Sisällön alkuun
Menu

Lene Kaaberbøl - Agnete Friis

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Huom! Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis vierailevat Helsingissä 20.-21.9.2016. Lisätietoa saa Siltala-kustannuksesta.

Elokuussa 2016 ilmestyi suomeksi Lene Kaaberbølin ja
Agnete Friisin neljäs ja viimeinen Nina Borg -dekkari Huomaavainen murhaaja. Hieno sarja kaiken kaikkiaan..
bbbb

Heinäkuussa 2015 ilmestyi suomeksi Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin kolmas Nina Borg -dekkari Satakielen kuolema.
Upea sarja...


Syksyllä 2014 ilmestyi suomeksi tanskalaisten Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin toinen Nina Borg -dekkari Hiljainen huomaamaton murha.
Loistava kirja tämäkin.Syksyllä 2013 ilmestyi suomeksi tanskalaisten Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin esikoisdekkari ja ensimmäinen Nina Borg -dekkari Poika matkalaukussa.
Hieno kirja..

Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin dekkarien
suomalainen kustantana on Siltala.


 
kaaberbol-friis.dk

Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin dekkarien
suomalainen kustantaja on Siltala.


 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Lene Kaaberbøl (s. 1960 Kööpenhaminassa) on Tanskan ulkopuolellakin tunnettu nuorten- ja lastenkirjailija. Hän on kirjoittanut muun muassa W.I.T.C.H. - ja Näkijä-sarjoja.
Agnete Friis (s. 1974 Kööpenhaminassa) on hänkin kirjoittanut lastenkirjoja ennen yhteistyötä KaaberbØlin kanssa. Friis on myös journalisti. Naisten yhdessä kirjoittamassa Nina Borg -sarjassa on ilmestynyt neljä kirjaa. Niitä on käännetty parillekymmenelle kielelle ja myyty yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta.
Syksyllä 2013 ilmestyi suomeksi sarjan ensimmäinen Poika matkalaukussa ja syksyllä 2014 sarjan toinen kirja Hiljainen huomaamaton murha.
Kaaberbølen ja Friisin Poika Matkalaukussa voitti vuonna 2008 maineikkaan Harald Mogensen -palkinnon, joka myönnetään Tanskan parhaalle rikosromaanille. Se oli ehdolla myös parhaan pohjoismaisen rikosromaanin Lasiavain-palkinnon saajaksi.
Erinomaisia ja jännittäviä tanskalaisdekkareita molemmat.  Toivotaan, että sarjan suomentaminen jatkuu.


Teokset

Rikosromaanit

Nina Borg -sarja

Drengen i kufferte, 2008. (suom. Poika matkalaukussa, 2013).
Et stille umaerkeligt drab, 2010.  (suom. Hiljainen huomaamaton murha, 2014).
Nattergalens død, 2011. (suom. Satakielen kuolema, 2015).
:Den betænksomme morder, 2013. (suom. Huomaavainen murhaaja, 2016).

Suomennokset

Nina Borg -sarja

Poika matkalaukussa.
Alkuteos: Drengen i kufferte, 2008.    Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-1570-0 (sid.)   Ilm. 10/2013.   Kansikuva.

Esikoisdekkari!!!
Punaisen Ristin sairaanhoitajana työskennellyt Nina Borg on tottunut näkemään ympärillään kurjuutta ja kuolemaa. Myös hänen nykyisessä kotikaupungissaan Kööpenhaminassa elää suuri joukko laittomia maahanmuuttajia, joille hygieeniset asuintilat, fyysinen turvallisuus ja perusterveydenhuolto ovat saavuttamatonta ylellisyyttä. Tässä alamaailmassa lasten katoaminen on arkipäivää, eikä ole ketään joka välittäisi heidän kohtalostaan edes sen verran, että kyselisi heidän peräänsä. Paitsi Nina, joka ei ole rankoista kokemuksistaan huolimatta muuttunut välinpitämättömäksi - jokaisella lapsella on väliä.Kun Nina päätyy vastahakoisesti tekemään palveluksen ystävättärelleen ja löytää rautatieaseman matkatavarasäilöstä pienen pojan henkihieverissä, matkalaukkuun sullottuna, hän ei voi jättää asiaa sikseen. Alkaa hengenvaarallinen kissa ja hiiri -leikki, jonka tuoksinassa Nina ja nimetön poika joutuvat kohtaamaan yhteiskunnan eliittiin kuuluvien ihmisten kulissientakaisen armottomuuden ja julmuuden.
Kaaberbølen ja Friisin Poika Matkalaukussa voitti vuonna 2008 maineikkaan Harald Mogensen -palkinnon, joka myönnetään Tanskan parhaalle rikosromaanille. Se oli ehdolla myös parhaan pohjoismaisen rikosromaanin Lasiavain-palkinnon saajaksi.


Hiljainen huomaamaton murha.

Alkuteos: Et stille umaerkeligt drab, 2010.  Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2014.
ISBN 978-952-234-220-1 (sid.)  Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Nina Borg -sarja 2.
Kaksi köyhää romanipoikaa etsii Pohjois-Unkarissa sijaitsevan, venäläisten jälkeensä jättämän sotilas sairaalan raunioista vanhoja laitteita ja aseita, joita he voisivat myydä. Se, mitä he lopulta löytävät, on kuitenkin jotain paljon vaarallisempaa. Löytö herättää kiinnostusta internetissä, ja toinen pojista lähtee suuren rahan toivossa kohti Tanskaa. Unkarin turvallisuuspalvelu on kuitenkin päässyt verkkoliiken teen jäljille ja varoittaa Tanskan suojelupoliisia, jolla on kohta täysi työ yrittää ehkäistä katastrofi, jonka kaltaista ei ole ennen koettu ja jonka seurauksia on vaikea kuvitella. Samaan aikaan Punaisen Ristin sairaanhoitaja
Nina Borg yrittää auttaa Tanskaan tulleita Unkarin romanikerjäläisiä, jotka asuvat vanhassa autokorjaamossa. Useat heistä ovat sairastuneet mystisesti, ja he salaavat selvästi jotakin. Vähitellen Ninalle selviää, kuinka suuren riskin sairaat ja epätoivoiset ihmiset ovat valmiita ottamaan, jos heille tarjotaan pienikin mahdollisuus onneen ja uuteen elämään. Hylättyyn sotilassairaalaan tehty löytöretki ja romanipojan vaarallinen matka Tanskaan ovat vähällä koitua myös Ninan kohtaloksi. Kerjäläisiin liittyviä asioita selvittäessään Nina tulee tahtomattaan aset taneeksi myös perheensä hengenvaarallisten tapahtumien keskipisteeseen.

Satakielen kuolema.
Alkuteos: Nattengalens död, 2011. Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2015.
ISBN 978-952-234-278-2 (sid.)  Ilm. 7/2015.

Nina Borg -dekkari 3.
Nina. Nataša. Olha. Kolme naista, joita yhdistää yksi kammottava salaisuus. Nataša Dorošenko - ukrainalainen nainen, joka on tuomittu tanskalaisen sulhasensa murhayrityksestä - pääsee pakenemaan vankilasta. Vähän sen jälkeen mies löydetään kuolleena autostaan - sormet murskattuina samalla tavalla kuin Natašan ukrainalaisella miehellä kolme vuotta aikaisemmin.Punaisen Ristin sairaanhoitaja Nina Borg ei pysty näkemään Natašaa raakana murhaajana, mutta hänen on myönnettävä, ettei tiedä juuri mitään naisesta, jota on yrittänyt vuosien ajan auttaa. Mikä oikeastaan sai Natašan pakenemaan? Miksi hänen ukrainalaisen miehensä ja norjalaisen sulhasensa oli kuoltava? Ja miksi joku yrittää siepata hänen kahdeksanvuotiaan tyttärensä?Arvoituksen pitkät ja veriset juuret ulottuvat aina Stalinin aikaan ja köyhään, pieneen ukrainalaiskylään.Satakielen kuolema on kolmas Nina Borg -dekkari, ja sarjan julkaisuoikeudet on myyty lukuisiin maihin eri puolilla maailmaa. Sarjan ensimmäinen osa Poika matkalaukussa nimettiin Yhdysvalloissa parhaaksi pohjoismaiseksi jännitysromaaniksi, ja siitä tuli New York Times -myyntimenestys.

Huomaavainen murhaaja.
Alkuteos:Den betænksomme morder, 2013.  Suom. Aino Ahonen.
Siltala 2016.
ISBN 978-952-234-365-9 (sid.)  Ilm. 9/2016.
bbbb
Nina Borg -sarja 4.
Sairaanhoitaja Nina Borg on palannut lapsuudenkotiinsa huolehtimaan syöpään sairastuneesta äidistään. Roolit kuitenkin vaihtuvat pian, ja äiti joutuu pelkäämään tyttärensä puolesta tämän jouduttua väkivallan kohteeksi. Sairaalassa heräävä Nina muistaa, että ennen tajuntansa menettämistä hän kuuli hyökkääjän rukoilevan anteeksiantoa. Pyysikö tämä anteeksi tekoaan - vai jotakin pahempaa, joka on vielä tulossa?Toisella puolen maailmaa, Filippiineillä, kolme lähtökohdiltaan hyvin erilaista miestä opiskelee lääketieteellisessä. Heidän välilleen muodostuu vahva ystävyys, ja he kuvittelevat olevansa valmiita tekemään mitä tahansa toistensa puolesta. Mutta kuinka pitkälle ystävyyden nimissä on mentävä? Kun tilanne kehkeytyy niin vaaralliseksi, että omantunnon ja moraalin rajat tulevat vastaan, joutuu vahvinkin lojaalius koetukselle.
Hienon sarjan päätösosa. 
Parivaljakko Friis-Kaaberbøl näyttää jälleen kyntensä ja kietoo hyytävään seittiinsä niin.
Nina Borgin, epätoivoisiin tekoihin ajautuvat ystävykset kuin lukijankin


Artikkeleita ja kirjallisuutta
Arvosteluja

Poika matkalaukussa. Siltala 2013.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi. 27.3.2014.
- Leena Lumi -blogi 20.1.2014.
- Ajatuksia kirjamaasta 29.12.2013.


Hiljainen huomaamaton murha. Siltala 2014.
- Leena Lumi -blogi 4.12.2014.
- Rakkaudesta kirjoihin 19.10.2014.
- Ullan luetut kirjat -blogi 21.11.2014.
- Kirjasähkökäyrä -blogi .Internet

- kaaberbol-friis.dk
- Kaaberbøle ja Friis Facebookissa.
- Det Danske KriminalAkademi.
- Siltala - Lena Kaaberbøle ja Agnete Friis.
- Wikipedia - Lene Kaaberbøle.
- Litteratursiden.dk

 


 

Tornion kaupunginkirjasto
©2016 Terttu Uusimaa