Elämä
Yhdysvaltalainen dekkarikirjailija Dan Brown on syntynyt 22.6.1964 Exeterissä New Hampshiressä Uudessa Englannissa, jossa hän asuu nykyäänkin. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään opetti englantia ensisessä opinahjossaan Phillips Exeter Academyssa. Dan Brownin v. 2003 ilmestynyt trilleri Da Vinci -koodi teki hänestä maailmankuulun kirjailijan. Da Vinci -koodi on herättänyt valtavaa kohua ja keskusteluja, joka ei varmasti ole laantunut vaan jatkuu kaiken aikaa. Kirja ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2004, ja on myös Suomessa saanut suuren suosion. Dan Brownista on niukasti elämänkerrallisia tietoja on saatavissa, seuraavassa joitakin linkkejä: - Answers.com - Dan Brown. - BookBrowser- Dan Brown.
Teokset
Digital Fortress. 1997. (suom. Murtamaton linnake, 2007). Angels and Demons. 2000. (suom. Enkelit ja demonit, ilm. kesällä 2005). Deception Point. 2001. (ilm. suom. huhtikuussa 2006 nimellä: Meteoriitti). The Da Vinci Code. 2003. (suom. Da Vinci -koodi, 2004. The Lost Symbol. 2009. (suom. Kadonnut symboli, 2009). Inferno, 2013. (suom. Inferno, 2013). Origin, 2017. (suom. Alku, 2017).
Suomennokset
Da Vinci -koodi. Alkuteos: The Da Vinci Code, 2003. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2004. ISBN 951-0-29468-3 (sid.) 30 e. Ilm. 6/2004. Uusi pokkaripainos ilm. 5/2006 Loisto-pokkarina. 24. p. ilm. syksyllä uutena WSOY pokkaripainoksena. Robert Langdon -kirja
 Mikä on salaisuus, jonka paljastumista mahtava Vatikaani pelkää eniten? Sitä on varjellut vuosisatojen ajan salaseura, jonka jäseniä ovat olleet Leonardo da Vincin, Botticellin, Isaac Newtonin ja Jean Cocteaun kaltaiset suuret taiteilijat ja tiedemiehet. Miksi he kätkivät töihinsä monia hienovaraisia vihjeitä, mutta eivät uskaltaneet paljastaa tietämästään enempää? Professori Robert Langdon tutkii työkseen taidehistoriaa ja uskonnolisia symboleita, mutta työmatka Pariisiin mullistaa kaiken. Ranskalainen poliisi herättää hänet hotellista ja pyytää saapumaan nopeasti Louvreen. Maailman kuuluisimman museon johtava kuraattori Jacques Saunière on murhattu. Ennen kuolemaansa hän ehti jättää jälkeensä monimutkaisen, salakirjoitetun viestin, jonka avaamiseen tarvitaan Langdonin asiantuntemusta. Arvoitusta tulkitsemaan kutsutaan myös viehättävä Sophie Neveu, joka kuuluu Ranskan tiedustelupalvelun taitavimpiin kryptologeihin. Kun Neveu ja Langdon näkevät Louvren seinille ripustettujen mestariteosten edessä viestin ensimmäiset rivit, molemmille valkenee, etteivät he pysty selvittämään Saunièren kohtaloa yksin. Tästä alkaa aina kanaalin yli Lontooseen saakka johtava takaa-ajo, jonka kuluessa Langdon ja Neveu tekevät kaikkensa mysteerin selvittämiseksi. Murhapaikan johtolangat kiertyvät vain harvojen ja valittujen tunteman Siionin luostarin ympärille. Sen jäsenet kamppailevat katolisen kirkon mustimman lahkon Opus Dein kanssa kristillisen maailman tarkimmin vaalitusta salaisuudesta, jonka edestä ollaan valmiita kuolemaan - ja murhaamaan. Dan Brownin neljäs jännitysromaani ja ensimmäinen suomennos. Yhdysvalloissa Brownia pidetään John Grishamin veroisena tähtenä ja hänen dekkarinsa Da Vinci -koodi on pysytellyt myyntitilastojen kärkikirjojen joukossa jo yli vuoden ajan. Uusi painos Da Vinci -koodi : kuvitettu laitos. Alkuteos: The Da Vinci Code : Special Illustrated Edition, 2004. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2005. ISBN 951-0-30964-8 (sid.) 40 e. Ilm. 5/2005.
 Da Vinci-koodin menestystarina jatkuu. Nyt tavallinen romaaniversio saa rinnalleen upeasti kuvitetun nelivärilaitoksen. Kuvituksena ovat kaikki romaanissa mainitut taideteokset Mona Lisasta Viimeiseen ehtoolliseen sekä runsaasti muita kuvia muun muassa Pariisista, Vatikaanista, Lontoosta ja New Yorkista. Kuvia ei ole koottu erilliseen liitteeseen, vaan ne on sijoitettu tekstin joukkoon kohtiin, joissa taideteokset ja paikat mainitaan.
10-vuotisjuhlalaitos
Da Vinci -koodi. Alkuteos: The Da Vinci Code, 2003. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2013. ISBN 978-951-0-39824-1 (sid.) Ilm. 3/2013.
 10-vuotisjuhlalaitos. Mikä on se salaisuus, jonka paljastumista Vatikaani pelkää eniten? Miksi maailman kuuluisimmista taiteilijoista ja tiedemiehistä koostunut salaseura kätki töihinsä vihjeitä, mutta ei uskaltanut paljastaa tietämästään enempää? Vuosisatojen ajan monet ovat olleet valmiita paitsi kuolemaan salaisuuden puolesta myös murhaamaan...Da Vinci -koodi, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä romaaneista, on kukkuroillaan kiehtovaa kulttuuri- ja taidehistoriaa. Se tunnetaan teoksena, joka mullisti jännityskirjallisuuden maailmanmarkkinat kymmenen vuotta sitten. Menestyselokuvanakin tunnettua Da Vinci -koodia on kansainvälisesti myyty jo lähes 100 miljoonaa kappaletta ja käännetty 44 kielelle.
Enkelit ja demonit. Alkuteos: Angels & Demons, 2000. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2005. ISBN 951-0-30685-1 (sid.) 35 e. 4. p. 2006 ilm. Loisto-pokkarina. Robert Langdon -kirja
 Robert Langdon -sarja Professori Robert Langdon saa pikaisen kutsun tulla tutkimaan Cernin ydinfysiikan tutkimuslaitoksessa Genevessä tapahtunutta murhaa. Uhrin rintaan on poltettu pahaenteinen merkki, jonka perusteella katolisen kirkon päävihollisekseen nimennyt salaseura on jälleen herännyt henkiin. Samalla se on hankkinut käsiinsä uudenaikaisen aseen, joka tuhoaa tieltään kaiken. Tieteen nimeen vannova salaseura on valinnut kohteekseen uuden paavin valintaan Vatikaanissa valmistautuvat kardinaalit. Tuhannet ihmiset kerääntyvät Pietarinkirkon tuntumaan huolissaan uhkaavasta tuhosta. Katolisen kirkon pyhin paikka on vaarassa kadota silmänräpäyksessä. Salaseuran historiaan perehtyneen professori Langdonin apuna on kaunis fyysikko Vittoria Vetra. Kaksikon tehtävänä on estää kostoa janoavan salaseuran mestarillinen hanke, jonka kulku on käsikirjoitettu vuosisatoja sitten Rooman kirkkoihin, muistomerkkeihin ja kaduille. Jokainen hetki tuo uhan entistä lähemmäksi. Häikäilemätön vastustaja on valmis suojelemaan salaisuuttaan viimeiseen veripisaraan saakka. Toinen suomennos Da Vinci -koodin tekijältä. Mielenkiintoista todella. Uusi painos Enkelit ja demonit : kuvitettu laitos Alkuteos: Angels & Demons, Special Illustrated Edition, 2000. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2005. ISBN 951-0-31419-6 (sid.) 45 e. Ilm. 9/2005
 Kuvitettu laitos Dan Brownin toisesta suomennetusta romaanista. Upeassa nelivärisessä teoksessa esitellään juonen yhteydessä romaanin keskeisiä tpahtumapaikkoja Pietarinkirkon aukiosta Pyhän sikstuksen kappeliin ja perehdytään muun muassa Piazza del Popolon, Pantheonin ja lukuisten muiden roomalaisten nähtävyyksien salaperäisiin yksityiskohtiin. Meteoriitti. Alkuteos: Deception Point, 2001. Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 2006. ISBN 951-0-31783-7 (sid.) 35 e. Ilm. 4/2006. Uusi pokkaripainos ilmestyi 6/2013.
 Kun NASA ilmoittaa tehneensä Pohjoisnavan tuntumassa hämmästyttävän meteoriittilöydön, uutinen herättää myös epäilyksiä. Ensitietojen mukaan maapallolle vuonna 1716 iskeytyneessä taivaankappaleessa on selviä merkkejä planeettamme ulkopuolisesta elämästä. Onko löytö todellinen, vai kalastaako ennenkin jättihankkeisiin omaisuuksia upottanut avaruusvirasto itselleen uutta rahoitusta? Kohulöytöä lähtee tarkistamaan avaruusvirastosta riippumattomien tutkijoiden retkikunta. Heidän joukossaan on Yhdysvaltain presidentin valtuuttama tiedusteluasiantuntija Rachel Sexton, joka saa seurakseen tunnetun valtameritutkijan Michael Tollandin. Toiveikas ryhmä kohtaa historiallisen löydön sijasta selkeitä todisteita huijauksesta. NASA:n alasajoa on voimakkaimmin ajanut Yhdysvaltain presidentin pahin vastaehdokas, joka kerää innolla poliittisia irtopisteitä seuraavia vaaleja varten. Kyseenalaisen meteoriittilöydön seurauksena presidentin uskottavuus on yhtäkkiä vaakalaudalla. Liittyykö röyhkeä huijaus kovan luokan valtapeliin, jolla voi olla myös kansainvälisiä seurauksia? Aseistautuneet salamurhaajat hyökkäävät tutkimusryhmän kimppuun, ennen kuin Rachel ehtii välittää tiedon petoksesta presidentille. Pakomatka halki napajäätikön kohti asuttuja seutuja alkaa; samalla Rachelin ja Michaelin on saatava selville, kenen etuja salahanke palvelee. Totuus on viheliäisempi kuin he uskovatkaan. Metoriitti on Dan Brownin kolmas romaani, jonka hän julkaisi alun perin Enkelit ja demonit -romaanin ja Da Vinci -koodin välissä. Jännityksen mestari vakuuttaa jälleen kerran vauhdikkaalla juonella ja hätkähdyttää tiedoillaan Yhdysvaltain salaisista tiedustelujoukoista ja erittäin pitkälle kehitetystä sotateknologiasta: huipputrillerin kaikki ainekset ovat totta jo nyt. Kirja on käännetty jo 13. kielelle. Murtamaton linnake. Alkuteos: Digital Fortress, 1998. Suom. Raimo Salminen. WSOY 2007. ISBN 978-951-0-31692-4 (sid.) 35 e. Ilm. 3/2007.
 NSA:n, Yhdysvaltain hallinnon salaperäisimmän viraston, toiminnasta tiedetään hyvin vähän. Sen väitetään pystyvän seuraamaan kaikkea maailman tietoliikennettä, mutta todellista vahvistusta huhuille ei ole saatu. Kansallisen turvallisuuspalvelun aarteisiin kuuluu myös miljardeja maksanut koodinmurtokone TRANSLATR, jonka olemassaolon NSA on kiistänyt. Salakirjoituskoodien asiantuntija Susan Fletcher johtaa NSA:n kryptologian osastoa. Hänet hälytetään tutkimaan uutta koodia, jonka edessä huipputietokone on täysin voimaton. Murtamattoman koodin tekijäksi tiedetään viraston palveluksesta eronnut työntekijä, joka on esittänyt NSA:lle tiukan uhkavaatimuksen. Jos siihen ei suostuta, salauskoodi leviää internetin kautta kaikkien käyttöön. Pelin panokset ovat huikeat: murtamaton koodi antaisi rikollisille ja terroristeille mahdollisuuden toimia täysin salassa. NSA:n toiminta kävisi hyödyttömäksi - ja suurvalta olisi hetkessä polvillaan. Susan tekee kaikkensa löytääkseen koodiin ratkaisun ennen kuin on liian myöhäistä. Samaan aikaan hänen kihlattunsa David Becker jäljittää koodin avainta Espanjasta. Aikaa on vain muutama tunti... Dan Brownin Murtamaton linnake johdattaa lukijansa nykyaikaisen tiedustelutoiminnan kovaan ytimeen. Vauhdikkaan juonen ohella teos valaisee salaustekniikoista käytävää kilpajuoksua hätkähdyttävällä tavalla. Dan Brownin ensimmäinen romaani.
Kadonnut symboli. Alkuteos: The Lost Symbol, 2009. Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi. WSOY 2009. ISBN 978-951-0-31919-2 (sid.) 38 e. Ilm. 12/2009. Robert Langdon -kirja
 Robert Langdon -sarja Professori Robert Langdon saa tavallisena sunnuntaina yllättävän kutsun Washingtoniin vanhalta ystävältään ja oppi-isältään Peter Solomonilta. Langdon halutaan pikaisesti juhlapuhujaksi pääkaupungissa pidettävään tilaisuuteen. Langdon suostuu äveriään historioitsijan pyyntöön ilomielin, mutta perille päästyään hän huomaa astuneensa keskelle järkyttävää painajaista. Tuntematon taho todistaa mahdollisimman raa'alla tavalla kaapanneensa Peter Solomonin. Solomonin vapauden hintana kaappaaja vaatii Langdonia auttajakseen ikiaikaisen salaisuuden selvittämisessä. Kukaan muu ei hänen mukaansa pysty ratkaisemaan arvoitusta, joka johdattaa Solomonin etsijät kohti kaappaajan tavoittelemaa päämäärää. Ikivanhaan symboliikkaan ja vapaamuurareiden ajatusmaailmaan syvällisesti perehtynyt Langdon on valmis pelastamaan ystävänsä oman henkensä uhalla. Pian salaperäiset esineet, maailman tunnetuimmat rakennukset ja maamerkit paljastavat Yhdysvaltojen pääkaupungin kätketyn puolen. Lopulta ne tuovat näkyviin ikuisen totuuden. Matka sen äärelle on vaaroja täynnä. Kadonnut symboli on odotettua jatkoa professori Robert Langdonin seikkailuille, jotka alkoivat Dan Brownin menestysteoksissa Enkelit ja demonit ja Da Vinci -koodi. Kirja ilmestyy helmikuussa 2010 myös CD- ja MP3-äänikirjana.
Brown, Dan: Kadonnut symboli : kuvitettu laitos. Alkuteos: The Lost Symbol, 2009. Suom. Kimmo Paukku, Hilkka Pekkanen ja Jukka Saarikivi. WSOY 2009. ISBN 978-951-0-39741-1 (sid.) Ilm. 11/2012. 1. p. ilmestyi joulukuussa 2009.

Inferno. Alkuteos: Inferno, 2013. Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 2013. ISBN 978-951-0-40007-4 (sid.) Ilm. 5/2013. Uusi Bon -pokkaripainos ilm. 6/2014. Uusi Bon -pokkaripainos leffakannella 9/2016.
 Robert Langdon -sarja Uskonnollisia symboleja tutkiva professori matkustaa Italiaan kirjallisuushistorian kenties salaperäisimmän mestariteoksen, Danten Jumalaisen näytelmän maailmaan."Vaikka jo opiskeluaikoinani tutkin Danten runoelmaa, vasta tehdessäni hiljattain tutkimustyötä Firenzessä oivalsin sen nykyaikaan heijastuvan, ajan hammasta uhmaavan vaikutuksen. Minulla on ilo ja kunnia johdattaa uuden romaanini lukijat mystisiin syövereihin... koodien, symbolien ja lukemattomien salaisten kulkuväylien maisemiin", Dan Brown suostuu paljastamaan uutuusteoksestaan nettisivuillaan. Mielenkintoista....saadaan Dan Brownilta monen vuoden odotuksen jälkeen uusi kirja.
Inferno : kuvitettu laitos. Alkuteos: Inferno, 2013. Illustrated. Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 2015. ISBN 978-951-0-41116-2 (sid.) Ilm. 4/2015.

Alku. Alkuteos: Origin, 2017. Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 20177. ISBN 978-951-0-425556-5 (sid.) Ilm. 10/2017.
 Robert Langdon -sarja Symbologian professori Robert Langdon ihmiskunnan taideaarteiden, salaisten koodien ja uskon alkulähteillä.Romaani on takuuvarmaa Dan Brownia jossa mestarillinen ja jännittävä juoni punotaan taidehistorian, arkkitehtuurin ja menneisyydestä kumpuavien salaisuuksien ympärille. Aiemmista romaaneista tuttu Harvardin professori Robert Langdon on ihmiskunnan perimmäisten kysymysten ja niiden yllättävän, maailmaa mullistavan ratkaisun äärellä. Alku (Origin) julkaistaan yli 20 maassa samana päivänä, 3. 10. 2017. Romaani on takuuvarmaa Dan Brownia jossa mestarillinen ja jännittävä juoni punotaan taidehistorian, arkkitehtuurin ja menneisyydestä kumpuavien salaisuuksien ympärille. Kirja ilmestyy myös: e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja. Lisätietoa: - WSOY #kirja - Dan Brown.
Äänikirjat
Kadonnut symboli. Lukija: Lars Svedberg. CD: 18 CD:tä. ISBN 978-951-0-36262-4 35 e. Ilm. 2/2010. MP3: ISBN 978-951-0-36263-1 27 e.

Dan Browniin ja hänen kirjoihinsa liittyvää oheiskirjallisuutta: Cox, Simon: Kadonneen symbolin aakkoset. Alkuteos: Decoding the Lost Symbol, 2009. Suom. Sirpa Vuento, Ilona Ruskoajo ja Marita Koskinen. Readme.fi 2009. ISBN 978-952-220-207-9 (sid.) 22,50 e. Ilm. 12/2009.
 Selkeään ja ytimekkääseen aakkoselliseen hakemistomuotoon kirjoitetu Kadonneen symbolin aakkoset on opas Dan Brownin jännittävään romaaniin nimeltä Kadonnut symboli, jossa jälleen kerran seikkailee Harvardin yliopiston uskonnollisen symbologian professori Robert Langdon. Kadonneen symbolin aakkoset vie lukijan tutkimusmatkalle Dan Brownin ja Robert Langdonin maailmaan ja selvittää Kadonneen symbolin taustalla piileviä todellisia arvoituksia ja historiallisia tosiasioita. Vain 12 henkeäsalpaavan tunnin aikavälille keskittyvä Kadonnut symboli avaa oven juonittelun ja arvoitusten maailmaan, jonka tapahtumapaikkana on Washington DC. Kadonneen symbolin aakkoset on ehdoton ja ylivertainen käsikirja Dan Brownin romaaniin, sillä se paljastaa hämmästyttäviä totuuksia tarinan taustoista.
Da Vinci -koodi elokuvana. Alkuteos: TheDa Vinci Code Illustrated Screenplay: Behind the Scenes of the Major Motion Picture. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2006. ISBN 951-0-32218-0 (sid.) 40 e. Ilm. 5/2006.
 Elokuva perustuu Dan Brownin kirjaan Da Vinci -koodi. Elokuvan ensi-iltaa juhlistava kirja tarjoaa kurkistuksen filmikulissien taakse. Teokseen sisältyy elokuvan täydellinen käsikirjoitus, jonka kuvituksena on käytetty runsaasti still-kuvia ja tuotantoryhmän alkuperäisiä kuvaussuunnitelmia. Ohjaaja Ron Howardin ja Dan Brownin esipuheinen lisäksi luvassa on runsaasti taustatietoa näyttelijöistä ja filmiprojektin etenemisestä. Da Vinci -koodin matkapäiväkirja. Alkuteos: The Da Vinci Code Travel Journal. Suom. Pirkko Biström. WSOY 2006. ISBN 951-0-32219-9 (sid.) 25 e. Ilm. 5/2006.
 Da Vinci -koodin matkapäiväkirja johdattaa matkailijan romaanin kuuluisille tapahtumapaikoille. Tyylikkäässä, jännitysromaanin reittiä tiiviisti seuraavassa kirjassa on romaanilainausten ohella kiinnostavaa taustatietoa Pariisin ja Lontoon nähtävyyksistä. Cox, Simon: Da Vinci -koodin aakkoset. Alkuteos: Cracking The Da Vinci Code, 2004. Suom. Jarkko Laine. Johnny Kniga 2005. ISBN 951-0-30420-4 (sid.) Ilm. keväällä 2005. Bibliografia s. 217-223.
 Epävirallinen opas tosiasioihin sepitteen takana. Dan Brownin Da Vinci -koodi on johdattanut jo 17 miljoonaa lukijaa ympäri maailman historian suurimman, koko kristikunnan perusteita horjuttavan salaliiton ääreen. Mutta mitä kirjassa vilisevät kulttuuri-, kirkko- ja taidehistorian viitteet oikeastaan pitävät sisällään, ja mikä teoksessa on totta, mikä kirjailijan mielikuvituksen tuotetta? Da Vinci -koodin aakkoset antaa vastauksia moniin romaanin esittämiin kysymyksiin ja johdattaa lukijan yksityiskohtaisemman tiedon ääreen. Se esittelee selkein hakusanoin Pyhän Graalin tulkintoja, Leonardo da Vincin maalausten piilomerkityksiä, sir Isaac Newtonin haudan yksityiskohtia ja Temppeliherrain ritariston ja Siionin luostari -salaseuran historiaa. Teos on kompakti opas Da Vinci -koodin maailmaan ja se syventää olennaisella tavalla romaanin lukukokemusta. Arvio kirjasta: - Karemaa, Outi: Fibonaccin lukusarja. Ruumiin kulttuuri 2/2005, s. 43. Cox, Simon: Enkelit ja demonit : lisävalaistusta. Alkuteos: Illuminating Angels and Demons, 2004. Suom. Jarkko Laine. Johnny Kniga 2006. ISBN 951-0-31410-2 (sid).
 Dan Brownin Enkeleistä ja demoneista on Da Vinci -koodin tapaan tullut kansainvälinen bestseller. Tällä kertaa kirjailija asettaa sankarinsa Robert Langdonin eteen perustavanlaatuisen kysymyksen tieteen ja uskonnon eroista. Katolisen kirkon ja sen päävastustajan, tieteen nimiin vannova Illuminatien salaseuran, kamppailu käydään Rooman ja Vatikaanin kaduilla, kirkoissa ja muistomerkeillä. Jälleen lukija jää henkeäsalpaavan seikkailun jälkeen pohtimaan, mikä teoksessa on totta ja mikä kirjailija on mielikuvituksessaan luonut. Onko salaperäinen Illuminatien salaseura todella olemassa? Onko antimaterialla oikeasti niin kauhistuttavia voimia kuin Enkelit ja demonit esittää? Perustuvatko Vatikaanin salaiset rituaalit ja maanalaiset käytävät todellisuuteen? Enkelit ja demonit -lisävalaistusta on selkeä aakkosellinen hakemisto Enkelien ja demonien tieteeseen, taiteeseen ja kulttuurihistoriaan liittyvistä viitteistä. Hakusanat Ambigrammista Harmageddoniin ja Pietrainkirkosta vapaamuurareihin kertovat mitä romaanin takana todella on ja minkälaisten ilmiöiden parissa Robert Langdon Brownin teoksessa toimii. Arvio kirjasta: - Auvinen, Ari-Matti: Dan Brownin imussa. Ruumiin kulttuuri 2/2006, s. 38-39. Cox, Simon: Dan Brown kumppani. Alkuteos: Dan Brown Companion, 2006. Suom. Riitta Santala-Köykkä. Readme.fi 2006. ISBN 952-5592-69-6 (sid.) 33,00 e. Ilm. 5/2006.
 Totuus Da Vinci -koodista ja Enkeleistä ja demoneista varustettuna romaanien henkilöiden ja paikkojen hakemistolla! Dan Brown Kumppani on ehdoton opas kaikille mysteerien ystäville. Simon Cox avaa totuuden fiktion taustalta ja näyttää miten totuus voi olla joskus taruakin ihmeellisempää. Upea neliväriteos! 108-sivuisella maantieteellisellä hakemistolla varustettu Dan Brown kumppani on ehdoton matkaopas kaikille Robert Langdon -friikeille. Kirja esittelee kaikki "Da Vinci -koodi"- ja "Enkelit ja demonit" -romaanien nähtävyydet ja pääpaikat sekä tarjoaa kaikki noiden merkittävien romaanien henkiinherättämiseen vaaditut tietot; Louvren, Vatikaanin, Westminster Abbeyn, Rosslynin kappelin ja monien muiden upeiden paikkojen kulkuohjeet, kuvaukset ja taustatietoja. Lisäksi Simon Cox, suositun "Cracking The Da Vinci Code" -kirjan kirjoittaja, analysoi perusteellisesti Dan Brownin romaanien pääteemoja ja elementtejä. Jättikö Leonardo da Vinci salaisia koodeja teoksiinsa? Onko Siionin luostaria oikeasti olemassa? Miksi unelias ranskalainen kylä on keskeisessä asemassa Da Vinci -koodin tarinassa? Keitä ovat Illuminaattien salaseuran jäsenet? Minkä paavin kuolema toimi inspiraationa Enkeleille ja demoneille? Tämä tutkimus syventyy näihin ja muihin taustakysymyksiin ja tuo Robert Langdonin seikkailut päivänvaloon. Tekijästä: Hän on maailmankuulu tutkija, radiotoimittaja, puhuja ja DVD-pohjaisen DUAT-lehden päätoimittaja. Baigent, Michael, Leigh, Richard ja Lincoln, Henry: Pyhä veri, pyhä Graal. Alkuteos: The Holy blood and the holy grail, 1982. Suom. Tarmo Haarala. Tekijöiden johdanto ja jälkisanat vuodelta 1996. Bazar 2005. ISBN 951-9107-42-X (sid.) Kansikuva.
 Pyhä veri, pyhä Graal julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Kun alkuperäisteos ilmestyi Isossa-Britanniassa vuonna 1982, se nousi heti myyntitilastojen kärkeen ja synnyti kiivaan kansainvälisen keskustelun. Kirjan johtopäätökset sekä tässä päivitetyssä versiossa esitetyt uudet asiakirjatodisteet ovat vakuuttavia ja monien mielestä järkyttäviä, jopa vaarallisia. Riippumatta siitä mitä itse ajattelet kirjan väittämistä, teos on niin mukaansatempaava, että sitä on vaikea laskea käsistään kesken lukemisen. Pyhä veri, pyhä Graal on antanut mm. Dan Brownille virikkeitä Da Vinci -koodi -romaanin kirjoittamiseen. Kirjailijoiden kymmenvuotinen pyhän Graalin metsästys johdatti heidät Ranskaan, jossa tämä kiehtova tarina politiikasta ja uskosta sai kauan sitten alkunsa. Pyhä veri, pyhä Graal on jännittävä kuin trilleri. Se on kertomus temppeliritareista, salaisesta Siiionin veljeskunnasta ja sen pyrkimyksistä nostaa merovingien perilliset takaisin poliittiseen valtaan. Kirjan kirjoittajien mukaan tutkimus osoittaa, ettei Jeesus kuollutkaan ristillä, vaan meni naimisiin ja sai perillisiä, joiden suonissa virtaa tänäkin päivänä Jeesuksen veri. Arvio kirjasta: - Helsingin Sanomat 24.7.2005 Jussi Ahlroth. - Pohjolan Sanomat 5.2.2006 Seppo Ikonen. Eskola, Timo: Da Vinci -koodi ja kätketty viisaus : mistä on kysymys? Uusi tie 2005. ISBN 951-619-435-4 (sid.) Kansikuva. Eskolan kirjassa tarkastellaan Da Vinci -koodin suhdetta historiaan ja kristinuskoon. Analyysissä pohditaan romaanissa esitettyjä väitteitä ja arvioidaan myös kirjan lähtökohtiin liittyviä huijauksia. Omat lukunsa saavat niin kirjassa esitetty seksikultti kuin kuvitelmat Magdalan Marian ja Jeesuksen avioliitosta. Dosentti Timo Eskola, TT, FM, on perehtynyt Jeesuksesta kertovaan kaunokirjallisuuteen ja on kirjoittanut myös alkukirkon historiasta. Hänen aikaisempiin teoksiinsa kuuluvat mm. Qumran, Juutalainen nimeltä Jeesus, Tyhjän haudan arvoitus, Paavali: kärsimyksen ja lohdutuksen apostoli sekä Evankeliumi Paavalin mukaan: Roomalaiskirja kaikelle kansalle. Gardner, Laurence: Maria Magdaleenan arvoitus. Alkuteos: The Madalene Legacy. The Jesus and Mary Bloodline Conspiracy, 2005. Suom. Tarmo Haarala. Bazar 2006. ISBN 951-9107-52-5 (sid.) 36 e. Ilm. 3/2006.
 Maria Magdaleenan henkilöllisyys on kiehtonut historioitsijoita ja taiteilijoita vuosisatojen ajan. Maria Magdaleenan asema opetuslasten joukossa on monin tavoin ainutlaatuinen. Hän nousee esiin yhtenä kristinuskon päähahmoista, vaikka kirkko on vuosisatojen ajan leimannut hänet syntiseksi naiseksi. Uuden testamentin ulkopuolelle jätettyjen evankeliumien mukaan Maria Magdaleenalla oli erityisasema Jeesuksen elämässä. Hänet kuvataan Jeesuksen taloudellisena tukijana ja naisena, jota Jeesus rakasti. Hän oli pääsiäisen ihmeen ja Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäinen todistaja. Myöhemmin piispat kuitenkin päättivät, että Maria Magdaleena oli katuva prostituoitu. Kuka Maria Magdaleena todella oli? Minkälainen oli hänen ja Jeesuksen suhde? Kiehtovassa tietokirjassaan Maria Magdaleenan arvoitus Laurence Gardner rakentaa salapoliisin tavoin pala palalta kuvaa yhdestä historiamme merkittävimmistä naisista. Kirjassa selvitetään muun muassa Maria Magdaleenan merkitystä Leonardo da Vincin maalauksissa ja syitä, miksi renessanssiajan kirkko sensuroi hänen muotokuviaan. Kirjailija hakee inspiraationsa ensisijaisesti renessanssiajan kuva-aineistosta. Laurence Gardner on kirjoittanut kirjan Maria Magdaleenan arvoitus sekä useita kirjoja historiallisista ja uskonnollisista aiheista. Hän sai englantilaisen Author of the Year -palkinnon vuonna 1997 teoksestaan Bloodline of the Holy Grail. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Gardner toimi kuvataidekonservaattorina. Hän tutustui Maria Magdaleenan hahmoon ensi kertaa 1980-luvulla johtaessaan Katuva Magdaleena -nimisen taulun entisöintiä. Gardner on mm. Skotlannin Antikvariaattiyhdistyksen jäsen, valtiosäännön historoitsija, luennoitsija ja jakobiittien kuninkaallinen historiankirjoittaja. Ketola. Mikko: Opus dei : vaiettu salaseura. Minerva 2006. ISBN 952-482-026-9 (sid.) 27,90 e. Ilm. 3/2006.
 Opus Dei oli melko tuntematon Suomessa ennen Dan Brownin Da Vinci -koodia. Katolilainen järjestö on ollut monenlaisten syytösten kohteena. Sitä on syytetty äärioikeistolaiseksi, taantumuksen linnakkeeksi sekä jäsentensä aivopesusta ja henkisestä terrorisoimisesta. Liikkeen jäsenten on kerrottu sotkeutuneen taloudellisiin ja poliittisiin juonitteluihin ympäri maailmaa. Yksi veljeskunnan lempinimistä onkin Octopus Dei. Toiset taas kiittävät Opus Deitä siitä, että se tarjoaa selkeän katolisen uskonmallin. Se on nähty eräänlaisena kirkon iskujoukkona taistelussa maallistumista vastaan. Kirjassa Mikko Ketola kertoo, miten Opus Dei syntyi diktaattori Francon Espanjassa. Hän kuvaa, miten Opus Dein toiminta laajeni Espanjan ulkopuolelle ja saavutti vahvan asemansa katolisessa kirkossa. Ketola erittelee Opus Deitä vastaan esitettyjä syytöksiä ja analysoi niiden oikeutusta. Kirjassa tarkastellaan myös Opus Dein asemaa uuden paavin kaudella ja tämän ajan katolisuudessa yleensä. Mikko Ketola luo katsauksen myös Opus Dein toimintaan Suomessa sekä naapurimaissa Virossa ja Ruotsissa. Millaisia toimintamuotoja liikkeellä on Suomessa? Entä pitäisikö tavallisen suomalaisen olla huolissaan Opus Deistä? Opus Dei - Vaiettu salaseura? on tervetullut kotimainen tietokirja puhutusta aiheesta. Ketola, Mikko - Rauhala, Anssi: Marian koodi. MInerva 2006. ISBN 952-482-030-7 (sid.) 14,90 e. Ilm. 2/2006. Käsikirjoitus: Mikko Ketola, sarjakuvasovitus: Anssi Rauhala, kuvat ja väritys: Anssi Rauhala. Suomalainen Da Vinci -mysteeri Helsingin yliopiston professori Anni Isotalo ei arvaa, mihin vielä joutuu, kun suostuu matkanjohtajaksi Da Vinci -koodiin hurahtaneitten suomalaisturistien seurueeseen. Matkan aikana hänen eteensä ilmaantuu johtolankoja ja outoja yhteensattumia, joiden verkko ulottuu aina Pariisista Pohjanmaalle... ja joka kulman takana vaanivat salaperäiset vakoojat. Marian koodi -sarjakuva on täynnä kihelmöiviä mysteereitä, salaseuroja, pimeitä kujia. Arvoitusten sakeaa vyyhteä ratkoo pätevä ja ponteva sankaritar Anni Isola. Marian koodi on sukua ranskalais-belgialaisten koulukuntien mestareille. Se on jännittävä, nykyaikaan sijoittuva tarina ja taidokkaasti piirretty. Kirja on Mikko Ketolan ja Anssi Rauhalan yhteinen esikoisalbumi, joka edustaa kotimaisen sarjakuvan kermaa. Koodin salaisuudet : epävirallinen opas Da Vinci -koodin mysteereihin. Toim. Dan Burstein. Alkuteos: Secrets of the Code. Suom. Laura Jänisniemi. Bazar 2006. ISBN 951-9107-33-9 (sid.) 32 e. Ilm. 3/2006.
 Koodin salaisuudet on markkinoiden kattavin opas Da Vinci -koodin herättämiin kysymyksiin. Koodin salaisuudet -kirjan on toimittanut Dan Burstein. Kirjassa etsitään vastauksia romaanin mysteereihin eri alojen asiantuntijoilta, kuten historioitsijoilta, teologeilta, arkeologeilta, filosofeilta ja taidehistorian asiantuntijoilta. Bursteinen innostus ja tiedonhalu heräsi miljoonien muiden Da Vinci -koodin lukijoiden tavoin romaania lukiessa. Hän halusi saada vastaukset mieltään askarruttaviin kysymyksiin: Oliko Jeesus todella naimisissa Maria Magdalenan kanssa? Oliko Jeesuksella ja Maria Magdaleenalla yhteinen lapsi? Oliko Maria Jeesuksen opetuslapsi? Mitä tekemistä Leonardo da Vincillä ja Isaac Newtonilla oli salatieteiden kanssa? Koodin salaisuudet alkaa siitä, mihin Da Vinci -koodi päättyy. Teos antaa uusia näkökulmia länsimaisen kulttuuriperinnön mysteereihin. Asiantuntijoiden haastattelut ja artikkelit tarjoavat lukijalle toimivan avaimen kirjan mysteereihin helppolukuisessa muodossa. Koodin salaisuudet on todellinen jalokivi Da Vinci -koodin innoittamien oppaiden joukossa. Se on ainoa suomenkielinen teos, joka todella kaivautuu romaanin mysteereihin pintaa syvemmälle ja kertoo, mikä nykytiedon valossa on totta, mikä tarua. Rogak, Lisa: Da Vinci -koodin luoja : Dan Brownin henkilökuva. Alkuteos: Man behind the Da Vinci -Code, 2005. Suom. Tiina Sjelvgren. Bazar 2006. ISBN 951-910775-4 (sid.) Ilm. 3/2006.
 Dan Brownin myyntimenestys Da Vinci -koodi on saanut miljoonia lukijoita ympäri maailman. Itse kirjailijasta tiedetään kuitenkin vähän. Bazar Kustannus julkaisee maaliskuun alussa Dan Brownin henkilökuvan - ensimmäisen markkinoilla olevan suomenkielisen teoksen kuuluisasta kirjailijasta. Lisa Rogak valottaa teoksessaan Da Vinci -koodin luoja kirjailija Dan Brownin taustaa, arvoituksellista persoonaa ja nousua myyntilistojen huipulle. Da Vinci -koodin luoja on taitavasti rakennettu kuva tästä aikamme vaikutusvaltaisimmasta kirjailijasta, joka pyrkii tietoisesti vetäytymään julkisuudesta. Kirjaa varten Rogak on haastatellut Brownin läheisiä ihmisiä ja työtovereita sekä tutkinut uutisartikkeleita ja haastatteluja Brownin uran varrelta. Lisa Rogak on kirjoittanut yli 25 kirjaa, muun muassa laihdutustohtori Atkinsin ja Colin Powellin henkilökuvat. Lisa Rogak asuu New Hampshiressa USA:ssa. Arvio kirjasta: - Auvinen, Ari-Matti: Dan Brownin imussa. Ruumiin kulttuuri 2/2006, s. 38-39. Roberts, A.R.R.R.: Va Dincin viimeinen turskahdus, eli, Eda Vinci kolja, eli, Kolja-Kola. Alkuteos: The Va Dinci Cod, 2005. Kirjoittanut A.R.R.R. Roberts (Kirjailijanimellä Ahti Vaahtopää). Suom. Anneli Silli. Johnny Kniga 2005. ISBN 951-0-31139-1 (nid.) 23 e. Ilm. 9/2005.
 Tekeillä on jotakin varsin limaista... Kuoleva mies oli kirjoittanut verellä seinään yhden ainokaisen roiskuvakirjaimisen lauseen. Katsojat totisesti näkivät punaista: Katolinen kirkko murhautti minut! Va Dincin viimeinen turskahdus paljastaa viisi mitä hämmentävintä seikkaa, jotka tulevat ravistelemaan maailmankuvaasi. Ja kalankuvaasi. Sekä mielipidettäsi siitä, onko viisasta lukea enää ainoataan kirjaa.
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Aho, Tiina: "Da Vinci -koodi ei ole tietosanakirja" Dan Brownin dekkari on saanut suomalaisetkin puhumaan uskosta. Kouvolan sanomat 7.4.2005. Broms, Henri: Ajatuksia Da Vinci -koodista (Keskustelua). Kanava 3/2005. Ervamaa, Tomi: Da Vinci -koodin tekijä työllistää CERNiä. Helsingin Sanomat 12.4.05. Ervamaa, Tomi: Jeesuksen salarakas. Helsingin Sanomat 26.3.2005. Eskola, Timo: Da Vincin Jeesus-koodi. Perusta 4/2004.
Latvala, Piia: Da Vinci -koodi tulkitsee kristinuskoa uudelleen. Kotimaa 49/2004. Laukka, Petri: Keskustelu kuumeni jälkikäteen. Suomalaiset ovat hiljalleen syttymässä keskustelemaan Dan Brownin Da Vinci -koodin Jeesus-väitteistä (aastateltavana teologian tohtori Ismo Dunderberg Helsingin yliopistosta. Hän on kirjoittanut yhdessä Antti Marjasen kanssa kirjan "Nag Hammdin kätketty viisaus", jota suositellaan Dan Brownin romaanin Da Vinci -koodin oheislukemistoksi. - Nag Hammad on vanhakristillinen gnostilainen teksti). Kaleva 15.3.2005. Laukka, Petri: Malja läikkyy molempiin suuntiin. Monet uskonnolliset piirit hiiltyivät Da Vinci -koodin väitteistä, mutta tutkija uskoo kirjan tuovan uusia lukijoita Raamatulle (Haastateltavana Oulun yliopiston kulttuuriantropologian dosentti Juha Hiltunen. - Lisäksi kirjoitus: Kuin kaksi Mariaa. - Dan Brownin romaani Da Vinci -koodi). Kaleva 26.3.2005. Kultakynä Dan Brown antaa muiden kärhämöidä : syytteet ja närä huvittavat Da Vinci -koodin isää. Pohjolan Sanomat (STT, AP) 3.5.2006. Lehtonen, Veli-Pekka: Da Vinci -koodista tuli "kirjan kaiku" : Akiva Goldsman on yksi Hollywoodin kysytyimmistä käsikirjoittajista. Helsingin Sanomat 20.5.2006. Lähdeniemi, Mari: Da Vinci -kodin salaisuudet paljastuvat : Pariisilla on nyt yksi matkailuvaltti lisää. Pohjolan Sanomat 23.5.2005. Mikkola, Pekka: Dan Brown löysi koodin, joka myy. Kaleva 19.3.2005. Majander, Antti: Jenkkituristit palasivat Pariisiin : Ranskassakin ahmitaan Da Vinci -koodia, vaikka sivistyneistö ei haluaisi tietää siitä mitään. Helsingin Sanomat 4.10.2004. Myllykoski, Martti: Salaliittoteoriat. Vartija 2/2005. Nikkilä-Kiipula, Eeva: "Da Vinci -koodi on kirjoitettu amerikkalaiseen dekkarityyliin. Pohjolan Sanomat (STT) 24.8.04. Nummila, Heli: Da Vinci -koodin aakkoset kääntyivät Jarkko Laineen käsissä. (Kirjailija, runoilija Jarkko Laine suomensi Simon Coxin kirjan "Cracking the Da Vinci code" (Da Vinci -koodin aakkoset, WSOY 2005). - Dan Brownin romaani Da Vinci -koodi). Turun Sanomat 17.3.2005. Price, Robert M.: Da Vinci -huijaus. Vapaa-ajattelija. 5/2005. Pöyhönen, Sari: Kirkkoherra katsoi Da Vinci -koodin : Jeesuksen jälkeläiset eivät mullistaisi Seppo Ikosen uskoa ollenkaan. Pohjolan Sanomat 21.5.2006. Raitio, Risto: Sifferit sekaisin ja senssi hukassa. Ruumiin kulttuuri 2/2005, s. 42 ja 44. Salovaara, Kyösti: Kunnon salaliitto kiinnostaa kaikkia. Ruumiin kulttuuri 2/2004. Sarrala, Hannu: Aivan kuin romaani olisi totta : Dan Brown penkoo salaisuuksia. Pohjolan Sanomat 5.2.2006. Sarrala, Hannu: Da Vinci -koodi kietoo pauloihinsa : vaihtoehtoinen todellisuus kiinnostaa turruttavassa arjessa. Pohjolan Sanomat 20.5.2006. Silfverberg, Anu: Kadotettu nainen. Helsingin Sanomat NYT kesä/heinäkuu /2004.
Siivonen, Riku: Salaliitto, teoriassa (Mikko Ketola). HS 26.2.06. Da Vinci -koodi ja historia/Timo Eskola / Suomen teologinen instituutti 2005
Arvosteluja
Da Vinci -koodi. WSOY 2004. - Helsingin Sanomat 9.8.04.Aitio, Tommi. - Helsingin Sanomat 8.5.06. (Päivän pokkari). Hannu Marttila. - Ruumiin kulttuuri 2/2004. Jarkko Karppinen. - Pohjolan Sanomat 1.11.04. Hannu Sarrala. - Suomen kuvalehti 33/2004, Karo Hämäläinen. - Parnasso 4/2004 Juhana Rossi. - Uusi nainen 5/2004 Maria Loikkanen. - Portti 3/2004 Matti Rosvall. - Tähtivaeltaja 3/2004 Teemu Ahonen. - Takoja 3/2004 Pentti Aaltonen. - Onnimanni 1/2005 Emma Kaukiainen. - Roiha, Juha: Roihan kirja. Yle Radio Suomi. - Ultran kirja-arvostelu/Tuula Pelttari. - Nuorten kirjaraati Nousiaisten kunnan kirjasto/Tuukka Toppari. Enkelit ja demonit. WSOY 2005. Helsingin Sanomat 10.6.2005. Pertti Avola. Ruumiin kulttuuri 3/2005. Pekka Turunen. Suomen kuvalehti 24/2005. Karo Hämäläinen. Tähtivaeltaja 3/2005. Antti Oikarinen. Meteoriitti. WSOY 2006. Helsingin Sanomat 20.4.06 Tommi Aitio. Murtamaton linnake. WSOY 2007. Pohjolan Sanomat 13.4.2007. Hannu Sarrala.
Internet - www.danbrown.com. - Dan Brown - Facebook. - Dan Brown - Twitter. - WSOY - Dan Brown. - Wikipedia - Dan Brown (suom.) - Wikipedia - Dan Brown. - Dan Brown - IMDb. - Elokuvat.
|