Sisällön alkuun
Menu

Jane Stanton Hitchcock

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Marraskuussa 2014 ilmestyi uutena Tammen Bon -pokkaripainoksena Jane Stanton Hitchcockin v. 2010 suomeksi ilmestynyt dekkari Kohtalokas ystävyys.

Näyttäis, että Jane Stanton Hitchcock ei ole enää julkaissut uusia kirjoja. Todella mukavia nämä tähän mennessä ilmestyneet. 


Jane Stanton Hitchcockin neljäs suomennettu dekkari Kohtalokas ystävyys ilmestyi tammikuussa 2010.

Aikaisemmin suomeksi ilmestyneet kirjat:
Seurapiirimurhia, Silmänlumetta ja Vaarallisia naisia.
Erinomaisen viihdyttäviä dekkareita.
Kepeitä mutta ei missään tapauksessa tyhjänpäiväisiä.
Suosittelen.


Stanton Hitchcockin kirjojen suomalainen kustantaja on
Tammi.Kuva: Jerry Bauer


Tornion kaupunginkirjasto
Elämä

New Yorkissa ja Washingtonissa asuva Jane Stanton Hitchcock on julkaissut viisi romaania. Silmänlumetta on niistä ensimmäinen, ja se oli ehdolla sekä dekkareille myönnettävien Edgar Awardin ja Hammett Prizen saajaksi että vuoden esikoisromaaniksi. Vuonna 2004 suomennettu Seurapiirimurhia toi Hitchcockille kansainvälisen läpimurron: käännösoikeudet myytiin yli kymmeneen maahan ja myös elokuvaoikeudet on varattu. Hitchcock on myös kirjoittanut lukuisia näytelmiä.
Suomeksi on ilmestynyt kaikkiaan neljä Stanton Hitchcockin dekkaria. Viimeisimmät ovat Vaarallisia naisia (2007) ja uusin Kohtalokas ystävyys (2010).
Erinomaisia dekkareita. 

Teokset

Rikosromaanit

Jo Slater -sarja

Social crimes. 2002.  (suom. Seurapiirimurhia, 2004).
One dangerous lady, 2005.  (suom. Vaarallisia naisia, 2007).

Muut rikosromaanit


Trick of the Eye, 1992.   (suom. Silmänlumetta, 2005).
The Witches’ Hammer.  1994.
Mortal friends, 2009.  (suom. Kohtalokas ystävyys, 2010).


Suomennokset


Seurapiirimurhia.
Alkuteos: Social crimes, 2002. Suom. Sari Karhulahti.
Tammi 2004.
ISBN 951-31-2539-4 (sid.) Ilm. 3/2004.
2. p. Loisto -pokkari kevät 2005.

Jo Slater, newyorkilaisen miljardöörin vaimo, kaupungin seurapiirielämän tukipylväs ja hyvän maun kuningatar, suistuu valtaistuimeltaan, kun aviomies kuolee odottamatta ja jättää koko omaisuutensa hämäräperäiselle ranskalaiselle kreivittärelle. Vähitellen Jo saa selville totuuden miehestään ja kreivittärestä, joka oli tekeytynyt hänen uskotukseen, mutta tekee nyt parhaansa anastaakseen myös hänen ystävänsä ja asemansa. Toimeentulovaikeuksissa kamppaileva Jo alkaa suunnitella kostoa. Hänen nerokas suunnitelmansa perustuu historian suurimpaan huijaukseen ja rakentuu kuningatar Maria Antoinetten kaulakorun ympärille. Ja kuten kilpailijattarensa, Jo ei kaihda äärimmäisiäkään keinoja...
New Yorkissa ja Washingtonissa asuva Jane Stanton Hitchcock on julkaissut kolme romaania, joista ensimmäinen, Trick of the Eye, oli ehdolla sekä jännäreille myönnettävän Edgar Awardin saajaksi että vuoden esikoisromaaniksi. Seurapiirimurhia on tuonut Hitchcockille kansainvälisen läpimurron ja myös sen elokuvaoikeudet on varattu.


Silmänlumetta.
Alkuteos: Trick of the Eye, 1992. Suom. Marke Ahonen.
Tammi 2005.
ISBN 951-31-3213-7 (sid.) Ilm. 2/2005.
2. p. ilm. Loisto-pokkarina 2006.

Faith Cromwellilla, kohta nelikymppisellä vanhallapiialla, on kiehtova ammatti: hän on trompe l'oeil -maalari, joka tekee erehdyttävän elävän näköisiä maalauksia etupäässä sisustuselementeiksi. Nyt hän on saanut kaikkien aikojen tilauksen: rikas longislandilainen leskirouva on pyytänyt häntä koristamaan talonsa kuuluisan tanssiaissalin seinämaalauksin. Faithin työtä varjostaa kuitenkin talon tyttären kymmenen vuotta aiemmin tapahtunut raaka murha. Mielenrauhansa säilyttääkseen hän ryhtyy selvittämään rikosta. Selvitystyö tuo mukanaan romanssinkin, mutta lopulta Faith saa huomata joutuneensa marionetiksi toisten suunnittelemaan juoneen. New Yorkissa ja Washingtonissa asuva Jane Stanton Hitchcock on julkaissut kolme romaania. Silmänlumetta on niistä ensimmäinen, ja se oli ehdolla sekä jännäreille myönnettävän Edgar Awardin saajaksi että vuoden esikoisromaaniksi. Viime vuonna suomennettu Seurapiirimurhia toi Hitchcockille kansainvälisen läpimurron: käännösoikeudet myytiin yli kymmeneen maahan ja myös elokuvaoikeudet on varattu. Hitchcock on myös kirjoittanut lukuisia näytelmiä.

Vaarallisia naisia.
Alkuteos: One dangerous lady, 2005. Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2007.
ISBN 978-951-31-378-9 (sid.) Ilm. 2/2007.
2. p. ilm. Loisto-pokkarina 2008.

Seurapiirimurhia-romaanista tuttu Jo Slater on palannut yläluokkaisen seuraelämän huipulle, nyt varakkaana leskirouvana. Ystäväperheen tyttären häät vievät Jon Barbadokselle, missä hän virittelee romanssia tyylikkään brittiaristokraatin kanssa. Tunnelma muuttuu kuitenkin yllättäen suorastaan skandaalinkäryiseksi, kun Jon vanha ystävä Russel Cole, suunnattoman rikas taiteen keräilijä, katoaa jahdiltaan. Jo epäilee vahvasti, että niin kutsutussa onnettomuudessa on jotain mätää ja että siihen on sotkeutunut Colen viimeisin vaimo, nuori italialainen Carla.
Manhattanin seurapiireissä Carla jatkaa sosiaalista kipuamistaan hämmästyttävän nopeasti ja häikäilemättömästi. Park Avenuen piireihin pongahtaa myös Jon menneisyydestä tuttu hahmo, joka pyrkii kampittamaan Jon. Juonittelun ja manipulaation saralla Jon kanssa ei kuitenkaan kannata ryhtyä kilpasille. Se voi olla suorastaan vaarallista.
Vaarallisia naisia on hauska, yllätyksellinen ja nopeatempoinen romaani murhasta, kostosta ja seurapiirielämän kiemuroista.

Kohtalokas ystävyys.
Alkuteos: Mortal friends, 2009.  Suom. Päivi Lankinen.
Tammi 2010.
ISBN 978-951-31-5142-3 (sid.) 32,80 e.  Ilm. 1/2010.  
Uusi Bon -pokkaripainos ilm. 11/2014.

Kohtalokas ystävyys on murhamysteeri ja tapakomedia samassa viihdyttävässä paketissa. Sen Isadora Duncanilta lainattu motto kuuluu: “Yksikään nainen ei ole koskaan kertonut koko totuutta elämästään.”
Reven Lynch on antiikkikauppias ja sisustussuunnittelija, joka asuu vauraalla asuinalueella Washingtonissa. Ystävättärensä Violet Boltonin ansiosta hän pääsee usein mukaan raharikkaiden kekkereille ja on hyvin perillä yhteiskunnan kerman keskinäisistä draamoista.  Kun Washingtonissa murhataan jo viides tummatukkainen nuori nainen, Revenin liikkeeseen ilmaantuu tapauksia tutkiva etsivä Gunner. Näin Reven päätyy informantiksi Gunnerille, jolle hienostopiirien elämänmeno on vierasta. Gunner epäilee, että murhaaja on joku Washingtonin isoista kihoista, mikä on Revenin mielestä täysin uskottavaa. Onhan Washington vallan ja kunnianhimon pääkaupunki, jossa kaikki keinot ovat sallittuja. Reven ja Violet päätyvät keskelle moninaisten tapahtumien pyörteitä. Salaisuudet paljastuvat niin murhajutussa, ystävyydessä, rakkaussuhteissa kuin taloussotkuissakin.
Neljäs suomennos Jane Stanton Hitchcockilta. 


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Seurapiirimurhia. Tammi 2004.
Ruumiin kulttuuri 1/2004, Sari Ruotsalainen.

Silmänlumetta. Tammi 2005.
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Risto Hannula.

Vaarallisia naisia. Tammi 2007.
Ruumiin kulttuuri 2/2007. Sari Ryhänen.Internet

Tammi - Jane Stanton Hitchcock.
HarperCollins - Jane Stanton Hitchcock.

Tornion kaupunginkirjasto
©2014 Terttu Uusimaa