Sisällön alkuun
Menu

Risto Juhani

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2012 ilmestyi Risto Juhanin kuudes rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosen tutkimuksista kertova dekkari Ei tikkua ristiin.   Kirjan piti alunperin ilmestyä jo keväällä 2011, mutta hyvää kannattaa odottaa... Hienoja kirjoja...

Risto Juhanin viides Pesos -dekkari Salatuimpaan saakka ilmestyi syksyllä 2009.

Lokakuussa 2007 ilmestyi Risto Juhanin uutuusdekkari
Paatuneet, joka on neljäs komisario Pesos -dekkari.
Kotimaisen dekkarin kärkeä!!

Kouvolan dekkarikisan voitti Risto Juhani käsikirjoituksellaan Vastarannan kiiski. Kilpailu järjestettiin Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotisjuhlan kunniaksi ja siihen tuli 92 käsikirjoitusta.
Päätuomari kirjailija Sirpa Tabet valitsi voittajat esiraadin valitsemista kuudesta käsikirjoituksesta. Voittajat julkistettiin ja palkittiin Kouvolan Dekkaripäivillä 9.6.2006.
Like julkaisi kirjan Vastarannan kiiski heinäkuussa 2006.
Onnittelut Risto Juhanille!!


Keijo Kettunen on kirjoittanut Ruumiin kulttuuriin 4/2003 loistavan ja kattavan artikkelin Risto Juhanista ja hänen kirjoistaan. Kannattaa tutustua.
risto.juhani@phnet.fi

Risto Juhanin kirjojen kustantaja on LIKETornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Risto Juhani (s. 25.4.1934 Suonenjoella) on pitkän linjan lehti- ja teatterimies, keraamikko ja kirjailija.
Hän oli perustamassa Jyväskylän Huoneteatteria 1958. Hän toimi myös 60-luvun alussa teatterinjohtajana Uudessakaupungissa ja Raumalla sekä ohjaajana ja lavastajana Porin teatterissa..
Esikoiskirja Peiponlento sai ilmestyessään erinomaisen vastaanoton. Risto Juhani teki loistavan comebackin keväällä 2004 romaanillaan Hotellikuolema ja vuonna 2005 ilmestyi kirja Kolehti kuolemalle.
Juhani julkaisi esikoisromaaninsa Peiponlennon vuonna 1972. Siinä työsiirtolan kansanomainen järjestyspoliisi Paavo Hassinen ratkaisi siirtotyömaassa tapahtuvan ryöstön ja henkirikoksen.Timo Kukkola luonnehti Peiponlentoa kirjassaan Hornanlinnan perilliset Juhania "70-luvun alun uuden aallon harjaksi." Kukkola pahoittelee kirjassaan, ettei Peiponlennolle ole tullut jatkoa. Nyt sitä tulee. Aivan kuin kolmea vuosikymmentä ei tässä välissä olisikaan.
Hän on käsikirjoittanut Matti Kassilan Päämaja - elokuvan sekä kymmeniä lyhytelokuvia. Hän on myös kirjoittanut dokumenttiromaanin Torsti Ossian Koskinen: syyllinen-syytön vuonna 1971.
Keijo Kettunen on kirjoittanut Ruumiin kulttuuriin 4/2003 loistavan ja kattavan artikkelin Risto Juhanista ja hänen kirjoistaan. Kannattaa tutustua.


Teokset

Rikosromaanit

Peiponlento.
Tammi, 1972.
ISBN 951-30-2121-1 (nid.)
2. p. Like 2004.
ISBN 952-471-474-4 (nid.) 9,00 e. Ilm. syksy 2004.
      
Seutulan palkkarahat on ryöstetty! Sinä aamuna kaikki tuntuu olevan tolaltaan. Ossi on kärähtää valoitta ajamisesta, Hakasalon kopilla kaikki on sekaisin ja Puijon peipponen, kelpo rakennusmestari Soininen makaa tukkihumalassa lattialla. Ja sitten ryntää kassaneiti toimistosta pihalle kirkuen, että hänet on ryöstetty. Ryöstäjän löytäminen Seutulan lentokenttätyömaan rattijuoppojen ja siirtolaisten joukosta osoittautuu todella hankalaksi. Mutta murhaajan kiinni saaminen vasta hankalaa onkin.

Hotellikuolema.
Like 2004. (Rikos kannattaa).
ISBN 951-471-328-4 (nid.) 22,00 e. Ilm. 4/2004.

Näin ei kertakaikkiaan tapeta! Kesken perjantai-illan kaupungin suosituimmassa tanssiravintolassa, soiton soidessa, huuruisen humalan leijuessa. Komisario Paavo Iisakki Pesosen vakaan käsityksen mukaan tällaisen teon olisi niissä oloissa kuulunut surkeasti epäonnistua. Mutta ei! Kaiken juhlinnan ja hälinän keskellä oli varmistunut erään hotellinjohtajan matkan pää. Edessä olisi raskaita päiviä ennen jutun selviämistä. Pesonen joutuisi kaivelemaan ihmisten pimeitä puolia, roskaläjiä ja likakaivoja. Hän tulisi kohtaamaan hämillisiä ihmisiä kun heidän salaisuutensa jouduttaisiin levittämään päivänvaloon. Komisario Pesosen aamun ensimmäinen työtehtävä tulisi olemaan tutustuminen johtaja Jouni Kuromäkeen - kuolleeseen mieheen.

Kolehti kuolemalle.
Like 2005. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-605-4 (sid.) 27 e. Ilm. 6/2005.

Hotellikuolemassa seikkaillut sympaattinen komisario Paavo Iisakki Pesonen joutuu tällä kertaa selvittämään pikkukaupungin seurakunnan riitoja ja sotkuja. Teos julkistettiin Kouvolan dekkaripäivillä 11.5.2005.
Sympaattinen komisario Paavo Iisakki Pesonen saa tällä kertaa määräyksen selvittää pikkukaupungin seurakunnan sotkuja. Mitä pidemmälle tutkinta etenee, sitä uhkaavammaksi tilanne kiristyy. Vatimukset hienotunteisuudesta saavat unohtua, kun komisario pureutuu armotta ulkokultaisuuden taakse, totuuden ytimeen. Kiusallisen työtehtävän lisäksi Pesosella on ristinään terveysintoiluun hurahtanut vaimo, silmäätekeviä pokkuroiva päällikkö ja pohjalaisittain murtava konstaapelitulokas. Kirkollisten piirien kohutut väärinkäytökset peilautuvat Risto Juhanin uusimmassa dekkarissa todentuntuisina. Herran kukkarossakin on kiusauksia, ja monelta pojalta on isä hukassa.
Juhani julkaisi esikoisromaaninsa Peiponlennon vuonna 1972. Siinä työsiirtolan kansanomainen järjestyspoliisi Paavo Hassinen ratkaisi siirtotyömaalla tapahtuvan ryöstön ja henkirikoksen. Peiponlento on ilmestynyt Liken kustantamana uutena pokkaripainoksena 2004

Vastarannan kiiski.
Like 2006.
ISBN 952-471-896-0 (sid.) 22 e. Ilm. 7/2006.

Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn dekkariromaanikilpailun voittaja!
Sakari Kiiski, juristi, virastaan ulkoministeriöstä pois potkittu. Juoppo ja ikonien salakuljettaja - se on potkujen virallinen syy, mutta kyse on paljon suuremmista asioista. Niin suurista että meinaa henki mennä.
Kiiski pakenee tylyä kohtaloaan viinanhuuruihin. Todellinen painajainen on kuitenkin vasta edessä. Ennen potkuja silmiin ehti osua arkoja asioita, eivätkä ne jääneetkään Pietariin tai Petroskoihin tai Muurmanskiin, vaan tulivat perässä. Eikä se käy, ei varsinkaan nyt, kun viereen puistonpenkille istahtaa ihmeellinen nainen.
Risto Juhani (s. 1934) on lehti- ja teatterimies, keraamikko ja kirjailija. Hänen ensimmäinen rikosromaaninsa Peiponlento julkaistiin vuonna 1972, ja se oli vuosikymmenen parhaita kotimaisia dekkareita. Vuonna 2004 Juhani palasi rikoksen poluille, kun Like julkaisi kiitetyn Pesos-romaanin Hotellikuolema. Vuonna 2005 Pesonen jatkoi urakointiaan kirjassa Kolehti kuolemalle, ja kolmas koettelemus, Virta ottaa omansa, ilmestyy syyskuussa.

Virta ottaa omansa.
Like 2006.
ISBN 952-472-862-6 (sid.) 27 e. Ilm. 9/2006.

Paavo Iisakki Pesosen kolmas koettelemus!
Tuhon partaalla vaappuva pikkukaupungin hotelli saa uuden salaperäisen omistajan. Kuka hän on ja mistä tulee, sitä ei tunnu tietävän kukaan. Hotelli on upealla paikalla kaupunkia halkovan virran partaalla, mutta miksi joku haluaisi riesakseen yrityksen, joka jo vuosia on keikkunut protestilistoilla ja jatkuvan konkurssiuhan alla?
Kun huhumylly ehtii vähän laantua, vetää paikallislehti etusivulleen varsinaisen pommin: hotelli aiotaan pikavauhtia laajentaa nykyaikaiseksi täyden palvelun kylpyläksi. Hanketta vetämään ilmestyy kasvottomien edusmiesten joukko. Rahoittajaa ei vieläkään tiedetä.
Tässä kohtaa tapahtumat leikkaavat myös rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosen huonekuntaa. Aikuisella iällä luontaisterapeutiksi kouluttautunut Kaarina Pesonen innostuu kylpylän mahdollisuuksista ja perustaa lainarahalla sen yhteyteen hoitolan. Siinä on Pesosella nieleskelemistä, varsinkin kun uuden kylpylän ympärillä alkaa tapahtua kaikkea kummallista. Virtakin ottaa omansa...

Paatuneet.
Like 2007. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-471- (sid.) 27 e. Ilm. 10/2007.

Eräänä aivan tavallisena arkiaamuna rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosen työhuoneen ovi ei olekaan entisessä paikassa eikä tuoli pöydän takana ole hänen tuolinsa, vaikka narahtaakin tutusti. Mikään muukaan ei ole entisellään. Virta on ottanut omansa, ja tapahtumilla on seurauksensa. Pesosesta on tehty rikososaston vt. päällikkö hyllytetyn Hugo Alfred Nyrösen tilalle. Kaupungilla kuulostelemaan ja kyselemään tottunut kenttätyöläinen joutuu jättämään nuhjaantuneen ulkotakkinsa naulaan ja katselemaan ikkunasta, kun Oljemark jatkaa keskeneräisiä tutkimuksia. Vanha karhu ei malta pitää näppejään erossa asioista, ja työtoverusten välit kiristyvät. Sitten tapahtuu pahin mitä ajatella saattaa. Ja Pesonen kokee olevansa syyllinen.
Risto Juhani (s. 1934) on kirjailija, keraamikko ja pitkän linjan teatterimies. Paatuneet on neljäs Pesos-dekkari.

Salatuimpaan saakka.
Like 2009. (Rikos kannattaa).
ISBN 978-952-01-0185-5 (sid.) 27 e. Ilm. 10/2009. 

Ministeri ostaa rojautti Tyyskälän kartanon Päijänteeseen antavan pikkujärven rannalta, viitisen kilometriä kaupungista pohjoiseen, himoittua rantaviivaa ainakin kilometri. Rikoskomisario Paavo Iisakki Pesosta työllistivät ministerin parikymppiset öykkäripojat, vaikka kaupungilla iloittiinkin ikiomasta ministeristä, joka toiselta puolelta maata muutti varta vasten juuri tänne. Mutta miksi ministeri halusi riesakseen lahoavan, hoitamattoman kartanorötiskön? Silputtaisiinko maat ja rannat mökkitonteiksi? Hiljalleen sikisivät kyselyt ja kuiskailutkin: Mihin oli kadonnut kaupat tehnyt vanhapoika Tyyskälä rahoineen? Seurallinen torikahvilan vakioasiakas näytti haihtuneen kuin haju kanervikkoon.
Viides Pesos -dekkari.

Ei tikkua ristiin.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0576-1 (sid.)    Ilm. 8/2012.  

Komisario Pesonen ja vanha vainooja Kapu Kapanen jälleen vastakkain – tällä kertaa samalla puolella. Komisario Paavo Iisakki Pesonen istuu aamukahvilla kaupungin torilla. Sitä ei tiedetä aiemmin tapahtuneen. Vaimo on Hankasalmella auttamassa tyttären lapsensaannissa, ja kepin kanssa klenkkaava lonkkaleikkaustoipilas on jätetty oman onnensa nojaan. Toripöytään seuraksi änkeytyy yllättävä henkilö: vanha vainooja, taparikollinen Kapu Kapanen. Kapun asiakin on yllättävä. Hän pyytää Pesoselta apua. Näin käynnistyy epätavallisten tapahtumien sarja: Pesonen alkaa kauko-ohjata tutkintaa kaupungilta käsin – pelastaakseen ikikiusansa pulasta. Apuna laitoksella hänellä on viehättävä kollega. Olisikohan Kaarina Pesosen kannattanut harkita kahdesti, ennen kuin lähti reissullensa?
Risto Juhani (s. 1934) on Heinolassa asuva kirjailija ja keraamikko. Hänen sankarinsa rikos­komisario Pesonen seikkailee tässä kirjassa kuudetta kertaa.  Risto Juhanin dekkarit ovat kotimaisen dekkarin kärkeä. 


Muut teokset

Purtsin stoori.
Toim. Risto Juhani
Weilin & Göös, 1970
Lisäpainos: 2. p. 1970.
Risto Juhani toimi teoksen haamukirjoittajana.

Torsti Ossian Koskinen, syyllinen - syytön
Tammi, 1971.
Dokumenttiromaani, joka kertoo huomiota herättäneestä oikeustapauksesta.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Kettunen, Keijo: Peipponen lensi dekkarin aallonharjalle.
Ruumiin kulttuuri 4/2003, s. 4-8, Sarjassa laukauksia lähimenneisyydestä 3.


Arvosteluja

Peiponlento. 2.p. Like 2004.
Ruumiin kulttuuri 4/2004. Pekka Turunen.

Hotellikuolema. Like 2004.
Helsingin Sanomat 2.7.2004, Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 2/2004. Heikki Ollikainen.


Kolehti kuolemalle. Like 2005.
Helsingin Sanomat 20.8.2005. Hannu Marttila.
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Kyösti Salovaara.


Internet


Pohjoissavolaisen kaunokirjallisuuden bibliografia -Risto Juhani.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa