Sisällön alkuun
Menu

Eija Jansson

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syksyllä 2017 ilmestyi Eija Janssonin Palosaari-sarjan
viides dekkari K
ustantajan kuolema.
bbbb

Elokuussa 2016 ilmestyi Eija Janssonilta historiallinen
dekkari  Varpunen taskussa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Kemiin.
bbbb


Helmikuussa 2015 ilmestyi Eija Janssonin kahdeksas
rikoskirja Petos peilistä katsoo.
bbbb

Uusi artikkeli:
Sarrala, Hannu: Rikoksen perässä Kemistä Espanjaan.
Pohjolan Sanomat 8.4.2011.
Paperilehdessä on pitempi versio.

Eija Janssonilta ilmestyi maaliskuussa 2011
uusi  dekkari Valkoinen laakso.

Eija Janssonin viides dekkari Menneisyyden varjot
ilmestyi syyskuussa 2009.

Keväällä 2008 Eija Janssonilta ilmestyi uusi
romaani Varastettu viattomuus.
Kirjassa on luultavasti dekkarin aineksia.

Eija Janssonilta ilmestyi kolmas dekkari
Rekkamiehen morsian syyskuussa 2006.


 


Tornion kaupunginkirjasto  
bbbb

DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 

Elämä

Kemiläisen Eija Janssonin esikoisteos Matkalippu pimeyteen ilmestyi 2003 Myllylahden kustantama ja sen jälkeen häneltä on ilmestynyt samalta kustantajalta dekkarit
Kivisydän (2004) ja Rekkamiehen morsian (2006).
Eija Jansson on julkaissut salanimellä Johanna Wasenius dekkarin Sivubisnes (2005).


Teokset

Matkalippu pimeyteen.
Myllylahti 2003.
ISBN 952-5269-80-9 (sid.) 24 e. Ilm. 9/2003.

Metsästä löytyy silvottu ruumis. Vähäisten johtolankojen ja nimettömän puhelinsoiton perusteella rikoskomisario Maijalan olisi löydettävä tekoon syyllinen. Jaska on psykopaatti ja himoitsee valtaa. Hän välittää huumeita ja kuvittelee saavansa toisten kunnioituksen harrastamalla outoja rituaaleja.Yksinäinen ja kokematon Raija saa yllättäen ystäviä koulukavereistaan Mariannasta ja Päivistä, jotka houkuttelevat hänet mukaan salaperäisiin menoihinsa. Eräänä viikonloppuna tapahtumat riistäytyvät käsistä, jonka
seurauksena Raijan elämä muuttuu kaaokseksi. Kemiläisen Eija Janssonin esikoisromaani kertoo nuorten välillä epätoivoisestakin yrityksestä irrottautua jengistä ja palata takaisin entiseen elämään. Esikoisteos.


Kivisydän.
Myllylahti 2004. (MurhaMylly ; 01).
ISBN 952-202-004-4 (sid.) 24.50 e. Ilm. 9/2004.

Juhlat, kauna, kostonhimo, pankkimaailma, kuolema, murha, poliisitutkimus, rikos, rangaistus. Kostajien kilpajuoksu vasta avatun lomakeskuksen joulujuhlissa.
Markus Kivimäen syyksi voi lukea paljon - tuhottuja yrityksiä, hylättyjä rakastajattaria, itsekkyyttä, oman edun tavoittelua. Toimillaan hän on koonnut ympärilleen joukon kostonhimoisia vihamiehiä. Kun Kivimäki saapuu vaimonsa kanssa pieneen, romanttiseen korpihotelliin joulun viettoon, häntä odottaa epämiellyttävä yllätys toisensa jälkeen. Välit vaimoon kiristyvät, vaikka ontuva suhde oli tarkoitus saada täällä uuteen kukoistukseen.
Rikospoliisi Palosaari kollegoineen tulee tutkimaan jäätyneen naisen arvoitusta, mutta he joutuvat keskelle kummallisia tapahtumia, eikä uusilta kuolemantapauksiltakaan vältytä.
Kosto olisi monen mielestä suloinen, mutta ajatuksista tekoihin on pitkä matka. Onko voittaja se, joka osaa luopua ja antaa anteeksi vai se, joka itkee katkeruuttaan yön hiljaisuudessa?
Kemiläisen Eija Janssonin toinen rikosromaani. Esikoisteos Matkalippu pimeyteen ilmestyi 2003.


Rekkamiehen morsian.
Myllylahti 2006.
ISBN 952-202-056-7 (sid.) 24 e. Ilm. 9/2006.

Rekkakuskilla on kaupungin kaunein morsian. Tiina elää materiaalisessa maailmassa, ja täyttäessään morsiamensa mielihaluja Joonas sotkeutuu tahtomattaan hämäriin kuljetuspuuhiin.
Tiina kohtaa salaperäisen miehen, johon ihastuu. Riideltyään Joonaksen kanssa hän pakenee ystäviensä mökille ja Joonas lähtee seuraavana aamuna keikalle, josta on vähällä tulla hänen viimeisensä.
Rikospoliisi Palosaari saa selvitettäväkseen henkirikoksen, jossa Joonas on yksi pääepäillyistä. Palosaari tuskailee sekavan rikosvyyhdin ja toivottomalta tuntuvan laihdutuskuurinsa kanssa kesähelteisessä Kemissä tutustuen samalla uusiin työtovereihinsa.

Menneisyyden varjot.
Nordbooks 2009.
ISBN 978-952-5782-48-7 (nid.)  34 e.   Ilm. 9/2009.  

Asianajaja Vehkamaan huvilalla vietetään taas kerran kosteita juhlia, joissa viihtyvät monet ns. piireihin kuuluvat henkilöt. Jarkko Saari ei juhlista piittaa ja päättää lähteä heti tilaisuuden tullen pois. Mukaansa hän saa kauniin Emilian ja isännöitsijä Blomsterin uuden heilansa kanssa. Myöhemmin Emilia löytyy surmattuna puistosta ja rikospoliisi Palosaari saa selvitettäväkseen jutun, josta ei tunnu saavan oikein otetta.
"Tummansininen Opel seisoi parkkipaikalla. Mies avasi takaluukun ja komensi Jarkon sinne.
- Sori vaan, mutta ei ole köysiä eikä käsirautoja, vino hymy virisi toiseen suupieleen. - Muutoin olisit voinut istua etupenkilläkin.
Jarkon teki mieli itkeä kiukusta ja pelosta. Isot miehet eivät vain itke. Sitähän äitikin aina hoki. Miehet eivät itke."

Valkoinen laakso.
Nordbooks 2011.
ISBN 978-952-5908-22-0 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 3/2011.  

Kirja ilmestyy  myös e-kirjana.
Kuului laukaus - vai oliko se laukaus, jokin pamahdus kenties? Jouni kiiruhti katsomaan ja löysi veljensä sekä ystävänsä ammuttuina pihalta, miltei portailta. Jouni mietti veljensä kauheaa kuolemaa ja alkoi solmia vähäisiä langanpätkiä yhteen, vaikka poliisi neuvoikin häntä jättämään tutkimukset ammatti-ihmisille. Asia kuitenkin painaa mieltä ja Jounin on etsittävä vastauksia. Tie vie miestä Tukholman kautta Espanjan aurinkorannikolle. Mukaan tuppaa väkisin Vertanen, asunnoton, petetty nuori mies. Sattumien oikusta he osuvat sudenpesään ja saavat aikaan hallitsemattomien tapahtumien vyöryn. Tuntuu kuin kuolema kulkisi Jounin kintereillä, mutta niittäisi aina vierestä kuin piruillakseen. Itsepäisesti Jouni kuitenkin jatkaa etsintöjään Vertasen toppuutteluista huolimatta. Löytyykö kysymyksiin vastauksia ja selviääkö veljen kuolema, siitä Jouni ei enää ole varma.

Petos peilistä katsoo.
Myllylahti 2015. ( ; 109). 
ISBN 978-952-202-601-9 (sid.) Ilm. 2/2015. Kansikuva.
bbbb
Elämän katkeroittama Saila kuulee yllättäen olevansa kaksonen. Mieltä myrkyttää paitsi ajatus menetetystä sisaruudesta, myös tieto siitä, että sisar on annettu lapsettomalle pariskunnalle, joka on tarjonnut lapselle kaiken sen, mistä hän itse on jäänyt paitsi. Saila selvittää sisarensa yhteystiedot ja lähtee vierailulle, jolta hän ei aio palata takaisin. Hän haluaa osansa sisaren saamasta hyvästä, mieluiten kaiken. Toisaalla kemiläinen komisario Palosaari joutuu selvittelemään hukkuneen naisen tapausta. Tutkinnan aikana rikosylikonstaapeli Tarja Anttonen katoaa. Ehtiikö Palosaari pelastaa alaisensa? Entä hukkunut nainen, onko hän sittenkään se, joka hänen oletetaan olevan? Kemiläisen Janssonin elämässä tärkeitä asioita kirjoittamisen ohella ovat lastenlapset, lukeminen, liikunta, puutarhanhoito sekä eläimet - hän toimii hylättyjen eläimien auttamiseen keskittyneissä yhdistyksissä kansainvälisellä tasolla. Osan vuodesta matkustelua rakastava Jansson viettää Espanjan kodissaan.
"Petos peilistä katsoo" on Eija Janssonin (s. 1954) kahdeksas rikoskirja, mukaansa tempaava tarina sisarkateudesta ja sen seurauksista.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Varpunen taskussa.
BoD 2016.
ISBN 978-952-330-725-4 (sid.)   Ilm. 8/2016.
bbbb
Perämeren pohjukassa sijaitseva Kemi on ollut 1920-luvulla kaupunki, jossa viina virtasi ja puukko heilui. Pirtua haettiin lähivesille ankkuroituvista laivoista. Kaikki niemet ja notkelmat olivat trokareiden käytössä. Rannassa saattoi joutua poliisin väijyyn eikä siinä pahapäinen salakuljettaja paljon katsonut, kun ampua paukautti päin viranomaista. Kukaan ei ollut uskollinen kenellekään, mutta useimmat sakit pitivät kuitenkin yhtä jollakin tapaa, jotta salakuljetus saatiin toimimaan.
Vasta miehen kenkiin astunut Otto Ilmari on vielä lapsellinen, luottavainen ja turhankin halukas kokeneiden salakuljettajien mukaan. Onneksi lähellä on myös miehiä, jotka koettavat pitää nuorukaista jonkinlaisessa järjestyksessä. Nuorukainen pääsee kylmään kyytiin, kun hyppää veneeseen ensimmäistä pirtulastiaan hakemaan. Haaveet rahoista ja leveämmästä leivästä ovat katketa, kun pirtuisäntä löytyy rantapolulta puukko lapaluissaan
Kaupunki on jatkokuljetusten pirtuportti ja pirtukaupan rahoittajia se tietysti kiinnostaa. Henrik Forsius tulee rahatukun kera kaupunkiin, luulee asioiden hoituvan helposti, koska kontatkin on jo luotu. Otto Ilmari ilmaantuu pahimmalla hetkellä pelastajaksi.
Huom! Eija Janssonin yhdeksäs rikosromaani.

Kustantajan kuolema.
Saaga-kirjat 2017.
ISBN 978-952-716522-5 (sid.)  Ilm. syksy 2017.
Palosaari-sarja 5.
bbbb
Jokivarren huvilalla vietetään riehakasta iltaa. Petteri Simula on saanut runokirjalleen kustannussopimuksen ja haluaa juhlia sitä ystäviensä kanssa. Jostain syystä hän poimii
mukaansa myös kustantaja Lindholmin vaimoineen, vaikka mies ei halua kustantaa
paikallisten kirjailijoiden kirjoja. Syytä tähän kirjailija Olli Hartola tivaa Lindholmilta.
He kinaavat äänekkäästi Lindholmin kustannuspäätöksistä. Kina jatkuu saunan lauteilta jokirantaan ja riidan kuulevat ja näkevät kaikki. Joku käyttää tilannetta hyväkseen. Komisario Palosaaren tutkinta ei etene, sillä miehellä on huolia, jotka vievät hänen ajatuksensa. Tarja Anttonen jatkaakin tutkimuksia, eikä uhrimääräkään rajoitu yhteen. Kuka murhasi kustantajan? Kenen käteen puukko sopii huonosti?
Kuka murhasi kustantajan on Palosaari-sarjan viides dekkari. Eija Jansson on kemiläinen kirjailija, jonka kirjoja on julkaistu vuodesta 2003 alkaen. Hän kirjoittaa myös lapsille.


Johanna Waseniuksen nimellä ilmestynyt dekkari:

Sivubisnes.
Kustannuskaarre 2005.
ISBN 952-99534-0-2 (nid.)

Johanna Waseniuksen dekkari alkaa, kun päähenkilö Tellervo joutuu yllättäen kummalliselle työmatkalle Espanjaan. Hänen on ohjeiden mukaan vaihdettava paketti toiseen, mutta muutkin haluavat paketin. Yritteliäs Gamez lähettää asialle miehensä, jotka onnistuvat aikeissaan. He eivät vain tulleet ajatelleeksi, että astuvatkin isompien varpaille, jotka rankaisevat yksityisyritteliäisyyttä ankarasti. Matkalla Tellervolle on selvinnyt, mitä hänen työnantajansa todellisuudessa puuhasivat ja hän päätti sanoutua irti työstään. Kun hän maanantaiaamuna menee työpaikalleen, voi hän vain todeta, että lopputilin ottaminen on turhaa. Hänen on soitettava paikalle poliisi.

Muut romaanit

Varastettu viattomuus.
Novetra Nordbooks 2008.
ISBN 978-952-5782-02-8 (nid.) 23,90 e. Ilm. kevät 2008.
Kirja kertoo kahdesta pikkutytöstä ja miehestä joka houkuttelee heidät mukaansa. Teko tapahtuu pienessä kunnassa ja tyttöjen etsintään osallistuvat monet. Kaikkein innokkaimmin heidän uusi opettajansa sekä tietysti hätääntyneet vanhemmat. Kemiläisen Eija Janssonin uusi dekkari (kait tämä on dekkari).

Novelleja

Novelli Myllylahden kustantamassa antologiassa Murha myllyssä (2007).


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Nuutinen, Tanja: Murhaleidi muuttui satuilevaksi mummoksi. 
Pohjolan Sanomat 27.7.2008.

Pekkala, Arja: Janssonin dekkareissa seikkaillaan Kemissä.
Lounais-Lappi 2.10.2006.

Sarrala, Hannu: Eija Janssonin romaanihaave toteutui.
Pohjolan Sanomat 18.9.2003.

Pöyhönen, Sari: Rikostarina sijoittuu Kemiin.
Pohjolan Sanomat 29.6.06.

Arvosteluja

Matkalippu pimeyteen. Myllylahti 2004.
Ruumiin kulttuuri 4/2003. Johanne Matero.

Kivisydän. Myllylahti 2004.
Ruumiin kulttuuri 4/2004. Keijo Kettunen.

Rekkamiehen morsian. Myllylahti 2004.
Lounais-Lappi 2.10.2006. Mirja Rintala.
Pohjolan Sanomat 26.9.06. Sari Pelttari-Heikka.

Internet

Lapin kirjailijat - Eija Jansson.