Sisällön alkuun
Menu

Pirkko Arhippa

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Lokakuussa 2017 ilmestyi Pirkko Arhipalta 38. rikosromaani Ruusu-pallo-avain
Upea tuotanto!
bbbb

Lokakuussa 2015 ilmestyi Pirkko Arhipan 37. rikosromaani
Kulki kuolema puistotietä.


Syksyllä 2014 ilmestyi Pirkko Arhipan 36. dekkari
Parhain sä oot.
Upea saavutus!!


Syksyllä 2013 ilmestyi Pirkko Arhipalta uusi dekkari
Tii taa Taneli, joka on hänen 35. dekkarinsa.
Upea dekkarituotanto...


Huom!
Hs.fi 29.11.12
Dekkareita jo kuudella vuosikymmenellä : Pirkko Arhipan uralle ei löydy vertaa Suomessa.

Syyskuussa 2012 ilmestyi Pirkko Arhipan 34. dekkari Kihlaava kuolema.
Upea saavutus. Puhtia riittää Arhipalla... :-)

Elokuussa 2011 ilmestyi Pirkko Arhipalta 33. jännityskirja Polku pimeään. Hieno saavutus!!!

Syksyllä 2010 ilmestyi Pirkko Arhipan 32. dekkari Kipunuora.

Elokuussa 2009 ilmestyi Pirkko Arhipalta 31. dekkari
On ruusu punainen.

Elokuussa 2008 ilmestyi Pirkko Arhipan 30. dekkari
Mustat nuotit.

Suomen dekkariseuran ensimmäinen Hornanlinna-kunniakirjan 2005 myönnettiin Pirkko Arhipalle pitkäaikaisesta työstä suomalaisen dekkarin hyväksi.
Onneksi olkoon!

Arhipan kirjojen kustantaja on 1980-luvun alusta
lähtien ollut
Kustannus-Mäkelä
.


Pirkko Arhippa 75 vuotta 15.2.2010.
Onneksi olkoon!

Wikipedia - Pirkko Arhippa

 
Kustannus-Mäkelä -Pirkko Arhippa.

Kirjasampo - Pirkko Arhippa.


DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto

 

Elämä


Pirkko Arhippa (oik. Pirkko Syynimaa) on s. 15.2.1935 Rautavaarassa. Hän on valmistunyt Åbo Akademin kauppakorkeakoulusta ja työskennellyt kirjeenvaihtajana.
Arhippa on kirjoittanut 25 rikosromaania, joista ensimmäinen Murha on sydämen asia ilmestyi v. 1968, ja uusin Yön syli armoton ilmestyi 2003.
Arhippa tunnetaan dekkarikirjailijana, mutta hän on kirjoittanut myös runsaasti naisviihdettä ja nuortenkirjoja eri salanimillä. Marja Orkoman nimellä on ilmestynyt v. 2003 mennessä yhdeksän romaania,. Muita salanimiä ovat Riikka Laukka, Katja Tuomi ja Heidi Valli. Yhteensä Arhippa on arvioinut kirjoittaneensa yli 120 romaania (v. 2001 mennessä).
Pirkko Arhippa käsittelee kirjoissaan yhteiskunnallisia kysymyksiä ja pohtii usein demokratian toteutumista ja oikeudenmukaisuutta. Voimakkaat yhteiskunnalliset teemat ovat johtaneet arkojenkin aiheiden rohkeaan käsittelyyn. Hän on käsitellyt mm. homoseksuaalisuutta, koulu-uudistusta, kunnallispolitiikkaa ja ihmissuhdeongelmia. Arhippa on kiinnostunut enemmän henkisestä kuin fyysisestä väkivallasta.
Arhippa on kirjoittanut kaikkiaan yli kolmekymmentä vuotta, mutta kirjoittaminen innostaa häntä edelleenkin.

Pirkko Arhipalta 40 vuodessa 30 dekkaria. Esikoisteos Murha on sydämen asia ilmestyi 40 vuotta sitten ja syksyllä 2008 ilmestyvä Mustat nuotit on hänen 30. dekkarinsa.
Pirkko Arhippa saavuttaa tänä vuonna kaksi merkkipaalua: esikoisteos Murha on sydämen asia ilmestyi 40 vuotta sitten ja syksyllä ilmestyvä Mustat nuotit on hänen kolmaskymmenes dekkarinsa. Seitsemän ensimmäistä dekkaria ilmestyivät Weilin+Göösin kustan¬ta¬mina. Pitkähkön tauon jälkeen Arhippa aloitti dekkarien teon uudelleen 1982. Orvo Mäkelä oli lukenut kaikki aikaisemmat ja sai Pirkon puhutuksi tekemään lisää. Uuden tauon Arhippa piti 1989–92, mutta vuodesta 1993 alkaen hän on tehnyt uuden dekkarin joka vuosi. Dekkarien ohella Arhippa kirjoittaa viihderomaaneja Marja Orkoman nimellä. Viihdettä hän on takavuosina kirjoittanut myös muille kustantajille eri nimimerkeillä. Arhipan jännitysromaanien tunnusmerkkejä ovat perinteinen dekkarirakenne ja ajankohtaisiin aiheisiin rohkeasti pureutuvat teemat. Vuosien mittaan hän on käsitellyt kirjoissaan muun muassa kunnallispolitiikan kähmintöjä, työttömyyttä, perheväkivaltaa, kauneusleikkauksia, nuorten syrjäytymistä, vanhusten asemaa ja homoseksuaaleihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Vuonna 2005 Suomen Dekkariseura palkitsi Pirkko Arhipan historiansa ensimmäisellä Hornanlinna-kunniakirjalla pitkäaikaisesta työstä suomalaisen dekkarin hyväksi.

Teokset

Rikosromaanit

Murha on sydämen asia.
Weilin + Göös 1968.
2. P. 1969.

Agentuuriliikkeen toimitusjohtaja löytyy ammuttuna työpöytänsä takaa. Komisario Erkki Saarto käynnistää tutkimukset,joiden kuluessa hänelle hahmottuu kuva Hansen & Co:ssa vallitsevasta latautuneesta ilmapiiristä. Toimitusjohtajan nimitys on kiristänyt ihmisten välejä. Myös salaisia rakkaussuhteita löytyy yllättävän paljon. Ehtii sattua toinenkin kuolemantapaus ennen kuin syyllinen paljastuu. Ja onko hänkään yksin syyllinen?

Komisarion kirjelaatikko.
Weilin + Göös 1968.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä, 1984.
ISBN 951-9063-56-0 (sid.).

Rauhala on aivan tavallinen turkulainen asuinalue. Rauhalalaiset seurustelevat keskenään, järjestävät yhteisiä talkoita ja elävät elämäänsä kuten missä tahansa suomalaisessa lähiössä. Mutta tyynen pinnan alla tapahtuu. Postiluukusta putoilevat kirjeet paljastavat hämmästyttäviä ja arkoja totuuksia rauhalalaisten elämästä. Kirjemylly pysähtyy vasta kaikkia järkyttävään kuolemantapaukseen. Oliko kyseessä murha? Oliko sillä ja kirjeillä jotain yhteistä keskenään? Oliko paljastusten tekijä lähettänyt yhden kirjeen liikaa? Oikeita vastauksia ja totuuden johtolankoja etsivä komisario Saarto joutuu kolkuttamaan monelle ovelle, paljastamaan monia salaisuuksia ennenkuin ongelmavyyhdi selviää - odottamattomalla tavalla.

Salat on aaltoihin saneltu.
Weilin+Göös 1969.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä, 1984.
ISBM 951-9063-57-9 (sid.).

Vanheneeko murha 25 vuodessa? Tämän kysymyksen esittää Saarrolle hänen isänsä sotatoveri ja ystävä Antero Linko Turun Maariassa eräänä pyryisenä helmikuun iltana 1969. Ja kohta Saarto saa kuulla uskomattoman tuntuisen tarinan sodanaikaisessa Turussa sattuneesta hukkumistapauksesta, joka Lingon tietämän mukaan ei ollutkaan onnettomuus, niin kuin silloisissa tutkimuksissa todettiin. Mutta ennen kuin Linko on sanonut viimeisen sanansa, ikkunan lävitse kajahtaa laukaus, ja hän tuupertuu lattialle luodin lävistämänä. Täytyikö Linko raivata tieltä sen vuoksi, että hän on päässyt hiljaa haudatun rikoksen jäljille? Olikohän kukaties ryhtynyt kiristämään henkilöä jota epäili syypääksi tahalliseen kuomemantuottamukseen? Saarrolta ja hänen ryhmältään ei tällä erää puutu johtolankoja, ja tutkimukset muodostuvat laaja-alaisiksi. Tapaamme heidät mm. paikallisen skandaalilehden toimituksessa, Nummenmäen rappioalkoholisteille varatussa talossa, suuren turkulaisen teollisuuskonsernin Kaskinen Oy:n henkilökunnan pakeilla ja Yliopistollisen keskussairaalan poliklinikalla. Mutta joku on heitä ovelampi, osaavampi, joku ehtii aina heitä ennen. Eikä komisario Saarto vielä sittenkään, kun juttu näyttää rakenneen, voi huokaista helpotuksesta.

Kuolleet eivät äänestä.
Weilin + Göös, 1970.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä, 1984.
ISBN 951-873-000-8 (sid.)

Mies on kuollut ja 200 000 markkaa on kateissa. Kuulostaa tavanomaiselta rikokselta, mutta kyse on enemmästä. Henkensä menettänyt mies oli Sakari Lahtinen, suuren puolueen toimihenkilö ja rahat Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta CIA:lta saatua pimeää puoluetukea. Turun rikospoliisin komisario Saarto on mutkikkaiden kysymysten edessä. Oliko auton alle jääneen Lahtisen kuolema sittenkään onnettomuus? Mitä Lahtinen teki Paimiossa, kun hänen piti olla luovuttamassa rahoja Turun puoluetoimistossa? Salaavatko jotain ne neljä puolueen johtohenkilöä, jotka yksin tiesivät pimeistä rahoista? Missä ovat kadonneet CIA:n rahat?

Jo katkee maalinauha.
Weilin+Göös 1971.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä, 1985.
ISBN 951-873-000-8 (sid.)

Suomi-Ruotsi maaottelun jännittävimmillä hetkillä lyyhistyy mies voiton malja huulillaan Stadionin nurmikentälle. Mikä tai kuka sai toimittaja Juha Aarnion kumoamaan kohtalokkaan maljan? Miksi menestyvä lehtimies, urheilukirjojen kirjoittaja ja entinen ralliautoilija haluaisi lopettaa elämänsä näin dramaattisesti? Tai miksi joku muu tekisi sen hänelle? Mitä tietävät Aarniosta ja hänen kuolemastaan nuoret urheilijat Vaara ja Määttänen tai heidän valmentajansa Topi Helle, jonka muistelmia Aarnio kirjoitti? Oliko Aarnion naisystävillä syytä vihata miestä näin raivokkaasti ja toivottomasti?

Osta aikaa Naantalista.
Weilin + Göös, 1972.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä 1985.
ISBN 951-873-001-6 (sid.).

Unikeonpäivänä iloinen karnevaalitunnelma Naantalissa romahtaa järkyttävällä tavalla. Yksi juhlan päähenkilöistä löytyy rantalaiturin alta kulleena. Onko Naantalin neito kylmäverisesti murhattu? Vai onko kyseessä sittenkin onnettomuus? Öljynjalostamon johtajaa haastattelemaan tullut toimittaja Lasse Ahtola on ajautunu hankalaan tilanteeseen. HÄnen on nähty poistuvan edellisen illan juhlista Naantalin Neito kainalossaan. Samana yönä ovat kadonneet salaiset, uuden öljynsuodattimen piirustukset ja sen kehittäjä insinööri Mäkelä. Liittyvätkö vapahtumat toisiinsa? Missä Lassa Ahtola on viettänyt yönsä? Missä piileksii insinööri Mäkelä? Ahtolan muisti pätkii, ymmärrys ei tahto riittää...

Poikien joukossa tyttöjen joukko tyhjä.
Weilin + Göös, 1973.
Uusi p. Kustannus-Mäkelä, 1985.
ISBN 951-873-002-4 (sid.).

Satorannan peruskoulu, ensimmäisiä Suomessa, on Pirttijärven ylpeys. Mutta uusi luku- ja kirjoitushäiriöisten opettaja Ulla Mäkilä huomaa heti lukukauden alussa, että koulun sisäinen ilmapiiri on oudon ristiriitainen. Opettajat ovat jakautuneet kahteen leiriin. Harvoja puolueettomia on Väinö Rinne, joka sivutöikseen hoitelee huoltoasemaa, ja Laila Härkönen. Laila on Ulla mielestä ihailtavan erilainen, hän on vapaa ja elinvoimainen oma itsensä. HÄntä eivät tunnu painavan ne ankarat rooliodotukset, joita tällä vanhoillisella maaseudulla kohdistetaan opettajiin ja jotka Ulla puolestaan kokee hyvinkin hämmentävinä. Koulussa sattuu vakavia järjestyshäiriöitä, ja peruskoulun vastustajat puhuvat innokkaasti koulu-uudistuksen turmelevasta vaikutuksesta nuorisoon. Tapahtumat kärjistyvät Nuutin päivän tietoilla kammottavalla tavalla. Komisario Saarto ryhtyy selvittämään Pirttijärven tapausta. Hän ujuttautuu pinnalta rauhallisen pitäjän asioihin ja sen koulumaailmaan. Paitsi seudun opettajia, kytkeytyy tapahtumiin myös Pirttijärven kartanon omistajan Jaakko Kruunan nimi. Saarto syventyy arvoituksellisen uhrin elämän, tämän kuva alkaa vähitellen hahmottua ja selkiintyä, ja hänen kuolemaansa näyttää punoutuvan tiheä tunteiden ja ihmissuhteiden verkko.

Kultaverkko.
Kustannus-Mäkelä 1982.
2. p. 1982.
ISBN 951-9063-31-5 (sid.).

Rahan ja rakkauden kultaverkossa pyristelevät Pirkko Arhipan jännitysromaanin henkilöt: ihmettelevät Outi, väkevä Markku, viettelevä Johanna, naisiin menevä Simo, hössöttävä Anna-Liisa, jurottava Sari, omapäinen Janne. Komisario Tuomas Kujala etsii lohtua, mutta joutuu sekaantumaan lomapaikan arvoituksiin.

Puulinnun kuolema.
Kustannus-Mäkelä 1983.
ISBN 951-9063-46-3 (sid.).

Valheet ja salaiset paheet sysäävät tarinan liikkeelle pinnan alla. Pikkukaupungin julkisivu onkin juuri saatu puhtaaksi. Pirkko Arhippa repii yhdyksännessä dekkarissaan taidokkaasti naamiot henkilöiden kasvoilta. Kuuman kesän asuntomessut keräävät yhteen ihmisiä, jollaisia kuka hyväksä voisi tavata Nyky-Suomessa: pyrkyreitä, naissankareita, omistushaluisia naisia. Kerskakuluttajilla on vastavoimansa. Jotkut menevät liian pitkälle pelatessaan omaan pussiinsa. Vasta kuolema avaa solmut.

Hietanielikka.
Kustannus-Mäkelä 1984.
ISBN 951-9063-78-1 (sid.)
Pelottaako tulevaisuus? Ei ainakaan Pirkko Arhippaa, joka kirpeästi hymyillen vie lukijansa suoraan huomiseen. Ympäristöetsivien vauhdikkaassa seurassa kaivellaan juuria myöten kaikenlaisia suojelukohteita - kuten rauhoitettuja puita ja haudattuja salaisuuksia. Ovatko hietaneilikat hautakukkia, ja miksi robotitkin pillastuvat ennen tarinan päätöstä?

Kuolema kuuntelulla.
Kustannus-Mäkelä 1985.
ISBN 951-9063-084-9 (sid.)

Pirkko Arhipan uuden jännitysromaanin tapahtumat keskittyvät pienen paikallisradion kuumaan maailmaan. Ilmapiiriä lämmittävät ennen muuta tulenarat ihmissuhteet, jotka näyttävät kärkistyneen jo vuosia sitten. Suhteiden selvittely huipentuu tuhoisaan yhteentörmäykseen, jonka satoa korjataan talvisella ilvesjahdilla. Radion toimittaja-avustaja Helena Aronen tuntee elävänsä jännityskuunnelmassa, jonka muita pääosia esittävät toimittaja Päivi Salo, radion omistaja Pauli Niekka, salaperäinen harmaan BMW:n kuljettaja ja öinen hiippailija.

Konna ja rupikonna.
Kustannus-Mäkelä 1985.
ISBN 951-9063-028-8 (sid.)

Pirkko Arhippa on nyt heittänyt yltään murharouvan viitan ja ryhtynyt kirjalliseen ilotulitukseen. Tulevaisuuden näyttämölle astuvat vihreään mieltynyt apulaiskaupunginjohtaja, kolmipäinen kilivasikka, magiikkaa harrastava sisarpiiri, luontoa suojeleva IKL... Näistä aineksista syntyy taitavan kirjoittajan käsissä todella hulvatonta pilaa.

Kuvassa kuolema.
Kustannus-Mäkelä 1987.
ISBN 951-873-142-X (sid.)

Tanja, tamperelaisen tavaratalon liiviosaston myyjä, on matkalla ravintolaan viettämään iltaa tyttökaverinsa kanssa. Kuristaja väijyy matkalla. Samoihin aikoihin Kristiina Heinari-Tikanniemi kertoo yllättäen, että hän aikoo luopua kansanedustajan työstään. Tapahtumat kiertyvät Akaaseen, paikallisradio Akaan Aaltojen ja Heinarin pullapuodin maisemiin. Aitoon arhippamaiseen tyyliin lukijan mielenkiinto pidetään vireillä loppuun asti.

Lyhyt kilometri.
Kustannus-Mäkelä 1988.
ISBN 951-873-192-4 (sid.)

Kirja sisältää jännityskertomukset Lyhyt kilometri ja Tuoksu huumaa haasiain.
Yksityisetsivä Marjatta Hakola selvittelee rikoksia kahdessa Pirkko Arhipan jännityskertomuksessa, jotka on kirjoitettu 1970-luvun alussa. Jännityksen ohella mielenkiintoa pitää yllä lähes 20 vuoden takaisin ajankuvaus. Jännärit on aikaisemmin julkaistu Anna-lehdessä jatkokertomuksena.

Kolme kultaista hattua.
Kustannus-Mäkelä 1993.
ISBN 951-873-430-5 (sid.)

Tunnelma Naantalin 550-vuotisjuhlinnassa särkyy kun kätketyt kaunat nousevat pintaan. Onko komea Markus niin tahraton liikemies kuin näyttää? Minkä pelin Kari kameroineen on käynnistänyt? Millaisin keinoin kaunis taiteilija Marita on saanut patsastilauksen? Äitä kolmea Kultahattua sitoo toisiinsa jo kouluajoista lähtien salaisuuksien, valheiden, vihan ja rakkauden kudelma. Ympärillä pyörii nuori Pia, sympaattinen poliisimies SAmi, maailmankuulu urkutaiteilija naisineen ja joukko muita kiintoisia henkilöitä.

Buumimurhat.
Kustannus-Mäkelä 1994.
ISBN 951-873-482-8 (sid.)

Markkinahulina uhkaa pikkukaupungin idylliä. Kovapintaiset bisnesmiehet kasvottomine taustavoimineen ja kaksinaamaiset kunnallispoliitikot salaisine kauppoineen eivät piittaa luonnonarvoista ja vanhoista lupauksista. Pienen kaupungin rauhalliseen katukuvaan ilmestyy uhkaavasti käyttäytyviä vieraita. Vammaisilla, vanhuksilla ja naisilla on aihetta pelätä turvallisuutensa puolesta.

Kuoleman koordinaatit.
Kustannus-Mäkelä 1995.
ISBN 951-873-586-7 (sid.)

Raumalaisen rakentama Anton Ivanov irtoaa maailman eteläisimmän kaupungin Ushuain laiturista. Alkamassa on jännittävä risteily Etelämantereelle. Suomalaisryhmässä on mukana Arhipan lukijoiden vanhat tutut: Pia on saanut töitä matkanjohtajan apulaisena ja komisario Sami Mattila sekä hänen tyttärensä Miira ovat pääseet peruutuspaikoille. Tuhat kilometriä myöhemmin vietetään railakkaat juhlat, joiden päätteeksi yksi matkustaja saa surmansa. Sitä pidetään onnettomuutena, mutta Pia on eri mieltä.

Kuolema käy kirjastossa.

Kustannus-Mäkelä 1996.
ISBN 951-873-658-8 (sid.)

Salaperäinen kaunotar Anne Karina ilmestyy imagokonsultiksi pikkukaupunkiin, ja pian hänen ympärillään pyörii joukko ihailijoita ja mustasukkaisia naisia. Kirjastoon tilapäistyöhön päässyt Pia Pohjakallio joutuu taas sekaantumaan murhatapauksiin, sillä uhrit ja syyllisiksi epäillyt ovat kirjaston asiakkaita. Pia kokee pelottavia hetkiä löytäessään uhrit. Pirkko Arhippa on valinnut dekkarinsa tapahtumapaikaksi Naantalin, jossa tutut keskushenkilöt Pia ja hänen poikaystävänsä, komisario Sami Mattila tyttärineen selvittelevät myös keskinäisiä välejään. Juonen yllätyskäänteet ja Arhipan kirpeä ironia pitävät mielenkiinnon vireillä alusta loppuun.

Katso koiraa syvälle korvaan.
Kustannus-Mäkelä 1997.
ISBN 951-873-751-7 (sid.)

Verta veitsen terällä.
Kustannus-Mäkelä 1998.
ISBN 951-873-829-7 (sid.)

Kiitolliset potilaat palvovat kauneusleikkauksiin erikoistunutta professori Sakari Alhoa. Nuorten vaimonsakin hän on muotoillut lähes kokonaan uudelleen. Kiertomatkalla Virossa Alholle satuu uhkaava onnettomuus linnoitusvuorella. Kotiinpaluun jälkeen juttu kääntyy murhatapaukseksi, jota selvittelevät komisario Sami Mattila ja hänen uusi työtoverinsa, reteä naiskomisario.

Tynnyrityttö.
Kustannus-Mäkelä 1999.
ISBN 951-873-900-5 (sid.)

Neljä varsinaissuomalaista kaupunginjohtajaa on todistamassa, kun Pirjon ruumis
löytyy. Yksi kaupunginjohtaja pyörtyy ja tunnustaa myöhemmin, että kuollut
saattaisi olla hänen kouluaikojensa ihastus. Pirjo Westman vaikuttaa kunnolliselta
nuhteettomalta naiselta. Kuka olisi voinut haluta hänen kuolemaansa?
Monikin, päätyy komisario Varpu Ahava toteamaan. Pirjo oli isännöitsijä ja siinä
ammatissa hän on joutunut häirinnän ja uhkailujen kohteeksi. Pirjolla on myös
suojatti, varakas nuori nainen, joka on intohimoisesti rakastunut mieheen,jonka
kanssa Pirjolla on ollut vuosia kestanyt suhde.
Tämä on Arhipan 21. jännäri.

Mustat jyvät.
Kustannus-Mäkelä 2000.
ISBN 951-873-069-4 (sid.)

Komisario Varpu Ahavan miesystävä Petri on harrastanut ampumista mustaruutiaseilla.
Varpu ja Petri menevät katsomaan ampumishätyöstä Turun keskiaikaisella viikolla,
ja heidät kutsutaan varakkaan liikemiehen ja hänen mallitoimistoa pitävän vaimonsa
upeaan kartanoon. Metsästysmajalle on rakennettu ampumarata, ja viikonloppuna
pidetään kilpailut.
Varpu saa työssään kuulla, että mustaruutiseuran jäsenille on myyty väärennettyjä
antiikkiaseita. Viikonloppuvierailu ei sujukaan niin leppoisasti kuin Varpu toivoi:
kokeneena poliisina hän pian huomaa mustasukkaisuutta ja muita jännitteitä
vieraiden välillä. Sunnuntain kävelyretkellä Varpu törmää karmaisevaan näkyyn.
Pienessä metsikössä makaa kolme ihmistä, talon isäntä vielä henkitoreissaan.

Veressä virran vesi.
Kustannus-Mäkelä 2001.
ISBN 951-882-186-0 (sid.)

Lintuja ruokkiva 75-vuotias mummu löydetään surmattuna sillan luota Naantalissa, ja
vieressä on joutsen pää murskattuna. Komisario Varpu Ahava selvittää
sairauslomalta palattuaan toistakin tapausta: Aurajoesta pelastettu pikkupoika väittää, että hänet työnnettiin veteen. Varpu joutuu vielä jäljittämään kadonnutta miestä. Miksi
kuolemantapauksiin liittyy runneltu eläin? Kun motiivit paljastuvat, kuvion osaset
asettuvat paikoilleen. Pirkko Arhippa täyttää laatudekkareista
nauttivan lukijan odotukset tälläkin kertaa - nyt ilmestyy hänen 23:s jännitysromaaninsa.
Yllätyksellinen juoni ja terävä ironia sekoittuvat herkulliseksi keitokseksi.

Pimeän piiri.
Kustannus-Mäkelä 2002.
ISBN 951-882-284-0 (sid.)

Pinja ei viihdy kotona eikä koulussa. Syysiltana hän lähtee työttökaveriensa luo yökylään
eikä palaa. Komisario Varpu Ahava jäljittää hänet vanhassa koulussa majailevaaan
yhteisöön. Jonkin ajan kuluttua Varpun kännykkään tulee Pinjalta hätäinen viesti, ja
Varpu joutuu selvittämään kahtakin kuolemantapausta. Tarina on sijoitettu Turun
ympäristöön.

Yön syli armoton.
Kustannus-Mäkelä 2003.
ISBN 951-882-369-3 (sid.)

Kaija Puistola on vähän alle viisikymppinen, menestyvä ja tyylikäs kiinteistövälittäjä. Hän
on saavuttanut elämässään lähes kaiken mitä on tavoitellut. Nyt Kaija haluaa tyttärensä
Annen kansanedustajaksi. Vain tyttären eduskuntapaikka veisi Kaijan tasoihin anopin
kanssa. Tämä on kannustanut miehensä ministeriksi. Kaija on menossa kuntosalin
kautta tyttärensä vaalitilaisuuteen. Kutsutut ovat tärkeitä vaikuttajanaisia, joita tosin on
vaikea saada lämpenemään Annen vihreille aatteille. Kaija ei saavu tilaisuuteen, eikä
vastaa kännykkäänsä. Komisario Varpu Ahava ryhtyy etsimään raivon vallassa toiminutta
surmaajaa.

Unet ansaa asettaa.
Kustannus-Mäkelä 2004.
ISBN 951-882-440-1 (sid.) Ilm. 8/2004.

Naantalissa järjestetään kesäkurssi harrastaja-argeologeille. Kurssille osallistuu kymmenkunta eri-ikäistä asiaan innostunutta, miehiä ja naisia. Heidän joukossaan on myös komisario Varpu Ahavan ystävätär Helena Aronen. Kaivauksien löydöt jäävät vähäisiksi. Kurssin vanhin, 73-vuotias Ossi Katara sentään löytää kahden äyrin kolikon, joka on peräisin Juhana III:n ajoilta. Kurssin päätteeksi pidetään juhlat Kataran talossa Kustavissa. Vieraat poistuvat puolenyön maissa. Isäntä jää taloon, mutta naapurit ihmettelevät seuraavana päivänä talon hiljaisuutta.

Valkealla varsalla, ruskealla ruunalla.
Kustannus-Mäkelä 2005.
ISBN 951-882-545-9 (sid.) 29,50 e. Ilm. 10/2005.

Mari pelastaa roskalaatikosta kuluneen keinuhevosen aavistamatta, että se herättää lapsuudenystävässä kohtalokkaita muistoja yhteisistä leikeistä. Kun sairaudesta toipunut Sari pian löydetään kuolleena, Mari ei usko tapaturmaan eikä itsemurhaan, vaan pyytää apua naapuriltaan komisario Varpu Ahavalta. Hyväuskoinen Mari joutuu pian karvaasti kokemaan, että kaikilla hänen läheisillään niin kotiseudulla kuin opískelukaupungissa Turussa on vaaralliset salaisuutensa.
Legendaarisen murharouvan, suomalaisen naisdekkarin edelläkävijän 27. jännitysromaani.

Kyyn punainen maito.
Kustannus-Mäkelä 2006.
ISBN 951-882-649-8 (sid.) 30,00 e. Ilm. 8/2006.

Sysmän Kirjakyläpäivien tähti on nuori ja salskea kirjailija Sampsa West, joka vetää puoleensa naisia kuin hunaja mehiläisiä. Kustannustoimittaja Maaret Eskola on rakentanut kirjailijoilleen vetävät imagot ja kontrolloi heidän julkisuuskuvaansa tiukasti. Finlandia-ehdokkaaksi yltäneen Westin menestyksen taustalla on kuitenkin asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Sysmään ystäväänsä tapaamaan saapunut juristi Pauliina Kivikoski joutuu tahtomattaan todistamaan, miten huolella rakennetut kulissit kaatuvat tuhoisin seurauksin. Kenenkään tietämättä Kirjakylään on saapunut myös läheisensä kohtalosta katkera kostaja.
Pirkko Arhipan 28. dekkari.

Lukinmerkki.
Kustannus-Mäkelä 2007.
ISBN 978-951-882-757-6 (sid.) 31 e. Ilm. 8/2007.

Nuori kulttuurihistorian opiskelija Kati Leino surmataan matkalla graduseminaariin. Samassa ryhmässä hänen kanssaan on lopputyötään valmistellut komisario Varpu Ahavan ystävä Helena Aronen. Surmatutkimus edistyy hitaasti. Varpu Ahavan ainut johtolanka on Kati Leinon ex libriksistä innostunut entinen poikaystävä, jota hän ei onnistu löytämään. Asiakkaansa salaperäistä testamenttia selvittävä juristi Pauliina Kivikoski tutustuu Kuuban-matkallaan Varpu Ahavaan. Naiset vertaavat tietojaan ja tajuavat, että testamentin edunsaaja saattaa olla hengenvaarassa. Tapahtumat kärjistyvät sokeriruokopellolla Castron kotitilan liepeillä.
Pirkko Arhipan 29. dekkari.

Mustat nuotit.
Kustannus-Mäkelä 2008.
ISBN 978-951-882-885-6 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008.

Kaitalahden kartanon perinteiset kesäjuhlat saavat karmean huipennuksen: nuori, lahjakas säveltäjä löytyy surmattuna suihkulähteen reunalta. Yleisön joukossa seissyt komisario Varpu Ahava joutuu nopeasti siirtymään juhlatunnelmista työn pariin. Säveltäjä Mika Vehmaksen elämä on näyttänyt ulospäin täydelliseltä: nousukiidossa oleva ura, sopuisat perhesuhteet, ihastuttava morsian. Jokin tuntematon, pimeä puoli on kuitenkin täytynyt olla hänen elämässään. Liittyykö Vehmaksen murha vuotta aikaisemmin vain 17-vuotiaana itsemurhan tehneeseen harrastajasäveltäjä Hetaan?

On ruusu punainen.
Kustannus-Mäkelä 2009.
ISBN 978-951-882-900-6 (sid.)   33 e.   Ilm. 8/2009.  

Puutarhaliike Heikintarhan johtaja Juhani Kukkula löytyy tuupertuneena ruusujen keskelle. Yhtiössä työskentelevä perhe on suunniltaan, eikä surmatyölle tunnu aluksi löytyvän motiivia. Firman kuuluisin tuote on tuoksuva Johanna-ruusu. Käy ilmi, että Juhani on kaikessa hiljaisuudessa kehitellyt kahta uutta ruusulajiketta. Niistä toisen hän on nimennyt nuoren vaimonsa, toisen vielä syntymättömän poikansa mukaan. Hän on myös antanut Johanna-ruusuja markettimyyntiin, mikä on ollut tuhoisaa monelle seudun pikkukaupalle. Jännitteet perheyhtiön ympärillä alkavat vähitellen avautua tapausta tutkivalle komisario Varpu Ahavalle. Onko tappaja tavoitellut Juhanin jalostustyön tuloksia? Vai onko kysymys jostain vieläkin henkilökohtaisemmasta? Pirkko Arhipan 31. dekkari sijoittuu Turkuun ja on taattu yhdistelmä jännitystä ja ihmissuhdekiemuroita.

Kipunuora.
Kustannus-Mäkelä 2010.
ISBN 978-951-883-138-2 (sid.)    34 e.    Ilm. 11/2010. 

Opiskelijat ovat kerta toisensa jälkeen valinneet intiaanikulttuurien tutkijan Marko Korpelan Turun yliopiston seksikkäimmäksi professoriksi. Graduaan valmisteleva aikuisopiskelija Sanna Mäntylä ei kuulu Korpelan palvojiin, mutta järkyttyy löytäessään tämän kuristettuna työhuoneestaan. Komisario Varpu Ahava on lähtenyt Ranskaan juhlimaan 50-vuotispäiviään. Korpelan murhan tutkinnan aloittaa Varpun nuori työtoveri, ylikonstaapeli Tiia Vuoristo. Varpun palatessa lomaltaan Tiia on jo ehtinyt selvittää Korpelan julkisivun takaisia salaisuuksia. Mies on vuosien ajan nöyryyttänyt läheisiään ja työtovereitaan ja käyttänyt hyväkseen saamaansa sokeaa ihailua.
Pirkko Arhipan 32. jännitysromaani pitää lukijan pihtiotteessa viimeiselle sivulle asti.

Polku pimeään.
Kustannus-Mäkelä 2011.
ISBN 978-951-883-277-8 (sid.)  35 e.   Ilm. 8/2011.  

Sara Harjula on nuori kaunis nainen, jolla on aikamoinen maine. Kaksi suuryrityksen toimitusjohtajaa on suistunut palliltaan hänen takiaan, kolme avioliittoa on hajonnut. Sittemmin hän on vetäytynyt julkisuudesta. Nyt Sara aikoo kirjoittaa kirjan. Hän kertoo kirjahankkeestaan Sysmän Kirjakaupan dekkaritilaisuudessa - paikkakunnalla, jolla vietti pikkutyttönä kesälomia. Sara on ottanut yhteyttä asianajaja Pauliina Kivikoskeen kirjan aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Tällä kertaa kyse ei ole seksiskandaalista, vaan 17 vuoden takaisesta tapauksesta. Saran lapsuudenystävä Milla katosi metsäpolulta, ja Saralla on asiasta uutta valaisevaa tietoa. Mutta hän tietää, miten vaarallista sen kertominen voi olla. Yleisön joukossa on sattumalta myös Pauliinan vanha tuttu, rikoskomisario Jyri Jokisalo. Viikonloppuloma muuttuu työtehtäväksi, kun Sara löydetään mökistään kuolleeksi tukehtuneena. Vaikka monet pitivät Sarasta, jollakulla saattoi olla riittävästi hampaankolossa häntä vastaan, jopa tappaakseen... Pirkko Arhipan uusimmassa dekkarissa selvitetään kahta surmaa, jotka tuntuvat liittyvän toisiinsa. Mutta miten? Voiko niiden tekijä olla yksi ja sama henkilö?
Huom!  Pirkko Arhipan 33. jännitysromaani.  Upea saavutus....

Kihlaava kuolema.
Kustannus-Mäkelä 2012.
ISBN 978-951-883-407-9 (sid.)   36 e.   Ilm. 10/2012.  

Kesä lähestyy loppuaan, samoin Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Komisario Varpu Ahava ja hänen nuori työtoverinsa Tiia nauttivat hekin kulttuuririennoista. Tiia on löytänyt Oripäästä jännittävän tutustumiskohteen. Ateljeekoti Villa Ville on täynnä tauluja, tarinoita, portaita ja salaperäisiä ovia. Ateljeen keskellä komeilee isännän kuuluisin maalaus Kihlaus. Varpun ja Tiian ihastellessa Venlan ja Juhanin onnea utelias näyttelyvieras pyytää opasta avaamaan ateljeen nurkkaan sijoitetun oven. Kukaan ei kuitenkaan ole varautunut kohtaamaan sitä, mitä sen takaa paljastuu... Vainaja on eläkkeellä oleva historian lehtori, joka on valmistellut Villa Villen isännän elämäkertaa. Pian Varpun ja Tiian käynnistettyä tutkimukset alkaa nuhteettomana ja kunnniallisena pidetyn miehen elämästä paljastua salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita. Ja pian tappaja iskee uudelleen.
Jälleen odotettu Varpu Ahava -dekkari ja Pirkko Arhipan 34. dekkari. Upea saavutus.

Tii taa Taneli.
Kustannus-Mäkelä 2013.
ISBN 978-951-883-529-8 (sid.)  Ilm. 10/2013.  

Komisario Varpu Ahava ei ole tähänastisen elämänsä aikana jalallaan astunut golfkentälle. Hän hädin tuskin tietää, mikä on tii. Tilanne muuttuu, kun elokuisena aamuna Merigolfin vesiesteeltä löytyy nuoren miehen ruumis. Uhri on omistajaperheen poika, kohtelias ja hyvännäköinen vielä vainajanakin. Hänestä ovat pitäneet kaikki, erityisesti kaikki naiset.Mutta kovin syvältä Jani Nuutisen elämää ei tarvitse penkoa, kun siloisen ulkokuoren alta alkaa paljastua seikkoja, joista jokainen voisi olla motiivi murhaan.
Pirkko Arhippa (s. 1935) julkaisi ensimmäisen jännitysromaaninsa Murha on sydämen asia vuonna 1968, ja hän on siitä lähtien työskennellyt vapaana kirjailijana.  Arhipan kirjailijanura on yksi Suomen pisimpiä.  Tii taa Taneli on hänen 35. dekkarinsa. Upea saavutus. 

Parhain sä oot.
Kustannus-Mäkelä 2014.
ISBN 978-951-883-633-2 (sid.)   Ilm. 10/2014. 

Elisa Hallman on palaamassa myöhäisestä työvuorosta Naantalin rannan ravintolasta. Hän ei pidä kiirettä. Elisa tietää, että 14-vuotias Sanna-tytär on omatoiminen ja pärjää yksin. Aamulla iäkäs koiranulkoiluttaja löytää Elisan pensaikosta. Vaaleat hiukset ovat veren tahrimat, pää on murskattu kivellä. Komisario Varpu Ahava ja hänen työtoverinsa Tiia Vuoristo saavat selvitettäväkseen raa'an surman. Elisa Hallman oli ollut pätevä ja pidetty työssään tarjoilijana, mutta hänen yksityiselämänsä ei vaikuta yhtä säröttömältä. Sosiaalityöntekijä on huolehtinut tyttärestä, joka on joutunut kypsymään liian varhain. Ex-appivanhemmat eivät salaa antipatioitaan Elisaa kohtaan.Mutta riittäisikö katkeruus motiiviksi murhaan? Millaisia suhteita ja ristiriitoja särkyneen perheen varjoihin kätkeytyykään?
Pirkko Arhippa on tehnyt kotimaisessa jännityskirjallisuudessa ainutlaatuisen uran. Hänen dekkareitaan on julkaistu jo kuudella vuosikymmenellä 60-luvulta alkaen.  Sä parhain oot on Arhipan 36. rikosromaani.  Pirkko Arhippa asuu Naantalissa.
Upea ura Pirkko Arhippa!!

Kulki kuolema puistotietä.
Kustannus-Mäkelä 2015.
ISBN 978-951-883-756-8 (sid.)   Ilm. 10/2015. 

Komisario Varpu Ahava ja hänen työtoverinsa Tiia Vuoristo viettävät ansaittua lomaa Las Palmasin auringossa. Eräs työjuttu painaa kuitenkin mieltä. Eläkkeellä olevan yrittäjän kuolema Naantalin puistotien varrella olevassa talossa on jäänyt selvittämättä. Varpua alkaa ahdistaa tunne siitä, että häntä väijytään. Pelko ei ole turha, sillä pian hänen kimppuunsa käydään rannalla ja hänet yritetään sysätä syvään kalliohalkeamaan. Uusi miestuttavuus sattuu paikalle pelastajaksi juuri oikeaan aikaan...Matkan jälkeen Naantalissa palaneen ravintolan tontilta löytyy ruumis. Tiia tunnistaa nähneensä saman naisen Las Palmasin vuotuisessa karnevaalitapahtumassa. Kun uhrin henkilöllisyys paljastuu, Varpu ja Tiia ovat myös askelen lähempänä selvittämättömän tapauksen ratkaisua.
Kulki kuolema puistotietä on Pirkko Arhipan 37. rikosromaani.

Ruusu-pallo-avain.
Kustannus-Mäkelä 2016.
ISBN 978-952-883-889-3 (sid.)  Ilm. 10/2016.
bbbb
Kaksi uhreista kuolee, kolmas selviää hengissä mutta ei muista tapahtuneesta juuri mitään.
Komisario Varpu Ahava ja hänen työtoverinsa Tiia Vuoristo ovat ymmällään. Heitä askarruttavat
myös pienet esineet, joita on kiinnitetty uhrien rintaan. Hyökkäysten kohteeksi joutuneet ovat
kaikki kunnollisia ja niin työssä kuin yksityiselämässään pidettyjä nuoria ihmisiä. Surmatun
miehen isä pitää syyllisenä poikansa ex-kumppania, joka ei ole pystynyt hyväksymään suhteen päättymistä. Surmatun naisen miesystävän tiedetään joskus käyttäytyneen väkivaltaisesti.
Varpu ja Tiia epäilevät, että selitys ei ole näin yksinkertainen, ja pian epäily saa vahvistusta
vihjeestä. Varpu lähtee seuraamaan sitä yksin, ja se johdattaa hänet toiselle puolelle Suomea - vuosikymmenten takaisiin tapahtumiin.
Pirkko Arhippa on naantalilainen jännityskirjailija. Hänen dekkareitaan on julkaistu jo kuudella vuosikymmenellä alkaen vuonna 1968 julkaistusta esikoisteoksesta Murha on sydämen asia.
Uutuus Ruusu-pallo-avain on Arhipan 38. jännitysromaani. Hieno tuotanto.Muita teoksia

Älä itke äitini.
Lukutoukka 1974.
ISBN 951-9265-00-7 (sid.).

Pariton sydän.
Kolmiokirja 1981. (nid.)

Peijaistanssit.
Weilin+Göös 1983.
ISBN 951-35-2937-1 (sid.)

Pitkä keltainen hammas.
Kustannus-Mäkelä 1989.
ISBN 951-873-248-5 (sid.)
Nuortenkirja yhdessä Jussi Syynimaan kanssa.

Sinisten miesten hyökkäys.
Kustannus-Mäkelä 1991.
ISBN 951-873-322-8 (sid.)
Nuortenkirja yhdessä Jussi Syynimaan kanssa.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Dekkareita jo kuudella vuosikymmenellä : Pirkko Arhipan uralle ei löydy vertaa Suomessa.
   Hs.fi 29.11.12.

Haasio, Ari: Kotimaisia dekkarikirjailijoita. BTJ Kirjastopalvelu 2001.
Kettunen, Keijo: Dekkarikirjailija lähti opintielle. (Keijo Kettusen hieno syntymäpäiväjuttu).
   Helsingin Sanomat 15.2.2005.
Kukkola, Timo: Suomalaisia rikoskirjailijoita. 2. uud. ja laaj. l. 1998.
Kukkola, Timo: Hornanlinnan perilliset. WSOY 1980.
Ollikainen, Heikki: Naantalin murhamaisteri edellä aikaansa.
  Ruumiin kulttuuri 4/2011, s. 8-13.

Piiroinen, Tauno: Syy & seuraus eli Murhia Armonlaaksosta.
    Ruumiin kulttuuri 1994/3.
Toivola, Lea: Pirkko Arhipan uusi nousu.
Ruumiin kulttuuri 3/2006, 4-7.

Arvosteluja


Katso koiraa syvälle korvaan. Kustannus-Mäkelä 1997.
Ruumiin kulttuuri 1998:1. Janne Mäkelä.

Verta veitsen terällä. Kustannus-Mäkelä. 1998.
Kaleva 19.9.99. Arv.: Timo Kukkola.
KS 31.12.98. Arv.: Ulla Ekman-Salokangas.
Ruumiin kulttuuri 3/98. Arv.: Heikki Kaskimies.

Tynnyrityttö. Kustannus-Mäkelä 1999.
Ruumiin kulttuuri 1999:4. Johanna Matero.

Mustat jyvät. Kustannus-Mäkelä 2000.
Kaleva 19.12.2000. Jaakko Puolimatka.
Keskisuomalainen 15.10.00. Ulla Ekman-Salokangas.
Ruumiin kulttuuri 4/2000. Heikki Kaskimies.
Satakunnan Kansa 14.12.00. Pirkko Aalto.
Turun Sanomat 24.11.00. Kimmo Lilja.

Veressä virtaa vesi. Kustannus-Mäkelä 2001.
Kaleva 11.1.02 Jaakko Puolimatka.
Keskisuomalainen 10.10.01. Sari Toivakka.
Ruumiin kulttuuri 4/2001. Janne MÄkelä.

Pimeän piiri. Kustannus-Mäkelä 2002.
Aamulehti 10.11.02. Ari Haasio.
Keskisuomalainen 16.12.02. Sari Toivakka.
Satakunnan Kansa 13.9.02. Pirkko Aalto.
Ruumiin kulttuuri 3/2002. Heikki Kaskimies.

Unet ansaa asettaa. Kustannus-Mäkelä 2004.
Helsingin Sanomat 9.10.04. Keijo Kettunen.

Valkealla varsalla, ruskealla ruunalla. Kustannus-Mäkelä 2005.
Helsingin Sanomat 13.11.2005. Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Risto Raitio.


Internet

Lounakirjailijat - Pirkko Arhippa.

Kirjasampo - Pirkko Arhippa.

Wikipedia - Pirkko Arhippa.

HS.fi - haku - Pirkko Arhippa .

 


 

Tornion kaupunginkirjasto

©2015 Terttu Uusimaa