Sisällön alkuun
Menu

Marcus Karppi

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Keväällä 2012 ilmestyi Marcus Karpin kuudes dekkari  Kekkosen Cadillac.
Kirja ilmestyi  Kustannuskynnyksen kustantamana.

Marcus Karpin viides dekkari Lahdessa soi Zamboni
ilmestyi keväällä 2011. 
Kirja on viides Kurt Kopra -sarjan dekkari.

Marcus Karpin esikoisdekkari ja Kopra-sarjan avausteos Enkelit eivät lue lööppejä ilmestyi keväällä 2002.

Kaikki viisi Marcus Karpin Kopra -sarjan dekkaria ovat
ilmestyneet Myllylahden kustantamana.


 

Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Jarkko Karppinen ( s. 1967 Lahdessa) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on julkaissut salanimellä Marcus Karppi viisi dekkaria Myllylahden kustantamina. Esikoinen, Enkelit eivät lue lööppejä ilmestyi 2002. Kuudes dekkari, Kekkosen Cadillac ilmestyy keväällä 2012 Kustannuskynnyksen kautta.

Kirjavaa työhistoriaa on kertynyt Suomen Postista, Elcoteqilta, HTV:ltä sekä YTV:ltä. Dekkarien ohella Karppi harrastaa kaskuja, shakkia, playstationia ja karppausta. Opiskeluja on kertynyt reppuun sekä teologisesta että valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Rikoksen hehkussa Karppia kiehtoo piirre, että murha on viimeinen mielipide; peruuttamaton siirto elämän shakkilaudalla.

Suosikkikirjailijoikseen Karppi mainitsee Lawrence Blockin, Andrea Camillerin, Jo Nesbon, Kjell Ola Dahlin ja John Grishamin.


Teokset

Rikosromaanit

Enkelit eivät lue lööppejä.
Myllylahti 2002.
ISBN 952-5269-45-0 (sid.). Ilm. 3/2002. 24,80 e.
Kurt Kopra -sarja 1.

Omantuntonsa kanssa painiskeleva vanha mies käy ripittäytymässä. Hän kertoo surmanneensa kolme nuorta vuosia sitten. Pari vuotta myöhemmin pedofiili Gunnar Laitinen teloitetaan, ja poliisi löytää hänen korvalehdestään metallikiekon, johon on kaiverrettu kreikkalainen alfa-kirjain ja filosofi John Rawlsin nimi.
Kurt Kopra, entinen Supon työntekijä ja nykyinen taksinkuljettaja, saa haltuunsa pedofiili Laitisen kannettavan tietokoneen ja sotkeutuu tapahtumiin.
Dekkari on nopeakäänteinen, jännittävä ja paikoin raakakin tarina, mutta samalla elämänmakuinen, ehkä sarkastinenkin katsaus ihmisten pinnan alla velloviin painajaisiin ja unelmiin arkisen aherruksen keskellä.
Marcus Karpin esikoisdekkari on Kopra-sarjan avausteos.


Lahdessa soi blues.
Myllylahti 2003.
ISBN 952-5269-71-X (sid.) 24 e. Ilm. 3/2003.
Kurt Kopra -sarja 2.

Talviurheilun keskuksessa on keskellä kesää surmattu kaksi vanhaa miestä. Uhrien tiet olivat sivunneet toisen maailmansodan pyörteissä. Suojelupoliisin päällikkö lähettää Lahteen luottoagenttinsa Kurt Kopran, joka saa seurakseen Venäjän tiedustelupalvelun edustajan. Ratkaisu pitäisi löytää yhdessä lahtelaiskomisarion kanssa, jota kiinnostaa enemmän urheilu. Kesälempi puhkeaa kukkaan Kopran rasvaisen kuoren sisimmässä. Korpran ihmissuhdetaidot tietäen tilanteet mutkistuvat ja tutkinta pitkittyy. Ranskassakin käydään johtolankoja poimimassa. Päättyykö Kopran laskujohteinen ura Vapaamuurarien salatun tikkariitin läpäisseen ritarin kylmään kohtaamiseen kuumassa kesässä?

Suruvaippa.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly ; 5).
ISBN 952-202-020-6 (sid.) 25,50 e. Ilm. 5/2005.
Kurt Kopra -sarja 3.

Supon päällikkö Lampinen hätistelee mökiltään kyitä luottoagentti Kopran kanssa, kun helikopteri tuo postia. Salaperäinen Pat Corleone tarjoaa tietoja vanhasta henkirikoksesta. 1962 Elvis esiintyi kahdesti Olympiastadionilla, mutta visiitti jätti synkän maun. Rokkarin majapaikan likellä tapahtui murha. Kahdeksanvuotiaan pojan ruumis löytyi avolouhoksen kylmästä kuilusta pinssin ja oudon riipuksen kera. Vanha murha heittää varjon nykypäivään: toisen polven vahtimestari Erno Mörsky jää menneisyyden haamujen armoille. Tatuointimestari Jone yrittää pikavoittoa, sattuma heittää noppansa peliin. Elämässään ryhtiliikkeen tehneen Kopran on sukkuloitava Memphisiin asti johtolankojen imussa. Kopra kokee kaukopartiomiehen yksinäisyyttä Syvässä Etelässä. Jenkkipojilla on kovat piipussa, Kopralla omat keinonsa Supo-pastilleineen.
Kolmannen Kurt Kopra -dekkarin värit ja kehys on napattu rock-maailmasta. Lukija vedetään hämärien vihjeiden, outojen sattumien ja laskelmoivien ihmisten maailmaan, jossa tarinoita ja selityksiä riittää. Löytyykö toden ja valheen veteen piirretty viiva, vai jääkö agentille luu käteen?
Marcus Karpin Kopra -sarjan kolmas teos.

Murha meripäivillä.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 31).
ISBN 978-952-202-114-4 (sid.)  27.20 e.   Ilm. 3/2009.
Kurt Kopra -sarja 4.
 
Kurt Kopran paljastukset rikostutkimuksia tekevän eläkeläispoliisin väkivaltaisen kuoleman taustoista.
Kurt Kopra ansaitsee elantonsa katusoittajana Marskin patsaalla ja tiskaajana ravintola Lehtovaarassa. Entinen taksiyrittäjä on myös Supon nukkuva agentti. Pätkätyön saatuaan Kopra matkustaa Kotkaan. Murha meripäivillä johtaa Kopran jouluaattona kadonneen insinöörin mysteerin, Norjassa jäätyneen suomalaisnaisen kohtaloon, itävaltalaisen psykiatrin perinnön ja Karhuherra Paddingtonin tassujen jäljille. Kun Kopra kokoaa murhasarjan palapelin osia ja kerii johtolankojen päitä nippuun, palkittu balettitanssija ojentaa hänelle ratkaisun avaimia Cafe Engelin aamiaisella. Mutta kelpaako valmiiksi katettu pöytä Kopralle, vai sukeltaako omapäinen etsivä savuverhon läpi vaarallisille vesille ja raivaa miinat tieltään?
Murha meripäivillä on Marcus Karpin neljäs dekkari.

Lahdessa soi Zamboni.
Myllylahti 2011.   (MurhaMylly ; 53).
ISBN 978-952-202-310-0 (sid.) 28,20 e.   Ilm. 3/2011.
Kurt Kopra -sarja 5. 

Supon agentti NHL-kiekkoilijaa piinaavan häirikön jäljillä. NHL-kiekkoilija Mika Gottwald ja kanttori Marja Kunttu vihitään Lahden Ristinkirkossa. Sydänkäpyset viettävät hääyön golfkentällä, jonka turvallisuudesta huolehtii Supon Kurt Kopra. Öisen ukkosmyräkän aikaan vastanaineita lähestyy mies ja ladattu ase. Selkkaus vie Kopran tutkimukset 70-luvulle terrorijärjestö RAF:n lonkeroihin ja ruotsinkielisten nuortaistolaisten pilkkireissuun. Kopran kiireitä lisää avioparille ilmestynyt piinaaja. Zamboni tunnetaan lätkäfanien lemmikkinä, kostonjanoisen kamikaze-kuskin käsissä jääkone on tappava.
Marcus Karpin viides Kurt Kopra -dekkari.

Kekkosen Cadillac.
Kustannuskynnys 2012.
ISBN  978-952-597-508-6   Ilm. 3/2012.

Lahden Sibeliustalo valmistui vuonna 2000. Viisi vuotta myöhemmin kellarirakenteista löytyi hyvin säilynyt, tunnistettava ruumis. Uhri, Kai Emil Laitinen oli riitapukari eläessään. Hän oli polttanut monet sillat takanaan ja kaivanut verta syvältä nenästään. Hitsaaja ei tyytynyt työhönsä vaan ryhtyi alamaailman juoksupojaksi. Tapausta selvittää yksityisetsivä Jonna Teräsvirta. Kolmikymppinen nainen menetti silmänsä uudenvuoden juhlissa ja uransa panssariupseerina. Entisen kadetin sisukkuudella Teräsvirta penkoo tapausta, joka lopulta koituu hänenkin kohtalokseen. Dekkari sukeltaa vanhoihin kaunoihin ja ihmisten välisiin suhteisiin.
Kuudes dekkari Marcus Karpilta. Tällä kertaa päähenkilö on yksityisetsivä Jonna Teräsvirta.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Riihimäki kaunokirjallisuudessa - Marcus Karppi.

Arvosteluja

Enkelit eivät lue lööppejä. Myllylahti 2002.
- Ruumiin kulttuuri 2/2002. Kati Särkelä.

Lahdessa soi blues. Myllylahti 2003.

- Helsingin Sanomat 17.5.03. Veli-Pekka Leppänen, Veli-Pekka:
  Salanimi-kirjailija tuntee hyvin Lahden.
- Etelä-Suomen Sanomat 20.6.2003 Taina Salakka-Kontunen.
- Ruumiin kulttuuri 1/2003, Risto Raitio.

Suruvaippa. Myllylahti 2005.
- Ruumiin kulttuuri 2/2005. Heikki Ollikainen.

Murha Meripäivillä.  Myllylahti 2009.
Ruumiin kulttuuri 2/2009. Kyösti Salovaara.


Lahdessa soi Zamboni. Myllylahti 2011.
Ruumiin kulttuuri 2/2011.  Ari-Matti Auvinen.


Internet

- Kirjasampo - Marcus Karppi.
- Kirjaseuranta - Marcus Karppi .
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2012 Terttu Uusimaa