Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2003
Syksy 2003
- Vuosi 2003 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


Blue Moon

Booth, Stephen: Neitseiden tanssi.
Alkuteos: Dancing with the virgins, 2001. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-2 (sid.) 29 e. Ilm. 3/2003.
Boothin esikoisteoksesta, Musta koira, tutut konstaapelit Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry ovat jälleen mukana selvittämässä tapausta, jossa Yhdeksäksi neitseeksi kutsutusta kivikehästä on löytynyt nuoren naisen ruumis, jonka raajat on aseteltu tanssiasentoon. Hieman aiemmin nummella on hyökätty toisen naisen kimppuun ja viillelty häntä pahasti. Englantilaisen Stephen Boothin esikoisteos Musta koira (2001) ja toinen teos Neitseiden tanssi ovat kumpikin saaneet Yhdysvalloissa Barry-lukijapalkinnon vuoden parhaana brittiläisenä rikosromaanina. Neitseiden tanssi oli Britanniassa Kultatikari -palkinnon viiden listalla, ja Independent-sanomalehti nimesi sen vuoden parhaaksi rikosromaaniksi.
Stephen Booth DekkariNetissä.

Arnaldur Indriðason, : Räme.
Alkuteos: Myrin, 2000. Suom. Seija Holopainen.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-12-9 (sid.) 26 e. Ilm. 4/2003.
Vanha mies löytyy tapettuna kellariasunnostaan Reykjavikin Nordmyrinin kaupunginosassa. Murhaaja on jättänyt huoneeseen paperille raapustetun viestin "Minä olen HÄN". Poliisit Erlendur ja Sigurður Oli lähtevät jäljittämään viestin merkitystä tapetun Holbergin menneisyydestä. Perinteinen poliisityö johtaa Islannin nykytodellisuuden uusien ilmiöiden pariin: kaukaisella saarella elävän pienen kansan geeniperintö on voitu kartoittaa tarkkaan. Saarelle ovat rantautuneet myös huumeet, ja Erlendurin tyttären riippuvuus vuo tarinaan omat tummat juonteensa. Arnaldur Indriðason on Islannin tämän hetken suosituin kirjailija. Hänen teoksensa ovat kuukausia pitäneet maan myyntitilastojen kolmea ensimmäistä sijaa. Räme voitti keväällä 2002 Lasiavain -palkinnon vuoden parhaana pohjoismaisena rikosromaanina. Se on ensimmäinen suomeksi ilmestyvä islantilainen dekkari, ja ilmestyy myös Saksassa ja Britanniassa.
Arnaldur Indriðason DekkariNetissä .

Spring, Michelle: Viime henkäykseen.
Alkuteos: Every breath you take, 1994. Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-11-0 (sid.) 26,00 e. Ilm. 3/2003. Kansikuva.
Michelle Spring opetti sosiologiaa englantilaisessa yliopistossa ja joutui kokemaan epämiellyttäviä asioita, jotka jalosti esikoisromaaniksi Viime henkäykseen. Sen päähenkilö on Cambridgessä kirjailijan tavoin asuva yksityisetsivä Laura Principal, joka on siirtynyt yliopistosta kiinnostavampiin töihin. Lauralla ja hänen ystävällään Helenillä on yhteinen mökki rannikolla, ja he ottavat vuokralaiseksi Monican, taiteiden laitoksen lehtorin ja kuvataiteilijan. Monica pelkää jotakin, ja tapahtumat lähtevät liikkeelle. Laura ei voi olla sekaantumatta asioihin ja tutustuu opiskelijoihin, muuhun yliopistoväkeen, häikäilemättömään poliitikkoon. Kirja avaa sarjan, jonka kaikki teokset liittyvät yliopitokaupunkiin. Sarja on lämminhenkinen olematta pehmo. Laura Principal elää onnellisessa parisuhteessa työtoverinsa Sonnyn kanssa, työyhteisön jäsenet välittävät toisistaan, ja Lauran ystävyys Helenin kanssa on pitkä. Michelle on Spring kirjoittanut viisi Laura Principal -dekkaria, joista Viime henkäykseen on ensimmäinen. Vuonna 1996 ilmestyi Running for Shelter, 1998 Standing in the Shadows, v. 1999 Nights in White Satin ja 2001 In the Midnight Hour. Vaikuttaa eritätin mielenkiintoiselta.
Michelle Spring DekkariNetissä .Book Studio


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Paha kuu.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6297-3 (sid.) 25,90 e. Ilm. 2/2003. .
Puhaltajasta tutut Jarkka Nurminen ja Leksa Miettinen ovat taas vauhdissa. Hämeenlinnan alamaailman kovan onnen soturit lähtevät yhteiskeikalle, joka vaikuttaa etukäteen helpolta. Kortit kyllä kertovat, että paha kuu nousee, mutta kukapa siihen uskoisi. Akkojen puhetta. Jo ennen keikkaa käynnistyy rankka peli, jossa armoa ei tunneta. Onneksi Leksalla on apuna vaimonsa Niina, joka ei vähästä hätkähdä. Vastapelurina nähdään muun muassa kotikaupungin rikospoliisit Nikkilä ja Pohjanen sekä pahamaineinen stadilaistorpedo Ransu. Pakkaa sekoittavat muutkin vierailevat tähdet lain eri puolilta. Moni putoaa pelistä jo ennen viimeistä jakoa, jossa katsotaan kenen kantti kestää...
Tapani Bagge DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Grafton, Sue: Q niin kuin Quinn.
Alkuteos: Q is for Quarry, 2002. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6300-X (sid.).
Hän on "Jane Doe", nuori tuntematon nainen, jonka ruumislöytyy hylätystä kaivoksesta. Santa Teresan poliisit yrittävät selvittää naisen henkilöllisyyttä, mutta heillä ei ole juurikaan onnea matkassa. Murhaa ei selvitetä koskaan. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin kaksi vanhaa Santa Teresan poliisia miettivät vieläkin kuka nuori nainen on. Uransa ehtoopuolella heillä on vielä yksi mahdollisuus selvittää tapaus, mutta rasittavasta jalkatyöstä selvitäkseen heidän on palkattava apulainen. Kinsey Millhone lupautuu auttamaan kaksikkoa tutkimuksissa, mutta johtolankojen perässä juostessaan hän joutuu itsekin hengenvaaraan sillä kukaan ei osaa aavistaakaan, että murhaaja iskee kaikkien näiden vuosien jälkeen uudelleen...uudelleen...ja uudelleen... Kinsey on joutunut elämänsä pahimmalle keikalle.
Sue Graftonin 17. aakkosdekkari.
Sue Grafton DekkariNetissä.

Lansdale, Joe R.: Kapteenin erikoinen.
Alkuteos: Captain Outrageous, 2001. Suom. Heikki Rüster.
Book Studio (Gummerus) 2003. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6143-0 (nid.). 20,50 e. Ilm. 2/2003. Kansikuva.
Hap ja Leonard viettävät normaalin vauhdikasta elämäänsä, kunnes tapahtuu kummia. Hap pelastaa kanatehtaan parkkipaikalta tehtaan omistajan tyttären hengen ja saa siitä ruhtinaallisen 100.000 taalan palkkion. Kaverukset suuntaavat virkistävälle lomalle Meksikoon. Kaikki sujuu mainiosti, kunnes Leonard ilmaisee mielipiteitään liian voimakkaasti. Niinpä puukot heilahtavat Meksikon yössä - eikä ystävyksillä enää ole asiaa paluumatkalle. Kuvaan astuu hillitön kapteeni Ferdinand, jolla on yhteyksiä mafiaan, mutta joka on myös valmis auttamaan kaveruksia. Selviääköhän kukaan loppujen lopuksi hengissä?
Joe R. Lansdale DekkariNetissä.

McBain, Ed: Raportti poliisipäällikölle.
Alkuteos: Fat Ollie's Book, 2002. Suom. Mika Tiirinen.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6303-4 (sid.) 25,90 e. Ilm. 2/2003. Kansikuva.
Etsivä Ollie Weeks, jota jotkut hänen kollegansa kutsuvat ilkeämielisesti Paksu-Ollieksi, on elämänsä murrosvaiheessa. Hän on päättänyt aloittaa kulttuuririennot uuvuttavan poliisityön vastapainoksi. Kuukausien opettelun jälkeen yksi kappale sujuu pianolla vähintään tyydyttävästi ja on aika antaa sanan säilän soida. Työ on valmis: hiomisen ja epäolennaisuuksien poistamisen jälkeen hänellä on käsissään realistinen 35-liuskainen poliisiromaani, jolla on vetävänimi valmiina: "Raportti poliisipäällikölle".
Postitusmatkalla Ollie pahaksi onnekseen joutuu keskelle rikospaikkaa ja saa hoidettavakseen murhan tutkimukset. Muutakin odottamatonta tapahtuu: autosta varastetaan Ollien salkku ... ja sen mukana myös käsikirjoitus, se helmi jolla hän aikoi mullistaa koko rikoskirjallisuuden. Ongelmia on siis kaksi: murhaaja on saatava kiinni ja käsikirjoitus on löydettävä! Onneksi 87. poliisipiirin Steve Carella on valmis antamaan konsulttiapua...
Ed McBain DekkariNetissä.

Svedelid, Olov: Myrskyn silmä.
Alkuteos: Stömkantring, 2001. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6130-9 (sid.) Ilm. 2/2003.    Kansikuva.
On vuosi 2010 ja Trosassa vietetään juhannusjuhlia. Tanssitaan ,nautitaan kesän lämmöstä ja ystävien seurasta. Kaikki on kuin monina suvina ennenkin, kunnes...
Nousee kova tuuli, joka muuttuu koko ajan purevammaksi ja lopulta hyytävän kylmäksi. sitten taivaan portit aukeavat ja alkaa niin sakea lumisade, että kuulas kesäilta muuttu läpinäkymättöm-ksi harmaudeksi. Hanget nousevat hetkessä metrin korkeuteen. Tämä on kuitenkin vasta uskomattoman amok-juoksun alkusoitto. Los Angelesissa tapahtuu ennennäkömättömän raju maanjäristys ja koko kaupunki sortuu yhdeksi ainoaksi rauniokasaksi. Daccassa tulvavesi vie kaiken mennessään. Sudanissa ääretön helle tappaa ihmiset, eläimet ja kasvillisuuden. Ja pohjoismaissa vihmoo lunta keskellä kesää... Mitä oikein tapahtuu? Onko maapallo tuhoutumassa?
Olov Svedelid DekkariNetissä.

Westlake, Donald E.: Come Back.
Alkuteos: Come Back, 1997. Suom. Tapani Bagge.
Book Studio (Gummerus) 2003.
(Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6152-X (nid.) 20,50 e. Ilm. 2/2003
Enkeli harppoo eteenpäin hartiat lysyssä - hän on Parkerin syväkurkku ja soluttautuja - ja kävelevä katastrofi. Tuntia myöhemmin Parker, Liss ja Mackey seisovat kuumassa auringonpaisteessa urheilustadionin parkkipaikalla. Mukanaan heillä on neljä jenkkikassia täynnä käteistä. Samalla sekunnilla varsinainen ruletti alkaa pyöriä. Parkerin puolen miljoonan dollarin keikka kristittyjen lähetysseuraan kiinnostaa kaikkia: koukkuja, konnia, palkkamurhaajia. Jokaisella on missio: he ovat valmistautuneita, aseistautuneita ja tähtäimessä on oma pikku pala taivasta.
WSOY:n SaPo -sarjassa ilmestyy myös uusi Westlake suomennos Tappoaikaa (Killing Time , 1961). Kirja on ilmestynyt 1970 suomeksi nimellä Nyt on aika kuolla.
Donald E. Westlake DekkariNetissä.

Uusia painoksia

Baldacci, David : Karu toruus.
lkuteos: The Simple Truth, 1998. Suom.Jari Niittylä.
2. p. Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6501-0 (sid.)


 

Gummerus


Kotimaiset

Ulkomaiset

Buffa, D. W. : Viimeinen tahto.
Alkuteos: The Legacy, 2002. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6126-0 (sid.) 28,00 e. Ilm. 1/2003. . Kansikuva.
Joseph Antonellin muistoissa San Francisco yhdistyy lapsuuden kesiin. Mutta nyt hän ei vietäkään lomaa sukulaisten hoivissa, vaan puolustaa Jamaal Washingtonia, jota syytetään Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän senaattorin murhasta. Juttua tutkiessaan Antonelli kohtaa maan poliittisen eliitin mädännäisyyden. Hän uskoo vakaasti Jamaalin syyttömyyteen, mutta häviää oikeudenkäynnin. Kun musta nuorukainen saa kuolemantuomion, Antonelli katoaa neljän päivän ryyppyreissulle. Voittaako vääryys oikeuden? Herkkävainuinen Antonelli haistaa aina vain palaneen käryä. Voimansa koottuaan hän lähtee itse jäljittämään murhaajaa.
D. W. Buffa DekkariNetissä.

Dibdin, Michael: Loppusilaus.
Alkuteos: A long finish, 1998. Suom. Seppo Loponen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6246-1 (sid.) 28,50 e. Ilm. 1/2003.
Tuskin on Aurelio Zen palannut Napolista Roomaan, kun rikas ja vaikutusvaltainen ohjaaja kutsuu hänet kotiinsa. Viininmaistelun lomassa ohjaaja kertoo ongelmastaan. Hän on vuosia kerännyt erään pientilan huippuviinejä, mutta nyt kellarin pullorivistöön on syntymässä ikävä aukko: viinitilan omistaja on surmattu ja poika pidätetty isän murhasta. Voisiko Zen vapauttaa pohjan hetkeksi vankilasta, että rypälesato saataisiin korjattua? Luvassa olisi ylennys ja uusi asemapaikka. Perissä piemontelaisessa maalaiskylässä Zen joutuu outojen voimien pyöritykseen. Viininviljelijöitä alkaa kupsahdella hälyttävään tahtiin. Zen saa itsekin tappouhkauksia hotelliinsa, vaikka kenenkään ei pitäisi tuntea häntä. Kaiken kukkuraksi hänestä leivotaan aikuiseksi ehtineen tyttären isä. Palaset loksahtavat kohdalleen vasta kun ruhtinas Lucchese, kylän lääkäri ja reipas originelli, perehdyttää Zenin sukunsa ällistyttäviin rituaaleihin.
Michael Dibdin DekkariNetissä.

Jansson, Anna: Kalpeat ja kuolleet.
Alkuteos: Alla de stillsamma döda, 2001. Suom. Jaana Nikula.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-5987-8 (sid.) 25,90 e. Ilm. 3/2003.
Rikosetsivä Maria Wern saa selvitettäväkseen oudon tapauksen kotikaupungissaan. Yrttitarhuri Rosmarien aviomes häviää teille tuntemattomille, ja kolme hänen seurassaan ollutta miestä löytyy pian murhattuna. Murhan johtolangat kuljettavat milloin Rosmarien yrttimaalle, milloin eläinaktivistien mylläämälle turkistarhalle. Marian aviopuoliso Krister sooloilee tahollaan, ja Marian on kaiken keskellä selvitettävä arjesta yksin. Haaveet uudet kodin sisustamisesta jäävät sikseen, kun kujanjuoksu häikäilemättöömän murhaajan kanssa alkaa. Aika alkaa olla vähissä....
Toinen suomennettu romaani suositulta ruotsalaiselta Anna Janssonilta.
Anna Jansson DekkariNetissä.

Massey, Sujata: Rei Shimura ja tappava manga.
Alkuteos: The floating girl, 2000. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6086-8 (sid.) 25,90 e. Ilm. 1/2003.
Rei Shimura, kalifornialainen harrastajaetsivä, törmää uudessa kotikaupungissaan Tokiossa mitä omituisimpaan tapaukseen: maineikas lehti Gaijin Times on menettänyt kovasti lukijoitaan. Mikä olisikaan näppärämpää kuin houkutella uusia lukijoita kulttisarjakuvalla? Viehättävä Rei, joka auttaa lehteä ratkaisemaan ongelmansa, hakee ideoita trendikkäästä mangaskenestä. Pian hän huomaa, mihin nuorten mangafanien ihastus voi johtaa: he samastuvat niin täydellisesti sankareihinsa että haluavat elää heidän elämäänsä - aina katkeraan loppuun asti.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Palmer, Michael: Sivuvaikutuksia.
Alkuteos: Fatal, 2002. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2003.
ISBN 951-20-6251-8 (sid.) 26,90 e. Ilm. 1/2003.
Tohtori Matt Rutledge on Belindan pienessä kivihiilikaupungissa epäsovinnainen ilmestys. Pitkätukkainen, mootoripyöräilyä harrastava lääkäri on lähtenyt ristiretkelle paikallista kaivosyhtiötä vastaan. Mattin taistelun syy on syvästi henkilökohtainen: hänen isänsä kuoli kaivosonnettomuudessa, ja hänen vaimonsa menehtyi keuhkosyöpään. On selvää, että yhtiö rikkoo lakeja ja turvallisuusmääräyksiä tahallaan. Kaivoksen työntekijöiden omituisiin kuolemantapauksiin ei näytä olevan muuta syytä kuin myrkkypäästöt. Muita todisteita etsiessään Matt saa vihiä todellisesta taudinaiheuttajasta. Vaaravyöhyke ulottuu paljon Belindan pikkukaupunkia kauemmaksi....
Lisätietoa: www.michaelpalmerbooks.comJalava


Benson, Raymond: Punainen tatuointi.

Alkuteos: The Man with the Red Tattoo, 2002. Suom. Veli-Pekka Ketola.
ISBN 951-887-295-33 (sid.) 24 e. Ilm. 5/2003.
James Bond -romaani.
Kun englantilainen liikemies perheineen kuolee salaperäisesti Japanissa, epäilee James Bond joukkomurhaa. Liikemies omisti merkittävän teollisuusyrityksen, josta myös Japanin mafia, yakuza, oli kiinnostunut. Bond tutkii tapausta kauniin japanilaisen naisagentin kanssa. Jäljet johtavat japanilaiseen terroristiin Goro Yashidaan, joka leikkii jumalaa. Hän on kehittänyt uuden tehokkaan ja pelottavan aseen, tappavaa sairautta levittävät moskiitot, jolla voi iskeä missä ja milloin tahansa. Ja suurten teollisuusmaiden G7 huippukokous on vain muutaman päivän päässä...
Jännittävä ja ajankohtainen James Bond -romaani vuodelta 2002, jota ei ole aiemmin suomennettu..
Arvostelu kirjasta: Ruumiin kulttuuri 2003/2. Kyösti Salovaara.

Uusia painoksia

Fleming, Ian: Casino Royale.
Alkuteos: Casino Royale. Suom. Risto Raitio.
Jalava 2003.
ISBN 951-887-294-5 (sid.) 24 e. Ilm. 4/2003.
James Bond -romaani.
James Bondin 50-vuotispäivän kunniaksi!!
Ensimmäinen James Bond -kirja vuodelta 1953. Kirjassa esitellään salainen agentti 007, ihastuttava, sivistynyt, komea, häikäilemätön ja hyvin tappava. James Bond kohtaa pelikasinopöydässä vastustajansa, venäläisen vakoilupäällikkö Le Chiffren. Bond joutuu kuolemanvaaraan kauniin naisagentin vuoksi.
Arvosteluja kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 3/2003. Raimo Salokanas.


 

Johnny Kniga

Ilvesheimo, Gerry Birgit: Kuristajaviikunat.
Johnny Kniga (WSOY) 2003.
ISBN 951-0-27929-3 (sid.)
Ehkäpä tämä kuuluu dekkarilajityyppiin.
Arvostelu: Ruumiin kulttuuuri 2003/2. TEro Koistinen.

 


 

Kustannus-Mäkelä


Lönnroth, Heleena: Pohjalainen intohimo.

Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-331-6 (sid.) 28,50 e.
Ensin oli lapsen kuolema. Sitten mies katosi. Juulin pohjalaisen talon portailta löytyy verijälkiä. Muutakin pelottavaa ilmeni. Juuli sai työvapaata ja keksi pakopaikakseen esseekurssin Pyhtään Kaunissaaresta. SAmalla kurssilla lomaili myös toimittaja Johanna Saure. Pian kirjoittamisen intohimoon yhdistyivät muutkin himot. Vanhan viestitornin juurelta löytyi ensimmäinen ruumis.
Mies veti pipon korvilleen ja hapuili avaimen hansikoituun käteensä. Toisessa kädessä ol lyömäase...Johanna aisti väkevän pelkonsa ja jonkin toisen, pistävämmän hajun. Kirjailija johdattelee lukijaansa tämän miesten ahdistuksen ja menneen ajan pohjalaisen intohimon kautta kohti seesteisempää tulevaisuutta, jossa naiset tekevät, menevät ja kokevat.
Lönnrothin yhdeksän dekkari.
Arvossteluja kirjasta: Ruumiin kulttuuri 2003/2. Elisa Paavola.
Pohjalaisia nykykirjailijoita: Heleena Lönnroth.

Vuoristo, Aira: Haaste haudan takaa.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-330-8 (sid.) 28,50 e.
Pohjoissuomalaisessa syrjäkylässä ei haluttaisi herättää henkiin muistoja vuosikymmenten takaisesta murhenäytelmästä. Kun nuori nainen ilmestyy etelästä siitä kyselemään, hän saa osakseen epäluuloa ja jopa uhkaa. Hän saa myös kesälomaansa lopettelevan rikosylikonstaapeli Pietari Päreen kiinnostumaan vanhasta tarinasta, joka tuntuu yhä oudosti kiihdyttävän kyläläisten mieliä. Pian järven rannalla jylhän vaaran suojassa eristyneenä kyyhöttävän kylän rauha järkkyy uudelleen. Heti lomalta palattuaan Pietari joutuu Kuusimetsään selvittämään pajon tuoreempaa murhenäytelmää. Voiko sillä olla yhteyttä vanhoihin tapahtumiin? Vai pitäisikö lakata askartelemasta jo haudattujen asioiden parissa. Aira Vuoriston kahdesta edellisestä kirjasta tuttu Pietari Päre jatkaa synkkien arvoitusten ratkaisemista verkkaisen pohdiskelevaan tapaansa.
Aira Vuoristo DekkariNetissä.


 

LIKE


Kotimaiset


Airaksinen, Jaana: Lamerica.

Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-124-9 (sid.) 25,00 e. Ilm. 3/2003.
Lauttasaaren rannasta löytyy ruumis. Eva Raulo, nuori rikostoimittaja, alkaa selvittää tapausta. Huumekuriirin surman tutkimukset johtavat Raulon politiikan ja bisneksen huipulle, mutta myös vastarinnan pesäkkeisiin ja yllättäviin yhteistyökuvioihin.
Tapauksen lonkerot ulottuvat Lauttasaaresta Helsinkiin ja koko valtakuntaan, Eurooppaan ja ympäri maailman. Surmatyön takaa keriytyy auki häikäilemättömän vallankäytön ja väärien tekojen hallitsemattomalta näyttävä todellisuus. Onneksi jotkut kuitenkin
välittävät toisistaan ja tarttuvat toimeen.
Jaana Airaksisen esikoisromaanissa on tarkkaa pirullisen tarkkaa vallan, pelon ja välittämisen kuvausta. Mukaansatempaava tyyli ja osuva yhteiskunnallinen analyysi vievät mukanaan. Älykkäästi kirjoitettu Lamerica on ainutlaatuinen uusi tulokas Suomen
dekkarikirjallisuuteen.
Jaana Airaksinen DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Edwardson, Åke: Maanpäällinen taivas.
Alkuteos: Himlen är en plats på jorden, 2001.Suom. Tarmo Haarala.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-126-5 (sid.) 27 e Ilm. 2/2003.
Ruotsalaisen bestselleristin hieno sarja jatkuu! Erik Winter on taas vauhdissa:
Göteborgin sekoittaa outo sarja opiskelijoiden pahoinpitelyjä. Samaan aikaan poliisit saavat ilmoituksia tuntemattomasta miehestä, joka yrittää tehdä tuttavuutta
lastentarhaikäisten kanssa. Winterin työryhmä joutuu yhä syvemmälle outojen tapahtumien ja ihmissuhteiden verkkoon. Näennäisesti erillisillä teoilla saattaa olla
yhtäläisyyksiä...
Maanpäällinen taivas oli vuonna 2002 Pohjoismaisen Lasiavain-palkinnon ehdokkaana.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Kallifatides, Theodor: Kuudes matkustaja.
Alkuteos: Den sjätte passageraren, 2002. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2003. (Rikos kannattaa ).
ISBN 952-471-123-0 (sid.) 25 e. Ilm. 2/2003. .
Kauniina elokuun päivänä rysähtää: pienkone putoaa Getaren-järveen matkalla Amsterdamista Bromman lentokentälle. Yksityisen firman omistamasta koneesta löytyy kuusi ruumista, jotka tunnistetaan - yhtä tummaihoista pikkupoikaa lukuun
ottamatta. Kuka hän oli ja kenen mukana hän matkusti? Kuka häntä odotti? Miksi? Vaikeat kysymykset jäävät nuoren poliisin, Kristina Vendelin, ja tämän työryhmän ratkaistaviksi. Pian Vendel on varma, että tapahtumaan liittyy vähintään yksi rikos, ja sen voisi ratkaista vain kuudes matkustaja...
Kirja oli erinomainen. Olispa mukava jos Kallifatideksen ensimmäinen dekkari Ett enkelt brott myös suomennettaisiin. Kallifatides on kirjoitttanut romaaneja lähes kolme vuosikymmentä ja hänen romaanejaan on suomennettukin useita, joten hän on monille suomalaisille tuttu ennestään.
Theodor Kallifatides DekkariNetissä.

Krabbe, Tim: Jäljettömiin.
Alkuteos: Het gouden ei, 1984. Suom. Titia Schuurman.
Like 2003.
ISBN 951-471-129-x (sid.).
Psykologinen trilleri ja rakkaustarina
Rex Hoffmanin tyttöystävä Saskia katoaa jäljettömiin bensa-asemalla lomamatkalla Ranskaan. Vuosikausia häntä turhaan etsittyään Rex luovuttaa ja jatkaa elämäänsä uuden tyttöystävän kanssa. Toisaalla sadistinen psykopaatti valmistautuu tulikokeeseensa. Pahimpia painajaisiakin kammmottavampi kohtalo uhkaa taas kerran Rexin onnea - vaikkei Rex sitä vielä itse tiedäkään...
Tim Krabbé (s. 43) asuu Amsterdamissa ja on Hollannin rakastetuimpia kirjailijoita. Krabbén kaunokirjallinen tuotanto on laaja ja hänen teoksiaan on käännetty 15 kielelle. Jäljettömiin on ilmestynyt mm. englanniksi, ruotsiksi, tanskaksi, ranskaksi,
saksaksi, italiaksi, puolaksi ja portugaliksi. Romaanin pohjalta on tehty menestyselokuva Spoorloos ja sen amerikkalainen versio The Vanishing, joka on muutaman kerran
esitetty Suomenkin televisiossa.
Lisätietoa kirjailijasta: Tim Krabbé page ; Tim Krabbé's homepage ; Schrijvers.Net.
Arvosteluja kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 2003/2. Kyösti Salovaara.
- Pohjolan Sanomat 18.8.03. Kaisa Toivainen


 

Myllylahti


Karppi, Marcus: Lahdessa soi blues
.
Myllylahti 2003.
ISBN 952-5269-71-X (sid.) 24 e. Ilm. 3/2003.
Talviurheilun keskuksessa on keskellä kesää surmattu kaksi vanhaa miestä. Uhrien tiet olivat sivunneet toisen maailmansodan pyörteissä. Suojelupoliisin päällikkö lähettää Lahteen luottoagenttinsa Kurt Kopran, joka saa seurakseen Venäjän tiedustelupalvelun edustajan. Ratkaisu pitäisi löytää yhdessä lahtelaiskomisarion kanssa, jota kiinnostaa enemmän urheilu. Kesälempi puhkeaa kukkaan Kopran rasvaisen kuoren sisimmässä. Korpran ihmissuhdetaidot tietäen tilanteet mutkistuvat ja tutkinta pitkittyy. Ranskassakin käydään johtolankoja poimimassa. Päättyykö Kopran laskujohteinen ura Vapaamuurarien salatun tikkariitin läpäisseen ritarin kylmään kohtaamiseen kuumassa kesässä?
Marcus Karppi DekkariNetissä.

 


 

Nemo


Pynchon, Thomas: Huuto 49.
Alkuteos: The Crying of Lot 49, 1966. Suom. Tero Valkonen.
Nemo 2003.
ISBN 952-5180-34-4 (sid.) 22 e.
Huuto 49 on monitasoisista kertomuksistaan tunnetun Thomas Pynchonin luetuin romaani, älyllinen trilleri, jota pidetään myös johdatuksena muodoltaan postmoderniin romaaniin. Siitä huolimatta kertomus on yhtenäinen, juoni etenee ripeästi ja näkökulma pysyy vakaana.
Oedipa Maasista on tehty entisen rakastajansa testamentin toimeenpanija. Yritäessään täyttää velvollisuuttaan hän jäljittää outoja vihjeitä pitkin Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Oedipa päätyy huutokauppasaliin odottamaan, mitä Huuto 49 paljastaa.
The Crying of Lot 49, Huuto 49, ilmestyi alun perin vuonna 1966. Se kuuluu amerikkalaisen kirjallisuushistorian klassikoihin.
Thomas Pynchon syntyi vuonna 1937 New Yorkin Long Islandissa. Hän
opiskeli Cornellin yliopistossa ja kirjoitti ensimmäisen romaaninsa V vuonna
1963. Sen jälkeen hän katosi julkisuudesta: Pynchon ei ole antanut
haastatteluita, hänestä ei ole julkaistu valokuvaa eikä tiedetä, että kukaan olisi
häntä tavannut. Pynchonin pääteoksenaan pidetään romaania Gravity's
Rainbow (1973).
Pynchonin kirja ei kyllä ole dekkari,mutta halusin kuitenkin laittaa sen tähän luetteloon,
koska siinä on trillerin aineksia, ja jotta se paremmin tulisi huomatuksi. Hienoa, että Pynchonilta saatiin ensimmäinen kirja suomeksi. Suurkiitos Nemolle.
Artikkeli:
Petäjä, Jukka: Harharetki vainoharhaiseen Amerikkaan : Kulttikirjailija Thomas Pynchonin ensimmäinen romaanikäännös matkasi Suomeen 40 vuotta. Helsingin Sanomat 16.4.03.
Lisätietoa Nemokustannus/Thomas Pynchon ja
San Narciso College Thomas Pynchon Home Page..Otava


Kotimaiset

Honkonen, Reijo: Varjo vain.
Otava 2003.
ISBN 951-1-17235-2 (sid.) Ilm. 1/2003.
Rosvoja ja rahanväärentäjiä, poliiseja ja oopperaturisteja Savonlinnan kesässä.
Reijo Honkosen veijaritarina nähdään TV":ssa Jussi Niilekselän ohjaamana sarjana tammikuussa 2003. Reijo Honkoselta on ilmestynyt aikaisemmin kaksi dekkaria:
Vikatikki (1989) ja Eno (19929.
Arvostelu kirjasta: Ruumiin kulttuuri 1/2003, Kirsi Luukkanen.

Dekkaristien ruoka-juomakirjat

Mäki, Reijo: Jussi Variksen drinkkiopas.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18639-6 Ilm. 3/2003.
Rennon turkulaisdekkarin parhaat ja kauheimmat drinkit viisauksin höystettynä.
Jussi Vares paljastaa tunnetun ranskalaisen sarjakuvapiirtäjän Serge Clercin piirroksin kuvitetussa oppaassaan mm. miten valmistetaan piristävä janojuoma Kyllikki Saaren suohauta, joka antaa reippaan takapotkun ja raikastaa hengityksen.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Pakkanen, Outi: Porosta parmesaniin : Anna Laineen keittokirja.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18640-X Ilm. 3/2003.
Graafikko Anna Laine osallistuu usein rikosten selvittämiseen Outi Pakkasen dekkareissa. Oman elämänsä hän pitää järjestyksessä nauttimalla säännöllisesti hyvää ruokaa ja juomaa. Outi Pakkanen tunnetaan taitavana ja hyvän ruuan ystävänä ja niinpä hän on koonnut Annan parhaat reseptit lukijoiden käyttöön. Periaatteena on, että herkullista ruokaa ja ikimuistoisia illallisia voi valmistaa ilman kohtuutonta vaivannäköäkin. Joskus Anna joutuu turvautumaan myös ravintoloiden houkutuksiin. Hänen mieleensä ovat perinteiset, tyylinsä säilyttäneet helsinkiläisravintolat, joiden listoilta hän antaa vinkkejä lukijoille. Keittiön lisäksi kirjasta voi nauttia nojatuolissa: Annan ajatukset kokkaamisesta ja syömisestä tarjoavat viihdyttävän lukuhetken hyvän ruoan ystäville.
Outi Pakkanen DekkariNetissä.

Ulkomaiset


Dexter, Colin: Viimeinen bussi Woodstockiin.
Alkuteos: The Last Bus to Woodstock, 1975. Suom. Ilkka Terho.
Otava 2003. (Crime Club) .
ISBN 951-1-17125-9 (sid.) Ilm. 1/2003.
Nuori vaalea kaunotar löydetään tapettuna pubin takapihalta, ja komisario Morse kutsutaan paikalle. Tutkinnan edetessä hän törmää useampaankin salaiseen suhteeseen ja petettyyn vaimoon, eikä hänen omasydämensäkään jää aivan koskemattomattomaksi. Rikospaikalla Morse tapaa ensimmäisen kerran ylikonstaapeli Lewisin - ja näin syntyy rikoskirjallisuuden rakastetuimpiin kuuluva parivaljakko.
Viimeinkin saadaan ensimmäinen Morse -dekkari suomeksi. Kiitos Otava. Toivottavasti myös muut suomentamattomat Morset saadaan suomen kielelle.
Colin Dexter DekkariNetissä.

Haas, Wolf: Kuolleista nousseet.
Alkuteos: Auferstehung der Toten, 1996. Suom. Riitta Virkkunen.
Otava 2003. (Crime Club) .
ISBN 951-1-18015-0 (sid.) Ilm. 3/2003.
Zellissä kaikki sujuu verkkaisemmin. Murhakin. Siinä missä Hampurissa ammutaan kuula kalloon, Zell am Seessä saa rauhassa jäätyä hengiltä. Hiihtoturistit tulevat ja menevät, mutta pikkukaupungin rauhaa ei riko kuin kausiluonteinen lumenpuute. Kunnes eräänä hyisenä aamuna hiihtohissin kyydistä löytyy kuoliaaksi jäätynyt aviopari.
Murhassa ei näytä olevan mitään järkeä - ei johtolankaa, ei epäiltyjä, ei motiivia.
Ex-poliisi Simon Brenner on kuin luotu tutkimaan juttua, sillä kerrankin hänen keskittymiskyvyn puutteestaan ja saamattomuudestaan näyttää olevan jotakin hyötyä.
Rento ja terävä itävaltalaisetsivä esittäytyy suomalaisille.
Itävaltalaisdekkaristi Wolf Haas (s. 1960) on suorittanut tohtorintutkinnon ja toiminut niin yliopiston opettajana Walesissa kuin mainostoimittajana Wienissä. Hän on kirjoittanut seitsemänSimon Brenner -dekkaria, joista kaksi on palkittu Saksassa vuoden dekkarina.
Kuolleista noussut on on ensimmäinen kirja Brenner -sarjassa.
Wolf Haas DekkariNetissä.

Leon, Donna: Ylimpiä ystäviä.
Alkuteos: Freinds in High Places, 2000. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2003. (Crime Club).
ISBN 951-1-17767-2 (sid.) Ilm. 3/2003.
Brunettin perhe uhkaa menettää asuntonsa, kun virkaintoinen rakennustarkastaja tulee valittamaan puuttuvista asiakirjoista. Korruptiota vastustavat Guido ja Paola eivät yritäkään hoitaa asiaa virkateitse vaan kääntyvät aitoon venetsialaistapaan tuttavien puoleen. Pian sama rakennustarkastaja soittaa pelokkaana Brunettille, katoaa ja kuolee. Mitä arvoituksia Venetsian vuosisataiset palatsit kätkevät seiniensä sisään?
Yhdeksäs Guido Brunetti -dekkari. Leonon kirjat ovat aina tervetulleita.
Donna Leon DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Murhaaja vastoin tahtoaan.
(Kamenskaja tutkii 2).
Alkuteos: Ubijtsa ponevole, 1996. Suom. Olli Kuukasjärvi.
Otava 2003. (Crime Club).
ISBN 951-1-17309-X (sid.) Ilm. 3/2003.
Moskovan miliisin rikostutkija Anastasia Kamenskaja on luvannut auttaa velipuoltaan, mies epäilee, että hänen ystävättärellään on yhteyksiä rikollispiireihin. Samaan aikaan Moskovan metrossa murhataan nuori miliisiupseeri. Yllättäen jutuille löytyy yhteinen nimittäjä. Anastasialta vaaditaan sekä ylivertaista neuvokkuutta että loistavia näyttelijänlahjoja, ennen kuin rikollisten keskinäiset välienselvittelyt, mutkikas salkuljetusvyyhti ja vuosia jatkunut koston kierre saavat päätöksensä.
Upeata, että saadaan näin pian toinen Kamenskaja -dekkari Marininalta. Ensimmäinen Irina tietää liikaa ilmestyi keväällä 2002 ja oli erinomainen kirja.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Scottoline, Lisa: Vaaran paikka.
Alkuteos: Courting Trouble, 2002. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2003.
ISBN 951-1-18378-8 (sid.) Ilm. 1/2003. Kansikuva.
Aloitteleva juristi Anne Murphy on hyvin terävä ja hyvin seksikäs punapää - ja pulassa korviaan myöten. Hän joutuu nimittäin selvittelemään samaan aikaan sotkuisia miessuhteitaan, visaista oikeusjuttua - ja omaa murhaansa.
Kuudes suomennettu romaani Scottolinelta.
Lisa Scottoline DekkariNetissä .

Uusi painoksia Seven -sarjassa

Joensuu, Matti Yrjänä : Harjunpää ja rakkauden lait ; Harjunpää ja kiusantekijät.
Yhteisnide.
Otava 2003 (Seven).
ISBN 951-1-18909-3 (nid.) Ilm. 5/2003.

Mäki, Reijo: Pahan suudelma.
Otava 2003. (Seven).
ISBN 951-1-18664-7 (nid.) 8 e. Ilm. 5/2003.


 

Tammi


Kotimaiset

Remes, Matti: Tappotanssi.

Tammi 2003.
ISBN 951-31-2500-9 (sid.) Ilm. 2/2003.
Hanko. Keskikesä. Täydellistä hellepäivää lupaileva kuulas aamu Tulliniemen
hiekkarannalla. Seesteinen kesäkaupunki-idylli särkyy varhaisen koiranulkoiluttajan parkaisuun. Maassa on kuollut mies haudattuna olkapäitään myöten kosteaan
rantahiekkaan. Vain ruhjottu pää pilkottaa tiiviiksi poljetusta maasta.
Kun Hankoon muuttanutta tytärtään tervehtimään saapunut Ruben Waara samana aamuna nousee Pensionaatti Helenin terassille, hän astuu keskelle tapahtumaketjua,
joka hetkessä muuttaa rauhalliset lomasuunnitelmat painajaiseksi. Väkivalta ja himo,
raha ja rakkaus, petos ja kosto kietoutuvat yhteen. Kaikilla ja kaikella on
menneisyytensä, mikään ei ole sitä miltä päällepäin näyttää. Auringon ja pitsihuviloiden kaupungin pimentävät verenkarvaiset pilvet. Eikä aikaakaan, kun satamasta löytyy seuraava ruumis.
Matti Remes on Espoon Tapiolassa asuva graafikko. Hänen pilapiirroksiaan julkaistaan useissa lehdissä, Suomen lisäksi USA:ssa ja Englannissa. Remes on julkaissut seitsemän pilapiirroskirjaa. Tappotanssi on hänen esikoisromaaninsa.
Arvosteluja kirjasta:
- Ruumiin kulttuuri 1/2003, Janne Mäkelä.
- Helsingin Sanomat 27.4.03. Hannu Marttila.
Lisätieto: www.mattiremes.net/ .

Ulkomaiset

Lehane, Dennis: Täyttä sotaa.
Alkuteos A Drink Before the War, 1994. Suom. Tuula Saarikoski.
Tammi 2003.
ISBN 951-31-2640-4 (sid.) Ilm. 3/2003.
Patrick Kenzie on kova käsistään ja paha suustaan, Angela Gennaro nokkela ja
ärhäkkä. Heidän nenälleen ei hypitä, kun heillä on kuuma juttu hyppysissään.
Lisätakeena sille on heidän vanha kamunsa Bubba Rogowski, entinen sotilas, nykyinen asekauppias. Kun kaksi tunnettua senaattoria pyytää Patrickia ja Angieta hankkimaan takaisin salaiset asiakirjat, jotka värillinen siivooja on heidän käsittääkseen varastanut
toimistosta, etsivät arvelevat että juttu on helppo nakki: he etsivät siivoojan,
kertovat senaattoreille, missä hän on, ja antavat näiden hakea tarvitsemansa.
Mutta juttu onkin kaikkea muuta kuin helppo. Ennen kuin päästään ratkaisuun,
Patrick ja Angie saavat nähdä jengisotaa, korruptiota, prostituutiota, kiristystä ja murhia. Juoni pyyhältää eteenpäin äänen nopeudella ja Lehanen ovela, säkenöivä
sananvaihto on vailla vertaa.
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Muñoz Molina, Antonio: Täysikuu.
Alkuteos: Plenilunio. Suom. Tarja Härkönen.
Tammi 2003. (Keltainen kirjasto).
ISBN ISBN 951-31-2289-1 (sid.) Kansikuva.
Kokenut poliisitarkastaja siirretään eteläisempään maakuntakaupunkiin Baskimaan Bilbaosta, missä hän on erikoistunut terroristien jahtaamiseen ja joutunut varomaan jokaista askeltaan ETA:n takia - vaimo on sairaalassa luhistuttuaan painostavassa elämäntilanteessa. Uudessa asemapaikassa on juuri tapahtunut harvinaisen raaka pikkutytön murha, jota tarkastaja alkaa selvittää. Työ osoittautuu varsin hankalaksi. Minkälainen voisi olla murhaajan katse? Tätä miettii poliisitarkastaja tarkastellessaan kaupunkilaisia askareissaan.
Kaikki mitä murhaajan pään sisällä liikkuu tulee lukijalle myös tutuksi. Kirjailija menee tämän nahkoihin ja kuvaa onnettoman taustan ja surkean elämäntilanteen, mistä kaikesta murhaaja syyttää vain muita. Murhaakaan hän ei itse asiassa tehnyt omasta tahdostaan vaan Jumalan käskystä. Murhaaja toimii täydenkuun aikaan, mutta epäonnistuu toisessa yrityksessään...
Romaania voi lukea myös nyky-Espanjan kuvauksena, josta se kertoo rikostarinoiden tyylikeinoin mutta runsaalla ja hienostuneella kielellä.
Muños Molinalta on aikaisemmin suomennettu kaksi kirjaa, jotka sopivat myös hyvin dekkarilajityyppiin. Vuonna 1993 ilmestyi Talvi Lissabonissa (En invierno in Lisboa, 1987) ja vuonna 1994 Madridin mysteerit (Los misterios de Madrid, 1992). MOlemmat on kusantanut Andalusialainen Koira ja kaikki kolme kirjaa ovat Tarja Härkösen suomentamia.
Antonio Muños Molina DekkariNetissä.


 

WSOY


Kotimaiset

Nykänen, Harri: Puoli volttia kerien ja muita rikosnovelleja.

WSOY 2003.
ISBN 951-0-27863-7 (sid.) 27 e. Ilm. 4/2003.
Kirja sisältää kokoelman Harri Nykäsen rikosnovelleja. Niminovellissa Puoli volttia kerien poliisi selvittää Helsingin rautatieaseman kiskoilta kuolleena löytyneen miehen kohtaloa. Kunniallinen perääntyminen kertoo sekopäisestä ammuskelijasta. Tarinassa Mustattu maine pilkan kohteeksi joutunut pankkirosvo kirjoittaa vankilasta rikostoimittajalle ja
yrittää vakuuttaa olevansa vakavasti otettava rikollinen eikä mikään tunari. Kolumbialaista rahaa kertoo miehestä, joka kantaa miljoonia dollareita suomalaisen pankin konttoriin.
Yökeikka on kahden roiston nerokas suunnitelma ryöstää tavaratalo.
Novellien tapahtumat kietoutuvat monenlaisten rikosten ympärille. Mukana on huumeita, ryöstöjä, huijauksia, sieppauksia, kadonneiden henkilöiden etsimistä ja henkirikoksia. Alamaailmaa tarkastellaan välillä rikollisen ja välillä poliisin silmin. Harri Nykänen, nykyisin vapaa kirjailija, entinen Helsingin Sanomien rikostoimittaja tuntee hyvin niin konnien kuin poliisienkin tapoja ja kielenkäyttöä. Tarina kulkee, henkilöt ovat uskottavia, dialogi toimii, mukana on huumoria ja yllätyksiä. Kirjan novelleista osa on julkaistu eri lehdissä ja esitetty radiokuunnelmina vuosina 1987-2002.
Harri Nykänen DekkariNetissä..

Ulkomaiset

Akunin, Boris: Akilleen kuolema.
Alkuteos: Smert Ahillesa, 1998. Suom. Kari Klemelä.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-26002-9 (sid.) 26 e. Ilm. 3/2003. Kansikuva.
Erast Petrovits Fandorin on tuskin ehtinyt saapua Moskovaan ja asettua hotelliin, kun hän saa jo kuulla kenraali Sobolevin asuvan samassa paikassa. Eikä kestä kauan, kun Sobolev löydetään huoneestaan kuolleena. Sankarimme tunsi aikoinaan kenraalin hyvin: teoksessa Turkkilainen gambiitti Akilleen nimellä tunnettu kenraali ja Fandorin taistelivat samalla puolella Turkin-Venäjän sodassa. Nyt Fandorin haistaa palaneen käryä tämän vankan ja terveen miehen äkillisessä kuolemassa. Kenraali Sobolevin heikoksi
kohdaksi nimittäin tunnettiin naiset, ja Fandorinin tiedossa on jo, että kenraalin seurassa oli kuolemaa edeltäneenä iltana salaperäinen laulajatar.
Erast Fandorinin tutkimusten rinnalla kulkee myyttinen tarina Ahimasista, jonka nimi tarkoittaa "vihan veljeä" ja jonka vaiheet lähenevät askel askeleelta Fandorinin tutkimuksia. Vaikka Fandorinilla on apurinaan japanilainen Masahiro Sibata, on
vastassa myös armoton tappaja.
Aikaisemmissa teoksissa Fandorin on seikkaillut niin salaliitto,- vakooja- kuin suljetun tilan mysteerien kimpussa. Sobolevin kuoleman arvoitus saa Akuninin käsissä edustaa
palkkamurhaajadekkaria. Eikä Akunin unohda tyylitajuaan ja huumoriaan väännellessään juonta arvaamattomiin suuntiin. Akuninilta on aikaisemmin suomennettu kolme Erast Fandorin -dekkaria: Asaselin salaliitto (2001), Turkkilainen gambiitti (2002) ja Leviatanin purjehdus (2002).
Boris Akunin DekkariNetissä.

Elton, Ben: Tappavan kuuluisa.
Alkuteos: Dead Famous, 2001. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-27804-1 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2003.
Kymmenen pientä neekeripoikaa todellisuustelevisiossa. Yksi talo. Kymmenen kilpailijaa. Kolmekymmentä kameraa. Neljäkymmentä mikrofonia. Se on todellisuustelevision arkea. Mutta tämä ei ole: Yksi murha. Lisää tulossa.
Ylikomisario Coleridge ei ole verityöstä yllättynyt. Hän on 55-vuotias vanhan koulukunnan poliisi, joka viettää vapaa-aikansa Shakespearen näytelmiä esittävässä harrastajateatterissa. Hän itse olisi valmis päästämään päiviltä jokaisen näistä omahyväisistä, sivistymättömistä ja barbaarisen tyhmistä kokopäivänarsisteista, joiden
tyhjäpäisyyttä televisio syytää hänen niskaansa. Yhtä asiaa Coleridge kuitenkaan ei ymmärrä. Kuinka kukaan voi tehdä murhan suljetussa studiossa ja suorassa
lähetyksessä, kymmenien kameroiden ja miljoonien silmien edessä? Ja tehdä sen jäämättä kiinni?
Ben Eltonin Tappavan kuuluisa on pakollista luettavaa kaikille, jotka inhoavat huonoja tv-ohjelmia ja jotka rakastavat hyviä murhamysteereitä. Huumorintaju kannattaa myös ottaa mukaan kirjakauppaan. Eltonilta on aikaisemmin suomennettu romaanit Popcorn (2000) ja Vauvahorkka (2000).
Arvosteluja kirjasta: Ruumiin kulttuuri 2003/2. Asko Alanen.
Lisätietoa: Wikipedia - Ben Elton .

Patterson, James: Kuka kuolee ensin?
Alkuteos: 1st to Die, 2001. Suom. Tero Valkonen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-27805-x (sid.) 28 e. Ilm. 3/2003.
San Franciscoa terrorisoi sarjamurhaaja, jonka erityisen mielenkiinnon kohteena ovat hääparit. Uhreja on kuollut lähes kirjaimellisesti vihkikirkon portaille. Kun rikollisen
pysäyttäminen tavanomaisin keinoin osoittautuu mahdottomaksi, Lindsay, Claire, Jill ja Cindy puuttuvat asiaan. Nämä eri alojen ammattilaiset, joukossa poliisi ja
rikosreportteri, perustavat tutkimusryhmän, joka toimii virallisten tahojen selän takana varsin epäsovinnaisin menetelmin.
James Patterson, säikyttelijöiden kuningas, on uudessa romaanissaan hylännyt mustan psykologietsivänsä Alex Crossin, mutta onko hän hylännyt myös lempirikollisensa Gary
Sonejin? Sivu sivun jälkeen lukija saa sätkyjä siitä, miten pirullisen ovelasti ja samalla veitsi kurkulla naispuolinen haamujengi jahtaa nerokkaasti piiloutuvaa saalistaan - kuka
hän sitten onkaan. Kuka kuolee ensin? on ensimmäinen osa sarjassa, jonka
toinenkin romaani 2nd Chance on jo ilmestynyt maailmalla.
James Patterson DekkariNetissä..

SaPo -sarjassa ilmestyvät uutuudet

Alvtegen, Karin: Tuntematon.
Alkuteos: Saknad, 2000. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2003. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-27811-4 (sid.) 19 e. Ilm. 4/2003.
Sibylla Forsenström on ovela nainen. Yhteiskunnan laitapuoln kulkijan on keksittävä keinot päästäkseen joskus lämpimään kylpyyn, nukkumaan lakanoiden väliin ja syödäkseen kunnolla. Siihen kannattaa käyttää naisellisia avuja. Kun sen vielä pystyy
tekemään itseään myymättä, tuovat nämä hetket päivänpaistetta muuten kurjaan elämään. Lisäksi Sibyllalla on unelma. Kaikki romahtaa, kun Sibylla kerran on väärässä paikassa. Hän joutuu epäillyksi murhasta, sitten toisesta, kolmannesta, neljännestä.
Nyt on tulevaisuuskin menetetty menneisyyden lisäksi. Onnekseen hän törmää keskenkasvuiseen Patrikiin, joka uskoo Sibyllan syyttömyyteen. Yhdessä he ryhtyvät
etsimään oikeaa murhaajaa.
Karin Alvtegen DekkariNetissä .

Camilleri, Andrea: Veden muoto.
Alkuteos: La forma dell'acqua, 1994. Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2003. (SaPo -sarja ; 421).
ISBN 951-0-26193-9 (sid.) 19 e. Ilm. 4/2003.
Vigàtan kaupungin hämäräperäisiltä laitamilta löydetään kuollut mies, joka retkottaa BMW:ssään housut puolisääressä. Mies on vastikään maakuntasihteeriksi nimitetty insinööri Luparello, joka on tullut tunnetuksi kunniallisena ja suoraselkäisenä kansalaisena. Siksi hänen kuolintapansa tuntuu sitäkin kummallisemmalta. Komisario Montalbano miehineen ryhtyy tutkimaan tapausta, vaikka Luparellon lähipiiri aina piispaa myöten vaatii juttua suljettavaksi. Omapäinen Montalbano ei taivu painostuksen edessä, koska epäilee kuolemaa lavastetuksi. Mutta kuka on murhan takana? Mafia, Luparellon poliittiset vastustajat vai insinöörin rakastetuksi väitetty nainen?
Andrea Camilleri DekkariNetissä.

Gercke, Doris: Elämästä tai kuolemasta.
Alkuteos: Auf Leben und Tod, 1995. Suom. Anja Meripirtti.
WSOY 2003. (SaPo -sarja).
ISBN 951-0-27812-2 (sid.) 19 e. Ilm. 4/2003. Kansikuva.
Kun entinen rikoskomisario Bella Block tunnistaa valokuvasta rikollisen, joka on aiheuttanut hänelle hänen elämänsä karvaimman tappion, saavat lekottelu ja rauhanomainen tieteellinen tutkimus jäädä unholaan. Bella lähtee jäljittämään miestä Andalusiaan ja sotkeutuu perin pohjin tapaukseen, joka raakuudessaan näyttää ylittävän kaikki hänen näkemänsä rikokset. Pelissä ovat kirjaimellisesti elämä ja kuolema.
Hampurissa asuva Doris Gercke on koulutukseltaan juristi. Hän on saksalaisen dekkarikirjallisuuden arvostetuimpia nimiä, ja hänet on mm. valittu vuoden 1991 parhaaksi
jännityskirjailijaksi sekä Saksassa että Ruotsissa. Gerckeltä on aikaisemmin julkaistu SAPO-sarjassa teokset Kuolema istuu orrella, Kuolema kulkee puutarhassa ja Snapsia lapsille. Upeata, että Gercken Bella Block -dekkareita taas aletaan suomentaa, niitä kyllä riittää vielä pitkäksi aikaa.
Doris Gercke DekkariNetissä.

Westlake, Donald E.: Tappoaikaa.
Alkuteos: Killing Time, 1961. Suom. Kalevi Nyytäjä
WSOY 2003. (SaPo -sarja; 423).
ISBN 951-0-27813-0 19 e. Ilm. 4/2003.
Päähenkilö: Tim Smith.
Korruption siivoaminen on likaista touhua. Tim Smith on pienen Winstonin kaupungin
ainoa yksityisetsivä, ollut sitä vuosikausia. Homma sujuu, Tim tuntee kaupungin silmäätekevät ja isokenkäiset. Tarina alkaa illasta paikallisessa kuppilassa. Timin juodessa kahvia sisään astuu vieras mies, joka - kuinka ollakaan - etsii juuri häntä. Esittäessään asiaansa mies vetää esiin aseen, Tim väistää, onnistuu nappaamaan aseen, ja baarimikko soittaa poliisit. Kun poliisit vievät miestä, tämä ammutaan baarin ovelle. Seuraavina päivinä Tim yritetään tappaa neljästi. Tapahtumat johtavat karmivaan teurastukseen pikkukaupungin kaduilla. Mikä rooli tapahtumissa on kansallisella korruptiota vastustavan CCG-järjestön toiminnalla? Vauhdikas, yllättävä ja sarkastinen Dortmunder-tarinoista tuttu huumori on olennaista Westlaken varhaisessakin teoksessa.
Uusi suomennos. Kirja on ilmestynyt aikaisemmin nimellä
Nyt on aika kuolla vuonna 1970. Hienoa, että Westlakea suomennetaan edelleenkin.
Book Studion Jännityksen mestarit -sarjassa ilmestyy uusi Parker -suomennos
nimellä Comeback.
Donald E. Westlake DekkariNetissä..

Uusia painoksia

Nykänen, Harri: Raid ja mustempi lammas, Raid ja pelkääjät.
Yhteisnide.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-951-027855-6 (sid.) 18 e. Ilm. 1/2003.
Harri nykänen DekkariNetissä..


 

Muut

 

Surkka, Timo: Pakokaasua, G-mies Jerry Cotton.
G-mies Jerry Cotton 1, 2003.
M-M kustannus 200(3).
(nid.). 6,00 e.