Sisällön alkuun
Menu

Thomas Kanger

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Kesäkuussa 2012 ilmestyi Thomas Kangerilta neljäs suomennettu dekkari Lohikäärmeen vuosi.
Kirja on neljäs suomennos hienossa Elina Wiik -sarjassa.

Thomas Kangerin kolmas suomennettu dekkari
Sunnuntaivieras ilmestyi maaliskuussa 2009.

Erinomaisen hyviä kirjoja. Loistavaa ruotsalaista tuotantoa. Voin suositella lämpimästi.
Jo ensimmäinen suomennos Laula kuin lintu jäi turhan vähälle huomiolle.

Kaikissa kolmessa suomennetussa dekkarissa päähenkilö on suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik.

Thomas Kangerilta ilmestyi maaliskuussa 2008 toinen suomennettu Elina Wiik -dekkari Kuolleessa kulmassa.

Ensimmäinen suomennos Laula kuin lintu ilmestyi
syksyllä 2004.
Kaikki Kangerin kirjojen suomennokset ovat ilmestyneet WSOY:n SaPo -sarjassa.

Miksi ei suomennettu ensiksi ensimmäistä Elina Wiik -dekkaria Första stenen, joka ilmestyi vuonna 2001.
Sitä jäädään odottamaan....Fotograf: Ulla Montan

Thomas Kangerin kotisivu

 
Tornion kaupunginkirjasto


Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Thomas Kanger (s. 1951) on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt toimittajana sanomalehdissä ja televisiossa eri kanavilla, mm. TV4:n yhteiskunnallisessa ohjelmassa Kalla fakta. Vuonna 1987 Kangerilta ilmestyi ensimmäinen kirja Mordet på Olof Palme. Kangerilta ilmestyi vuonna 2001 ensimmäinen rikosromaani Fösta Stenen, jossa päähenkilönä on suomalaissukuinen Elina Wiik, joka ratkoo rikoksia Västeråsissa. Sitä ei ole valitettavasti suomennettu. Neljäs ja uusin Elina Wiik -dekkari Gränslandet ilmestyi 2007. Kirja oli ehdolla Ruotsin dekkariakatemian vuoden parasta dekkaria valittaessa. Kangerin kirjoja on käännetty jo ainakin kymmenelle kielelle.

Teokset


Mordet på Olof Palme. 1987.
Kommunistjägarna (tillsammans med Jonas Gummesson), 1990

Rikosromaanit

Första stenen, 2001. (Elina Wiik).
Sjung som en fågel, 2002. (Elina Wiik). (suom. Laula kuin lintu, 2004).
Den döda vinkeln, 2003. (Elina Wiik). (suom. Kuolleella kulmassa, 2008).
Söndagsmannen , 2004.  (Elina Wiik). (suom. Sunnuntaiveiras, 2009).
Ockupanterna, 2005.
Gränslandet , 2007. (Elina Wiik).
Drakens år, 2011. (suom. Lohikäärmeen vuosi, 2012).


Suomennokset

Laula kuin lintu.
Alkuteos: Sjung som en fågel, 2002. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2004. (SaPo ; 430).
ISBN 951-0-29482-9 (sid.) 19 e. Ilm. 9/2004.

Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik ratkoo rikoksia Västeråsissa. Elinaa sanotaan IT-poliisiksi, koska hän on ensimmäisenä Ruotsin rikoshistoriassa selvittänyt murhan sähköpostin avulla. Uusi juttu taas on siitä erikoinen, että sen dokumentit ovat joko kadonneita, salaisia tai vähintään lukukelvottomiksi haalistuneita. Kaksi iäkästä miestä, poliitikko ja yritysjohtaja, on murhattu. Surmat on tehty eri aikaan ja eri paikkakunnilla mutta samalla aseella. Miehet eivät ole tiettävästi tunteneet toisiaan. Sitten Elina Wiik saa käsiinsä vanhan valokuvan. Lähtiessään retkeilemään aikaa taaksepäin hän joutuu kylmän sodan ja vakoilun, vainojen ja ilmiantojen pahaenteiseen ilmapiiriin. Elina tekee sieltä niin järkyttäviä löytöjä, että ne ravistelevat hänen omaakin elämäänsä.
Ensimmäinen suomennettu Elina Wiik -dekkari.


Kuolleessa kulmassa.
Alkuteos: Den döda vinkeln, 2003. Suom. Sanna Manninen.
WSOY 2008. (SaPo ; 448).
ISBN 978-951-33854-4 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2008.

Suomalaissukuinen poliisi Elina Wiik selvittää toutoa kaksoismurhaa. Nuori ruotsalainen nainen ja hänen palestiinalainen miesystävänsä on surmattu metsässä. Suossa lojuu videokamera. Annika ja Jamal ovat kuvanneet surmaajansa - mutta kuolleesta kulmasta. Elina Wiik ei tätä usko, vaan lähtee metsästämään tappajaa. Kirja pohjautuu tositapaukseen. Kanger kuvaa yhteiskunnan pimeitä puolia ja poliisin työtä asiantuntevasti, ja kritiikki onkin verrannut hänen kirjojaan dekkarikaksikko Sjöwallin ja Wahlöön romaaneihin. Erittäin vangitseva kirja.

Sunnuntaivieras.
Alkuteos: Söndagsmannen, 2004.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2009.   (SaPo ; 451).
ISBN 978-951-0-33855-1 (sid.)  26 e.   Ilm. 3/2009.  

Kiitetyssä ruotsalaisdekkarissa suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik selvittää lähes 25 vuotta vanhaa murhaa – vaakalaudalla jopa oma uransa. Suomalaissyntyinen rikostutkija Elina Wiik Västeråsin poliisista alkaa tutkia selvittämättä jäänyttä nuoren naisen murhaa, joka on tapahtunut lähes 25 vuotta sitten Pohjois-Ruotsin tunturiseudulla. Nyt rikos on vanhenemassa. Kolmen viikon ja kuuden päivän kuluttua murhaaja on vapaa. Pystyykö Elina löytämään hänet ajoissa ainoana tietolähteenään kellastuneet tutkintapöytäkirjat ja ihmisten muistot – tai se, mitä he haluavat muistaa? Kun juttu lähes viime minuuteilla näyttää ratkeavan, asiat saavat uuden, yllättävän käänteen.  Samaan aikaan tukholmalainen Kari Solbacken etsii Norjasta oikeita vanhempiaan, joista hänen jo kuollut adoptioäitinsä ei koskaan myöntänyt tietävänsä mitään. Tehtävä muuttuu vaaralliseksi, kun joku tai jotkut eivät halua totuuden tulevan ilmi. Kotiin palaavaa Karia odottaa iso yllätys.
Kolmas Elina Wiik -dekkari. Loistavia ruotsalaisdekkareita.

Lohikäärmeen vuosi.
Alkuteos: Drakens år, 2011.  Suom. Marja Kyrö.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-38862-4 (sid.)   Ilm. 6/2012.

Kun maailmanlaajuisen asevalmistajan asianajaja menettää poikansa Afganistanin sodassa, hän alkaa tehdä tiliä omasta menneisyydestään ja työnantajansa toimista. Äkkiä hän katoaa tutkasta, ja hätiin kutsutaan Espen Krogh. Tehtävä vie viinaanmenevää entistä poliisia Ruotsista Amerikan kautta Vietnamiin, ja pian Krogh huomaa olevansa pelkkä nappula isommassa pelissä. Samaan aikaan suomalaissyntyinen Elina Wiik Västeråsin poliisista saa selvitettäväkseen Ikean yövartijan murhan. Millaiset säikeet yhdistävät näitä tapauksia? Kanger osaa annostella jännitystä ja pitää lukijan otteessaan. Taitavasti rakennettu juoni polveilee neljällä mantereella kansainvälisen politiikan kuvioista arkisiin draamoihin. Se kartoittaa sotien repimää maailmaa, jossa yksi luoti voi muuttaa monen ihmisen kohtalon ympäri maapallon.
Thomas Kanger (s. 1951) on palkittu jännityskirjailija ja journalisti, jonka teoksia on käännetty noin kymmenelle kielelle. Tämä on ensimmäinen osa trilogiasta, jossa päähenkilönä on Espen Krogh. Kangerilta on suomennettu aiemmin kolme hienoa Elina Wiik -dekkaria WSOY:n SaPo -sarjassa.  Elina on suomalaissyntyinen poliisi.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Laula kuin lintu. 2004.
Ruumiin kulttuuri 3/2004. Olli Mäkinen.

Internet

Thomas Kangerin kotisivu.

Norstedts - Thomas Kanger.

YouTube - Thomas Kanger Gränslandet.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa