Sisällön alkuun
Menu

 

Robert Galbraith (J. K. Rowling)

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Lokakuussa 2022 ilmestyi Robert Galbraithin (J. K. Rowling) odotetttu kuudes Cormoran Strike -sarjan dekkari Sysimusta sydän, hienoa!!
bbbb

Lokakuussa 2020 ilmestyi vihdoin viimein Robert Galbraithin (J.K. Rowling) hienon Cormoran Strike -sarjan viides dekkari Levoton veri. Upeata!!!
bbbb

Marraskuussa 2018 ilmestyi Robert Galbraithin (J. K. Rowling) upean Cormoran Strike -sarjan neljäs dekkari Valkoinen kuolema.  Loistavaa!! Olen odottanut tätä!!
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja äänikirjana.
bbbb
STT/Otava 16.10.2018 Uusi dekkari maailmanmenestyskirjailijalta marraskuussa
Robert Galbraith ilta (J.K. Rowiling).


Keväällä 2018 ilmestyi suomeksi J. K. Rowlingin kirja Tästä alkaa elämä:
Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys.
Harvardin yliopistossa pitämänsä puhe valmistuvalle luokalle. Heino juttu, että saadaan puheevuoro myös suomeksi.
bbbb
- The Harvard Gazette: Text of J. K. Rowling's speech 5. kesäkuuta 2008.

- J.K. Rowling speaks at Harvard Commencement  - YouTube.
Julkaistu 15.9.2011 Harvard Magazine.

J. K. Rowlingin (Robert Galbraith) Cormoran Strike -dekkareista valmistunut tv-sarja C.B. Strike on nähtävissä HBONordicilla. Vihdoinkin... tätä olen odottanut!
Hs.fi 18.5.18 sarja-arvio Timo Peltonen.

Ja vielä hieno uutinen Rowling on ilmoittanut twitterissä, että 4. Strike -dekkari Lethal White on ilmestymässä tänä vuonna. Toivottavasti saadaan myös suomeksi.

Vuodenvaihteessa 2015-2016 ilmestyi suomeksi Robert Galbraithin (J. K. Rowling) kolmas Cormoran Strike -dekkari Pahan polku.
Tätä odotan kuumeisesti.....


Robert Galbraithin (J. K. Rowling) toinen Cormoran Strike -dekkari Silkkiäistoukka ( The Silkworm, 2014) ilmestyi syksyllä 2014.
Jäälleen hieno dekkari... kyllä täytyy sanoa, että Rowling on nero.


J. K. Rowlingin ensimmäinen Robert Galbraithin nimellä ilmestynyt aikuisten dekkari Käen kutsu ( The Cuckoo's Calling, 2013) ilmestyi syksyllä 2013.
Loistavan Cormoran Strike -sarjan avaus.
Tykkäsin aivan älyttömästi.J. K. Rowlingin ensimmäinen aikuisten romaani
Paikka vapaana (Casual vacancy, 2012)

ilmestyi syksyllä 2012.

Loistava kriitikoiden ja lukijoiden  kiittämä avaus aikuisten kirjoissa. Terävää kuvausta brittiläisestä yhteiskunnasta.
Kirjasta on tehty myös tv-sarja.

Wikipedia - The Casual Vacancy (HBO ja BBC minisarja 2015).
IMDb - The Casual Vacancy - Paikka vapaana (2015).

Harry Potter sarjassa ilmestyi 7 kirjaa vuosina 1997 - 2007.

 

 

Twitter: J.K. Rowling.

Twitter: Robert Galbraith.

robert-galbraith.com

www.jkrowling.com

Otava - Robert Galbraith/
J. K. Rowling
 

 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 

 


 

Elämä

J. K. Rowling syntyi 31. heinäkuuta 1965 Yaten kaupungissa Englannissa. Hänen perheensä muutti vuonna 1974 Walesin rajalle Tutshilliin, jonka läheisyydessä sijaitsi Forest of Dean, metsä joka inspiroi myöhemmin Potter-kirjojen Kiellettyä metsää. Siellä hän kävi Tutshill Church of England -koulua ja myöhemmin Wyedeanin yhteiskoulua, jossa hänet palkittiin koulun parhaana oppilaana. Rowling opiskeli ranskan kieltä Exeterin yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1987 Rowling julkaisi ensimmäisen lapsille ja nuorille suunnatun romaaninsa Harry Potter ja viisasten kiven vuonna 1997. Hän kirjoitti Potter-sarjaa vielä kuuden muun kirjan verran, joista viimeinen ilmestyi vuonna 2007. Sen jälkeen hän on kirjoittanut aikuisille suunnattuja kirjoja, kuten Paikka vapaana (2012) ja Cormoran Strike -dekkarisarjan (2013–) (Wikipedia).

J. K. Rowling / Robert Galbraith on brittiläinen kirjailija.
Koko maailma tuntee brittiläisen J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan rakastettuna tekijänä. Seitsenosainen sarja on maailman myydyin, se on käännetty 73 kielelle ja valloittanut valkokankaat kahdeksana menestyselokuvana. Rowling on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja kunniamainintoja, muiden muassa Hans Christian Andersen -palkinnon ja Ranskan Légion d’honneur -palkinnon. Hän tukee useita hyväntekeväisyyshankkeita ja on perustanut lasten oikeuksia ajavan Lumos-järjestön.
J. K. Rowlingin ensimmäinen aikuisten romaani Paikka vapaana (Casual vacancy, 2012) ilmestyi marraskuussa 2012 Otava kustantamana. Loistava kirja...suorastaan hengästyttävä ja ajatuksia herättävä. Terävää yhteiskuntakritiikkiä...Kirjasta on tehty myös tv-sarja.

J.K. Rowling on myös julkaissut dekkareita Robert Galbraithin salanimellä.
Salanimi paljastettiin melko nopeasti.  Dekkarit on uskomattoman hyviä ja kiinnostavia.
Täytyy sanoa, että Rowling on velho. En ihmettele, että Harry Potter -kirjat ovat valloittaneet lukijat kaikkialla maailmassa.

J.K. Rowlingin Käen kutsu oli ylistetty ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari. Kirja on myös ensimmäinen yksityisetsivä Cormoran Strike -sarjassa. Yksi parhaita syksyllä 2013. Sarjan toinen kirja Silkkäistoukka (The Silkworm, 2014) ilmestyi suomeksi jo samana vuonna 2014.
Cormoran Strike -sarjan kolmas kirja Pahan polku (Career of devil, 2015) ilmestyi suomeksi 
vuodenvaihteessa 2015-2016.
Cormoran Strike -sarjassa on  ilmestynyt myös suomeksi neljäs kirja Valkoinen kuolema (2018), viides Levoton veri (2020) ja kuudes Sysimusta sydän (2022).
Täytyy sanoa, että J. K. Rowling on tuonut uutta näkökulmaa dekkareihin. Perinteinen ja samalla erittäin nykyaikainen. Ja pidän erityisesti Rowlingin terävästä analyysistä. Rowling/Galbraithin ihmiskuvaus on kerrassaan loistavaa.


Teokset

Rikosromaanit

Robert Garlbraithin nimellä

The Cuckoo’s calling, 2013. (suom. Käen kutsu, 2013).
The Silkworm, 2014. (suom. Silkkiäistoukka, 2014).
Career of devil, 2015.
(suom. Pahan polku, 2016).
Lethal White, 2018. (suom.  Valkoinen kuolema, 2018).
Troubled blood, 2020. (suom. Levoton veri, 2020).
The ink black heart, 2022. (suom. Sysimusta sydän, 2022).


Muut romaanit

J. K. Rowlingin nimellä

Casual vacancy, 2012. (suom. Paikka vapaana, 2012).

Muut kirjat

Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination, 2015.  (suom. Tästä alkaa elämä: Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys, 2018).

Harry Potter -sarja

- Harry Potter and the philosopher’s stone,1997 (suom. Harry Potter ja viisasten kivi, 1998
Tammi, suom. Jaana Kapari).
- Harry Potter and the chamber of secrets, 1998. (suom. Harry Potter ja salaisuuksien kammio,1999 Tammi, suom. Jaana Kapari).
- Harry Potter and the prisoner of Azkaban, 1999. (suom. Harry Potter ja Azkabanin vanki, 2000 Tammi, suom. Jaana Kapari.
- Harry Potter and the goblet of fire, 2000. (Harry Potter ja liekehtivä pikari, 2001
Tammi, suom. Jaana Kapari).
- Harry Potter and the Order of he Phoenix, 2003. (suom. Harry Potter ja Feeniksin kilta, 2004 Tammi, suom. Jaana Kapari).
- Harry Potter and the half-blood prince, 2005. (suom. Harry Potter ja puoliverinen prinssi, 2006 Tammi, suom. Jaana Kapari).
- Harry Potter and the deathly hallows, 2007. (suom. Harry Potter ja kuoleman varjelukset, 2008 Tammi, suom. Jaana Kapari-Jatta).


Suomennokset

Rikosromaanit

Cormoran Strike -sarja

Käen kutsu.
Alkuteos: The Cuckoo's Calling, 2013.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2013.
ISBN 978-951-1-28011-8 (sid.)  Ilm. 10/2013.

Esikoisdekkari !!!
Cormoran Strike 1.

Kun kaunis, ongelmien piinaama mallityttö putoaa lumen peittämältä parvekkeelta Mayfairissa, kaikki viittaa itsemurhaan. Veljellä on kuitenkin epäilyksensä, ja hän palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimaan tapausta. Strike on Afganistanin sodan sekä ruumiillisesti että henkisesti rampauttama veteraani, joka kamppailee saadakseen otteen elämästään. Uusi tapaus turvaa hänen taloudellisen toimeentulonsa, mutta vaatii myös veronsa: mitä syvemmälle Strike sukeltaa nuoren mallin mutkikkaaseen maailmaan, sitä synkemmäksi se paljastuu - ja sitä lähemmäs vaaraa hän itse joutuu…

Kiehtova, hienostunut mysteeri, jonka taustana on Lontoo, Mayfairin hiljaisilta kaduilta East Endin pimeisiin pubeihin ja Sohon vilinään.
Käen kutsu on J.K. Rowlingin ylistetty, ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari.
Odotän tätä suurella mielenkiinnolla.


Silkkiäistoukka.
Alkuteos: The Silkworm, 2014. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2014.
ISBN 978-951-1-28012-5 (sid.)  Ilm. 25.8.2014.  Kansikuva.

Cormoran Strike 2.

Yksityisetsivä Cormoran Striken toinen tapaus on brittidekkaria parhaimmillaan - P.D. Jamesin ja Ruth Rendellin hengessä. Kun lontoolainen kirjailija Owen Quine katoaa, vaimo kutsuu paikalle yksityisetsivä Cormoran Striken. Tutkimuksissa käy pian selväksi, että miehen katoamiseen liittyy paljon enemmän kuin vaimo luulee.
Kirjailija on juuri saanut valmiiksi romaanin, jossa hän maalaa ilkeän muotokuvan lähes kaikista tuntemistaan ihmisistä. Kirjan julkaiseminen tuhoaisi monen elämän.
Kun Quine löytyy raa’asti murhattuna, Strikella on edessään kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuka on tämä säälimätön murhaaja, jonka kaltaista Strike ei ole koskaan ennen kohdannut?
J.K. Rowlingin Käen kutsu oli ylistetty ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari. Tykkäsin myös siitä todella. Yksi parhaita syksyllä 2013. Odotän myös Silkkiäistoukkaa suurella mielenkiinnolla.
Täytyy sanoa, että J. K. Rowling on tuonut uutta näkökulmaa dekkareihin. Perinteinen ja samalla erittäin nykyaikainen...Ja pidän erityisesti Rowlingin terävästä analyysistä..suorastaan herkullista tekstiä.
Huom!   Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.Pahan polku.
Alkuteos: Career of devil, 2015.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29169-5 (sid.) Ilm. 1/2016.

Cormoran Strike 3.
Pahan polku jatkaa lontoolaisen yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimuksista kertovaa sarjaa, jonka kaksi aiempaa osaa ovat saaneet ylistävän vastaanoton.Robin Ellacott saa salaperäisen paketin ja järkyttyy: sen sisällä on naisen irti leikattu jalka.Robinin pomo, yksityisetsivä Cormoran Strike, keksii menneisyydestään neljä ihmistä, jotka voisivat olla paketista vastuussa. Yksikään näistä neljästä ei kavahda sanoinkuvaamattomia julmuuksia.Poliisi ei näytä pääsevän oikeille jäljille, joten Strike ja Robin alkavat itse perehtyä tapaukseen. Kun sitten tapahtuu lisää hirmutöitä, alkaa aika käydä vähiin.

Valkoinen kuolema.
Alkuteos: Lethal White, 2018. Suom, Ilkka Rekiaro.
Otava 2018.
ISBN 978-951-1-34095-9 (sid.) Ilm. 11/2018.
bbbb
Cormoran Strike -sarja 4.
Lontoolaisen yksityisetsivä Cormoran Striken ja hänen apulaisensa Robin Ellacottin tutkimuksista kertova sarja jatkuu vangitsevalla mysteerillä.
Billy, levoton nuori mies tulee Cormoran Striken toimistoon pyytämään yksityisetsivää selvittämään rikoksen, jonka hän uskoo todistaneen lapsena. Vaikka Billyn mielenterveys selvästi järkkyy eikä hän muista moniakaan yksityiskohtia, vaikuttaa siltä, että hän puhuu totta. Mutta ennen kuin Strike ehtii kuulustella Billyä tarkemmin, tämä säntää hätääntyneenä ulos toimistosta.
Tapaus johtaa Striken ja tämän apulaisen Robin Ellacottin Lontoon hämyisille kujille, parlamentin sisäpiirin kiemuroihin ja kauniin mutta pahaenteisen maalaiskartanon luokse. 
J. K. Rowling /Robert Galbraithin Cormoran -dekkarit ovat suursuosikkejani.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja äänikirjana.


Levoton veri.
Alkuteos: Troubled blood, 2020.   Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2020.
ISBN 978-951-1-37827-3 (sid.) Ilm. 10/2020.
bbbb
Cormoran Strike -sarja 5.
Henkeäsalpaava, labyrinttimainen Levoton veri on Striken ja Robinin tutkimuksista kertovan sarjan viides, tähän mennessä koukuttavin ja nautinnollisin osa!
Yksityisetsivä Cormoran Strike on perheensä luona Corwallissa, kun eräs nainen pyytää häntä etsimään äitinsä, Margot Bamboroughin. Tämä katosi salaperäisesti vuonna 1974.
Strike ei ole koskaan ratkonut selvittämättömiä tapauksia, puhumattakaan 40 vuotta vanhoista. Vaikka onnistuminen on epätodennäköistä, hän ottaa työn vastaan - niiden lukuisten tapausten lisäksi, joita Strike ja yhtiökumppani Robin Ellacott setvivät. Robinia taas piinaavat sotkuinen avioero, epätoivottu huomio ja Striken herättämät tunteet.
Strike ja Robin tutkivat Margotin katoamista, ja pian he ovat keskellä julmaa, monimutkaista tapausta, jonka johtolankoja ovat tarotkortit, psykopaatti sarjamurhaaja ja epäluotettavat todistajat. He huomaavat, että vuosikymmeniä vanha tapauskin voi osoittautua kuolettavaksi...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana!
- Otava - Robert Galbraith (J. K. Rowling)

Sysimusta sydän
Alkuteos:  The ink black heart, 2022.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2022.
ISBN 9789511449645 (sid.) Ilm. 10/2022.
bbbb
Gormoran Strike -sarja 6.
Ylistetty jännityssarja jatkuu! Yksityisetsivä Cormoran Strike ja tämän työpari Robin Ellacott
ovat jälleen piinaavan mutkikkaan tapauksen äärellä.
Cormoran Striken tutkimuksista kertova sarja on kansainvälinen jättimenestys, jonka takana on mestarillinen J. K. Rowling.
Huom! Kirja ilmestyy myös äänikirjana ja sähkökirjana.
Lisätietoa:
- www.jkrowling.com.
- Otava - Robert Galbraith (J.K. Rowling).

- Otava -  J. K. Rowling.Muut romaanit


Paikka vapaana.
Alkuteos: The Casual Vacancy,  2012.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-26954-0 (sid.)   Ilm. 11/2012. 

Kun nelikymppinen Barry Fairbrother kuolee äkillisesti, Pagfordin pikkukaupunki menee sekaisin. Päältä katsoen kaupunki
toreineen ja keskiaikaisine kirkkoineen on mitä idyllisin, mutta Pagford ei ole sitä miltä näyttää. Kauniiden kulissien takana kaupunkilaiset ovat suorastaan sodassa keskenään. Rikkaat ja köyhät, lapset ja vanhemmat, opettajat ja oppilaat ovat
nousseet toisiaan vastaan.  Ja kun Barryn paikka kunnanvaltuustossa jää vapaaksi, ristiriidat kärjistyvät.
Seuraajan valinta nostattaa suuria intohimoja ja johtaa odottamattomiin paljastuksiin.
J. K. Rowlingilta ensimmäinen aikuisille kirjoitettu romaani.  Tätä on odotettu.
Erittäin kiinnostava kirja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Paikka vapaana.

Muut kirjat  

Rowling, J. K.: Tästä alkaa elämä.
Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys.
Alkuteos: Very Good Lives, 2015.  Suom. Lotta Sonninen.
Otava 2018.
ISBN 978-951-1-32132-3 Ilm. 4/2018.
bbbb
Emme tarvitse taikuutta muuttaaksemme maailmaa - tarvittava voima löytyy meistä
itsestämme. J.K. Rowling pyydettiin Harvardin yliopistoon pitämään puhe valmistuvalle luokalle. Hän päätti puhua kahdesta itselleen tärkeästä aiheesta: epäonnistumisesta ja mielikuvituksen voimasta. Rowlingin puhe on inspiroinut ihmisiä pohtimaan mitä on
"hyvä elämä". Puhe toimii sekä lohduttajana että kehotuksena tarttua toimeen. Kun on valmis ottamaan riskejä ja epäonnistumaan, sekä valjastamaan mielikuvituksen voiman, voi elää vähemmän varuillaan ja siten pysyä avoinna elämän tarjoamille mahdollisuuksille.
In 2008, J.K. Rowling delivered a deeply affecting commencement speech at Harvard University. Now published for the first time in book form, Very Good Lives offers J.K. Rowling's words of wisdom for anyone at a turning point in life, asking the profound and provocative questions: How can we embrace failure? And how can we use our imagination to better both ourselves and others? Drawing from stories of her own post-graduate years, the world-famous author addresses some of life's most important issues with acuity and emotional force. Sales of Very Good Lives will benefit Lumos, a charity organisation founded by J.K. Rowling, which works to transform the lives of disadvantaged children, and university-wide financial aid at Harvard University.
Erittäin kiinnostava kirja ja puheenvuoro, hienoa että saadaan myös suomeksi. 


Harry Potter -sarja

- Harry Potter ja viisasten kivi, 1998 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the philosopher’s stone, 1997).

- Harry Potter ja salaisuuksien kammio, 1999 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the chamber of secrets, 1998).

- Harry Potter ja Azkabanin vanki, 2000 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the prisoner of Azkaban, 1999).

- Harry Potter ja liekehtivä pikari, 2001 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the goblet of fire, 2000).

- Harry Potter ja Feeniksin kilta, 2004 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the Order of he Phoenix, 2003)

- Harry Potter ja puoliverinen prinssi, 2006 Tammi, suom. Jaana Kapari
(Harry Potter and the half-blood prince, 2005).

- Harry Potter ja kuoleman varjelukset, 2008 Tammi, suom. Jaana Kapari-Jatta
(Harry Potter and the deathly hallows, 2007)

Muita töitä

- Huispaus kautta aikojen (Quidditch Through the Ages, 2001.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. 2001 Tammi.

-Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2001.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. 2001 Tammi.

- Siuntio Silosäkeen tarinat (The Tales of Beedle the Bard, 2008.) Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. 2009 Tammi.

- Harry Potter and the Cursed Child (2016, epävirallinen suomenkielinen nimi teokselle Harry Potter ja kirottu lapsi). Kahdeksas Harry Potter -kertomus. Kaksiosainen näytelmä, jonka on kirjoittanut Jack Thorne J. K. Rowlingin, Jack Thornen ja John Tiffanyn yhdessä luoman tarinan pohjalta. Näytelmän ensi-ilta oli 30.7.2016 Lontoossa.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Paikka vapaana. Otava 2012.
- Aamulehti 27.11.12 Noora Vaarala.
- Ilta-Sanomat 20.11.2012. Mia Paavonen.
- Hs.fi 20.11.2012 Suvi Ahola.
- Amman lukuhetki 4.2.2013.

Käen kutsu. Otava 2013.
Hs.fi 28.11.2013 Pertti Avola. Lontoo elää Rowlingin dekkarissa.
Kirsin kirjanurkka 18.1.2014.
Amman lukuhetki 31.5.2013.

Silkkiäistoukka
. Otava 2014.
Kirsin kirjanurkka 13.12.2014. (Hieno arvio).
Savon Sanomat 1.12.2014 Helena Miettinen.
Amman lukuhetki 16.5.2015.


Internet

- Twitter: J.K. Rowling.
- Twitter: Robert Galbraith.
- www.jkrowling.com.
- Otava - J. K. Rowling.
- Wikipedia - J. K. Rowling.
- Otava 21.8.2013 Otava julkaisee Robert Galbraithin dekkarin Käen kutsu. Robert Galbraith on J.K. Rowlingin salanimi.
- Wikipedia - Cormoran Strike -sarja.
- Wikipedia - Paikka vapaana.
- Wikipedia - Harry Potter.
- Tammen Harry Potter -sivut.

- Wikipedia - Harry Potter (elokuvasarja).

Wikipedia - The Casual Vacancy - Paikka vapaana (HBO ja BBC minisarja 2015).
IMDb - The Casual Vacancy - Paikka vapaana (2015).