Sisällön alkuun
Menu

Jaana Airaksinen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Jaana Airaksiselta ilmestyi kolmas dekkari Vailla varjoa
syksyllä 2006.

Jaana Airaksisen toinen dekkari Kätköissä paratiisin
ilmestyi syyskuussa 2004.
Kai Hirvasnoron haastatteli Airaksista kirjan tiimoilta
Kansan Uutisissa 16.7.2005.

Airaksisen dekkarien kustantaja on LIKE.


Kuva: Eliza KarmasaloTornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Talouden kiemurat tunteva Airaksinen on opiskellut kansainvälistä taloutta Suomessa ja Yhdysvalloissa. Hän on työskennellyt YK:n kehitysohjelman UNDP:n palveluksessa Papua-Uudessa-Guineassa ja Malawissa. Afrikan ja Tyynenmeren kokemukset näkyvät Airaksisen tuotannossa. Jaana Airaksinen palasi Suomeen vuonna 1994 ja on sen jälkeen
osallistunut näkyvästi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän on ollut mukana järjestämässä Suomen Sosiaalifoorumia ja toiminut muun muassa Pro Demokratia -verkostossa sekä Maan ystävissä.
Airaksinen asuu Helsingissä ja Tammisaaren Bromarvissa. Hänellä on kaksi lasta.
Jaana Airaksisen esikoisdekkari Lamerica ilmestyi vuonna 2003. Lamericasta tuttu toimittaja Eva Raulo jatkaa murhien selvittelyä myös toisessa syksyllä 2004 ilmestyneessä dekkarissa Kätköissä paratiisin.
Jaana Airaksinen on julkaissut vuonna 2003 kolme teosta, Maailmankauppaa kaikille -tietoteoksen, Lamerica-dekkarin ja hän on myös yksi kuolema-aiheisen novelliantologian kirjoittaja. Airaksiselta ovat aiemmin ilmestyneet Kohti kestävää maailmaa, Rotunaisia ja feminismejä ja valokuvateos Kaikki kurveistani.
Jaana Airaksinen on toiminut mm. Voima-lehden päätoimittajana. Tällä hetkellä hän on vapaa kirjoittaja.


Teokset

Rikosromaanit


Lamerica.
Like 2003. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-124-9 (sid.) 25,00 e. Ilm. 3/2003.

Lauttasaaren rannasta löytyy ruumis. Eva Raulo, nuori rikostoimittaja, alkaa selvittää tapausta. Huumekuriirin surman tutkimukset johtavat Raulon politiikan ja bisneksen huipulle, mutta myös vastarinnan pesäkkeisiin ja yllättäviin yhteistyökuvioihin.
Tapauksen lonkerot ulottuvat Lauttasaaresta Helsinkiin ja koko valtakuntaan, Eurooppaan ja ympäri maailman. Surmatyön takaa keriytyy auki häikäilemättömän vallankäytön ja väärien tekojen hallitsemattomalta näyttävä todellisuus. Onneksi jotkut kuitenkin
välittävät toisistaan ja tarttuvat toimeen.
Jaana Airaksisen esikoisromaanissa on tarkkaa pirullisen tarkkaa vallan, pelon ja välittämisen kuvausta. Mukaansatempaava tyyli ja osuva yhteiskunnallinen analyysi vievät mukanaan. Älykkäästi kirjoitettu Lamerica on ainutlaatuinen uusi tulokas Suomen
dekkarikirjallisuuteen.

Kätköissä paratiisin.
Like 2004. (Rikos kannattaa ).
ISBN 951-471-380-2 (sid.) 25 e. Ilm. 8/2004.

Sowetolaiselta hautausmaalta Etelä-Afrikasta löytyy suomalaisen liikemiehen ruumis. Nostureita valmistavan Idström-yhtiön osakekurssi kipuaa samaan aikaan Helsingin pörssissä kohti taivaita. Tapahtumat alkavat limittyä toisiinsa. Rikostoimittaja Eva Raulo on siirtynyt suuren päivälehden taloustoimitukseen ja käy selvittämään häntä hipaissutta tapahtumaketjua. Kaikkivoipaisen rahan jäljet johtavat talouteen ja politiikkaan. Lopputulos ravistaa sekä Suomen että Ruotsin talouselämää.
Jaana Airaksisen toinen Eva Raulo -dekkari kuvaa vallan ja pelon piilotanssia kipeän tarkasti. Osuvaan yhteiskunnalliseen analyysiin ja jännitykseen yhdistyy huumori. Airaksisen dekkarissa ihmiset kaikkine ristiriitoineen ovat kovin inhimillisiä. Epävarmuuksien ja pelon keskelläkin he välittävät itsestään ja toisistaan.
Airaksisen toinen dekkari. Esikoisdekkari Lamerica ilmestyi keväällä 2003.

Vailla varjoa.
Like 2006. (Rikos kannattaa).
ISBN 952-471-786-7 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2006.

Espanjan helteinen, idyllinen maaseutu tomaattiviljelmineen ja vieraanvaraisine isäntineen - mitä pahaa siellä voisi tapahtua?Airaksisen aiemmista dekkareista tuttu toimittaja Eva Raulo lähtee tällä kertaa tekemään juttua punaisen hedelmän reitistä suomalaisiin ruokakauppoihin. Tilallinen Alfonso Muñecar ottaa Evan ja tämän ystävän Raisan lämpimästi vastaan, mutta pian tiedonhaluisten naisten uteliaisuus hyydyttää herran hymyn. Salailun ilmapiiri vain tihenee, kun tilan työntekijöiden asuma-alueelta katoaa nuori nainen ja pieni tyttölapsi. Kaikki ei selvästikään ole niin kuin pitäisi. Airaksisen uusin dekkari liikkuu Euroopan sivukujilla, laittomien maahanmuuttajien jalanjäljillä. Päätoimijaksi nousee tällä kertaa haasteita ja vaaroja pelkäämätön, tunteella tapahtumiin heittäytyvä Raisa.
Jaana Airaksinen on Voima Kustannuksen toimitusjohtaja ja rohkea yhteiskunnallinen keskustelija. Kahden aiemman dekkarin lisäksi Like on julkaissut hänen teoksensa Kaikki kurveistani (2000, Niina Kapasen kanssa) sekä Maailmankauppaa kaikille (2003). Hänen esikoisdekkarinsa Lamerica (2003) oli Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Airaksinen on työskennellyt YK:n tehtävissä Malawissa ja Papua-Uudessa Guineassa vuosina 1989-1994.
Jaana Airaksisen kolmas dekkari.

Artikkeleita ja kirjallisuutta

Hirvasnoro, Kai: Rikos kietoutuu liike-elämään : Jaana Airaksisen erilaiset dekkarit
Kansan Uutisiset 16.7.2005.

Hietaniemi, Helena: Haastateltavana aktivisti ja kirjailija Jaana Airaksinen.
Kodin kuvalehti 23/2006.

Kangasniemi, Sanna: Poliittinen vihannes :Haastateltavana aktivisti ja kirjailija Jaana Airaksinen.
Image 9/2006.

Pennonen, Annina: Dekkaristi, jolla on sanoma.
Haastateltavana Jaana Airaksinen.

Wessman, Lili: Kirjailija jäljittää likaista rahaa. Jaana Airaksinen luottaa raumalaisen mummonsa neuvoon.
Satakunnan Kansa 3.12.2006,


Arvosteluja


Lamerica. Like 2003.
Helsingin Sanomat 17.5.03. Tommi Aitio.
Ruumiin kulttuuri 2003/2. Janne Mäkelä.

Kätköissä paratiisin. Like 2004.
Helsingin Sanomat 10.1.2005. Keijo Kettunen.

Vailla varjoa. Like 2006.
Helsingin Sanomat 28.12.2006. Keijo KettunenInternet

Like - Jaana Airaksinen .

Wikipedia - Jaana Airaksinen .

Tornion kaupu nginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa