Sisällön alkuun
Menu

Jonathan Kellerman

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Kellermanilta on ilmestynyt keväällä 2001 seitsemäs suomennettu Alex Delaware -dekkari Hirviö.

Tämän viimeisen suomennoksen jälkeen Kellermanilta on ilmestynyt yhdeksän Alex Delaware -dekkaria ja tänä vuonna (2008) ilmestyy kaikkiaan 24. sarjan dekkari.
Olispa mukava, jos vielä joskus saataisiin uusia suomennoksia. Gummerukselta pitäisi kysellä onko mitään julkaisusuunnitelmia.
Kellermanin kirjat ovat todella jännittäviä ja kiinnostavia.

Jonathan Kellermanin suomalainen kustantaja oli
Book Studio.JonathanKellerman.com.Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Jonathan Kellerman (s. 9.8.1949 New Yorkissa) on amerikkalainen rikoskirjailija.
Hän on psykologian tohtori ja psykologian erikoislääkäri. Kellerman aloitti kirjoittamisen jo 9 vuotiaana ja jatkoi kirjoittamistaan pakonomaisesti koko ajan opiskellessaan yliopistossa. Opiskeluaikana hän työskentely myös sarjakuvapiirtäjänä ja toimittajana sanomalehdessä. Näistä ansioistaan sai mm. Samuel Goldwyn Literary -palkinnon vuonna 1971. Tämän jälkeen hän kirjoitti pari psykologian oppikirjaa ja ja runsaasti tieteellisiä artikkeleita ja yritti koko ajan saada fiktiivisiä tekstejään julkaistuksi. Kellerman valitsi rikoskirjallisuuden osittain ihailemiensa kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden suurien kalifornailaisten esikuvien innoittamana. Erityisesti Ross Macdonaldin kirjallista tuotantoa hän ihailee suunnattomasti, ja erityisesti Macdonaldin tapaa käsitellä perheen psykopatologiaa hän pitää mestarillisena.
Psykologin ammatissa Kellerman on kuitenkin tehnyt päätyönsä ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään. Hänen erikoisalansa oli lapsipsykologia. Kellerman on työskennellyt mm. 10 vuotta psykologina nuorten syöpäpotilainen kanssa. Psykologin ammatissa saamaansa kokemusta Kellerman onkin hyödyntänyt kirjoissaan.
Kellerman on psykologisen trillerin mestari. Hän on kirjoittanut kaikkiaan viitisentoista rikosromaania, joista kolmessatoista (syksyyn 2000 mennessä, ja lisää on tulossa) on päähenkilönä psykologi-etsivä Alex Delaware, jonka sydäntä lähinnä ovat lapset ja perheiden pahoinvointi. Toinen tärkeä henkilö Kellermanin kirjoissa on Alex Delawaren ystävä, LAPD:n etsivä Milo Sturgis. Delaware toimii yleensä poliisin apuna rikoksien selvittämisessä. Vuonna 1998 ilmestyneessä kirjassaan Billy Straight Kellerman esittelee uuden naispuolisen päähenkilönsä Petra Connorin, joka on LAPD:n poliisietsivä. Hän esiintyi sivuosassa jo syksyllä 2000 suomeksi ilmestyneessä kirjassa Vahvimman oikeus (Survival of the Fittest, 1999). Luultavasti Kellerman jatkaa tätäkin sarjaa jatkossakin Alex Delaware -kirjojen rinnalla.
Kellerman käsittelee kirjoissaan hyvää ja pahaa ilmenemistä ihmisessä ja perheissä.
Lasten ongelmat ja perheen psykopatologia ovat aiheita, joista hän haluaa myös kirjoittaa. Kellerman on kertonut kirjoittamisestaan, että tärkeintä hänelle ovat aluksi kirjan henkilöt ja sen jälkeen tarina. Tärkeätä hänelle on myös rakentaa vahva juoni, jotta lukija ei joutuisi pettymään ja pitkästyisi. Vaikka Kellerman käyttää kirjoissaan ajankohtaisia sosiaalisia ongelmia, se ei ole kuitenkaan itse tarkoitus. Hän haluaa ensisijaisesti kirjoittaa jännittäviä tarinoita, jotka pitävät lukijan tiukasti otteessaan alusta loppuun saakka.
Tässä Kellerman on kyllä onnistunut. Hänen kirjansa ovat erittäin jännittäviä ja henkilöt pyskologisesti uskottavia. Kirjojen parissa ei todellakaan tule ikävä. Hänen kirjojensa aiheet ovat ajankohtaisia ja koskettavia, sillä käsitteleväthän ne useasti myös lukijalle läheisiä aiheita, kuten perhettä, lapsia ja yhteiskunnallisia ongelmia.
Ensimmäinen rikosromaani ja Alex Delaware -dekkari on vuonna 1985 ilmestynyt When the Bough Breaks ja viimeisin Monster ilmestyi vuonna 1999. Joulukuussa 2000 ilmestyy seuraava Delaware -sarjan kirja Dr. Death. Suomeksi on ilmestynyt kuusi Kellermanin dekkaria, joissa kaikissa päähenkilö on Alex Delaware. Ensimmäinen suomennos on vuodelta 1994 Paholaisen valssi (Devil's Waltz, 1993) ja viimeisin on syksyllä 2000 ilmestynyt Vahvimman oikeus (Survival of the Fittest, 1999).
Jonathan Kellerman on naimisissa toisen rikoskirjailijan Faye Kellermanin kanssa ja heillä on neljä lasta ja he asuvat Los Angelesissa. Faye Kellermanilta on suomennettu kaksi kirjaa: Rukoukset kuolleille (1998) ja Käärmeen hammas (1999).

Palkintoja

The Samuel Goldwyn Creative Writing -palkinto, 1971.
Mystery Writers of America Edgar Allan Poe -palkinto, 1985.
Anthony Boucher -palkinto, 1986.


Teokset

Rikosromaanit

Alex Delaware -dekkarit

When the Bough Breaks. 1985.
Blood Test. 1986.
Over The Edge. 1987.
Silent Partner. 1989.
Time Bomb. 1990.
Private Eyes. 1992.
Devil's Waltz. 1992. (suom. Paholaisen valssi, 1994).
Bad Love. 1993. (suom. Rukous kuolleelta, 1995).
Self-Defense. 1994. (suom. Itsepuolustus, 1996).
The Web. 1995. (suom. Verkko, 1997).
The Clinic. 1996. (suom. Klinikka, 1999).
Survival of the Fittest. 1997. (suom. Vahvimman oikeus, 2000).
Monster. 1997. (suom. Hirviö, 2001).
Dr. Death. 2000.
Flesh and Blood. 2001.
The Murder Book. 2001.
A Cold Heart. 2003.
Therappy. 2004.
Rage. 2005.
Gone. 2006.
Obsession. 2007.
Compulsion. 2008.
Bones. (ilm. 10/2008).


Petra Connor -kirjat

Billy Straight. 1998.
Twisted. 2004.

Muut rikosromaanit

The Butchers's Theater. 1988.
The Conspiracy Club. 2003.

Double Homicide. 2004. [Faye Kellermanin kanssa]

Capital Crimes. 2006. [Faye Kellermanin kanssa]


Suomennokset


Paholaisen valssi.
Alkuteos: Devil's Waltz,1993. Suom. Tapio Tamminen.
Book Studio. 1994.
ISBN 951-611-643-4 (nid.)

Puolitoistavuotias Cassie Jones on iloinen, energinen, todellinen terveyden perikuva. Silti vanhemmat kiidättävät hänet kerta toisensa jälkeen sairaalaan hengenvaarallisessa tilassa. Kukaan ei osaa selittää, mistä toistuvat kohtaukset johtuvat. Cassien vanhemmat ovat huolissaan ja hänen suosikkihoitajansa omistautuu potilaalleen täydestä sydämestään. Kuitenkin Cassien merkillistä tapausta tutkimaan kutsuttu lastenpsykologi Alex Delaware vakuuttuu piankin, että yhden heistä täytyy olla hirviö... Joku heistä haluaa vahingoittaa viatonta pikkutyttöä, kenties jopa tappaa hänet.

Rukous kuolleelta.
Alkuteos: Bad Love, 1994. Suom. Tapio Tamminen.
Book Studio 1995.
ISBN 951-611-716-3 (sid.)

Ensin kuuluu pelkkää suhinaa. Sitten ihmisen ääni, kurkkua repivää ulvontaa ja kuin ansaan jääneen eläimen läähätystä. Jälleen suhinaa. Sitten lapsen ääni: Pahaa rakkautta. Pahaa rakkautta. Älä tarjoa minulle pahaa rakkautta.
Lapsen äänen väri - mutta ei lapsen puheen nuottia. Luonnottoman väritön, robottimainen. Loitsu toistuu neljä kertaa ja on melkein kuin rukous, mutta siitä puuttuu usko. Se on rukous kuolleelta. Lastenpsykologi Alex Delawarelle kasetti on ensimmäinen varoitus. Pian käy ilmi, että kyseessä on huolellisesti suunniteltu operaatio, jonka jäljiltä löytyy useita väkivaltaisia kuolemia. Ja Alex on varma, että hänet on valittu seuraavaksi uhriksi.

Itsepuolustus.
Alkuteos: The Self-Defense, 1996. Suom. Tapio Tamminen.
Book Studio 1996.
ISBN 951-611-803-8 (sid.)

Lucy Lowell on nuori nainen, joka on ollut valamiehenä koko maata kuohuttaneessa oikeusdraamassa, jossa moninkertainen tappaja lopulta tuomittiin syylliseksi. Nyt häntä vaivaavat painajaiset, ensin öisin, mutta vähitellen ne tunkeutuvat myös valveillaoloon. Ja mikä pahinta, Lucyn mielestä painajainen alkaa muuttua todeksi.
Psykologi-etsivä Laex Delaware on uransa kiperimmän tehtävän edessä. Pitäisikö hänen tässä tapauksessa käyttää psykologin vai etsivän taitojaan?


Verkko.
Alkuteos: The Web, 1996. Suom. Tapio Tamminen.
Book Studio 1997.
ISBN 951-611-888-7 (sid.)

Kolme kuukautta paratiisisaarella, kaikki kulut maksetaan! Kyseesä on tarjous, josta psykologi-etsivä Alex Delaware ei voi kieltäytyä. Tohtori Woodrow Wilson Moreland esittää kutsun tulla pienelle Tyynenmeren saarelle järjestelemään papereitaan - työ on miltei muodollista, ja Alexille jää kosolti aikaa viettää romanttista lomaa avovaimonsa kanssa. Pian idylli kuitenkin särkyy. Muut salaperäiset lomailijat, yölliset vieraat ja oudon syrjäänvetäytyvä, kaikkea ikään kuin ulkouolilelta tarekkaileva tohtori Moreland... kaikki tämä saa hälytyskellot soimaan Alexin päässä. Saarella tapahtuu jotain kammottavaa. Kun kaikki lopulta alkaa valjeta, Alex saa itsekin pelätä henkensä edestä.

Klinikka.
Alkuteos Clinic, 1997. Suom. Matti Rosvall.
Book Studio 1999.
ISBN 951-611-949-2 (sid.)

Hope Devane, psykologian professori löydetään surmattuna Los Angelesin
hienostokaupunginosan rauhalliseselta kadulta. Kolme kukkautta poliisi on tutkinut
tapausta löytämättä ainuttakaan johtolankaa. Kuka halusi päästä eroon
professorista, joka samalla oli myös menestyvä populaaritiedekirjailija? Kun aiemmin
juttua tutkineet etsivät ovat päätyneet umpikujaan, juttu siirretään Milo Surgisille,
joka ensi töikseen palkkaa avukseen ystävänsä, psykologi-etsivä Alex Delawaren.
Tutkimukset vievät heidät yhä syvemmälle Hopen elämään, joka ei ollutkaan
niin akateemisen korrektia kuin ensisilmäykseltä näytti, ja lopulta kaikki
näyttää kiertyvän tavalla tai toisella erään hyvin yksityisluontoisen klinikan ympärille...

Vahvimman oikeus.
Alkuteos: Survival of the Fittest, 1999. Suom. Kari Salminen.
Book Studio 2000.
ISBN 951-612-022-9 (nid.)

Nuori, komea ja kaikinpuolin menestyvä poliisi Nolan Dahl tekee näyttävän,
rituaalinomaisen itsemurhan kesken työvuoron - ilman mitään järkevää syytä.
Viisitoistavuotias kuuro koulutyttö kuristetaan kesken luokkaretken.
Johtolankoja ei löydy. Hetkeä myöhemmin älyllisesti jälkeenjäänyt
ilotyttö löydetään myös kuristettuna - ja jälleen syy jää hämärän peittoon.
Mukaan tutkimuksiin kutsutaan Alex Delaware, rikoksiin erikoistunut
psykiatri. Vähä vähältä totuus alkaa paljastua - ja se on armoton. Joku
tai jotkut ovat päättäneet että vain vahvimmilla on oikeus elämään.
Kellermanin kahdestoista ja kuudes suomennettu Alex Delaware -dekkari.
----
Kellerman osaa punoa juonta ja kertoa tarinan. Hän on kyllä psykologisen trillerin mestari. Tälläkin kertaa kirja pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun. Yllättäviä käänteitä on tarjolla runsaasti. Kiinnostava tuttavuus kirjassa on israelilainen rikoskomisario Daniel Sharavi. Hän on esiintynyt aikaisemmin Kellermanin kirjassa The Butcher's Theatre (1988), joka ei kuulu Alex Delaware -sarjaan. Kirjaa ei ole suomennettu.

Hirviö.
Alkuteos: Monster, 2000. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5927-4 (sid.). 146,-. Ilmestyy kesäkuussa 2001.

Eräs vankimielisairaalan asukki näyttää pystyvän ennustamaan murhia, joita tapahtuu sekä sairaalassa että sen aivan välittömässä läheisyydessä. Tutkija-psykologi Alex Delaware ja etsivä Milos Durgis sotkeutuvat perin pohjin salatun vihan ja kostonhimon verkkoon - niin sairaalassa kuin sen ulkopuolella. RAtkaisun vihdoin lähetyessä he oppivat kouriintuntuvasti mitä sanalla "hirviö" tarkoitetaan. 


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Paholaisen valssi. Book Studio, 1994.
Ruumiin kulttuuri 1994:2. Asko Alanen.

Rukous kuolleelta.Book Studio, 1995.
Ruumiin kulttuuri 1995:2. Tiina Kaarela.

Itsepuolustus. Book Studio, 1996.
Ruumiin kulttuuri 1996:4. Jouko Koskisuu.

Verkko. Book Studio, 1997.
Ruumiin kulttuuri 1997:4. Pentti Kirstilä.

Verkko. Book Studio, 1997.
HS 19.12.97. Arv.: Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 1997:4. Pentti Kirstilä.

Klinikka. Book Studio, 1999.
HS 11.5.99. Keijo Kettunen
Ruumiin kulttuuri 2/99. Pertti Vuorinen.

Vahvimman oikeus. Book Studio 2000.
Keskisuomalainen 24.9.00. Ulla Ekman-Salokangas.
Ruumiin kulttuuri 2000:3. Pekka Turunen.

Hirviö. Book Studio 2001.
Helsingin Sanomat 18.8.2001. Maarit Piipponen.
Ruumiin kulttuuri 3/2001. Antti Turunen.


Internet

JonathanKellerman.com.

Wikipedia - Jonathan kellerman .

Stop You're Killing Me - Jonathan Kellerman .

Jonathan Kellerman: Tangled Web Interview
Mystery.net - Jonathan Kellerman
Stop' You're Killing Me! - Jonathan Kellerman.
Tangled Web - UK - Jonathan Kellerman
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa