Sisällön alkuun
Menu

Dekkarivuodet - Kevät 2001
Syksy 2001
- Vuosi 2001 Tekijä A-Ö - Dekkarivuodet

Loisto - taskukirjasarja
Gummeruksen, Otavan, Tammen ja WSOY:n
yhteinen taskukirjakustantamo Loisto Oy aloittaa
julkaisemalla Kirjan & Ruusun päivänä 23.4.2001
50 teosta, joista dekkareita lähes puolet.


Basam Books

Doyle, Arthur Conan: Sherlock Holmesin parhaita.
Suom. Tero Valkonen.
Basam Books 2001.
ISBN 952-9842-48-1 (nid.)
Kolmetoista Sherlock Holmesin parasta tarinaa ajanmukaisina suomennoksina.
Sherlock Holmes on täydellisyyteen pyrkivä havainnoitsija. Lisäksi hän on oopperan ja klassisen musiikin ystävä. Hän ei ole tunteeton, mutta suhteutuu varautuneesti naisiin, koska kokee heidän vaikutuksensa häiritsevän työtään. Tohtori Watson pitää Holmesia "Lontoon pahimpana vuokralaisena",joka "säilyttää sikareja hiilisangossa ja piipputupakkaa persialaisessa tohvelissa sekä iskee vastausta vaativat kirjeensä veitsellä keskelle puista takanreunusta". Sallimmehan toki persoonalliset mieltymykset tälle terävä-älyiselle yksityisetsivälle, joka uskollisen Watsonin kanssa on ansainnut pysyvän paikan kirjallisuuden historiassa.
Sisältää kertomukset: Böömiläinen skandaali, Punatukkaisten liitto, Tunnistustehvävä (kaikki 1891), Kirjava nauha (1892), Hopeatähti, Musgravien rituaali, Laivastosopimus, Viimeinen tapaus (kaikki 1893), Autio talo (1903), Toinen tahra (1904), Paholaisen jalka (1910), Thorin silta (1922), Viimeinen näytös: Sherlock Holmesin sotapalvelus (1917).

Kuka murhasi Kyttyräselän?
Tarinoita Tuhannesta ja yhdestä yöstä.
Toim. ja suom. Jaakko Hämeen-Anttila.
Basam Books 2001.
ISBN 952-9842-50-3 (nid.). Ilm. 6/2001.
Kun oli päästy tähän, aamu yllätti Shahrazadin ja hän vaikeni. Dinarzad sanoi silloin
sisarelleen: Tuopa vasta on ihmeellinen ja merkillinen tarina. Shahrazad vastasi hänelle:
Tämä ei ole mitään siihen verrattuna, mitä kerron teille ensiyönä, jos siihen asti saan elää
ja jos kuningas säästää minut. Tuhat ja yksi yötä on kokoelma alkujaan erillisiä tarinoita, jotka on myöhemmin koottu yksiin kansiin. Kuuluisin niistä on Kyttyräselän tarina.
Kyttyräselän tarina on Tuhannen ja yhden yön vetävin ja vauhdikkain osa. Sen kertomukset edustavat keskiajan koomisen kirjallisuuden perinnettä parhaimmillaan. Kokonaisuus on
keskiaikainen murhamysteeri, salapoliisikirjallisuuden varhainen esi-isä.
Teoksen sivuilta välittyy myös värikäs kuva keskiajan kaupunkielämästä: tarinoissa
esiintyvät rinta rinnan kauppiaat ja neidot, hallitsijat ja varkaat, ja ennen kaikkea
suulas parturi, jonka kertomusta pidetään yleisesti Tuhannen ja yhden yön onnistuneimpana yksittäisenä tarinana.
Kuka murhasi Kyttyräselän on ensimmäinen suoraan arabiasta suomennettu Tuhannen ja yhden yön tarina. Suomennos on laadittu vanhimmasta tunnetusta Tuhannen ja yhden yön käsikirjoituksesta, joka julkaistiin vasta vuonna 1984.
Kirjan on toimittanut ja suomentanut Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila

 


Book Studio

Kotimaiset

Ulkomaiset


Brown, Frederic: Umpikujassa.
Alkuteos: The deep end, 1952.. Suom. Jari Niittylä.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 127).
ISBN 951-20-5925-8 (nid.). 59,-. Ilm. 6/2001. Kansikuva.
Toimittaja Sam Evans on pitkän linjan journalisti, kaiken nähnyt ja kokenut. Viimeisenä iltana ennen viikon ansaittua lomaa hän saa rutiinitehtävän: poika nimeltään Obie Westphal on saanut surmansa paikallisen huvipuiston vuoristoradalla. Uutisen on ehdittävä aamun lehteen. Mehukkaaksi uutinen muuttuu kun selviää, että surmansa saanut on paitsi menestyvä urheilusankari myös erittäin varakkaan, suorastaan ökyrikkaan suvun vesa... Siis varmaa etusivun tavaraa. Asiaan ilmaantuu kuitenkin ennen deadlinea merkittävä mutka: uhri ei olekaan Westphal vaan hänen koulutoverinsa, luuseri, yksinhuoltajan poika, joka on pihistänyt Obien lompakon henkilöpapereineen kaikkineen.
Tästä alkaa kujanjuoksu joka saa kaikkien pään pyörälle: kuka on syyllinen ja kuka syytön, murha vai itsemurha... ja jos kyseessä on murha, kysymys kuuluu: kuka haluaisi riistää hengen täysin merkityksettömältä nuorukaiselta.
Frederic Brown DekkariNetissä.

Carr, John Dickson: Kadonnut hirsipuu.
Alkuteos: The lost gallows. Suom. Risto Raitio.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit; 128).
ISBN 951-20-5930-4 (nid.) 59,-. Ilm. 6/2001.
Eräällä Lontoon sivukadulla heijastuu talon seinään jättimäinen hirsipuun varjo. Teatteri-illan päätteeksi hernerokan läpi syöksyy egyptiläisen hämärämiehen El Moulkin yksityisauto, ohjauspyörän takana kuljettaja joka on kuollut kuin kivi.
Siis täydellinen rikostapaus Bencolinille, mefistomaiselle pariisilaisetsivälle, joka kernaasti keskittyi eriskummallisiisn murhiin... John Dickson Carr on tullut tunnetuksi "suljetun huoneen arvoituksien" punojana - ja siitä tässäkin dekkarissa on kysymys.
Lisätietoa: John Dickson Carr

Dunant, Sarah: Reunalla.
Alkuteos: Transgressions 1998. Suom. Pertti Koskela.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 119)..
ISBN 951-20-5923-1 (nid.). 59,-. Ilm. 6/2001.
Mitä tapahtuu kun trilleri muuttuu todeksi kääntäjänsä käsissä?
Lizzie asuu yksinään mukavassa Lontoon asunnossaan ja yrittää toipua rankasta erosta pitkäaikaisesta poikaystävästään. Hän päättää uppoutua työhän ja ottaa käännettäväkseen tsekkiläisen kovapintaisen trillerin, josta on tarkoitus tehdä suuri menestys USA:ssa. Kirja on vastenmielisen väkivaltainen, mutta Lizzie jatkaa työtään. Vasta sitten kun kirjassa kuvatut väkivallanteot alkavat toteutua todellisessa elämässä, hän hätääntyy. Ja kun ne kohdistuvat juuri häneen itseensä, maailma tuntuu murenevan... ja hän tietää olevansa avuton uhri.
Sarah Dunant on arvostettu uuden polven brittidekkaristi ja vastikään palkittu maan arvostetuimmalla palkinnolla, Silver Dagger Awardilla. Reunalla on toinen suomennettu dekkari Dunantilta. Edellinen suomennos Yli rajan ilmestyi syksyllä 2000.

Grafon, Sue: P niin kuin petos.
Alkuteos: P is for Peril, 2001. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5922-3 (sid.). 146,-. Ilmestyy kesäkuussa.
16. aakkosdekkari.
Eläkkeelle siirtynyt arvostettu tohtori ei malta jättää työelämää kokonaan.
Hän toimii yksityisen hoitokodin hallintojohtajana ja muodollisena ylilääkärinä;
ihmisten auttaminen ja heidän parissaan työskentely on hallitseva osa hänen
elämäänsä.
Dowan Pursellin elämä on siis kaikin puolin kunnossa, kunnes julkisivu särkyy.
Yksityisetsivä Kinsey Millhonen ovelle ilmestyy Dowanin entinen vaimo:
mies on kadonnut kuin savuna ilmaan...
Kinsey ryhtyy etsimään kadonnutta, vastahakoisesti tosin, sillä jutun lähtökohta
on hänen mielestään kummallinen: miksi hänen puoleensa kääntyy ex-vaimo eikä
nykyinen, stripparina ennen elantonsa hankkinut nuori blondi. Lisää kysymysmerkkejä ilmaantuu kun hoitokodin tileistä löytyy epäselvyyksiä, ja jopa suoranaisia kavalluksia epäillään.
Sue Grafton DekkariNetissä.

Haining, Peter (toim.): Kovaksi keitetyt 2.
Alkuteos: Pulp Frictions. Suom. Pasi Niemelä.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 129)..
ISBN 951-20-5924-X (nid.). 59,-. Ilm. 6/2001.
Rikos - etenkin murha - on laji, joka on taiteista jaloimpia. Tämän kirjan kansien väliin on koottu niitä kerktomuksia, jotka ovat olleet muokkaamassa hyvää, kestävää jännityskirjallisuutta. Kovia, karheita, realistisia tarinoita alan mestareilta. Tekijöinä mm. Raymond Chandler, Ed McBain, Elmore Leonard ja David Goodis.

Highsmith, Patricia: Omantunnon tuska.
Alkuteos: The tremor of forgery, 1969. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 130).
ISBN 951-20-5928-2 (nid.) 59,-. Ilm. 6/2001.
Newyorkilainen Howard Ingham on Tunisiassa työskentelemässä elokuvan filmauksissa.
Hänen ystävänsä ja elokuvan tuottaja, John Castlewood, on tulossa piakkoin myös paikalle. Päivät kuitenkin kuluvat eikä Castlewoodia kuulu ei näy. Kukaan ei tiedä missä hän on ja Ingham alkaa olla huolissaan. Tuottajan kadottua Inghamin on aloitettava toinen työ - hän ryhtyy kirjoittamaan rikosromaania työnimeltään Omantunnon tuska. Pian hän huomaa että on jäänyt itse kiinni kutomaansa verkkoon ja olevansa koukussa moraalittomaan maailmaan jonka on itse luonut.
Patricia Highsmith DekkariNetissä

Kellerman, Jonathan: Hirviö.
Alkuteos: Monster, 2000. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5927-4 (sid.). 146,-. Ilmestyy kesäkuussa 2001. Kansikuva.
Eräs vankimielisairaalan asukki näyttää pystyvän ennustamaan murhia, joita tapahtuu sekä sairaalassa että sen aivan välittömässä läheisyydessä. Tutkija-psykologi Alex Delaware ja etsivä Milos Durgis sotkeutuvat perin pohjin salatun vihan ja kostonhimon verkkoon - niin sairaalassa kuin sen ulkopuolella. RAtkaisun vihdoin lähetyessä he oppivat kouriintuntuvasti mitä sanalla "hirviö" tarkoitetaan.
Jonathan Kellerman DekkariNetissä.

McBain, Ed: Rahaa, rahaa!
Alkuteos: Money, money, money, 2001. Suom. Pertti Koskela.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 131).
ISBN 951-20-5952-5 (nid.) 59,-. Ilm. 6/2001. Kansikuva .
87. piirillä riittää pohdiskeltavaa: eläintarhasta löytyy leijonien pahoin raatelema naisen ruumis. Näky saa kokeneetkin poliisimiehet voimaan pahoin. Lopulta selviää että kyseessä on entinen ilmavoimien lentäjä, luutnantti Cassandra Ritly, nykyinen free lance, jonka viimeisin keikka oli lennättää huumeita Meksikosta paikallisille markkinoille. Samaan aikaan iranilaisjoukko väärentää sadan dollarin seteleitä tarkoituksenaan järjestää mittavia terrori-iskuja. Ketään ei kuitenkaan saada kiinni, ja Isolan 87. piiri on ymmällään: Meksikon huumekeikka ja väärät rahat liittyvät selvästi toisiinsa...mutta miten ja kenen toimesta?
Ed McBain DekkariNetissä.

Schätzing, Frank: Sudennälkä.
Alkuteos: Mordshunger, 2000. Suom. Tero Kuittinen.
Book Studio 2001. (Jännityksen mestarit ; 132).
ISBN 951-20-5947-9 (nid.) 59,-. Ilm. 6/2001.
Upporikkaan kölniläisen liikemiehen Fritz von Barneckin vaimo Inka löydetään murhattuna kakkosasunnostaan. Rikospaikalta löytyy murha-aseena käytetty veitsi ja kimalteleva paljetti. Onko Inka joutunut huumediilerinsä surmaamaksi? Onko hänen katkeroituneella liikekumppanillaan sormensa pelissä? Mitä pitäisi ajatella Marionista, Inkan tylystä tyttärestä, joka hoitaa isoja kissaeläimiä Kölnin eläintarhassa, ei sure äitiään lainkaan ja tulee ilmeisesti perimään miljoonaomaisuuden.
Tapahtumiin liittyvien ihmisten yhteisenä nimittäjänä on jonkinlainen sudennälkä. INka von Barneck on janonnut uusia ihmissuhteita ja kokaiinia, Fritz von Barneck himoitsee rahaa, hänen avustajansa Max Hartmann elämänsä parasta näyttelijän roolia ja kulinaristina tunnettu etsivä Romanus Cupper kaikkea syötäväksi kelpaavaa. Juonittelujen, salaisuuksien ja väärien johtolankojen verkkoon sotkeutuneen Cupperin nerokkuus on koetuksella kun h än yrittää selvittää tapausta, joka muuttuu hetki hetkeltä arvoituksellisemmaksi. Saksalaista nykyjännitystä.
Hesarin Keijo Kettusen arvio kirjasta 2.1.02.

Uusia painoksia

Mäki, Reijo: Vares ja kaidan tien kulkija.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-9538-X (nid.). 54,-. Ilmestyy 6/2001.
Reijo Mäki DekkariNetissä. 

Gummerus

 


Kotimaiset

Ulkomaiset


Buffa, D. W.: Tuomio.
Alkuteos: The Judgement,2001. Suom. Heikki Salojärvi.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-582-9 (sid.). Kansikuva.
Calvin Jeffries oli ylivoimaiesti kyvykkäin ja terävin tuomari koko osavaltiossa. Ja välitti vähemmän laillisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta kuin kukaan toinen. Mutta sitten hänet löydetään murhattuna oikeussalin parkkipaikalta. Tappaja saadaan kiinni, hän tunnustaa tekonsa ja sitten yllättäen riistää itseltään hengen vankisellissään. Tapaus on käsitelty loppuun. Toinenkin tuomari murhataan s amanlaisissa olosuhteissa. Tällä kerralla syytettynä on asunnoton mies, joka ei tiedä edes omaa nimeään. Tälläkin kerralla tapaus näyttää hyvin yksinkertaiselta. Joseph Antonelli tietää kuitenkin, että murhien taakse kätkeytyy muutakin, ja suostuu puolustamaan koditonta syytettyä. Juttua selvittäessään hän saa tietää asioita, jotka ravistelevat perinpohjin hänen käsityksiään rikoksesta ja rangaistuksesta. Antonelli pääsee perille pakkomielteisen kostonhimon kohtalokkaasta kierteestä, joka johdattaa hänet todellisen murhaajan jäljille. Tämän rakentama salajuoni on myyttistä "täydellistä rikosta" vieläkin täydellisempi ja pirullisempi. Ja syylliselle itselleen se tarjoaa aukottoman puolustuksen Antonellin joutuessa hänen tahattomaksi välikappaleeksi.
D. W. Buffa DekkariNetissä.

Holt, Anne: Leijonan kita.
Alkuteos: Løvens gap. Suom. Katriina Savolainen.
Gummerus 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-20-5721-2 (sid.)
On perjantai 4. huhtikuuta 1997, vajaa puoli vuotta Norjan hallituksen vaihduttua. Birgitte Volterilla on ollut haasteelliset ajat siitä lähtien kun hän nousi pääministeriksi Gro Harlem Brundtlandin jälkeen. Mutta nyt hänet on julmasti tapettu omassa työhuoneessaan, hallitusrakennuksen kuudennessa kerroksessa. Mutta
kuka on todellisuudessa ollut murhaajien kohde? Pääministeri vai Birgitte naisena?
Korkean tason poliittinen murha panee liikkeelle koko Oslon poliisivoimat. Ylikonstaapeli Billy T. ja poliisitarkastaja Håkon Sand johtavat tutkimuksia ja
kaipaavat molemmat Hanne Wilhelmseniä, joka on virkavapaalla Yhdysvalloissa. Eikä Hanne malta pysyä poissa...
Anne Holt DekkariNetissä.

Massey, Sujata: Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus.
Alkuteos: Zen Attitude, 1998. Suom. Titta Leppämäki.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5624-0 (sid.).
Japanilais-amerikklaisen Rei Shimuran unelmat ovat vihdoinkin käyneet toteen: hänellä on antiikkiliike Tokiossa ja rinnallaan seksikäs skottilainen juristipoikaystävä Hugh Glendinning. Mutta tasainen elämä ei ole Reitä varten. Rei tekee elämänsä hunoimmat kaupat maksaessaan huutokaupassa ylikovan hinnan harvinaisesta antiikkisesta lipastosta. Huijari, joka myi Reille väärennetyn tansun, lydetään kuolleena, ja Rei on jälleen kerran tahtomattaan avannut varkauksien, murhien ja mysteerien Pandoran lippaan.
Sujata Massey DekkariNetissä.

Palmer, Michael: Potilas.
Alkuteos: The Patient. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Gummerus 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-20-5732-8 (sid.):
Useita maailman johtavia neurokirurgeja on surmattu. CIA:n agentti Alex Bishop uskoo tietävänsä syyllisen. Hän on jo vuosia jäljittänyt kansainvälistä salamurhaajaa, joka on naamioitumisen mestari. Hänen koko olemassaoloaan epäillään, mutta Alex tietää miehen olevan vakavasti sairas - kasvain tuhoaa salaperäisen rikollisen aivoja. Alex uskoo mysö tietävänsä mihin salamurhaaja seuraavaksi iskee. Robotin nimi on Valter. "Hän" on bioteknologian uusin saavutus, joka on muuttamaisillaan koko hermokirurgian alan. Tohtori Jessien Copeland tuntee Valterin paremmin kuin kukaan muu Itä-Massachusettsin keskussairaalassa. Hän tietää, että vielä on liian aikasita käyttää pientä robottia ihmisaiovojen hoitoon, mutta Jessien esimies on liian kunnianhimoinen miettiäkseen Valterin käyttöön liittyviä eettisiä ongelmia. Eikä kumpikaan heistä aavista, että Valter vetää puoleensa potilaan joka on kuin suoraan heidän pahimmasta painajaisestaan...
Lääketieteellisten trillerien taitaja. Suomennettu aikaisemmin ainakin kahdeksan
trilleriä: Armon enkelit (1988), Salainen koe (1989), Kauhukuvat (1989),
Armon enkelit (1992), Äänetön kuolema (1996), Äärirajat (1997), Ratkaisun edessä
(1998) ja Ihmelääke (1999)


Karisto


Kotimaiset

Uusia painoksia Dekkaristo -sarjassa.

Jokinen, Seppo : Koskinen ja taikashow.
Karisto 2001. U.p.
ISBN 951-23-4160-3 (nid.)
Seppo Jokinen DekkariNetissä.

Greenleaf, Stephen: Syyttömyyden hinta.
Alkuteos: Beyond Blame. Suom. Eero Mänttäri.
Karisto 2001. U.p.
ISBN 951-23-4187-5 (nid.)

Katz, William: Yllätyskutsut.
Karisto 2001.

Saraspää, Seppo: Syylliseksi epäiltynä.
Karisto 2001. U.p.


 

Kustannus-Mäkelä

Vuoristo, Aira: Suvussa surman suu.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-142-9 (sid.).
Sukulaisia kokoontuu Mirjami-mummon 85-vuotispäiville syksyiseen Kittilään. Sonjaa jännittää, sillä hänen avomiehensä, rovaniemeläinen poliisi Pietari, tapaa sukua ensimmäisen kerran. Hauskaan juhlatunnelmaan tulee säröjä, kunpaikalle ilmestyy myöhästyneenä yllätysvieras, opiskelijapoika Johannes. Jo lapsena tämä on nauttinut ärsyttämisestä. Vähitellen käy ilmi, että kovin monella on aihetta vihata Johannesta.
Aira Vuoriston esikoisdekkari ilahduttaa jännityksen ystäviä. Kirjailija kuvaa tarkkanäköisesti solmuisia ihmissuhteita värikkäässä sukulaispiirissä ja paljastaa taidokkaasti piirre piirteeltä totuuden kummallisesta kuolemantapauksesta. Rovaniemeläisen Aira Vuoriston esikoisdekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat kiinnostavasti Lappiin Kittilään.
Aira Vuoristo DekkariNetissä


 

LIKE

Cook, Thomas H.: Hämärään kätketty.
Alkuteos: Places in the dark. Suom. Juha Ahokas.
Like 2001. (Rikos kannattaa )
ISBN 951-578-801-3 (sid.) Kansikuva .
Port Alma on pieni mainelainen rannikkotaajama - paikka, jossa kaikki
tuntevat toisensa. Syksyllä 1937 seudulle saapuu arka ja pelokas nuori nainen,
jonka menneisyydestä ei kukaan tiedä mitään. Kun hän katoaa sateisena päivänä vajaata vuotta myöhemmin, on kahden veljeksen elämä peruuttamattomasti muuttanut: toinen makaa kuolleena naisen asunnon lattialla, toisella on
pakkomielle löytää kadonnut nainen - ja selvittää miten lähistöllä vuosikymmeniä
sitten tapahtunut raaka kolmoismurha liittyy tähän kaikkeen.
Thomas H. Cook DekkariNetissä.

Edwardson, Åke: Varjoa ja aurinkoa.
Alkuteos: Sol och skugga. Suom. Tarmo Haarala.
Like 2001. (Rikos kannattaa ) On ilmestynyt.
ISBN 951-578-840-4 (sid.)
Erik Winterin isä on sairastunut vakavasti. Winter lentää Espanjan aurinkorannikolle,
jossa hän muutamien syyspäivien aikana uuden vuosituhannen kynnyksellä käy läpi
koko muutosten edessä olevaa elämäänsä - suhdettaan isäänsä, tulevaan avovaimoonsa Angelaan ja heidän yhteisen lapsensaodotukseensa. Muutaman päivän kuluttua isä kuolee - eikä hän ole ehtinyt vielä selvittää tilejään poikansa kanssa, joskin heidän useita vuosia kestänyt puhumattomuutensa loppuu.
Winter ehtii tuskin palata Göteborgiin, kun hän jo saa tutkittavakseen raa'an kaksoismurhan, joka alkaa vaikuttaa sitä visaisemmalta, mitä pidemmälle tutkinta etenee. Alkaa myös vahvasti vaikuttaa siltä, että murhaaja on
sekoittanut pirulliseen leikkiinsä myös itsensä Erik Winterin ja hänen avovaimonsa Angelan.
Edwardsonin teokset ovat paitsi mainioita rikosromaaneja, myös nerokkaita
työyhteisökuvauksia. Ne kertovat karusta muutoksesta, jonka kurimuksessa entinen
Kansankoti-Ruotsi on viimeksi kuluneen vuosikymmenen ajan kamppaillut. Yksi
Edwardsonin teosten vahvoja puolia on se, että hän limittää uskomattoman taitavasti
Winterin ja muiden päähenkilöiden työn ja yksityiselämän vuorovaikutussuhteet; kaikki vaikuttaa kaikkeen, mikään inhimillisen elämän alue ei ole oma erillinen
saarekkeensa.
Kolmas Erik Winter -romaani. Myös tämä romaani on valmisteilla olevan TV-sarjan
pohjana. Sarjan esitysoikeudet on jo ostettu Suomeen (Yleisradio)
Åke Edwardson DekkariNetissä.

Nesbø, Jo: Lepakkomies.
Alkuteos: Flaggermusmannen, 1997. Suom. Outi Menna.
Like 2001. (Rikos kannattaa ).
ISBN 951-578-841-2 (nid.).
Lepakkomies vie lukijansa kauas pois, toiselle puolelle maailmaa aina Australiaan saakka.
Nuori ja kaunis norjalaisnainen Inger Holter on murhattu, ja rikosta selvittämään on Norjasta
lähetetty rikostutkija Harry Hole, sympaattinen yksinäinen poikamies. Australialaisen
kollegansa Andrew Kensingtonin opastuksella Harry Hole pääsee tutustumaan paikallisen
yhteiskunnan ja kulttuurin erityispiirteisiin sekä erityisesti Sidneyn alamaailman kiemuroihin. Pääasiallisena tapahtumapaikkana on King's Cross, levoton parittajien, huorien ja transvestiittien kansoittama kaupunginosa.
Aluksi yksinkertaiselta tuntunut tehtävä muuttuu matkan varrella aina vain
monimutkaisemmaksi. Hatarien johtolankojen jatkuvasti katkeillessa epäilykset siirtyvät
henkilöstä toiseen, ja kun tutkimus etenee, sekä Harry Hole että Andrew Kensington
joutuvat tuskallisella tavalla vastakkain menneisyytensä kanssa. Lyhyessä hetkessä
epätoivoinen ajojahti muuttaa rikostutkija Harry Holen hiljaisen ja rauhaisan elämän
hämmentäväksi kaaokseksi. Lepakkomies ilmestyi Norjassa 1997. Se on jo kolmiosaiseksi ehtineen
Harry Hole- sarjan avaus ja Jo Nesbøn (s. 1960) esikoisteos. Kirja sai vuonna 1998 Riverton-palkinnon sekä Lasiavain-palkinnon, Pohjolan parhaana rikosromaanina.
Jo Nesbø DekkariNetissä.

Willeford, Charles: Miami Blues
Alkuteos: Miami Blues. Suom. Hannu Tervaharju.
Like 2001. (Rikos kannattaa ).
ISBN 951-578-733-5 (nid.) . Ovh 95,-. Ilmestyi keväällä 2001.
(Uusi laitos. 1. p. ilm. 1990 Banana Pressin kustantamana).
San Quentinista vapautunut linnakundi Freddy "Junior" Frenger lentää Miamiin matkatavaroinaan kourallinen varastettuja luottokortteja ja muskelinsa. Hän jättää lentokentälle Hare Krishna -pojan ruumiin ja katoaa asfalttiviidakkoon. Miamilainen
poliisietsivä Hoke Moseley törmää Floridan raakaan todellisuuteen päivittäin.
Hän on köyhä, lahjomaton ja yksinäinen. Juuri oikea ihminen jahtaamaan kärpännopeaa
Junioria ja hänen tyttöystäväänsä läpi Miamin tuntihotellien, kuubalaisghettojen ja rapistuneiden asuma-alueiden...
Miami Blues on vetävä dekkari, jossa liikutaan huimaa vauhtia rikollisten, ilotyttöjen ja huumediilereitten kansoittamassa kuumassa suurkaupungissa. Todellisuuden raadolliset puolet leimaavat kirjaa, ja sen outo huumori kiidättää vauhdilla eteenpäin.
Edesmenneen Charles Willefordin kirjat ovat amerikkalaisen
dekkarikirjallisuuden uuden nousukauden klassikoita.
Huom! Willefordia alkaukielellä Tornion kaupunginkirjastossa seuraavasti:
The Woman Chaser (1991) ja Charles Willeford Omnibus, 1995
(sisältää teokset: Pick-Up, The Burnt Orange Heresy, Cockfighter).


Willeford, Charles: Uutta toivoa kuolleille
Alkuteos: New hope for the dead. Suom. Hannu Tervaharju.
Like 2001. (Rikos kannattaa ).
ISBN 951-578-734-3 n. 240 s. Hinta: 95,-
Ilmestyi keväällä 2001.
(Uusi painos., 1. p. ilm. 1991 Banana Pressin kustantamana).
Miamin poliisin etsiväkersantti Hoke Moseley hakeutuu uusien hankaluuksien pariin.
Hoken murheista helpoimpia ovat yliannostukseen kuolleet nistit ja hankalampia
asunto-ongelmat. Ylenemiskiihkoisen poliisipäällikön hiostus hiertää kaulaa samalla
kun Hoken kaksi teini-ikäistä tytärtä muuttavat kroonisesta rahapulasta kärsivän isänsä hoteisiin.
Hoke Moseley -sarjan kakkonen on jälleen yksi säälimätön näyttö siitä, miten Miami
on noussut Los Angelesin ja New Yorkin rinnalle kilpailemaan rikollisuuden
pääkaupungin kyseenalaisesta kunniasta. Willefordin kirjoissa rikollisuuden
timantintarkka dokumentointi kietoutuu huumorin sävyttämänä poliisimiehen elämän rutiiniin ja kuten amerikkalaise rikoskirjallisuuden ykkönen Elmore Leonard

 

 


 

Loki-Kirjat

Friedman, Kinky: Herra varjele John Waynea.
Loki-Kirjat 2001.
Alkuteos God Bless John Wayne. Suom. Jari Niittylä.
ISBN 952-9646-29-1 (sid.).
Sam Spadestä alkaen yksityisetsivät ovat tulleet epäluuloisiksi, kun asiakkaan synkeä varjo heijastuu heidän toimistonsa ovelle -- eikä entinen kantrilaulaja, nykyinen amatöörietsivä Kinky Friedman ole poikkeus. Kaksin verroin tämä pätee silloin, kun synkeä asiakas osoittautuu vanhaksi ystäväksi. Niinpä Kinky ei juuri innostu, kun Rottis, pitkäaikainen ystävä, avustava rikostutkija ja kuuluisa laskunsa maksamatta jättäjä, ehdottaa hänelle töitä. Mutta äidit ovat lähellä kantrilaulajan sydäntä, ja Rottis on
adoptoitu lapsi, joka etsii biologista äitiään. Hyvin nopeasti juttu alkaa haista, ja pian on vaikea erottaa murhattuja epäillyistä. Varmaa on vain, että Kinky haluaa mieluummin synkeän asiakkaan kuin synkeän kohtalon. Kinky on kuitenkin aina Kinky. Hän polttaa sikareita (joita hän säilyttää posliinisessa Sherlock Holmesin päässä), juo espressoa ja jättää kissan vahtiin lähtiessään selvittämään kinkkistä juttua, raportoiden sen
käänteistä lyömättömällä tyylillään.
Lisätietoa kirjasta ja kirjailijasta Loki-Kirjojen kotisivulta.
Kinky on loistava kirjoittaja. Suosittelen lämpimästi luettavaksi jos ei ole jo tuttu.

Lethem, Jonathan: Musiikkiuutisia.
(Aiemmin ilmoitettu nimellä Ase, ja taustamusiikkia).
Alkuteos: Gun, with Occasional Music. Suom. Ville Keynäs.
Loki-Kirjat 2001.
ISBN 952-9646-37-2 (sid.)
Conrad Metcalf on yksityisetsivä tulevaisuuden Oaklandissa, joka muistuttaa enemmän Raymond Chandlerin ja Dashiell Hammettin kirjoja kuin villin teknokraattisia tulevaisuudennäkymiä. Lethem limittää kirjassaan nerokkaalla tavalla jännitys- ja tieteiskirjallisuuden toisiinsa. Itse asiassa mikään ei erota Lethemin teosta taitavasti kirjoitetusta dekkarista, paitsi että järjestystä valvovaa viranomaista kutsutaan inkvisiittoriksi, ihmiset käyttävät laillisia huumeita kuten amnesiinia,
defensiiniä ja akseptiinia ja keräävät karmapisteitä, joiden loputtua he päätyvät pakastimeen. Lapsuus on lakkautettu - lasten kasvatukseen kuluu aivan liian pitkä aika - ja korvattu evoluutioterapialla, joka tekee vauvoista vauvapäitä. Villieläimet kuuluvat samoin historiaan, evoluutioterapia tekee niistä ihmisten palvelijoita ja alempiarvoisten töiden suorittajia. Tapaamme myös asetta heiluttelevan kengurun ja yksityisinkvisiittorina toimivan apinan. CONRAD METCALF on yksityisinkvisiittori jolla on vielä enemmän ongelmia kuin ne tavalliset: hän onvaihtanut sukupuolielintensä hermopätteitä kadonneen tyttöystävänsä kanssa, hänen karmapisteensä, jotka pitävät hänet poissa valtion määräämästä syväjäädytyksestä, ovat kovaa vauhtia vähenemässä, ja hän kyselee liikaa futuristisessa Oaklandissa, jossa uteliaisuutta pidetään parhaimmillaankin vähintään
karkeana. Kun urologi Maynard Stanhurst joka on hiljattain palkannut Metcalfin varjostamaan vaimoaan Celesteä tapetaan, postmodernin yksityisinkvisiittorimme tehtävä muuttuu. Hänen täytyy käydä taistoon Orton Angwinen, pääepäillyn ja Celesten asuintoveri Pansy Greenleafin veljen, maineen puhdistamiseksi - ja pitääkseen tämän poissa pakastimesta. Metcalfin kanssa samoilla apajilla kalastaa yleisen inkvisiittorin parivaljakko. Lisäksi hänen työtään mutkistavat vauvapää Barry Greenleaf ja kengurugangsteri Joey Castle. Yhtä ja toista yllättävää ehtii tapahtua, ennenkuin palapeli on koossa.
Sekoittaen sujuvasti kyberpuhetta ja lainauksia Raymond Chandlerilta Lethem luo painajaismaisen mutta huumorilla maustetun cocktailin eilisestä ja huomisesta. Kovaksikeitetyn rikosromaanin tapaan Musiikkiuutisia sisältää kenguruiden ja karmapisteiden lisäksi jäntevän juonen, sankarin, konnia, toimintaa ja kohtalokkaita naisia - herkkua dekkarin ystäville.
Lisätietoa:
Loki-Kirjat: Jonathan Lethem.

 


 

Otava


Kotimaiset

Mäki, Reijo: Aito turkki : juttuja.
Otava 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-1-17286-7 (sid).
Mäen 12 eri lehdissä ilmestynyttä jännitystarinaa.
Jussi Vares hikoilee tavarataloetsivänä jouluruuhkassa, kun hänen huomionsa vangitsee poikkeuksellisen kaunis nainen. Kaunotar johdattaa Vareksen turkulaiseen luksusasuntoon outojen tpahtumien äärelle.
Muissa tarinoissa Jussi Vares muun muassa matkustaa Murmanskiin, paimentaa vale-Elviksiä Salapausselän kisoissa ja pukeutuu amiraalin univormuun.
Reijo Mäki DekkariNetissä.

Raivio, Jouko: Yövuoro.
Otava 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-1-17303-0 (sid.)
Yöhoitaja Marja Riihinen pitää työstään Vaahteran sairaalassa. Häntä eivät yövuorot lannista tai pelota. Mutta sitten eräs hoitaja katoaa jäljettömiin kesken vuoron. Siitä alkaa epäilyn, pelon ja kasvavan painajaisen kierre, joka imaisee myös Marjan mukaansa.
Nuori vartija-vahtimestari Jari Viirilä joutuu myös elämänsä haasteen eteen. Mikä Vaahteran sairaalaa riivaa? Hiiviskeleekö suursairaalan sokkeloissa vaarallinen psykopaatti? Ja ennen kaikkea, kuka hän on - ulkopuolinen vai henkilökuntaan kuuluva.
Jouko Raivio DekkariNetissä.

Ulkomaiset

Fyfield, Frances: Pitkä uni.
Alkuteos: Deep Sleep, 1991. Suom. Anja Haglund.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-12174-x (sid.). On ilmestynyt. Kansikuva.
Kaikkien rakastaman lontoolaisen apteekkarin vaimo kuolee yllättäen
nukkuessaan. Kruununsyyttäjä Helen West on varma, että apteekkari on murhannut vaimonsa. Esimies ei innostu teoriasta, ja Helen värvää avuksi mies-ystävänsä,
rikosylitarkastaja Geoffrey Baileyn. Tukalaan asemaan joutunut apteekkari joutuu ottamaan riskin, joka koituu hänen kohtalokseen. Hopeisella tikarilla palkittu Pitkä uni on juisti Frances Fyfieldin kolmas kirja Helen Westin ja Geoffrey Baileyn tutkimuksista,
joista Vaaralliset leikit on nähty laadukkaana televisiosarjana myös Suomessa.
Fyfieldiltä aikaisemmin suomennettu kaksi Helen Wests ja Geoffrey Bailey -dekkaria:
Viaton syyllinen (1990) ja Vaaralliset leikit (1996). Suomennettu myös dekkari
Pirstoutunut peili (1992).
Frances Fyfield DekkariNetissä.

Garcia-Aguilera, Carolina: Kuuma häpeä.
Alkuteos: Bloody Shame, 1997. Suom. Jaana Kapari.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-16430-9 (sid.)   Kansikuva .
Toinen Lupe Solano -dekkari ja toinen suomennos.
Miamin paras yksityisetsivä Lupe Solano panee jälleen peliin kaiken
älynsä ja viehätysvoimansa
Tuttu asianajaja pyytää Lupelta apua. Varakasta kauppiasta syytetään
murhasta, vaikka hän väittää ampuneensa ryöstäjän itsepuolustukseksi.
Lupen paras ystävä Margarita ilmoittaa tietävänsä jotain tapauksesta, mutta
kuolee traagisesti auto-onnettomuudessa ennen kuin ehtii paljastaa tietonsa.
Jokaisesta johtolangasta versoo tusina uusia, ja ennen pitkää Lupe joutuu
itse takaa-ajetuksi.
Kuuma häpeä on toinen Lupe Solano -dekkari; edellinen Kuumat vedet
ilmestyi 1999.
Carolina Garcia-Aguilera DekkariNetissä.

Harvey, John: Hyvässä terässä.
Alkuteos: Cutting Edge, 1991. Suom. Markku Päkkilä.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-16957-2 (sid.) On ilmestynyt.
Komisario Charlie Resnick törmää skalpellia käyttävään mielipuoleen
Nottinghamilaisen sairaalan käytävillä liikkuu viiltelijä. Hänen uhrinsa ovat
sairaalan henkilökuntaa, iskut nopeita, salavihkaisia ja tappavia.
Taiturimainen skalpellin käyttäjä tietää myös, kuinka koetella uhriensa
psyykeä.
Komisario Charlie Resnick pureutuu tutkimuksiin ryhmineen, jonka jäsenet
yrittävät siinä sivussa sinnitellä myös oman henkilökohtaisen elämänsä
kanssa. Resnick ei voi olla pohtimatta rikollisen taitavuutta ja ylivoimaisuutta.
Lopulta hän tulee tavoittaneeksi jonkinlaisen ytimen siitä, mikä saa
ihmisen tappamaan ja toisen joutumaan tapetuksi.
Hyvässä terässä on kolmas suomennos jazzista ja kissoista pitävän
komisario Resnickin tutkimuksista. Aiemmin ovat ilmestyneet Yksinäisiä
sydämiä ja Rumaa jälkeä.
John Harvey DekkariNetissä.

Leon, Donna: Kuolema tulvan aikaan.
Alkuteos: Acqua Alta. Suom. Kristiina Rikman.
Otava 2001. (Crime Club).
ISBN 951-1-16847-9 (sid.)
Venetsialaiskomisario Guido Brunetti tutkii antiikkiesineiden salakauppaa
Kun taidehistorioitsija Brett, Guido Brunettin ystävä, pahoinpidellään
Venetsian jokavuotisen tulvan acqua altan aikaan sairaalakuntoon, se ei
paljon venetsialaisia liikuta: nainenhan on ulkomaalainen ja lesbo kaiken
lisäksi.
Sitten Palazzo Ducalen museon johtaja löytyy murhattuna, ja kaikenlaista
muutakin hämärää alkaa tulla ilmi. Jotkut upporikkaat näyttävät hankkivan
kokoelmiinsa harvinaisia taide-esineitä, vaikka eivät voi niillä julkisesti
ylpeillä. Brett, joka on paljastanut väärennöksiä museon kokoelmissa, on
totisesti kuolemanvaarassa.
Kuolema tulvan aikaan on Venetsiaan kotiutuneen yhdysvaltalaisen Donna
Leonin viides jännäri komisario Guido Brunettin tutkimuksista.
Donna Leon DekkariNetissä.

Marklund, Lisa: Studio Sex.
Alkuteos: Studio Sex, 1999. Suom. Outi Knuuttila.
Otava 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-1-16715-4 (sid.)
Kvällspressenin kesätoimittaja Annika Bengtzon saa kahdeksan vuotta ennen Uutispommin tapahtumia selostettavakseen 19-vuotiaan Josefin Liljebergin seksuaalimurhan, ja alussa lehti saakin hänen ansioistaan parhaat lööpit.
Juttu osoittautuu kuitenkin luultua kuumemmaksi. Kilttinä papintyttärenä tunnettu Josefin esiintyi öisin väkivaltaisen poikaystävänsä Studio Sex -klubilla, jossa muun muassa ulkomaankauppaministeri seurueineen törsäsi verorahoja.
Radion ajankohtaisohjelma, sekin nimeltään Studio sex, syyttää Kvällspresseniä tietojen salailusta ja ministerin suojelusta. Annika saa syyt niskoilleen ja eroaa työstään, mutta jatkaa omia tutkimuksiaan. Niiden lopputulos ei ole tarinan ainoa yllätys.
Liza Marklund DekkariNetissä .

Scottoline, Lisa: Totuuden hetki.
Alkuteos: Moment of truth, 1999 Suom. Titta Leppämäki.
Otava 2001. On ilmestynyt.
ISBN 951-1-17026-0 (sid.)
Lakimies Jack Newlin löytää vaimonsa tapettuna. Hän uskoo tietävänsä murhaajan, haluaa pelastaa tämän ja tunnustaa murhan poliisille. Varmistaakseen haluamansa lopputuloksen hän palkkaa puolustusasianajajakseeen Mary DiNunzion, kokemattomimman löytämänsä juristin. Kun Mary aluksi epäröityään tarttuu toimeen, näyttää siltä, että Jack erehtyi palkatessaan hänet epäonnistumaan. Mary ei nimittäin usko Jackin kertomusta tapahtumien kulusta. Hän vaistoaa, että jotain on pielessä eikä tunne voivansa puolustaa miestä, joka haluaa vain yhtä asiaa: tuomion murhasta. Mary päättää tutkia tapausta itse. Hän saa toden teolla painiskella jutun kimpussa ennen kuin viimein koittaa totuuden hetki, jota hän on sitkeästi ja itseään säästelemättä tavoitellut.
Lisa Scottoline DekkariNetissä.

Uusia painoksia Seven -sarjassa :

Dexter, Colin : Katumuspäivä.
Alkuteos: The Remorseful day. Suom. Ilkka Terho.
ISBN 951-1-17210-7 (nid.)
1. p. ilmestyi vuonna 2000.

Leon, Donna : Kuolema tekee tiliä.
Alkuteos: Death and judgment. Suom. Kristiina Rikman.
ISBN 951-1-17214-X (nid.)
1. p. ilmestynyt vuonna 2001.

Joensuu, Matti Yrjänä : Harjunpää ja pyromaani.
ISBN 951-1-16697-2 (nid.)


 

Tammi


Kotimaiset


Ulkomaiset

Brown, Sandra: Kuuma uutinen.
Alkuteos: Standoff. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2076-7 (sid.)
Uutuuskirja romanttisen jännityksen ystäville.

Gutman, Amy: Hämärä kuolema.
Alkuteos: Equivocal Death. Suom. Sirkka Aulanko.
Tammi 2001.
ISBN 951-31-2019-8 (sid.)
Gutman on kotoisin Indianasta Yhdysvalloista ja hän on suorittanut oikeustieteen
tutkinnon Harvardin yliopistossa. Hän on työskennellyt sekä journalistina että
asianajajana newyorkilaisissa toimistoissa. Hämärä kuolema on hänen esikois-
dekkarinsa. Kirjan päähenkilö nuori Kate Paine on juuri valmistunut Harvardin
oikeustieteellisestä ja pestattu oitis New Yorkiin Samson & Millsille, yhteen koko
maan maineikkaimmista asianajotoimistoista. Loppu selviää kirjasta.
Mukavaa, että saadaan uusia lakidekkareita.
Amy Gutman DekkariNetissä. 

WSOY


Christie, Agatha: Seitti.
Alkuteos: Spider's Web. Suom. Kirsti Kattelus.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25616-1 (sid.)
Christien kolmas jännitysnäytelmäksi sovitettu romaani. Sovittaja Charles Osborne.
Diplomaatinrouva Clarissa Hailsham-Brownilla on ongelma: tapahtumat ovat ryöstäytyneet käsistä, ja niinpä hänen olohuoneessaan lojuu miehen ruumis. Siitä hänen on päästävä eroon ja äkkiä sittenkin, sillä aviomiehen on määrä tuoda vieraaksi tärkeä poliitikko. Ovela suunnitelma punotaan kaiken peittelemiseksi, mutta yllätykset eivät suinkaan lopu tähän.
Agatha Christie DekkariNetissä.

Clancy, Tom - Pieczenik, Jeff - Rovin, Jeff:
Hajota ja hallitse.
Alkuteos: Tom Clancy's Op-Centre Divide and Conquer. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25617-x (sid.)

George, Elizabeth: Mielessä petos.
Alkuteos: Deception on His Mind. Suom. Pirkko Biström.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25618-8 (sid.)
Essexissä pakistanilaisen miehen kuolema kuohuttaa hiljaisen Balford-le-Nezin asukkaat hereille. Rapistuneessa lomakaupungissa se on ensimmäinen "epäilyttävä kuolemantapaus" yli viiteen vuoteen. Uhri on pienen mutta voimistuvan aasialaisyhteisön jäsen Haytham Querashi, jonka ruumis löydetään rannalta sodanaikaisesta bunkkerista. Lontoossa ylikonstaapeli BArbara Havers kiinnostuu kuolemantpauksesta pakistanilaisten naapuriensa takia ja järjestää itsensä mukaan tutkimuksiin, joista hänen on selviydyttävä tällä kertaa ilman pitkäaikaista kumppaniaan rikoskomisario Thomas Lynleytä. Balfordissa kytevät roturistiriidat ja tilanne kärjistyy entisestään, kun kuolema paljastuu murhaksi. Havers huomaa selvittelevänsä paitsi murhaa myös murhaajan mielenlaatua ja itseään läheiseksi koskettavaa tapausta. Tutkimusten aikana hän joutuu näkemään kuinka hirvittävän hinnan ihmiset joutuvat maksamaan pettäessään muita ja ennen kaikkea itseään.
Elizabeth George DekkariNetissä .

Paretsky, Sara: Ankara aika.
Alkuteos: Hard Time, 1999. Suom. Arja Kantele.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-24881-9 (sid.)
Jättimäinen mediayritys Global Enterprises juhlii tv-kanavansa avajaisia Chicagossa. Kaupungin kerman joukossa hyörii myös yksityisetsivä V.I. Warshawski, joka ihmettelee hyvän toimittajaystävänsä Murrayn päätöstä siirtyä television sokerihuurrutettuun maailmaan.
Kotimatkalla Warshawski on ajaa keskelle katua tuupertuneen naisen yli. Täpärä jarrutus estää onnettomuuden, mutta poliisi tahtoo sinnikkäästi saada Warshawskin syytteeseen yliajosta. Selvittäessään uhrin taustaa Warshawski huomaa pian astuneensa raharikkaan Chicagon varpaille. Kun äveriäät suojelevat rikoksilla hankittua omaisuutta häikäilemättömin keinoin, pieniin palkkioihin tottuneen etsivän on itse hankittava todisteet syyttömyydestä.
Upeata, että saadaan pitkästä aikaa Paretskyltä uusia suomennoksia.
Sara Paretsky DekkariNetissä

Patterson, James: Pelon ratsumiehet.
Alkuteos: Pop Goes the Weasel. Suom. Jukka Saarikivi.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-24827-4 (sid.)
Washingtonin kaduilla kulkee iltaisin taksi, jonka kuljettaja etsii kyytiinsä nuoria naisia - vain surmatakseen heidät kaupungin köyhimmissä kortteleissa. Huolellisesti naamioitunut murhaaja kerskuu teoillaan erikoisessa ystäväpiirissä, joka pitää yhteyttä toisiinsa internetin välityksellä. Kalmaklubin peitenimi on Neljä ratsumiestä, ja häikäilemätön tappaja kutsuu itseään Kuolemaksi.
Kokeneen etsivän vaistolla Alex Cross seuraa psykopaatin jälkiä, mutta poliisilaitoksen johto ei niele hänen teoriaansa sarjamurhaajasta. Jatkaessaan tutkimuksia omin päin Alex huomaa samalla saattaneensa oman rakastettunsa Christinen suureen vaaraan. Hän ei saa sydämelleen rauhaa ennen kuin kaikki salaseuran jäsenet tavoitetaan. Peto on houkuteltava ulos luolastaan.
James Patterson DekkariNetissä.


 

Muut


Hietikko, Harri V.: Lävistetty kevät :
kertomuksia yksityisetsivä Roger Revon omituisista toimeksiannoista.
SanaSato 2001.
ISBN 952-5086-40-2

Koskaan ei voi tietää :
Kouvolan dekkaritapahtuman novellikilpailun parhaat 2001.
Kouvolan kaupunki 2001.
ISBN 951-96489-2 (nid.) 97,-.
Kouvolan dekkaritapahtuma järjestetään tänä vuonna viidennen kerran.
Tapahtumassa julkistetaan dekkarinovellikilpailun tulokset. Tähän kirjaan
on kilpailuraati valinnut 147 novellin joukosta 11 parasta. Kirjoittajan ovat
eri puolilta Suomea ja novellien tapahtumat ja miljööt edustavat suomalaista
yhteiskuntaa laidasta laitaan.