Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2002
Syksy 2002
- Vuosi 2002 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet


Blue Moon


Lovesey, Peter: Viimeinen oikea rikosetsivä.
Alkuteos: The Last Detective, 1991. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2002
ISBN 952-5410-05-6 (nid.) Ilmestyy 3/2002.
Kuka on se nuori nainen, jonka ruumis kellui järvessä? Ja kun henkilöllisyys selviää, ei tiedetä miksi hänet tapettiin tai edes missä, saati kuka. Ennen jutun loppua Diamond joutuu tekemään rajuja ratkaisuja..
Diamond-kirjojen näyttämönä on viehättävä Bathin kaupunki. Lukija tutustuu perusteellisesti Pulteneyn tokeeseen Avon-joessa sekä kaupungille nimen antaneeseen roomalaiseen kylpylään. Kaupungissa vastentahtoisesti jonkin aikaa asuneen kirjailija Jane Austenin ennestään tuntemattomalla kirjeellä on tärkeä roolinsa jutussa..
Viimeinen oikea rikosetsivä avaa sarjan, jonka päähenkilö on ruumiiltaan muhkea ja tavoiltaan itsenäinen komisario Peter Diamond, viimeinen klassinen rikostutkija. Hän arvostaa vanhanaikaista rehellistä poliisin jalkatyötä ja suhtautuu epäluuloisesti sellaisiin uuden ajan kotkotuksiin kuin tietokoneisiin ja valkotakkisten miesten DNA-analyyseihin. Hänen toimintatapansa rasittavat äärimmilleen jo ennestäänkin kitkaisia suhteita esimiehiin.
Englantilainen Peter Lovesey on suomalaisille lukijoille tuttu takavuosien Sapo-sarjan historiallisista dekkareistaan. Viimeinen oikea rikosetsivä on Loveseyn ensimmäinen nykyaikaan sijoittuva dekkari ja se tuotti hänelle Yhdysvalloissa arvostetun Anthony-palkinnon. Britannian rikoskirjailijoiden yhdistys CWA on korottanut Loveseyn rikoskirjailijoiden aateliin myöntämällä hänelle kokonaistuotannon perusteella Cartierin kultaisen tikarin..
Blue Moonilta Peter Loveseyn nykyaikaan sijoittuvan Peter Diamond -sarjan aloitus.
Olipa todella upean kirja tämäkin. Kerrassaan nautittava dekkari ja varmaan on lisää
tulossa suomeksi. Diamond sarjaa on ilmestynyt ainakin viisi kirjaa nyt ilmestyneen
Viimeisen oikean rikosetsivän lisäksi. Uusin Diamond Dust keväällä 2002,
Peter Lovesey DekkariNetissä.Rankin, Ian: Kuurupiilo.
Alkuteos: Hide and Seek, 1990. Suom. Heikki Salojärvi.
Blue Moon 2002.
ISBN 952-5410-04-8. Ilmestyy helmikuussa 2002.
Komisarioksi ylennetty John Rebus tutkii vallatusta asunnosta kuolleena löytyneen narkkarin tapausta. Kuolinsyy näyttää tavanomaiselta yliannostukselta, mutta tapaus osoittautuukin paljon monimutkaisemmaksi. Löytöpaikalla on viitteitä saatananpalvonnasta, mutta onko sekään lopulta tärkeää? Miksi nuori mies piti vaientaa??
Raaputtaessaan kehittyvän ja vaurastuvan Edinburghin siloista pintaa Rebus kohtaa välinpitämättömyyttä, ahneutta, petollisuutta ja koko rakenteen mädännäisyyttä. Juttu selviää ... mutta toteutuuko oikeus?
Kuurupiilo on toinen teos sarjassa, jonka avasi viime syksyn suomennos Ristinolla.
Rankinin Edinburgh, komisario Rebusin muuttuva työyhteisö ja sekalainen tuttavapiiri muodostavat kirja kirjalta yhä kiehtovamman kokonaisuuden, johon lukija imeytyy mukaan.
Ian Rankin DekkariNetissä.

Robinson, Peter: Kuiva kuuma kesä.
Alkuteos: In a Dry Season, 1999. Suom. Tiina Ohinmaa.
Blue Moon. 2002.
ISBN 952-5410-06-4. Ilmestyy toukokuussa 2002.
Sateettomana kuumana kesänä tekojärvi kuivuu ja altaan alle sodan jälkeen jäänyt pikkukylä tulee näkyviin. Raunioilla liikkuva poika löytää kätketyn luurangon. Vanhakin henkirikos pysyy henkirikoksena, ja ylikomisario Alan Banksille sysätään mahdoton, ja esimiesten mahdottomaksi tarkoittamakin tehtävä tunnistaa uhri ja selvittää juttu. Kylä on lakannut olemasta neljä vuosikymmentä sitten ja sen entiset asukkaat ovat kuolleet tai muuttaneet kuka minnekin. Banks ja hänen apulaisensa, nuori ylikonstaapeli Annie Cabbot, eivät anna periksi ja vähä vähältä ajan kerrostumat väistyvät menneisyyden tapahtumien ja niiden syiden päältä. Kylä herää eloon ihmisten muistoissa ja asioille alkaa löytyä selityksiä, joista johtaa polku nykyaikaan..
Peter Robinson on Kanadaan asettunut britti, joka sijoittaa poliisiromaaninsa Britanniaan. Kuiva kuuma kesä on hänen läpimurtoteoksensa, joka sai Yhdysvalloissa Anthony-palkinnon ja Ranskassa maan johtavan rikoskirjallisuuspalkinnon. Viimeksi Ruotsin dekkariakatemia valitsi sen vuoden 2001 parhaaksi käännösdekkariksi.
Hienoa, että saadaan uusia kirjoittajia suomeksi..
Peter Robinson DekkariNetissä.
Book Studio


Kotimaiset

Bagge, Tapani: Puhaltaja.
Book Studio 2002.
ISBN 951-20-6039-6 (sid.) 2/2002.
Juhannusaaton aatto. Hämeenlinnassa alkaa tapahtua, kun puhaltajaässä Jarkka Nurminen pääsee kiven sisästä ja lähtee etsimään totuutta kuuden menetetyn vuoden takaa. Miksi hän joutui istumaan murhasta, jota ei ollut tehnyt? Aseet puhuvat, renkaat ulvovat, päät putoavat. Sade uhkaa hukuttaa koko kaupungin. Miten käy? Jääkö kukaan henkiin? Hulvatonta menoa Lansdalen ja Leonardin hengessä.
Baggelta on ilmestynyt edellinen dekkari Pelastajat vuonna 1998. Kirja pohjautuu Baggen
käsikirjoittamaan tv-sarjaan. Kirjailijan mukaan Pelastajat ei ole varsinainen dekkari,
vaan romaani, jossa on ripaus dekkarijuonta mausteena, joten Puhaltaja on Bagge
ensimmäinen aikuisille kirjoittama rikosromaani. Baggen on kylläkin julkaissut aiemmin
nuorten rikosromaaneja.
Tapani Bagge DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Behm, Marc: Vaanijan silmässä.
Alkuteos: Eye of the beholder, 1999. Suom. Tero Kuittinen.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6058-2 (nid.) 59,-. Ilm. 1/2002.
Yksityisetsivä Eye saa tehtävän joka on muuttava koko hänen elämänsä: rikas pariskunta haluaa saada selville heidän poikaansa piirittävän tytön taustan. Kun Eye ensimmäisen kerran varjostuskeikallaan näkee tytön, hän on mennyttä miestä. Tyttö on huijari, asia on päivänselvä, mutta jotenkin hän tuo mieleen Eyen aiemmasta avioliitosta syntyneen oman tyttärensä. Tyttö, Joanna, solmii pika-avioliiton pojan kanssa, salaa tietenkin, ja sitten tuore aviomies kuolee. Tämä on alkusoitto mitä merkillisemmälle ketjulle: Joanna vaihtaa nimeään ja identiteettiään tuon tuosta, etsii sopivan uhrin, avioituu ja sitten tappaa ylkänsä. Ja Eye, jonka alun perin piti saada hänet kiikkiin, peittelee ja suojelee häntä kaikin käytettävissä olevin keinoin... Miten leikki päättyy - aika kuluu, panokset kovenevat, ja koko ajan on pelko paljastumisesta. Mukava, että saadaan uusia kirjoittajia suomeksi.
Tässä jotain tietoa kirjailijasta ensi hättään: http://www.twbooks.co.uk/authors/marcbehm.html

Block, Lawrence: Kaikkihan kuolevat.
Alkuteos: Everybody dies, 2000. Suom. Matti Rosvall.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit).
ISBN 951-20-6118-X (nid.) 9,92 e. Ilm. 4/2002.
Vaikka ex-poliisi ja nykyinen yksityisetsivä Matt Scudder pysytteleekin visusti erossa viinaksista, hän silti viettää mieluusti aikaansa entisten ryyppykavereittensa kanssa. Yksi heistä on amerikanirlantilainen Mick Ballou, jonka liiketoimet liikkuvat vaihtelevasti lain kummallakin puolella. Nyt Mickillä on huolia. Kaksi hänen uskollista apuriaan löydetään rumattuna ei-niin-laillisesta viskivarastosta, ja Mick epäilee että tämä alkusoitto on pelkkä varoitus - joku aikoo tuhota hänen luomansa imperiumin. Niinpä hän palkkaa vastahakoisen Mattin tutkimaan juttua. Matt pääsee hädintuskin alkuun kun hänet jo yritetään tappaa, ja kun hänen ystävänsä päästetään hengiltä, hän tietää, että piru on irti ja myös hänen kintereillään...
Lawrence Block DekkariNetissä.

Crumley, James: Kallojen maa.
Alkuteos: The final country, 2001. Suom. Risto Raitio.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6044-2 (nid.). 59,-. Ilm. 6/2002. .
Milo Milodragovitch on palannut Teksasiin, baarinpitäjäksi. Sivutoimenaan hän harjoittaa yksityisetsivän tointa, ja kun hänen unelmie sa nainen tarjoaa keikkaa, hän ei voi kieltäytyä. Kyseessä on naisen raiskattu ja sitten murhattu sisar, jonka surmaajaa ei ole saatu kiinni. Milo ryhtyy toimeen, huomaa sekaantuneensa asioihin joihin kenenkään ei pitäisi sekaantua. Hän pyytää avuksi vanhan luotettavan kumppanin C.W. Sughruen ja siitä seuraa pitkä ja verinen tie, jonka ääripäät ovat Meksiko ja Montana.
Crumleyltä on suomennettu aikaisemmin kolme dekkaria: Viimeine kunnon suudelma (1990), Äitiä ikävä (1994) ja Lieron tie (1997).

Highsmith, Patricia: Yön pimeydessä : jälkeenjääneet novellit 1938-1947.
Alkuteos: The Collected Posthumous Short stories Vol 1.
Suom. Jorma-Veikko. Sappinen.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6110-4 (nid.). 59,-. Ilm. tammikuussa 2002.
Kokoelma sisältää Patricia Highsmithin kirjallisesta jäämistöstä löytyneitä novelleja, joista useimpia ei ole ennen julkaistu kirjan muodossa, joitakin ei koskaan aikaisemmin.
Novelleissaan Highsmith luo muutamalla siveltimenvedolla vaaran, uhkan, pelon ja nimettömän kauhun tunnelmia, jotka ovat hänen lukijoilleen niin tuttuja ja joiden maalaamiseen hän romaaneissaan käyttää koko kangasta. Kirjan kaikki novellit on kirjoitettu ennen Highsmithin ensimmäisen romaanin ilmestymistä. Jo näissä kirjailijan varhaisissa töissä ihmisten ahneus, kataluus ja alhaiset pyrkimykset paljastetaan eleettömästi, alleviivaamatta, psykologisen kerronnan mestarin ottein.
Highsmithin kirjat ovat omaa luokkaansa, siis suositeltavia lämpimästi.
Patricia Highsmith DekkariNetissä.

Lovesey, Phil: Muistin pimeämpi puoli.
Alkuteos: Ploughing the Potter's Field, 1999. Suom. Matti Rosvall.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6041-8 (nid.). 59,-. Ilmestyy 1/2002. Kansikuva.
Iltapäivälehdet kutsuivat Frank Rattigania "Idän Pedoksi"; psykiatrit sosiopaatiksi. Yksi mies kutsui häntä kuitenkin ainoaksi mahdolliseksi tieksi vapauteen. Rattigan oli passitettu mielisairaalaan julman tapahtumaketjun jälkeen: hän oli murtautunut nuoren lentoemännän asuntoon, kiduttanut tätä usean päivän ajan, lopulta surmannut ja sen jälkeen paloitellut ruumiin. Adrian Rawlings, nuori rikospsykologi joka valmistelee väitöskirjaansa, tekee sarjan haastatteluja tämän mielipuoleksi leimatun miehen kanssa ja joutuu miltei paniikkiin... miksi hän yhtäkkiä tuntee jonkinlaista outoa sympatiaa tätä tunteetonta kiduttajaa kohtaan? Onko taustalla jotain hänessä itsessään, jotain jonka hän tietoisessa tajunnassaan haluaa unohtaa... asuuko hänessäkin tappaja?
Loveseyltä on vuonna 2000 ilmestynyt ensimmäinen suomennettu dekkari Verinen perintö.
Phil Lovesey DekkariNetissä.


O'Mara, Marc: Eroottisia jännityskertomuksia.
Alkuteos: Mysterious Erotic Tales. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2002. (Jännityksen mestarit ).
ISBN 951-20-6042-6 (nid.) 59,-. Ilm. 1/2002.
Rakkaus, rikos ja rangaistus... Kokoelma eroottisia jännitysnovelleja.
Kirjoittajina mm.: Ruth Rendell, Patricia Highsmith, Robert Bloch, Bram Stoker,
Edgar Allan Poe ym.

Uusia painoksia

Salama -sarjassa

Chase, James Hadley: Ei kukkia neiti Blandishille.
Alkuteos: No flower for Ms Blandish, 1939. Suom. Olli Nuorto.
Book Studio (Gummerus) 2002. Salama -sarja..
ISBN 951-20-6103-1 (nid.) 59,-. Ilm. maaliskuu 2002.
Uusi painos. 1. p. ilmestynyt 1962. Slim oli pitänyt tyttöä leikkikalunaan. Siitä kauniista tytöstä, jonka hän oli kidnapannut neljä kuukautta aiemmin, ei ollut juuri mitään jäljellä. James Hadley Chasen esikoisromaani on järkyttävä tehokas kuvaus psykopaatista ja hänen uhrikseen joutuneesta viattomasta nuoresta naisesta. Samalla se on James Hadley Chasen esikoisromaani, teos joka aloitti hänen vuosikymmeniä kestäneen menestyksekkään kirjailijanuran.

Patrick, Quentin: Rakas vaimoni Maureen .
Alkuteos: The green-eyed monster, 1960. Suom. Mauri Sariola.
Book Studio (Gummerus) 2002. Salama -sarja.
ISBN 951-20-6111-2 (nid.) 59,-. Ilm. 3/2002.
Uusi painos. 1. p. ilm. 1.p. 1961.
Dekkariklassikko vuodelta 1961. Poliisin mielestä Andrew Jordan oli mitä todennäköisimmin murhannut vaimonsa. HÄn tosin väitti löytäneensä kotinsa sekasorron ja kaaoksen vallassa - ja vaimonsa ammuttuna, mutta silti.. Lopulta Jordan joutuu myöntämään että hänellä olisi ollut motiivi surmata vaimonsa, mutta aivan toinen kuin poliisi oletti. Poliisin kietoessa verkkoa yhä tiukemmin Andrewin ympärille tämä suorittaa omalla tahollaan kuumeisia tutkimuksia, jotka paljastavat mitä uskomattomampia asioita hänen vaimonsa ja tämän sukulaispiirin elämästä. Quentin Patrick on nimimerkki joka koostuu useista eri kirjoittajista. Pääosin teokset on kirjoittanut serkuspari Hugh Wheeler ja Richard Webb.

Queen, Ellery: Vastapeluri.
Alkuteos: The Player on The Other Side, 1963. Suom. Antero Tiusanen.
Book Studio (Gummerus) 2002. Salama -sarja.
ISBN 951-20-6104-X (nid.) 59,-. Ilm. 3/2002.
1. p. ilmestynyt v. 1966.
Neljä vanhaa linnaa sijaitsevat symmetrisesti puiston varrella, ja niissä asuu neljä serkusta. Kukin heistä saa vuorollaan postikortin, jossa on vain yksi kirjain - kuoleman merkki. Kammottava järjestelmällisyys saa tutkijat ensin ymmälleen, ja sitten ratkaisua ruvetaan etsimään testamenttien kautta. Totuus on kuitenkin niin mieletön, ettei kukaan osaa edes kuvitella.

Yliruusi, Tauno: Rikosetsivien vapaapäivä.
Book Studio (Gummerus) 2002. Salama -sarja
ISBN 951-20-6098-1 (nid.) 59,-. Ilm. 3/2002.
Uusi painos. 1. p. ilm. 1963.
Rikospoliisin komisario Manki saa oivan idean. HÄn kokoaa kahdeksan osastonsa etsivää ylimääräisiin kertausharjoituksiin sunnuntaina. Piakka on Jaakonlinnan autio huvila ja siellä on tarkoitus verestää vanhoja oppeja ja kehitellä uusia menettelytapoja... kunnes alkaa tapahtua kummia. Yksi toisensa jälkeen etsivät heittävät henkensä tai katoavat salaperäisesti kunnes jäljellä ovat vain Manki itse ja yksi etsivä.
Suomalaisen dekkarikirjallisuuden klassikko.

Nice Price - Hyvä hinta -pokkarit

Lutz, John: Nuori naimaton nainen.
Alkuteos: SWF Seek Same. Suom. Pertti Koskela.
Book Studio 2002.
ISBN 951-20-6113-9 (nid.) 29,50 mk. Ilm. 2/2002.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi 1992 Book Studion kustantamana.
Tämä kirja on saanut Edgar -palkinnon ja filmattu, pääosissaan Bridget Fonda ja
Jennifer Jason Leigh.Enostone


Särkkä, Matti: Ei paluuta.
Enostone 2002.
ISBN 951-9036-26-1 (nid.) 20 e.
Matti Särkän toinen romaani Ei paluuta on rikosromaani rahanhimon ja ahneuden
aikaansaamasta ihmismielen rappiosta. Kirjan päähenkilö, mies nimeltä Valkonen, on rikollinen joka yrittää tehdä paluuta rehelliselle tielle. Valkosella on ulkomailla suuri summa
salakuljetettua rahaa, jota hän kotiuttaa Suomen rahamarkkinoille perustamiensa liikeyritysten kautta. Valkonen aloittaa elämänsä alusta, tosin likaisen rahan turvin, mutta tarpeellisten rahanpesujen jälkeen hän haluaa elää rehellisenä liikemiehenä. Uuden elämän aloittaminen kohtaa kuitenkin pian esteitä. Valkosen menneisyydestä ilmaantuu mies, joka haluaa päästä osingoille, eikä tämä mies ole ainoa jonka mielessä kuultaa kuva
Valkosen avulla rikastumisesta. Tästä alkaa kertomuksessa tiukka jännitysvaihde, kun
rahanhimo alkaa sanella henkilöiden toimintaa. Ei paluuta on yllätyksiä täynnä oleva matka ahneuden maailmaan, rikosromaani joka ei kumarra sovinnaisia ratkaisuja. Matti Särkkä kirjoittaa elävästi laitapuolen henkilöistä, joilla on epämääräinen tausta.
Matti Särkkä on Turussa asuva kirjailija, joka on tähän mennessä julkaissut neljä runokokoelmaa, romaanin ja matkakirjan.

Syksyllä 2001 ilmestyi Särkältä ensimmäinen rikosromaani Ota tai jätä.


 


 

Gummerus

 

Kotimaiset

Rönkä, Matti: Tappajan näköinen mies.

Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6093-0 (sid.) 25,90 e. Ilm. 2/2002.
Viktor Kärppä on paluumuuttaja Sortavalasta. Hän järjestelee asioita rahasta ja koettaa välttää suuria laittomuuksia. Kärppä ei ole syrjäytynyt, mutta hän elää kahden isänmaan ulkopuolella. Neuvostoliittoa ei enää ole, ja täysin suomalaiseksi häntä ei hyväksytä.
Mutta hätäkö tässä, näin matalassa kaivossa, Kärppä muistaa äidin oppeja. Asiathan ovat hyvällä mallilla: töitä riittää, tyttöystävä tuntuu ymmärtävän yllättävän paljon asioita, ja uusi jäljityskeikka vaikuttaa rahakkaalta. Kadonneen naisen etsintä kuitenkin sekoittaa Kärpän huolellisesti järjestetyn elämän. Äkkiä mikään ei ole niin kuin ennen. Ja muutkin naiset tuottavat vain lisää huolta ja epäilyä.
Matti Rönkä DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Dibdin, Michael: Così Fan Tutti - niin tekevät kaikki.
Alkuteos: Così Fan Tutti. Suom. Seppo Loponen.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6049-3 (sid.) 28,26 e. Ilm. 1/2002.
Aurelio Zen on Napolissa ja nauttii häpeämättömästi elämästään. Napolin kahvilat, hyvä ruoka ja vuokraemännän tyttärien rakkausseikkailut kiinnostavat Zeniä huomattavasti enemmän kuin hänen näennäisvirkansa poliisilaitoksella. Napolin kaupungilla on meneillään kasvojenkohotusoperaatio, ja näyttää siltä, että joku ottaa tehtävän turhankin kirjaimellisesti. Kaduilta katoaa korruptoituneita poliitikkoja, hämäriä liikemiehiä ja merkittäviä mafiosoja hälyttävä vauhtia. Zen joutuu ottamaan itseään niskata kiinni ja keskittymään vaihteeksi töihinsä. Pian hän huomaa sotkeutuneensa soppaan joka saralla: mammat, mafiosot ja lemmen leikit eivät muutu miksikään, oli Italia uusi tai vanha.
Viides kirjasuomeksi Dibdinin Aurelio Zen -sarjaa.
Michael Dibdin DekkariNetissä .


Massey, Sujata: Rei Shimura ja ikebana-mestari.
Alkuteos: The Flower master, 1999. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2002. (nid.). 124,-. Ilmestyy helmikuu 2002.
Amerikanjapanilainen Rei Shimura ei oikein tunnu löytävän paikkaansa Tokiossa. Poikaystävä Hugh Glendinnig on kokonaan kadonnut tutkasta. SAma kohtalo uhkaa Rein antiikkiliikettä, joka aivoin kituuttaa päivästä toiseen. Tätinsä kehotuksesta Rei rupeaa opiskelemaan ikebanaa, japanilaisen kukka-asettelun jaloa taitoa. Ennen kuin ensimmäinen tunti on lopussa, opettaja on murhattu. Rein oma henki on veitsen terällä, tädistä puhumattakaan. Luurangot kolisevat kaapissa, mutta Rei, suvun mustalammas, ei pelkää raottaa perhesalaisuuksien ovea.
Mukava, että saadaan uusi Rei Shimura -tarina. Edelliset kaksi suomeksi
ilmestynyttä dekkaria ovat todella upeita.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Reah, Danuta: Pelkkää pimeyttä.
Alkuteos: Only darkness, 1999. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-5896-0 (sid.) 25,90 e. Ilm. 1/2002.
Debbie Sykes kulkee päivittäin junalla töihin. Torstaisin hänellä on laulutunteja, ja ilta on myöhäinen kun hän saapuu asemalle odottamaan junaa. JOka torstai on vastapäisellä laiturilla samaan aikaan sama nainen - kunnes eräänä iltana hän ei olekaan siellä.
Näkikö Debbie murhaajan rautatiesillan katveessa? Epäilys kalvaa Debbien mieltä ja vahvistuu kun hänelle alkaa tapahtua selittämättömiä asioita. Joku varjostaa häntä, joku kulkee hänen kannoillaan - ja odottaa oikeaa hetkeä.
Ensimmäinen suomennos englantilaiselta Danuta Reahilta.
Danuta Reah DekkariNetissä.

Roberts, Nora: Huumaavan tuoksun puutarha.
Alkuteos: The Villa. Suom. Anna Salo.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-6035-3 (sid.) 27,58 e. Ilm. 3/20002.
Nora Robortsin ystäville uusi suomennos kirjailijan runsaasta tuotannosta. Tässä kirjassa Roberts vie lukijansa aurinkoiseen Kaliforniaan keskelle Yhdysvaltain kauneinta viininviljelyseutua.

Vargas, Fred: Pystyyn, kuolleet!
Alkuteos: Debout les morts. Suom. Marja Luoma.
Gummerus 2002.
ISBN 951-20-5994-0 (sid.) 27,58 e. Ilm. 2/2002.
Tätä on olla kusessa, ajattelee työtön historiantutkija Marc potkiskellessaan pikkukiviä pariisilaiskorttelin kaduilla. Ei duunia, ei rahaa, ei naista. Vaihtoehtoja ei ole monia. HÄdässä ystävä tunnetaan. Marc ottaa yhteyttä tutkijatovereihinsa ja perustaa komuunin Pariisin laitamilla sijaitsevaan vanhaan talonrähjään. Huonejako on helppo: esihistoria (Mathias), keskiaika (Marc) ja ensimmäinen maailmansota (Lucien) majoittuvat kukin omaan kerrokseensa. Ruokarahat tienataan yhteisvoimin, hanttihommilla.
Naapuritalon oopperalaulajatar Sophia Simenonidiksen pihalle on yhdessä yössä kasvanut pyökki. Sophia on seuraillut aikansa naapuritaloon ilmestyneiden miesten touhuja. Nyt hän rohkaisee mielensä ja kääntyy heidän puoleensa. Voisivatko historioitsijat selvittää pyökin arvoituksen? Tapaus mutkistuu päivä päivältä, ja rauhallinen pariisilaiskortteli tuntuu muuttuvan vaaran vyöhykkeeksi. Historiantutkijain mielikuvitus ja taito kaivaa arkistoja tarvitaan, jotta neljän ihmisen raaka murhaaja löytyy.
Fred VArgas DekkariNetissä.


 Uusia painoksia Dekkaristo -sarjassa


Jokinen, Seppo : Koskinen ja kreikkalainen kolmio.
Karisto 2002. 2. p. (Dekkaristo).
ISBN 951-23-4287-7 (nid.) 59,-. Ilm. 5/2002.

Sjöwall, Maj-Wahlöö, Per: Suljettu huone.
Alkuteos: Det slutna rummet. Suom. Kari Jalonen.
Karisto 2002. 3. p. (Dekkaristo).
ISBN 951-23-4285-5 (nid.) 59,-. Ilm. 5/2002. 

Kustannus-Mäkelä


Vuoristo, Aira: Kuovi huutaa kuolemaa.

Kustannus-Mäkelä 2002.
ISBN 951-882-192-5 (sid.)
Pentti Alatalo ajaa kesämökille päästäkseen kokeilemaan uutta pistooliaan. Elämä hymyilee: komea ja pidetty lääkäri on päässyt syrjähypyn jälkeen sopuun vaimonsa kanssa, ja työ lääkärikeskuksessa on mieluisaa. Mutta miksi mökkirannassa kajahtaa surmanlaukaus? Poliisin on vaikea saada selville murhan motiivia. Onneksi rikosylikonstaapeli Pietari Päre saa tervetullutta apua työtoveriltaan Sepolta ja psykologivaimoltaan Sonjalta. Pienessä kaupungissa tunnetaan ja tiedetään kanssaihmisten tekemiset.
Anira Vuoriston toinen jännitysromaani kertoo asiantuntevasti työstä ja ihmissuhteista lääkärikeskuksessa.
Aira Vuoristo DekkariNetissä .


 

LIKE


Edwardson, Åke: Se päättyä ei saa.

Alkuteos: Låt det aldrig ta slut, 2000. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2002. (Rikos kannattaa ).
ISBN 951-578-919-2 (sid.) 27 e.
On harvinaisen lämmin kesä. Puistikosta löytyy murhattu nuori nainen. Herää kysymys, onko murhalla yhteys viiden vuoden takaiseen selvittämättömään nuoren naisen murhaan. Rikoskomisario Erik Winter yrittää selvittää rikosta edeten hitain ja varmoin askelin.
Tapaus näyttää mahdottomalta, mutta yhdestä asiasta Winter on varma: ennemmin tai myöhemmin rikollinen palaa rikospaikalle. Silloin on vain oltava paikalla.
Tämä on suositun Winter-sarjan neljäs romaani. Aikaisemmat suomennokset ovat nimeltään Enkelitanssi (1999), Etäisiä huutoja (2000) sekä Varjoa ja aurinkoa (2001).
SVT Europalla on pyörinyt9.11.2001 alkaen loistavat arvostelut saanut TV-sovitus sarjan
kolmesta ensimmäisestä romaanista. Jo ensi-ilta oli menestys: setavoitti 1.755.000 katsojaa. Sarja nähdään TV 1:llä syksyllä 2002.
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Palahniuk, Chuck: Eloonjäänyt.
Alkuteos: Survivor, 1999. Suom. Liisa Laaksonen.
Like 2002.
ISBN 951-578-922-2 (sid.). 26 e.
"Testaan, testaan. Yksi, kaksi, kolme. Testaan, testaan. Yksi, kaksi, kolme. " Tender Branson sanelee oudon ja jännittävän tarinansa lennolla numero 2039. Hän on yksinään suihkukoneen ohjaamossa, ainoana eloonjääneenä. Lentokoneen ohjaamossa Branson kertoo kaiken tallentavalle mustalle laatikolle miten hän on päätynyt tähän tilanteeseen. Lukija syöksyy Bransonin ja lentokoneen mukana kohti tarinan loppua... tai sen alkua.
Tämän kirjan sivunumerot kulkevat takaperin, tarina alkaa sivulta 286, luvusta 47, ja loppuu - tietysti ensimmäisen luvun sivulle yksi!
Eloonjäänyt-teoksessa, kuten kaikissa Chuck Palahniukin kirjoissa, tapahtumat etenevät nopeasti, ja juoni on täynnä yllättäviä, henkeäsalpaavan jännittäviä ja outoja käänteitä. Lukija ei todellakaan ensi sivujen perusteella tiedä miten loppuratkaisussa tapahtuu. Koko mestarillinen rakennelma kudotaan valmiiksi vasta viimeisillä sivuilla.
Aikaisemmin Chuck Palahniuk on kirjoittanut mm. Fight club -menestysromaanin, josta tehty elokuva niitti mainetta ympäri maailmaa. Palahniuk asuu Oregonissa, Yhdysvalloissa. Tämä on ensimmäinen suomennettu Palahniukin kirja.
Lisätietoa kirjailijasta: The Official Site of Chuck Palahniuk..


Wessel, John: Paratiisin rauniot.
Alkuteos: Kiss It Goodbye, 2002. Suom. Juha Ahokas.
Like 2002. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-578-927-3 (sid.) 25 e.   Kansikuva .
Yksityisetsivä, antisankari Harding selvittää murhaa, johon hänetkin on yritetty sotkea.Kuviota sekoittaa vielä aktiivinen ja sporttinen tyttöystävä, joka pitää kuntosalia ja järjestää naisille itsepuolustuskursseja. Kaikki tuntuvat tuntevan hänet ja hän tuntee
kaikki - ja murhattu nainen oli hänen ystävänsä. Kiihkeään tarinaan tuo pikantin lisänsä alkoholistiystävä, joka jättää saapumatta omiin häihinsä. Huolimatta tästä käänteestä Wesselin jännitystarinassa on mukana myös romantiikkaa, joka saa sydämen pamppailemaan yhtä paljon kuin tappajan takaa-ajo. Like on julkaissut aikaisemmin Wesselin Pimeän rajalle (1997) ja Pikku ballerina (1999) -teokset.
Hienoa, että saadaan taas lisää Wesseliä.
John Wessel DekkariNetissä.
Loki-Kirjat

Banks, Ian: Syyllisyys.
Alkuteos: Complicity, 1993.. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2002.
ISBN 952-9646-15-1 (sid.). 27 euroa.
Väkivaltaa, sadismia, kauhua, pornografiaa - kaunokirjallisesti korkeatasoisessa paketissa. Cameron Colley, viinaan, huumeisiin, tupakkaan ja tietokonepeleihin koukussa oleva journalisti, joutuu poliisin pääepäillyksi: poliisi on löytänyt hänen kirjoittamansa kiihkeän vasemmistolaissävyisen artikkelin, jonka ydin on yhteiskunnan isokenkäisten tappolista - ja juuri näitä kihoja kohtaa toinen toistaan raaempi onnettomuus. Eikä Cameronilla ole alibia, sillä murhien ja muiden väkivallan tekojen aikaan hän on ollut salaperäisen, asekaupoista vihiä antaneen puhelinsoittajan neuvomassa paikassa.
Tarinan karmivuuteen tuovat lisäväriä lyhyet katkelmat, joissa lukijaa puhutellaan niin, että hänestä tulee teoksen henkilö: murhaaja. Veritekoihin osasyylliseksi joutuminen herättää lukijassa poikkeuksellisen voimakkaita tunteita ja halua osoittaa, että kertoja on väärässä - siitä huolimatta että murhaaja on oikealla asialla, pelastamassa maailmaa tappamalla väärintekijät.
Banksilta on suomennettu aikaisemmin romaanit: Ampiaistehdas (1986) ja Loki-Kirjojen kustantamana kirjat Muista Flebasta (1992), Pelaaja (1994), Aseiden käyttö (1997), Kävelyä lasilla (1998) ja Crow Roadin käsikirjoitus (1998).

Vázquez Montalbán, Manuel: Aleksandrian ruusu.
Alkuteos: La rosa de Alejandría, 1984. Suom. Jyrki Lappi-Seppälä
Loki-Kirjat 2002.
ISBN 952-9646-11-9 (sid.) 27 euroa.
Kulinaristi-yksityisetsivä Pepe Carvalho saa tehtäväkseen selvittää kauniin naisen raakaa paloittelumurhaa. Varsinaisena toimeksiantona hän ei tätä kuitenkaan voi pitää: Carvalhon asiakas on hänen naisystävänsä Charo sukulaisineen ja omituisine perhetuttavineen, sillä murhan uhri on Charon serkku Encarnación. Yksityisetsivän tarinan rinnalla kulkee toinen, Encarnaciónia kipeästi muistelevan merimies Ginés Larioksen tarina.
Vázquez Montalbánin teokset eroavat perinteisestä, Agatha Christie -tyyppisestä salapoliisiromaanista mm. siinä, että henkilö-, miljöö- ja tunnelmankuvaus on yhtä tärkeässä roolissa kuin varsinaisen mysteerin ratkaiseminen. Ja kulinaristi kun on,
nostaa Pepe Carvalho lukijan ruokahalun myös kirjaimellisesti.
Manuel Vázquez Montalbán DekkariNetissä .


 

Myllylahti


Karppi, Marcus: Enkelit eivät lue lööppejä.

Myllylahti 2002.
ISBN 952-5269-45-0 (sid.). Ilm. 3/2002. 24,80 e.
Omantuntonsa kanssa painiskeleva vanha mies käy ripittäytymässä. Hän kertoo surmanneensa kolme nuorta vuosia sitten. Pari vuotta myöhemmin pedofiili Gunnar Laitinen teloitetaan, ja poliisi löytää hänen korvalehdestään metallikiekon, johon on kaiverrettu kreikkalainen alfa-kirjain ja filosofi John Rawlsin nimi.
Kurt Kopra, entinen Supon työntekijä ja nykyinen taksinkuljettaja, saa haltuunsa pedofiili Laitisen kannettavan tietokoneen ja sotkeutuu tapahtumiin.
Dekkari on nopeakäänteinen, jännittävä ja paikoin raakakin tarina, mutta samalla elämänmakuinen, ehkä sarkastinenkin katsaus ihmisten pinnan alla velloviin painajaisiin ja unelmiin arkisen aherruksen keskellä.
Marcus Karpin esikoisdekkari on Kopra-sarjan avausteos.
Marcus Karppi on salanimi. Sen takaa löytyy pääkaupunkiseudulla majaileva, teologiaa ja valtiotieteitä opiskellut henkilö, jolle on kertynyt työkokemusta Suomen Postista, Kansanterveyslaitokselta ja HTV:stä. Marcus Karpin tavoitteena on tulevaisuudessa jatkaa Kurt Kopran seikkailuja uusissa ympyröissä.
Marcus Karppi DekkariNetissä.


 

Otava


Kotimaiset

Ulkomaiset

Cornwell, Patricia: Koiran virka.
Alkuteos: Isle of Dogs, 2001. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17738-9 (sid.) Ilm. 1/2002.
Virginian osavaltio on kaaoksen partaalla: maantierosvot rellestävät, kuvernööri ajaa tiukkaa liikennekampanjaa, omapäinen saari julistaa sodan omaa osavaltiotaan vastaan ja muuan koira kaapataan. Poliisipäällikkö Judy Hammer koettaa saada tolkkua tilanteeseen, mutta ei ole aivan helppo suojella osavaltion asukkaita poliitikoilta ja päinvastoin. Hammer eksyy monesti kauas ongelmien ytimestä, vaikka hänen apunaan on terävä Andy Brazil.
Kolmas Judy Hammer -dekkari. Edelliset kirjat Herhiläispesä ja Etelän risti olivat virkistävää vaihtelua Scarpetta kirjojen välissä.
Patricia Cornwell DekkariNetissä.

Fyfield, Frances: Pohjavirtoja.
Alkuteos: Undercurrents, 2000. Suom. Jaakko Kankaanpää.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17133-X (sid.) Ilm. 3/2002. Kansikuva.
Ihmisellä ei ole varaa hukata rakkautta, Henry huomaa elämänsä käännekohdassa ja lähtee etsimään menneisyyttään Englannin rannikolta. Hän haluaa tavata Francescan, jota hän kauan sitten rakasti.
Hyisessä Warblingin pikkukaupungissa kukaan ei suostu puhumaan Francescasta. Muuan lakimies neuvoo Henrya pitämään tätä kuolleena. Vähitellen paljastuu, että Francesca on vankilassa kehitysvammaisen poikansa murhasta. Oikeudenkäynti oli ollut helppo ja nopea, sillä Francesca oli enemmän kuin aulis tunnustamaan tekonsa. Henry ei usko kuulemaansa, vaan päättää tutkia asioita tarkemmin, vaikka vain ymmärtääkseen paremmin elämää.
Frances Fyfield DekkariNetissä.

Leon, Donna: Ylimyksen kuolema.
Alkuteos: A Noble Radiance, 1998. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2002. (Crime Club ).
ISBN 951-1-17143-7 (sid.) Ilm. 3/2002.
Pellosta löytyy puoliksi maatunut luuranko vieressään sinettisormus. Venetsialaista aatelissukua kaksi vuotta sitten koetellut rikkaan kreivin ainoan pojan sieppausdraama nousee uudestaan päivänvaloon. Komsario Guido Brunetti joutuu perehtymään ylimysperheen liiketoimiin ja muihin salaisuuksiin kiusallisen läheltä. Siitä huolimatta rikoksen ratkaisu yllättää hänetkin. Tutkimuksia avustaa korvaamattomaan tyyliinsä signorina Elettra, joka tuntee puoli Italiaa ja hallitsee suvereenisti tietokoneet. Myös Brunettin oma perhe-elämä nivoutuu tarinaan.
Donna Leonin Brunetti -sarjan seisemäs suomennos. Donna Leon ei osoita minkäänlaisia hiipumisen merkkejä laadun suhteen. Edellinen kirja Ajasta ikuisuuteen oli täyttä tavaraa.
Donna Leon DekkariNetissä.

Maloney, Shane: Paljon pyydetty.
Alkuteos: The Big Ask, 2000. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2002. (Crime Club).
ISBN 951-1-17472-X (sid.) Ilm. 3/2002. Kansikuva .
Murray Whelanilla ei mene hyvin. Lähestyvät vaalit enteilevät katastrofia, hänen päivänsä liikenneministerin palveluksessa saattavat olla luetut, hänen poikansa Red on kadonnut jäljettömiin sisäoppilaitoksesta, ja eräs nuoruudenhairahdus on päättänyt kaivaa esiin Whelanin sisäisen prinssin. Soppa on valmis - ja heti siihen työnnetään aika monta lusikkaa. Whelania kustaan kirjaimellisesti silmään. Harvinaisen sitkeän mielenlaatunsa ansiosta hän kääntää lopulta asiat omaksi edukseen.
Toinen suomennos australialaiselta kirjailijalta. Vuonna 2000 ilmestyi ensimmäinen Murray Whelan -dekkari Hyvä yritys, joka oli erittäin kiinnostava dekkari.
Shane Maloney DekkariNetissä.

Mankell, Henning: Pyramidi.
Alkuteos: Pyramiden, 1999. Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2002. (Crime Club).
ISBN 951-1-17741-9 (sid.) Ilm. 3/2002.
Viisi rikosjuttua Kurt Wallanderin poliisiuran alkuvaiheilta. Kirja valottaa samalla Wallanderin menneisyyttä ja ihmissuhteita. Kurt Wallander selvittää 1960- ja 1970-luvulla monta mystistä kuolemantapausta. Tutkimusten yhteydessä hän joutuu useaan otteeseen hengenvaaraan, ja hänen omassakin elämässään tapahtuu paljon: avioituminen Monan kanssa, Lindan syntymä, isän sairastuminen ja lopulta avioliiton kariutuminen.
Pyramidi vie Wallanderin Egyptiin, ja tarina päättyy tammikuussa 1990 samaan aamuun, josta ensimmäinen Wallander -romaani Kasvoton kuolema alkaa. Nyt on hyvä syy alkaa lukea koko sarja alusta lähtien uudestaan.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Marinina, Alexandra: Irina tietää liikaa.
Alkuteos: Stetshenie obstojatelstv. Suom. Olli Kuukasjärvi.
Otava 2002. (Kamenskaja tutkii 1). (Crime Club).
ISBN 951-1-17291-3 (sid.) Ilm. 3/2002.
Venäjän sisäasiainhallinnon tutkija Irina Filatova löydetään kuolleena kotinsa viallisen lieden luota. Moskovan miliisin rikosetsiviä ei hämätä lavastuksilla. Mutta kuka saattoi hyötyä Irinan kuolemasta, ja miksi hänen väitöskirjansa on kadonnut?
Petrovkan-aseman henkilökunta lähtee selvittämään kuolemantapausta. Ahkerien miliisiupseerien likäksi osaston päälliköllä on apunaan salainen aseensa, analyytikko Anastasia Kamenskaja. Kamenskajan huhutaan vain istuskelevan lämpimässä työhuoneessaan pohdiskelemassa, kun kollegat väijyvät, osallistuvat pidätyksiin ja soluttautuvat rikosllisjoukkoihin. Huhu ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tuloksellisen aivotyönsä ohessa Anastasia haluaa hyödyttää rikostutkintaa myös värittömän, helposti naamioitavan ulkomuotonsa avulla. Tällä kertaa Anastasia joutuu myrskyn silmään esittäessään Larisaa, Irinan rikokseen osallistuneen Tilaajan kiristäjää. Hurmaavasta Larisasta tulee palkkamurhaajan uusi kohde.
Alexandra Marinina DekkariNetissä.

Marklund, Liza: Uhatut.
Alkuteos: Gömdaj, 1995. Suom. Outi Knuutila.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17394-3 (sid.) Ilm. 3/2002.
Dokumentaarinen romaani. Tositarina ja kertomus perheväkivallasta.
Pankkivirkailija Mia Eriksson rakastuu samettisilmäiseen muslimimieheen, kihlautuu ja saa tyttären. Vähitellen miehen väkivaltainen käytös muuttaa parisuhteen vankilaksi, ja kihlaus purkautuu. Helvetti ryöstäytyy valloilleen, kun Mia avioituu ruotsalaisen miehen kanssa. Vainooja uhkaa yhä uudelleen perheen henkeä. Viranomaiset ovat voimattomia, ja perheen on paettava Ruotsista.
Mia Eriksson kertoi tarinansa Liza Marklundille, joka kirjoitti siitä Ruotsin valtiopäiviäkin kohauttaneen esikoisteoksensa 1995. Ensimmäinen Annika Bengtzon -dekkari ilmestyi 1998.
Tämä ei ole dekkari.
Liza Marklund DekkariNetissä .

Scottoline, Lisa: Koston hinta.
Alkuteos: The Vendetta Defense, 2001. Suom. Titta Leppämäki.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17691-9 (sid.) Ilm. 3/2002.
Rosato & Associates -lakifirman uusi juttu. Bennie Rosaton alainen Judy Carrier saa elämänsä tilaisuuden puolustusasianajajana. Tosin seitsenkymppinen Pulu-Tony tunnustaa heti murhanneensa vanhan vihamiehensä Coluzzin. ja Coluzzin kuumaverinen perhe aikoo vendetta-tyyliin tehdä pikaisen lopun niin Tonysta kuin Judystakin.
Judy kehittelee loistokkaan puolustuksen, pakoilee Coluzzeja ja yrittää pitää kurissa tunteensa Tonyn vastustamatonta veljenpoikaa kohtaan.
Viides suomennettu lakidekkari Scottolineltä. Erittäin mielenkiintoisia kirjoja.
Lisa Scottoline DekkariNetissä .

Uusia painoksia

Mäki, Reijo: Tukholman keikka.
(Yhteisnide sisältää romaanit: Liian kaunis tyttö ja Kruunun vasikka).
Otava 2002.
ISBN 951-1-17916-0 (sid.) Ilm. 1/2002.
Yhteisniteenä kaksi Mäen toimintajännäriä Tukholmasta, päähenkilönä suomalainen
Sakari Roivas. Liian kaunis tyttö on ilm. vuonna 1993 ja Kruunun vasikka vuonna 1994.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Uusi painoksia Seven -sarjassa :

Scottoline, Lisa: Totuuden hetki.
Alkuteos: The Momenth of Truth. Suom. Titta Leppämäki.
Otava 2002.
ISBN 951-1-17844-X (nid.) 8 eur, ilm. 5/2002.

Cornwell, Patricia: Julma ja tavaton.
Kay Scarpettan tutkimuksia.
Alkuteos: Cruel and Unusual. Suom. Erkki Jukarainen.
Otava 2002.
ISBN 951-1-16803-7 (nid.) 8 eur, ilm. 6/2002.

Dexter, Colin: Rantakadun surmat.
Alkuteos: The Dead of Jericho. Suom. Marja Haapio.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18001-0 (nid.) 8 eur, ilm. 7/2002.

Mäki, Reijo: Enkelit kanssasi.
Otava 2002.
ISBN 951-1-18005-3 (nid.) 8 eur, Ilm. 6/2002.

Smith, Wilbur: Polttava aurinko.
Alkuteos: The Burning Shore. Suom. Ilkka Terho.
ISBN 951-1-17896-2 (nid.) 8 eur , Ilm. 4/2002. 

Tammi


Kotimaiset

Ulkomaiset

Jones, Susanna: Outo lintu.
Alkuteos: The Earthquake Bird. Suom. Turun yo:n kääntäjäseminaari.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-1994-7 (sid.) 25,20 e. Ilm. 1/2002.
Japaniin sijoittuvasssa dekkarissa käy heti akumetreillä selväksi, että on tapahtunut murha. Pääepäilty on nuori brittinainen Lucy Fly, joka toimii Tokiossa kääntäjänä. Poliisikuulusteluissa Lycyn menneisyys alkaa paljastua lukijalle - ja siinä on outoja piirteitä. Miksi Lucy alun perin jätti kotimaansa kymmenen vuotta sitten? Miksi hänellä ei ole juuri mitään siteitä entiseen elämäänsä? Lucy näkin uhrin viimeisenä, mutta miksi hän epäröi kertoa tapahtumien kaikkia yksityiskohtia - ja mikä on Lucyn mielikuvitusta ja mikä totta? Taitavasti rakennettu tarina paljastuu pikkuhiljaa ja varaa viimeisen yllätyksensä viimeiselle sivulle.
--------
Jonesin esikoisdekkari, joka sai Britanniassa 2001 vuoden parhaan esikoisdekkarin palkinnon. Susanna Jones on nuori brittikirjailija, joka on opiskellut teatteritiedettä Lontoossa. Hän on kiinnostunut Japanista ja sen kulttuurista ja työskennellyt Japanissa mm. opettajana ja radiotoimittajana. Nykyään hän asuu Brightonissa ja on juuri saanut valmiiksi toisen romaaninsa.

Robinson, Leah Ruth: Kavala kuolema.
Alkuteos: Unnatural causes, 1999. Suom. Jyrki Loukkaanhuhta.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-1995-5 (sid.) 27, 50 e. Ilm. 2/2002.
Evelyn Sutcliffe nauttii täysin rinnoin kiihkeäsykkeisestä työstään Manhattanin yliopistosairaalan päivystyspolilla. Tämän lauantai-illan hän oli kuitenkin aikonut viettää ystäviensä seurassa, juhlien vakinaisen seurustelunsa ensimmäistä vuosipäivää, nautiskellen herkuista, joita hänen veljensä Alan on loihtinut.
Mutta tänäkin iltana Evelyn on työssä, ja ihminen, jonka hengen puolesta hän taistelee, on läheinen ystävä ja arvostettu työtoveri. Ja Evelyn tietää hyvin, että myrkkysienet, joita ystävä on nauttinut, oli ehkä tarkoitettu hänelle itselleen. Sairaalassa kiehuu ja kuohuu monesta muustakin syystä: hoitajat lakkoilevat, sairaalaa uhkaa fuusio. Työpaineidensa ohessa Evelyn saa ystävistään, jopa poikaystävästään Phil Carchiollosta, selville outoja asioita, jotka saavat epäilemään kutakin vuorollaan. Ja pian Evelyn saa varmuuden pelottavasta seikasta: murhaaja on päättänyt tehdä selvää myös hänestä.
-------
Leah Ruth Robinsonin kolmas suomennettu sairaaladekkari, joiden päähenkilönä on vauhdikas ja tarmokas päivystyspolin lääkäri Evelyn Sutcliffe. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet romaanit Tappava viilto (1997) ja Kuoleman annos (1999). Jälkimmäisen olen lukenut ja oli erittäin jännittävä ja mukavasti kirjoitettu.

Saylor, Steven: Murha Via Appialla.
Alkuteos: Murder on the Appian Way, 1996. Suom. Tuula Saarikoski.
Tammi 2002.
ISBN 951-31-2110-0 (sid.) 26,90 e. Ilm. 2/2002.
Rooma on sekasorron vallassa: kansanjoukkojen suosima Publius Clodius ja hänen arkkivihollisensa Titus Milo pyrkivät kilvan konsulinvirkaan. Kun Clodius murhataan Via Appian tiellä ja Milo osoittautuu epäilyksenalaiseksi, kaupungissa alkavat riehua mellakat ja tuhopoltot. Syystösten ja huhujen sinkoillessa saa lahjomattomuudestaan tunnettu Gordianus Etsijä itseltään Pompeius Suurelta tehtäväkseen selvittää, mitä on oikein tapahtui Via Appialla januariuksen 18. päivänä 52 eKr. Missä olosuhteissa Clodius sai surmansa? Kuka oli syypää? Ja pitäisikö murhamiestä halveksia roistona vai ylistää tasavallan pelastajana. Muutkin tasavallan johtohahmot, kuten Caesar ja Marcus Aurelius ovat kiinnostuneita jutusta - joku jopa siinä määrin, että Gordianus saa tuntea sen nahoissaan. Tarina huipentuu oikeudenkäyntiin, jossa Ciceron on määrä pitää paras puheensa - muta kuinka käykään? Paha saa palkkansa, mutta toteutuuko oikeus?
------
Toinen suomennos Saylorilta ja viides osa antiikin Roomaan sijoittuvasta Roma sub Rosa -dekkarisarjasta. Edellinen Saylorilta suomennettu dekkari Egyptiläinen vieras ilmestyi vuonna 2000 ja se on sarjan neljäs osa. Erinomainen kirja, hienoa että sarjan suomentamista jatketaan. Historiallisen dekkarin ystäville tervetulleita suomennoksia.
Steven Saylor DekkariNetissä. 

WSOY


Kotimaiset

Angel, Anja: Kuoleman sokea piste.
WSOY 2002.
ISBN 951-951-0-24287-x (sid.) 27 e. Ilm. 4/2002.
Elena Paasio on pakomatkalla. Hän on lähtenyt kaupunkiasunnostaan ja majoittunut syrjäiseen mökkiinsä. Elena on keski-ikäinen, sivistynyt ja varakas nainen. Hän pitää itseään rumana. Rakkauden puute teki Elenan riippuvaiseksi sokean hierojan, Ericin, taitavien käsien kosketuksesta. Tilanne ryöstäytyy Elenan hallinnasta, ja nyt hän joutuu piileskelemään. Eräänä yönä kaksi miestä murtautuu mökkiin. Elena on kuullut ääniä ja on varustautunut fileerausveitsi aseenaan ottamaan tunkeutujat vastaan. Elenan yksinäinen pakomatka saa yllättävän käänteen. Anja Angelilta on ilmestynyt aikaisemmin jännitysromaanit: Kuoleman kätilö (1993) ja Vaitiolo taattu (1994).
Anja Angel DekkariNetissä.


Ulkomaiset

Akunin, Boris: Turkkilainen gambiitti.
Alkuteos: Turetskij gambit, 1998. Suom. Kari Klemelä.
WSOY 2002.
ISBN 951-0-26005-3 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2002. Kansikuva.
On vuosi 1877. Varja Suvorova, nuori, itsenäinen nainen matkustaa junalla Pietarista Bulgariaan. Hän on matkalla tapaamaan Petja Jablokovia, miestä, jonka rooli hänen elämässään on hieman epäselvä. Tähän asti nuorukainen on ollut hänen työtoverinsa ja ystävänsä - nyt hänellä on sulhasen osa.
Tonavan seuduilla käydään sotaa Venäjän ja Turkin välillä. Varja joutuu vaikeuksiin, joista hänet pelastaa nuori diplomaatti Erast Petrovits Fandorin. Vähitellen salaperäinen mies osoittautuu vakoojaksi, jolla on salainen tehtävä. Esikunnassa Varja tutustuu upseereihin ja kansainvälisiin kirjeenvaihtajiin. Esikunnassa Varja myös kuulee ohimennen sotasalaisuuden . Hänet määrätään varotoimena Fandorinin sihteeriksi. Sulhanenkin joutuu arestiin epäiltynä maanpetoksesta - ei sen enemmästä eikä vähemmästä. Ja jo Asaselin salaliitosta tutut avainhahmot kummittelevat pelin taustapiruina...
Erast Petrovits Fandorinin kaari jatkuu. Tämä erehtyvä, kehittyvä päähenkilö on nuoresta iästään huolimatta kokenut jo kovia mutta jatkaa silti omaperäisin ottein kansainvälisessä ilmapiirissä. Upeata, että saadaan lisää Akuninin kirjoja. Viime syksynä ilmestynyt ensimmäinen suomennos Asaselin salaliito oli kerrassaan upea kirja, syksyn 2001 parhaimmistoa dekkareissa.
Boris Akunin DekkariNetissä.


Patterson, James: Paha kulke edellä.
Alkuteos: Roses are red, 2000. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
WSOY 2002.
ISBN 951-0-26754-6 (sid.) 26,50 e. Ilm. 4/2002.
Aamulla, heti ovien avaamisen jälkeen marylandilaiseen pakkisaliin tunkeutuu naamioitunut ryöstäjä. HÄn puhuttelee henkilökuntaa nimeltä ja paljastaa rikoskumppaniensa kaapanneen pankinjohtajan perheen. Pankkiholvin tyhjentämiseen annetaan aikaa kahdeksan minuuttia: muuten panttivangit surmataan.
Poliisilla on edessään uusi yllätys, kun pankkiryöstäjät vihdoin löydetään. Heidät on tapettu. Taitavasti suunniteltujen pankkiryöstöjen jatkuessa rikossarjasta alkaa hahmottua kauhistuttaviin tekoihin mieltyneen mestaririkollisen käsiala. Vikkelän psykopaatin jälkiä pystyy seuraamaan vain rikosetsivä Alex Cross. Perhe-elämälle omistautunut Alex ottaa hyytävän haasteen vastaan ristiriitaisin tuntein. Hänen tyttöystävänsä Christine ei hyväksy tapauksen tuomaa uutta uhkaa ja jättää Alexin. Ennen kuin Alex aavistaakaan, iskujen kärki kääntyy kohti hänen läheisiään. Kuka on pelottavien tekojen takana?
Kahdeksan suomennos Pattersonilta. Alex Cross -dekkareita ovat erittäin suosittuja ja
useimmat erittäin hyviä kirjoja.
James Patterson DekkariNetissä.


 

Muut


Hautala, Marko: Kirottu maa.
Porvoon Julmapaino 2002.
ISBN 952-5424-06-5 (nid.) 15 e. Ilm. 5/2002.
Marko Hautalan esikoisromaani, Kirottu maa, jatkaa Julmapainon fantasiateosten sarjaa, tällä kertaa dekkarin muodossa. Itse Sigmund Freudin oppilaana ollut Alex Schuller ei hoida hienostorouvien neurooseja vauraassa Wienissä, vaan löydämme hänet 1920-luvun lopun Berliinin Kreuzbergin pahamaineisessa kaupunginosan rähjäisyyttä lähentelevästä yksityisetsivän toimistostaan. Rakkaus psykoanalyysiin ja taito ymmärtää ihmismielen salatut yllykkeet eivät ole Alexissa sammuneet. Uudessa tehtävässä joutuu hän kuitenkin keskelle ikivanhojen mysteerien iättömiä voimia, joiden kohtaamisessa eivät ihmismielen tuntemus tai aina uskollinen Luger enää välttämättä auta.
Sanomalehti Pohjalaisen arvioita kirjasta: 16.5.2002. ja 24.5.02.
Tähtivaeltajan arvio kirjasta.

Tiainen, Ari: Kaupparatsun kuolema.
A. Tiainen, 2002.
ISBN 952-91-4558-6 (nid.)