Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2005Blue Moon

Kjell Eriksson, Kjell: Auetkoon maa.
Alkuteos: Jorden må rämna, 2000. Suom. Kimmo Lilja.
ISBN 952-5410-24-2. (sid.) 27 €. Ilm. 3/2005.
Mies astuu junasta Upsalan seudulla mennäkseen viettämään juhannusaattoa sisarensa kanssa. Hänellä on laukussaan 329 000 kruunua, sillä hän on juuri ryöstänyt postin rahoittaakseen haaveensa saada pieni poikansa huollettavakseen. Mies asettuu asumaan syrjäiseen mökkiin kotiseudulleen. Joulun alla Upsalassa ammutaan kotiinsa keski-ikäinen pariskunta. Pian sama tekijä ampuu nuoren sairaanhoitajan.
Kjell Erikssonin teosten päähenkilö, komisario Ann Lindell työtovereineen saa tutkiakseen hankalan jutun. Joku kostaa jotakin, mutta mitä? Mikä yhdistää noita kolmea, tai kahta heistä? Lukija tietää enemmän kuin Ann Lindell ja kumppanit, sillä näkökulma vaihtelee tappajan ja poliisin välillä.
Rikostutkintaan lomittuu Ann Lindellin yksityiselämä, hänen suhteensa entiseen maatyöläiseen Edvard Risbergiin, joka on jättänyt perheensä, muuttanut rannikon saarelle, etsii itseään ja suree elämänpiirinsä ja koko yhteiskunnan muutosta.
Upsalan lähellä asuva Kjell Eriksson on toiselta ammatiltaan puutarhuri. Hän on syksyyn 2004 mennessä julkaissut seitsemän rikosromaania komisario Ann Lindellin ja Upsalan rikospoliisin työyhteisön tutkimuksista. Niistä ensimmäinen sai Ruotsin dekkariakatemian esikoisdekkaripalkinnon, kaikki seuraavat ovat olleet viiden listalla akatemian palkitessa vuoden parasta kotimaista rikosromaania, ja Prinsessan av Burundi valittiin vuoden parhaaksi 2002 parhaaksi. Auetkoon maa on Kjell Erikssonin ensimmäinen suomeksi ilmestyvä teos.
Loistavaa, että saadaan taas uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi.
Kjell Eriksson DekkariNetissä.

Lovesey, Peter: Ruusunnuppuja vainajalle
Alkuteos: The Summons, 1995. Suom. Risto Raitio.
ISBN 952-5410-25-0 (sid.) 27 €. Ilm. 3/ 2005. Kansikuva .
Elinkautisvanki John Mountjoy onnistuu pakenemaan vankilasta ja ryhtyy äärimmäisiin keinoihin saadakseen murhatuomionsa kumotuksi.
Mountjoyn toimitti linnaan rikostarkastaja Peter Diamond, nyttemmin entinen rikostarkastaja, sillä hän lähti poliisista ovet paukkuen. Niukka leipä irtoaa sekalaisista töistä, baarimikkona, tavaratalon joulupukkina ja ostoskärryjen kerääjänä, niin että kun vähäpuheiset poliisit kiidättävät hänet keskellä yötä Bathiin, hän ei ole pelkästään ärtynyt.
Diamond suostuu Mountjoyn vaatimaksi välittäjäksi, mutta ei ilmaiseksi. Poliisijohto joutuu sallimaan Diamondin avata uudelleen ruotsalaisen toimittajan murhajutun. Hän joutuu tutkimuksissaan nyhjäämään lähes tyhjästä ja tekemään työnsä moninaisissa ristipaineissa. Niitä lievittää yllättävänkin sujuva sopeutuminen yhteistyöhön nuoren ja etevän naiskomisarion kanssa. Alkaa jännittävä kilpajuoksu aikaa vastaan.
Juonenkuljetuksen mestari Peter Lovesey kokeilee Diamond-sarjan raameissa kiinnostavasti useampaa dekkarin alalajia. Ruusunnuppuja vainajalle on sarjan toinen suomennos. Teos palkittiin Britanniassa Hopeatikarilla ja oli Yhdysvalloissa Edgar-palkinnon viiden ehdokkaan listalla.
Peter Lovesey DekkariNetissä.Gummerus

 

Kotimaiset

Pikkujuttu : intohimosta rikokseen.

Kirjoittajat: Pirkko Arhippa, Tapani Bagge, Wexi Korhonen, Tuuli Rannikko, Pekka Salo, Tuula Sariola, Jarkko Sipilä.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6463-4 (sid.) 24,50 e. Ilm. 3/2005.
Suomen johtavat jännityskirjailijat saman teeman kimpussa. Lähtökohtana on uutinen, jossa kerrotaan, että Pohjoisesplanadilta löytyy arviolta 30-40 -vuotias surmattu mies. Tästä kirjailijat ovat kukin tahollaan rakentaneet oman versionsa - kuka, milloin ja minkä tähden? Mikä on miehiään vainaa, joka on heitetty Helsingin keskustaan ikään kuin ylimielisenä voiton eleenä? Tuntemattoman ruumiin arvoitusta ovat ratkaisemassa seitsemän visaisiin mysteereihin perehtynyttä alan ammattilaista Pirkko Arhippa, Tapani Bagge, Wexi Korhonen, Tuuli Rannikko, Pekka Salo, Tuula Sariola ja Jarkko Sipilä, joten tiedossa on jännittäviä hetkiä. Kuka ratkoo rikoksen ja millä tavoin?
Arvostelu:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Outi Karemaa.


Ulkomaiset

Vargas, Fred: Painu tiehesi ja pysy poissa.
Alkuteos: Pars vite et reviens tard, 2001. Suom. Maria Luoma.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6506-1 (sid.) 29,50 e. Ilm. 3/2005.
Joss on jättänyt merimiehen elämän ja keksinyt itselleen uuden elinkeinon: hän on herättänyt henkiin sanomien lukijan unohtuneen ammatin. Joka päivä Joss huutaa Edgar-Quinetin aukiolla Pariisin tuuleen ihmisten mietelmiä, ilmoituksia ja pyyntöjä. Hyvän alun jälkeen Joss alkaa saada viestiuurnaansa outoja sanomia. Viestit on kirjoitettu oudon vanhahtavalla kielellä, joskus jopa latinaksi. Samaan aikaan Pariisissa leviää paniikki. Nimettömissä kirjekuorissa väitetään olevan ruttobakteereja, ja kerrostalohuoneistojen oviin ilmestyy pelottava väärinpäin kirjoitettu nelonen. Kuka kylvää kuolemaa? Suomalainen lukija tapaa nyt ensimmäistä kertaa rakastetun komisario Adamsbergin. Adamsberg on älykäs, hajamielinen ja intuitiivinen kyttä. Kollegat eivät ota hänestä selvää, mutta kunnioittavat häntä yli kaiken. Adamsbergin vainu ratkaisee yleensä arvoituksen kuin arvoituksen. Ja kaiken takana on myös nainen, Camille, joka leikkii Adamsbergin kanssa kissaa ja hiirtä.Jean-Baptiste Adamsberg on vastustamaton. Etenkin kun matkassa ovat myös Vargasin evankelistasarjan Marc, Adamsbergin lyömätön kollega Danglard ja Montparnassen pensionaatin värikäs porukka.
Fred Vargas (s. 1957) on siviiliammatiltaan keskiaikaan ja eläinten luihin erikoistunut arkeologi. Painu tiehesi ja pysy poissa sai Ellen lukijapalkinnon sekä Ranskan kirjakauppiaiden palkinnon vuonna 2002. Teos sai samana vuonna myös ranskankielisen maailman dekkaripalkinnon.
Kolmas suomennos Vargasilta.
Fred Vargas DekkariNetissä .

Connelly, Michael: Runoilija.
Alkuteos: The Poet, 1996. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6744-7 (sid.) 29,50 e. Ilm. 2/2005.
Kuolema kuuluu rikostoimittaja Jack McEvoyn jokapäiväiseen työhön. Mutta tällä kertaa se liippaa läheltä. McEvoy törmää juttuun, josta hän ei haluaisi kirjoittaa: hänen poliisiveljensä on tappanut itsensä. Jackin epäilykset kuitenkin heräävät. Tutkiessaan veljensä tapausta hän huomaa samankaltaisuuksia eri paikkakunnilla tapahtuneissa poliisi-itsemurhissa. Onko kuolemien takana Runoilijaksi kutsuttu sarjamurhaaja, joka käyttää käyntikorttinaan Edgar Allan Poe -sitaatteja? Jännitys tiivistyy äärimmilleen. Miten Jac McEvoy selviää haasteesta? Onko hän itse murhaajan tähtäimessä.
Yhdeksäs suomennos Connellyltä. Loistava kirjoittaja ja upeita kirjoja kaikki.
Kirjan päähenkilö on rikostoimittaja Jack McEvoy. Runoilijan mysteeri jäi kytemään Michael Connellyn mieleen ja hän kirjoitti Runoilijalle jatkoromaanin Rotkon pohjalla. Siinä seikkailee vanha tuttu Harry Bosch. Rotkon pohjalla ilmestyy suomeksi syksyllä 2005.
Michael Connelly DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Hopealantti.
Alkuteos: Silverkronan, 2003. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6699-8 (sid.) 26,90 e. Ilm. 3/2005.
Maria Wern on työtovereineen hankkiutunut kesälomasijaiseksi Visbyn poliisilaitokselle. Kaupungissa vietetään kuulua keskiaikaviikkoa. Kaduilla parveilee ilveilijöitä, narreja ja musikantteja ja puistoissa pidetään turnajaisia. Gotlannin verinen ja kiehtova historia tuntuu heräävän hetkeksi eloon. Samalla Marian ja tämän työtovereiden unelma rattoisasta kesälomasta kauniilla saarella haihtuu savuna ilmaan. Juhlivassa kaupungissa liikkuu myös murhaaja, ja Maria Wern ja hänen kollegansa joutuvat pinnistämään voimansa äärimmilleen saadakseen rikollisen satimeen.
Anna Janssonin kesällä 2003 ilmestynyt Hopealantti on ollut Ruotsissa hänen menestynein ja kiitetyin teoksensa. Romaanin tapahtumat sijoittuvat kirjailijan kotisaarelle Gotlantiin. Maria Wern -sarjan dekkareista on aikaisemmin suomennettu romaanit Vaitelias jumala (2002), Kalpeat ja kuolleet (2003) ja Loputon uni (2004).
Anna Jansson DekkariNetissä .

Massey, Sujata: Rei Shimura, samurain tytär.
Alkuteos: The Samurai's Daughter, 2003. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6570-3 (sid.) 26,90 e. Ilm. 3/2005.
Kalifornialaissyntyinen Rei Shimura haluaisi viettää rauhallista antiikkikauppiaan elämää kotikaupungissaan Tokiossa, mutta sievää harrastelijaetsivää odottavat uudet seikkailut. Rei vierailee jouluna vanhempiensa luona San Franciscossa. Samalla hän selvittää, miten hänen sukunsa eli entisaikaan. Hänen juristipoikaystävänsä Hugh Glendinnig saapuu paikalle. Hugh tutkii toisen maailmansodan aikaista seksiorjuustapausta. Rein ja Hughin on tarkoitus lomailla yhdessä, mutta Hughin asiakas löydetään kuolleena. Rei alkaa tutkia tapausta ja pian hän huomaa, että hänen perheensä luurangot kolisevat komeroissa.
Sujata Masseyltä kuudes Rei Shimura -dekkari suomeksi. Masseyn kirjat on ehdottomia luettavia.
Sujata Massey DekkariNetissä .

Uusia painoksia

Baldacci, David : Rajaton valta.
Alkuteos: Absolute Power. Suom. Pertti Koskela.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6820-6 (nid.) 8,00 e.

Baldacci, David: Viimeiseen mieheen.
Alkuteos: Last Man Standing. Suom. Jari Niittylä.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6821-4 (nid.) 9,00 e.

Bloch, Robert: Psyko.
Alkuteos: Psycho. Suom. Kirsti Jaantila.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6824-9 (nid.)

Higgins, Jack: Kotkan lento.
Alkuteos: Flight of Eagles. Suom. Heikki Karjalainen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6833-8 (nid.) 8,00 e.

Higgins, Jack: Kuoleman enkeli.
Alkuteos: Angel of Death. Suom. Pekka Auttoinen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6834-6 (nid.) 8,00 e.

Kellerman, Jonathan: Vahvimman oikeus.
Alkuteos: Survival of the Fittest. Suom. Kari Salminen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6859-1 (nid.) 8,00 e.

Koontz, Dean: Pimeyden enkeli.
Alkuteos: The Corner of His Eye. Suom. Kari Salminen.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6838-9 (nid.) Ilm. ??

Reah, Danuta: Pelkkää pimeyttä.
Alkuteos: Only Darkness. Suom. Anuirmeli SAllamo-Lavi.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6842-7 (nid.) 7,00 e. Ilm.

Sariola, Tuula: Hirtetty hiljaisuudessa.
Gummerus 2005.
ISBN 951-20-6851-6 (nid.) 7,00 e. Ilm. ?

 

 

Johnny Kniga


Cox, Simon: Da Vinci -koodin aakkoset.
Alkuteos: Cracking The Da Vinci Code, 2004. Suom. Jarkko Laine.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-30420-4 (sid.) Ilm. keväällä 2005.
Epävirallinen opas tosiasioihin sepitteen takana. Dan Brownin Da Vinci -koodi on johdattanut jo 17 miljoonaa lukijaa ympäri maailman historian suurimman, koko kristikunnan perusteita horjuttavan salaliiton ääreen. Mutta mitä kirjassa vilisevät kulttuuri-, kirkko- ja taidehistorian viitteet oikeastaan pitävät sisällään, ja mikä teoksessa on totta, mikä kirjailijan mielikuvituksen tuotetta?
Da Vinci -koodin aakkoset antaa vastauksia moniin romaanin esittämiin kysymyksiin ja johdattaa lukijan yksityiskohtaisemman tiedon ääreen. Se esittelee selkein hakusanoin Pyhän Graalin tulkintoja, Leonardo da Vincin maalausten piilomerkityksiä, sir Isaac Newtonin haudan yksityiskohtia ja Temppeliherrain ritariston ja Siionin luostari -salaseuran historiaa. Teos on kompakti opas Da Vinci -koodin maailmaan ja se syventää olennaisella tavalla romaanin lukukokemusta.
Huom! Da Vinci -koodista ilmestyi toukokuussa 2005 uusi kuvitettu laitos. Loistava teos.
Dan Brown DekkariNetissä .

Drummond, Laurie Lynn: Kaikkea mitä sanot voidaan käyttää sinua vastaan.
Alkuteos: Anything you say can be used against you, 2004. Suom. Tarja Lipponen.
Johhny Kniga 2005.
ISBN 951-0-30417-4 (sid.) 29 e. Ilm. 4/2005.
Kirja on karun aistivoimainen episodiromaani viidestä naispoliisista Louisianan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Laurie Lynn Drummond - itsekin entinen poliisi - kertoo tarinoita aseista, väkivallasta ja kuolemasta, vallankäytöstä kaduilla ja ihmissuhteissa, muistoista, verenperinnöstä ja niistä irti pyristelemisestä. Drummond syvälle ruumiin muistiin kurottava kerronta tuo tarinoihin herkkyyttä ja aiheen perinpohjainen hallinta uskottavuutta, jota rikoskirjallisuudessa harvemmin tapaa.
Laurie Lynn Drummond on kirjallisuustieteen professori St. Edwardin yliopistossa Austinissa, Texasissa. Ennen yliopistouraansa hän toimi vuosien ajan poliisina Baton Rougen kaupungissa Louisianassa. Kaikkea mitä sanot voidaan käyttää sinua vastaan on Drummondin esikoisteos. Kirja on ehdolla vuoden 2005 Hemingway Foundation/PEN -palkinnon esikoisteosten sarjassa, sen osa, "Tarina arvesta", on ehdolla Edgar Allan Poe -palkinnon parhaan novellin sarjassa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Risto Raitio.

Nesbø, Jo: Punarinta.
Alkuteos: Rödstrupe, 2000. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-28533-1 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2005.
Bill Clinton saapuu Osloon. Harry Hole on turvallisuustehtävissä ja juuri, kun saattue lähestyy, hän huomaa aseistetun miehen kielletyllä alueella. Ampumistapauksen seurauksena Hole siirretään väkivaltaosastolta valvontaosastolle ja ylennetään samalla apulaispoliisipäälliköksi. Vaikka hän on ampunut Yhdysvaltain salaisen palvelun agenttia. Uudessa suojatyöpaikassaan Hole törmää salakuljetettuun, erittäin tehokkaaseen ja kiellettyyn aseeseen. Kollegat vähättelevät asiaa, mutta vähättely loppuu äkisti, kun asetta käytetään ensimmäisen kerran... Tutkimukset johtavat lopulta kauas menneisyyteen, aina Leningradin piiritykseen ja siellä sotineisiin norjalaisiin vapaaehtoisiin SS-miehiin asti.
2004. Kirjailijalta on aiemmin suomennettu romaani Lepakkomies (2001) Liken kustantamana.
Jo Nesbø DekkariNetissä .Karisto


Horowitz, Anthony: Joka leikistä suuttuu.
Alkuteos: The Killing Joke, 2004. Suom. Mika Kivimäki.
Karisto 2005.
ISBN 951-23-4603-6 (sid.) 33,50 e. Ilm. 6/2005.
Kun Guy Fletcher kuulee pubissa kerrotun sairaan vitsin joka lisäksi sivuaa hänen omaa elämäänsä, hän saa järjettömän päähänpinttymän jäljittää kyseistä vitsiä sen alkulähteille saakka. Onko sellainen ylipäätään mahdollista? Onnettoman vitsin seuraaminen kuljettaa Guyta ristiin rastiin ympäri Englantia, vie hänet tosikkomaisen unkarilaisen hammaslääkärin luota yli-innokkaiden partiopoikien joukkoon, haudankaivajien pakeilta hämäräperäisten yksityisetsivien pariin. Matkan varrella tapahtuu muutamia varsin outoja asioita. Guy on varma, että häntä varjostaa synkkäilmeinen kolmikko: englantilainen, irlantilainen ja skotti. Hän liukastuu banaaninkuoreen kohtalokkain seurauksin. Hänen keitossaan on kärpänen. Lauma nunnia kansoittaa hänen junavaununsa. Ja Cambridgessä räjähtää talo. Guy on saamaisillaan selville perin epämiellyttäviä asioita. Vitsin vääntäminen ei ole mikään naurun asia...
Joka leikistä suuttuu on bestsellerkirjailija Anthony Horowitzin mustan huumorin sävyttämä esikoistrilleri, jossa hilpeät, absurdit ja suorastaan kammottavat elementit kietoutuvat toisiinsa.
Anthony Horowitz tunnetaan kotimaassaan Englannissa supersuosituista Elex Rider -nuortenjännäreistä.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 30.7.2005. Jan Blomstedt.
- Ruumiin kulttuuri 3/2005. Jarkko Karppinen.

Uusia painoksia

Child, Lee: Tulilanka.
Alkuteos: Triowire, 1999. Suom. Osmo Ryytty.
Karisto 2005. - 2. p.
ISBN 951-23-451-9 (nid.) 10 e. Ilm. 4/2005.
1. p. ilmestyi 2001.

Child, Lee: Viimeinen vieras.
Alkuteos: The Visitor, 2000. Suom. Pasi Punnonen.
Karisto 2005. - 2. p.
ISBN 951-23-4592-7 (nid.) 10 e. Ilm. 4/2005.
1. p. ilmestyi 2002.

Sjöwall, Maj & Wahlöö, Per: Komisario Beck -sarja.

Bussimurha.
Alkuteos: Den skrattande polisen, 1968. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 2005. 4. p.
ISBN 951-23-4637-0 23,90 e. Ilm. 5/2005.

Kadonnut paloauto.
Alkuteos: Brandbilen som försvann, 1969. Suom. Margit Salmenoja.
Karisto 2005. 4. p.
ISBN 951-23-4638-9 (sid.) 23,90 e. Ilm. 5/2005.

Mies joka hävisi savuna ilmaan.
Alkuteos: Mannens som gick upp i rök, 1966. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 4. p.
ISBN 951-23-4639-7 (sid.) 23,90 e. Ilm. 5/2005.

Mies parvekkeella.
Alkuteos: Mannen på balkokngen, 1967. Suom. Margit Salmenoja.
Karisto 2005. 5. p.
ISBN 951-23-4640-0 (sid.) 23,90 e. Ilm. 5/2005.

Terroristit.
Alkuteos: Terroristerna, 1975. Suom. Margit Salmenoja.
Karisto 2005. 5. p.
ISBN 951-23-4641-9 (sid.) 23,90 e. Ilm. 5/2005.
Lisätietoa:
Maj Sjöwall & Per Wahlöö DekkariNetissä. 


KotimaisetPasanen, Eero: Kononen ja kolmen kopla.
Like 2005.
ISBN 952-471-549-X (nid.) 22 e. Ilm. 2/2005.
Rikostarkastaja Martti Kononen jättää hetkeksi Kruununhaan kapakat lähtee Pohjanmaan lakeuksille. Sinne hänet kutsuu vanha tuttu Irmeli, jonka piikomaan talon emäntä on kuollut hämärissä olosuhteissa. Maatalousneuvoksetar kaivetaan ylös mullista ja kuolinsyyksi selviää myrkytys. Kononen tonkii 130-kiloisella tarmollaan emännän olmen lapsen menneisyyttä ja joutuukin setvimään varsinaista törkykassa. Verenvuodatus jatkuu. Rikostarkastaja tutustuu Rööperissä taidemaailman mädännäisyyttä, ja etsivä Sumanen saa kiertää Kallion kuppilat ennen kuin perheen piilottelemat luurangot alkavat putoilla kaapeistaan....
Eero Pasanen DekkariNetissä .

Ulkomaiset

Ellroy, James: Brownin sielunmessu.
Alkuteos: Brown's Requiem, 1981. Suom. Juha Ahokas.
Like 2005.
ISBN 952-471-383-7 (sid.) 27 e. Ilm. 3/2005.
Fritz Brown on keinoja kaihtamaton, poliisin työstä potkut saanut yksityisetsivä, joka rakastaa alkoholia, Bachia ja Beethovenia. Brown elelee omissa oloissaan viinan kiroja vastaan pyristellen ja varastettuja autoja jäljittäen, kunnes omalaatuinen mailapoika Freddy "Fat Dog" palkkaa hänet suojelemaan siskoaan. Juttu johdattaa Brownin rasistisen psykopaatin jäljille. Tästä alkaa painajainen, syöksykierre Los Angelesin valottomiin päiviin ja kaiken pahan paljastaviin öihin - tuhopolttojen, korruption, pornon ja murhien illuusiottomaan maailmaan. Brownin sielunmessu on vahvasti omaelämäkerrallinen rikosromaani, jossa näkyy koko James Ellroyn tuotantoa leimaava pakkomielle Los Angelesiin ja sen rikolliseen alamaailmaan. Brownin sielunmessusta on tehty elokuva, jonka nimi on Brownin murhamysteeri.
James Ellroy DekkariNetissä .

Long, Jeff: Tilinteon hetki.
Alkuteos: The Reckoning, 2004. Suom. Pauliina Klemola.
Like 2005.
ISBN 952-471-500-7 (sid.) 26 e. Ilm. 3/2005.
MOlly Drake, päättäväinen nuori journalisti, tutkii Kambozan viidakkoa mukanaan digikamera ja tietokone. Hänen on löydettävä Vietnamin sodassa kadonneiden amerikkalaissotilaiden jäännöksiä, ja Times-lehden sensaatiojuttu on valmis. Mollya avustavat arkeologi Duncan O'Brien ja veljeään etsivä outo maanikko John Kleat. Pian Molly tekee löydön: punakhmerien joukkohaudassa onkin jotain, mikä ei sinne kuulu, ja poliittinen skandaali on syntynyt. MOllyn on lahdettävä maasta - tai siirryttävä syvemmälle viidakkoon. Kuuman ja kostean metsän uumenissa uinuvat muinaisen temppelikaupungin mahtavat rauniot. Etsijöiden läpimurto alka olla lähellä... Mutta väkivaltaisen menneisyyden henget ovat tulleet kertomaan, että tilinteon hetki on koittamassa. Eikä sota olekaan ohi. Amerikkalainen Jeff Long on kokenut maailmanmatkaaja ja kiipeilijä, jolle myös Himalajan vuoristo on tuttua seutua. Hän on työskennellyt journalistina, historian tutkijana sekä ollut vaalitarkkailijana Bosnian ensimmäisissä vaaleissa. Jeff Longilta on aikaisemmin ilmestynyt suomeksi Helvetin piirit (2000) ja Vuosi nolla (2003).
Lisätietoa:
- Jeff Long - Random House.

 


 

Myllylahti


Hautamäki, Ata: Murha Käpylässä.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly -sarja).
ISBN 951-202-014-1 (sid.) 25,80 e. Ilm. 3/2005.
Idyllisen Käpylän 50-luku herää henkiin. Ihmisten arvomaailmaan ei vielä televisio ole vaikuttanut. Lapset viipyvät leikeissään, aikuiset kuuntelevat iltaisin radiota ja nuoriso- se on muuttumassa. Kirjan sivuilla vilahtavat lättähatut, myssymissit ja mellakka Helsingin rautatieasemalla. Kaikki on kuitenkin vielä viatonta, korttelisodissakin on reilun pelin säännöt. Eräänä aamuna kaupunginosan rauha rikkoutuu. Käpylän aluelääkäri Georg Blomqvist ja paikallisen poliisiaseman ylikonstaapeli Kari Väänänen alkavat selvittää opettajan kuolemaa. Sodasta on jo reilut kymmenen vuotta. Perustuuko rikos menneisyyteen? Ennen kuin tappaja selviää, tapahtuu toinenkin veriteko. Carl Rehnin päässä herää myös kysymys: Joutuuko hän yksin kantamaan syyllisyyttä itsemurhasta, joka olisi voitu välttää, jos SuPon etsivä ei olisi pantannut jutun kannalta ratkaisevia tietojaan?
Ata Hautamäki on ammatiltaan aikuiskouluttaja, joka on tehnyt erilaisia opintoaineistoja. Hänen näytelmiään on esitetty sekä televisiossa että Radioteatterissa. Hän on kirjoittanut myös kouluille ja harrastajaryhmille. Valtakunnallisessa lastennäytelmäkilpailussa vuonna 2003 hänen käsikirjoituksensa sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle. Dekkarikirjoittajana hän debytoi kesällä 2004 Kouvolan Dekkaripäivien antologiassa Katajanvarsi on musta. Hän on mukana myös Novellit 2004 -antologiassa.
Pertti Paasio on tarkistanut kirjan Turussa tapahtuvien osien dialogit aidolle Turun kielelle. 50-luvun asiatiedot kirjailija on tarkistanut ajan sanomalehdistä. Helsinkiläisen Lähiradion kuuntelijat ovat käsikirjoitusvaiheessa myötävaikuttaneet omilla muistoillaan autenttisen tunnelman syntyyn. Kirjan henkilöt ovat mielikuvituksen tuotetta, vaikka lukeminen herättäisikin mielikuvia Käpylän kaduilla aikoinaan liikkuneista ihmisistä.
Ata Hautamäki DekkariNetissä .

Karppi, Marcus: Suruvaippa.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly -sarja).
ISBN 952-202-020-6 (sid.) 25,50 e. Ilm. 5/2005.
Supon päällikkö Lampinen hätistelee mökiltään kyitä luottoagentti Kopran kanssa, kun helikopteri tuo postia. Salaperäinen Pat Corleone tarjoaa tietoja vanhasta henkirikoksesta. 1962 Elvis esiintyi kahdesti Olympiastadionilla, mutta visiitti jätti synkän maun. Rokkarin majapaikan likellä tapahtui murha. Kahdeksanvuotiaan pojan ruumis löytyi avolouhoksen kylmästä kuilusta pinssin ja oudon riipuksen kera. Vanha murha heittää varjon nykypäivään: toisen polven vahtimestari Erno Mörsky jää menneisyyden haamujen armoille. Tatuointimestari Jone yrittää pikavoittoa, sattuma heittää noppansa peliin. Elämässään ryhtiliikkeen tehneen Kopran on sukkuloitava Memphisiin asti johtolankojen imussa. Kopra kokee kaukopartiomiehen yksinäisyyttä Syvässä Etelässä. Jenkkipojilla on kovat piipussa, Kopralla omat keinonsa Supo-pastilleineen.
Kolmannen Kurt Kopra -dekkarin värit ja kehys on napattu rock-maailmasta. Lukija vedetään hämärien vihjeiden, outojen sattumien ja laskelmoivien ihmisten maailmaan, jossa tarinoita ja selityksiä riittää. Löytyykö toden ja valheen veteen piirretty viiva, vai jääkö agentille luu käteen?
Marcus Karppi / Jarkko Karppinen jatkaa nimimerkkien, kirjavan työhistorian ja akateemisen drop-outin perinnettä kotimaisen dekkarikentän next generationissa. Lahdessa syntynyt, Helsingin Viikkiin ajautunut mies on löytänyt minuutensa Leinon Helkavirsistä, Santanan soundista ja kengurunsa nappisilmistä.
Marcus Karpin Kopra -sarjan kolmas teos. Aikaisemmin ilmestyneet Enkelit eivät lue lööppejä (Myllylahti 2002) ja Lahdessa soi blues (Myllylahti 2003).
Marcus Karppi DekkariNetissä.

Lännenmäki, Sisko: Vihan väri on valkoinen.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly -sarja).
ISBN 951-202-016-8 (sid.) 25,60 e. Ilm. 3/2005.
Metsästä löytyy nuhteetonta elämää eläneen kunnanjohtaja Jokisen ruumis. Aluksi kuoleman syyksi epäillään sydänkohtausta. Vaimo on löydetty muutamaa päivää aikaisemmin kotoaan kuolleena. Naapurikunnan rakennustarkastajaa on ahdisteltu, ellei peräti raiskattu, hautausmaalla. Jokisen kaunista ja tehokasta kotiapulaista ei löydetä. Jopa laajat metsäalueet ja suot tutkitaan, mutta nainen on kadonnut yhtä oudosti kuin ilmestyikin. Käynnistyy valtava huhumylly, mutta kunnollisia vihjeitä ei saada. Paikallinen rikospoliisiryhmä, johon myös nuori Pauliina Puntari kuuluu, saa visaisen tehtävän. Tunnelma tiivistyy, kun ruumiinavauksessa saadaan hämmentävää tietoa. Tämän jälkeen mikään ei enää näytä normaalilta, ja hetken tuntuu siltä, että viha on saanut siivet ja lentänyt tavoittamattomiin. Onko tapahtunut täydellinen rikos?
Lännenmäki kirjoittaa jännittävällä yhteiskunnan stereotypioita päälaelleen kääntävällä tyylillä. Sana sivaltaa valtaa tekevien käärmeenpesää ja ottaa ilotellen, psykologisen profiloijan tarkkuudella heidän mielenmaisemansa suurennuslasin alle.
Sisko Lännenmäki on toiminut kunnankätilönä, terveydenhoitajana ja vanhainkodin johtajana. Aikaisemmin hän on kirjoittanut palkittuja runoja, novelleja ja kolumneja.
Edelliset kirjat: v. 1981 Librumin suuressa romaanikilpailussa 2. palkinto romaanilla Tuulen ja tyvenen aika (Sisko Mikkonen) ja v. 2004 julkaistu romaani Kun tuskan tuntee.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Sari Ryhänen.


 

Otava


Kotimaiset

UlkomaisetMankell, Henning: Comédia infantil.
Alkuteos: Comédia infantil, 1995. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19995-1 (sid.) 34,30 e. Ilm. 1/2005.
Ei dekkari.
Henning Mankell taikoo outoa optimismia tähän koskettavimpaan ja itselleen läheisimpään Afrikka-romaaniinsa.
Yksinäinen mies hoitaa haavoittunutta poikaa teatterin katolla eräässä afrikkalaisessa satamakaupungissa. Poika kertoo yhdeksänä yönä riipaisevan tarinansa, ja sen tehtyään hän kuolee. Nelio on vasta kymmenvuotias, mutta jo vanha ja viisas. Sissien järjetön väkivalta on ajanut hänet kotiseudultaan kaupungin kaduille. Kun katulasten johtaja lähtee merille, hän jättää paikkansa Neliolle, joka hoitaa tehtävää vastuullisesti ja tovereistaan välittäen. Pieni Nelio on myyttinen hahmo: profeetta, hyvä paimen ja lunastaja, joka uhrautuu muiden takia. Tarina tunnetaan myös kansainvälisenä elokuvana, jossa esiintyjinä on muun muassa mosambikilaisia katulapsia.
Henning Mankell DekkariNetissä .

Hammesfahr, Petra: Pahantekijä.
Alkukteos: Die Sünderin, 1999. Suom. Maria Kyrö.
Otava 2005.
ISBN 951-1-19826-2 (sid.) Ilm. 3/2005.
Eräänä kuumana päivänä heinäkuun alussa Cora Bender tappaa uimarannalla miehen, jota ei ole tavannut koskaan aikaisemmin. Tunnollinen nuori vaimo ja äiti katkaisee käden heilautuksella paluutien porvarilliseen perheidylliin - miksi? Coran mieli on kaaoksessa. Hän ei voi kertoa kenellekään musiikista, joka on alkanut soida hänen päässään, sisimpäänsä raastaneista tunteista eikä varsinkaan siitä oudosta pimeydestä, joka peittää hänen menneisyytensä yhtä kesää. Tuolloin Cora teki päätöksen, ettei päästäisi enää pahaa elämäänsä. Nyt painajainen on kuitenkin riistäytynyt valloilleen eikä mikään tunnu pysäyttävän sitä.
Cora tietää, että hänen elämässään on aukko johon kätkeytyy salaisuus, muta sen enempää hän ei muista eikä haluakaan. Hän on naimisissa ja pienen pojan äiti, tavallinen nainen jonka pitäisi olla tyytyväinen.
Rikoskomisario Rudolf Grovian uskoo, että avain Coran silmittömään väkivallanpurkaukseen löytyy torjutusta, traumaattisesta menneisyydestä. Vastoin Coran tahtoa hän alkaa jäljittää tämän muistin valkoisia aukkoja ja rakentaa palapeliä unohdetuista tapahtumista.
Se mitä paljastuu, saa veriteon näyttämään epätoivoiselta yritykseltä puolustautua jotain vielä pahempaa vastaan.
Toinen suomennos saksalaisen dekkarikirjallisuuden supertähdeltä Petra Hammesfahrilta.
Ensimmäinen suomennos Syysuhri ilmestyi keväällä 2004. Kirja oli todella vangitseva lukuelämys.
Petra Hammesfahr DekkariNetissä .

McDermid, Val: Viimeinen kiusaus.
Alkuteos: The Last Temptation, 2002. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2005.
ISBN 951-1-18668-X (sid.) 1/2005. Kansikuva.
Sarjamurhaajia profiloiva Tony Hill ja rikosylikonstaapeli Carol Jordan lähetetään kumpikin tahollaan Berliiniin työtehtävissä. Carolin vastuulla on vaarallinen operaatio, jossa hänen on esiinnyttävä liikenaisena ja vieteltävä itäeuroppalainen mafiapomo paljastamaan maailmanlaajuinen ihmiskauppa. Psykologian laitokselle siirtynyt Tony Hill puolestaan kutsutaan Berliiniin profiloimaan psykologeja murhaavaa hirviötä. Tony suostuu palaamaan poliisin leipiin, sillä sarjamurhaajan viimeisin uhri oli hänen tuttavansa. Tony ja Carol panevat Berliinissä peliin kaikkensa - myös rakkaussuhteensa, jota elvyttäessään he sortuvat kohtalokkaaseen varomattomuuteen.
Skotlantilaisen Val McDermidin Tony Hill -sarja kuuluu psykologisen trillerin rajuun aateliin. Sarjan aiemmat teokset Piinapenkki (suom. 2001) ja Kahlekuningas (suom. 2002) on palkittu Isossa-Britanniassa mm. Kultaisella tikarilla ja Vuoden parhaana rikosromaanina. Loistavia trillereitä.
Val McDermid DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Kaikesta täytyy maksaa.
(Kamenskaja tutkii 4).
Alkuteos: Za vsjo nado platit, 1995. Suom. Olli Kuukasjärvi.
Otava 2005. (Crime Club).
ISBN 951-1-20054-2 (sid.) Ilm. 3/2005.
Muuan tohtori Lebedev kehitti aikoinaan puolue-eliitin tarpeisiin uutteita, jotka auttoivat mm. krapulaan, väsymykseen ja stressiin. Tohtori Lebedev on kuollut, mutta häikäilemättömät rikolliset haluavat uutteiden reseptit käsiinsä hinnalla millä hyvänsä. Vaikka rikostutkija Anastasia Kamenskaja on väliaikaisesti vapautettu palveluksesta, hänellä on omat syynsä yrittää selvittää merkillistä tapahtumasarjaa, jonka yhteydessä hänen vanhan tuttavansa, rikollispomo Denisovin, entinen tyttöystävä on murhattu.
Alexandra Marinina, Venäjän dekkarikuningatar, punoo rikostarinan lisäksi teoksiinsa herkullisia ja paljastavia aihelmia elämästä nyky-Moskovassa, keskellä uutta markkinataloutta, jossa kaikesta täytyy maksaa.
Neljäs suomennos Kamenskajan tutkimuksista. Aikaisemmin ilmestyneet: Irina tietää liikaa (2002), Murhaaja vastoin tahtoaan (2003) ja Kuolema ja vähän rakkautta (2004). Marinina on kotimaassaan Venäjällä valtavan suosittu ja suurin kirjallinen vientituote sitten Tolstoin. Upeita kirjoja.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Nilsonne, Åsa: Siveysvyö.
Alkuteos: Kyskhetsbältet, 2000. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2005. (Crime Club).
ISBN 951-1-17824-5 (sid.) Ilm. 2/2005.
Tukholmalaispoliisi Monika Pedersen ratkoo kuuluisan näyttelijättären murhaa. Kun seurapiirien kauneusleikattuun kermakerrokseen kuuluva näyttelijätär Lottie Hagman löytyy kallo tylpällä esineellä murskattuna, rikostarkastajaksi edennyt Monika Pedersen toivoo, että juttu olisi nopeasti ratkaistu. Käy kuitenkin päinvastoin: näyttelijättären skandaalinkäryinen elämä tarjoaa mahdollisia motiiveja ja murhaajia yllin kyllin, ja vyyhti muuttuu yhä sekavammaksi.
Työpaineiden ja uupumuksen kuristusotteessa kamppaileva Monika saa huomata, ettei ehkä itse ole kovinkaan erilainen kuin epätoivoiseen tekoon ajautunut murhaaja...
Kolmas suomennos ruotsalaiselta loistavalta kirjailija-psykiatrilta Åsa Nilsonnelta. Aikaisemmin ilmestyneet Pisara punaista verta (2002) ja Kaikessa hiljaisuudessa (2004) olivat loistavia kirjoja ja niin on varmaan myös tämä uutuus.
Ruotsissa riittää näitä erinomaisia dekkaristeja.
Åsa Nilsonne DekkariNetissä .

Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema.
Alkuteos: Death of a Red Heroine, 2000. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2005. (Crime Club).
ISBN 951-1-17404-5 (sid.) 28 e. Ilm. 3/2005.
Shanghain poliisin erikoistapausosaston nuoren päällikön Chen Caon sydämestä suuri osa kuuluu runoudelle. Samana iltana kun hän siteeraa klassisia säkeitä romanttisella aterialla seuralaiselleen, löytyy Bailin kanavasta kansallisen mallityöläisen alaston ruumis. Uhri on nuori ja kaunis Puolueen ikoni, joka näytti viettäneen tahratonta, askeettista naimattoman naisen elämää ja omistautuneen vain työlleen tavaratalon kosmetiikkaosastolla. Kun Chen saa hänestä selville salaisuuksia, jotka viittaavat korkean tason skandaaliin, halutaan asia painaa villaisella. Ylikomisario huomaa olevansa keskellä äärimmäisen arkaluontoista poliittista vyyhtiä - ja itsekin vain koneiston pelinappula.
Shanghaissa syntynyt Qiu Xiaolong toimii Kiinan kielen ja kirjallisuuden professorina St. Lousissa Yhdysvalloissa. Punaisen sankarittaren kuolema sai mm. Anthony-palkinnon vuoden 2001 parhaana esikoisteoksena. Kirjassa esittäytyy vastustamaton, runoutta harrastava ylikomisario Chen Cao, joka rikastuttaa tutkimuksiaan kirjallisilla sitaateilla.
Qiu Xiaolong DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Mankell, Henning : Wallander -sarja:

Kasvoton kuolema.
Alkuteos: Mördare utan ansikte, 1991. Suom. Markku Mannila.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20115-8 (sid.) Ilm. 1/2005.

Riian verikoirat.
Alkuteos: Hundarna i Riga,1992 . Suom. Arja Gothoni.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20116-6 (sid.) Ilm. 1/2005. .

Valkoinen naarasleijona.
Alkuteos: Den vita leijoninnan, 1993. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20123-9 (sid.) Ilm. 3/2005.

Hymyilevä mies.
Alkuteos: Mannen som log, 1994. Suom. Markku Mannila.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20117-4 (sid.) Ilm. 4/2005.

Väärillä jäljillä.
Alkuteos: Villospår, 1995. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20118-2 (sid.) Ilm. 5/2005.

Kaikki komisario Kurt Wallanderin tutkimukset ilmestyvät uutena yhtenäisenä sarjana alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä kerran kuussa tammi-syyskuun aikana.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Uusia painoksia Seven -pokkarisarjassa

Cornwell, Patricia: Köyhien kalmisto.
Alkuteos: From the Potter's Field. Suom. Erkki Jukarainen.
Otava 2005.
ISBN 951-1-16805-3 (nid.) 8 e. Ilm. 4/2005.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Cornwell, Patricia: Luonnoton surmaaja.
Alkuteos: Unnatural Exposure. Suom. Erkki Jukarainen.
Otava 2005.
ISBN 951-1-16807-X (nid.) 8 e. Ilm. 5/2005.

Cornwell, Patricia: Ruumistarha.
Alkuteos: The Body Farm, 1994. Suom. Erkki Jukarainen.
ISBN 951-1-16804-5 (nid.) 8 e. Ilm. 3/2005.

Pakkanen, Outi: Tarjoilija, pyyhkikää taulu.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20177-8 (nid.) 8 e. Ilm. 5/2005.
Outi Pakkanen DekkariNetissä .


 

Pilot kustannusLaitinen, Matti: Oikeutta ja kuolemaa.

Pilot-kustannus 2005.
ISBN 952-464-281-6 (nid.) 19,50 e. On ilm.
Matti Laitisen romaanin päähenkilö yhteiskuntamies Pertti Potkurilahti asuu perheineen Vallilassa. Arkkitehtuuriltaan kotitalo edustaa 60-lukulaista suorakulmaista vaaka-asennossa makaavaa särmiötä. Mies itse on olemukseltaan kulmikkaampi - ateistinen partajeesus.
Potkurilahti opettaa atk:ta vajaakuntoisille Neurovammaissäätiön kuntoutuskeskuksessa Vuosaaressa. Hän on myös työpaikkansa luottamusmies. Itsensä hän kokee isänmaattomaksi euronationalistiseen liittovaltioon väkisin tungetuksi flipperinkuulaksi. Uruguaylaisen filosofin Erzgem Zifalezin mukaan: "Alistunut toiseus toteuttaa itseään turhautuneiden virkamiesten kautta."
Kuntoutuskeskuksen johtaja, dosentti-ylilääkäri Marius Kettunen on tottunut saamaan elämässään kaiken haluamansa. Neurologian Napoleon rakastaa julkisuutta ja viinitilaansa Etelä-Ranskassa. Laitoksen johdon ja henkilökunnan edut ajautuvat sovittamattomaan ristiriitaan, joka johtaa väistämättä kiharaiseen oikeusprosessiin.
Kun laitoksen tilintarkastaja Oksanen äkkiä katoaa pikkujouluristeilyllä ikuiselle hyljesafarille Itämereen, alkavat kuolinkellot kilahdella yhä tiehämmin. Vaikuttaa aivan kuin joku murhaisi kuntoutuskeskuksen työntekijöitä mielivaltaisesti siellä, missä milloinkin huvittaa poliisin voimatta tehdä asialle yhtään mitään...


 

Tammi


Kotimaiset

Remes, Matti: Tappava tuliainen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3269-2 (sid.) Ilm. 2/2005.
Kun ensimmäistä kertaa avannossa uiva Ruben Waara antaa pukukopissa neuvoja epäilyttävän kirjeen saaneelle vanhukselle, hän ei arvaa joutuvansa jälleen tahtomattaan mukaan rikosten ketjuun. Viimeistään silloin kun jäältä löytyy ruumis, ei Waaralle jää epäilystä kirjeenvaihdon vakavuudesta. Hangon satamassa rahdataan laivalasteittain autoja vietäväksi Venäjälle, mutta laivoista näyttää tulevan maahan muutakin kuin kuormakirjoihin merkittyä tavaraa. Mikä on Waaran lähistöllä asuvan kuvataiteilija Pate Hukkasen osuus kirjehuijauksessa? Mitä tekee talvisessa Hangossa pikimusta kongolaisen sissileirin kasvatti Simon Eddy Akbata? Siinä vaiheessa kun Hankoon saapuu venäläinen mafioso, tajuaa Ruben Waara olevansa osa keskellä vaarallisempaa rikosvyyhtiä kuin koskaan ennen.
Matti Remeksen kolmas rikosromaani Tappava tuliainen pitää lukijaa otteessaan dramaattiseen loppuun saakka.
Matti Remes on Espoon Tapiolassa asuva graafikko. Aikaisemmat Tapiola-Hanko-dekkarit ovat Tappotanssi (2003) ja Verenpunainen spiraali (2004).
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Elisa Paavola.
Matti Remeksen kotisivu: www.mattiremes.net.

Ulkomaiset

Lehane, Dennis: Koskematon.
Alkuteos: Sacred, 1997. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3280-3 (sid.) Ilm. 6/2005.
Kuolemansairas miljonääri Trevor Stone palkkaa Angela Gennaron ja Patrick Kenzien etsimään tytärtään ja ainoaa perijäänsä Desireetä, joka on ollut kadoksissa jo neljä viikkoa. Tytär elää muutenkin vaikeita aikoja: äiti on kuollut hiljattain väkivaltaisesti ja isällä on korkeintaan puoli vuotta elinaikaa. Käy ilmi, että Stone on alun perin palkannut juttuun Patrickin entisen oppi-isän, Jay Beckerin, mutta hänkin on kadonnut jälkiä jättämättä, eikä Beckerin toimisto suostu jatkamaan etsintää. Bostonin työläiskorttelien kasvatteina etsivät Gennaro ja Kenzie ovat nähneet yhtä ja toista, mutta tällä kertaa tutkimukset vievät heidät tuntemattomalle alueelle, missä mikään ei ole pyhää, missä valheet ja korruptio jylläävät eikä kehenkään voi luottaa. Ja missä mikä tahansa askel voi olla viimeinen. Kenzie-Gennaro-sarjan kolmas kirja pitää jälleen lukijat tiukassa otteessaan. Lukuelämyksen takaa Lehanen taituruus lajissaan, jonka aineksia ovat nopea tempo, sujuva dialogi, uskottavat henkilöt, terävä huumori ja hyytävä jännitys.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Hitchcock, Jane Stanton: Silmänlumetta.
Alkuteos: Trick of the Eye, 1992. Suom. Marke Ahonen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3213-7 (sid.) Ilm. 2/2005.
Faith Cromwellilla, kohta nelikymppisellä vanhallapiialla, on kiehtova ammatti: hän on trompe l'oeil -maalari, joka tekee erehdyttävän elävän näköisiä maalauksia etupäässä sisustuselementeiksi. Nyt hän on saanut kaikkien aikojen tilauksen: rikas longislandilainen leskirouva on pyytänyt häntä koristamaan talonsa kuuluisan tanssiaissalin seinämaalauksin. Faithin työtä varjostaa kuitenkin talon tyttären kymmenen vuotta aiemmin tapahtunut raaka murha. Mielenrauhansa säilyttääkseen hän ryhtyy selvittämään rikosta. Selvitystyö tuo mukanaan romanssinkin, mutta lopulta Faith saa huomata joutuneensa marionetiksi toisten suunnittelemaan juoneen. New Yorkissa ja Washingtonissa asuva Jane Stanton Hitchcock on julkaissut kolme romaania. Silmänlumetta on niistä ensimmäinen, ja se oli ehdolla sekä jännäreille myönnettävän Edgar Awardin saajaksi että vuoden esikoisromaaniksi. Viime vuonna suomennettu Seurapiirimurhia toi Hitchcockille kansainvälisen läpimurron: käännösoikeudet myytiin yli kymmeneen maahan ja myös elokuvaoikeudet on varattu. Hitchcock on myös kirjoittanut lukuisia näytelmiä.
Jane Stanton Hitchcock DekkariNetissä.

Nesser, Håkan: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä.
Alkuteos: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Suom. Saara Villa.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3227-7 (sid.) Ilm. 5/2005.
EI DEKKARI
Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä on voimakastunnelmainen romaani kesästä, jolloin tapahtuu "se kauhea". Sinä kesänä, 1960-luvun alussa, 14-vuotiaan Erikin äiti joutuu sairaalaan ja Erik lähtee viettämään kesää jo aikuisen Henry-veljensä sekä koulutoverinsa Edmundin kanssa perheen kesäpaikalle, jota kutsutaan Genesaretiksi. Vaikka äidin sairaus painaa mieltä, luvassa on myös kaikkien aikojen loma - saavathan he viettää kesää ilman vanhempien valvontaa! Lähistöllä lomaansa viettää myös Ewa Kaludis, joka on ollut Erikin ja Edmundin koulussa sijaisena ja joka on heidän mielestään ilmetty Kim Novak. Ewan kihlattu on tunnettu käsipalloilija ja tappelupukari Berra Albertsson. Isoveli Henrykin iskee silmänsä kauniiseen Ewaan ja pojat aavistavat, että siitä ei hyvää seuraa...
Håkan Nesser luo nostalgisen kesäidyllin ylle tummanpuhuvia pilviä. Rikoskin tapahtuu, mutta romaani ei keskity syyllisen selvittämiseen, vaan siihen, miten tapahtumat vaikuttavat osallisten elämään, minkälaisen jäljen kokemus jättää.
Kirjasta on tekeillä elokuva, jonka ensi-ilta Ruotsissa on 11.2.2005.
Håkan Nesser DekkariNetissä .

Uusia painoksia

Karpela, Totti: Hyvätkin on haudattava.
Tammi 2005. 2. uud. p.
ISBN 951-31-3321-4 (sid.) Ilm. 3/2005.
1. p. ilmestyi 1973 Weilin+Göösin kustantamana.
Turkulaisen yksityisetsivän Allan Karven rutiinikäynti kihlakunnanoikeudessa muuttuu kidnappaus- ja pakodraamaksi, kun ryöstöstä syytettynä ollut mies kaappaa hänet kuskikseen. Kaappaajan neuvotteluasemaa parantaa Karven kylkiluihin kohdistettu puoliautomaattiase. Päästyään vapaaksi Karve saa toimeksiannon kaappaajan isältä, äveriäältä panimonomistajalta, joka ei usko poikansa syyllisyyteen. Karven etsiväntyötä alkaa hiljalleen haitata se, että ihmisiä löytyy kuolleina. Onko asialla Karven kaapannut nuori mies vai haluaako joku kenties lavastaa tämän syylliseksi? Vai onko murhaajia kaksi? Aika on kortilla, sillä Karve alkaa epäillä oman nimensä olevan murhaajan listan kärjessä. Ja jos peli menee liian kovaksi, on hyvätkin kortit vain haudattava pakkaan.
Totti Karpela on suomalaisen puolikovaksikeitetyn dekkarin elävä klassikko. Hyvätkin on haudattava ilmestyi alun perin 1973 ja nyt uudestaan odotettuna, tekijän hienovaraisesti uudistamana painoksena.
Karpelan v. 1972 ilmestynyt jännitysromaanit Sankarit älkööt vaivautuko ilmestyi uutena painoksena v. 2004 ja
Totti Karpelalta ilmestyi kokonaan uusi dekkari Pyöveli harvoin kättelee syksyllä 2003.
Totti Karpela (s. 1940) on oikeustieteen kandidaatti. Hän on toiminut mm. Naantalin poliisimestarina ja kaupunginviskaalina. Vuodesta 1989 lähtien hän on johtanut Turun keskusvankilaa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Asko Alanen.
Internet: Sanojen aika - Totti Karpela.


 

WSOY


Kotimaiset

Ulkomaiset

Alvtegen, Karin: Petos.
Alkuteos: Svek, 2003. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-29488-8 (sid.) 29 e. Ilm. 2/2005.
Eva ja Henrik ovat olleet naimisissa viisitoista vuotta, ja heillä on poika Axel. Avioliitto tuntuu polkevan paikoillaan, ja Eva tajuaa, että Henrikillä on toinen nainen. Kun Henrik kieltää uskottomuuden, Eva suuttuu. Epätoivon vallassa hän päättää kostaa. Samoihin aikoihin nuori Jonas valvoo sairasvuoteen ääressä. Hänen tyttöystävänsä Anna on jo kaksi vuotta maannut koomassa jouduttuaan onnettomuuteen. Koko ajan Jonas on hoitanut ja rakastanut häntä niin kuin mitään onnettomuutta ei olisi tapahtunutkaan, mutta nyt kaipuu alkaa muuttua tuskalliseksi. Anna ei herää, ei kosketa Jonasta - Anna pettää hänet. Evan ja Jonaksen, kahden toisilleen tuntemattoman ihmisen, tiet kohtaavat yllättävällä tavalla. Petos on jännittävä kuvaus siitä, miten eri tavoin ihminen voi joutua petetyksi, miten tuhoisaa se on ja miten kauaskantoisia seurauksia siitä voi olla. Mutta kuka luo petosketjun ensimmäisen lenkin? Miten uhrista tulee pettäjä? Ruotsalainen Karin Alvtegen on Skandinavian jännityskirjallisuuden huippua. Psykologisen jännityksen mestarina hän kuvaa hienosti ihmisen sisäistä maailmaa. Alvtegen on syntynyt 1965 Tukholmassa, joka on myös hänen kotipaikkansa. Hän sai Lasiavain-palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 jännärillään Tuntematon.
Alvtegenin kirjoja on käännetty 18 kielelle. Romaanien ohella kirjailija laatii myös tv- ja elokuvakäsikirjoituksia.
Toinen suomennos ruotsalaiselta Alvtegeniltä. Ensimmäinen suomennos Tuntematon ilmestyi keväällä 2003 WSOY:n
SaPo -sarjassa. Tuntematon ilmestyy Loisto -pokkarina helmikuussa 2005. Erittäin hyvä kirjoittaja. Upeata, että saadaan uusi suomennos.
Karin Alvtegen DekkariNetissä .

Camilleri, Andrea: Eväsvoro.
Alkuteos: Il ladro di merendine, 1996. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2005. (SaPo ; 432).
ISBN 951-0-30292-9 (sid.) 19 e. Ilm. 3/2005.
Salvo Montalbano, Vigàtan tiukkasanainen ja -toiminen poliisikomisario, joutuu ylitöihin yrittäessään selvittää kahta outoa veritekoa. Samana aamuna, kun tunisialainen partiovene tulittaa sisilialaista kalastusalusta ja tappaa yhden miehistön jäsenistä, ikääntynyt liikemies kohtaa tiensä pään kotitalonsa hississä. Tapahtumilla ei näytä olevan yhteyttä toisiinsa, mutta kun nuori François-poika alkaa varastaa toisilta lapsilta eväitä, Montalbano löytää niille yhteisen nimittäjän. Samalla hän kuitenkin vaarantaa sekä Françoisin että oman henkensä, sillä omapäinen komisario on pääsemässä liian lähelle hallituksen pimeitä puuhia ja korruptiosotkuja.
Kolmas Montalbano -dekkarisuomennos italialaiselta Camillerilta. Suomeksi ovat aikaisemmin ilmestynet Veden muoto (2003) ja Terrakottakoira (kevät 2004). Molemmat ovat ilmestyneet SaPo -sarjassa.
Erinomaisia nykyitalialaisia dekkareita.
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Crispin, Edmund: Joutsenlaulu.
Alkuteos: Swansong, 1947 . Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2005. (SaPo ; 433).
ISBN 951-0-30294-5 (sid.) 19 e. Ilm. 3/2005. .
Oopperassa kummittelee? Nürnbergin mestarilaulajien työstäminen mutkistuu viikkoa ennen ensi-iltaa, kun oopperan tähtilaulaja löydetään hirttosilmukan jatkeena. Ennen kuolemaansa Edwin Shorthouse oli ehtinyt nöyryyttää uutta orkesterinjohtajaa Peacockia, tunnustaa rakkautensa tenori Adam Langleyn vastavihittyä vaimoa kohtaan, ahdistella oopperaproduktiossa mukana olevan Boris Stapletonin tyttöystävää ja suututtaa pahanpäiväisesti myös mestarisäveltäjäveljensä Charlesin. Epäiltyjen motiiveista ei tunnu olevan pulaa, mutta virallisen teorian mukaan kaikki merkit viittaavat oopperatähden itsemurhaan. Yktisyisetsivä Gervase Fen on visaisen pulman edessä. miten mahdottomalta näyttävä murha toteutettiin?
Joutsenlaulu, dekkarikirjallisuuden todellinen klalssikko vuodelta 1947, on oiva sekoitus John Dickson Carrin tyyliä ja Marx-veljesten nokkelaa huumoria. Salanimellä Edmund Crispin kirjoittaneelta Robert Bruce Monthomeryltä (1921-1978) on aiemmin ilmestynyt Leena Tammisen suomentama Liikkuva lelukauppa (SaPo 322, 1989).
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri2/2005. Pekka Turunen.

Howard, Linda: Vapaata riistaa.
Alkuteos: Open Season, 2001. Suom. Marja Helanen-Ahtola.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30286-4 (sid.) 30 e. Ilm. 4/2005.
Daisy Minor, pikkukaupungin kirjastonhoitja, saa 34-vuotispäivänään tarpeeksi tylsästä elämästään, tanttamaisista vaatteistaan ja asumisesta äitinsä kanssa. Hän haluaa olla tanssipaikan kaunein ja halutuin tyttö, iskeä miehen ja perustaa perheen. Muodonmuutos onnistuu yli odotusten: Daisyn ensimmäinen ilta Buffalo Clubilla päättyy tappeluun ja neiti itse joutuu vasten tahtoaan poliisipäällikkö Jack Russelin syliin. Pahempaa on tulossa: Daisy on tietämättään nähnyt murhan, joka liittyy kansainväliseen naisten salakuljetukseen. Keinoja kaihtamattomat rikolliset haluavat vaientaa avaintodistajansa. Silmukka kiristyy, murhaajat lähestyvät, Daisyn ja Jackin välillä kipunoi...
Kolmas suomennos Howardilta. Aikaisemmin on ilmestynyt Kasvot yössä (2001) ja Täydellinen mies (2004).
Linda Howard tunnetaan jännitävistä juonista, vetävästä ja hauskasta dialogista.

Johansen, Iris: Kuopattu totuus.
Alkuteos: Body of Lies, 2002. Suom. Kristiina Savikurki.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30297-X (sid.) 30 e. Ilm. 4/2005.
Yhden aikaan lokakuisena yönä Louisianassa Etienne ja Jules Herbert kuljettavat ruumista. He lähestyvät veneellä rantaa, jossa kohoaa vanha kirkko. Veljekset ovat palkanneet neljä miestä avukseen. Kun ruumis on saatu kirkkoon, Jules ampuu veljensä. Sen jälkeen hän räjäyttää veneen, jolla apurit ovat lähteneet.
Kuopattu totuus tekee heti alussa selväksi, että tarina, jonka se kertoo on mustista mustin. Viritys on tarkka ja uteliaisuutta herättävä. Sekä hyytävän kylmä.
Romaanin varsinainen päähenkilö on 35-vuotias Eve Duncan, joka rekonstruoi työkseen pääkalloja. Hän on alansa paras ja siksi juuri hänet pyydetään Louisianaan tutkimaan kirkkoon tuotu kallo. Eve kieltäytyy, mutta Jules Herbert haluaa hänet paikalle, vaikka se sitten vaatisi Even kasvattityttären surmaamista.
Mitä kaiken takana on? Miksi Eve joutuu sekoitetuksi outoon juttuun? Ja kuinka suuri vaara häntä itseään uhkaa?
Iris Johansen on julkaissut lähes 20 vuoden ajan sekä jännitystä, romantiikkaa että historiallisia romaaneja. Tekijä on suomalaisille lukijoille uusi tuttavuus, ja Kuopattu totuus antaa vakuuttavan näytän hänen kyvyistään. Saadaan nähdä.
Arvostelu:
- Helsingin Sanomat 30.7.2005. Keijo Kettunen.
Lisätietoa:
- Iris Johansen - kotisivu.
- www.krimi-couch.de/krimis/iris-johansen.html.

Patterson, James & de Jonge, Peter: Rantahuvila.
Alkuteos: The Beach House, 2002. Suom. Aila Herronen.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30283-X (sid.) 29 e. Ilm. 5/2005.
Juristiksi opiskeleva Jack Mullen saa suruviestin: hänen veljensä Peter on hukkunut. Alkujärkytyksen jälkeen onnettomuus alkaa kuitenkin vaikuttaa hätäisesti peitellyltä rikokselta. Peter tuli viimeisenä iltanaan töihin miljardööri Barry Neubauerin rantahuvilalle ja huolehti upporikkaiden vieraiden autojen pysäköinnistä. Mutta miksi hän poistui kesken työvuoronsa merenrannalle? Lisäksi väitetään, että hän lähti uimaan - mutta miksi kukaan tekisi jotain niin hullua keskellä kovaa myrskyä? Kun Jack selvittää ystäviensä kanssa Peterin viimeisiä vaiheita, kalliiksi kiiltokuvaksi rakennetun Hamptonien alueen kääntöpuolelta paljastuu kiristykseenja väkivaltaan valmiiden kätyreiden joukko, joka tekee kaikkensa syyllisen suojelemikseksi. Onko Jackin otettava oikeus omiin käsiinsä. Rantahuvila on nerokkaasti huipentuva jännitysromaani, joka vangitsee yllättävillä käänteillään. Se kuuluu erityisesti Alex Cross -dekkareistaan tunnetun James Pattersonin parhaiten menestyneisiin teoksiin.
James Patterson DekkariNetissä.

Patterson, James & Roughan, Howard: Kuherruskuukausi.
Alkuteos: Honeymoon, 2005. Käsikirjoituksesta suom. Anja Meripirtti.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30282-1 (sid.) 29 e. Ilm. 5/2005.
Sisustussuunnittelija Nora Sinclair elää kaksoiselämää. Itse asiassa hän on valmis elämään useampaakin elämää, sillä rikkaat miehet tarjoutuvat Noran seuraksi kaikkialla. Harva heistä vain aavistaa, millaiseen vaaraan he samalla joutuvat. Kun investointipankkiiri Connor Brown palkka Noran upean talonsa sisustajaksi, puolen vuoden päästä mies tahtoo jo kosia - ja lahjoittaa tunteidensa todisteeksi arvokkaan timanttisormuksen. Suunnitelma näyttää jo selvältä häitä varten, mutta Connor kuolee äkillisesti. Samalla joku tyhjentää hänen pankkitilinsä...
Pian vakuutusvirkailija Craig Reynolds yllättää kertomalla Connorin kahden miljoonan dollarin henkivakuutuksesta, jonka edunsaajaksi on määrätty Nora Sinclair. Se kuulostaa miltei liian hyvältä ollakseen totta. Onko joku virittänyt ansan ovelalle viettelijättärelle?
James Patterson DekkariNetissä.

Wagner, Jan Costin: Jääkuu.
Alkuteos: Eismond, 2003. Suom. Anja Meripirtti.
WSOY 2005. (SaPo ; 434).
ISBN 951-0-30293-7 (sid.) 19 e. Ilm. 3/2005. Kansikuva.
"Minä olen ventovieras", Kimmo Joentaa ajatteli, kun poika tuijotti häntä. Lapsen isä oli juuri murhattu, nukkuessaan niin kuin kaksi päivää sitten löydetty nainenkin. Itse asiassa Joentaan ei pitäisi olla töissä ratkomassa tuntemattomien ihmisten murhia vaan kotona toipumassa vaimonsa kuolemasta. Kukin käsittelee kuolemaa omalla tavallaan. Joku kohtaa kuoleman murhaamalla ja oikaisee vääryyden toistamalla sen. Mutta kuinka Kimmo Joentaa löytää tiensä tämän ihmisen luokse, joka tuntuu kulkevan kuin seinien läpi?
Jan Costin Wagner on syntynyt 1972 Langenissa, Hessenissä, Frankfurtin lähistöllä. Opiskellut germanistiikkaa ja historiaa Frankfurtissa. Työskentelee journalistina Reinin/Mainin alueella. Suomi, kirjan tapahtumapaikka, ei ole pelkästään maa, jossa hänen aviovaimonsa on syntynyt, vaan myös hänen toinen kotimaansa. Eichborn-kustantamossa Berliinissä ilmestyi 2002 hänen esikoisromaaninsa "Nachtfahrt", josta hän sai 2001 Marlowe-palkinnon.
Jan Costin Wagner DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Brown, Dan: Da Vinci -koodi : kuvitettu laitos
Alkuteos: The Da Vinci Code : Special Illustrated Edition, 2004. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30964-8 (sid.) 40 e. Ilm. 5/2005.
Da Vinci-koodin menestystarina jatkuu. Nyt tavallinen romaaniversio saa rinnalleen upeasti kuvitetun nelivärilaitoksen. Kuvituksena ovat kaikki romaanissa mainitut taideteokset Mona Lisasta Viimeiseen ehtoolliseen sekä runsaasti muita kuvia muun muassa Pariisista, Vatikaanista, Lontoosta ja New Yorkista. Kuvia ei ole koottu erilliseen liitteeseen, vaan ne on sijoitettu tekstin joukkoon kohtiin, joissa taideteokset ja paikat mainitaan.
Upea kirja, kunpa tämä olisi ollut saatavilla kirjaa lukiessa. Hyvä näinkin. Ne jotka eivät ole vielä lukeneet Da Vinci -koodia saavat nauttia tekstistä ja upeista kuvista, eikä tarvitse penkoa kuvia sielät sun täältä.
Kerrassaan upea teos.
Da Vinci -koodin 1. p. ilmestyi suomeksi WSOY:n kustantamana kesäkuussa 2004.
Dan Brown DekkariNetissä .

Äänikirjat

Kirstilä, Pentti : Varo, kulta, varo.
Lukija: Juhani Rajalin.
6 kas. 66 e.
ISBN 951-0-30184-1 Ilmestynyt 3/2005.

Nykänen, Harri : Ariel.
Lukija: Lars Svedberg.
8 kasettia. 83 e.
ISBN 951-0-29677-5 Ilmestynyt huhtikuussa 2005.


 

Muut

Stephany, Olli: Viileä ilta.
Kesuura 2005.
Tietokonemiehen jännitysromaani.

Hietikko, Harri V.: Roger Repo ja tuonen väki : kertomuksia yksityisetsivä Roger Revon omituisista toimeksiannoista.
Sanasato 2005.
ISBN 952-5086-72-0 (sid.) 15 e.
Tampereen kaupunki paahtuu helleaallon kourissa. Kuumuus pehmentää niin ajatukset kuin katujen kestopäällysteenkin. Öisin on viilempää, mutta yksityisetsivä Roger Repo ei nyky. Hän valvoo toimistossaan tuijottaen loistavaa kuvaputkea ja yrittää selvitä seuraavaan aamuun saakka. Hän kaipaa toimeksiantoa ja lopulta sellaisen myös saa. Alkaa matka pitkin jokea, jonka päässä odottaa tehtävä.
Roger Repo ja tuonen väki jatkaa Repo -kirjojen sarjaa. Aikaisemmin ovat ilmestyneet Kadonnut Hamlet (1999) ja Lävistetty kevät (2001).
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 20.7.2005 Keijo Kettunen.
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Heikki Ollikainen.

Hirvonen, Pasi: Joenneidon kuolema.
Ilias 2005.
ISBN 952-5309-67-3 (nid.) 20 e. Ilm. 5/2005.
Nuori nainen löytyy hukkuneena joen rannasta. Keski-ikäisellä miehellä riittää tapauksesta paljastettavaa.
www.ilias.fi.

Isku : jännityskertomuksia n:o 2.
Toim. Juri Nummelin.
Kioskikirjallisuusyhdistys, 2005.
Arvostelu:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Asko Alanen.

Kaskelma, Pia: Jakkupukujengi.
Ooli 2004.
Piikki -sarja 2.
ISBN 952-5278-57-3 (nid.) 17 e. Ilm.
Piikki-sarja no 2 jatkuu Oolin kirjoituskilpailun toisella palkitulla teoksella. Pia Kaskelma kirjoittaa laadukasta ja koomista jännitystä. Hän osaa kutkuttavan naurun ja juonen viemisen mutkien kautta eteenpäin.
Hienostonaisilla on kallis maku, mitätön moraali ja suuri ahneus rahaan. Karma on heidän järjestönsä. Rakel joutui siihen mukaan vahingossa. Poispääsy onkin sitten hankalaa.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Sari Ryhänen.

Krjukov, Vladimir: Pirunsormi.
Alkuteos: Tsjortov palets, 2005. Suom. Kirsi Monni.
Amino-kustannus 2005.
ISBN 952-99471-4-3 (sid.)
Ruhtinas Feliks Navrotski on hullaantunut Anna Vetluginaan, aateliskaunottareen, joka leikittelee miesten suosiolla, mutta haaveilee salaa Navrotskista. Kuultuaan miehen epätoivoisesta tilanteesta Anna nöyryyttää ruhtinasta torjumalla tylysti tämän kosinnan. Pietariin ilmestyy nuori porvoolaistyttö, Lotta Janson, joka hyvän työpaikan toivossa kääntyy sattumalta tapaamansa ruhtinaan puoleen. Anna tajuaa tehneensä virheen ja ryhtyy toteuttamaan omia suunnitelmiaan valloittaakseen ruhtinaan takaisin. Neva-joesta löytyy nuoren naisen ruumis. Murhaan liittyy pirullisen ovela petos... Pirunsormi on häkellyttävän upea filosofinen rakkaus- ja jännitysromaani, jonka yllätyksellinen juoni sijoittuu osin Suomeen. Vladimir Krjukovin tyylikäs kerronta ja kyky kuvata pikkutarkasti 1910-luvun Pietarin kiehtovaa ilmapiiriä ja rikasta seurapiirielämää ovat lukijalle nautinnollinen kokemus.
Arvosteluja:
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Olli Mäkinen.
Lisätietoa:
- www.aminokustannus.fi
- Sirmakka - nettilehti.

Mankell, Henning/Werkmäster, Johan: Valokuvaajan kuolema.
Alkuteos: Fotografens dös. Suom. Ari Sainio..
Selkokirja. (Opike-sarja).
Selkokielelle muokannut Johan Werkmäster.
Kehitysvammaliitto 2005.
ISBN 951-580-393-4 (nid.).
Outoja kuvia askarteleva valokuvaaja murhataan raa'asti työhuoneessaan. Komisario Kurt Wallender joutuu ratkaisemaan monta arvoitusta, ennen kuin tapaus selviää.
Ensimmäinen suomeksi käännetty selkokirja Mankellin tuotannosta.