Sisällön alkuun
Menu

Kari Hanhisuanto

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Kesällä 2021 ilmestyi Kari Hanhisuannon viides
dekkari Pakotetut
bbbb

Lokakuussa 2012 ilmestyi Kari Hanhisuannon neljäs dekkari Isien pojat.

Kari Hanhisuannon kolmas dekkari Kaksoset
ilmestyi syksyllä 2011.

Toinen dekkari Ilman mainittavaa motiivia ilmestyi
syksyllä 2010.
Molemmat ovat ilmestyneet Nordbooks -kustantamon Kripo -sarjassa.

Kari Hanhisuannon esikoisdekkari Käenlaulu ilmestyi vuonna 2009 Myllylahden kustantamana.
 


  

 

 

 

 

Elämä

Kari Hanhisuanto (s. 1960) on kemiläinen kirjailija.  Hän on julkaissut kaikkiaan viisi romaania joista kolme dekkaria.  Esikoisdekkari Käen laulu ilmestyi vuonna 2009 Myllylahden kustantamana.  Seuraavat dekkarit Ilman mainittavaa motiivia (2010) ja Kaksoset (2011) ovat ilmestyneet Nordbooks -kustantamon Kripo -sarjassa.

Teokset

Rikosromaanit


Kaksoset.
Nordbooks 2011.   (Kripo ; 11).
ISBN 978-952-5908-33-6 (sid.)   31,90 e.   Ilm. 9/2011.  

Jännitys- ja rikosromaani Kaksoset kertoo tarinan Granstedin suvusta ja suvun kaksosista Jaakosta ja Anterosta. Jaakko on rauhallinen ja tasainen ja opiskelee itselleen psykologin ammattia. Antero puolestaan on särmikäs ja pahansisuinen ja hairahtuu jo aikaisessa vaiheessa rikollisille teille. Jo nuorena Antero alistaa muita voimallaan ja hurjuudellaan. Kaksoset eivät voisi enää erilaisempia olla. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi myös pikkusisko Leena. Anteron häivyttyä rikollisille teilleen isä ja äiti menehtyvät hämärissä olosuhteissa. Jaakolla on vaikeuksia hyväksyä virkavallan selityksiä. Jaakko jää Leenan kanssa Turkuun jatkamaan opiskelua. Pian Jaakko saa outoja vihjeitä siitä, että Granstedin Turun Tiili Oy:n tiilitehtaalla tehdään muutakin kuin tiiliä. Selvittäessään asiaa hän huomaa pian olevansa niin poliisin kuin rikollistenkin takaa-ajama. Pakomatkalle Jaakko saa mukaansa suojelijan, viehättävän Annen. Kohta mikään ei ole enää sitä, miltä näyttää.


Ilman manittavaa motiivia.
Nordbooks 2010.   (Kripo ; 6).
ISBN 978-952-5782-81-3 (sid.)    Ilm. 10/2010.    

Sanomalehdet lietsoivat hysteriaa. Suuret otsikot suorastaan kirkuivat verenpunaisia kysymyksiä. Oliko kyseessä sama ampuja, vai olivatko tapaukset toisistaan irrallisia veritekoja? Suomessa oli ennennäkemätöntä, että vajaan kolmen vuorokauden aikana oli sattunut kolme lähes samanlaista surmatyötä. Poliisi oli vaitonainen tutkimusten etenemisestä. Iltapäivälehdet haastattelivat omaisia saadakseen kaivettua esiin kaiken uhrien elämästä tähän asti. Juorulehdet pistivät vielä paremmaksi. Haastattelematta ne keksivät toinen toistaan hurjempia juttuja ja variaatioita tapahtumista.
Viranomaiset olivat ymmällään. Meni monta päivää, ennen kuin saatiin selkeä käsitys siitä, miten asiassa piti edetä. Kaikki päätökset ja käskyvalta annettiin Keskusrikospoliisin väkivaltayksikölle. Jutturuuhkien takia Keskusrikospoliisilla oli vaikeuksia ottaa tilanne haltuunsa. Siksi paikkakuntien omat rikososastot tutkivat tapauksia. Kemin, Vaasan ja Tampereen yksiköt tekivät ympäripyöreitä päiviä kerätessään tietoa.Käenlaulu.
Myllylahti 2009.
ISBN 978-952-202-121-2 (sid.)  27.80 e.   Ilm. 3/2009.  

Rikosromaani jatkuvien riitojen seurauksesta.
Käenlaulu on mustalla huumorilla sävytetty tarinan sotaveteraani Esko Marjamaasta, eläkkeellä olevasta sovinistisesta ja mustasukkaisesta kirvesmiehestä, joka havahtuu maailmaan huomatessaan vaimonsa Kaisan lojuvan olohuoneen lattialla.
Esko ei ole itsekään aina varma siitä, mikä on todellisuutta ja mikä ei. Alkaa raastava pohtiminen mitä pitäisi tehdä ja milloin. Suhteet lasten kanssa joutuvat uudessa tilanteessa koetukselle. Sukupolvelta toiselle siirtyvät perinteet näyttävät kaikille huonompaa puoltaan ja ikäpolvien välinen kuilu tuntuu repeilevän yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. Soppaa sekoittaa myös naapurin leskirouva Sylvi, joka nuorempana ja viriilimpänä pitää Eskoa varpaillaan.
Kari Hanhisuannon esikoisteos Isä meidän ilmestyi vuonna 2007.

Isien pojat.
Nordbooks 2012.   (Kripo ; 17).
ISBN 978-952-782875      (sid.)   Ilm. 10/2012.  

Yksitoistavuotiaana Sanna näkee viiden ystävänsä suorittavan järkyttävän teon. Mukana on myös hänen isoveljensä Ville, joka on jo nuorena porukan kiistaton johtaja. Ville pystyy manipuloimaan ystävänsä tekemään lähes mitä haluaa. Sanna ei anna niin helposti viedä itseään ja heidän suhteensa muuttuu vaikeammaksi varsinkin, kun Sanna ymmärtää Villen käyttävän valtaansa väärin.
Ystävien tiet eroavat ja Sannan tie johtaa Brysseliin. Ville jää Suomeen luomaan yrittäjän ja liikemiehen menestyksekästä uraa. Samalla kun Ville tekee uraa ja rahaa, hän ystävystyy matkoillaan venäläisen oligarkin Valerin kanssa. Yhdessä he suunnittelevat kammottavan sarjan väkivallan tekoja ympäri Eurooppaa, jonka tarkoituksena on suistaa vanha valta pois ja luoda oma järjestelmä tilalle. Villellä on oma projektinsa Suomessa. Sen vuoksi hän ottaa yhteyttä nuoruuden ystäviinsä ja kokoaa heidät Helsinkiin.
Pystyvätkö rikostutkijat Janne Laakso ja Tomi Gulsten sekä Sanna pysäyttämään Isien pojat ajoissa. Pelko on todellinen, sillä venäläisiltä kadoksissa oleva ydinlataus tikittää jossain.

Pakotetut.
Reuna 2021.
ISBN 9789523550995 (nid.) Ilm. 8/21.
bbbb
Nelikymppinen Jonna Saari on poistumassa Kemin kaupunginvaltuuston kokouksesta, kun tuntematon nainen lähestyy häntä ja täysin arvaamatta iskee häntä veitsellä. Jonna kaatuu maahan ja veitsi jää irvokkaasti sojottamaan kaulaan. Nainen ei pakene vaan jää istumaan jalkakäytävälle, alkaa itkeä ja hokee anteeksipyyntöjä.
Rikostutkija Ari Remes ei saa kuulusteluissa naisesta mitään irti. Ensin tutkijatiimi epäilee poliittisia motiiveja, koska veitsestä löytyy Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtajan sormenjälki. Pian kuitenkin selviää, että nyt on kyse jostain ihan muusta. Mieleen palaavat väistämättä psykopaatti Timorin sarjamurhat (Pelkopeli, Reuna 2016).
Pakotetut on Kari Hanhisuannon viides dekkari ja kymmenes romaani. Tunnusomaista kemiläiskirjailijan tarinoille ovat älykäs ja yllättävä juonenkuljetus, ihmismielen syövereistä kumpuavan pahuuden kuvaus sekä terävät sohaisut yhteiskunnan kipupisteisiin.
- Reuna - Kari HanhisuantoMuut romaanit

Hiekkalinna. 

Myllylahti 2010.
ISBN 978-952-202-199-1 (sid.) Ilm. 2010.

Romaani perustuu osin tositapahtumiin. Paavo sairastuu vakavaan masennukseen ja yrittää rämpiä sieltä ylös. Hän kieltäytyy avusta ja vajoaa entistä syvemmälle. Pian hän ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Voiko ihminen selviytyä sairaudesta omin voimin, kun arkipäivän askareetkin tuntuvat ylivoimaisilta? Hanhisuannon aikaisemmat romaanit ovat Isä meidän ja Käenlaulu.

Isä meidän.
Myllylahti 2007.
ISBN 978-952-220-20703  (sid.) Ilm. 2007.

Perheen äiti kuolee rattijuopon yliajamana. Kaksitoistavuotias tytär Iina ei osaa päästää irti surustaan ja kostaa isälleen syytöksillä, jotka riistäytyvät hallinnasta. Isä on epätoivoinen. Viranomaiset ovat kärkkäitä puuttumaan asioihin. Yksinhuoltajaisän vaikeudet muuttuvat piinaksi, josta ei näytä tulevan loppua. Isä Meidän on romaani surusta, vihasta ja rakkaudesta. Se on myös kertomus selviytymisestä ja isän ja tyttären vaikeasta suhteesta perheessä tapahtuvan tragedian jälkeen.Artikkeleita ja kirjallisuutta

Artikkeli:
- Sarrala, Hannu: Toinen kirja mustan huumorin Hanhisuannolta. Pohjolan Sanomat 24.3.09.
- Pekkala, Arja: Romaani luotaa mielen syövereitä.  Lounais-Lappi 8.4.2009.


Arvosteluja


Internet


 


 

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2011 Terttu Uusimaa