Sisällön alkuun
Menu

Anja Angel

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Syyskuussa 2007 ilmestyi kolmas Ursula Auer -dekkari
Murhia Mankalassa.

Kettunen, Keijo: Kirjajilijapari kätkeytyi salanimen
taakse : Anja Angelista ja Pentti Kirstilästä tuli yhdessä Ursula Auer.
Helsingin Sanomat 26.8.2006.

Ursula Auer -dekkarit

Angelin dekkari Kuoleman sokea piste ilmestyi
Loisto -pokkarina keväällä 2005.

Marokkolainen makeinen ilmestyi syksyllä 2006
Loisto -pokkarina.Kuva: Veikko Somerpuro

Anja Angelin kustantaja
on WSOY .Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Anja Angel on syntynyt 12.11.1939 Oulussa.
Angel kirjoitti ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta 1958. Hän on suorittanut toimittajautkinnon Sorbonnen
yliopiston alaisessa toimittajakoulussa Pariisissa 1960-1962 ja hänellä on opintoja Phnom Penhin rojalistis-sosialistis-buddhalaisessa yliopistossa Kambodzhassa. Angel on toiminut kesätoimittajana Uudessa Suomessa 1962, vapaa toimittaja vuosina 1960-1963 Pariisissa ja Kambodzhassa, Me Naiset -lehden toimittajana 1966-1973, Lehtimiehessä 1975, vapaa toimittaja vuodesta 1978 ja vapaa kirjailija vuodesta 1993. Anja Angel asuu Helsingissä.
Anja Angelin esikoisdekkari Kuoleman kätilö ilmestyi v. 1993 ja heti seuraavana vuonna 1994 ilmestyi toinen dekkari Vaitiolo taattu. Kului kaksitoista vuotta ennen kuin Angelin seuraava dekkari ilmestyi. Kuoleman sokea piste ilmestyi vuonna 2002 ja uusin dekkari Marokkolainen makeinen syksyllä 2004. Dekkareiden lisäksi Angel on kirjoittanut viihdekirjan Kultatukka (1982) ja Kambodzhaan sijoittuvan romaanin Joka tiikerillä ratsastaa (1996).
Anja Angelin teokset ovat omanlaisiaan ja omantyylisiään. Hän suosii kärjistyksiä ja ironiaa. Hänen romaanihenkilönsä ovat karikatyyrinomaisia, jopa banaaleja, mutta uskottavia ja tehokkaita ja ehdottomasti mielenkiintoisia. Angelilla on kyky kirjoittaa epäkohdista nasevasti ja oivaltavasti. Tyyli on kepeää, mutta ei tyhjänpäiväistä. Viimeisessä dekkarissa Marokkolaisessa makeisessa on erinomaisia ruokajuttuja. . Anja Angelilla on ehdottomasti oma paikkansa suomalaisessa dekkarikentässä. Jäädään odottelemaan lisää yksityisetsivä Laitisen ja hänen apulaisensa Marcon tarinoita... Laitinen on aiemmin esiintynyt Anja Angelin vuonna 2002 ilmestyneessä romaanissa Kuoleman sokea piste. Hauska pieni yksityiskohta Marokkolaisessa makeisessa on Pentti Kirstilän ylikonstaapeli Hanhivaaran vierailu vanhan tuttavansa yksityisetsivä Laitisen luona.

Teokset

Rikosromaanit


Kuoleman kätilö.

WSOY 1993.
ISBN 951-0-18609-0 (sid.)

Petetty nainen koston jumalattarena. Tea Lindholm on eronnut, verevä ja iloinen nainen. Pitkällä lomalla Kyproksella hurmaava Vassos lumoaa Tean mutta tuottaa lopulta karvaan pettymyksen, jonka jälkeen Tea välttelee kaikkia miehiä. Samassa hotellissa lomaileva Antti onnistuu vihdoin murtamaan suojauksen, Tea rakastuu - ja pettyy jälleen. Paluuta kotiin, talvikylmään Helsinkiin, synkistää vielä työttömyys. Tea piiloutuu täysin ulkomaailmalta. Vähitellen kypsyy ajatus kostosta. Hän valmentautuu tehtäväänsä huolellisesti. Aseinaan naisellisuus ja seksi, ystävyys ja juonittelu Tea alkaa toteuttaa jälkiä jättämättä julmaa suunnitelmaansa, jonka loppunäytös tapahtuu kohtalon oikusta Kyproksella, rannalla jolla rakkauden jumalatar nousi alloista.
Anja Angelin esikoisjännäri.

Vaitiolo taattu.
WSOY 1994.
ISBN 951-0-19429-8

Rakkaus on vaarallista. Varsinkin maksettu rakkaus. "Kiihkeä ja romanttinen bodarinuorukainen, 24, etsii päiväkahviseuraa varakkaista naisista. Toteutan villeimmätkin toiveesi. Vastaus 'hyvännäköinen, vaitiolo taattu' 1717." Tim Steelman aloittaa uransa ja asiakkaita riittää. Mutta tilanne ryöstäytyyTimin hallinnasta, naiset yrittävät kaikin tavoin saada kauniin ja solakan bodarin kokonaan omakseen. Helpon elämän unelma on jo toteutumassa, kun tapahtuu murha...

Kuoleman sokea piste.
WSOY 2002.
ISBN 951-951-0-24287-x (sid.) 27 e. Ilm. 4/2002.
2. p. ilm. Loisto -pokkarina 2005.

Elena Paasio on pakomatkalla. Hän on lähtenyt kaupunkiasunnostaan ja majoittunut syrjäiseen mökkiinsä. Elena on keski-ikäinen, sivistynyt ja varakas nainen. Hän pitää itseään rumana. Rakkauden puute teki Elenan riippuvaiseksi sokean hierojan, Ericin, taitavien käsien kosketuksesta. Tilanne ryöstäytyy Elenan hallinnasta, ja nyt hän joutuu piileskelemään. Eräänä yönä kaksi miestä murtautuu mökkiin. Elena on kuullut ääniä ja on varustautunut fileerausveitsi aseenaan ottamaan tunkeutujat vastaan. Elenan yksinäinen pakomatka saa yllättävän käänteen. Anja Angelilta on ilmestynyt aikaisemmin jännitysromaanit: Kuoleman kätilö (1993) ja Vaitiolo taattu (1994).

Marokkolainen makeinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29651-1 (sid.) 28 e. Ilm. 10/2004.
2. p. ilm. 4/2006 Loisto-pokkarina.

Yksityisetsivä Laitinen palaa asiaan.
Tykinkuula muotoinen, nahkiaisia rakastava, ärhäkkä Laitinen on erikoistunut uskottomaksi epäiltyjen aviopuolisoiden seuraamiseen. Jalkatyö alkaa kuitenkin tympäistä liikuntaan nihkeästi suhtautuvaa naista siinä määrin, että hän päättää palkata itselleen apulaisen. Sopiva ja kehityskelpoinen nuori mies löytyy ravintolan baaritiskin takaa Margaritoja sekoittamasta. Laitisen ja Marcon yhteistyö ei suju ongelmitta. Särmiä hiotaan puolin ja toisin, mutta jatkuvan nahistelun lomassa parivaljakko onnistuu myös paneutumaan asiakkaitensa ongelmiin hyvällä menestyksellä. Kunnes eräänä päivänä ovesta astuu sisään Aurora Järvinen, ja tavanomainen kyttäyskeikka karkaa käsistä. Miksi Aurora Järvinen ei halua lopettaa tutkimuksia, vaikka hänen marokkolainen aviomiehensä on todistettavasti uskollinen? Miten hyvätapaiselta vaikuttavan ja syntisen komean Ahmedin islamilaisuus liittyy kuvioon? Ja ennen kaikkea: miksi Munkkiniemen rannasta löytyy tuttu ruumis? Ennen kuin juttu selviää, joutuvat Marco ja Laitinen törmäyskurssille niin itsensä, toistensa kuin asiakkaittensakin kanssa. Yksityisetsivä Laitinen on aiemmin esiintynyt Anja Angelin vuonna 2002 ilmestyneessä romaanissa Kuoleman sokea piste.

Ursula Auerin nimellä ja Pentti Kirstilän kanssa kirjoitetut dekkarit

Murhia Maltalla.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-31155-3 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2005.

Maltan saarelle, keskelle Välimerta, on kokoontunut sekalainen joukko suomalaisia viettämään talvikautta. Suurin osa heistä on eläkeläisiä, kuten esimerkiksi Hämäläiset, Virrat ja outo Jurvasen pariskunta, mutta mukana on myös nuorempaa väkeä, esimerkiksi toimittaja Tero Järvinen ja kirjallisuudentutkija Sari Vaarala. Värikkäin lomailijoista lienee dekkarikirjailija Maija Kokko, joka etsii uuteen kirjaansa aihetta etelän auringon alta. Turistien leppoisan oleilun keskeyttää kuolemantapaus, jota on syytä epäillä murhaksi. Siitä alkavat samaan hotelliin majoittuneiden ihmisten keskinäinen kyräily, epäilyjen vyyhti ja yllättävät paljastukset... Kenellä oli tilaisuus ja motiivi verityöhön? Ja kuka pystyy saamaan vielä toisen lomailijan hengiltä? Murhia Maltalla on perinteitä kunnioittava salapoliisiromaani Agatha Christien hengessä. Se on myös täynnä nokkelia kirjallisia viittauksia samoin kuin teräviä huomioita suomalaisturisteista korvapuusteineen ja tuulipukuineen. Lisäksi Ursula Auerin esikoisteos tarjoaa reilun annoksen matkailutitoutta suositusta lomasaaresta.
Arvosteluja:
- Helsingin Sanomat 15.11.2005. Pertti Avola.

Murhia Maintenonissa.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31797-7 (sid.) 30 e. Ilm. 7/2006.

Salapoliisitutkimuksia ranskalaisessa pikkukaupungissa
Menestyskirjailija Otso Linna järjestää suurelliset syntymäpäiväjuhlat suomalaisen kustantamon omistamassa kirjailijatalossa Maintenonissa. Kutsuttujen ja kutsumattomien vieraiden joukosta löytyy muun muassa pari kriitikkoa, lehtimiehenalku, kustannustoimittaja, kaksi entistä vaimoa, näissä oloissa välttämättömät yksi tai kaksi veljentytärtä tai sisarenpoikaa sekä Anna-täti, jolla on huonot jalat mutta terävä pää.
Juhlat eivät suju aivan niin kuin Otso on suunnitellut. Kun sukupuolten ja samansukuisten ihmissotkut puolivahingossa päätyvät selvitystilaan, alkaa vieraissa näkyä merkkejä arvaamattomasta käytöksestä. Viimeisen sivalluksen tai pari vetäisee viikatemies, jota Otso ei myöskään arvannut kutsuneensa. Draaman loppunäytös näytellään kotimaassa.
Maintenonin varhaisen syksyn näkymät ja uteliaitten pikkukaupunkilaisten ikkunoissa heilahtelevat pitsiverhot taustoittavat Ursula Auerin toista perinteistä salapoliisiromaania, jossa viljellään jälleen kirjallisia viittauksia ja lainauksia Murhia Maltalla -dekkarin tapaan.

Murhia Mankalassa.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-33193-4 (sid.) 30 e. Ilm. 8/2007.

Olavi Ström, Brysselissä tulkkina toimiva EU:n virkamies, saa perinnöksi maatilan Iitin Mankalantien varrelta. Hän ei tiedä miksi tai keneltä. Testamenttaaja Anna Amanda Peltonen, kuollessaan 92-vuotias, on Olaville täysin tuntematon ihminen. Olavi lähtee Iittiin tarkistamaan tiluksiaan. Hän löytää aitan ylisiltä vanhan romaanikäsikirjoituksen. Siinä tuntuu olevan outoa taikaa. Olavi ihastuu tekstiin ja päättää osallistua silläja omalla nimellään Kouvolan dekkaripäivien romaanikilpailuun. Hän voittaa kilpailun: Olavin ympärillä alkaa tapahtua epämiellyttäviä asioita: kaksi ihmistä pääsee hengestään, eikä ilmeisesti luonnollisista syistä. Olavi itsekin alkaa pelätä henkensä puolesta.
Ursula Auer, joka aikaisemmin liikuskellut murha mielessä Maltalla ja Ranskan Maintenonissa, on palannut kotikonnuilleen Suomeen. Mankalankosket, jossa on tehty koko mokoma suomalaisia tukkilaiselokuvia, Kouvolan dekkaripäivät, Iitin musiikkijuhlat ja Hiidenvuoren jyrkänteet ovat tällä kertaa maisemana. Ja hyvin se tuntuu istuvan murha hämäläiseenkin ympäristöön.


Muut romaanit

Kultatukka.
Gummerus 1982.
ISBN 951-20-2374-1 (sid.)
Ihan tavallinen suomalainen tyttö Anne Pohjola valitaan ensin Miss Suomeksi ja lopulta jopa Miss Universumiksi. Yllättäen hän osoittautuu varsin harkitsevaksi tytöksi eikä lähde mukaan kaiken maailman haihatteluihin. Silti hän ei voi estää sitä, että suhde kihlattuun, supisuomalaiseen urheilijapoikaan, järkkyy. Kaikki on kuitenkin mahdollista selvittää ja loppu voi olla onnellinen. Kultaltukka on erittäin kiinnostava kertomus missikilpailujen ja valokuvamallien maailmasta. Sen kirjoittaja on tutustunut toimittajana aiheeseen perusteellisesti ja osaa kirjoittaa siitä hauskasti ja mukaansatempaavasti.

Joka tiikerillä ratsastaa.
WSOY 1996.
ISBN 951-0-21170-2 (sid.)
Nuori suomalaisnainen viettää rouvan päiviä kuusikymmenluvun Kambodzhassa. Salainen rakkaussuhde tuo ensin virkistävää vaihtelua tropiikin raukeaan elämänrytmiin ja kehittyy vähitellen kärsimättömän odotuksen ja autuaan täyttymyksen tuokioiksi. Mutta lopulta tarinan henkilöiden on vaikea pystyä enää hallitsemaan tapahtumien kulkua sodan runtelemassa maassa.

Muut kirjat

Tosinainen ei ikäänsä itke.
Kuv. Seppo Hyrkäs.
WSOY 1996.
ISBN 951-0-21272-5 (sid.)

Tosinaista ei Viagralla vietellä.
Kuv. Seppo Hyrkäs.
WSOY 1999.
ISBN 951-0-23658-6 (sid.)

Suomalainen unikirja.
Yhdessä Leena Larjannon kanssa.
Tammi 1978.
2.-3.p. 1978, 4. p. 19881.

Suuri suomalainen unikirja.
Yhdessä Leena Larjannon kanssa.
Tammi 1983.
Kirjasta on otettu lukuisia uusia painoksia. Viim. ja 16. p. 2001.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Haasio, Ari: Kotimaisia dekkarikirjailijoita. BTJ Kirjastopalvelu 2001.

Kettunen, Keijo: Kirjajilijapari kätkeytyi salanimen taakse : Anja Angelista ja Pentti Kirstilästä tuli yhdessä Ursula Auer.
Helsingin Sanomat 26.8.2006.Arvosteluja

Kuoleman kätilö. WSOY 1993.
Ruumiin kulttuuri 1993:2. Juha Koskisuu.

Vaitiolo taattu. WSOY 1994.
Ruumiin kulttuuri 1994:1. Liisi Huhtala.

Kuoleman sokea piste. WSOY 2002.
Ruumiin kulttuuri 2002:2. Johanna Matero.


Marokkolainen makeinen. WSOY 2004.
Helsingin Sanomat 9.1.2005. Keijo Kettunen.Internet

WSOY: Kirjailijagalleria : Anja Angel.

Helsingin kaupunginkirjasto/Sanojen aika - viikon 7/2005 kirjailija: Anja Angel.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa