Sisällön alkuun
Menu

Ata Hautamäki

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Maaliskuussa 2018 ilmestyi Ata Hautamäen seitsemäs dekkari
Rikos ja rakkaus.
bbbb

Lokakuussa 2015 ilmestyi Ata Hautamäeltä kuudes dekkari
Siell' on hieno hietakehto.
Ata Hautamäki on siirtynyt 60-luvun kuvauksesta nykypäivään, mutta tallentaa jälleen Helsingin historiaa eläviksi kuviksi.
Dekkariuransa 10-vuotisjuhlan kunniaksi hän myös palaa hetkeksi esikoisteoksensa Murha Käpylässä maisemiin.


Ata Hautamäki 70 v. - syntymäpäivä tänään 29.10.2014.
Onnittelut!!

Syntymäpäivähaastattelu Hs.fi 29.10.2014
Ata Hautamäki tietää kuolevansa syöpään - mutta ensin pitää kirjoittaa viimeinen kirja
Ata Hautamäestä tuli kirjailija 2004
Hieno haastattelu!!!
Hienoja dekkareita, suosittelen!!!

Lokakuussa 2013 ilmestyi Ata Hautamäen viides dekkari Kohtalona Rauhaniemi.
Käpylä-trilogiasta tuttu rikosetsivä Kari Väänänen on vaihtanut ammattia ja asuinpaikkaa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Tampereelle.


Huom!
- Tässä Ata Hautamäen haastattelu ja myös videohaastattelu

Lokakuussa ilmestyi Ata Hautamäen uusi dekkari Kadonneet muistot.  Kirja on neljäs Hautamäen dekkari ja vaikuttaa jälleen erittäin kiinnostavalta.
Edellisestä dekkarista Levottomat kadut on kulunut aivan liian pitkä aika eli kolme vuotta.

Huom!
Hs.fi 29.4.2012.
Unto Hämäläisen mielenkiintoinen artikkeli Helsingin nuorisofestivaaleista vuodelta 1962 Hesarin Sunnuntailiitteessä 29.4.2012.

Huom!
Ata Hautamäen kolmannen dekkarin Levottomat kadut,
aiheena on Helsingin nuorisofestivaali 1962.
Kirja on todellisuuteen pohjaava ajankuva katumellakoista ja levottomuuksista.

Huom!
Maaliskuussa 2012 on ilmestynyt kirja:
Krekola, Joni: Maailma kylässä 1962 :
Helsingin nuorisofestivaali.
Helsinki kulttuurisen kylmän sodan näyttämönä.
Like 2012.
Kirja on löytyy Tornion kaupunginkirjastosta.

Helsinkiläinen Ata Hautamäki esitteli kolmatta dekkariaan "Levottomat kadut ", joka sisältää kemiläishaastatteluja vuoden 1962 Helsingin nuorisofestivaalien tapahtumista. Tilaisuus oli Kemin kaupunginkirjaston musiikkiosastolla maanantaina 6.4.2009.

Uusi artikkeli:
- Kelhä, Annemari: Kemiläisnuoret mukana rikosromaanin seikkailuissa. 
Pohjolan Sanomat 6.4.2009 .

Maaliskuussa 2009 ilmestyi Ata Hautamäen kolmas
dekkari Levottomat kadut.

Keväällä 2006 ilmestyi Ata Hautamäen toinen dekkari
Käpylän tähdet.

Esikoisdekkari Murha Käpylässä ilmestyi keväällä 2005.
Kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana v. 2005.

Ata Hautamäen kirjojen kustantaja on
Myllylahti. 

DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Helsinkiläinen kirjailija Ata Hautamäki (s. 29.10.1944) on ammatiltaan aikuiskouluttaja, joka on tehnyt erilaisia opintoaineistoja.  Hän on työskennellyt sosiaalialan erilaisissa tehtävissä vuosikymmeniä.  Muutama vuosi sitten Hautamäki jätti sosiaalialan työt ja kirjoittamisesta tuli hänen päätyönsä. Hänen näytelmiään on esitetty sekä televisiossa että Radioteatterissa. Hän on kirjoittanut myös kouluille ja harrastajaryhmille. Valtakunnallisessa lastennäytelmäkilpailussa vuonna 2003 hänen käsikirjoituksensa sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle. Dekkarikirjoittajana hän debytoi kesällä 2004 Kouvolan Dekkaripäivien antologiassa Katajanvarsi on musta. Hän on mukana myös Novellit 2004 -antologiassa.
Hautamäen esikoisdekkari, 1950-luvun alkuun sijoittuva Murha Käpylässä ilmestyi keväällä 2005 ja kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas v. 2005.
Ata Hautamäen toinen Käpylä -dekkari Käpylän tähdet ilmestyi keväällä 2006.
Erityisen kiinnostava kolmas dekkari Levottomat kadut ilmestyi 2009, neljäs Kadonneet muistot ilmestyi 2012 ja viimeisin Kohtalona Rauhaniemi syksyllä 2013.
Hautamäki kirjoittaa uskottavaa ajankuvaa 50-luvun Suomesta.  Myös tarina ja ihmiset ovat kiinnostavia.  Hautamäellä on oma iso paikkansa suomalaisessa dekkarissa.

Teokset

Rikosromaanit

Murha Käpylässä.
Myllylahti 2005.  (MurhaMylly ; 03).
ISBN 951-202-014-1 (sid.)  25,80 e.  Ilm. 3/2005.

Idyllisen Käpylän 50-luku herää henkiin. Ihmisten arvomaailmaan ei vielä televisio ole vaikuttanut. Lapset viipyvät leikeissään, aikuiset kuuntelevat iltaisin radiota ja nuoriso- se on muuttumassa. Kirjan sivuilla vilahtavat lättähatut, myssymissit ja mellakka Helsingin rautatieasemalla. Kaikki on kuitenkin vielä viatonta, korttelisodissakin on reilun pelin säännöt. Eräänä aamuna kaupunginosan rauha rikkoutuu. Käpylän aluelääkäri Georg Blomqvist ja paikallisen poliisiaseman ylikonstaapeli Kari Väänänen alkavat selvittää opettajan kuolemaa. Sodasta on jo reilut kymmenen vuotta. Perustuuko rikos menneisyyteen? Ennen kuin tappaja selviää, tapahtuu toinenkin veriteko. Carl Rehnin päässä herää myös kysymys: Joutuuko hän yksin kantamaan syyllisyyttä itsemurhasta, joka olisi voitu välttää, jos SuPon etsivä ei olisi pantannut jutun kannalta ratkaisevia tietojaan?
Pertti Paasio on tarkistanut kirjan Turussa tapahtuvien osien dialogit aidolle Turun kielelle. 50-luvun asiatiedot kirjailija on tarkistanut ajan sanomalehdistä. Helsinkiläisen Lähiradion kuuntelijat ovat käsikirjoitusvaiheessa myötävaikuttaneet omilla muistoillaan autenttisen tunnelman syntyyn. Kirjan henkilöt ovat mielikuvituksen tuotetta, vaikka lukeminen herättäisikin mielikuvia Käpylän kaduilla aikoinaan liikkuneista ihmisistä.

Käpylän tähdet.
Myllylahti 2006.  (MurhaMylly ; 08).
ISBN  952-202-042-7 (sid.)   25,10 e.  Ilm. 3/2006.

On vuosi 1957. Keinokuu ilmestyy taivaalle. Televisiolähetykset alkavat, vastaanottimia Suomessa on noin 3000 kpl. Helsingissä katoaa kolmesataa ihmistä vuodessa. Käpylässä ihmetellään kadonneen astmahoitajan tapausta. Kummitustalosta löytyy ruumis. Taivaskallion korsu saa asukkaan. Murha Käpylässä -kirjasta tutut päähenkilöt tohtori Blomqvist ja rikosetsiväksi edennyt Väänänen ovat jälleen asialla. Komisario Rehn on muuttamassa Käpylään. Niin myös tamperelainen Häyrisen perhe, joka yrittää sopeutua pääkaupunkiin.
Käpylän omia poliiseja työllistävät lukuisat rikokset, pärinäpojat ja naisten ahdistelija. Koskettavat ihmiskohtalot yllättävät vielä viimeisillä sivuilla.

Levottomat kadut.
Myllylahti 2009.   (MurhaMylly ; 33).
ISBN 978-952-202-116-8 (sid.)  27.50 e.   Ilm. 3/2009.

Käpylä-trilogian päätösdekkari 60-luvun Helsingistä ja sen katumellakoista.
Todellisuuteen pohjaavaan ajankuvaan kirjailija sekoittaa niin perheessä kuin kadulla tapahtuvia väkivaltarikoksia. Aiemmista
Käpylä-kirjoista tutut poliisit ja aluelääkäri ovat ajoittain hukassa kiihkeiden tapahtumien keskellä. Etsivä Väänäsen yksityiselämä on kriisissä naisystävän vankilatuomion vuoksi. Tohtori Blomqvistille paljastuu oma osuutensa vanhaan kuolemantapaukseen.
Komisario Rehnin usko alaisiinsa horjuu, kun hän selvittelee kuolemantapauksia kolmen sisaruksen lähipiirissä. Hänen nousujohteinen virkauransa vaikeutuu festivaalimellakoinnissa tapahtuneen ratsupoliisikuoleman tutkimusten hitauteen. Ajankuvadekkaristina
Ata Hautamäki on ottanut kirjansa pohjaksi todelliset hulinoinnit Helsingissä elokuussa 1962 pidettyjen Rauhan festivaalien aikana.
Poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun ensimmäistä kertaa.

Kadonneet muistot.
Myllylahti 2012.   (MurhaMylly ; 71).
ISBN 978-952-202-376-6 (sid.) 29,50 e.   Ilm. 10/2012. 

Erakoituneesta entisestä kellosepästä tulee etsivä oman elämänsä suhteen. Jouni tajuaa pitävänsä sisällään myös kahdelle muulle ihmiselle kuuluvia muistoja ja hänen on palattava Ruotsiin. On löydettävä vuosikymmeniä sitten kadonnut lapsi ja sovitettava omat pahat teot. Jounin dekkaritaidot vievät hänet vaikeuksiin ja hänestä tulee takaa-ajettu. Hänellä on paljon korjattavaa. Ja vain vähän aikaa. Ata Hautamäki on jälleen kerran herättänyt menneisyyden henkiin.  Kirja on täynnä Pohjoismaiseen kehykseen sijoittuvaa ajankuvausta kuusikymmenluvulta ja 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.  Maailma on muuttuvat, mutta on toisaalta sama.

Kohtalona Rauhaniemi.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 90).
ISBN 978-952-202-442-8 (sid.)  29,50 e.   Ilm. 10/2013.  

Tuntemattoman vainajan löytyminen Rauhaniemen rannan läheisyydestä aiheuttaa huolta muillekin kuin juttua tutkiville poliiseille. Ata Hautamäen Käpylä-trilogiasta tuttu rikosetsivä Kari Väänänen on vaihtanut ammattia ja asuinpaikkaa, sillä hänen vaimonsa menneisyys ei saa paljastua. Kari joutuu valitsemaan puolensa ja unohtamaan menneisyytensä murharyhmässä. Ruumiin löytäjänä hän on kuitenkin tamperelaiskollegojen kiinnostuksen kohteena. Samaan aikaan Valma ottaa hoiviinsa kaltoin kohdellun lapsen. Tampere, tehtaiden kaupunki, joutuu uuden eteen korkeakouluopiskelijoiden saapuessa. 60-luku tuo tullessaan myös uusia arvoja ja ajatusmalleja sekä elintason nousun. Ihmiset matkustelevat, lomailevat ja liikkuvat enemmän kuin ennen. Kesä -68 Tampereella on tapahtumien kehyksenä. Ata Hautamäki rakentaa jälleen varmaa ajan kuvausta todentuntuiseen tarinaansa.

Siell' on hieno hietakehto.
Myllylahti 2015.  (MurhaMylly ; 122).
ISBN 978-952-202-646-0 (sid.)  Ilm. 10/2015.   

Ata Hautamäki on siirtynyt 60-luvun kuvauk-sesta nykypäivään, mutta tallentaa jälleen Helsingin historiaa eläviksi kuviksi. Dekkariuransa 10-vuotisjuhlan kunniaksi hän myös palaa hetkeksi esikoisteoksensa Murha Käpylässä maisemiin. Kesäinen Helsinki yhdistää kahden erilaisen naisen kohtalot - ainakin poliisin mielessä. Toista kaivataan, mutta ei etsitä. Toista etsitään, mutta kaivataanko häntä? Rikosylikomisario Turo Tammelan tiimi hakee omaa paikkaansa tutkinnassa, kun lukuisat eri tahot kiinnostuvat Kampissa kuolleesta naisesta. Tapahtumat tiivistyvät vuosisadan kuumimman kesän päivinä Helsingin keskustan paahteisille kaduille, kirjailijan kotikaupunkiin, jonka rikolliset ääriviivat hän maalaa varmoin ottein.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Rikos ja rakkaus.
Myllylahti 2018. (MurhaMylly ; 168).
ISBN 978-952-202-887-7 (sid.) Ilm 3/2018.
bbbb
Nuori mies, vanha nainen ja kohtaaminen raitiovaunupysäkillä. Kolmen eri-ikäisen pariskunnan elämät risteävät syksyisessä Helsingissä yhden ajattelemattoman teon seurauksena. Kaikki heistä eivät kaipaa elämäänsä muutosta, mutta jokainen joutuu silti mukaan hallitsemattomiin tapahtumiin. Kirjailijan edellisestä dekkarista tuttu rikoskomisario Turo Tammela määrää hämärän katoamistapauksen tutkinnan rikoskonstaapeli Sonja Sivulalle ja aiheuttaa tämän kohtaloon uuden käänteen. Joulurauhan koittaessa monen elämä on muuttunut peruuttamattomasti.
Ata Hautamäki jatkaa todenperäistä ympäristökuvausta, jossa on mukana faktaa fiktion pohjaksi. Helsinki on hänen kirjoissaan elävä kuin yksi romaanin henkilöistä.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Novellit

Stadin parhaat.
Teoksessa:  Novellit 2004.  Gummerus 2004.
ISBN 951-20-6539-8 (nid.)

Kenen tytär.
Teoksessa:  Katajanvarsi oli musta : Kouvolan dekkarinovellikilpailujen jälkisatoa vuosilta 2000 ja 2002.
Kouvolan kaupunki 2004.
ISBN 951-98877-7-6 (nid.)

Artikkeleita ja kirjallisuutta

Möttölä, Marjatta: Sosiaalialan ammattilaiselle nykydekkarit ovat liian tosia.
Helsingin Sanomat 17.4.2005.

Ryynänen, Riitta:  Nainen auringossa.
ET-lehti 9/2005, s. 22-25.

Kelhä, Annemari: Kemiläisnuoret mukana rikosromaanin seikkailuissa. 
Pohjolan Sanomat 6.4.2009.

Järvinen, Matti: Ata Hautamäki - nostalgiadekkaristi. Kirjasampo.fi .

Arvosteluja

Murha Käpylässä. Myllylahti 2005.
Marttila, Hannu:  Helsingin Sanomat 17.4.2005.
Ruumiin kulttuuri 2/2005.  Elisa Paavola.
Aralis - huhtikuu 2005.

Käpylän tähdet. Myllylahti 2006.
Kirkko ja kaupunki 25.7.2006.  Marja Kuparinen.

Internet

- Kirjasampo.fi - Ata Hautamäki.