Sisällön alkuun
Menu

Michael Collins

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
InternetMichael Collinsilta ilmestyi huhtikuussa  2007 neljäs suomennos
E. Robert Pendeltonin salattu elämä.

Kirjasta kirjoitettua:
Petäjä, Jukka: College on elämän tuolla puolen : Michael Collins kuvaa yliopistoa, joka joutuu keskelle murhatutkimusta.
Helsingin Sanomat 24.4.07.

Michael Collins vieraili Suomessa huhtikuussa 2007
Jyväskylä kirjamessuilla.Official Site of Michael Collins

Michael Collinsin kirjojen suomalainen kustantaja on
Loki-KirjatTornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Michael Collins (s. 1964) on irlantilainen, Yhdysvalloissa asuva menestyskirjailija. Hän on kaimansa, kuuluisan vapaustaistelijan etäinen sukulainen. Hänen aiemmasta tuotannostaan on suomennettu romaanit Totuuden vartijat ja Haudanryöstäjät. Hänen teoksensa ovat olleet kansainvälisiä myyntimenestyksiä, ne ovat voittaneet useita arvostettuja palkintoja, ja niitä on käännetty 15 kielelle. Totuuden vartijat oli mm. Booker-palkinnon yllätysehdokas sekä ehdolla maailman suurimman ja kansainvälisimmän, yhdestä teoksesta myönnettävän kirjallisuuspalkinnon IMPACin saajaksi (palkintosumma 100 000 euroa; listalle päässeet 7 ehdokasta 38 maan valitsemat).

Collins on myös extreme-urheilija: Vuonna 1999 hän juoksi ja voitti viisi päivää kestävän 100 mailin ultramaratonin Himalajalla, 14 000 jalkaa merenpinnan yläpuolella, ennätysaikaan 15 tuntia 20 minuuttia. Joitain vuosia sitten hän kokeili ensimmäistä kertaa elämässään suksia - osallistumalla hiihtokilpailuun Grönlannin halki! Parhaillaan hän valmistautuu lumikengillä juostavaan Pohjoisnapa-maratoniin.

Collins on myös esimerkki siitä, miten lahjakaskin ihminen voi tarvita sitkeyttä menestyäkseen. Hänen uransa alkuvaiheista kerrottiin The International Herald Tribunen etusivulla aprillipäivänä 1993 - mutta tarina on tosi.

Ensimmäiselle teokselleen Collins ei saanut edes agenttia, kustantajasta puhumattakaan. Niinpä hän tuotti ja taittoi esikoisnovellikokoelmansa itse, osti pöytälaatikkoyhtiön nimeltä Matavia ja lähetti siskonsa kiertelemään Englannin sanomalehtien toimituksissa. Jokunen kiinnostui ja pyysi Matavian julkaisuluetteloa. Tällaista ei tietenkään ollut, mutta mokoma pikkuseikka ei Collinsia hätkähdyttänyt: hän kokosi vaimonsa kanssa yhteen nimikkeitä ISBN-numeroineen ja kirjoitti niistä keksittyjä yhteenvetoja - niin Matavialla oli luettelo, ja novellikokoelmasta ilmestyi arvosteluja.

Kun englantilainen kustantaja Johanthan Cape otti yhteyttä Collinsiin ja kyseli seuraavaa kirjaa, Collins halusi heidän julkaisevan sen kirjan, jonka hän oli jo kirjoittanut. Joten hän pisti pystyyn farssin: teeskenteli olevansa tyytymätön Mataviaan kustantajana, tekaisi sopimuksen ja lavasti itsensä riitaan itsensä kanssa. Ja niin tuli novellikokoelma viimein julkisuuteen nimellä The Man Who Dreamt of Lobsters, ja New York Times päätyi valitsemaan sen vuoden merkittävimmäksi kirjaksi.

Toisin kuin muualla maailmassa, nykyisessä kotimaassaan Amerikassa Collins on vasta hitaasti saamassa jalansijaa. Loistavia arvosteluja saanutta, Ranskassa vuoden kirjaksi valittua romaania Emerald Underground ei julkaistu Amerikassa lainkaan: sen antama näkemys Amerikasta oli liian raju, eivätkä kustantajat uskaltaneet ottaa riskiä. Saadakseen myös amerikkalaisia lukijoita Collins rakensi romaaninsa Totuuden vartijat ja Haudanryöstäjät rikosromaanin muotoon, ja tätä muotoa noudattaa myös hänen uusin teoksensa, Kadotetut sielut, jota The Guardian -lehti luonnehtii sanoin: "a police procedural with an unfilled prescription for anti-depressants in its pocket".
Michael Collins syntyi Limerickissä, Irlannissa v. 1964 ja kävi koulunsa Irlannissa ja Yhdysvalloissa. Hän on väitellyt tohtoriksi Illinoisin yliopistosta, ja opettanut luovaa kirjoittamista. Hän työskenteli pitkään Microsoftilla ohjelmistosuunnittelijana. Collins on vuoden vanhan Eoin-pojan ja kolmevuotiaan Nora-tyttären ylpeä isä, ja asuu perheineen Yhdysvalloissa, Seattlen pohjoispuolella.
Michael Collins on vieraillut Suomessa useita kertoja:
Michael Collins vieraili Suomessa 2.-8.12.2002.  Hän on vieraillut edellisen kerran Suomessa vuonna 2001 Mukkulan kansainvälisessä kirjailijakokouksessa.
Lokakuun lopulla 2004 Collins saapuu jälleen Suomeen Helsingin kirjamessuille   juhlistamaan uunituoreen trilleriromaaninsa Kadotettujen sielujen ilmestymistä.
Michael Collins vieraili Suomessa huhtikuussa 2007 Jyväskylä kirjamessuilla julkistamaan uusimman suomennoksensa E. Robert Pendeltonin salattu elämä.

TeoksetNovellikokoelmat

The meat eaters.1992.
   (Ilm. USA:ssa nimellä The Man Who Dreamt of Lobsters. 1993).
The feminists go swimming. 1996.

Romaanit

The Life and Times of a Teaboy.1994.
The Emerald Underground. 1998.
The Keepers of Truth. 2000.   (suom. Totuuden vartijat, 2001).
The Resurrectionists. 2002.  (suom. Haudanryöstäjät, 2002).
Lost Souls.   2003.   (suom. Kadotetut sielut, 2004).
Exodus.  2004.
The Secret Life of E. Robert Pendleton, 2006.  (suom. E. Robert Pendeltonin salattu elämä, 2007).Suomennokset

Totuuden vartijat.
Alkuteos The Keepers of Truth, 2000. Suom.  Leila Uosukainen
Loki-Kirjat 2001.
ISBN 952-9646-23-2  (sid.)  157,-.   Ilm. 9/2001.

Taisteltuaan tsaarin joukoissa Venäjällä ja buurisodassa Billin isoisä päätyi Yhdysvaltojen keskilänteen, joka on kuusi kuukautta vuodesta lumen ja jään peitossa. Hän ryhtyi myymään jäätä niiden kolmen kuukauden aikana, kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Kiertelevästä jääkauppiaasta tuli jääkaappitehtailija, jonka pojanpoika asuu nyt yksin sukukartanossa ja pohtii amerikkalaisen industrialismin rappiota.
Bill työskentelee toimittajana Totuus-nimisessä paikallislehdessä autioituvassa pikkukaupungissa, jonka tehtaat on suljettu. Vapaapalokunnan tukimyyjäisten ja koulun urheilutulosten raportoimisen keskelle tulee säpinää, kun ukko Lawton ilmoitetaan kadonneeksi ja epäilykset kohdistuvat paha poika Ronny Lawtoniin. Unelias pikkukaupunki herää eloon, kun siitä tulee tiedotusvälineiden huomion kohde. Isänmurhasta kehittyy koko seutukunnan pakkomielle ja Ronny Lawtonista epätodennäköinen teini-idoli.
Bill sekaantuu tapaukseen syvemmälle kuin olisi terveellistä - hänelle se edustaa amerikkalaisen yhteiskunnan sielunmessua. Mustan komedian sävyissä Collins tutkii, mitä tapahtuu yhteisöllisyyden kudokselle pienessä teollisuuskaupungissa, kun kaikki tehtaat on suljettu. Tulokset ovat ajatuksia herättäviä ja makaaberin viihdyttäviä.
Michael Collinsin romaani oli Booker-palkintoehdokkaana vuonna 2000. Kirja voitti Irish Book of the Year -palkinnon vuonna 2000.

Haudanryöstäjät.
Alkuteos:  The Resurrections, 2002.  Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2002.
ISBN 952-9646-07-0 (sid.)  27 e.  Ilm.10/2002. 

Michael Collinsin romaani kertoo Frankista, joka palaa lapsuutensa maisemiin nähtyään lehdessä pienen uutisen setänsä kuolemasta.  Frank lähtee selvittämään setänsä murhaa ja sitä, miksi ihmiset yhä kavahtavat tämän nimen kuullessaan.  Samaan vyyhteen kietoutuu Frankin  hämärä muistikuva hänen vanhempansa tuhonneesta onnettomuudesta sekä Frankin avovaimon entinen mies, joka odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa georgialaisessa vankilassa.
Loistelias kertomus levottomista kuolleista: murhamysteeri, perhedraama, psykologisesti oivaltava kuvaus
traumaattisesta lapsuudesta ja rapistuvan amerikkalaisen keskilännen todellisuudesta.

Kadotetut sielut.
Alkuteos:  Lost Souls, 2003.  Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2004.
ISBN 951-825-023-5 (sid.)  27 e.   Ilm. 10/2004.

Pieni amerikkalainen kaupunki, aamuyö Halloweenin jälkeen: pienen, enkelipukuisen tytön ruumis löytyy keskeltä isoa lehtikasaa. Vain tunteja aikaisemmin kadut olivat olleet täynnä lapsia noidiksi ja enkeleiksi naamioituneena, mutta miten heppoisesti pukeutunut kolmivuotias oli päätynyt yksinään piileskelemään hiljaisen kadun varteen? Ja miksi tyttö oli paljain jaloin? Epäilyksen varjo lankeaa kaupungin sankarin, koulun jalkapallojoukkueen pelinrakentajan ylle. Kammottava murha, tökeröitä peittely-yrityksiä, häpeällisiä salaisuuksia ja tärveltyä viattomuutta eristyneessä yhteisössä, jossa häiriintyneet ihmiset vaeltavat lakeuksien keskellä, jännittävä, hiljalleen paljastuva juoni ja Michael Collinsin omaperäinen, tyylikäs ja tumman humoristinen kerronta tekevät Kadotetuista sieluista vangitsevan lukukokemuksen. Ihmiset ja maisemat on kuvattu collinsmaisen värikkäästi, ja koko kirja on täynnä unohtumattoman vahvoja mielikuvia karmivan kauniista alusta aina loistokkaaseen loppuhuipennukseen saakka.

E. Robert Pendeltonin salattu elämä.
Alkuteos: The Secret Life of E. Robert Pendleton, 2006. Suom. Inka Parpola.
Loki-Kirjat 2007.
ISBN 978-951-825-051-0 (sid.)  29 e.  Ilm. 4/2007.

E. Robert Pendletonin kohuttu ja kehuttu esikoisromaani poikii hänelle luovan kirjoittamisen lehtoraatin eksklusiivisessa Bannockburn Collegessa USA:n keskilännessä. Pendleton ei kuitenkaan esikoisensa jälkeen ole onnistunut kirjoittamaan mitään merkittävää, viime vuosina ei kerta kaikkiaan mitään, ja hänen uransa ja elämänsä ovat romahduksen partaalla. Kun hänen vanha ystävänsä, menestyskirjailija Allen Horowitz, kutsutaan collegeen vierasluennoitsijaksi, epätoivoinen Pendleton yrittää itsemurhaa, mutta epäonnistuu ja joutuu lähes täysin halvaantuneena pyörätyuoliin. Häntä ryhtyy hoivaamaan Adi Wiltshire, ikuinen opiskelija, jonka väliintulo pelasti Pendletonin hengen. Wiltshire löytää Pendletonin kellarista laatikollisen omakustanneromaania nimeltä Huuto ja saa sen julkaistuksi Horowitzin avulla, Pendletonin tietämättä. Kirjasta tulee bestseller, jonka huomaa myös vanhoja murhia tutkiva konstaapeli Jon Ryder. Ryder tunnistaa tarinassa yhtäläisyyksiä vuosia vanhaan, selvittämättömään pikkutytön murhaan ja ryhtyy tutkimaan asiaa.
Kirja ivaa terävästi akateemista näpertelyä, mutta lopulta vetää lukijan mukaan pohtimaan tulkinnan mahdollisuutta ja sen olemusta. Mitä on olla kirjailija? Kuka on kirjoittaja? Miksi tarinoita kerrotaan? Mitä on intentionaalisuus? Mitä ovat vaikutteet? Fiktion ja elämäkerran ero? Tarinoiden muuntuminen, intertekstuaalisuus, merkitsijän vakaus? Ja eroavatko ne toisistaan kirjallisuudentutkimuksessa ja murhatutkimuksissa? Collinsin kerronan voimasta nämä kaikki tuntuvat elämän ja kuoleman kysymyksiltä - mitä ne tietenkin ovatkin.
Vaikuttava, hämmentävä ja hauska uusi romaani Michael Collinsilta, jonka Totuuden vartijat oli mm. Booker- ja IMPAC-palkintoehdokkaana. Collins sekoittaa omaperäisellä tavalla akateemisen satiirin, murhamysteerin, rakkaustarinan ja saksalaisen filosofian, "Friedrich Nietzsche kohtaa Charles Mansonin", kuten eräs arvostelija kirjaa on kuvannut.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Dahl, Rita:  Pelkkää lumetta (Kohtaamiset). Suomen Kuvalehti 2001/24.

Petäjä, Jukka:  Kaksi kulttuuria, yksi kirjailija (Michael Collins).
Helsingin Sanomat 5.12.2004.

Vehkoo, Johanna:  Kirjailija tarjoaa mielipiteitä murhamysteerin kaavussa :
Michael Collins haluaa kuolla jääkarhun kidassa. 
Helsingin Sanomat 30.10.2004.

Petäjä, Jukka: College on elämän tuolla puolen : Michael Collins kuvaa yliopistoa, joka joutuu keskelle murhatutkimusta.
Helsingin Sanomat 24.4.07.


Arvosteluja

Totuuden vartijat. Loki-Kirjat 2001.
Helsingin Sanomat 16.1.02. Putte Wilhelmsson.
Ruumiin kulttuuri 4/2001. Kati Särkelä.
Turun Sanomat 18.11.01. Seppo Lahtinen.
Suomen Kuvalehti 2002, n:o 1. Kristina Carlson.

Haudanryöstäjät.  Loki-Kirjat 2002.
Helsingin Sanomat 4.12.2002.  Keijo Kettunen.
Kaleva 4.12.02   Tero Vainio.
Ruumiin kulttuuri 1/2003.   Janne Mäkelä.

Kadotetut sielut.  Loki-Kirjat 2004.
Helsingin Sanomat 5.12.2004.  Pertti Avola.

Internet


Official Site of Michael Collins.
Loki-Kirjat : Michael Collins.
Pif: One on One with Michael Collins Interviewed by Susan Katz Keating
Fantastic fiction - Michael Collins.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa