Sisällön alkuun
Menu

 Pablo Tusset

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syyskuussa 2011 ilmestyi  Pablo Tussetin kolmas suomennettu romaani Nauravat vainajat.

Tussetin vuonna 2006 ilmestynyt esikoisdekkari
Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua   ilmestyi
uutena painoksena syksyllä 2009.

Tussetin toinen dekkari Sian nimeen ilmestyi
syksyllä 2008.

Pablo Tussetin suomalainen kustantaja on
Sammakko.

 





Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Barcelonalainen Pablo Tussetista (s. 1965 Barcelona) on tullut kuuluisa eurooppalainen kirjailija, vaikka hän on melkoinen medianvälttelijä.  Hän luopui kirjallisuuskriitikon urasta ja heittäytyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi. Vuonna 2001 ilmestynyt Lomejorque le puede pasar a un crusán (suom. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua, 2006) on Tussetin esikoisteos. Se voitti arvostetun Premio Tigre Juan -kirjallisuuspalkinnon ja siitä tuli bestseller ympäri Eurooppaa. Vuonna 2006 ilmestyi Tussetin toinen dekkari En el nombre del cerdo (suom. Sian nimeen, 2008).  Kirja on tummasävyinen trilleri. Kolmas dekkari Sakamura, Corrales y los muertos rientes (suom. Nauravat vainajat, 2011) ilmestyi vuonna 2009. Nauravat vainajat on luokiteltvissa poliittiseksi satiiriksi.
Vuonna 2011 Tussetilta ilmestyi Espanjassa huumorilla kyllästetty apokalyptiseen Barcelonaan sijoittuva tieteisromaani Oxford 7.
Tussetilta on suomennettu kolme romaania: keväällä 2006 ilmestyi Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua, syksyllä 2008 ilmestyi Sian nimeen ja kolmas suomennos Nauravat vainajat syksyllä 2011.

Rikosromaanit

Lomejorque le puede pasar a un crusán, 2001. (suom. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua, 2006).
En el nombre del cerdo, 2006. (suom. Sian nimeen, 2008).
Sakamura, Corrales y los muertos rientes, 2009. (suom. Nauravat vainajat, 2011).

Tieteisromaani
Oxford 7. 2011.


Suomennokset


Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua.
Alkuteos: Lomejorque le puede pasar a un crusán, 2001. Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2006.
ISBN 952-483-008-6 (nid.) 24.90 e. Ilm. 3/2006.

Espanjalainen almodovarbeathenkinen dekkariparodia. Palkittu eurooppalainen bestseller.
Pablo "Baloo" Miralles on 35-vuotias, ylipainoinen, laiska ja poliittisesti epäkorrekti. Hän on nimellisesti töissä ja osakkaana veljensä johtamassa Miralles & Mirallesissa. Nallemaisen rento mies elää varakkaiden vanhempiensa kustannuksella ja käyttää aikansa ja aina vähissä olevat rahansa juopotteluun, syömiseen, pilvenpoltteluun, prostituoituihin ja netissä filosofointiin. Isoveli "The First" on Pablon vastakohta: menestyvä, perheellinen, tunnollinen ja kunnollinen. Tai niin kaikki luulevat, kunnes "The First" katoaa ja Pablo ryhtyy etsimään veljeään kotikutoisen yksityisetsivän keinoin. Tästä alkaa antisankarimme votkan, mystisten punaisten kankaanpalojen, hyvän ruuan ja outojen onnettomuuksien ryydittämä seikkailu. Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua on yllättävä ja tuore veijariromaani kulissien takaisesta öisestä Barcelonasta; hauska, älykäs ja omaperäinen dekkarisatiiri.


Sian nimeen.
Alkuteos: En el nombre del cerdo, 2006. Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2008.
ISBN 978-952-483-076-8 (nid.) 24,90 e. Ilm. 8/2008.

Vuoristokylän teurastamossa tapahtuu raaka murha, johon liittyy kummallisia piirteitä. Eläkkeen kynnyksellä oleva komisario Pujol saa tapauksen selvitettäväkseen. Dekkarijuoni taustanaan Sian nimeen punoo yhteen kolme tarinaa. Yksi kertoo komisariosta, ihmisestä kylmän ammattilaisen takana; kuinka mies vanhoilla päivillään innostuu uudesta pop-musiikista, nopeista autoista, kukkakuvioisista paidoista ja rakkaasta vaimostaan, jolle hän eläkkeellä aikoo omistautua. Toisessa komisarion ”ottopoika”, poliisi T tapaa virkavapaalla New Yorkissa elämänsä naisen. Kolmannessa T soluttautuu vuoristokylään tutkimaan murhaa, ja saa tuta suljetun pikkuyhteisön kaikessa hupaisuudessaan ja karmivuudessaan. Espanjalaisen Pablo Tussetin taiten kerrotussa romaanissa jää lukijan tulkittavaksi, mikä on hyvän ja pahan raja. Teos on yhtä aikaa dekkari, rakkauskertomus ja tarina ihmisluonnon oikullisuudesta.


Nauravat vainajat.
Alkuteos:  Sakamura, Corrales y los muertos rientes, 2009.    Suom. Einari Aaltonen.
Sammakko 2010.
ISBN 978-952-483-163-5 (sid.)    24,70 e.   Ilm.  9/2011.  

Costabravalaisesta rannikkokylästä löytyy kolme ulkomaista vainajaa, jotka ovat punaisia kuin ravut ja joiden kasvoilla väikkyy selittämättömän autuas hymy.  Kansalliskaartin kersantti Rafael Corralesille jutussa ei ole mitään ihmeellistä: meduusojen tekosia, ulkkomaalaisten herkkä iho ei ole kestänyt myrkkyä, joille paikallisten paksu nahka on immuuni.  Mutta komisario Sakamura, Interpolin kylään lähettämä kunnianarvoisa japanilainen zenmestari epäilee, ttä jutussa piilee muutakin, ja hän on oikeassa.  Miksi muuten Katalonian paikallisjohtaja yrittäisi ilmavaivojensa lomassa häiritä Sakamuran ja Corralesin tutkimuksia? Hän jopa lähettää uhkein eroottisin asein varustetun agentti 69:n sekoittamaan terävän japanilaiskomisarion pasmoja.
Samaan aikaan Madrizin keskushallinnon johtaja pääministeri Paquito alkaa epäillä, että  "jokin tuoksahtaa Kataloniassa".  Baskimaan johtaja tietää, etä niin todellakin on, mutta pitää tiedon omanaan sillä seurauksella, että baskilaisten Nimettömien iskuryhmä saa aikaiseksi ennennäkemättömän kansallisen hätätilan ja jopa maan jatkuvasti kiihtyvä talouskriisi  jää taka-alalle.  Lopulta maan hallitus menettää sosialistiset hermonsa  ja luikkii hakemaan apua Espanjan sapekkaalta kuningattarelta Eusebia I:ltä, joka on saanut kansakunnan huomaansa sen jälkeen kun don Felipe luopui kruunusta antautuakseen laulaja-lauluntekijän uralle. Vain komisario Sakamura, kersantti Cabo ja agentti 69 pysyvät oikeilla jäljillä ja voivat palauttaa rauhan oireilevaan "olemattomaan Espanjaan".



Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Parasta mitä voisarvelle voi tapahtua. Sammakko 2006.
Sian nimeen . Sammakko 2008.


Internet

- Literaturas.com - Pablo Tusset.
- Sammakko - Pablo Tusset.
- Wikipedia - Pablo Tusset.
- www.sakamuraycorrales.com .





Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2011 Terttu Uusimaa