Sisällön alkuun
Menu

 

Kati Hiekkapelto

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Yle Aamun kirja 7.4.2016 Kati Hiekkapelto
 - Kati Heikkapellon dekkari Tumma sijoittuu pakolaisia täynnä olevaan Serbiaan.

Huhtikuussa 2016 ilmestyi Kati Hiekkapellon 3. Anna Fekete -dekkari Tumma. Hienoa, jälleen kiinnostava.
bbbb
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Suomen dekkariseura myönsi Vuoden johtolanka 2015
-palkinnon Kati Hiekkapellolle romaanista Suojattomat
(Otava 2014).
Lisätietoa ja perustelut Suomen dekkariseura.
Onnittelut Kati!!!

Tässä palkintolautakunnan perustelut:

- Yle Uutiset 11.2.15 Kati Hiekkapellon Suojattomat sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2015
- Hs.fi 11.2.15 Antti Majander: Maahanmuuttajien elämää käsittelevä Suojattomat voitti rikosromaanipalkinnon

Keväällä 2014 ilmestyi Kati Hiekkapellon
2. Anna Fekete -dekkari Suojattomat.
Erinomainen kakkonen.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Kati Hiekkapellon esikoisdekkari ja ensimmäinen Anna Fekete -kirja Kolibri ilmestyi keväällä 2013.
Hieno esikoinen!!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Kati Hiekkapellon kustantaja on Otava.


Otava - Kati Hiekkapelto.

 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Kati Hiekkapelto (s. 1970) on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla kolmen lapsensa sekä suuren eläinlauman kanssa.

Hiekkapelto on työskennellyt maahanmuuttajien opettajana ja asunut Serbian unkarilaisalueilla. Jugoslavian unkarilaisesta, lapsena Suomeen muuttaneesta rikostutkija Anna Feketestä kertova dekkarisarjan aloitti v. 2013 ilmestynyt Kolibri ja sarjan toinen kirja Suojattomat ilmestyi v. 2014. Sarja pureutuu monikulttuurisuuden ja maahanmuuton polttaviin kysymyksiin. Kolibria on jo myyty Englantiin, Saksaan, Alankomaihin, Tanskaan ja Islantiin.
Kati Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri oli lukijoiden ja kriitikkojen suosikki.
Kerrassaan loistava esikoinen.  Koukutti heti kättelyssä.  Uskottava ja koskettava tarina ja päähenkilö erittäin kiinnostava. Toinen dekkari Suojattomat lunasti myös lupaukset.

Suomen dekkariseura myönsi Vuoden johtolanka 2015
-palkinnon Kati Hiekkapellolle romaanista Suojattomat (Otava 2014).

Palkintolautakunnan perustelut:

"Kati Hiekkapellon toisessa rikosromaanissa on jälleen päähenkilönä Serbian unkarilaisvähemmistöön kuuluva, mutta jo lapsesta asti Suomessa asunut Anna Fekete, joka on uusi, kiinnostava päähenkilö suomalaisessa rikoskirjallisuudessa. Fekete työskentelee poliisina ja hoitaa myös kaikenlaisia ulkomaalaisiin liittyviä asioita. Työtehtävien kautta tulevat tutuiksi niin Suomesta karkotuspäätöksen saanut Afganistanin kristittyyn vähemmistöön kuuluva Sammy kuin myös unkarilainen au pair Gabriella.

Hiekkapellon dekkareiden keskiössä ovat paitsi maahanmuuttajat, myös päähenkilö Anna Feketen ja hänen työkaverinsa Esko Niemen välit. Työtovereiden suhteet ovat kehittyneet parempaan suuntaan ja osoittavat, että jopa sovinistinen keski-ikäinen suomalainen mies voi kehittyä ja oppia.

Suojattomat on synkkätunnelmaisempi teos kuin Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri (2013), mutta siinä on myös toivoa. Henkilöhahmot ovat saaneet lisää syvyyttä, ja tarina kulkee sujuvasti eteenpäin useista sivujuonista huolimatta. Edeltäjänsä tavoin Suojattomat on jännittävä teos, jonka haluaa lukea yhdeltä istumalta.

Hiekkapelto uudistaa kotimaista poliisiromaania nostamalla maahanmuuttajat ja monikulttuurisuuden luontevaksi osaksi suomalaisen kaupungin elämää niin poliisivoimissa kuin poliisien tapaamissa ihmiskohtaloissakin. Hiekkapelto avaa kiihkottomasti, arkailematta ja arvostaen maahanmuuttajien elämää, jossa yhdistyvät yleisinhimilliset tunteet ja kotimaan vaihtamiseen liittyvät poikkeukselliset kokemukset."Teokset

Rikosromaanit

Kolibri.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-26732-4 (sid.)   Ilm. 3/2013. 

Esikoisdekkari!!
Anna Fekete -sarja 1.
Jugoslavian unkarilainen Anna Fekete aloittaa rikostutkijana pohjoissuomalaisessa merenrantakaupungissa. Nuori maahanmuuttaja on täysin suomalaistunut, mutta kokee itsensä muukalaiseksi, ehkä eniten itselleen. Asiaa ei helpota että hän saa työparikseen keski-ikäisen Eskon, joka ei vaivaudu peittelemään rasistisia ennakkoluulojaan.
Annan työ rikostutkijana ehtii tuskin alkaa, kun hän joutuu keskelle koko maata kuohuttavaa murhatutkintaa. Lenkkipolulla surmatun nuoren naisen hallusta löytyy atsteekkijumalaa esittävä riipus, ja pian tapahtuu toinen samanlainen murha. Merkit viittaavat sarjamurhaajaan. Saako Anna Kolibrin kiinni ennen kuin uhreja tulee lisää?
Päänvaivaa tuottaa myös kurdityttö Dijar. Tyttö on ottanut yhteyttä poliisiin kunniaväkivallan pelossa, mutta pyörtänyt kuulusteluissa puheensa. Tytön vaietessa Annan on etsittävä todisteita muualta.
Kati Hiekkapelto (s. 1970) on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla miehensä, kolmen lapsensa sekä suuren eläinlauman kanssa. Hiekkapelto on työskennellyt  maahanmuuttajien opettajana ja asunut Serbian unkarilaisalueella.  Kolibri on hänen esikoisromaaninsa ja uuden dekkarisarjan avaus.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Suojattomat.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-27392-9  (sid.)   Ilm. 3/2014. 

Anna Fekete -sarja 2
Maahanmuuttajataustainen Anna Fekete kohtaa poliisintyössään identiteettinsä kipupisteet. Ketkä kaikki ovat suojattomia, ja millä tavoilla?Vanha mies jää auton alle ja kuolee. Tapausta tutkivasta Anna Feketestä tuntuu, että kaikki ei täsmää. Autoa ajanut unkarilainen au pair-tyttö kertoo, että vanhus makasi tiellä jo yliajon sattuessa, eikä onnettomuus paikalta löydy uhrin jalanjälkiä.Samaan aikaan Annan työpari Esko selvittää Suomeen rantautuneen maahanmuuttajajengin toimia. Mikä on käännytyspäätöksen saaneen nuoren miehen osuus kuolemantapaukseen, joka ilmenee huumeluolan ratsiassa? Yhä vaarallisemmiksi käyvien poliisitutkimusten keskellä Anna tuntee raastavaa koti-ikävää.
Toinen kirja Anna Fekete -sarjassa. 
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Tumma.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-28603-5 (sid.)   Ilm. 4/2016.
bbbb
Anna Fekete -sarja 3.
Menneisyyden painama Anna Fekete matkustaa kotikaupunkiinsa Serbian unkarilaisalueille ja alkaa tutkia nuoren romanimiehen kuolemaa. Vähitellen Annalle paljastuu myös Euroopan pakolaiskriisin todellisuus.Kotikaupungin kesäisissä viinijuhlissa Annan käsilaukku varastetaan, mutta varas löytyy heti seuraavana päivänä - kuolleena joen rannasta. Paikalliset poliisit ovat haluttomia tutkimaan tapausta kovin tarkasti, joten Anna ottaa ohjat käsiinsä.Yllättäen Annan seuraamat johtolangat kietoutuvat hänen oman perheensä historiaan. Samalla tilanne kaupungissa kiristyy, kun seudulle alkaa virrata pakolaisia.
Kati Hiekkapelto (s. 1970) onkotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla perheensä kanssa. Anna Feketen tutkimuksista kertovan sarjan edellinen osa Suojattomat ja Vuoden johtolanka -palkinnon 2015.  Sarjaa on myyty jo seitsemälle kielelle. Tumma on sarjan kolmas kirja. Esikoisdekkari ja ensimmäinen Anna Fekete -dekkari Kolibri ilmestyi 2013. Hieno sarja!!
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta
Arvosteluja

Kolibri. Otava 2013.
- Kirsin kirjanurkka 11.3.2013 .
- Salamatkustaja 15.6.2014.
- Hs.fi 25.3.2014 Suvi Ahola .

Suojattomat. Otava 2014.
- Yle 24.3.2014 Juha Pikkarainen: Suojattomat.
- Kirsin kirjanurkka 30.3.2014 .
- Savon sanomat 26.3.2014 Helena Miettinen .
- Rakkaudesta kirjoihin 18.3.2014 .


Internet

- katihiekkapelto.com
- Otava - Kati Hiekkapelto.
- Ylen Aamun kirjassa Kati Hiekkapellon dekkari Kolibri.
- Kati Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri ja kaksi seuraavaa osaa myytiin Saksaan.
- Yle Radio 1 - Viikon kirja - Nadja Nowak ja kirjailija Kati Hiekkapelto keskustelevat dekkarista Kolibri.
- Hs.fi 5.4.13 - Suomen naisdekkaristit kiinnostavat Euroopassa.

 


 

Tornion kaupunginkirjasto
©2016 Terttu Uusimaa