisturistien seurueeseen. Matkan aikana hänen eteensä ilmaantuu johtolankoja ja outoja yhteensattumia, joiden verkko ulottuu aina Pariisista Pohjanmaalle... ja joka kulman takana vaanivat salaperäiset vakoojat.
Marian koodi -sarjakuva on täynnä kihelmöiviä mysteereitä, salaseuroja, pimeitä kujia. Arvoitusten sakeaa vyyhteä ratkoo pätevä ja ponteva sankaritar Anni Isola. Marian koodi on sukua ranskalais-belgialaisten koulukuntien mestareille. Se on jännittävä, nykyaikaan sijoittuva tarina ja taidokkaasti piirretty. Kirja on Mikko Ketolan ja Anssi Rauhalan yhteinen esikoisalbumi, joka edustaa kotimaisen sarjakuvan kermaa.
Dan Brown DekkariNetissä.

 


 

Myllylahti

Hautamäki, Ata: Käpylän tähdet.
Myllylahti 2006. (Murhamylly ; 08).
ISBN 952-202-042-7 (sid.) 25,10 e. Ilm. 3/2006.
On vuosi 1957. Keinokuu ilmestyy taivaalle. Televisiolähetykset alkavat, vastaanottimia Suomessa on noin 3000 kpl. Helsingissä katoaa kolmesataa ihmistä vuodessa. Käpylässä ihmetellään kadonneen astmahoitajan tapausta. Kummitustalosta löytyy ruumis. Taivaskallion korsu saa asukkaan. Murha Käpylässä -kirjasta tutut päähenkilöt tohtori Blomqvist ja rikosetsiväksi edennyt Väänänen ovat jälleen asialla. Komisario Rehn on muuttamassa Käpylään. Niin myös tamperelainen Häyrisen perhe, joka yrittää sopeutua pääkaupunkiin.
Käpylän omia poliiseja työllistävät lukuisat rikokset, pärinäpojat ja naisten ahdistelija. Koskettavat ihmiskohtalot yllättävät vielä viimeisillä sivuilla.
Hautamäen esikoisdekkari, 1950-luvun alkuun sijoittuva Murha Käpylässä ilmestyi keväällä 2005 ja kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas v. 2005.
Ata Hautamäki DekkariNetissä.

Holli, Marja ja Olin-Arvola, Kaija: Aika jättää.
Myllylahti 2006.
ISBN 952-202-043-5 (sid.) 24,90 e. Ilm. 3/2006.
Veijarimainen jännitysromaani ja esikoisteos.
Aika jättää on dekkari, jossa oudot tapahtumat ja lukuisat kuolemat rikkovat pienen kaupungin uneliaan elämän. Äkkiä ollaan keskellä kansainvälistä keinottelua, jossa kukaan ei unohda omaa etuaan.
Aika jättää on myös veijaritarina ja kehityskertomus. Se on Marja Hollin ja Kaija Olin-Arvolan yhteistyössä kirjoittama romaani, joka on syntynyt meilitse, kaamosta karkotellessa. Aika jättää on kiinni ajassa: yksi päähenkilöistä sairastaa diabetesta, toinen elää pätkätöiden varassa.
Kirjassa lähibaarissa lauletaan karaokea kovaa ja korkealta, harrastetaan runojen kirjoittamista ja haaveillaan itsenäisestä Pohjanmaasta. Jopa yksi ruokaresepti on päässyt mukaan. Silti tapahtumilla ja henkilöillä ei tuttuudestaan huolimatta ole todellisuudessa suoranaisia vastineita.
Artikkeli:
Aronen, Eeva-Kaarina: Murha sairasvuoteessa. (Reuman runtelema Helena Puustinen oli jäänyt vuoteensa vangiksi, kun ystävät päättivät ilahduttaa häntä. He kirjoittivat rikosromaanin, jonka päähenkilön nimi oli Helena Puustinen).
Helsingin Sanomat (Kuukausiliite) 7.5.2006.

Jääskeläinen, Seppo: Sisko rakas.
Myllylahti 2006.
ISBN 952-202-044-3 (sid.) 26,20 e. Ilm. 3/2006.
Jännittävän nelidraaman liikkeellepanevana voimana on leskiäidin, Vieno Laihon hallitsema arvokas maatila ja perheen osapuolien toisistaan poikkeavat käsitykset omaisuuden jaosta. Vienon poika Ossi Laiho saa kilpailijoikseen sosiaalikaunaiset kasvattisisaruksensa Kissen ja Veltsun. Veltsulla on takana pitkä vankilakierre. Sellissä kypsynyt suunnitelma on että sisarukset. raivaavat yhteistoimin Vienon ja Ossin pois päiviltä, peittäävät teon ja jakavat omaisuuden. Tilanne vauhdittuu Veltsun päästessä yllättäen vankilomalle. Päähenkilö Ossi etsii täyttymätöntä rakkautta, hakee indentiteettiään muodokkaaksi varttuneen siskopuolensa vaatteista. Veljellinen yhteys kasvattisisareen latautuu kohta eroottiseksi jännitykseksi. Kun kostaja saapuu kaupunkiin sattumat ja vastukset puuttuvat peliin. Palikat ovat täysin sekaisin ennen kuin Veltsun vankiloma loppuu.
Jääskeläinen on kirjoittanut aiemmin 10 romaania ja useita muitakin julkaisuja.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 29.7.2006 Keijo Kettunen.

Parkkonen, Seppo: Viipurin perhonen.
Myllylahti 2006. (Murhamylly ; 11).
ISBN 952-202-040-0 (sid.) 26,40 e. Ilm. 4/2006.
Viipurin kauppatorilla Kultahampaaksi kutsuttu mies myy viimeisen Viagrapakkauksensa. Pyöreän tornin kupeeseen ilmestyvä maatuska on hänelle merkki nopean toiminnan aloittamisesta. Iänikuinen nappikauppa on taakse jäänyttä elämää. Tampereella Kalevankankaan siunauskappeliin tilattu viulisti näyttää unohtaneen kirstukeikkansa. Saattoväkeen kuuluvat rikostoimittaja Hannu Janhunen ja jatkojuttukirjailija Valtteri Autio katsovat vainajan poikaa kysyvästi. Isänsä menettänyt entinen rikospoliisi Leevi Neva salailee heiltä jotain.
Konserttimestarin levottomuus saa Janhusen ja Aution höristämään korviaan Tampere Filharmonian suuntaan. Ihmissuhteet kuulostavat epävireisiltä. Mitä onkaan kaiken arvoituksellisen takana?
Seppo Parkkosen neljäs dekkari. Aikaisemmin ilmestyneet: Bestsellerin salaisuus (2002), Peltilelu (2003) ja Manhattanin solmio (2004).
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 9.4.2006. Hannu Marttila.

Ravilo, Hilkka: Kuolleet lehdet.
Myllylahti 2006.
ISBN 952-202-046-X (sid.) 26,80 e. Ilm. 4/2006.
Kuolleet lehdet on avioliittoromaani, kuvaus suhteesta, johon kokematon hullaantunut Orvokki syöksyy silmät täynnä unelmia puolison haikaillessa yhä menetetyn rakkautensa perään. Kuolleet lehdet on rakkausromaani. Intohimoa, rakkautta, iloa ja seksiä riittää, mutta ne kohdistuvat niin nyrjähtäneesti, että syntyy mainio kasvuympäristö Orvokin hulluudelle. Kuolleet lehdet on rikosromaani. Puolison piittaamattomuus ja kovuus muuttavat rakkauden vihaksi. Vähitellen valta vaihtuu talossa. Mies istuu pyörätuolissaan. Vaimo huolehtii kaikesta ja elämä vaikuttaa vakaalta, kunnes vaimon alkoholisoitunut lapsuudenystävätär, miehen rakastettu ilmestyy ovelle.
Hilkka Ravilon viides romaani. Aikaisemmin ilmestyneet: Kuin kansanlaulu (2001), Merimarjani, pulmuni, pääskyni (1997), Älä itke äitini (1999), Yö yllä viljan (dekkari 2001) ja Pahan tytär (2005).

Somppi, Tero: Tuomion konsertti.
Myllylahti 2006. (Murhamylly ; 10).
ISBN 952-202-041-9 (sid.) 26,90 e. Ilm. 03/2006.
Abu Ghraibissa kidutettu mies. Ryhmä marttyyrikuolemaan valmiita terroristeja. Vitsejä kertova amerikanitalialainen FBI agentti. Oman selustansa turvaava valtionjohto. Tappamaan koulutetut erikoisjoukot.Heroiinipilvessä soittava heavy-yhtye. Tiet yhtyvät Helsingissä. Lavasteet on pystytetty. Äänentoisto on tarkistettu. Sisääntulo-ovet on avattu.
Lämmittelynbändi saapuu lavalle. Rynnäkkökiväärien varmistimet poistetaan. Konsertti voi alkaa.
Tero Somppi on 1972 syntynyt helsinkiläinen, joka työskentelee turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Hänen esikoisteoksensa Kuka murhasi Asikaisen ilmestyi vuonna 2005. Nyt Somppi on tehnyt uuden aluevaltauksen kirjoittamalla kiihkeärytmisen "remesmäisen" jännitysromaanin.
Tero Somppi DekkariNetissä.

Tuomainen, Antti: Tappaja, toivoakseni.
Myllylahti 2006. (Murhamylly ; 09).
ISBN 952-202-039-7 (sid.) 25,60 e. Ilm. 3/2006.
Esikoisteos.
Vuonna 1999 perheenäiti surmataan järjettömästi metrossa.
Viisi vuotta myöhemmin perheenisä ottaa yhteyttä vanhaan ystäväänsä ja ryhtyy järjestämään kostoa vankilasta vapautuville tappajille
Tappaja, toivoakseni on nyky-Helsinkiin sijoittuva rikosromaani. Se on nopealiikkeinen ja rehellinen kertomus alkoholismista, anteeksisaamisesta ja aidosta välittämisestä.
Kirja kertoo Anto Bernhardin, entisen tv-tuottajan ja väkivaltarikollisen, kasvusta kohti vastuuta. Kun menneisyys ja vanhat tavat nostavat päätään, joutuu Anto toteamaan, että tulevaisuudesta on päättävä joka hetki uudestaan.
Teos on uuden aallon rikosromaani. Siinä sankarit eivät aina ole sankarillisia, eivätkä rosvot aina pelkästään rosvoja.
s. 1971) on helsinkiläinen copywriter. Tappaja, toivoakseni on hänen ensimmäinen rikosromaaninsa.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.


 

Otava


Kotimaiset

Nuotio, Eppu: Musta.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20963-9 (sid.) 33,40 e. Ilm. 3/2006.
Esikoisdekkari.
Siirtyessään sängystä kauemmas hän näki itsensä maalauksen mallina. Näki veriset vaatteensa, ja repeytyneen oikean hihan. Hän alkoi laulaa. Hänen äänensä virtasi huoneeseen ja kumarsi kuolemalle. Ei anteeksi pyydellen, vaan liittolaisuuden merkiksi. "Bye, bye-bye baby, bye-bye. So long, honey, so long."
Hän sulki oven. Hansikaskäsi ei jättänyt sormenjälkiä. Viimeisillään raskaana olleen, humaanina tunnetun papin raaka murha Käkelän kirkkoherranvirastossa sähköistää Yleisradion Lounais-Suomen pienen toimituksen ja nousee valtakunnan ykkösuutiseksi. Henkilökohtaiset syyt ajavat nuoren mustaihoisen naistoimittajan tutkimaan tapausta omin päin. Aivan liian myöhään Pii tajuaa, kuinka vaarallisille vesille tutkimukset häntä johtavat.
Eppu Nuotion yksityiskohtiaan myöten uskottava sarjamurhaajatrilleri pitää armottomasti koukussaan.
Kulttuurin moniosaajana tunnettu Nuotio tekee komean aluevaltauksen kotimaisessa jännityskirjallisuudessa. Oman kiinnostavan tasonsa romaaniin tuovat vakuuttava televisiotyön kuvaus sekä rasismin ja muiden yhteiskunnallisten ongelmien taitava käsittely.
Nuotion romaanit Peiton paikka, Neitsytmatka ja Onnellinen loppu ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä.
Eppu Nuotio DekkariNetissä.


Harkki, Paula: Kadonnut Karibialla.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20859-4 (sid.) 32.20 e. Ilm. 3/2006. Kansikuva.
Esikoisdekkari.
GoodFood-yhtiössä, ja Mari aikoo pitää hauskaa, vaikka Antti on oudon kireä. Vähitellen Mari tajuaa, että häneltä salaillaan asioita. Kuka oikein on kukkahameinen tyttö, joka saa seurueen miehet pois tolaltaan?
Mari on vuokrannut asuntonsa Salli Saariselle, helsinkiläiselle freelance-toimittajalle, joka pääsee kiinnostavan jutun jäljille. Ovatko väitteet epäilyttävästä toiminnasta ruokajätin taustalla totta? Yllättäviä yhteyksiä avautuu aurinkoisen lomaparatiisin ja loskaisen Helsingin välille.
Apu-lehden toimittaja ja kolumnisti Paula Harkki (s. 1943) punoo esikoisdekkariinsa kiehtovan juonikuvion. Hämärän elintarvikebisneksen lonkerot yltävät mantereelta toiselle, ja kolmas maailma saa taas toimia teollisuusmaiden takapihana. Hienoa, että saadaan uusia yrittäjiä dekkarikirjoittajiksi.
Arvosteluja:
- Satakunnan Kansa 24.3.2006. Lili Wessman.
- Aamulehti 17.6.2006. Marja Aaltio.

Ulkomaiset

Claudel, Philippe: Harmaat sielut.
Alkuteos: Les âmes grises, 2003. Suom. Ville Keynäs.
Otava 2006. (Otavan kirjasto).
ISBN 951-1-19534-4 (sid.) llm. keväällä 2006.
Pieni kylä Koillis-Ranskassa sotatalvena 1917: rintaman tuntumassa sijaitsevan pikkukaupungin joesta löytyy murhatun kymmenvuotiaan tytön ruumis. Silmäätekevät haluavat jutulle siistin päätöksen, ja syyllisiksi julistetaan kaksi kuolemantuomiotaan jo odottavaa sotilaskarkuria.
Eläkkeelle jäänyt poliisi palaa kaksikymmentä vuotta myöhemmin muistoissaan sodanaikaisiin tapahtumiin. Auki keriytyvässä tarinassa syylliset ja uhrit sekoittuvat toisiinsa, eikä pikkutytön kuolema ole ainoa rikos, jonka hyytävän kylmä sotatalvi kätkee pimentoonsa.
Ranskalaisen kirjailijan ja käsikirjoittajan Philippe Claudelin (s. 1962) Prix Renaudot -palkittu romaani oli vuonna 2003 Ranskan myydyin kaunokirja. Yli kahdellekymmenelle kielelle käännetyn teoksen pohjalta on tehty myös elokuva.
"Jännittävä murhamysteeri, jossa on hienostunut jälkimaku." Daily Telegraph.
Kirja sai Ruotsissa vuoden parhaasta käännösdekkarista jaettavan The Martin Beck Award -palkinnon.

French, Nicci: Syöksykierre.
Alkuteos: Catch me when I fall, 2005. Suom. Karariina Kaila.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20280-4 (sid.) 30,10 e. Ilm. 3/2006. Kansikuva .
Holly Krauss herää eräänä lauantaiaamuna villin juhlinnan jälkeen vieraan miehen vierestä muistamatta mitään.
Holly on menestyvä nuori bisnesnainen onnellisine avioliittoineen ja laajoine ystäväpiireineen. Mutta hänellä on pimeä puolensa: kun vieras voima ottaa vallan, hän muuttuu arvaamattomaksi ja ottaa uskomattomia riskejä.
Viimeisin harharetki sysää Hollyn kaksi persoonaa törmäyskurssille ja saa hänen elämänsä raiteiltaan. Holly joutuu uhkailun ja kiristyksen kohteeksi ja käyttäytyy päivä päivältä omituisemmin. Aviomiehen ja ystävien kärsivällisyys alkaa loppua.
Holly ajautuu kohti kuilun reunaa ja tuntee olonsa yhä vainoharhaisemmaksi. Ovatko kaikki kauheudet hänen omaa syytään vai haluaako joku tosiaan tuhota hänet?
Syöksykierre on psykologisen trillerin mestarien viides suomennettu Nicci French -jännäri.
Nicci French DekkariNetissä.

Hammesfahr, Petra: Uskoton mies.
Alkuteos: Bélas Sünden, 2003. Suom. Anja Meripirtti.
Otava 2006.
ISBN 951-1-200558-7 (sid.) 32,20 e. Ilm. 2/2006. Kansikuva.
Kun Lisa Szabon makuuhuoneesta löytyy kuollut mies, poliisin on helppo epäillä vaimon kostaneen uskottomalle aviomiehelleen. Varsinkin kun vaimo sattuu olemaan menestyskirjailija, jonka kirjoissa sankarittaret ottavat usein oikeuden omiin käsiinsä. Mutta kliseinen kolmiodraama on vain pintaväreilyä arjen pahuuden syvissä vesissä. Laukausten kajahtaessa Lisa Szabo on aivan toisaalla - junassa murehtimassa, miten menestyksekäs elämä, täydellinen aviomies ja lahjakas tytär ovat vain kulissia, johon hän ei enää itsekään usko.
Kun poliisi haluaa hänen tunnistavan ruumiin, menneisyys ja mielen pimeät pohjakerrokset heräävät eloon. Makuuhuoneessa on kuin onkin kuollut mies, mutta Lisan uskoton aviomies se ei ole.
Saksalaisen rikoskirjallisuuden supertähden Petra Hammesfahrin romaaneista on aiemmin suomennettu Syysuhri ja Pahantekijä. Loistavia kirjoja.
Petra Hammesfahr DekkariNetissä.

Harris, Joanne: Herrasmiehiä ja huijareita.
Alkuteos: Gentlemen & Players, 2005. Suom. Satu Leveelahti.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20621-4 (sid.) Ilm. 4/2006.
Huom! Ei dekkari!
St Oswald'sin rauhallisen poikakoulun latinanopettaja Roy Straitley vaistoaa koulun ilmapiirin muuttuneen.Eräs henkilökunnan jäsen ei ole voinut unohtaa, mitä koulussa sattui kolmetoista vuotta sitten. Hän on ujuttautunut kouluun kaivaakseen luurangot kaapista ja haluaa pahaa niin Straitleylle kuin koko koululle. Kostonhuumassaan hän ei kaihda mitään, ei edes murhaamista. Joanne Harris kuvaa taitavasti pienen maaseutukoulun suljettua yhteisöä, kunnianhimoa, vihaa ja rakkautta.
Yllätyksellinen jännitys- ja veijariromaani kuvaa pahuuden viehätysvoimaa, mutta myös peräänantamatonta hyvyyttäHarrisin suosittujen kirjojen tunnusmerkkejä ovat kepeä kirjoitustyyli ja aistillinen elämän nautintojen kuvaus. Hänen läpimurtoteoksensa Pieni suklaapuoti on ollut menestys myös Lasse Hallströmin ohjaamana elokuvana.

Mankell, Henning: Daisy Sisters.
Alkuteos: Daisy Sisters, 1982. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20599-4 (sid.) 35 e. Ilm. 4/2006.
Huom! Ei dekkari.
17-vuotiaat Vivi ja Elna pyöräilevät hilpeinä kohti Norjan rajaa sotakesänä 1941. He ovat ensimmäistä kertaa matkalla omin päin. Vapaus tuntuu huumaavalta, sillä talvi oli vaikein miesmuistiin. He laulavat riemusta ja kutsuvat itseään Daisy Sisters -duoksi. Ilo vaihtuu kauhuksi, kun rajavartija raiskaa juopuneen Elnan yhteisen illanvieton päätteeksi. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Elna synnyttää tyttären ja antaa hänelle nimeksi Eivor.
Eivor ei halua tulla äitinsä kaltaiseksi vaan aikoo päättää itse omista asioistaan. Mutta elämä kulkee polkujaan, Eivor joutuu naimisiin ja hänen miehensä vaatii häntä jäämään kotiin lasten kanssa. Kestää kauan ennen kuin Eivor saa otetuksi elämänsä ohjat omiin käsiinsä ja pystyy edes hiukan edistämään tasa-arvoa omalta kohdaltaan.
Maamme luetuin ruotsalainen kirjailija Henning Mankell piirtää lempeissä muotokuvissaan esiin työläisnaisten toiveet ja unelmat - sekä armottoman todellisuuden, joka niin usein uhkaa murskata heidät. Rempseän Liisan kautta hän antaa myös kasvot tuhansille suomalaisille työläisille, jotka helpottivat Ruotsin työvoimapulaa 1960-luvulla.
Huom! Kirja on alunperin ilmestynyt jo 1982 Ruotsissa.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Kaksoiselämää.
Kemenskaja tutkii 5.
Alkuteos: Tshuzhaja maska, ?. Suom. Liisa Viitanen.
Otava 2006. (Crime Club ).
ISBN 951-1-20641-9 (sid.) 29,70 e. Ilm. 3/2006.
Erään poliitikon vaimo kuolee huumeiden yliannostukseen ja mies ottaa tilalle hänen identtisen kaksoissisarensa, prostituoidun nimeltä Irina. Samoihin aikoihin rikas liikemies joutuu vankileirille ystävänsä murhasta, ja nuori kirjailija ammutaan kotiovelleen. Anastasia Kamenskajan tutkimukset johtavat Moskovan ulkopuolelle sairaalaan, jossa rahanahne lääkäri on harjoittanut kammottavaa kaupankäyntiä.
Kotimaassaan valtavan suosittu Alexandra Marinina (s. 1957) on Venäjän suurin kirjallinen vientituote sitten Tolstoin: hänen rikosromaanejaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Kirjailija on saanut kiitosta paitsi mainioista juonenkehittelyistään myös oivaltavasta nyky-Venäjän kuvauksestaan.
Viides Kamenskaja -dekkari Marininalta.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Nilsonne, Åsa: Pimeään peitetty.
Alkuteos: Bakom ljuset, 2003. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2006. (Crime Club).
ISBN 951-1-20623-0 (sid.) 29,70 e. Ilm. 3/2006. Kansikuva.
Tukholman rikospoliisin murhatutkija Monika Pedersen saa sairaslomalla käsiinsä erään psykoterapeutin muistelmateoksen. Yksi siinä kuvattu potilas muistuttaa aavemaisen paljon hänen äitiään - ja kaiken lisäksi kirjassa väitetään, että kyseinen potilas murhattiin.
Kun Monika alkaa tutkia asiaa, äidin kuolema tuntuu oudolla tavalla kytkeytyvän myös hänen isoäitiinsä, joka oli kansainvälisen uran YK:ssa luonut diplomaatti.
Epävirallisissa murhatutkimuksissaan Monika sukeltaa yhä syvemmälle sukunsa naisten kohtaloihin. Ne vievät hänet aina Etiopiaan saakka penkomaan hyväntekeväisyysjärjestön epäilyttävää toimintaa.
Ruotsalaisen psykiatrin Åsa Nilsonnen dekkareista on aiemmin suomennettu Pisara punaista verta, Kaikessa hiljaisuudessa ja Poloni-palkittu Siveysvyö.
Åsa Nilsonne DekkariNetissä .

Qiu Xialong: Punaisen merkin tanssija.
Alkuteos: A Loyal Character Dancer, 2002. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2006. (Crime Club).
ISBN 951-1-20600-1 (sid.) 29,70 e. Ilm. 3/2006.
Yhdysvalloissa valmistellaan oikeudenkäyntiä, jonka avaintodistaja on laittomasti maahan saapunut kiinalainen Feng Dexiang. Todistuksen ehtona on, että Feng saa vaimonsa Shanghaista luokseen.
Nuori kiinankielentaitoinen komisario Catherine Rohn lähetetään Shanghaihin Fengin vaimoa hakemaan. Rutiinijuttu kuitenkin mutkistuu, kun vaimo katoaa.
Poliittiisesti arkaluontoista tilannetta hoitamaan määrätään poliisilaitoksen nouseva tähti Chen Cao.
Romanttinen ylikomisario saa huomata, että vastassa on armottoman kiinalaisen mafian lisäksi myös erittäin viehättävä amerikkalainen kollega.
Qiu Xialongin esikoisteos Punaisen sankarittaren kuolema ilmestyi suomeksi keväällä 2005.
Aivan erityisen loistava kirja. Upeata, että saadaan nyt jo uusi suomennos.
Qiu Xialong DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Mäki, Reijo: Tatuoitu taivas.
Otava 2006.
ISBN 951-1-14362-X (sid.) 30,60 e. Ilm. 2/2006.
Uusi painos. Ilmestynyt alunperin 1996.
Kolmas maailmansota on haudannut viimeisetkin haaveet Euroopan unionin loistavasta tulevaisuudesta. Taivaan on tatuoinut tummaksi lohikäärmehelluntain painajainen, joka räjäytti taivaalle osan Aasiaa.
Euroopan rappeutuneessa pääkaupungissa Union Cityssä asustaa Uno Louner, maailmansodan veteraani ja pulp-viihteen suoltaja. Psyykenlääkkeiden siivittämä hiljaiselo tornitalon yläkerroksessa keskeytyy, kun Louner saa epätoivoisen viestin tuntemattomalta naiselta ja pääsee Suuren Sumutuksen jäljille. Louner sukeltaa Pimeiden Vyöhykkeiden varjoihin ja joutuu painajaiseen, jossa ihmishenki, laki ja pyhät lupaukset eivät ole yenininkään arvoiset.
Reijo Mäki näyttää taitonsa mustanpuhuvan actionin mestarina. Tatuoitu taivas on hyytävä visio maailmasta, joka on jakautunut tylysti kahtia. Joillakin on kaikkea, suurimmalla osalla ei mitään.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Tatuoitu taivas ilmestyy myös Otavan äänikirjana.
Sisältää n. 8 cd-levyä, yhteensä 9 tuntia.
ISBN 951-1-21071-8 31,90 e. Ilm. 2/2006.

Uusia painoksia Seven -pokkarisarjassa

Dahl, Arne : Vuoren huipulle.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20681-8 (nid.) Ilm. 7/2006.
1. p. ilmestyi elokuussa 2005.

Dexter, Colin : Nicholas Quinnin hiljainen maailma.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20681-8 (nid.) Ilm. 7/2006.
1. p. ilmestyi syksyllä 2005.

Gerritsen, Tess : Kaksoisolento.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20685-0 (nid.) Ilm. 7/2006.
1. p. ilmestyi kesäkuussa 2005.

Larsson, Åsa : Aurinkomyrsky.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20935-3 (nid.) Ilm. 6/2006.
1. p. ilmestyi syksyllä 2006. Kansikuva.

Mankell, Henning : Comedia infantil (ei dekkari).
Otava 2006.
ISBN 951-1-20772-5 (nid.) Ilm. 5/2006.


 

Pilot kustannusKanniainen, Timo: Langennut enkeli.
Pilot-kustannus 2006.
ISBN 952-464-427-4 (nid.) 22 e. Ilmestynyt.
Alistamisleikkeihin erikoistunut prostituoitu murhataan Kalliossa, eikä väkivallalle tunnu löytyvän järjellistä selitystä. Tutkinnan edetessä osoittautuu, että mukana tapahtumissa on ollut korkea-arvoinen virkamies. Raimo Korpi palaa tutkimaan tapausta toivuttuaan edellisen jutun dramaattisista tapahtumista, mutta menneet tapahtumat eivät jätä miestä rauhaan. Korpi huomaa ajautuvansa yhä lähemmäs kuilun reunaa, kun menneisyys, nykyisyys ja tuleva kohtaavat.
Timo Kanniaisen toinen dekkari. Ensimmäinen Lammas, paimen ja susi ilmestyi 2004.
Pilot-kustannus - Timo Kanniainen.
Timo Kanniaisen kotisivu.

Vainikka, Sakari: Pergamon.
Pilot-kustannus 2006.
ISBN 952-464-426-6 (nid.) On ilmestynyt.
"Psykiatriassa on kaksi ratkaisematonta ongelmaa: rikos ilman rangaistusta ja rangaistus ilman rikosta."
Pergamon on romaani, jonka sisällä on toinen romaani. Sen voi kuoria kuin sipulin, kunnes lopulta löytyy se yksi, joka parantaa ihmisen. Nimensä kirja on saanut 200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Zeukselle pystytetystä Pergamonin alttarista, jota Ilmestyskirja kutsuu Saatanan valtaistuimeksi...
Sakari Vainikan toinen romaani ja ilmeisesti dekkari.
Pilot-kustannus - Sakari Vainikka

 


 

Tammi


Kotimaiset

Murhan sävel : 19 kertomusta rikoksesta ja musiikista.
Toim. Tapani Bagge.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3543-8 (sid.) 31 e. Ilm. 5/2006.
Voiko soittimen tai levyn takia kuolla? Voiko musiikki tappaa? Miten käy murhaajalta rock'n'roll? Ent iskelmä, klassinen tai muut musiikin lajit?
Kertomuskokoelman Murhan sävel yhdeksäntoista kirjoittajaa - kirjailijaa ja lauluntekijää - yhdistävät musiikin ja rikoksen omaperäisiksi ja yllättäviksi tarinoiksi. Tyyli ja tunnelma vaihtuvat tiheään. Paha saa aina palkkansa, tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Show ei ole ohi ennen kuin blueskitara vingahtaa viimeisenkerran.
"Musiikki on kaikista taiteenlajeista suorimmassa yhteydessä tunteisiin. Yhteisen kirjan kirjoittaminen taas on niin lähellä bänditoimintaa kuin proosantekijä voi päästä. Murhan sävel on sarja sooloja yhteisestä teemasta", kirjoittaa kokoelman toimittaja Tapani Bagge.
Kokoelman kirjoittajat ovat Leena Lehtolainen, Joni Skiftesvik, Jarkko Sipilä , Jukka Itkonen, Pekka Salo, Jouni Mölsä, Seppo Jokinen, Helena Numminen, Taavi Soininvaara, Karo Hämäläinen, Petri Salin, Marianne Peltomaa, Timo Surkka, Riikka Ala-Harja, Markku Ropponen, Pauli Hanhiniemi, Tapani Bagge, Taine Teerialho ja
Harri Nykänen. Mukana myös lyhyt esittely tekijöistä ja heidän suhteestaan rikokseen ja musiikkiin.
Rikosnovellien toimittajalta Tapani Baggelta on viimeksi ilmestynyt rikosromaani Julma maa vuonna 2005. Hän osallistuu Murhan säveleen myös omalla novellillaan.
Artikkeleita::
- Jaakkola, Maarit: Kitaristi kuolee ja keikkapalkkio leskelle : tuore rikosnovellikokoelma yhdistää musiikin ja murhat. Pohjolan Sanomat (STT) 29.5.2006.
- Vesa, Karoliina: Varo musiikin hurmaa : rikos soi kotimaisessa novelliantologiassa.
Helsingin Sanomat 29.5.2006.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Remes, Matti: Islantilainen syleily.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3542-x (sid.) 31 e. Ilm. 3/2006.
Matti Remeksen neljäs Ruben Waara -dekkari.
Keskustapuolueen kansanedustaja löytyy surmattuna Eduskuntatalon läheltä. Turvakameroiden mukaan kansanedustaja on lähtenyt yhtä matkaa toisen miehen kanssa, joten surmaaja oli varmaan uhrille tuttu. Mutta miksi nuhteettomana tunnettu poliitikko on surmattu? Pankkiryöstöstä tuomittu vanha mies yritetään tappaa heti hänen vapauduttuaan, mutta silminäkijän väliintulo asemalaiturilla pelastaa miehen hengen. Rikoskomisario Alex Lampi tajuaa tapausten liittyvän toisiinsa, sillä molemmissa uhriin on käyty kiinni erikoisella tavalla.
Entisen vangin pelastanut mies on Janne Bäck, Ruben Waaran vävy. Ruben Waara huomaa olevansa jälleen keskellä rikosten selvittelyä. Surmantyöhön näyttää jotenkin liittyvän myös divarinpitäjä, jota Waara on tuurannut Espoon Tapiolassa. Ruben Waaralla olisi murheita ilman rikoksiakin, sillä hänen kuljetusyhtiönsä on mennyt konkurssiin. Huvila Hangossa on vaihtunut kaksioksi Tapiolassa. Hankoon Waaraa vetää silti viehättävä pensionaatinpitäjä Iines. Mutta Hankoon vetää jokin myös kansanedustajan surmaajaa. Ja silloin myös selviää, miksi syleily islantilaiseen tapaan on niin kohtalokas.
Islantilainen syleily on Matti Remeksen neljäs Ruben Waara -dekkari.
Lisätietoa: Matti Remeksen kotisivu.

Ulkomaiset


Marshall, Michael: Olkimiehet.
Alkuteos: The Straw Men, 2002. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-2861-X (sid.) 29,60 e. Ilm. 2/2006.
Huom! Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2005.
Kolme erilliseltä näyttävää tapausta eri puolilla Yhdysvaltoja kietoutuu toisiinsa hyytävällä tavalla. Hiljaisen paikkakunnan hampurilaisravintolassa tapahtuu verilöyly. Vanhempi pariskunta menehtyy auto-onnettomuudessa. Teinityttö siepataan Santa Monicassa. Mikä on tapahtumia yhdistävä kaamea salaisuus?
Sarah Becker on jo viides siepattu tyttö. Mikäli sieppaaja käyttäytyy samoin kuin aikaisemmilla kerroilla, Sarahilla on viikon verran elinaikaa. Päivä päivältä käy yhä epätodennäköisemmäksi että hänet löydetään elossa. Tapausta tutkii FBI:n agentti Nina Baynam, joka pyytää avukseen vanhan tuttunsa, entisen poliisin murharyhmän etsivän John Zandtin. Sarjamurhaajan jäljille etsivät johdattaa Ward Hopkins, jolla on niin salainen menneisyys, ettei hän tunne sitä itsekään. Hänen vanhempansa ovat juuri kuolleet auto-onnettomuudessa, ja löydettyään heidän talostaan arvoituksellisen viestin Hopkins ryhtyy selvittämään vanhampiensa salattua elämää. Samalla hän joutuu tutustumaan Olkimiesten salaliittoon, pimeään ja veren tahrimaan maailmaan. Hänellä on mahdollisuus estää Sarah Beckerin kuolema, mutta aikaa ei ole paljon.
Michael Marshall syntyi 1965 Englannissa ja vietti varhaislapsuutensa Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Hän on työskennellyt elokuvafestivaalien järjestäjänäj, tiedottajana ja aikakauslehden toimittajana sekä vuodesta 1990 lähtien vapaana kirjailijana, graafisena suunnittelijana ja tv-toimittajana. Hän on julkaissut alkuperäisellä nimellään Michael Marshall Smith kolme kauhuromaania, jotka on käännetty 15 kielelle sekä Olkimiesten jälkeen novellikokoelman ja kaksi romaania, The Upright Man ja Blood Angels.
Lisätietoa: Michael Marshall Smith - The Official website.

Nesser, Håkan: Carambole.
Alkuteos: Carambole, 1999. Suom. Saara Villa.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3572-1 (sid.) 30,80 e. Ilm. 4/2006.
"Hän oli jo melkein kävellyt ohi kun hän näki pojan, ja ennen kuin hän edes ehti pysähtyä, hän ehti pysähtyä, hän tiesi että poika oli kuollut."
Rattijuoppo ajaa nuoren pojan yli ja pakenee paikalta. Hän uskottelee itselleen, ettei poliisin puheille menemisestä olisi kenellekään mitään iloa. Mutta joku tietää, mitä hän on tehnyt. Ja yrittäessään silti pitää asian salassa, itsensä ja elämänsä koossa, hän vetää mukaan tragediaan ihmisen toisensa jälkeen. Arvoituksellisia rikoksia tutkiva komisario Reinhart joutuu palaveeraamaan antikvariaatin pitäjäksi vetäytyneen Van Veeterenin kanssa toisensa kerran, ennen kuin tapauksia yhdistävän langan pää löytyy.
Carambole on maineikkaan Van Veeteren -sarjan seitsemäs osa. Håkan Nesseriä parhaimmillaan!
Carambole palkittiin Lasiavain-palkinnolla vuoden 1999 parhaana pohjoismaisena rikosromaanina. Romaaniin pohjautuva elokuva tulee Suomessa dvd-levitykseen vuoden 2006 alussa.
Håkan Nesser DekkariNetissä.

Saylor, Steven: Arpa on heitetty.
Alkuteos: Rubicon, 1999. Suom. Tuula Saarikoski.
Tammi 2006.
ISBN 951-31-3344-3 (sid.) 29,40 e. Ilm. 2/2006. Kansikuva .
Caesarin ja Pompeiuksen kamppailu Rooman herruudesta on kiihtynyt äärimmilleen. Caesar on joukkoineen ylittänyt Rubiconvirran ja etenee kohti Roomaa. Pompeius on aikeissa paeta etelään senaatin ja omien uskollistensa kera ja jättää kaupungin kaaoksen valtaan.
Keskellä tätä kuohuntaa löytyy Pompeiuksen serkku ja suojatti Numerius kuoliaaksi kuristettuna Gordianus Etsijän puutarhasta. Raivostunut Pompeius vaatii Gordianusta selvittämään ja ottaa sen takeeksi hänen vävynsä mukaan joukkoihinsa ja samalla varmaan kuolemaan. Saatuaan selville, että Numerius on ollut vaarallinen vakooja, Gordianus seuraa petosten ja juonien jälkiä keskelle Brundisiumin meritaistelua ja paljastaa vihdoin totuuden hirvittävästä rikoksesta.
Kolmas suomennos Steven Saylorin Caesarin ajan Roomaan sijoittuvasta Roma sub Rosa -romaanisarjasta, jossa Gordianus Etsijä ratkoo rikoksia. Aikaisemmin suomennettu Egyptiläinen vieras (2000) ja Murha Via Appialla (2002). Erinomaisia dekkareita. Hienoa, että saadaan taas uusi suomennos sarjasta.
Steven Saylor DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Capote, Truman: Kylmäverisesti : totuudenmukainen kuvaus eräästä joukkomurhasta ja sen seurauksista
Alkuteos: In cold blood, 1965. Suom. Tauno Tainio.
Tammi 2006. 4. p.
ISBN 951-31-3739-2 (nid.)
1. ja 2. ilm. 1966. - 3. p. 2000.
Eräänä marraskuun aamuna 1959 löydettiin kansasilainen maanviljelijä Herbert Clutter, hänen vaimonsa ja heidän kaksi teini-ikäistä lastaan kotoaan köytettynä ja kuoliaaksi ammuttuna. Rikokseen ei näyttänyt olevan mitään motiivia. Kuusi vuotta myöhemmin teloitettiin murhaajat, kaksi nuorta miestä, jotka olivat tavanneet Clutterit tuona kohtalokkaana yönä ensimmäisen kerran. "Emme aikoneet tappaa heitä", vakuuttivat murhaajat viimeiseen hetkeen saakka. Mutta miten kaikki tapahtui ja miksi? Amerikkalainen kirjailija Truman Capote haastatteli noiden kuuden vuoden aikana kaikkia asianosaisia ja pelkisti valtavan aineiston reportaasimaiseksi kirjaksi, joka sai valtavan suosion. Jo teoksen valmistumisaikana kysyttiin, onko oikein kuvata yksityiskohtaisesti tällaista raakuutta ja tuoda esille murhaajan sisimmät ajatukset, se millainen hän on ihmisenä. Truman Capote pyrki tarkastelemaan murhaa ennakkoluulottomasti kaikissa yhteyksissään, ja hän tarjoaa lukijalle mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä.
Truman Capoten vaiheista tehty elokuva pyörii elokuvateattereissa Suomessa keväälllä 2006.
Truman Capotelta on ilmestynyt suomeksi Tammen kustantamana myös romaanit: Ruohojen harppu (1952), suom. Eila Pennanen ja Aamiainen Tiffanylla (1. ja 2. p. 1967 ; 3. p. 1981 ja 4. p. 1990 Keltaisessa kirjastossa), suom. Inkeri Hämäläinen ja Kristiina Kivivuori. Aamiainen Tiffanylla -kirjasta on tehty elokuva v. 1961, pääosassa Audrey Hepburn.
Artikkeli:
- Avola, Pertti: Erään murhan anatomia. Helsingin Sanomat (Päivän pokkari) 27.3.2006


 

WSOY


Marja-Liisa: Enkelimies.

WSOY 2006.
ISBN 951-0-31576-1 (sid.) 29 e. Ilm. 1/2006.
Esikoisdekkari!
Tämän rikosromaanin pääosaa ei näyttele perheen ja työn ristipaineessa tuskaileva poliisipäällikkö eikä omalaatuinen mutta lahjakas yksityisetsivä. Tämä rikosromaani tönäisee lukijan sen enempiä selittelemättä Tampereelle, keskelle pikkurikollisten nuhruista, omalakista arkea. Päähenkilönä häärää Jyrki Oinonen: nokkela ja katu-uskottava venkula, herkullisen itsepetollinen nuori mies. Oinonen tarkoittaa hyvää, useimmiten, mutta asfaltti on armoton, sen tuntu poskella karkea. Silti sameakin katse ottaa mitan aina edestäpäin. Jyrki Oinonen on toivoton, mutta kuitenkin omalla tavallaan kunniallinen ja rehti. Jyrki Oinonen on yltiöpäinen retku, mutta kuitenkin omalla tavallaan älykäs.
Jyrki Oinonen on sellainen mies, josta ei voi olla ärsyyntymättä, jolle ei voi olla nauramatta ja joka saa huolestumaan.
Esikoiskirjailija Marja-Liisa Heino (s. 1969) asu Nokialla. Hänen scifinovellinsa Katsoi silmin tuhminkin sai kunniamaininnan Portti-lehden novellikilpailussa vuonna 1998.
Marja-Liisa Heino DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Alvtegen, Karin: Syyllisyys.
Alkuteos: Skuld, 1998. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2006. (SaPo ; 437).
ISBN 951-0-31674-1 (sid.) 22 e. Ilm. 3/2006.
Peter Brolin istuu kahvilassa lyötynä miehenä. Suurten velkojensa takia hän on umpikujassa, ja häntä piinaavat ankarat paniikkikohtaukset. Äkkiä hänen pöytäänsä saapuu tuntematon nainen. Tulija luulee Peteriä ilmeisesti toiseksi henkilöksi, mutta ennen kuin lamaantunut Peter saa erehdyksen oikaistuksi, nainen poistuu. Pöydälle hän jättää paketin, joka Peterin on määrä toimittaa hänen miehelleen tuhannen kruunun korvausta vastaan. Paketin hätkähdyttävän sisällön takia Peter tempautuu painajaismaiseen ajojahtiin, jossa metsästetään pakkomielteistä naista. Samalla hänen on kohdattava oman menneisyytensä salat. Ruotsalainen Karin Alvtegen on psykologisen jännityksen mestari, joka kuvaa ihmmisen sisäisiä ristiriitoja pelottavan todentunteuisesti. Hän sai Lasiavain -palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 jännärillään Tuntematon (suom. 2003, Loisto-pokkarina 2005). Hänen toinen dekkarinsa Petos ilmestyi v. 2004.
Karin Alvtegen DekkariNetissä.

Camilleri, Andrea: Viulun ääni.
Alkuteos: La voce del violino, 1997. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2006. (SaPo ; 438).
ISBN 951-0-31675-x (sid.) 22 e.
Komisario Montalbanoa ottaa päähän. Hän on tehnyt hukkareissun hautajaisiin, joihin ei halunnut mennä ka laiken huipuksi hän tulee murtautuneeksi taloon, josta löytää alastoman naisen ruumiin. Nyt komisarion olisi jollain keinoin käynnistettävä murhatutkimukset niin, ettei jää itse rysän päältä kiinni.
Rikospaikka näyttää epäilyttävältä. Myös uhrin taustat hämmentävät. Oliko hän uskollinen aviovaimo vai rajua seksiä harrastanut kevytkenkäinen nainen? Kesken tutkimusten Montalbano joutuu konfliktiin uuden esimiehensä kanssa ja hänet hyllytetään. Sitten tapahtuu uusi veriteko eikä komisario voi enää pysytellä syrjässä.
Georges Simenoniin ja Raymond Chandleriin verrattu Andrea Camilleri on kirjailijana yhtä taitava ja vastustamaton kuin Salvo Montalbano rikostutkijana. Viulun ääni ei petä italialaisdekkaristin ystäviä, vaan kertoo yhtä kiinnostavan tarinan kuin kolme aiemmin suomennettua Montalbano-romaania.
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Brown, Dan: Meteoriitti.
Alkuteos: Deception Point. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31783-7 (sid.) 35 e. Ilm. 4/2006.
Kun NASA ilmoittaa tehneensä Pohjoisnavan tuntumassa hämmästyttävän meteoriittilöydön, uutinen herättää myös epäilyksiä. Ensitietojen mukaan maapallolle vuonna 1716 iskeytyneessä taivaankappaleessa on selviä merkkejä planeettamme ulkopuolisesta elämästä. Onko löytö todellinen, vai kalastaako ennenkin jättihankkeisiin omaisuuksia upottanut avaruusvirasto itselleen uutta rahoitusta? Kohulöytöä lähtee tarkistamaan avaruusvirastosta riippumattomien tutkijoiden retkikunta. Heidän joukossaan on Yhdysvaltain presidentin valtuuttama tiedusteluasiantuntija Rachel Sexton, joka saa seurakseen tunnetun valtameritutkijan Michael Tollandin. Toiveikas ryhmä kohtaa historiallisen löydön sijasta selkeitä todisteita huijauksesta. NASA:n alasajoa on voimakkaimmin ajanut Yhdysvaltain presidentin pahin vastaehdokas, joka kerää innolla poliittisia irtopisteitä seuraavia vaaleja varten. Kyseenalaisen meteoriittilöydön seurauksena presidentin uskottavuus on yhtäkkiä vaakalaudalla. Liittyykö röyhkeä huijaus kovan luokan valtapeliin, jolla voi olla myös kansainvälisiä seurauksia? Aseistautuneet salamurhaajat hyökkäävät tutkimusryhmän kimppuun, ennen kuin Rachel ehtii välittää tiedon petoksesta presidentille. Pakomatka halki napajäätikön kohti asuttuja seutuja alkaa; samalla Rachelin ja Michaelin on saatava selville, kenen etuja salahanke palvelee. Totuus on viheliäisempi kuin he uskovatkaan.
Metoriitti on Dan Brownin kolmas romaani, jonka hän julkaisi alun perin Enkelit ja demonit -romaanin ja Da Vinci -koodin välissä. Jännityksen mestari vakuuttaa jälleen kerran vauhdikkaalla juonella ja hätkähdyttää tiedoillaan Yhdysvaltain salaisista tiedustelujoukoista ja erittäin pitkälle kehitetystä sotateknologiasta: huipputrillerin kaikki ainekset ovat totta jo nyt. Kirja on käännetty jo 13. kielelle.
Dan Brown DekkariNetissä.

Follett, Ken: Valkeuden vangit.
Alkuteos: Whiteout, 2004. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31383 (sid.) 33 e. Ilm. 3/2006.
Kaksi ampullia huippusalaista viruksentorjuntalääkettä on kateissa. Skotlantilaisen Oxenford Medicalin turvallisuuspäällikkö Toni Gallo on pulassa, sillä tapaus vuotaa kauhukertomuksia rakastavan median tietoon. Kun joukko ammattirikollisia kaappaa lääkkeenkehityksessä tarvittavan Madoba-2-viruksen, vaakalaudalla on enemmän kuin yhden yhtiön tulevaisuus. Pisaratartuntana leviävä tappajavirus aiheuttaisi joukkotuhoa missä päin maailmaa tahansa.
Tonin epäkiitollisena tehtävänä on välittää huonot uutiset Steepfallin kartanoon, jonne yhtiön toimitusjohtaja Stanley Oxenford on vetäytynyt rakkaidensa kera. Joulupöydän ääressä, lumimyrskyn yltyessä, tunteet kuohahtavat ja keskinäiset skandaalit seuraavat toisiaan. Kun roistojen kummallinen seurue haaksirikkoutuu tilalle, Toni tarvitsee nopeita hoksottimia ja pettämätöntä naisen vaistoaan pelastaakseen paitsi viattomat sivulliset myös rakastettunsa elämäntyön.
Valkeuden vangit on seitsemästoista suomennos Ken Follettilta. Aikaisemmat suomennokset: Neulansilmä (1979), Piraatti (1980), Aavikkoleijona (1981), Mies Pietarista (1982), Teheran (1983), Leijonien laakso (1986), Kaikki langat käsissä (1988), Taivaan pilarit (1990), Pimeää meren yllä (1991), Vaarallinen omaisuus (1993), Paikka nimeltä vapaus (1996), Kolmas kaksonen (1997), Eedenin vasara (1999), Vaarallinen muisti (2001), Naakat (2002) ja Haamulento (2004).
Artikkeleita:
- Kettunen, Keijo: Trillerin ydin on vaara : Ken Follett maalailee terroriuhkia ja luottaa naisiin sankareinaan.
Helsingin Sanomat 11.5.2006.
- Mattila, Pertti: Trillerien mestari ei suostu juuttumaan neulansilmään : Ken Follett kirjoittaa sekä vakoojista että katedraalin rakentajista. Pohjolan Sanomat (STT) 12.5.2006.
Lisätietoa kirjailijastat: www.ken-follett.com.

King, Jonathon: Kasvot kuutamossa.
Alkuteos: The blue edge of midnight, 2002. Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2006. (SaPo ; 439).
ISBN 951-0-31676-8 (sid.) 22 e. Ilm. 3/2006.
Poliisinuransa painajaisia Floridaan paennut Max Freeman joutuu väkivallan keskiöön, kun hän löytää Evergladesin suoalueelta tytön ruumiin. Se on jo neljäs murhasarjassa, jonka tekijää poliisit jäljittävät. Freeman tietää löytäjänä olevansa ensimmäinen epäilty. Kun yhtäkkiä ilmaantuvat nimettömät vihjeet ja monet johtolangat tuntuvat viittaavan häneen, mies ymmärtää nopeasti, että välttääkseen vankilatuomion hänen on ryhdyttävä itse jäljittämään tappajaa.
Kasvot kuutamossa on painostavan tehokas jännitysromaani Floridan suoalueilta. Entisenä rikostoimittajana Jonathon King osaa kuvata murhatutkimuksia uskottavasti, ja Floridassa työskennelleenä hän tuntee Evergladesin ja sen turisteille tuntemattomat laitamat. Uusi jännityskirjailija Yhdysvalloista. Mielenkiintoista.
Kasvot kuutamossa ensimmäinen kirja Max Freeman -sarjassa. Sarja jatkuu. Tähän mennessä ilmestynyt esnimmäisen lisäksi A Visible Darkness (2003) Shadow Men (2004) ja A Killing Night (2005)
Lisätietoa:
- Jonathon King.
- Jonathon Kingin haastattelu.

Patterson, James: Pahan kidassa.
Alkuteos: Violets are blue, 2001. Suom. Jukka Sirola.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31684-9 (sid.) 30 e. Ilm. 5/2006.
Riksopsykologi Alex Cross on kokenut paljon uransa aikana, mutta uusin tapaus saa hänetkin vapisemaan raakuudellaan: kaksi lenkkeilijää on löydetty murhattuna ja täynnä hampaanjälkiä. Rikos näyttää enemmän petoeläinten kuin ihmisten aikaansaamalta - eikä se jää viimeiseksi. Kun Alexin vanha vihollinen, Mastermind-niminen psykopaatti, alkaa jälleen piinata häntä soitoillaan, on Alexin kaivauduttava yhä syvemmälle ihmismielen petomaisiin piirteisiin - ja lopulta vampyyrien verisiin luoliin.
James Patterson DekkariNetissä.

Reichs, Kathy: Kaivojen vainajat.
Alkuteos: Grave secrets, 2002. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31685-7 (sid.) 30 e. Ilm. 2/2006.
Kansainvälinen oikeusantropologi Tempe Brennan saa uransa järkyttävimpiin kuuluvan tehtävän, joukkomurhan uhrien tunnistamisen guatemalalaisessa kylässä. Julmuuksista on kulunut parikymmentä vuotta, mutta julma on nykyhetkikin: neljä tyttöä on kadonnut Guatemalan kaupungista, ja tapaukset saattavat liittyä toisiinsa. Tempen kestokyky on alusta alkaen kovilla, sillä hän joutuu aivan kirjaimellisesti likaviemäriin seulomaan epäilyttäviä jätteitä sakokaivosta. Tulos on hätkähdyttävä. Sitten Tempen ystävää, amerikkalaista ihmisoikeustarkkailijaa, ammutaan Tempen kuunnellessa avuttomana hänen hätähuutojaan puhelimessa. Onko Tempe seuraava uhri? Ovatko hänen räväkkyytensä, terävä älynsä ja lujat hermonsa liikaa tuntemattomalle vastustajalle? Mitä kaikkea piilee salaisuuksien verkossa, joka ulottuu vuosikymmenten taakse?
Viides suomennettu loistava dekkari Kathy Reichsilta. Aikaisemmin ilmestyneet: Jäinen pelko (1997), Pyhimysten hauta (1999), Kuoleman kyydisä (2001) ja Kohtalokas lento (2003).
Kathy Reichs DekkariNetissä.

Tietokirjat

Da Vinci -koodi elokuvana.
Alkuteos: TheDa Vinci Code Illustrated Screenplay: Behind the Scenes of the Major Motion Picture.
Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32218-0 (sid.) 40 e. Ilm. 5/2006.
Elokuva perustuu Dan Brownin kirjaan Da Vinci -koodi.
Elokuvan ensi-iltaa juhlistava kirja tarjoaa kurkistuksen filmikulissien taakse. Teokseen sisältyy elokuvan täydellinen käsikirjoitus, jonka kuvituksena on käytetty runsaasti still-kuvia ja tuotantoryhmän alkuperäisiä kuvaussuunnitelmia. Ohjaaja Ron Howardin ja Dan Brownin esipuheinen lisäksi luvassa on runsaasti taustatietoa näyttelijöistä ja filmiprojektin etenemisestä.
Dan Brown DekkariNetissä.

Da Vinci -koodin matkapäiväkirja.
Alkuteos: The Da Vinci Code Travel Journal. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-32219-9 (sid.) 25 e. Ilm. 5/2006.
Da Vinci -koodin matkapäiväkirja johdattaa matkailijan romaanin kuuluisille tapahtumapaikoille. Tyylikkäässä, jännitysromaanin reittiä tiiviisti seuraavassa kirjassa on romaanilainausten ohella kiinnostavaa taustatietoa Pariisin ja Lontoon nähtävyyksistä.
Dan Brown DekkariNetissä.


 

Muut


Cox, Simon: Dan Brown kumppani.
Alkuteos: Dan Brown Companion, 2006. Suom. Riitta Santala-Köykkä.
Readme.fi 2006.
ISBN 952-5592-69-6 (sid.) 33,00 e. Ilm. 5/2006. Kansikuva.
Totuus Da Vinci -koodista ja Enkeleistä ja demoneista varustettuna romaanien henkilöiden ja paikkojen hakemistolla!
Dan Brown Kumppani on ehdoton opas kaikille mysteerien ystäville. Simon Cox avaa totuuden fiktion taustalta ja näyttää miten totuus voi olla joskus taruakin ihmeellisempää. Upea neliväriteos!
108-sivuisella maantieteellisellä hakemistolla varustettu Dan Brown kumppani on ehdoton matkaopas kaikille Robert Langdon -friikeille. Kirja esittelee kaikki "Da Vinci -koodi"- ja "Enkelit ja demonit" -romaanien nähtävyydet ja pääpaikat sekä tarjoaa kaikki noiden merkittävien romaanien henkiinherättämiseen vaaditut tietot; Louvren, Vatikaanin, Westminster Abbeyn, Rosslynin kappelin ja monien muiden upeiden paikkojen kulkuohjeet, kuvaukset ja taustatietoja.
Lisäksi Simon Cox, suositun "Cracking The Da Vinci Code" -kirjan kirjoittaja, analysoi perusteellisesti Dan Brownin romaanien pääteemoja ja elementtejä. Jättikö Leonardo da Vinci salaisia koodeja teoksiinsa? Onko Siionin luostaria oikeasti olemassa? Miksi unelias ranskalainen kylä on keskeisessä asemassa Da Vinci -koodin tarinassa? Keitä ovat Illuminaattien salaseuran jäsenet? Minkä paavin kuolema toimi inspiraationa Enkeleille ja demoneille? Tämä tutkimus syventyy näihin ja muihin taustakysymyksiin ja tuo Robert Langdonin seikkailut päivänvaloon.
Tekijästä
Simon Cox on kirjoittanut maailmanlaajuista suosiota saaneet Cracking the Da Vinci Code- ja Illuminating Angels and Demons -kirjat. Kirjat ovat ilmestyneet suomeksi nimillä Da Vinci -koodin aakkoset (Johnny Kniga kevät 2005) ja Enkelit ja demonit : lisävalaistusta (Johnny Kniga kevät 2006).
Cox on maailmankuulu tutkija, radiotoimittaja, puhuja ja DVD-pohjaisen DUAT-lehden päätoimittaja.
Dan Brown DekkariNetissä.

Elovaara, Klaus: Kovaaa pokeria.
Klaus Elovaara 2006.
ISBN 951-9887-2-8 (nid.) 34,90 e. Ilm. ??
Eroottinen musta trilleri.
Klaus Elovaaran omakustanteinen tummasävyinen jännitysromaani sijoittuu Tampereelle ja vuoteen 2005. Pitkän linjan väkivaltateknikko ja omaisuusrikollinen Niklas Salamajärvi palaa Tukholmasta. Hän on saanut tehtäväkseen rankaista ilmiantajaa, mutta kaikki ei sujukaan mutkattomasti. Alkaa piinallinen matka rikollisten, lahjottujen poliisien ja huijarien maailmaan. Kuka onkaan ohjaajana tässä armottomassa nukketeatterissa? Niklas kulkee tiensä päähän pyytämättä apua suojelijoilta tai ammattirikollisilta.

Kuosma, Tapio: Murhamysteerit : selvittämättömien henkirikosten ongelma.
Livres 'Beller-Lettres' 2006.
ISBN 952-99683-0-2 (nid.) 59,50 e. Ilm. keväällä 2006.
Huom! Ei dekkari!
Syyteoikeus murhasta ei vanhene. Kaikki murhat tulee kunnolla selvittää. Selvittämättömät murhat rappauttavat oikeusvaltiota ja yhteiskuntamoraalia. Tapio Kuorman kirja Murhamysteerit kartoittaa selvittämättömiä murhia, salamurhia, terroritekoja (mm. Arndt Pekurisen ja Heikki Ritavuoren poliittiset murhat, Bodominjärven murhat, Kennedyjen, Kingin ja Olof Palmen salamurhat aj 11.9.2001-terrori-iskut).

Porma, Maija: Murha alttarilla.
Averssi 2006.
ISBN 952-99658-1-8 (sid.)
Yksityisetsivä Reija Ranne asuu Tampereella. Hän ajaa rämisevällä Volkswagen Golfilla pitkin Pirkanmaata ja ratkoo rikoksia. Reija saattaa itsensä kiperiin tilanteisiin, joista moni nainen ei pystyisi selviytymään. Hän kaahaa johtolankojen perässä ja yhdistäessään niitä päätyy usein itse armottoman saalistuksen kohteeksi. Pastori Saga Vinsumäki odottelee puolisoaan, Mikael Karvasta, kirkon sakastissa. Kun häntä ei kuulu, lähtee Saga etsimään miestään. Alttarilla häntä kohtaa kammottava näky. Mikael makaa kuolleena alttarin juurella. Kun surmätyö näyttää jäävän poliisilta selvittämättä, palkkaa Mikaelin äiti, Stella Larvanko, Reijan selvittämään poikansa kuolinsyytä. Mutta ei Reijakaan tiennyt ryhtyessään tutkimaan tapausta, mitä odottamattomia käänteitä se toisi tullessaan.


Romppainen, Teijo: Menneisyyden vanki.
Omakustanne 2006.
ISBN 952-92-0425-6 (nid.) 22 e. Ilm. 6/2006.
Kejonen kohtaa menneisyyden painajaisen, joka liittyi hänen komennusaikaansa vuonna 1987 entisessä Neuvostoliitossa. Vakava sairaus ja sitä seurannut itsemurhayritys palauttivat Kejosen mieleen yli kymmenen vuoden takaiset tapahtumat Viipurista. Tuolloin Kejonen todisti ystävänsä Pasin kanssa, kuinka paikallisesta vastavihitystä nuoresta naisesta tuli leski, kun hänen puolisonsa murhattiin kylmäverisesti. Murhayönä Pasi katoaa jäljettömiin ja Kejonen saa peräänsä pahamaineisen Neuvosto-Venäjän armeijan salaisen palvelun GRU:n ja salaisen poliisin KGB:n. Kuka murhasi nuoren venäläisen sulhasen ja minne Pasi katosi? Oliko Pasilla tai Kejosen ex-tyttöystävällä, Olgalla, jotain tekemistä murhan kanssa? Kejosella pyöri kysymykset mielessään ja hän päätti lähteä etsimään niihin vastaukset. Palatessaan murhapaikalle Viipuriin, Kejonen törmää henkilöön menneisyydestä, henkilöön, jonka piti olla kuollut!
Lisätietoa kirjailijasta ja arvosteluja kirjasta:
- www.elisanet.fi/teijo.romppainen/

Vuorinen, Juha: Nokimusta seikkailu.
Diktaattori 2006.
ISBN 952-5474-13-5 (sid.) 28 e.
Luihu miljoonaperijä Mikael Wöller on mystisesti kadonnut. Hänen jäljilleen säntää kovaotteinen ja terävä-älyinen vahtimestari Tapsa Mäkilä, joka sotkeutuu tapahtumiin mukaan selvittyään voittajaksi vaativasta tietokilpailusta. Vihjeenään verhoihin kätketyt viestit ja tukenaan uhkea ja tulinen kapakoitsija hän astuu vahtimestarin arjesta keskelle vauhdikasta takaa-ajoa, joka kuljettaa hänet Herttoniemestä aina Brasilian ruutikuivaan sademetsään asti. Mutta millainen salaisuus kätkeytyykään El Broiler -nimiseen rahtialukseen? Mitä tekemistä kummisedillä on töölöläisessä saunassa? Entä miten Hämyslavalla keikkaileva sekopääduo liittyy tähän kaikkeen?
Juha Vuorisen Nokimusta seikkailu on viiltävä vastaisku kovaksikeitetyille dekkareille - dekkariparodia, joka viskaa normaalijärjen romukoppaan. Se lakaisee altaan tavanomaiset kliseet ja leikittelee jännitysromaaneille tyypillisillä juonenkäänteillä. Kopeloi, retkahda ja heittäydy sekaan: dekkaritaivaan himmein tähti on syttynyt.

Bagge, Tapani - Rasi, Jari: Kieltolain Korkeajännitys - Kovanen.
Piirrostyö ja kansimaalaus Jari Rasi, tarina Tapani Bagge, toimitus Asko Alanen.
Egmont Kustannus
2006.
ISBN 952-469-504-9 (nid.)
Sarjakuva ilmestyy 5/2006.
Huom! Tämä on sarjakuva.
Miestä väkevämpi pirtutrilleri. Vuoden 1930 heinäkuussa Ruotsin kuningas saapuu valtiovierailulle ja Helsingin Kauppatori on mustanaan väkeä. Amerikasta kannat käryten palaavalla Kovasella on muuta ajateltavaa laialla käytävässä kirveskarkelossa kannoille kiirehtineen kostajan kanssa. On kieltolain aika ja Algoth Niska rahtaa röyhkeästi valtiovieraan vastanoton varjossa pirtulastin maihin. Pienalukset ja pikaveneet sukkuloivat Suomenlahdella. Kansanvirkistykselle omistautuneet lastiautot kaahaavat maanteillä nimismiehiä kartellen. Pirtuparonien valtataistelu on kiivaimmillaan, joten Kovanen päätyy soveltamaan Ameriikan oppeja selviytyäkseen ehjin nahoin koti-Suomen anakrista välienselvittelyistä. Tylyssä lisäläksytykessä Kovanen oppii, että on yhtä vaarallista katsoa petollisen naisen silmiin kuin liipasinherkkien konnien pyssynsuihin. Mukana kovaotteisissa käänteissä myös tutut suomikorkkarien sankarit Pekka Halttula ja Vilho Hannula. Rämäpäisen vauhdikkaan ja kovaksikeitetyn tarinan on sepittänyt Tapani Bagge. Pääkaupungin tummien katujen jaj salakapakoiden sarjakuvaseikkailun ilmeikkäästä ja vahvatyylisestä piirrostaiteesta vastaa Jari Rasi.
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Blackstock, Terri: Myrskyn alla.
(Turvasatama ; 2).
Alkuteos: Stouthern storm, 2003. Suom. Eeva Kallinen.
Aikamedia 2006.
ISBN 951-606-707-7 (sid.) 28,50 e. Ilm. 4/2006.
Poliisipäällikkö Cade katoaa hämärissä oloissa. Ruumishuoneelle tuotua ruumista ei pystytä tunnistamaan, eikä kukaan tiedä, miksi hänet oli löydetty poliisipäällikön auton alta. Blair Owens ryhtyy omatoimisiin tutkimuksiin, jonka tulokset hämmästyttävät Blairin, eivätkä vähiten siksi, että hän kokee elämässään yllättävän käänteen.
Teos on jatkoa Aurinko laskee -dekkarille.
Terri Blackstock on bestseller-kirjailija, jonka teokset pitävät lukijan tiukasti otteessaan alusta loppuun saakka. HÄnen henkilöhahmonsa ovat tavallisia ihmisiä epätavallisissa tilanteissa, elämässä omaa elämänkatsomustaan todeksi tosielämän ongelmien keskellä. Blackstockin kirjat pitävät sisällään roppakaupalla jännitystä ja ovelia juonenkäänteitä maustettuna hengellisellä viisaudella.

Salonen, Jari: Enkelit eivät itke.
FinnEpos 2006.
ISBN 952-9523-53-X (sid.) 28 e. Ilm. 2/2006.
"Enkelit eivät itke" on ajankohtainen kertomus lastensuojelun todellisuudesta. Se kertoo perheistä, oikeastaan kolmenlaisista perheistä: niistä, joissa elämme, niistä, joista haaveilemme ja niistä, joita kannamme mukanamme.
Päähenkilö Miska Ranta on lastensuojelun sosiaalityöntekijä, joka saa selviteltäväkseen lähiöpubin terassilta kiireellisesti huostaan otetun vauvan tapauksen. Tapauksen selvittelyn yhteydessä hän tutustuu vauvan äitiin Tanjaan ja Tanjan äitiin Merjaan. Työpaikallaan Miska joutuu ristiriitaan, koska perhetyöntekijä Liisa pitää omista syistään huostaanottoa välttämättömänä. Miska taas vastustaa sitä, vielä silloinkin kun
vauvasta löydetään neuvolatarkastuksessa mustelmia joille ei löydy selitystä. Pian neuvolakäynnin jälkeen vauva kuolee epäselvissä olosuhteissa. Alkaa pitkä ja kimurantti selvitystyö: kuka teki, mitä ja missä? Ja kuka ei tehnyt tarpeeksi? Miksi? Ammatillinen kriisi, johon Miska joutuu, mullistaa myös hänen yksityiselämänsä.
Jari Salonen on valtiotieteiden maisteri, tutkija ja Helsingin Yliopiston jatko-opiskelija. Hän on työskennellyt sosiaalityöntekijänä ja sosiaaliterapeuttina sosiaalitoimistossa ja A-klinikalla sekä hankkinut täydennyskoulutusta ja kirjoittanut lukuisia tutkimusraportteja ja artikkeleita alaltaan. Enkelit eivät itke on Jari Salosen esikoisromaani.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2006. Keijo Kettunen
.
- Kuparinen, Marja: Kuka surmasi vauvan? Kirkko ja kaupunki 30.5.2006:

Tusset, Pablo: Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua.

Alkuteos: Lomejorque le puede pasar a un crusán, 2001. Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2006.
ISBN 952-483-008-6 (nid.) 24.90 e. Ilm. 3/2006.
Espanjalainen almodovarbeathenkinen dekkariparodia. Palkittu eurooppalainen bestseller.
Pablo "Baloo" Miralles on 35-vuotias, ylipainoinen, laiska ja poliittisesti epäkorrekti. Hän on nimellisesti töissä ja osakkaana veljensä johtamassa Miralles & Mirallesissa. Nallemaisen rento mies elää varakkaiden vanhempiensa kustannuksella ja käyttää aikansa ja aina vähissä olevat rahansa juopotteluun, syömiseen, pilvenpoltteluun, prostituoituihin ja netissä filosofointiin. Isoveli "The First" on Pablon vastakohta: menestyvä, perheellinen, tunnollinen ja kunnollinen. Tai niin kaikki luulevat, kunnes "The First" katoaa ja Pablo ryhtyy etsimään veljeään kotikutoisen yksityisetsivän keinoin. Tästä alkaa antisankarimme votkan, mystisten punaisten kankaanpalojen, hyvän ruuan ja outojen onnettomuuksien ryydittämä seikkailu. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua on yllättävä ja tuore veijariromaani kulissien takaisesta öisestä Barcelonasta; hauska, älykäs ja omaperäinen dekkarisatiiri.
Barcelonalainen Pablo Tusset (s. 1965) luopui kirjallisuukriitikon urasta ja heittäytyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua on Tussetin esikoisteos. Se voitti arvostetun Premio Tigre Juan -palkinnon ja siitä tuli bestseller. Pablo Tussetin seuraavakin romaani on Sammakon ohjelmistossa.
Pablo Tusset DekkariNetissä.