Sisällön alkuun
Menu

Helene Tursten

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Helene Turstenin dekkareista tehtyjen elokuvien sarja alkaa sunnuntaina 27.2.11  klo 22.35 
MTV3:n Kylmä pohjola -ohjelmapaikalla
!
MTV3 esittää ajalla  27.2.-3.4. kuusi 90-minuuttista,
Irene Huss -elokuvaa seuraavasti:
- 27.2. Irene Huss: Tatuoitu torso
- 6.3.   Irene Huss: Murskattu tanghevonen
- 13.3. Irene Huss: Yökierto
- 20.3. Irene Huss: Lasipaholainen
- 27.3. Irene Huss: Tulitanssi
- 3.4.   Irene Huss: Kultainen vasikka

Hieno juttu, että saadaan viimeinkin tämä sarja ilmaisille kanaville.  Sarjaa on esitetty tietääkseni Canal+ -kanavalla jo aiemmin.


Huhtikuussa 2010 ilmestyi Helene Turstenilta kuudes Irene Huss -dekkari Tulitanssi.
Erinomaisia dekkareita.

Helene Turstenilta ilmestyi marraskuussa viides suomennettu Irene Huss -dekkari Kultainen vasikka.

Loisto -pokkareina on ilmestyneitä Turstenin dekkareita:
- Murskattu tanghevonen. 2004.
- Yökierto. 2005.
- Tatuoitu torso, 2006
- Lasipaholainen, 2007.
- Kultainen vasikka 9/2009.

- Helene Tursten vieraili Suomessa 2005 Helsingin kirjamessuilla.
- Helene Tursten vieraili Suomessa myös 30.10.2004 Helsingin kirjamessuilla.
- Helene Tursten vieraili Suomessa 3.-6.9.2003.


Turstenin suomalainen
kustantaja on
Schildts Kustannus.


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Helene Tursten syntyi Göteborgissa 1954 ja asuu nykyään Värmlannin Sunnessa.
Hän työskenteli sairaanhoitajana ja myöhemmin hammaslääkärinä kunnes jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi. Kirjailija ja hänen päähenkilönsä ylikonstaapeli Irene Huss ovat saavuttaneet suuren suosion kotimaassaan Ruotsissa. Kirjoja on käännetty suomen lisäksi myös saksaksi, norjaksi, tanskaksi ja englanniksi. Helene Turstenin ensimmäinen romaani Murskattu tanghevonen (Den krossade tanghästen, 1998) on ilmestynyt suomeksi elokuussa 2003. Se ilmestyi hiljattain myös Yhdysvalloissa, mitä on pidettävä suurena läpimurtona - on yhä epätavallista, että amerikkalainen kustantamo panostaa pohjoismaiseen rikoskirjallisuuteen. Kaksi ensimmäistä Irene Huss -romaania olivat Ruotsissa Poloni -palkintoehdokkaita. Murskattu tanghevonen aloittaa göteborgilaisesta rikospoliisin väkivaltayksiköstä ja jujutsua harrastavasta ylikonstaapeli Irene Hussista kertovan kirjasarjan. Parhaan pohjoismaisen rikosromaanitradition mukaisesti Irene Huss -dekkareissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta.
Sarjan kolmannessa dekkarista Tatuoitu torso tehdään parhaillaan elokuvaa, ja viidestä muusta Irene Huss -romaanista tehdään televisiosarja.

Teokset


Irene Huss -sarja

Den krossade tanghästen. 1998. (suom. Murskattu tanghevonen, 2003).
Nattrond. 1999. (suom. Yökierto, 2004).
Tatuerad Torso. 2000. (suom. Tatuoitu torso, 2005).
Glasdjävulen. 2002. (suom. Lasipaholainen, 2006).
Guldkalven. 2004. (Kultainen vasikka, 2007).
Eldsdansen. 2005.
En man med litet ansikte. 2007.

Suomennokset


Murskattu tang-hevonen.
Alkuteos: Den krossade tanghästen, 1998. Suom. Mirja Itkonen.
Schildt 2003.
ISBN 951-50-1325-9 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2003.
2. p. Loisto -pokkarina 2004.

Kukaan ei nähnyt, kun mies putosi halki pimeän, marraskuisen yön. Richard von Knecht osui raskaasti tömähtäen sateesta märkään mukulakiviseen jalkakäytävään. Tapaus vaikuttaa aluksi itsemurhalta, mutta rikostarkastaja Irene Huss joutuu pian keskelle Göteborgin varakkaan yläluokan mutkikkaita ihmissuhteita ja pääsee lopulta ovelan, lisää verta vaativan murhaajan jäljille. Palkittu, lukijoiden ja kriitikoiden yhtä lailla kehuma Turstenin esikoisteos aloittaa rikostarkastaja Irene Hussin tutkimuksista kertovan kirjasarjan. Parhaan pohjoismaisen rikosromaanitradition mukaan Irene Huss -kirjoissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta. Göteborgilainen kirjailija Helene Tursten on jo jättänyt hammaslääkärin työn ja siirtynyt kokopäiväiseksi rikoskirjailijaksi.
Loistavaa, että saadaan Turstenia suomeksi. Tervetuloa uudet ruotsalaiset dekkaristit,
niitä tuntuu riittävän jokaiselle kustantajalle.

Yökierto.
Alkuteos: Nattrond, 1999. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2004.
ISBN 951-50-1426-3 (sid.) 27,50 e. Ilm. 9/2004.
2. p. ilm. syksyllä 2005 Loisto-pokkarina.

Kylmänä helmikuun yönä Löwanderin yksityissairaala Göteborgissa pimenee kokonaan. Tohtori Sverker Löwander kuulee hengityskoneen hälytyksen ja kiiruhtaa teho-osastolle. Hän saapuu kuitenkin liian myöhään, eikä potilasta voi enää pelastaa. Päivystävä sairaanhoitaja, jonka vastuulla potilas oli löytyy pian murhattuna sabotoidun sähköaggregaatin päältä. Toinen sairaanhoitaja on kadonnut jäljettömiin. Yökierto on Helene Turstenin toinen romaani eteläruotsalaisesta rikospoliisin väkivaltayksiköstä ja ju-jutsua harrastavasta ylikonstaapeli Irene Hussista. Kotimaassaan Turstenilla on laaja lukijakunta, ja häne romaanejaan on käännetty usealle kielelle.

Tatuoitu torso.
Alkuteos: Tatuerad torso, 2000. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2005.
ISBN 951-50-1521-9 (sid.) 31 e. Ilm. 9/2005.
2. p. 2006 Loisto-pokkarina.

Kivikkoiselta rannalta löytyy ihmisruumiin kappaleita. Ainoa poliisin löytämä johtolanka on ruumiin ylävartalossa, torsossa oleva erikoinen tatuointi. Tatuointi vie ylikonstaapeli Irene Hussin Kööpenhaminaan. Rikostutkinnan kanssa samanaikaisesti Irene etsii ystävättärensä tytärtä, joka on kadonnut jäljettömiin matkustettuaan Kööpenhaminaan työskentelemään mallina. Häväistyn ruumiin löytyminen on vain johdantoa inhottavien murhien sarjalle. Irene on varma siitä, että murhaaja on jossain hyvin lähellä, ja tuo tunne kasvaa koko ajan. Kiihkeä tarve ratkaista tapaus johtaa harkitsemattomaan riskinottoon.
Helene Turstenin kolmas romaani eteläruotsalaisen rikospoliisin väkivaltayksikön ja ju-jutsua harrastavasta ylikonstaapeli Iren Hussista. Parhaan pohjoismaisen poliisiromaanitradition mukaisesti Irene Huss -kirjoissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta. Tatuoidusta torsosta on valmisteilla myös televisiosarja.

Lasipaholainen.
Alkuteos: Glasdjävulen, 2002. Suom. Mirja Itkonen.
Schildts 2006.
ISBN 951-50-1617-7 (sid.) 30 e. Ilm. 10/2006.

Maaliskuisena yönä eräällä pienellä paikkakunnalla lähellä Göteborgia tapahtuu kammottava kolmoismurha. Kirkkoherra Sten Schyttelius, hänen vaimonsa Elsa sekä heidän poikansa Jacob löydetään kotoaan ammuttuina. Uhrien verellä on piirretty näyttöpäätteelle ylösalaisin oleva pentagrammi, joka symboloi paholaisen kasvoja. Kun ylikonstaapeli Irene Huss Göteborgin väkivaltarikosyksiköstä alkaa tutkia tapausta, paljastuu että kirkkoherra oli poikansa avulla päässyt seurakunnassa tuhojaan tehneiden saatananpalvojien jäljille. Mutta mitä pidemmälle Irene Huss tutkimuksissaan pääsee, sitä vakuuttuneempi hän on siitä, että avain rikoksen ratkaisuun on perheen ainoa eloonjäänyt, Schytteliusten salaperäinen tytär Rebecca.
Lasipaholainen on Helene Turstenin neljäs hyytävä romaani ju-jutsua harrastavasta eteläruotsalaisesta naiskylikonstaapeli Irene Hussista.

Kultainen vasikka.
Alkuteos: Guldkalven, 2004. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2007.
ISBN 978-951-50-1706-2 (sid.) 30 e. Ilm. 9/2007.
2. p. ilm. Loisto -pokkarina 9/2009.

Kun IT-kupla puhkeaa 2000-luvun alussa, kuolee muutakin kuin unelma isoista rahoista. Kolme miestä löydetään raa'asti teloitettuina vaurailta asuinalueilta. Kaikkia kolmea on ammuttu kahdesti päähän pienikaliiperisella aseella, joka on laukaistu lähietäisyydeltä. Siihen yhteydet loppuvatkin. Tapahtumien selvittely vie Irene Hussin kollegoineen kalliiden autojen, prameiden omakotitalojen ja komeiden pilvilinnojen maailmaan.
Kultainen vasikka on Helene Turstenin viides rikosromaani ju-jutsua harrastavasta eteläruotsalaisesta ylikonstaapeli Irene Hussista. Sarjan kolmannesta dekkarista Tatuoitu torso tehdään parhaillaan elokuvaa, joka tulee Ruotsissa ensi-iltaan syksyllä 2007. Viidestä muusta Irene Huss -romaanista tehdään televisiosarja. Parhaan pohjoismaisen rikosromaaniperinteen mukaisesti Turstenin dekkareissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen: perhe, työ ja yhteiskunta.
Viides Irene Huss -dekkari Helene Turstenilta.

Tulitanssi.
Alkuteos: Eldsdansen, 2005.  Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-50-1855-7 (sid.)  30 e.   Ilm. 2/2010.m  

Ylikonstaapeli Irene Huss tutkii tuhopolttojen sarjaa, joka tuntuu olevan yhteydessä viisitoista vuotta vanhaan ratkaisemattomaan tapaukseen kaupungin tanssipiireissä. Nyt epämiellyttävät muistot heräävät eloon. Kohtaamme nuoren, vastikään Göteborgin poliisin väkivaltarikosyksikössä aloittaneen Irenen, joka joutuu pohtimaan: Voiko lapsi kylmäverisesti murhata aikuisen?
Tulitanssi on Helene Turstenin (s. 1954) kuudes romaani ju-jutsumestari ja ylikonstaapeli Irene Hussista. Parhaan pohjoismaisen rikosromaaniperinteen mukaisesti Turstenin dekkareissa yhdistyvät yleinen ja yksityinen – perhe, työ ja yhteiskunta. Kaikki Irene Huss -dekkarit on sovitettu myös elokuviksi vuosina 2007–2008. Olispa mukava jos niitä nähtäis esim. myös Ylen kanavilla, eikä ainoastaan maksullisilla kanavilla.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Nikula, Sanna: Irene Huss on Helene Turstenin salapoliisi.
Pohjolan Sanomat (STT) 9.9.2003.


Arvosteluja

Murskattu tanghevonen. Schildts 2003.
Ruumiin kulttuuri 3/2003. Jarkko Karppinen.
Helsingin Sanomat (Päivän pokkari) 22.11.04.

Tatuoitu torso. Schildts 2005.
Helsingin Sanomat 24.9.2005. Suvi Ahola.


Internet


January Magazine - Tursten, Helene: Northern Lights

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa