Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2004
Blue Moon

Booth, Stephen: Jääkylmät jäljet.

Alkuteos Blood on the Tongue, 2002. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-17-X. (sid.) Ilm 6/2004.
Pohjois-Englannin jylhän Peak Districtin keskitalvi voi olla kylmä ja luminen. Stephen Boothin aiemmista teoksista tutut konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry työyhteisöineen joutuvatkin selvittämään miksi hangesta löytyy kaksi vainajaa: Nuori nainen paleltuu sodanaikaisen lentokoneen hylyn lähelle, ja lumiaura kolhii tienoheen heitettyä miestä. Cooper kiinnostuu Fryn mielestä kohtuuttomaman paljon myös talvella 1945 tapahtuneesta pommikoneen maahansyöksystä. Alkaa kuitenkin yhä vahvemmin näyttää siltä, että sodanaikaisilla ja uusilla tapauksilla on yhteytensä. Jääkylmissä jäljissä talvenkohmeinen Peak District ja sen ihmiset ovat yhtä eläviä kuin kesäaikana Mustasa koirassa (2001) ja Neitseiden tanssissa (2003).
Stephen Booth DekkariNetissä.

Westerberg, Sven: Göteborgin murhat.
Alkuteos Göteborgsmorden, 1994. Suom. Laura Jänisniemi.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-16-1 (sid.) 6/ 2004.
Käännöstöillä itsensä elättävä entinen diplomaatti häviää jäljettömiin ja hänen läheisensäkin huomaavat tunteneensa miehen huonosti. Katoamista seuraa murhia, joilla näyttää olevan entiseen diplomaattiin jokin yhteys… mutta mikä. Göteborgin rikospoliisin komisario Fransson ja hänen työtoverinsa ovat ymmällään, ja pääkaupungin iltapäivälehdet kirjoittavat lihavin otsikoin "Göteborgin murhista". Tukholman tulee omia tutkimuksiaaan tekemään hiljainen ja vetäytyvä Lennart Barsk. Hän on tiedustelupäällikkö ja tuntee osan taustakytkennöistä. Arvoituksen ratkaisu tuo mukanaan kylmän sodan aikaisen varjojen pelin, menneisyyden joka kätkee monenlaista syyllisyyttä. Oikean ja väärän, ankaruuden ja armon problematiikka ei Sven Westerbergin teoksissa milloinkaan ole mustavalkoinen, vaan aina sävykäs. Blue Moon on aiemmin julkaissut Sven Westerbergin teokset Jumalan kauhistuttava poissaolo (2001) ja Vaikeneva nainen (2002).
Sven Westerberg DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Kesäkuussa ilmestyvät Blue Moonin ensimmäiset pokkarit:

Booth, Stephen: Musta koira.
Alkuteos: Black Dog, 2000. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-18-8 (nid.) 10 e. Ilm. 6/2004.
2. p. , 1. p. ilm. 2001.
Stpehen Booth DekkariNetissä.

Rankin, Ian: Ristinolla.
Alkuteos: Knots and Crosses, 1987. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-19-6 (nid.) 7 e. Ilm. 6/2004.
2. p. , 1. p. ilm. 2001.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Kuiva kuuma kesä.
Alkuteos: In a Dry Season, 1999 Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-20-x (nid.) 10 e. Ilm. 6/2004.
2. p. , 1. p. ilm. 2002.
Peter Robinson DekkariNetissä.

Book Studio

Kotimaiset

Pikkujuttu : intohimosta rikokseen 2.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6463-4 (sid.) 25,90 e. Ilm. 3/2004.
Suomen johtavat jännityskirjailijat saman teeman kimpussa. Lähtökohtana on uutinen, jossa kerrotaan, että Pohjoisesplanadilta löytyy arviolta 30-40 vuotias surmattu mies. Tästä kirjailijat ovat kukin tahollaan rakentaneet oman versionsa - kuka, milloin ja minkä tähden? Mikä on miehiään vainaa, joka on heitetty Helsingin keskustaan ikään kuin ylimielisenä voiton eleenä? Tuntemattoman ruumiin arvoitusta ovat ratkaisemassa visaisiin mysteereihin perehtyneet alan ammattilaiset...joten tiedossa on jännittäviä hetkiä. Kuka ratkoo rikoksen ... ja millä tavoin? Mukana mm. Tapani Bagge, Tuuli Rannikko, Tuula Sariola, Jarkko Sipilä.

Ulkomaiset


Adler-Olsen, Jussi: ...ja hän kiitti jumalia.
Alkuteos: ...og hun tackade guderna, 2001. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6296-8 (sid.) 25,90 e. Ilm. 1/2004. Kansikuva.
Huom! Kirjan piti ilmestyä jo viime keväänä 2003.
Peter de Boer on häikäilemätön ekonomi, menestyvä ja kadehdittu liikemies. Hän on erikoistunut ajamaan yrityksiä vaikeuksiin ja lopulta kaatamaan ne tai ainakin ajamaan ne pilkkahintaan kilpailijan syliin. Hänen oma yrityksensä sen sijaan kukoistaa, ja jokainen sen rekrytointi-ilmoitus tuottaa satoja hakemuksia. 27-vuotias Amsterdamin punaisten lyhtyjen keskellä kasvanut Nicky kokee elmänsä hetken koittaneen: hän on yksi niistä kolmesta, jotka saavat mahdollisuuden näyttää kyntensä. Nyt hänelle on avautunut tilaisuus näyttää sekä itselleen että muulle maailmalle, etteivät vuosien kituuttaminen ja opiskelu menneet hukkaan. Maine, kunnia ja suuret rahat ovat hänen ulottuvillaan. Nicky ei kuitenkaan teidä kaikkea...ei esimerkiksi sitä että hän itse joutuu ensin panttivangiksi ja päättyy lopulta Jaavan saarelle, jossa tämän kovan leikin loppunäytös esitetään.
Tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin toinen suomennos. Ensimmäinen suomennos Aakkostalo ilmestyi vuonna 2001, joka teki tästä pitkän linjan journalistista ja kustannuspäälliköstä heti kansainvälisen nimen. Kirja on tähän mennessä käännetty jo 11 kielelle, elokuvaoikeudet myytiin ja kuvaukset ovat käynnissä ja ensi-ilta on odotettavissa syksyllä 2003. Toisen suomennoksen ...ja hän kiitti jumalia elokuvaoikeudet on varattu.
Jussi Adler-Olsen DekkariNetissä.

King, Laurie R.: Oikeuden talo.
Alkuteos: Justice Hall, 2002. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6302-6 (sid.) 29,50 e. Ilm. 1/2004. Kansikuva .
Vain muutama tunti sen jälkeen kun Sherlock Holmes ja Mary Russell palaavat kotiinsa ratkaistuaan Skotlannin ylämailla tapahtuneen rikoksen, heidän ovelleen saapuu verissä päin mies joka anelee apua. Toivuttuaan tovin pariskunnan kotona, mies kertoo heille tarinan salaperäisestä Marsh Hughenfortista, joka palasi Englantiin vuosien jälkeen kuultuaan veljensä, Beauvillen herttuan, kuolemasta. Russell ja Holmes matkustavat pieneen Arley Holtin kylään ottamaan selvää paitsi Hughenfortista, myös siitä kuinka
Beauvillen herttua äkillisesti kuoli. Salaisuus vie työparia yhä syvemmälle historian pyörteisiin - menneisyyden haamut Englannissa johtavat pariskunnan Ranskaan ja sieltä Amerikan preerioille. Loppuselvittelyssä molemmat,niin Russell kuin Holmeskin,
joutuvat vastakkain harvinaisen kovapintaisen vastustajankanssa.
Laurie R. King DekkariNetissä.

Småge, Kim: Elävänä haudatut.
Alkuteos: Containerkvinnen. Suom. Päivi Kivelä.
Book Studio 2004.
ISBN 951-20-6304-2 (sid.) 27,50 e. Ilm. 3/2004.
Poliisi tekee Trondheimin satamassa järkyttävän löydön: roskasäiliössä makaa kolme huumattua naista jätteisiin hautautuneina. Yksi heistä jää henkiin, mutta pakenee pian sairaalasta takaa-ajajiaan peläten. Kielitaidottomana, rahattomana ja heikkokuntoisena hän harhailee vieraassa kaupungissa ajautuen mitä hurjimpiin tilanteisiin. Samaan aikaan poliisi selvittelee vaivalloisesti naisten henkilöllisyyttä. Naiset osoittautuvat venäläisiksi ja vähitellen kuvio kirkastuu: seksiorjien salakuljetus oli loppuvaiheessa epäonnistunut. Mutta kuka heitä kuljetti ja mihin? Ja missä on ”Varpunen”, ainoa henkiinjäänyt? Lopulta ylikonstaapeli Anne-kin Halvorsen törmää Varpuseen - ja revolveriin. Pitkät ja hankalat
neuvottelut johtavat lopulta antautumissopimukseen, mutta juuri ratkaisun kynnyksellä tuntematon ampuja iskee ja Varpunen päätyy jo toisen kerran sairaalaan hengenvaarallisessa tilassa. Poliisi ryhtyy jälijittämään sala-ampujaa. Tarkastaessaan erästä laivaa satamassa Anne-kin haistaa palaneen käryä ja hälyttää lisävoimia. Mutta
vielä tarvitaan pitkiä kuulusteluja, Anne-kinin juonia ja yleisövihjeitä, ennen kuin jäljet alkavat johtaa tiettyyn suuntaan - kunnon kansalaisiin tietenkin.
Moneen kertaan palkittu Kim Småge kuuluu norjalaisten naisdekkaristien kärkikaartiin Karin Fossumin, Anne Holtin ja Unni Lindellin ohella. Jo esikoisromaanillaan Nattdykk (Yösukellus, Tammi 1984) hän voitti v. 1983 Riverton -palkinnon. Rikosromaanien lisäksi hän on julkaissut myös romaaneja ja nuortenkirjoja.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Paula Arvas.
- Helsingin Sanomat 3.1.05. Keijo Kettunen.


Gummerus

 

Kotimaiset

 
Salo, Pekka: Kevätuhri.

Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6411-1 (sid.) 25,90 e. Ilm. 3/2004.
Pekka Salon vauhdikas dekkari vie jälleen kauniiden naisten ja kovapintaisten miesten maailmaan. Nykyaikana jotain on kuitenkin muuttunut: kun he ottavat mittaa toisistaan, nainen jää harvoin toiseksi. ”Me ei olla Jenkeissä”, opettaa rikoskomisario Ilkka Kaasalainen nuorempaa kollegaansa Jenni Takalaa. Silti yksityisetsivä löydetään raa’asti murhattuna. Kaikilla tapaukseen liittyvillä on jotain arveluttavaa tunnollaan, sillä poliisi ei tahdo saada mieleisiään vastauksia. Kansallisbaletin kaunotar pysyy vaiti tai valehtelee, vaikka joku kiristää häntä. Ballerinan mustasukkaisen miehen liiketoimet eivät kestä päivänvaloa. Säteilevien elinten trokari on käsittämätön arvoitus. Eikä piruparka yksityisetsivä jää ainoaksi vainajaksi. Rikosylikonstaapeli Jenni Takala tiedetään tiukaksi naisasianaiseksi ja peräänantamattomaksi poliisiksi, jolla on heikko kohtansa. Pidätettyjä raiskaajia kuulustellessaan hänellä on vaikeuksia hillitä itsensä. Mutta miten hänen käy, kun kohdalle osuu todella häikäilemätön rikollinen?Kovaksikeitetyn dekkarin tyyliniekka ja niukan, paljonpuhuvan lauseen taitaja Pekka Salo on jälleen kirjoittanut vetävän tarinan. Kevätuhrin tapahtumat sijoittuvat kultahammasrannikolle Helsingin Lehtisaareen.
Pekka Salo on helsinkiläinen lehtimies, joka on kierrellyt kaikissa maanosissa.
Hän on toimittanut TV:lle ajankohtaisohjelmia ja kirjoittanut Radioteatterille lukuisia
kuunnelmia ja kuunnelmasarjoja. Kevätuhri on Pekka Salon seitsemäs jännitysromaani.
Salolta on ilmestynyt aikaisemmin dekkarit Varjonainen (1977), Turkkilainen kytkentä (1982), Puoli tuntia Durbanista (1991), Caracasin hiiret (1993), Tiikeripyton (2000) ja Vuokrattu nainen (2001).
Arvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 14.7.2004, Keijo Kettunen.
- Helsingin Sanomat 9.10.04. Keijo Kettunen. (toinen arvostelu samasta kirjasta!!)
- Ruumiin kullttuuri 2/2004. Risto Raitio

Ulkomaiset

Connelly, Michael: Betoniblondi.
Alkuteos: The conrete blond. Suom. Mika Tiirinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-5961-4 (sid.) 29,50 e. Ilm. 1/2004.
Kun etsivä Harry Bosch ampui Norman Churchin, Los Angelesin poliisi oli varma, että Nukentekijä oli tullut polkunsa päähän. Mutta neljän vuoden kuluttua leski syyttää Boschia väärän miehen ampumisesta. Hänet haastetaan oikeuteen. Kaiken kukkuraksi Bosch sa härnäävän viestin, joka on kuin Nukentekijän itsensä kirjoittama... Sama käsiala, samat kehnot kolupojan riimit. Onko Nukentekijä elossa? Vai yrittääkö joku uusi tulokas astua pelätyn sarjamurhaajan saappaisiin ja samalla tuhota Boschin uran?
Michael Connelly DekkariNetissä.

 

Dibdin, Michael: Verisade.
Alkuteos: Blood rain, 1999. Suom.Seppo Loponen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6415-4 (sid.) 28,50 e. Ilm. 2/2004.
Aurelio Zen saa komennuksen, jota on pelännyt koko elämänsä: Hänet lähetetään Sisiliaan, mutta ylennyksestä ei ole tietoakaan. Valtataistelujen repimä mafia tuprauttelee sisuksistaan kärventäviä höyryjä kuin taustalla kytevä Etna. Yksikin väärä askel, ja henkesi on mennyttä. Zen ei ole koskaan tuntenut olevansa yhtä ahtaalla. Äitikin tekee kuolemaa, ja Roomassa sataa verta. Seitsemäs Aurelio Zen -dekkari.
Michael Dibdin DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Loputon uni.
Alkuteos: Må döden sova, 2002. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6150-3 (sid.) 25,90 e. Ilm. 2/2004.
Rikostutkija Maria Wern hälytetään koeputkihedelmöityksiin erikoistuneelle yksityiselle klinikalle, jossa muuan nainen on juuri kuollut. Maria huomaa, että klinikka on täynnä sairaalloisesti pakkomielteidensä vallassa rimpuilevia ihmisiä. Tutkimuksia ei helpota lainkaan, että samaan aikaan omalla miehellä ja työtovereilla tuntuu olevan omat omituiset päähänpinttymänsä. Anna Jansson luo kolmannessa kirjassaan kammottavan uhkakuvan geeniteknologian mahdollistamista ihmiskokeiluista. Loputon uni on kertomus lapsenkaipuusta ja siitä mitä voi tapahtua, kun ihmiselämällä leikitellään. Kolmas suomennettu dekkari suositulta ruotsalaiselta Anna Janssonilta. Aikaisemmin ovat ilmestyneet dekkarit Vaitelias jumala (2002) ja Kalpeat ja kuolleet (2003).
Anna Jansson DekkariNetissä.

Massey, Sujata: Rhei Shimura ja morsiuskimono.
Alkuteos: The bride's kimono, 2001. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6276-3 25,90 e. (sid.) Ilm. 2/2004.
Rei Shimura on saanut elämänsä kannattavimman keikan: yksi Washingtonin maineikkaimmista aasialaisen taiteen museoista on kutsunut hänet pystyttämään näyttelyn ja luennoimaan japanilaisista kimonoista. Kimonot pitää toki ensin kuljettaa Tokiosta näyttelypaikalle, mutta taittuuhan matka kotimaahan antiikkiaarteidenkin kanssa. Rei saapuu Washingtoniin kimonot kainalossa ja seuranaan joukko miehenkipeitä japanilaisia virkanaisia. Samana iltana Rein huomaan uskottu arvokas morsiuskimono varastetaan hänen hotellihuoneestaan, ja yksi japanilaisnaisista löydetään murhattuna – Rein passi somasti rinnallaan. Kaiken kukkuraksi Rein vanhemmat saapuvat viivana kaupunkiin, ja hänen ex-poikaystävänsä Hugh Glendinning paljastuu museon johtokunnan neuvonantajaksi. Matka kotimaahan uhkaa jäädä Rein viimeiseksi reissuksi.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Hiaasen, Carl: Koirankuria.
Alkuteos: Sick Puppy, 1999. Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6610-6 (nid.) 8,00 e. Ilm. 3/2004.
1. p. ilmestynyt syksyllä 2001.

Holt, Anne : Sokea jumalatar.
Alkuteos: Blind gudinne, 1993. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 1998.
ISBN 951-20-6045-0 (nid.). 7,00 e. Ilm. 3/2004.
2. p. 1998. - 3. p. 2001.

Mäki, Reijo : Vares ja kaidan tien kulkija.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6630-0 (nid.) 8,00 e. Ilm. 3/2004.
1. p. Book Studio 1992. - 2. p. Book Studio 2001.

Salo, Pekka: Tanskalaiset korot.
Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6614-9 (nid.) 7,00 e. Ilm. 3/2004.
1. p. 2002., ilm. myös nimellä Vuokrattu nainen, Gummerus 2001.


 

Jalava

Langstrup, Steen: Ilmiantaja : kehen sinä luotat?
Alkuteos: Stikker, 2003. Suom. Tarmo Haarala.
Jalava 2004.
ISBN 951-887-305-4 (sid.).
Kööpenhamina, loppusyksy 1944. Saksalaiset miehittäjät ja tanskalaiset yhteistoimintamiehet hallitsevat kaupunkia terrorin avulla, poliisit on lähetetty keskitysleirille. BB:n sabotaasiryhmässä on ilmiantaja. Kuolema odottaa kulman takana, mutta sitä ennen on mietittävä kehen voi luottaa.
Ilmiantaja on Tanskan johaviin jännityskirjailijoihin kuuluvan Steen Langstrupin (s. 1968) ensimmäinen suomennettu teos.
Langstrupin Ilmiantaja on nimetty Tanskan edokkaaksi kilpailemaan Pohjoismaisesta Lasiavain -dekkaripalkinnosta.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 16.5.04. Keijo Kettunen.
- Ruumiin kulttuuri 2/2004. Jarkko Karppinen.
Lisätietoa kirjailijasta:
- Steen Langstrup Officiella Website.
- Sentura - Interview med Steen Langstrup:mDette er fiktion.

 Karisto


Kotimaiset

Aure, Anita: Luvaton avain.
Karisto 2004.
ISBN 951-23-4484-X (sid.) Ilm. 2/2004.
Laura Malkamäki on jäämässä eläkkeelle pankinjohtajan toimesta, kun hnen autonsa syöksyy rotkoon kapealla soratiellä. Lauran komean tiilitalon perii hänen sisarentyttärensä Emma, joka saa pian ystäviä uudella paikkakunnalla: sympaattiselta tuntuvasta Henristä on tulossa hyvää vauhtia enemmän kuin ystävä ja Lauran siunannut pappi Katariina järjestää Emmalle työpaikan seurakunnassa. Emma kuitenkin järkyttyy saatuaan selville, että Henrin näköinen mies on käynyt uhkailemassa Lauraa vähän ennen tämän kuolemaa. Kaiken huipuksi joku tuntuu vierailevan öisin Emman talossa omin avaimin! Kun komea ja avulias mutta hiukan omalaatuinen antiikkikauppias Sauli Korkman tarjoaa hänelle turvallista yösijaa liikkeessään, hän huomaakin joutuneensa entistä painajaismaisempaan tilanteeseen....
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Ismo Loivamaa.


 

Kustannus-Makela

Lönnroth, Heleena: Pyöritä tuudita pellavapäätä.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-412-6 (sid.) 29.25 e.
Eikka suunnittelee vaihtavansa vaimoa ja tähyilee rikkaaseen leskeen. Nuoremmat luuserit Paavo ja Pena hankkivat lisätuloja viihdyttämällä yksinäisiä naisia. Kun kaikki ei sujukaan kuten piti, Kotkan poliisi joutuu jahtaamaan sarjamurhaajaa ja tuhopolttajaa. Heleena Lönnrothin kahdeksas jännitysromaani.
Arvostelu:
- Ruumiin kullttuuri 2/2004. Kyösti Salovaara.
Pohjalaisia nykykirjailijoita: Heleena Lönnroth.

Vuoristo, Aira: Tappaja tietää talosi.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-413-4 (sid.) 29.25 e.
Lääkäri Soile Rannikko löydetään kotoaan kuolleena, mutta poliisin mielestä hän on vääränlainen ihminen murhan uhriksi. Liikkuuko Rovaniemen pakkastalvessa kuristaja, jonka kohteeksi voi joutua sattumalta, vai ovatko murhien juuret sittenkin menneisyydessä? Rikoskomisario Pietari Päreellä ryhmineen on tiukat paikat, ennen kuin tapahtumasarja alkaa selvitä. Aira Vuoriston neljäs jännitysromaani.
Aira Vuoristo DekkariNetissä.

 


 

LIKE

Kotimaiset

Juhani, Risto: Hotellikuolema.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-328-4 (nid.) 22,00 e. Ilm. 4/2004.
Näin ei kertakaikkiaan tapeta! Kesken perjantai-illan kaupungin suosituimmassa tanssiravintolassa, soiton soidessa, huuruisen humalan leijuessa. Komisario Paavo Iisakki Pesosen vakaan käsityksen mukaan tällaisen teon olisi niissä oloissa kuulunut surkeasti epäonnistua. Mutta ei! Kaiken juhlinnan ja hälinän keskellä oli varmistunut erään hotellinjohtajan matkan pää. Edessä olisi raskaita päiviä ennen jutun selviämistä. Pesonen joutuisi kaivelemaan ihmisten pimeitä puolia, roskaläjiä ja likakaivoja. Hän tulisi kohtaamaan hämillisiä ihmisiä kun heidän salaisuutensa jouduttaisiin levittämään päivänvaloon. Komisario Pesosen aamun ensimmäinen työtehtävä tulisi olemaan tutustuminen johtaja Jouni Kuromäkeen - kuolleeseen mieheen.
Juhani julkaisi esikoisromaaninsa Peiponlennon vuonna 1972. Siinä työsiirtolan kansanomainen järjestyspoliisi Paavo Hassinen ratkaisi siirtotyömaassa tapahtuvan ryöstön ja henkirikoksen.Timo Kukkola luonnehti Peiponlentoa kirjassaan Hornanlinnan perilliset Juhania “70-luvun alun uuden aallon harjaksi.” Kukkola pahoittelee kirjassaan, ettei Peiponlennolle ole tullut jatkoa. Nyt sitä tulee. Aivan kuin kolmea vuosikymmentä ei tässä välissä olisikaan.
Risto Juhani DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Burke, James Lee: Syvän etelän blues.
Alkuteos: Jolie Blon's Bounce, 2002. Suom. Juha Ahokas.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-318-7 (sid.) 28 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva.
Seriffintoimiston etsivä DAve Robicheux tutkii kahden naisen raakaa murhaa Louisianan mädännyttävässä helteessä. Lahjakas bluesmuusikko Tee Bobby Hulin joutuu syytettyjen penkille. Robicheaux uskoo Tee Bobbyn viattomuuteen, vaikka miehen sormenjäljet löytyvätkin toiselta murhapaikalta. Menneisyyden aaveet vainoavat koko kaupunkia, k,un isien syntejä sovitetaan viattomien verellä. Robicheaux käy omaa taisteluaan: saadakseen naisten murhaajat tuomiolle hän joutuu kohtaamaan vanhat demoninsa. Suurin hänen ongelmistaan on kuitenkin brutaali vastustaja, jonka pahuus on lähes yliluonnollista....
Like on aiemmin julkaissut Burken teokset Taivaan vangit (1996), Pimeän hehku (1997) sekä Varjojen maa (1998). Upeata, että saadaan taas pitkästä aikaa Burkea suomeksi.
James Lee Burke DekkariNetissä.

Dunmore, Helen: Keskustelua kuolleiden kanssa.
Alkuteos: Talking to the dead, 1996. Suom. Mervi Hangasmäki.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-282-2 (sid.) 26 e. Ilm. 3/2004.
Dunmoren tiheätunnelmainen trilleri alkaa, kun nuori lontoolaistaiteilija Nina matkustaa sisarensa Isabelin luo Englannin idylliselle maaseudulle. Isabel on vuoteenomana toipumassa esikoisensa synnytyksestä, joka ei ole sujunut hyvin. Helteen painostamassa talossa ja puutarhassa liikuskelevat myös lapsen isä Richard, Isabelin ystävä Edward sekä vauvaa hoitava. Susan.
Pian asetelmasta kehittyy hitchcocmaisen hiostava jännitysdraama. Poikavauvan läsnäolo nostaa pintaan torjutut muistot onnettomuudesta, joka tapahtui sisarusten pikkuveljelle. Mutta oliko se onnettomuus? Ja kenen muistot pitävät paikkansa? Vanhat kauhut uhkaavat toistua, kun ilmapiiri sähköistyy sietämättömäksi ukkosmyrskyn lähettyessä mereltä...
Tämä film noir -henkinen jännäri pitää salaisuutensa viimeiselle sivulle asti ja onnistuu nerokkaasti yllättämään lukijansa.
Tuottelias ja palkittu brittikirjailija Helen Dunmore syntyi Yorkshiressä vuonna 1952. Hän opiskeli Yorkin yliopistossa englannin kieltä ja opetti sitä valmistuttuaan useissa yliopistoissa, parin vuoden ajan jopa Suomessa. Kirjailijanuransa ohessa Dunmore on työskennellyt journalistina, radiotoimittajana ja kirjallisuuskriitikkona. Nykyään hän asuu perheineen Bristolissa. Dunmore on voittanut jännityskirjoillaan mm. arvostetun Orange Prizen ja Whitbread-kirjallisuuspalkinnon. Hän on kirjoittanut myös runoja ja lastenkirjoja. Hänen teoksiaan on julkaistu ympäri maailmaa yli 15 maassa. Keskustelua kuolleiden kanssa on ensimmäinen Dunmorelta suomennettu romaani. Kuuna päivänä -kokoelmassa (WSOY, 2003) ilmestyi hänen runouttaan.
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Ruumiin kulttuuri 2/2004. Maria Loikkanen.
- Sipilä, Annamari: Pohjolan asukkaat kiehtovat brittikirjailijaa : Helen Dunmore otti suomalaiset ja venäläiset romaaneihinsa. Helsingin Sanomat 25.3.2006.
BBC Books - Author Profile for Helen Dunmore.
British Council - Contemporary Writers in the UK/ Helen Dunmore.


Like -pokkarit - uusia painoksia

Ellroy, James : Musta Dahlia.
Alkuteos: The Black Dahlia, 1987. Suom. Juha Ahokas.
Like 2004.
ISBN 951-578-331-4 (nid.) 10 e. Ilm. 4/2004.
1.p. ilm. 1996.

Fossum, Karin : Ken sutta pelkää.
Alkuteos: Den som frykter ulven, 1997. Suom. Tarja Teva.
Like 2004. ISBN 951-578-109-5 (nid.) 10,00 e.
1. p. ilm. 1999.

Pérez-Reverte, Arturo : Rummunkalvo.
Alkuteos: La Piel del Tambor, 1995. Suom. Sulamit Reenpää.
Like 2004.
ISBN 951-471-252-0 (nid.) 10,00 e.
1. p. ilmestyi 2000.

Thompson, Jim: Pimeän tultua, rakkaani.
Alkuteos: After dark, my sweet. Suom. Mika Tiirinen.
Like 2004.
ISBN 951-471-336-5 (nid.) 8 e. Ilm. 6/2004.
1. p. 1995.
Jim Thompson DekkkariNetissä.Otava

Dahl. Arne: Verikyynel.
Alkuteos: Ont blod, 1998. Suom. Kari Koski.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18016-9 30,60 e. Ilm. 2/2004.
Ruotsalainen kirjallisuuskriitikko kidutetaan kuoliaaksi New Yorkin lähellä. Tekijäksi epäillään sarjamurhaajaa, joka on vuosikymmeniä pitänyt FBI:ta pilkkanaan. Murhaaja ottaa uhrin paikan Tukholman-lennolle ja Ruotsin rikospoliisi saa pikakomennuksen Arlandaan, mutta murhaaja pääsee livahtamaan maahan. Paul Hjelm kumppaneineen jäljittää murhaajaa FBI:n pääkonttorin ja Ruotsin ulkoministeriön kautta irakilaiseen ihmisoikeusjärjestöön ja suurvaltapolitiikan syövereihin.
Arne Dahl -tekijänimen takaa paljastui viiden rikosromaanin jälkeen kirjallisuustieteilijä, kriitikko ja kirjailija Jan Arnald. Verikyynel, hänen tiheätunnelmainen esikoistrillerinsä, maalailee kauhukuvia globalisoituvasta maailmasta.
Arne Dahl DekkariNetissä.

Dexter, Colin: Kadonneella oli yllään.
Alkuteos: Last seen wearing, 1976. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2004. (Crime Club).
isbn 951-1-19220-5 (sid.) 27,50 e. Ilm. 3/2004.
Valerie Taylor on kadonnut koulumatkalla, eikä hänestä ole näkynyt sen koommin jälkeäkään. Kun Valerien katoamisesta on kulunut kaksi vuotta, kolme kuukautta ja kaksi päivää, juttu otetaan uudelleen käsittelyyn, sillä yllättäviä uusia todisteita on paljastunut.
Sarjan ykkösosassa Viimeinen bussi Woodstockiin Morse ja Lewis tutustuivat toisiinsa. Tässä toisessa osassa näyttämölle astuu myös ylitarkastaja Strange.
Morse ei ole sarjan alkuosissa vielä neljääkymmentäkään, mutta tarinoiden tunnusomaiset piirteet ovat jo oraalla, esimerkiksi se, että rikosten motiivit liittyvät usein seksiin.
Colin Dexterille (s. 1930) on myönnetty kaksi kertaa Crime Writers’ Associationin Kultainen ja Hopeinen tikari. Hän on saanut kunniamaininnan myös Suomen dekkariseuralta. Dexterin kirjoja on käännetty parillekymmenelle kielelle, ja komisario Morsen tutkimuksista tehtyjä televisiosarjoja on esitetty ympäri maailmaa.
Viime keväänä 2003 ilmestyi viimein suomeksi ensimmäinen Morse -dekkari Viimeinen bussi Woodstockiin ja nyt saadaan vielä suomentamaton toinen Morse -kirja suomeksi.
Loistavaa. Toivottavasti saadaan aikanaan myös vielä suomentamattomat kolme muuta sarjan kirjaa. Kiitos Otava!!!
Colin Dexter DekkariNetissä.

Haas, Wolf: Kananlihalla.
Alkuteos: Der Knochenmann, 1997. Suom. Riitta Virkkunen.
Otava 2004. (Crime Club).
ISBN 951-1-19221-3 (sid.) 27,50 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva.
Yksityisetsivä Simon Brenner tutkii omituista tapausta: ovatko grilliravintolan pahaa-aavistamattomat asiakkaat syyllistyneet vahingossa kannibalismiin
Kevät on hehkeimmillään, kun Simon Brenner kutsutaan pieneen itävaltalaiskylään selvittämään kummallisia tapahtumia. Erään grilliravintolan kananluuvuoresta on löytynyt ihmisen luita. Brennerin päästyä paikalle ravintolan emäntä on kadonnut kuin tuhka tuuleen, ja heti kohta katoaa myös luujauhinkoneen käyttäjä.
Brenner joutuu osallistumaan eläkeläisten bussiretkelle, kittaamaan olutta paikallisten persoonallisuuksien kanssa, tekemään kotikäynnin erään ilotytön luo ja seuraamaan omintakeista jalkapallonpeluuta, ennen kuin mitään järkeviä teorioita syntyy.
Wolf Haasin ensimmäinen mustan huumorin värittämä Simen Brenner -dekkari Kuolleista nousseet ilmestyi suomeksi keväällä 2003. Nyt sarjan toinen kirja vuodelta 1997.
Wolf Haas DekkariNetissä.

Hammesfahr, Petra: Syysuhri.
Alkuteos: Das letzte Opfer, 2002. Suom. Marja Kyrö.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18725-2 31,80 e. Ilm. 3/2004.
Joka toinen vuosi syyskuun neljäntenätoista päivänä nuori nainen katoaa. Vain syyskuulta vuonna 1990 kadonneesta ei ole poliisin tiedostoissa merkintää – mutta se oli päivä, jolloin Karenin elämä nyrjähti. Ensimmäisen kerran Karenin elämä meni raiteiltaan 15-vuotiaana, kun hänet raiskattiin puistikossa. Myöhemmin koko perhe teeskenteli, että syntynyt pikku Jasmin oli Karenin sisar, suloinen iltatähti. Kahden vuoden päästä neljästoista syyskuuta 1990 Karen joutuu auto-onnettomuuteen ja vanha mies kuolee. ”16-vuotiaana äidiksi ja 18-vuotiaana murhaajaksi. Pahempaa ei voisi enää seurata”, hänen äitinsä ajattelee. Vain poliisi nimeltä Thomas Scheib uskoo, että Kölnin liepeillä riehuu sarjamurhaaja, joka valitsee uhrinsa kahden vuoden välein.
Saksalaisen rikoskirjallisuuden supertähti Petra Hammesfahr (s. 1951) pureutuu hitchcockmaisen hyytävästi pahuuteen naisen elämän, perheen ja avioliiton arjessa. Hänen kirjojaan on myyty yli miljoona kappaletta. Ensimmäinen suomennos kirjailijalta.
Petra Hammesfahr DekkariNetissä.

McCall Smith, Alexander: Kirahvin kyyneleet : Mma Ramotswen tutkimuksia.
Alkuteos: Tears of a Giraffe, 2000. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19110-1 31,00 e. Ilm. 3/2004.
Kalaharin autiomaahan kadonnut nuori amerikkalaismies, muodikkaan aviovaimon syrjähyppy, kostoa hautova kelvoton kotiapulainen… Botswanan ainoan naispuolisen yksityisetsivän, topakan Mma Ramotswen, viisautta ja harkintaa tarvitaan jälleen.
Yksityiselämässä Mma Ramotswen avioliittosuunnitelmat Gaboronen parhaimpiin kuuluvan miehen, autokorjaamon omistajan J. L. B. Matekonin, kanssa saavat yllättävän käänteen, kun perheen pääluku odottamatta kasvaa kahdella.
Skotlantilaisen oikeustieteen professorin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -romaanit ovat kansainvälinen yllätysmenestys. Sarjalla on fanikerhoja ympäri maailman ja siitä on tekeillä elokuva. Ensimmäinen Mma Ramotswe -kirja Naisten etsivätoimisto nro 1 ilmestyi suomeksi 2003 Otavan kustantamana.
Alexander McCall Smith DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Nimeltään Tea-Bag.
Alkuteos: Tea-Bag, 2001. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2004.
ISBN 951-1-18133-5 (sid.)
Kirja ei ole dekkari, mutta mielenkiintoinen kirja siitä huolimatta.
Maailma runoilija Jejsper Humlinin ympärillä ajautuu käymistilaan, kun tyttöystävä vaatii lasta, äiti ylenpalttista huomiota ja kustantaja myyvää rikosromaania. Pelastus on tyttö, jonka lukuisista nimistä yksi on Tea-Bag. Hän on laittomasti maahan tullut pakolainen, joka ilmoittautuu ystävättärineen Humlinin kirjoittajakurssille. Yksi toisensa jälkeen tytöt kutovat tarinoistaan kokonaisuuden, joka kuvaa Ruotsi aivan uudenlaisesta perspektiivistä. Näiden tarinoiden jälkeen Jesper Humlinin maailma ei näytä samalta kuin ennen.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Kuolema ja vähän rakkautta.
Kamenskaja tutkii 3.
Alkuteos: Smert'i nemnogo ljubvi, 1997. Suom. Liisa Viitanen.
Otava 2004. (Crime Club).
ISBN 951-1-19193-4 (sid.) 27,50 e. Ilm. 3/2004.
Miliisin rikostutkijan kuherruskuukausi kuluu murhatutkimuksissa
Samana päivänä kun rikostutkija Anastasia Kamenskaja ja hänen pitkäaikainen poikaystävänsä Ljosa ovat virallistamassa suhdettaan, Nastja saa ikävän uhkauskirjeen.
Kun avioliittopalatsissa tapahtuu murha, Nastja olettaa, että luoti oli tarkoitettu hänelle. Mutta sitten toisessakin avioliittopalatsissa ammutaan morsian.
Anastasia ryhtyy selvittämään, kuka haluaa pahaa kaikille tuona päivänä naimisiin aikoville moskovattarille.
Venäjän dekkarikuningatar Alexandra Marinina (s. 1957) on maansa suurin kirjallinen vientituote sitten Tolstoin. Nykypäivän Moskovaa kuvaavista Kamenskaja-kirjoista on aiemmin suomennettu Irina tietää liikaa ja Murhaaja vastoin tahtoaan. Kirjailija vieraili Suomessa keväällä 2002.
Alexandra Marinina Dekkari Netissä.

Moore, Susanna: Kuka pelkää pimeää.

Alkuteos: In the cut, 1995. Suom. Annika Eräpuro.
Otava 2004.
ISBN 951-1-16848-7 (sid.) Ilm. 1/2004.
Huom! Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2003.
Frannie osuu baarin takahuoneeseen keskelle eroottista kohtausta. Miehen kasvot ovat varjossa, mutta ranteen tatuointi erottuu selvästi. Näisella on punaiset hiukset. Kun mies muutaman päivän kuluttua ilmestyy Frannien ovelle, hän on jo alkanut elää tämän salatuissa fantasioissa. Mutta Jimmy Malloy on tullut tutkimaan punahiuksisen naisen murhaa. Rikosetsivä Malloyn koko olemus henkii viettelevää vaaraa. Frannielle hän on juuri se äärimmäinen kokemus, jota hän on suurkaupungin yössä etsinyt. Heidän intohimoista, tummasävyistä seksiään sävyttävät molemminpuoliset salaisuudet - kunnes Frannie ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä ei.
Susanne Moore (s. 1946) on ennen kirjailijanuraansa tehnyt muun muassa näyttelijän ja mallin töitä. Havaijilla lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt kirjaijlija asuu nykyään New Yorkissa. Nyt suomeksi ilmestyneen romaani pohjalta on tehty myös elokuva. Pääosaa elokuvassa näyttelee Meg Ryan.
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Leena Lehtolainen.

Nilsonne, Åsa: Kaikessa hiljaisuudessa.

Alkuteos: I det tysta, 1992. Suom. Leena Peltomaa.
Otava 2004. (Crime Club ).
ISBN 951-1-17822-9 (sid.) 27,50 e. Ilm. 1/2004.
Nuoren tukholmalaispoliisin Monika Pedersenin toinen murhajuttu
Kotoaan murhattuna löytynyt Hermine Gyldenklou on epätodennäköinen uhri: työlleen omistautunut ja rauhallista elämää viettävä lääketieteen jatko-opiskelija. Järjestyspoliisi Monika Pedersen on saanut rikospuolelta pidemmän sijaisuuden ja on innokas todistamaan kyvykkyytensä jutun tutkinnassa.
Kuka oli tämä hiljainen, nuori nainen, joka oli poikkeuksellisen kiinnostunut ekologisista kysymyksistä ja joka loistavasta tutkinnostaan huolimatta ei tuntunut edistyvän väitöskirjassaan? Matkasta Herminen menneisyyteen tulee sekä vaativampi että vaarallisempi kuin Monika tai hänen kollegansa Mikael olisivat osanneet aavistaa.
Ruotsalaisen psykiatrin Åsa Nilsonnen ensimmäinen Monika Pedersen -dekkari Pisara punaista verta ilmestyi suomeksi 2002.
Kirja on loistava ja parhaasta päästä syksyn 2002 dekkareista.
Åsa Nilsonne DekkariNetissä.

Uusia painoksia Seven -sarjassa


Cornwell, Patricia : Koiran virka.
Alkuteos: Isle of Dog. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2004. (Seven -sarja).
ISBN 951- 1-19343-0 (nid.) 8 e. Ilm. 8/2004.

French, Nicci : Kylmän kosketus.
Alkuteos: Land of the Living, 2002 . Suom. Helene Bützow.
Otava 2004. (Seven -sarja).
ISBN 951-1-19346-5 8 e. Ilm. 6/2004.
1. p. ilmestyi syksyllä 2003.

Haas, Wolf: Kuolleista nousseet.
Alkuteos: Auferstehung der Toten, 1996. Suom. Riitta Virkkunen.
Otava 2004. (Seven -sarja).
ISBN 951-1-19390-2 (nid.) 7 e. Ilm. 2/2004.
1. p. ilmestyi keväällä 2003 Crime Club -sarjassa.
Wolf Haasilta ilmestyy keväälllä 2004 uusi suomennos Kananlihalla (Der Knochenmann, 1997) Otavan kustantamana.

Mäki, Reijo: Moukanpeli.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19662-6 (nid.) 8,40 e. Ilm. 6/2004.
1. p. ilm. 1985.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Mäki, Reijo: Satakieli lauloi yöllä.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19660-X (nid.) 8,40 e. Ilm. 6/2004.
1. p. ilm. 1987.

Mäki, Reijo: Sukkanauhakäärme.
Otava 2004.
ISBN 951-1-19661-8 (nid.) 8,r0 e. Ilm. 6/2004.
1. p. ilm. 1989.

Mäki, Reijo: Keltainen leski.
Otava 2004. (Seven -sarja).
ISBN 951-1-17786-9 (nid.) 8 e. Ilm. 8/2004.
1. p. ilm. 1999. , 3. p. on ilmestynyt Seven -sarjassa 2001.

Mäki Reijo: Kruunun vasikka..
Otava 2004. (Seven -sarja).
ISBN 951-1-19351-1 (nid.) 8 e. Ilm. 5/2004.
1. p. ilm. 1994.

Tammi


Kotimaiset

Remes, Matti: Verenpunainen spiraali.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2920-9 (sid.) 29,90 e. Ilm. 1/2004.
Hangon kesä on juuri alkanut. Espoolainen kuljetusyrityksen omistaja Ruben Waara istuu purjehdusseuran ravintolassa ja odottaa kärsimättömänä naisvierasta, johon hän on tutustunut edellisenä kesänä Hankoa ravistelleen murha- ja petosvyyhdin yhteydessä.
Samaan aikaan Helsingissä kirurgi tapetaan raa'asti taljajousella ammutulla alumiininuolella. Kesähankolaiseksi ryhtynyt ja kovasti uusiin naistuttavuuksiin valmis Ruben Waara joutuu jälleen temmatuksi mukaan murhatyön selvittämiseen.
Kuka on surmannut naistenmiehenä tunnetun ja seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn kirurgi Sarlinin? Miksi kuolleen miehen puhelinmuistiossa on sekä Ruben Waaran että tämän tyttären Veran nimi? Mitä tekemistä sodanaikaisen kaukopartion venäläisiltä varastamalla rubiinilla on murhan kanssa? Mikä on Waaran vankilassa istuvan lankomiehen osuus tapahtumien ketjussa?
Ruben Waara joutuu moneen vaaratilanteeseen ennen kuin murhan takana oleva mutkikas kuvio selviää. Kun vauhdikkaan tarinan palaset alkavat vihdoin loksahtaa paikalleen, selviää Ruben Waaralle myös verellä piirretyn spiraalin merkitys.
Matti Remes on Espoon Tapiolassa asuva graafikko ja pilapiirtäjä. Hänen edellinen romaaninsa Tappotanssi ilmestyi vuonna 2003.
ARvosteluja kirjasta:
- Helsingin Sanomat 16.5.04. Anne-Riitta Isohella.
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Kirsi Luukkanen.
Lisätietoa:
www.mattiremes.net.

Ulkomaiset


Gutman, Amy: Vuosipäivä.
Alkuteos: The Anniversary, 2003. Suom. Heikki Kaskimies.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2886-5 (sid.) 31,70 e. Ilm. 2/2004. Kansikuva.
Steven Cage tuomittiin kuolemaan yli sadan naisen surmaamisesta. Kun tuomion täytäntöönpanosta on kulunut tasan viisi vuotta, kolme hänet tuntenutta naista saa karmivan kirjeen, jossa toivotetaan hyvää vuosipäivää. Yksi kirjeen saajista on Cagen entinen tyttöystävä, joka on aloittanut uuden elämän toisessa kaupungissa. Toinen on asianajaja, joka haluaa päästä eroon Cagen puolustamiseen liittyvästä tahrasta. Kolmas on menestynyt rikoskirjailija, joka on kirjoittanut Cagen tapauksesta reportaasikirjan. He kaikki ovat yrittäneet parhaansa mukaan unohtaa Cagen ja edetä elämässä eteenpäin. Mutta joku muu ei halua unohtaa. Joku haluaa kaivaa synkät muistot esiin ja jatkaa siitä mihin Cage jäi..
Amy Gutman DekkariNetissä.

Hitchcock, Jane Stanton: Seurapiirimurhia.
Alkuteos: Social crimes, 2002. Suom. Sari Karhulahti.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2539-4 (sid.) Ilm. 3/2004.
2. p. Loisto -pokkari kevät 2005.
Jo Slater, newyorkilaisen miljardöörin vaimo, kaupungin seurapiirielämän tukipylväs ja hyvän maun kuningatar, suistuu valtaistuimeltaan, kun aviomies kuolee odottamatta ja jättää koko omaisuutensa hämäräperäiselle ranskalaiselle kreivittärelle. Vähitellen Jo saa selville totuuden miehestään ja kreivittärestä, joka oli tekeytynyt hänen uskotukseen, mutta tekee nyt parhaansa anastaakseen myös hänen ystävänsä ja asemansa. Toimeentulovaikeuksissa kamppaileva Jo alkaa suunnitella kostoa. Hänen nerokas suunnitelmansa perustuu historian suurimpaan huijaukseen ja rakentuu kuningatar Maria Antoinetten kaulakorun ympärille. Ja kuten kilpailijattarensa, Jo ei kaihda äärimmäisiäkään keinoja...
New Yorkissa ja Washingtonissa asuva Jane Stanton Hitchcock on julkaissut kolme romaania, joista ensimmäinen, Trick of the Eye, oli ehdolla sekä jännäreille myönnettävän Edgar Awardin saajaksi että vuoden esikoisromaaniksi. Seurapiirimurhia on tuonut Hitchcockille kansainvälisen läpimurron ja myös sen elokuvaoikeudet on varattu.
Jane Stanton Hitchcock DekkariNetissä.

Lehane, Dennis: Pimeyden kutsu.
Alkuteos: Darkness, take my hand, 1996. Suom. Heikki Karjalainen.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2950-0 (sid.) 31,70 e. Ilm. 3/2004.
Lehanen dekkarisarjan etsiväpari, Patrick Kenzie ja Angela Gennaro, nauttivat intiaanikesästä vanhassa kellotapulissa olevassa toimistossaan, kun he saavat uuden jutun ratkottavakseen. Tunnettu psykiatri Diandra Warren arvelee vahingossa suututtaneensa Bostonin irlantilaismafian johtohahmoihin kuuluvan miehen, ja hän pyytää Patrickia ja Angelaa suojelemaan poikaansa mahdollisilta kostotoimilta. Mutta kun he ryhtyvät tutkimaan ongelmaa, heidän ympärilleen alkaa kasaantua ruumiita. Johtolangat viittaavat sarjamurhaajaan, joka on istunut vankilassa 20 vuotta elinkautisestaan. Kuinka se on selitettävissä?
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Karpela, Totti: Sankarit älkööt vaivautuko.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-3001-0 (sid.) 29 e. Ilm. 2/2004.
Uud.painos. Ilm. ensimmäisen kerran v. 1972.
Syksyllä 2003 Totti Karpelan luoma turkulainen yksityisetsivä Allan Karve päätti kolmekymmentä vuotta kestäneen hiljaiselonsa. Romaanissa Pyöveli harvoin kättelee Allan Karve huomasi harmittoman tuntuisen varjostustehtävän sijasta tutkivansakin murhaa, aluksi yhtä ja lopulta useampaa.
Turkulainen yksityisetsivä Allan Karve esiintyi ensimmäisen kerran Totti Karpelan esikoisteoksessa Sankarit älkööt vaivautuko (1972), joka julkaistaan nyt uudistettuna painoksena. Jo esikoisteoksessaan Totti Karpela esitteli vahvoja puoliaan dekkarikirjailijana - kykyä mukaansa tempaavaan juonen kuljetukseen, tiheän tunnelman luontiin sekä nasevaan dialogiin.
Romaanissa Sankarit älkööt vaivautuko Karve saa tehtäväkseen auttaa johtaja Strandia kiusallisessa kiristysyrityksessä. Tapaus vie Karven keskelle turkulaisen yläluokan salattua elämää. Sanavalmis Allan Karve joutuu puristuksiin poliisin ja rikollisten väliin. Kuka yrittää kiristää johtaja Strandia? Mitä tekemistä rikkaan tavaratalosuvun Bannerin pojilla on asian kanssa?
Sankarit älkööt vaivautuko on edelleen harvinainen ja oiva esimerkki suomalaisesta puolikovaksi keitetystä dekkarityylistä. Uudistettu painos sisältää kirjailijan jälkipuheen. Totti Karpelan dekkarissa yhdistyvät hienostunut vanhan ajan salapoliisiromaani ja moderni kovapintainen dekkari.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 2/2004. Janne Mäkelä.


 

WSOY

Kotimaiset

Ulkomaiset

Barry, Max: Jennifer Valtiovalta.
Alkuteos: Jennifer Government, 2003. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29031-9 (sid.) 29 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva.
Kuinka markkinoidaan tehokkaimmin Niken uusinta lenkkitossumallia? Vastaus: tuodaan ne kauppoihin varustettuna 2500 dollarin hintalapulla ja ammutaan kauppojen avauduttua kymmenen ensimmäistä ostajaa. Nike Mercury on tossu, jonka vuoksi vaikka tappaisi. Australiassa, tai tarkemmin sanottuna Yhdysvaltain Australian territoriossa, tuotejakeluvastaava Hack Nike painostetaan allekirjoittamaan sopimus, jonka sisältö paljastuu hänelle vasta jälkikäteen. Hack on värvätty toteuttamaan lenkkitossumerkin tähän asti nerokkain markkinointisuunnitelma. Sen tarkoitus on nostaa lenkkitossumerkin katu-uskottavuutta, mutta siihen on vaikea päästä ilman ruumiita.
Jennifer Valtiovalta on pirullinen satiiri, jolla on paljonkin yhteistä oman aikamme kanssa. Kaikki valtion laitokset on yksityistetty, sukunimet korvattu työnantajan nimellä, verotus julistettu laittomaksi ja poliisin on luvallista ryhtyä tutkimuksiin vasta varmistettuaan rahoituksen uhrien omaisilta. Korporaatioiden valtaamassa yhteiskunnassa rikoksen jälkiä seuraa Jennifer Valtiovalta, etsivä, jolla on sielussaan jäljellä vielä hitunen vanhanaikaista oikeudentajua.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 23.5.04. Marko Junkkari
- Juha Roihan arvio kirjasta (YLE Radio Suomi).
- Ruumiin kulttuuri 2/2004. Janne Mäkelä.
- Helsingin Sanomat 19.2.2005. Tommi Aitio.
Lisätietoa kirjailijasta:
- www.maxbarry.com
- Jennifer Goverment: NationStates.

Camilleri, Andrea: Terrakottakoira.
Alkuteos: Il cane di terracott, 1997. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2004. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-29042-4 19 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva.
Komisario Montalbano jatkaa tutkimuksia Sisilian verenkarvaisen auringon alla.
Vanhalla mafiosolla Tano u greculla on ainakin kolme murhaa tilillään. Yllättäen roisto vaatii, että komisario Montalbano pidättää hänet. Samoihin aikoihin kaupungin laidalla ryöstetään surpermarket. Varastetut tavarat löydetään bensa-asemalle hylätystä kuorma-autosta. Supermarketin omistaja vaikuttaa yli-innokkaalta selittäessään ryöstön olleen pelkkä pila. Montalbanoa ei naurata varsinkaan, kun ryöstön ainoa silminnäkijä kuolee pian autoonnettomuudessa. Seuraavaksi hengiltä otetaan Tano u grecu. Ennen kuolemaansa mies ehtii kuitenkin neuvoa Montalbanoa mafian asekätkölle Craston vuorelle. Hyvin piilotetusta luolasta paljastuu vanha hauta, jossa makaavien rakastavaisten ikuista unta vartioi terrakottakoira. Ratkaistakseen tuntemattomien ruumiiden arvoituksen Montalbanon on paneuduttava puolen vuosisadan takaisiin tapahtumiin.
Camillerilta ilmestyi SaPo -sarjassa v. 2003 ensimmäinen suomennos Veden muoto.
Andrea Camilleri (s. 1925) on Italian kuuluisimpia nykykirjailijoita. Hän on julkaissut useita romaaneja, mutta toiminut myös ohjaajana, käsikirjoittajana ja näytelmäkirjailijana. Ytimekäs Veden muoto on suositun Sisiliaan sijoittuvan Montalbano-sarjan ensimmäinen osa. Hyvää ruokaa ja juomaa arvostavan komisarion tutkimuksista on nähty myös tv-sarja, joka uusittiin vuonna 2003.
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Howard, Linda: Täydellinen mies.
Alkuteos: Mr Perfect, 2000. Suom. Marja Helanen-Ahtola.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29035-1 28 e. Ilm. 2/2004. Kansikuva.
Jaine Bright ja hänen kolme ystäväänsä tapaavat kokoontua grillibaarissa viinilasillisella ja tyttöjen juttujen merkeissä. Eräänä iltana he ryhtyvät miettimään, minkälainen olisi täydellinen mies. Rikas? Komea? Hyvä sängyssä? Naiset innostuvat laatimaan listan, josta tulee paitsi leikkimielinen myös melko rohkea. Sisäpiirin vitsiksi tarkoitettu lista päätyy kuitenkin julkisuuteen, ensin heidän työpaikallaan, sitten sanomalehdessä ja televisiossa. Lista on pieni sensaatio ja toimittajat alkavat pommittaa naisia juttupyynnöillä. Jainella ja ystävillä on ensikauhistuksen jälkeen hauskaa, mutta ilo loppuu lyhyeen, kun yksi heistä murhataan raa'asti. Jaine ryhtyy selvittämään juttua naapurissa asuvan hyvännäköisen poliisin kanssa, mutta aikaa ei ole paljon. Loukkaavasta listasta raivostunut tappaja on muidenkin naisten jäljillä.
Linda Howardilta on aikaisemmin suomennettu teos Kasvot yössä (2001).
Arvostelu kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2004, Janne Mäkelä.

Noll, Ingrid: Rakkaat vainajat.
Alkuteos: Die Häupter meiner Liebe, 1993. Suom. Oili Suominen.
WSOY 2004. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-29041-6 19 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva.
Kirjan "minä" toimii turistioppaana Toscanassa. Nainen on sulava ja sivistsynyt, hänestä pidetään. Vnha saksalaispariskunta suorastaan toivoo, että heillä olisi hänen kaltaisensa tytär. Eiväthän he tiedä oppaansa menneisyydestä. Mitä kaikkea sieltä löytyykään: valehtelua koulussa ja kotona, karkailua, kujakissamaista rötöstelyä ja lopulta vielä pahempia rikoksia. Kahden hieman vinksahtaneen nuoren naisen ystävyydestä kertova tarina puistattaa ja huvittaa lukijaa. Se on yhtä karvaan maukas kuin Ingrid Nollin aikaisemmatkin dekkarit Kukko on kuollut (1997) ja Apteekkari (1999).
Ingrid Noll DekkariNetissä.

Paretsky, Sara: Muistin ansassa.
Alkuteos: Total Recall, 2001. Suom. Irmeli Ruuska.
WSOY 2004. (SaPo -sarja ).
ISBN 951-0-29040-8 19 e. Ilm. 3/2004. Kansikuva .
V. I. Warshawski saa toimeksiannon, jossa pyydetään selvittämään, mitä on tapahtunut hiljattain edesmenneen Aaron Sommersin henkivakuutukselle. Vakuutusyhtiö väittää maksaneensa vakuutussumman jo kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan Warshawskin lähipiiri saa muistutuksen ihmiskunnan yhteisestä tragediasta, joka on jättänyt jälkeensä pitkän varjon. Mies nimeltä Paul Radbuka väittää kuuluvansa toisen maailmansodan juutalaisvainoista eloonjääneiden joukkoon, mutta hänen selviytymistarinansa herättää eloon tohtori Lotty Herschelinomat, kipeät muistot.
Loistavaa, että Paretskyltä saadaan uusi kirja suomeksi. Edellinen Ankara aika (Hard Time, 1999) ilmestyi v. 2001
Sara Paretsky DekkariNetissä.

Patterson, James: Ei toista tilaisuutta.
Alkuteos: 2nd chance. Suom. Jukka Sirola.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29039-4 28 e. Ilm. 4/2004.
Naisten murhakerho 2.
Naisten murhakerhosta kertova "numerotrillerisarja" alkoi vuonna 2002 romaanilla Kuka kuolee ensin? (1st to die, 2001).
James Patterson DekkariNetissä.

Sparks, Nicholas: Suojelusenkeli.
Alkuteos: The Guardian. Suom. Kristiina Savikurki.
ISBN 951-0-29036-X (sid.)
Enpä oikein tiedä onko tämä dekkari tai trilleri. Katsotaan myöhemmin miten on.

Uusia painoksia

Nykänen, Harri: Varas, vasikka, huijari.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-28870-5 20 e. Ilm. 3/2004.
Yhteisnide: Sisältää teokset Kuusi katkeraa miljoonaa (1986), Juudaspeli, (1987)
Takapiru (1989).
Kuusi katkeraa miljoonaa on Nykäsen esikoisdekkari ja Takapiru sai v. 1989 Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon.
Hienoa, että Nykäsen vanhemmasta tuotannosta otetaan uusia painoksia.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Johnny Kniga

Nykänen, Harri: Kilikalikeikka : ja muita tositarinoita rikosten poluilta.
WSOY : Johnny Kniga, 2004.
ISBN 951-0-29116-1 (nid.) 22 e. Ilm. 4/2004.
Viisikymmentä lyhyttä, usein tragikoomista tositarinaa alamaailman yrityksistä saada rikos kannattamaan. Nykänen paljastaa sisäpiiriläisten sanoin sen, mihin rikosjournalismin reportaasit tai Poliisi kertoo -teokset eivät yllä, eli kertoo tunnettujen ja vähemmän tunnettujen rikosten vaietut virheet ja lukemattomat oudot yksityiskohdat.
Harri Nykänen DekkariNetissä.


 

Muut


Harjumaa, Ritva-Liisa: Taidetta ja tapaturmia : minijännäreitä.
Pienkustaja: Revontulet 2004.
ISBN 951-98988-9-1 (nid.) 27,20 e.
Rovaniemeläisen Ritva-Liisa Harjumaan neljästoista teos on romaani, joka koostuu viidestätoista minijännäristä ja jossa taiteilijan urasta haaveileva taidekauppias Urmas Kinnula ja hänen terhakka kätilötyttärensä Janina kiertelevät myyntimatkoilla ympäri Suomea. Minne tahansa he saapuvatkin suurella myyntiautollaan, heti siellä alkaa ilmetä mystisiä tapahtumia ja outoja kuolemantapauksia. Vastoin tahtoaan he joutuvat niitten keskelle, jopa syytettyinä. Parhaansa mukaan isä ja tytär yrittävät selviytyä omista henkilökohtaisista pulmistaan ja samalla ratkoa hämäräperäisiä rikoksia.

Porma, Maija: Pohjalainen pankkiryöstö.
Pilot-kustannus 2004.
ISBN 952-464-129-1 (nid.) 19 e.
Reija Ranne on tukalassa tilanteessa. Hän oli yhtäkkiä entinen poliisi, entinen pankinjohtaja ja entinen vaimo - ja nykyinen lakiasiaintoimiston omistaja, jonka ensimmäinen kunnon toimeksianto on johtanut hänet juuttisäkissä mutakuoppaan.
Yksityisetsivä Ranteen tehtävänä on selvittää outo pankkiryöstö ja panttivangiksi otetun toimihenkilön murha. Asiaa ei tee helpommaksi se, että ryöstöä tutkiva poliisi on hänen entinen miehensä, jota vanha suola janottaa...
Maija Porman ensimmäinen jännitysromaani sijoittuu hänen hyvin tuntemaansa pankkimaailmaan Pohjois-Pohjanmaalle. Porman aikaisemmin julkaistut romaanit: Tanssi pankkineiti tanssi 2000, Pilven varjo 2001 ja Onnen avaimet 2002.
Arvosteluja:
- Ruumiin kulttuuri 3/2004. Heikki Kaskimies.

Surkka, Timo: Elämysloma helvetissä.
G-MIES Jerry Cotton 1, 2004.
M-M-kustannus 2004.
(nid.) 6,00 e.
G-mies Jerry Cottonin seikkailut jatkuvat.

Trogen, Mikael: Kerrostalon kellarissa.
Kirjaviihde-kustannus 2004.
ISBN 952-99116-1-0 (nid.).
Rauhallisena pidetyn asuinmiljöön idylli rikkoontuu, kun kerrostalon kellarista löytyy ammuttu mies. Mies ei ole talon asukkaita, ei kukaan tiedä miten hän on kellariin joutunut. Poliisilla ei ole juurikaan johtolankoja. Tutkimusten johto siirtyy henkirikoksiin perehtyneelle Mikko Elolle. Pikkuhiljaa alkavat kerrostalon salat avautua ja rengas kiristyä murhaajan ympärillä. Kerrostalon kellarissa on Mikael Trogenin neljäs kirja. Aiemmin ovat ilmestyneet saksanpaimenkoira Priimasta kertovat romaanit Priima (2000) ja Priiman piiri (2003) sekä romaani Elämää vastaan Tauno (2002).