Sisällön alkuun
Menu

U u t i s i a
Huom!   Tätä uutissivua en ole ehtinyt päivitellä.  Uutiset löytyvät DN:n etusivulta tai sitten kunkin kirjailijan esittelysivulta!!!


2.1.2013
Emeritusprofessori Pertti Hemánus on kuollut
Tampereen yliopiston lehdistö- ja tiedotusopin professori Pertti Hemánus kuoli 27.12.2012 Akaan Toijalassa.  Hemánus oli kuollessaan 78-vuotias. Hemánus nimitettiin Tampereen yliopiston tiedotusopin professoriksi 1970-luvun alussa ja professorin virassa  hän toimi yhtäjaksoisesti vuoteen 1997 saakka.  Hemánus tunnetaan myös journalistisista oppikirjoistaan ja tutkimuksistaan.  Hän julkaisi myös seuraavat dekkarit: Kuka haluaisi murhata professorin? (1993), Kuka halusi murhata olympiavoittajan? (1993), Kuka halusi murhata luokkatoverinsa? (1995), Kuka halusi murhata kirjailijan? (1996), Kuka halusi murhata poliitikkoja? (1999).
Lisätietoa:
- Wikipedia - Pertti Hemanus.
- Yle Uutiset 31.12.2012.
- Hs.fi 31.12.2012.


7.7.12 Suomen dekkariseura
Pohjoismainen Lasiavain-dekkaripalkinto Tanskaan
Tanskalainen esikoiskirjailija, toimittaja Erik Valeur on voittanut romaanillaan Det syvende barn (”Seitsemäs lapsi”) (2011) tämänvuotisen Lasiavain-palkinnon.
Suomen ehdokas Lasiavain-kisassa oli Antti Tuomaisen Parantaja, joka 
voitti Vuoden johtolanka -palkinnon 2011. Muut ehdokkaat olivat Ruotsin Arne Dahlin Viskleken (”Kuiskausleikki”), Islannin Yrsa Sigurðardóttirin Ég man þig (“Minä muistan sinut”) sekä Norjan Torkil Damhaugin Ildmannen (Tulimies).


20.4.12 Suomen dekkariseura
Antti Tuomaisen Parantaja Suomen Lasiavain-ehdokas
Suomen ehdokkaana pohjoismaista Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkintoa tavoittelee Antti Tuomaisen romaani Parantaja (Helsinki-kirjat, 2010), joka voitti Vuoden johtolanka 2011 -palkinnon. Romaanin on kääntänyt ruotsiksi Marjut Hökfelt. Parantaja, ruotsinkieliseltä nimeltään Helaren, ilmestyy Ruotsissa syksyllä Forumin kustantamana.
Lasiavain-palkinto jaetaan tänä vuonna 21. kerran. Voittaja julkistetaan kesäkuussa.
Muiden Pohjoismaiden ehdokkaat ovat Islannin Yrsa Sigurðardóttirin Ég man þig, Norjan
Torgil Damhaugin Ildmannen, Ruotsin Arne Dahlin Viskleken ja Tanskan Erik Valeurin Det syvende barn.
Lisätietoa:
- Antti Tuomainen DekkariNetissä.
- Suomen dekkariseura.

Like 14.2.2012

Ekotrilleri on nouseva trendi kirjamaailmassa.
M. J. McGrathin
tundralle sijoittuva, suuryhtiöiden ahneutta ruotiva dekkari Jään muisti rakentuu sen jännitteen varaan, että jää säilyttää jäljet ikuisesti.
Kirjailija on tavattavissa Liken kirjakaupan (Uudenmaankatu 10, Hki) tilaisuudessa 15.2. klo 16.30.  M. J. McGrath sekä kotimainen menestyskirjailija Risto Isomäki (Con rit) kertovat, miten ujuttaa ekologista ajattelua trillereihin ja miten dekkari saa uutta potkua ympäristöajattelusta. Iida Simes haastattelee.
Lisätietoa:
- Like - M. J. McGrath.
- www.melaniemcgrath.com.


9.2.12
Suomen dekkariseura
Vuoden johtolanka -palkinto 2012 on myönnetty Pekka Híltuselle esikoisdekkarista Vilpittömästi sinun (Gummerus 2011).
Suomen dekkariseura palkitsee vuosittain Johtolangalla vuoden merkittävän dekkariteon.
Palkintoraatiin kuuluivat Juha Roiha, Ritva Sorvali ja Tiina Torppa.
Dekkariseuran on myöntänyt ulkomaisen kirjallisuuden kunniakirjan vuonna 2012 ruotsalaiselle kirjailijalle Leif GW Perssonille.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.
- Pekka Hiltunen DekkariNetissä.
- Leif GW Persson DekkariNetissä.


14.1.12
Jukka-Pekka Palviaiselle Topelius-palkinto
Sastamalalainen kirjailija Jukka-Pekka Palviainen on saanut Suomen Nuorisokirjailijoiden myöntämän Topelius-palkinnon nuortenromaanista Joku vieraileva tähti. Palkittu kirja on Palviaisen ensimmäinen nuortenromaani.  Palviainen on julkaissut useita aikuistenromaaneja. Vuonna 2010 ilmestyi Palviaisen ensimmäinen dekkari Mitä ikinä keksitkin pelätä Johnny Knigan kustantamana syksyllä 2010 ja tänä keväänä 2012 ilmestyy Johnny Knigan kustantamana toinen dekkari John Lennonin valkoinen flyygeli.
Lisätietoa:
- Alueviesti 13.1.2012.
- Grafomania -blogi.
- WSOY - Uutiset 13.1.2012 .
- Raumalaisia kirjailijoita - Jukka-Pekka Palviainen.
- Pirkanmaalaista kaunokirjallisuutta - Jukka-Pekka Palviainen.

Hs.fi  5.12.2011
Matti Yrjänä Joensuu on kuollut 4.12.2011
Matti Yrjänä Joensuu (1948-2011) kuoli kotonaan sairauskohtaukseen.  Hän oli kuollessaan 63-vuotias.
Joensuun kustantaja Otava tiedotti asiasta maanantaina 5.12. omaisten pyynnöstä. Joensuun esikoisteos oli vuonna 1976 julkaistu esikoisteos Väkivallan virkamies. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi Harjunpää ja rautahuone, joka ilmestyi vuonna 2010. 
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.


28.11.1
Dekkari-ilta Radio Suomessa
Radio Suomessa on jälleen dekkari-ilta sunnuntaina 11.12.2011 kello 18.00-20.00.
Paula Arvas, Leena Korsumäki, Stig-Björn Nyberg ja toimittaja Nadja Nowak käyvät läpi mennyttä dekkarivuotta. Myö kuulijat voivat kertoa, miltä vuosi on näyttänyt ja mitä' mielenkiintoista on ilmestynyt.
Lisätietoa:
- Radio Suomi : Dekkari-ilta.

14.11.2011
Galaxy National Book Award - palkinnot jaettu
Brittiläisen S. J. Watsonin esikoisteos Before I Go to Sleep (suom. Kun suljen silmäni) palkittiin arvostetulla Galaxy National Book Award -kirjallisuuspalkinnolla jännitys- ja rikoskirjallisuuden kategoriassa. Kun suljen silmäni ilmestyy Suomessa ensi keväänä Bazarin kustantamana.
Lisätietoa:
- Bazar-kustannus - Lehdistötiedote 14.11.11.
- Galaxy National Book Awards 2011.
- www.sjwatson-books.com.

Helsingin Sanomat 1.11.11
Kari Häkämies ja Max Manner CrimeTimeen
Suomalaisten dekkaristien osuuskunta CrimeTime on saanut riveihinsä uusia jäseniä. Uusina
aloittavat Teoksesta siirtyvä Kari Häkämies ja Minervan jättänyt Max Manner.
Kaikkiaan mukana on nyt 14 kirjailijaa.  Helmikuussa perustetun osuuskunnan muut jäsenet ovat Tapani Bagge , Seppo Jokinen , Marko Kilpi , Tuomas Lius, Juha Numminen , Eppu Nuoti , Harri Nykänen, Outi Pakkanen, Markku Ropponen, Matti Rönkä, Jarkko Sipilä ja
Antti Tuomainen.


12.10.2011 Suomen dekkariseura
Dekkarilauantai 29.10.2011 Helsingin kirjamessuilla
Dekkarilauantai järjestetään Helsingin kirjamessuilla Pasilan messukeskuksessa. Ohjelman on suunnitellut ja koonnut Suomen dekkariseura. Seuran myyntipisteen numero messuilla on 7p30.


7.10.11
James Sallisin Kylmä kyyti kirjasta tehty elokuva ensi-illassa
Yhdysvaltalaisen kirjailijan James Sallisin kirjasta Drive (suom. Kylmä kyyti, 2009) tehdyn elokuvan Suomen ensi-ilta on 7.10.11.  Elokuvan on ohjannut tanskalainen Nicolas Windig Refn.  Elokuvan pääosissa ovat Rayan Gosling, Carey Mulligan, Albert  Brooks ja Ron Periman.  James Sallisin uuden noirin merkkiteos (Drive, 2005) Kylmä kyyti ilmestyi suomeksi syksyllä 2009 Arktisen Banaanin kustantamana Banaanipokkari -sarjassa.  Sekä kirja, että elokuva ovat saaneet kiittäviä arvosteluja kriitikoilta.
Arvosteluja kirjasta ja elokuvasta:
- Ruumiin kulttuuri 4/2009 - Antti Tuomainen.
- Hs.fi  6.10.11 - Rämö, Matti: Pakokuski likaa kätensä.
- Yle.fi - Tähtihetki - Esko Rautakorpi 7.10.11.
- Wikipedia - James Sallis.
- Wikipedia - Drive (2011).Otava 12.9.11
Thomas Enger vierailee Suomessa 28.9.
Norjalainen Thomas Enger (s. 1973) saapuu Helsinkiin yhden päivän visiitille keskiviikkona 28.9. kertomaan oslolaisesta rikosreportterista kertovasta rikosromaanisarjastaan.
Sarja on suuri kansainvälinen menestys. Sen oikeudet on myyty 15 maahan, myös USA:han. Kuusiosaiseksi suunnitellun sarjan kaikkien osien filmausoikeudet on ostanut norjalainen elokuvayhtiö 4 1/2. Syyskuussa ilmestyvä Aavekipu on toinen osa sarjasta, jonka jokainen osa on itsenäinen jännäri, mutta läpi sarjan päähenkilö, karismaattinen rikostoimittaja Henning Juul hakee ratkaisua synkkään henkilökohtaiseen kysymykseen: surmasiko joku kaksi vuotta sitten hänen oman kuusivuotiaan poikansa? Sarjan ensimmäinen osa Valekuollut ilmestyi suomeksi kesällä 2010, ja on nyt saatavissa pokkarilaitoksena. Kirjojen kirjoittamisen lisäksi Enger harrastaa säveltämistä. Hän asuu Oslon Grünerløkkassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
Kesällä 2010 ilmestynyt Valekuollut oli loistava avaus Engeriltä.
Thomas Enger DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Otava.fi


15.8.11
Anders Roslund ja Börge Hellström palkittiin Britanniassa
Ruotsalaisten Anders Roslundin ja Börge Hellströmin Three Seconds (Tre sekunder, 2009) on palkittu Britanniassa CWA:n Kansainvälinen Tikari -palkinnolla vuoden parhaana ulkomaisena, englanniksi käännettynä rikosromaanina.
Kirja ilmestyy suomeksi WSOY:n kustantamana syksyllä 2011 nimellä Kolme sekuntia.
Lisätietoa:
- CWA - The Crime Writers' Association.
Roslund ja Hellström DekkariNetissä.

15.8.11
Kirjan aika -festivaali Verkatehtaalla Hämeenlinnassa 25.-28.8.
Luvassa on matkoja ja murhia, rakkautta ja realismia, vanhaa ja uutta mestaruutta - sekä paljon muuta. Pääohjelma muodostuu teemoitetuista keskusteluista ja aamiaistapahtumista. Valtaosa suomalaisista ostaa, antaa, lainaa ja lukee kirjoja. Tämä festivaali on heille: ihmisille, jotka rakastavat kirjallisuutta. Kirjan ajan sydän sykkii keskusteluiden tahtiin – kirja on kokemus, jonka haluaa jakaa. Kirjan ajassa kohtaavat kirjailijat ja lukijat, mielipiteet ja elämykset, kerrottu ja kirjoitettu kirjallisuus.
Lisätietoa ja ohjelma:
- www.kirjanaika.fi.

15.8.11 Suomen dekkariseura
Pia Juul vierailee Suomessa 22.-24.8.11. 
Hän on  yleisön tavattavissa ma 22.8. klo 18.00 Tikkurilan kirjastossa Vantaalla (Lummetie 4) ja tiistaina 23.8. 18.30 Pohjoismaiden Suomen Instituutissa Nifinissä Helsingissä (Kaisaniemenkatu 9).
Pia Juul (s. 1962) on Tanskan arvostetuimpia nykykirjailijoita. Vierailun yhteydessä häneltä ilmestyy suomeksi Atenan kustantamana romaani Hallandin murha (Mordet på Halland, 2009), jolla Juul voitti Tanskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Den Danske Banks Literaturprisin. Perinteisiä dekkarikaavoja rikkova teos on ollut kotimaassaan myyntimenestys ja se on julkaistu jo kahdeksassa maassa. Hallandin murhan on suomentanut Katriina Huttunen. Romaanien lisäksi Juul on kirjoittanut muun muassa runokokoelmia, novelleja ja lastenkirjoja.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.
- Atena - Pia Juul.

15.6.11 Suomen dekkariseura
Pohjoismainen Lasiavain-dekkaripalkinto Leif GW Perssonille
Ruotsalainen Leif G. W. Persson on voittanut romaanillaan Den döende detektiven (2010) tämänvuotisen Lasiavain-dekkaripalkinnon. Voitto meni Ruotsiin kahdeksannen kerran 20-vuotisen palkintohistorian aikana. Voittajaromaani on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä Matkan pää (Otava). Sen on suomentanut Kari Koski.
Leif G. W. Persson (s. 1945) on paitsi kirjailija myös kriminologian professori. Hän aloitti dekkarikirjailijan uransa jo 1970–80-luvun vaihteessa, jolloin häneltä ilmestyi kolme kirjaa. Sitten hän piti 20 vuoden tauon, kunnes julkaisi uuden dekkarin vuonna 2002. Lasiavaimen voittanut teos on Perssonin yhdeksäs rikosromaani.
Palkinto luovutetaan voittajalle Göteborgin kirjamessuilla syyskuussa.
Suomen ehdokas Lasiavain-kisassa oli Marko Leinon Ansa, joka voitti Vuoden johtolanka -palkinnon 2010. Ansa ilmestyi maaliskuussa Ruotsissa Mårten Westön kääntämänä nimellä Fälla. Ansa on ehtinyt ilmestyä jo Italiassa, ja käännökset ovat tulossa myös norjaksi, saksaksi ja tanskaksi. Muut ehdokkaat olivat Chris Tvedtin Dødens sirkel Norjasta ja Susanne Staunin Døderummet Tanskasta. Islannilla ei ollut ehdokasta tänä vuonna.
Lasiavain-palkinnon myöntää dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS). Palkinto on saanut nimensä Dashiell Hammettin dekkariklassikon mukaan ja sitä on jaettu vuodesta 1992 lähtien. Aluksi Lasiavaimesta olivat kilpailemassa ainoastaan ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset kirjat. Suomi hyväksyttiin mukaan palkinnon piiriin vuonna 1997 ja Islanti vuonna 2000.
Lisätietoa:
- Leif GW Persson DekkariNetissä
- Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS)
- Suomen dekkariseura
- Yle.fi - Uutiset 15.5.11

15.6.2011
Pirkko Sammallahti voitti dekkarikisan
Kouvolan Dekkaripäivien vuoden 2011 novellikilpailun Rikos ja rangaistus voitti Pirkko Sammallahti Helsingistä novellillaan Ibykoksen kurjet. Toiseksi tuli Juha-Pekka Koskinen Hämeenlinnasta novellillaan Kylmää käteistä ja kolmanneksi sijoittui Akseli Anttila Helsingistä novellillaan Komisario Lauristo ja hotelli Tornin tapaus. Voittajat julkisti Kouvolan Dekkaripäivillä kilpailun päätuomari oikeusmnisteri Tuija Brax. Toiseksi tuli Juha-Pekka Koskinen ja kolmanneksi Akseli Anttila.  Kilpailun parhaista novelleista julkaistiin samalla novellikokoelma Rikoksia ja rangaistuksia.
Lisätietoa:
- Kouvolan Dekkaripäivät .

8.6.11
Kustantajalegenda Kari Lindgren on kuollut
Hyvinkääläinen kustantajalegenda, satoja rikos- ja jännityskirjoja julkaissut Kari Lindgren kuoli pitkän sairauden jälkeen kotikaupungissaan Hyvinkäällä 5. toukokuuta 2011. Hän oli 57-vuotias, syntynyt 9. maaliskuuta 1954.  Lindgrenin
Jännityksen mestarit- sarjassa ehti ilmestyä yli 140 kirjaa. Ensimmäiset sarjan kirjat ilmestyivät Viihdeviikarit -kustantamon ja Jalavan kustantamana. Ensimmäinen Book Studion julkaisema Jännityksen mestarit -dekkari ilmestyi 1989. Book Studion kirjailijoita olivat muun muassa Lawrence BlockFredric Brown , John Dickson Carr, Sue Grafton , Patricia Highsmith , Dorothy B. Hughes, Jonathan KellermanJoe R. Lansdale , Elmore Leonard, Peter Lovesey , Ross Macdonald, Ed McBain , Margaret Millar,
Ruth Rendell
, Robert Richardson,  Rex Stout ja Donald E. Westlake.
Lisätietoa:
- HS.fi - Kari Lindgren - Muistokirjoitua .
- Suomen dekkariseura - Kari Lindgren 1954-2011.

25.5.11 Suomen dekkariseura

Håkan Nesser vierailee Suomessa 10.-11.6.11
Nesser on yleisön tavattavissa  perjantaina 10.6. klo 12.30 Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla
Helsingissä (Keskuskatu 1).
Nesser osallistuu myös Kouvolan dekkaripäiville . Hän kertoo kirjailijantyöstään, erityisesti Barbarotti-dekkarisarjastaan
lauantaina 11.6. klo 15.00 Kouvola-talossa (Varuskuntakatu 11).
Vierailun yhteydessä Nesserin romaani Sukujuhlat (Människa utan hund, 2006) ilmestyy suomeksi Tammen kustantamana. Se on ensimmäinen kirja toistaiseksi neliosaisessa romaanisarjassa, jonka päähenkilönä on italialais-ruotsalainen rikostarkastaja Gunnar Barbarotti.
Håkan Nesser DerkkariNetissä.

25.5.2011 Like Kustannus
Kishwar Desai vierailee Suomessa kesäkuussa
Lontoossa asuva intialaislähtöinen kirjailija Kishwar Desai vierailee Suomessa kesäkuussa ja on yksi Lahden kirjailijakokuksen
(19.– 21.6.2011.) kirjailijavieraista.  Lady Kishwar Desailta ilmestyi syksyllä 2010 suomeksi trillerimäinen esikoisromaani
Pimeyden lapset , jossa hän tutki tyttölasten karmeaa asemaa Intiassa.  Keskiössä on Durga-tyttö, jota epäillään 13-henkisen perheensä murhasta.  Desai kiroittaa parhaillaan kirjalle jatkoa.  Siinäkin sosiaalityöntekijä Simran selvittää intialaisen yhteiskunnan epäkohtien aiheuttamaa mysteeriä.  Like on ostanut kirjan käännösoikeudet, ja se julkaistaan suomeksi alkuvuonna 2012.
Lisätietoa vierailusta:
- Like Kustannus .
- Like - Kishwar Desai .
- Lahden kansainvälinen kirjailijakokous .


20.4.2011 (STT)
Marko Leino tavoittelee Lasiavain-palkintoa
Marko Leinon rikosromaani Ansa kilpailee tämän vuoden Lasiavain-palkinnosta. Pohjoismaiden vuotuinen dekkaripalkinto jaetaan juhannuksen aikoihin.  Lasiavain-ehdokkaisiin lukeutuvat myös ruotsalainen Leif G. W. Persson ja norjalainen Chris Tvedt.
Kahden vuosikymmenen ajan jaettu Lasiavain on saatu Suomeen vain kerran. Matti Rönkä voitti tunnustuksen kolme vuotta sitten teoksellaan Ystävät kaukana.
Marko Leinon Ansa ehti voittaa jo kotimaassa Vuoden johtolanka -palkinnon . Kirja on hiljattain ilmestynyt Ruotsissa nimellä Fälla. Ansan käännösoikeudet on myyty myös Norjaan, Tanskaan, Saksaan ja Italiaan.
Marko Leino DekkariNetissä.

28.3.2011
Leena Korsumäestä Dekkariseuran uusi puheenjohtaja
Suomen dekkariseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Leena Korsumäki, 45. Hänet valittiin tehtävään seuran vuosikokouksessa Tieteiden talolla Helsingissä 26. maaliskuuta. Korsumäki on toiminut Dekkariseuran hallituksessa vuodesta 2005 lähtien, viimeksi seuran sihteerinä. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelee informaatikkona Yleisradiossa. Hän asuu Helsingissä.
Seuran edellinen puheenjohtaja Kirsi Luukkanen toimi tehtävässä vuodesta 2006 lähtien.
Dekkariseuran hallitukseen valittiin vuosikokouksessa kolme uutta jäsentä, Tiinakaisa Honkasalo, Jonna Lehtinen ja Leena Raita. Vanhasta hallituksesta jatkavat Ari-Matti Auvinen, Katriina Harviainen, Outi Karemaa, Antti Turunen ja Pekka Turunen.
Vuoden johtolanka -palkintoraati vaihtui kokonaisuudessaan. Uuteen raatiin kuuluvat Juha Roiha, Ritva Sorvali ja Tiina Torppa.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura

28.3.2011
Agatha-ilta Kalliossa 5.4.   Äänestä paras Christien dekkari
Agatha Christien syntymästä tuli kuluneeksi 120 vuotta viime syksynä. Christie-teemaa jatketaan vielä huhtikuun dekkari-illassa tiistaina 5.4. klo 17.30 Kallion dekkarikirjastossa Helsingissä (Kallion kirjaston alakerta, Viides linja 11).
Illan aikana keskustellaan osallistujien omista Christie-suosikeista ja mahdollisista inhokeista. Mikä Agathan ikivihreissä viehättää tai vieroksuttaa? Sana on vapaa. ”Lukupiiriä” ohjaa Suomen dekkariseuran uusi puheenjohtaja Leena Korsumäki.
Dekkari-illan pohjustukseksi järjestämme pikaäänestyksen parhaasta Agatha Christien dekkarista. Kerro siis, mikä on Sinun mielestäsi Agathan laajan tuotannon paras teos, ja lähetä mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@dekkariseura.fi.
Agatha-suosikeistaan ja -inhokeistaan voi käydä kertomassa myös Dekkariseuran blogissa http://dekkariseura.wordpress.com/.
Huom!  Lisäys uutiseen 8.4.11:  Paras Christie -äänestys jatkuu 25.4. eli pääsiäiseen asti.
Lisätietoa: Suomen dekkariseura
Agatha Christie DekkariNetissä.


18.3.2011
Kouvolan XV dekkaripäivät 2011
Kouvolan Dekkaripäivät järjestetään 10.6.-11.6. ja  teemana on tänä vuonna Rikos ja rangaistus. Dekkaripäiville ominaiseen tapaan teemaa valotetaan monipuolisesti luentojen, haastattelujen ja keskustelujen avulla. Kouvolan Dekkaripäivillä tavataan valovoimaisia kirjailijoita, kuunnellaan asiantuntijaluentoja ja tavataan toisia kirjoittajia.
Kouvolan Dekkaripäivät julisti avatuksi seitsemännen valtakunnallisen dekkarinovellikilpailun. Novellien teemana on vuonna 2011 Rikos ja rangaistus. Novellin tulee kuvata rikosta ja siitä saatua tai saamatta jäänyttä rangaistusta,millaista tahansa.
Dekkaripäivllä nädään mm. seuraavat kirjailijat: Heikki Heiskanen, Teemu Kaskinen, Erkki Tuormaa, Susanna Yliluoma, Antti Tuomainen, Matti Yrjänä Joensuu, Harri Nykänen ja loistava ruotsalaisdekkaristi Håkan Nesser.
Lisätietoa:
- Dekkaripäivien ohjelma


27.2.11
Turstenin Irene Huss -elokuvat MTV3-kanavalla
Helene Turstenin dekkareista tehtyjen elokuvien sarja alkaa  sunnuntaina 27.2.11 klo 22.35.
MTV3:n Kylmä pohjola -ohjelmapaikalla!  MTV3 esittää ajalla  27.2.-3.4. kuusi 90-minuuttista, Irene Huss -elokuvaa seuraavasti:
- 27.2. Tatuoitu torso, - 6.3.   Murskattu tanghevonen, - 13.3. Yökierto, - 20.3. Lasipaholainen, - 27.3. Tulitanssi,
- 3.4.   Kultainen vasikka
Helene Tursten DekkariNetissä .

Hs.fi 7.2.2011
Jim Thompson pääsi Edgar-ehdokkaaksi
Helsingissä 1990-luvulta lähtien asuneen amerikkalaisen Jim Thompsonin (s. 1964) rikosromaani Snow Angels, suomalaiselta nimeltään Lumienkelit, on päässyt Yhdysvalloissa ehdokkaaksi arvostetulle Edgar Allan Poe -dekkaripalkinnolle. Jim Thompsonin Lumienkelit-romaanin suomennos tuli markkinoille jo vuonna 2009. Snow Angels  Yhdysvalloissa Thompsonin teokset julkaistaan kirjailijanimellä James Thompson, jottei tekijää sekoitettaisi samannimiseen amerikkalaiseen dekkariklassikkoon, 1940–70-luvulla kirjoittaneeseen Jim Thompsoniin. Snow Angels kilpailee palkinnosta esikoisromaanien sarjassa, sillä se on Thompsonin ensimmäinen alkukielellä eli englanniksi julkaistu kirja.  Se ilmestyi USA:ssa Putnamin kustantamana alkuvuodesta 2010.
Jim Thompson DekkariNetissä.

2.2.11 Suomen dekkariseura
Dennis Lehanelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja 2011
Suomen dekkariseura on myöntänyt ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan 2011 yhdysvaltalaiselle kirjailijalle Dennis Lehanelle.  Dennis Lehanelta on suomennettu toistaiseksi seitsemän romaania.  Hän julkaisi 1990-luvun aikana viisi Kenzie-Gennaro-teosta, joka kaikki on suomennettu 2000-luvulla. Lehanelta on suomennettu  myös pari muuta loistavaa rikoskirjaa: Menneisyyden ote vuodelta 2001, suom. 2002 ja Suljettu saari vuodelta 2003, suom. 2004.  Molemmista on tehty elokuvat.  Menneisyyden  otteen (2003) on ohjannut Clint Eastwood ja Suljetun saaren (2010) ohjaaja on Martin Scorsese. Meinneisyyden ote -romaani on erinomainen myös elokuvana.
Lisätietoa:  - Suomen dekkariseura .
Dennis Lehane DekkariNetissä.

Yle.fi - Uutiset 2.2.11
Vuoden johtolanka -palkinto Antti Tuomaiselle
Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2011 on myönnetty Antti Tuomaiselle romaanista Parantaja. Palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta.
Palkintoraadin mukaan Tuomaisen osoittelemattoman niukka tyyli sekä nopea dialogi asemoivat hänet noir-kirjallisuuden parhaaseen perinteeseen. Lisäksi juonen ja kerronnan intensiivisyys nousevat kielen karheasta realismista.
Parantaja sijoittuu lähitulevaisuuden Helsinkiin, jossa kovan linjan ilmastotaistelijat ovat aloittaneet sodan ilmaston tuhoajia vastaan.
Vuoden johtolanka -palkintoraati luki viime vuonna kuutisenkymmentä kotimaista rikos- tai jännitysromaania, ja niiden joukosta se valitsi Tuomaisen teoksen yksimielisesti voittajaksi. Palkintoraatiin kuuluivat Stig-Björn Nyberg, Tuula Okkonen ja Heikki Ollikainen.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.
Antti Tuomainen DekkariNetissä.

MTV3.fi - Uutiset 1.2.2011
CrimeTime kerää riveihinsä kovia dekkaristinimiä
Dekkaristien osuuskunta Crime Time voi alkaa ylpeillä jämerän luokan kirjailijaluettelolla. Crime Timen riveissä ovat mukana muun muassa Jarkko Sipilä, Harri Nykänen, Matti Rönkä, Outi Pakkanen, Tapani Bagge, Juha Numminen,
Seppo Jokinen . Crime Time aikoo tämän vuoden aikana julkaista kuusi tai seitsemän romaania. Jarkko Sipilän ja Harri Nykäsen lisäksi on tulossa ainakin Juha Nummista ja Seppo Jokista. Lisätietoa kustantamolta on tulossa ja nettisivutkin avataan lähiaikoina.
Lue lisää:
- MTV3.fi - Uutiset 1.2.2011.


HS.fi 27.1.11
CrimeTime julkaisee sähkökirjansa Elisan palvelussa
CrimeTime -kustantamo on ryhtynyt yhteistyöhön Elisa Kirja -palvelun kanssa. Palveluun on aikaisemmin kuulunut äänikirjoja, mutta torstaista lähtien sieltä voi ladata teoksia myös tekstimuodossa. Palvelua voi käyttää sormitietokoneilla, älypuhelimilla, lukulaitteilla ja tietokoneilla. CrimeTime on Harri Nykäsen ja Jouni Tervon omistaman Pulitzer Oy:n rekisteröity tavaramerkki. Käytännössä se on tunnettujen suomalaisten dekkaristien osuuskunta.
Lisätietoa:
- HS.fi 27.1.2011.
- Barrikadi.fi - uutiset.
- Elisa - lehdistötiedote 27.1.11.
- Yle.fi - Uutiset 27.1.11.

Helsingin Sanomat 27.1.2011
Rikoskirjailija Joe Gores kuollut
Yhdysvaltalainen kirjailija Joe Gores kuoli  sisäiseen verenvuotoon 10.1.2011 Greenbraessa Kaliforniassa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Rochesterissa Minnesotassa 25.12.1931. Gores oli Dashiell Hammettin ja Raymod Chandlerin dekkariperinteen jatkaja.  Gores ehti julkaista 16 romaania ja useita kertomuskokoelmia. Gores sai Edgar-dekkaripalkinno esikoisromaanistaan Armottomat (1969). Gores tutustui Dashiell Hammettin elämään ja tuotantoon läpikotaisin. Läpimurtokirjaksi nousikin Nimeni on Hammett (1975). Viimeisin Goresilta suomeksi ilmestynyt kirja Sam Spaden etsivätoimisto. Kirja ilmestyi keväällä 2010 WSOY:n SaPo-sarjassa. Goresinn tuotannosta on suomennettu myös jännitysromaani Suden hetki (1998). Joe Gores on Donald E. Westlaken ohella yksi palkituimmista rikoskirjailijoista. Hän on saanut kolmesti arvostetun Edgar Allan Poe -palkinnon, ja hänelle on myönnetty myös Japanin Maltan haukka -tunnustus.
Lisätietoa:
- Helsingin Sanomat 27.1.11 Keijo Kettunen.
- WSOY - Joe Gores.
- Wikipedia - Joe Gores.20.1.11
Päivi Paappanen Liken johtoon
Vuodesta 2006 Like Kustannus Oy:tä johtanut Päivi Isosaari siirtyy Kansallisteatterin tuotantojohtajaksi ja pääjohtajan varamieheksi. Hänen seuraajanaan, Liken julkaisujohtajana aloittaa 1.2. FM Päivi Paappanen. Paappanen on toiminut Likessä eri tehtävissä vuodesta 2000. Paappasen seuraajaksi kustannuspäällikön paikalle on nimitetty FM Sari Romppanen. Hän aloittaa toimessaan 1.2.
Lisätietoa:
- Like Kustannus.

HS.fi 18.1.2011
Noomi Rapace ehdolla parhaasta näispääosasta Britanniassa
Millennium-trilogian Noomi Rapace ehdolla parhaasta naispääosasta elokuvassa Miehet, jotka vihaavat naisia Britannian Bafta-kilpailussa. Elokuva on ehdolla myös parhaasta käsikirjoituksesta, ja se voi voittaa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon. Britannian elokuva-akatemian palkinnot julkistetaan 13. helmikuuta, kaksi viikkoa ennen Oscareiden julkistamista Hollowoodissa.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Dagens Nyheterin uutinen 18.1.11.
- Vuoden 2011 Britannian Bafta-ehdokkaat.


17.1.2011 Minerva Kustannus
Minervan minidekkarit ilmestyvät viikolla 4
Kuusi kotimaista huippudekkaristia julkaisee lyhyen rikostarinan Minervan Minidekkarit-formaatissa. Ne ovat nimensä mukaisesti pienikokoisia (45 x 65 mm, 96 sivua) ja ne tarjoavat lukijalleen viihdyttävän lukuhetken vaikkapa työmatkalla.
Sarjassa ilmestyy seuraavat minidekkarit: Tapani Baggen Oravanpyörä, Kari Häkämiehen Kuuma puhelu, Mari Mörön Aasin kosto, Harri Nykäsen Pelimies, Markku Ropposen Neljäs enkeli ja Jarkko Sipilän Veri luottoa lisää.
Lisätietoa:
- Minerva Kustannus.

16.1.2011
Vanhan Kirjan Talvi 12. - 13.2.2011.
Vanhan Kirjan Talvi on talven suurin antikvaarinen kirjatapahtuma Suomessa – se järjestetään vuosittain helmikuun toisena viikonloppuna Jyväskylän Kaupunginkirjastossa. Seminaareja, luennoitsijoita, Vuoden kirjateko, antikvaarinen kirjahuutokauppa sekä tietysti paljon antikvaarisia kirjakauppiaita. Teemana on "Waltari Hollywoodissa" - suomalainen kirjallisuus maailmalla ja toisissa ulottuvuuksissa. Kirjailijavieraita mm. dekkaristi Markku Ropponen ja Stefan Moster, joka on kääntänyt runsaasti suomalaisia dekkareita saksaksi. Muita kirjailijavieraita mm. Pasi Ilmari Jääskeläinen, Pekka Manninen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuman ohjelma julkaistaan sivustolla:
www.freewebs.com/vanhankirjallisuudenystavat/talvi.htm.

16.1.2011
Stieg Larsson -elmäkerta ilmestyy suomeksi
Jan-Erik Petterssonin vuonna 2010 ilmestynyt elämäkerta Stieg Larsson - Idealisti, journalisti ja kirjailija ilmestyy suomeksi Helsinki-kirjojen kustantamana toukokuussa 2011. Eläessään tuntemattomaksi jääneen kirjailijan taustojen avautuminen tuo Mikael Blomkvistista ja Lisbeth Salanderista kertovat tarinat paljon kiehtovammiksi.
Stieg Larsson –elämäkerta kuvaa myös uskomattoman menestyksen saaneen Millenium-sarjan julkaisun taustoja, ja kuinka kirjat päätyivät lopulta maailmanvalloitukseen.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat 5.1.2011.
- DN.se - 17.6.2010.
- Expressen.se 22.6.2010.

HS.fi
  14.1.2011
Stieg Larssonin avopuoliso aikoo kirjoittaa neljännen Millenium-kirjan loppuun
Edesmenneen ruotsalaiskirjailijan Stieg Larssonin avopuoliso aikoo jatkaa Larssonin työtä, kertoo brittilehti
The Guardian. Lehden mukaan Eva Gabrielssonin  muistelmista julkaistuissa otteissa kerrotaan, että Larsson oli kirjoittanut 200 sivua neljättä Millennium-sarjan kirjaa ennen kuolemaansa. Gabrielsonin muistelmateos
Stieg, minä ja Millenium ilmestyy suomeksi huhtikuussa Minervan kustantamana.  Kirja ilmestyy Ruotsissa tämän kuun aikana (1/2011), kirjassa Gabrielsson kertoo oman totuutensa Millenium-trilogiasta.
Stieg Larsson DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Minerva-kustannus .
- Guardianin uutinen aiheesta

MTV3.fi 14.1.2011
Tappajan näköinen mies
MTV3-kanavalla alkaa sununtaina 6.2.2011  klo 21.00-22.00 kahdeksanosainen jännityssarja Matti Röngän romaanien pohjalta. Päärooleissa nähdään Samuli Edelmann, Ville Haapasalo, Maria Ylipää, Martti Suosalo ja Vieno Saaristo.
Sarjan ovat käsikirjoittaneet Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma ja sen on ohjannut Lauri Nurkse.
Matti Rönkä DekkariNetissä.

MTV3 Kylmä Pohjola
14.1.2011
Uudet BBC:n Wallander-elokuvat
16.1. alkaen sunnuntaisin klo 22.35.
MTV3 esittää elokuvien sarjasta kaksi tuotantokautta.  Pääosassa nähdään Kenneth Branagh.
Uudet Wallander-elokuvat esitetään ajalla 16.1.-20.2.2011 seuraavasti:
- 16.01. Wallander: Väärillä jäljillä
- 23.1. Wallander: Palomuuri
- 30.1. Wallander: Askeleen jäljessä
- 6.2. Wallander: Kasvottomat tappajat
- 13.2. Wallander: Hymyilevä mies
Lisätietoa:
- Henning Mankell DekkariNetissä.
- Wikipedia - Wallander (British TV-series)
- www.inspector-wallander.org.

Otava 11.1.2011
Viestintäpäällikkönimityksiä Otavassa ja Likessä
Otavan viestintäpäälliköksi on nimitetty Tarja Kopra ja Like kustannuksen viestintäpäälliköksi Nora Varjama.
Hienot valinnat. Onnittelut monellimme uusille päälliköille.
Lisätietoa: 
- Otavan lehdistötiedote 11.1.2011.

9.1.2011  Karisto
Nostalginen dekkari Kariston 110-vuotiskirjoituskilpailun voittoon
Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kirjoituskilpailun palkintojenjakotilaisuus pidettiin Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 31.10.2010. Voittajaksi nousi nostalginen, 1950-luvun Timo Saarron Helsinkiin sijoittuva dekkari, jossa on ripaus yliluonnollista ainesta. Toiseksi tuli Paulus Maasalon vauhdikas Itämeren ympäristöön sijoittuva toimintajännäri ja kolmanneksi Jukka M. Heikkilän värikäs historiallinen romaani ensimmäisestä Rooman ja Karthagon välisestä sodasta. Voittajalla ja toiseksi tulleella kirjoittajalla ei ole takanaan aiempia julkaisuja, mutta kolmanneksi sijoittunut on Karistolle ennestään tuttu tekijä.  Kaikki kolme teosta julkaistaan Jyväskylän kirjamessuilla 2.4.2011.
Lisätietoa:
- Karisto 1.11.2010.


HS.fi  22.11.10
Leif GW Perssonin dekkari Ruotsin paras
Leif GW Perssonin uusin teos Den döende detektiven on valittu vuoden 2010 parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi. Ruotsin dekkariakatemia palkitsi Perssonin Eskilstunassa lauantaina. Persson (s. 1945) palkittiin vuoden parhaasta ruotsalaisdekkarista nyt jo kolmannen kerran. Aiemmin hän on saanut palkinnot romaaneistaan Samhällsbärarna (1982) ja Toinen aika, toinen elämä (2003). Perssonilta on suomennettu kuusi rikosromaania, viimeksi tänä vuonna hänen esikoisteoksensa Possujuhla (1978).
Vuoden parhaan käännösdekkarin palkinnon sai eteläafrikkalaisen Deon Meyerin romaani Devil's Peak. Sara Paretsky ja ruotsalainen Ulf Durling saivat elämäntyöstään Grand Master -palkinnot eli rikoskirjallisuuden Suurmestarin tittelit.
Sara Paretskyltä on suomennettu useita dekkareita. Viimeinen suomennos Paretskyltä on vuodelta 2004 Muistin ansassa.
On merkillistä, että Paretskyä ei ole v. 2004 jälkeen suomennettu.  Siinäpä WSOY:lle viestiä...
Ulf Durlingilta on suomennettu dekkari Vanha juusto (Gammal ost, 1971, suom. Laura Jänisniemi) Blue Moonin kustantamana syksyllä 2005.
Lisätietoa:
- HS.fi - Kulttuuriuutiset 22.11.10.
Leif G W Persson DekkariNetissä.
Sara Paretsky DekkariNetissä.

Yle Uutiset 22.11.10
Ylen Harri Virtanen siirtyy WSOY:n kustantajaksi
Ylen TV1:n kotimaisen draaman ohjelmapäällikkö Harri Virtanen aloittaa työnsä WSOY:n kotimaisen ja käännetyn kaunokirjallisuuden kustantajana tammikuussa 2011. Kotimaisen kirjallisuuden kustantaja Harri Haanpää jatkaa talossa joidenkin omien kirjailijoidensa kanssa suoraan toimitusjohtaja Anna Baijarsin alaisuudessa. Käännetyn kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Kiti Kattelus jatkaa Harri Virtasen alaisena. Virtanen on kutsuttu myös WSOY:n johtoryhmään.
Lisätietoa:
- Yle Kulttuuriuutiset 22.11.10.

Gummerus 22.11.10
Niko Aula siirtyy Gummerukseen
BA Niko Aula on nimitetty Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden kustannuspäälliköksi 1.12.2010 alkaen. Aula seuraa tehtävässä Henrikki Timgreniä, joka siirtyi Gummeruksen kustannusjohtajaksi 1.10.2010. Ennen Gummerukselle siirtymistään Aula on työskennellyt 19 vuotta perustamansa Loki-kirjojen toimitusjohtajana ja kustantajana. Loki-kirjat kustansi aikoinaan mm. erinomaisen amerikkalaisen dekkaristin Walter Mosleyn tuotannosta seitsemän dekkaria.  Mosleyn kirjat ovat olleet erittäin suosittuja myös suomalaisten lukijoiden keskuudessa. Toivottavasti Gummerus tai joku muu kustantaja Suomessa jatkaisi Mosleyn suomennosten julkaisemista.
Lisätietoa:
- Gummerus - Lehdistötiedote 19.11.2010.

Helsinki-kirjat 20.11.10
Jyri Hänninen Helsinki-kirjojen kustannuspäälliköksi
Aiemmin kustannustoimittajana ja lehtitoimittajana työskennellyt Jyri Hänninen on nimitetty Helsinki-kirjojen kustannuspäälliköksi. Hännisen erityisenä vastuualueena on kotimainen kaunokirjallisuus. Hän aloittaa toimessaan vuoden 1011 alusta. Helsinki-kirjat laajentaa ensi vuonna kaunokirjallisuuden julkaisemista. Syksyllä julkaistaan Antti Tuomaiselta dekkari.  Kevään ohjelmassa on myös Stieg Larssonin elämäkerta.  Kustantaja Jan Erolan mukaan suunnitelmissa on noin 40 nimikkeen julkaiseminen. Helsinki-kirjat julkaisi syksyllä 2010 mm. amerikkalaisen Leighton Gagen ensimmäisenBrasiliaan sijoittuvan Mario Silva -dekkarin Haudatut muukalaiset.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat.


MTV3.fi 19.11.10
Anna Janssonin Outoja lintuja-minisarja MTV3-kanavalla
MTV3 esittää Kylmä pohjola -ohjelmapaikalla alkaen 21.11.   Anna Janssonin Outoja lintuja -dekkarin pohjalta tehdyn 4-osaisen minisarjan sunnuntaisin 21. ja 28.11.2010 klo 22.35 ja 23.35.
Maria Wern -sarjan pääosissa esiintyvät Eva Röse ja Allan Svensson.
Anna Jansson DekkariNetissä.

MTV3.fi 19.11.10

Stieg Larssonin Millennium-minisarja
5.12.-9.1.2010 sunnuntaisin klo 21.00 MTV3-kanavalla.

Loppuvuodesta MTV3:n Kylmä Pohjola -ohjelmapaikan valtaa ruotsalaisen menestyskirjailijan Stieg Larssonin Millenium-trilogia. MTV3 esittää elokuvat televisiolle sovitettuna kuusiosaisena minisarjana.  Sarjan aloittaa trilogian 1. osa Miehet jotka vihaavat naisia sunnuntaina 5.12.2010 klo 21.00.
Stieg Larsson DekkariNetissä.

WSOY 17.11.10
Roslund & Hellström vierailevat Suomessa
Palkittu ruotsalainen dekkaristiduo Roslund & Hellström saapuu Helsinkiin 30.11.-1.12. kertomaan suomeksi ilmestyneestä neljännestä rikosromaanistaan  Tyttö katujen alta.
Roslund & Hellströmiltä on ilmestynyt viisi rikosromaania. Niiden käännösoikeudet on myyty kahdeksaantoista maahan. Peto romaanista on tehty tv-elokuva Ruotsissa. Tre sekunder dekkarin filmioikeudet on juuri myyty Hollywoodiin. Teos ilmestyy WSOY:ltä suomeksi ensi vuonna. 
Lisätietoa vierailuohjelmasta tulee luultavasti lähiaikoina.
- WSOY- Lehdistötiedote 17.11.10.
Roslund & Hellström DekkariNetissä.

16.11.10
YLE Uutiset - Puntari
Yleisradio on avannut verkkosivuilleen Puntari-kritiikkipalvelun. Sieltä löytyy arvioita uusimmista elokuvista, musiikista, näytelmistä ja kirjoista. Yleisradiossa on Suomen suurin kulttuuritoimitus, kun lasketaan yhteen kaikki televisio- ja radio-ohjelmat, nettisivustot  ja mobiilipalvelut. Puntaria ylläpitää Yle Uutisten kulttuuritoimitus, mutta sen tekoon osallistuvat kulttuuritoimittajat eri puolilla Yleisradiota.
Lisätietoa:
- Yle Uutiset - kulttuuri.

11.11.10
Dekkari-ilta Radio Suomessa
Radio Suomessa on jälleen dekkari-ilta sunnuntaina 28.11.2010 kello 18.04-20.00.
Mikä on tämän vuoden murhaavin, herkullisin tai paras dekkari? Osallistu Radio Suomen dekkari-iltaan sunnuntaina 28.11. alkaen kello 18.04. Vieraina dekkarihullut kirjallisuudentutkija Paula Arvas, intohimoinen harrastaja Leena Korsumäki ja kirja-alan pitkäaikainen ammattilainen Stig-Björn Nyberg. Toimittajana on Nadja Nowak.
Lisätietoa:
- Radio Suomi : Dekkari-ilta.


21.10.10 Suomen dekkariseura
Dekkarilauantai 30.10.10 Helsingin kirjamessuilla
Dekkarilauantai järjestetään Helsingin kirjamessuilla Pasilan messukeskuksessa. Ohjelman on suunnitellut ja koonnut Suomen dekkariseura. Seuran myyntipisteen numero messuilla on 6e53.
Kuvia dekkarilauantaista Dekkariseuran sivuilta .


21.10.2010
Helsingin kirjamessut 28.-31.10.2010

14.10.10
Johnny Kniga
Lehdistötiedote 13.10.
Jo Nesbøn Lumiukosta suuren budjetin elokuva
Working Title Films on tänään vahvistanut ostaneensa elokuvausoikeudet Jo Nesbøn romaaniin Lumiukko, joka on viimeisin englanniksi ilmestynyt teos Harry Hole -sarjassa. Romaani on parhaillaan brittien myyntilistan toisella sijalla, ja se ilmestyy Yhdysvalloissa ensi keväänä.
Lisätietoa:
- Jo Nesbø DekkariNetissä.


8.9..2010
Otava julkaisee ensimmäiset sähkökirjat syksyllä
Otavan sähkökirjojen avausvalikoimassa ilmestyvät muiden muassa Anja Snellmanin, Reijo Mäen , Riikka Pulkkisen, Outi Pakkasen ja Patricia Cornwellin uutuusromaanit. Tietokirjoista sähkökirjana ilmestyy mm. John Simonin Koneen ruhtinas.
Lisätietoa:
 - Otavan lehdistötiedote 8.9.2010.

7.9.2010
Jarkko Sipilä Kallion kirjastossa 16.9.
Helsingin kaupunginkirjaston uusi verkkopalvelu Tarinoiden Helsinki tuo dekkarikirjailija Jarkko Sipilän vierailulle Kallion kirjastoon torstaina 16. syyskuuta kello 18 alkaen. Kirjailijaa haastattelee Kallion kirjaston kupolisalissa Suomen dekkariseuran Leena Korsumäki. Kallion kirjaston perinteikäs dekkarikirjasto pidetään yleisölle avoinna kirjailijavierailun kunniaksi.
Lisätietoa:
- Helsingin kaupunginkirjasto - Tarinoiden Helsinki.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

31.8.2010
Suomen dekkariseuran 100-vuotisjuhlasymposium ja luentosarja
Suomen dekkariseura juhlistaa suomenkielisen dekkarin 100-vuotisjuhlavuotta lauantaina 9.10. järjestettävällä symposiumilla, jossa puhutaan muun muassa rikosromaanikilpailuista, dekkareista valkokankaalla ja suomalaisen dekkarin historiasta. Tilaisuudessa luennoivat tutkijat Paula Arvas, Liisi Huhtala ja Voitto Ruohonen, toimittaja ja elokuvan tuntija Asko Alanen sekä Akateemisen kirjakaupan äskettäin eläkkeelle jäänyt johtaja Stig-Björn Nyberg.
Symposium pidetään klo 9–14 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, sali 13, Fabianinkatu 33.
Lisätietoa:
- www.dekkariseura.fi.

31.8.2010
Murha Heurekassa.
Murha Heurekassa - dekkarikirjailijat kertovat työstään tiedekeskus Heurekassa Vantaalla 12.9. klo 14-16. Mukana kaikki kolme suurta suomalaista dekkarikirjailijaa:  Leena Lehtolainen, Jarkko Sipilä ja Matti Rönkä. Paula Havaste haastattelee.
Lisätietoa:
- Tiedekeskus Heureka.


31.8.2010
Dekkariseuran luentosarja "Miten kirjani ovat syntyneet"
Syksyllä alkaa myös luentosarja "Miten kirjani ovat syntyneet", jossa suomalaiset nykydekkaristit kertovat, mitä tapahtuu ennen kuin tarinat kohtaavat lukijat. Luentosarja käynnistyy tiistaina 2.11. klo 16–18 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (sali 12, Fabianinkatu 33). Luentosarja jatkuu joka tiistai 1.2.2011 asti.
Lisätietoa:
- www.dekkariseura.fi.


16.8.2010
Rebecca Stott Suomessa 24.-28.8.10
Englantilainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen professori Rebecca Stott vierailee Helsingissä 24.–28.8. Hän on yleisön tavattavissa
Kirjojen Yönä perjantaina 27.8. klo 17.00–17.30 Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalla (Keskuskatu 1).
Rebecca Stottin (s. 1964) tieteenhistoriallinen trilleri Korallivaras (The Coral Thief, 2009) ilmestyy vierailun yhteydessä suomeksi Arto Schroderuksen kääntämänä ja Avaimen kustantamana. Lisätietoa kirjailijasta ja hänen tuotannostaan Rebecca Stottin kotisivuilta.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.

10.8.2010
Suomen dekkariseura
Hornanlinna-kunniakirja Eeva Tenhuselle
Suomen dekkariseura on myöntänyt Hornanlinna-kunniakirjan kirjailija Eeva Tenhuselle pitkäaikaisesta merkittävästä työstä suomalaisen dekkarin hyväksi.  Tenhusen yhdeksän teosta ilmestyivät vuosina 1964-1987. 
Hornanlinna-kunniakirja on harkinnanvaraisesti jaettava erikoispalkinto.  Aiemmin Hornanlinna-kunniakirjan ovat saaneet kirjailija Pirkko Arhippa (2005) ja elokuvaohjaaja Matti Kassila (2009).
Hornanlinna-kunniakirjalla Suomen dekkariseura juhlistaa samalla myös suomenkielisen dekkarin 100-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäiset suomenkieliset dekkarit, Rikhard Hornanlinnan salapoliisikertomukset, ilmestyivät vuonna 1910.
Eeva Tenhunen DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.
- Kuopion kirjasto - Eeva Tenhunen.
- Wikipedia - Eeva Tenhunen.


HS.fi 2.8.2010
Johan Theorinin dekkari palkittiin Britananiassa
Johan Theorin dekkari Yömyrsky on voittanut Brittiläisen dekkaripalkinnon International Dagger Awardin.  CWA jakaa palknnon vuosittain yhdelle englanniksi käännetylle rikosromaanille.
Tämä oli jo toinen Dagger Award.  Theorinin  esikoinen Hämärän hetki palkittiin viime vuonna (2009) esikoiskirjojen sarjassa.
Lisätietoa:
- Johan Theorin DekkariNetissä.
- Duncan Laurie International Dagger.
- Guardian 26.7.2010.


23.6.2010
Adler-Olsenille Lasiavain
Tanskalainen Jussi Adler-Olsen on voittanut tämänvuotisen Lasiavain -dekkaripalkinnon romaanillaan Flaskepost fra P.
Palkinto myönnetään vuoden parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista. Suomen ehdokkaana kilvassa oli Jarkko Sipilän Seinää vasten. Ruotsin ehdokkaana oli Anders Roslundin ja Börge Hellströmin Tre sekunder.  Norjaa edusti Tom Egelandin Lucifers testamente ja Islantia Ævar Örn Jósepssonin Land tækifæranna.  Adler-Olsenilta on suomennettu Aakkostalo
(Book Studio syksy 2001 ) sekä ...ja hän kiitti jumalia (Book Studio kevät 2004).
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura .
- www.jussiadlerolsen.dk

Otava 16.6.2010
Harjunpää ja Rautahuone -romaanista elokuva
Matti Yrjänä Joensuun syyskuussa 2010 ilmestyvän Harjunpää ja Rautahuone –romaanin elokuvaoikeudet on ostanut MRP Matila Röhr Productions.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Otava - Lehdistötiedote 16.6.2010.

31.5.2010 Johnny Kniga - Uutiset.
Jo Nesbø lukijoiden tavattavissa Helsingissä
pe 11.6.2010. Hän on juhlistamssa Panssarisydän kirjan ilmestymistä suomeksi.
Ja siitä puhutaan perjantaina 11.6. näissä paikoissa, missä Nesbø itse kirjoittaa nimensä myös juuri sinun kirjaasi:
12:30
Akateemisen kirjakaupan kohtaamispaikalla Jo Nesbø. Haastattelijana Petter Lindberg. Keskuskatu 1.
14:00
Kirjailija ja hänen kääntäjänsä: Jo Nesbø ja Outi Menna lukijoiden tavattavissa ja jututeltavissa WSOY:n myymälässä, Bulevardi 12.
Katso huviksesi kirjailijan selostus tästä kirjasta (video on englanninkielinen).
Lisätietoa tapaamisesta:
Johnny Kniga Uutiset 31.5.2010.

12.5.2010
Jarkko Sipilä Suomen Lasiavain -ehdokas
Pohjoismaista rikoskirjallisuuden Lasiavain-palkintoa tavoittelevat teokset ovat selvillä.
Suomen ehdokas on Vuoden johtolanka 2009 -voittaja  Jarkko Sipilän romaani Seinää vasten  (2008). Kirjasta on Lasiavain-kisaa varten tehty ruotsinkielinen käännös Ställd mot väggen. Käännöksen on tehnyt Janina Orlov ja sen on rahoittanut FILI – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus. Palkinnon voittaja julkistetaan kesäkuun loppupuolella. Tarkkaa päivämäärää ei ole ilmoitettu.
Lisätietoa muista ehdokkaista  Dekkariseuran sivuilta.
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.

27.4.2010
Harri Nykäsen rikosromaanit Iso-Britannian ja Yhdysvaltain markkinoille.
WSOY on myynyt kirjailija Harri Nykäsen Ariel-rikosromaanin käännösoikeudet Iso-Britanniaan ja Raid ja mustempi lammas -kirjan käännösoikeudet Yhdysvaltoihin. Suosittuun Raid-sarjaan kuuluvan teoksen Raid ja mustempi lammas oikeudet osti Ice Cold Crime -niminen kustantamo, jonka omistavat dekkarikirjailija Jarkko Sipilä ja hänen Minneapoliksessa asuva veljensä Jouko Sipilä.
Lisätietoa:
- WSOY 26.4.2010.
- Harri Nykänen DekkariNetissä.

Helsinki-kirjat 21.4.10
Antti Tuomainen siirtyy Helsinki-kirjoille
Tuomainen siirtyy Myllylahdelta Helsinki-kirjoille.  Myllylahdelta on ilmestynyt hänen kaksi aikaisempaa dekkaria Tappaja, toivoakseni (2006) ja Veljeni vartija (2009).  Antti Tuomaisen kolmas dekkari Parantaja ilmestyy syksyllä 2010 Helsinki-kirjojen kustantamana.


21.4.2010
Vuoden 2009 kauneimmat kirjat valittu
Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain Vuoden kauneimpien kirjojen kokoelman. Yksi kirjoista palkitaan Kaunein kirja -arvonimellä. Omana ryhmänään valitaan vuoden onnistuneimmat kirjan kannet. Palkittujen kirjojen suunnittelijoille, kustantajille, kirjapainoille ja muille tuotantolaitoksille jaetaan kunniakirjat. Kirjataiteen palkinto vuoden kauneimmaksi kirjaksi on myönnetty Turun taidemuseon julkaisemalle teokselle Amour unit deux coeurs, Henry Lönnforsin miniatyyrikokoelma. Kirjan on suunnitellut Minna Luoma. Vuoden 2009 kauneimpien kirjojen kokoelmaan valittiin yli kaksikymmentä teosta.
Lisätietoa:  Suomen kirjataiteen komitea.

16.4.2010
Jarkko Sipilän Prikaatin kosto on ilmestynyt USA:ssa
Jarkko Sipilän Prikaatin kosto on ilmestynyt huhtikuussa 2010 Yhdysvalloissa. Kirjan nimi on Helsinki Homidice: Vengeance. Kirja ilmestyi suomeksi toukokuussa 2009. Kesäkuussa 2009 ilmestyi Yhdysvalloissa englanniksi Sipilän Vuoden johtolanka -palkinnolla palkittu  dekkari Seinää vasten. Kirja ilmestyi nimellä  Against the wall. Kirjat on julkaissut Ice Cold Crime -kustantamo, jonka omistavat dekkarikirjailija Jarkko Sipilä ja hänen Minneapoliksessa asuva veljensä Jouko Sipilä.
Lisätietoa
- www.jarkkosipila.com.
- Jarkko Sipilä DekkariNetissä .

HS.fi 10.2.2010
Marko Leino siirtyy Teokseen.
Marko Leino siirtyy Tammelta Teokseen. Hänen syksyllä ilmestyvä romaani Kotirauha kertoo miehestä, joka ajautuu ongelmiin rakennusbisneksessä. Romaanin elokuvaoikeudet on varannut Solar Films. Marko Leino sai helmikuussa Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon romaanistaan Ansa. Marko Leinon Ansan saksankieliset käännösoikeudet on myyty Hanser Verlag -kustantamoryhmälle, joka tunnetaan muun muassa Henning Mankellin kustantajana.
Marko Leino DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Teos 10.3.2010.
- Tammi - Marko Leino.

HS.fi 9.3.2010
Peter Franzén on uusi Harjunpää
Olli Saarela ohjaa elokuvan Harjunpää ja pahan pappi, joka perustuu Joensuun samannimiseen kirjaan.  Elokuvan käsikirjoittaja on Leo Viirret ja sen tuottaa Ilkka Matila.
Elina Harjunpään roolin näyttelee  Franzénin vaimo Irina Björklund. Onerva Nykästä esittää Jenne Banerjee.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.

Otava 5.3.2010
Uusi Harjunpää-kirja tulossa
Mattti Yrjänä Joensuu julkaisee syyskuussa 2010 uuden Harjunpää-kirjan Harjunpää ja rautahuone. Uudessa
romaanissa rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää kohtaa suljettujen huoneiden salaisuudet. Seksuaalinen väkivalta on kulissien takaista todellisuutta, myös naiset voivat tehdä julmia tekoja. Kirja kuvaa ihmismielen pimeimpiä puolia psykologisen tarkasti ja pelottavan realistisesti.
Matti Yrjänä Joensuu DekkariNetissä.


17.2.2010 Suomen dekkariseura
Vuoden johtolanka - palkinto Marko Leinolle
Vuoden johtolanka -palkinto 2010 myönnettiin Marko Leinolle dekkarista Ansa (Tammi 2009). Suomen dekkariseura jakaa palkinnon vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkareiteosta.  Johtolankaraadin perustelut löytyvät Dekkariseuran sivuilta.  Palkintoraatiin kuuluivat FM Stig-Björn Nyberg, historiantutkija Tuula Okkonen ja YTL Heikki Ollikainen.
Dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja myönnettiin englantilaiselle dekkarikirjailijalle P. D. Jamesille hänen elämäntyöstään. Dekkariseura korostaa, että James kuuluu niihin rikoskirjailijoihin, joiden ansiosta dekkareiden arvostus on noussut niin lukijoiden kuin kriitikoiden ja tutkijoidenkin silmissä.
Suomen dekkariseura on vuonna 1984 perustettu yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Siihen kuuluu noin 110 jäsentä.
Marko Leino DekkariNetissä.
P. D. James DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.

15.2.10
Vuoden Johtolanka -raadin puheenjohtaja Ollikainen Ylen aamu-tv:ssä
Vuoden Johtolanka -palkintoraadin puheenjohtaja Heikki Ollikainen on haastateltavana Ylen aamu-tv:ssä ke 17.2. klo 8.15. Aiheena on vuoden 2009 dekkarit.  Suomen dekkariseuran Vuoden Johtolanka -palkinto vuoden parhaasta suomalaisesta dekkarista julkistetaan keskiviikkona 17.2.2010. Samalla jaetaan myös Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.

8.2.10
Peter Leonardin suomentaminen jatkuu
Amerikkalainen jännityskirjailija Peter Leonardin esikoisdekkari Ihmismetsällä ilmestyi syksyllä 2009 Sammakon kustantamana.  Leonard, 58, seuraa kirjailijanurallaan kuuluisan isänsä Elmore Leonardin jalanjälkiä.  Ihmismetsällä on erinomainen kirja ja niinpä onkin mukava ilmoittaa Peter Leonardin ihailijoille, että kirjailijan toinen dekkari Trust me ilmestyy suomeksi ensi syksynä (2010).
Lisätietoa:
- Sammakko - Peter Leonar.
- Peter Leonard Books Website.


Like.fi 13.1.2010 ja 1.2.10
James  Ellroy vierailee Suomessa 7.-9.2.10.
Amerikkalaisen rikoskirjallisuuden kenties tunnetuin nykynimi James Ellroy vierailee Suomessa 7.–9. helmikuuta. Like on julkaissut Ellroylta 14 kirjaa, mutta esiintymisiä kaihtavaa kirjailijaa ei ole juuri nähty Euroopassa eikä koskaan Suomessa.
Suomessa Ellroy vierailee maanantaina 8.2.
- klo 16.30 Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalla
- klo 17.45 Tennispalatsi 9:ssä Musta Dahlia -elokuvan erikoisnäytöksessä
Molemmissa tilaisuuksissa häntä haastattelee Ruotsin kuuma dekkarinimi Jens Lapidus. Ellroy keskustelee elämästään ja tuotannostaan yhdessä Jens Lapidus kanssa.
Syksyllä 2009 Suomessa ja Amerikassa ilmestynyt Levoton veri on ensimmäinen teos kymmeneen vuoteen.  
Lisätietoa vierailusta:
- Like Kustannus 12.1.10 1.2.10.
- DekkariNetti - James Ellroy.

29.1.2010
Matti Röngän käännösoikeuksia myyty jo 10 maahan
Kirjailija Matti Röngän Viktor Kärppä -sarja (Gummerus) on herättänyt lyhyessä ajassa valtavaa kiinnostusta maailmalla. Saksassa jo julkaistut kaksi ensimmäistä osaa hurmasivat kriitikot, ja Stilton Literary Agency on myynyt kirjojen käännösoikeuksia nyt reilun puolen vuoden aikana yhdeksään uuteen maahan.
Viimeisen vuoden aikana Viktor Kärppä on huomattu myös muualla Euroopassa. Stilton Literary Agency on myynyt kirjojen käännösoikeuksia nyt lyhyessä ajassa Hollantiin, Ranskaan, Italiaan, Tsekkiin, Slovakiaan, Puolaan, Unkariin, Ruotsiin ja Norjaan.
Matti Rönkä DekkariNetissä.
Lisätietoa: Gummerus - Uutiset 29.1.2010.

29.1.2010
Lapiduksen kirjasta tehty elokuva Suomeen
Bio Rex tuo maahan ruotsalaisen Daniel Espinosan trillerin Rahalla saa (Snabba Cash). Elokuva pohjautuu Jens Lapiduksen samannimiseen dekkariin, jonka kustantaja on Like.  Kirjailija ja elokuvan käsikirjoittaja saapuu Helsinkiin 8.2. haastatelelmaan idoliaan James Ellroyta.  Kaksi noir-kerronnan mestaria kohtaa maanantaina 8.2. Akateemisen  Kirjakaupan lavalla sekä Mustan Dahlian -elokuvan erikoisnäytöksessä. Rahalla saa-elokuvan Suomen ensi-ilta on 2.4.2010, ennakkoensi-ilta on Vaasassa helmikuussa. 
Katso elokuvan englanniksi tekstitetty traileri: www.youtube.com/watch?v=guuiDfwulc4.
- Jens Lapidus DekkariNetissä.
- James Ellroy DekkariNetissä.
Lisätietoa kirjailijoiden vierailuista:  Like.fi.

26.1.2010
Anton Tsehovin syntymästä 150 vuotta
Tammikuussa 2010 tulee kuluneeksi 150 vuotta loistavan venäläisen kirjailijan Anton Tsehovin syntymästä.
Anton Tšehov on elävä kirjailija, jonka kirjat ja näytelmät ovat kestäneet aikaa erittäin hyvin.  Monista novelleista on tehty useita suomennoksia, ja uusia painoksia tai kokonaan uusia kokoelmia ilmestyy jatkuvasti. Tsehovista on ilmestynyt hienoja teoksia myös suomeksi ja häneltä on suomennettu myös kolmiosainen teossarja Kirjeitä vuosilta 1877-1904. Tsehovilta on ilmestynyt suomeksi myös dekkari Kohtaus metsästysretkellä WSOY:n SaPo -sarjassa vuonna 1980.  Kirja on ilmestynyt myös WSOY:n äänikirjana
vuonna 1987.
Tornion kaupunginkirjaston aikuistenosasolla on laaja kirjanäyttely Anton Tsehovista. Tervetuloa tutustumaan.
Kannattaa tutustua Tommi Salosen hienoon Anton Tsehov-nettisivustoon osoitteessa: www.tsehov.info.


23.1.10
Jan Costin Wagner vierailee Suomessa
Saksalainen dekkarikirjailija Jan Costin Wagner vierailee Suomessa tammikuun lopulla. Hän osallistuu kirjailijailtoihin Turussa, Tampereella ja Helsingissä 26.–28.1. Jan Costin Wagnerin suomennetut rikosromaaninsa ovat Jääkuu (2005)  ja Vaietut vuodet (2009). Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Turkuun.  Kirjojen päähenkilö on turkulainen rikoskomisario Kimmo Joentaa.
Lisätietoa:
- Suomen dekkariseura.
- Jan Costin Wagner DekkariNetissä.

23.1.10
Tampereen Kirjamessut 12.-14.2.10 .
Tampereen Kirjamessut uudistuvat. Kirjamessut ovat nyt kolmipäiväiset.

23.1.10
Arne Dahlin dekkarit valkokankaalle
Ruotsalaisen Arne Dahlin eli Jan Arnaldin romaanit Ruotsin poliisin A-ryhmän tutkimuksista siirtyvät lähiaikoina valkokankaalle.
Arne Dahl on kirjoittanut poliiseista 11 romaania 1998-2008.  Kirjoista kuusi on suomennettu. Dagens Nyheterin mukaan viiden ensimmäisen romaanin pohjalta tehdään kaksi tv-filmiä sekä  pitkä elokuva teatterilevitykseen.  Kuvaukset käynnistyvät keväällä 2010.
Lisätietoa:
- Helsingin Sanomat 13.12.09 .
- Dagens Nyheter 23.10.10.
- Arne Dahl DekkariNetissä.


Tornion kaupunginkirjasto©2014 Terttu Uusimaa