Sisällön alkuun
Menu

 Johan Theorin

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Heinäkuussa 2016 ilmestyi uutena Bon-pokkaripainoksena Theorinin 2015 ilmestynyt Aarnivalkeat.

Suomen dekkariseura myönsi Johan Theorinille ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan 2016 Öölanti-sarjasta.
Grattis Johan Theorin!!!
Johan Theorinin kiitosviesti löytyy myös Dekkariseuran nettisivuilta.

Toukokuussa 2015 ilmestyi suomeksi Johan Theorinin hienon Öölanti -sarjan neljäs kirja Aarnivalkeat.


Toukokuussa 2015 ilmestyi pokkaripainoksena Johan Theorinin kaksi ensimmäistä dekkaria: Hämärän hetki (2008) ja Yömyrsky (2009).

Marraskuussa 2014 ilmestyi uutena pokkaripainoksena Johan Theorinin 4. dekkari Sankta Psykon kasvatit.

Syksyllä 2013 ilmestyi Johan Theorinin v. 2011 ilmestynyt dekkari Verikallio uutena pokkaripainoksena.


Syyskuussa 2013 ilmestyi Johan Theorinin neljäs dekkarisuomennos Sankta Psykon kasvatit.
Loistava ruotsalaisdekkaristi, jolla on aivan
omanlaisensa ääni kirjoissaan...Vaikuttavia ja
ajatuksia herättäviä kirjoja...

Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Keväällä 2009 ilmestynyt toinen suomennettu
dekkari Yömyrsky ilmestyi uutena pokkaripainoksena syksyllä 2011 ja syksyllä 2012.

Huhtikuussa 2011 ilmestyi suomeksi Johan Theorinin kolmas dekkari Verikallio. Odotettu kirja....

Johan Theorinin dekkari Yömyrsky on voittanut
brittiläisen dekkaripalkinnon International Dagger Awardin.  CWA jakaa palknnon vuosittain yhdelle englanniksi käännetylle rikosromaanille.
Tämä oli jo toinen Dagger Award.  Theorinin  esikoinen Hämärän hetki palkittiin viime vuonna (2009) esikoiskirjojen sarjassa.
Lisätietoa:
- Duncan Laurie International Dagger.
- Guardian 26.7.2010.

Johan Theorin vieraili Helsingin kirjamessuilla 24.10.09.

Helsingin Sanomat 30.5.2009
Lasiavain -palkinto Johan Theorinille
Ruotsalainen loistava kirjailija Johan Theorin on voittanut pohjoismaisen Lasiavain -dekkaripalkinnon.
Palkinto myönnetään edellisvuoden parhaasta rikosromaanista.  Theorin sai palkinnon dekkaristaan Nattfåk. Tammen kustantama kirja on ilmestynyt tänä keväänä suomeksi nimellä Yömyrsky. Skandinaviska Kriminalsällskapet -järjestö on jakanut Lasiavain-palkintoa vuodesta 1992 lähtien. Tunnustus meni Ruotsiin nyt jo seitsemännen kerran.

Johan Theorinin toinen suomennettu dekkari
Yömyrsky ilmestyi huhtikuussa 2009.
Tätä on odotettu....Loistava kirja.

Ensimmäinen suomennos Hämärän hetki ilmestyi
keväällä 2008.
Kirja oli loistava ja yksi kevään 2008 parhaimmista dekkarisuomennoksista. 
Kyllä ruotsalaiset osaavat.
kuva Eva PerssonTornion kaupunginkirjasto
 

Elämä

Johan Theorin syntyi Göteborgissa ja asuu siellä edelleen. Hän on journalisti ja käsikirjoittaja, ja julkaissut parikymmentä novellia lehdissä ja antologioissa. Hän on viettänyt kaikki kesänsä Öölannin saarella.
Johan Theorin esikoisteos Hämärän hetki oli välitön menestys niin Ruotsissa kuin monessa muussakin maassa. Sen oikeudet on myyty seitsemääntoista maahan.  Hämärän hetki palkittiin  Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisen palkinnolla vuonna 2007 ja heti seuraavana vuonna hänen toinen teoksensa Yömyrsky (Nattfåk) valittiin vuoden 2008 parhaaksi rikosromaaniksi Ruotsissa. Kirja ilmestyi suomeksi huhtikuussa 2009. Theorinin suunnitelmissa on kirjoittaa vielä kaksi Öölannin saarelle sijoittuvaa kirjaa.
Johan Theorin ammentaa aineksia Öölannin saaren kertomusperinteestä ja luo sen pohjalta elävää, mukaansatempaavaa jännityskirjallisuutta.


Teokset

Rikosromaanit

Öölanti-kvartetti

Skumtimmen. 2007.  (suom. Hämärän hetki, 2008).

Nattfåk. 2008.  (suom. Yömyrsky, 4/2009).
Blodläge, 2010.  (suom. Verikallio, 2011).
Rörgast, 2013. (suom. Aarnivalkeat, 2015).

Muut rikosromaanit

Sankta Psyko, 2011. (suom. Sankta Psykon kasvatit, 2013).

Suomennokset


Hämärän hetki.
Alkuteos: Skumtimmen, 2007. Suom. Outi Menna.
Tammi 2008.
ISBN 978-951-31-4077-9 (sid.) 29,40 e. Ilm. 4/2008.
Uusi Bon -pokkaripainos ilm. 5/2015.

Hämärän hetki on lukuelämys, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Se on kertomus surusta, loputtomasta kaipauksesta sekä siitä, kuinka menneisyyden varjot pimentävät nykyisyyttä. Ne ulottuvat Öölannin karuilta rannoilta Karibianmeren satamakaupunkeihin asti ja toisen maailmansodan ajoista nykypäivään. Innostuneen vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta saanut esikoinen on myyty 15 maahan, mm. USA:han ja Englantiin.
Eräänä sumuisena päivänä 1970-luvun alussa pikkupoika katoaa Pohjois-Öölannissa jälkiä jättämättä. Poliisi, perhe ja vapaaehtoiset tekevät turhaa työtä – poikaa ei löydy.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin pojan äiti Julia saa odottamatta puhelinsoiton isältään, eläkkeellä olevalta merikapteeni Gerlof Davidssonilta. Isä pyytää tytärtään palaamaan Öölantiin auttaakseen häntä jatkamaan etsintöjä, sillä uusi johtolanka on löytynyt.
Julia palaa Göteborgista kotisaarelleen ja etsintä käynnistyy. Vasta nyt Julia kuulee erikoislaatuisesta ja mahtavasta Nils Kantista, joka aikaa sitten kylvi pelkoa saarella uhkaavalla käytöksellään. Hän on kuollut ja kuopattu aikoja sitten, kauan ennen Julian pojan katoamista. Silti kerrotaan, että mies silloin tällöin vaeltelee Öölannin nummilla – hämärän hetkellä.
Hämärän hetki sai Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisen palkinnon 2007! Jälleen uusi ruotsalainen kirjoittaja. Mielenkiintoista...
Johan Theorin vieraili Suomessa 21.-23.4.08.
Loistava kirja. Taattua ruotsalaista laatua.

Yömyrsky.
Alkuteos: Nattfåk, 2008.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2009.
ISBN 978-951-31-4078-6 (sid.)    25,40 e.   Ilm. 4/2009.
Uusi pokkaripainos ilmestyi syksyllä 2011.
Uusim pokkaripainos ilm. syksyllä 2012.
Uusi Bon -pokkaripainos ilm. 5/2015.

Öölannin talviset myrskyt ovat omaa luokkaansa. Pohjoisesta saapuva myrsky on jäinen, luminen ja sumuinen ja peittää alleen kaiken eteensä osuvan. Johan Theorinin uudessa kirjassa eletään talvea Öölannissa.
Katrine ja Joakim Westin ovat saaneet tarpeekseen Tukholman suurkaupunkielämästä ja muuttavat Öölantiin kahden pienen lapsensa kanssa. He ostavat Åluddenin tilan, joka on ollut autiona vuosikausia. Saarelaisten mukaan talo on rakennettu talvimyrskyn aikaan kaatuneista puista. Kerrotaan myös, että vainajat saapuvat aina joulun aikaan Åluddeniin vierailulle. Westinit ovat kokeneita remontoijia eivätkä pelkää työtä tai tuulta ja tuiskua, joten he asettuvat taloksi valoisin mielin. Kuolema kuitenkin tulee pian vierailulle ja suru astuu taloon. Tapahtumien kulkua ovat mukana selvittämässä Hämärän hetkestä tuttu vanha merikapteeni Gerlof Davidsson ja hänen sukulaistyttönsä, juuri lähipoliisina aloittanut Tilda Davidsson.
Johan Theorin ammentaa aineksia Öölannin saaren kertomusperinteestä ja luo sen pohjalta elävää, mukaansatempaavaa jännityskirjallisuutta.


Verikallio.
Alkuteos: Blodläge, 2010.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-5891-0 (sid.) 31,80 e.  Ilm. 4/2011.  
Uusi pokkaripainos ilm. syksyllä 2013.

Kevät on tullut Öölantiin ja vanha merikapteeni Gerlof Davidsson on saanut uusia naapureita. Talven aikana on aution kivilouhimon viereen rakennettu kaksi luksushuvilaa, jotka jättävät varjoonsa vanhat mökit. Yhdessä huvilassa asuu Vendela Larsson, jolle Öölanti on lapsuudesta tuttu paikka. Lapsena hän on tutustunut alvarilla tanssiviin keijukaisiin, ja hän toivoo nytkin saavansa niiltä apua. Miehelleen Maxille hän ei tietenkään voi puhua sellaisesta mitään. Hiljattain eronnut Per Mörner puolestaan on perinyt sukulaisensa Ernst Adolfssonin mökin. Per ja hänen teini-ikäiset lapsensa tulevat Öölantiin viettämään pääsiäistä ja joutuvat ottamaan vieraakseen myös Perin isän, Jerryn, jonka Per pelastaa ilmeisesti tahallaan sytytetystä talosta. Jerryllä on pahamaineinen menneisyys, ja tähän asti Per on onnistunut pitämään isänsä poissa lastensa elämästä.  Gerlofia huolestuttaa se, että uudet talot on rakennettu peikkojen ja keijukaisten raja-alueelle, verikalliiolle. Siellä kalliossa näkyy verenpunainen kerros merkkinä muinaisista taisteluista.
Kolmas suomennos Johan Theorinilta.  Aiemmat dekkarit Hämärän hetki ja Yömyrsky. Theorin on saanut Ruotsin dekkariakatemian palkinnon vuosina 2007 ja 2008 sekä englantilaisen CWA:n Dagger-palkinnon 2009 ja 2010.
Theorinin dekkarit sijoittuvat Öölannin saarelle.  Hienoja dekkareita.

Sankta Psykon kasvatit.
Alkuteos: Sankta Psyko, 2011.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7322-7 (sid.)   Ilm. 9/2013.  
Uusi pokkaripainos ilm. 11/2014.

Lastentarhanopettaja Jan Haugerilla on uusi työpaikka: Sankta Patrician oikeuspsykiatrisen sairaalan päiväkoti. "Sankta Psyko" ja sen potilaiden lapsille tarkoitettu päiväkoti on erotettu toisistaan muurilla, mutta vierailupäivinä lapset pääsevät maanalaista tunnelia pitkin tapaamaan vanhempiaan. Janin tehtäviin kuuluu saattaa heidät tunnelin läpi. Työskentely raaoista väkivaltarikoksista tuomittujen potilaiden läheisyydessä ei ole helppoa, varsinkin kun syyt Janin päiväkotiin pestautumiselle paljastuvat kaikkea muuta kuin pedagogisiksi. Menneisyydessä kummittelevat Janin työvuoron aikana kadonnut pikkupoika ja pakkohoitoon määrätty ystävä Alice Rami.
Öölanti-sarjallaan lukijat ja kriitikot valloittanut Theorin osoittaa, kuinka matka ihmismielen syvyyksiin voi olla yhtä pimeä kuin tunneli Sankta Psykon sairaalan alla.
Neljäs dekkari Johan Theorinilta.  Aiemmin ovat ilmestyneet Hämärän hetki (kevät 2008), Yömyrsky (syksy 2009) ja Verikallio (kevät 2011). Upeita kirjoja kaikki. Ruotsalaisdekkareita parhaimmillaan....
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Aarnivalkeat.
Alkuteos: Rörgast, 2013.  Suom. Outi Menna.
Tammi 2015.
ISBN 978-951-31-8351-6 (sid.)   Ilm. 5/2015
Uusi Bon-pokkaripainos ilm. 7/2016.

Öölanti-kvartetti 4.
Ole kiltti ja lukitse ovi. Hän ajaa minua takaa!Oveen hakkaava poika herättää Gerlof Davidssonin. Kauhistunut poika kertoo laivasta, jossa on kuolleita merimiehiä ja hullu mies kirveen kanssa.Juhannuksena Öölantiin on saapunut tuhansittain turisteja nauttimaan kesän kauneimmasta ajasta. Mutta yksi on tullut merten takaa julma kosto mielessään. Vain vanhalla merikapteeni Gerlofilla on aavistus siitä, kuka tulija on, sillä vain he kaksi muistavat, miten kuollut mies koputti arkkuunsa kirkkomaalla vuosikymmeniä sitten. Mutta miksi vaurasta hotellinomistajasukua on rangaistava? Aarnivalkeissa Theorin yhdistää taitavasti psykologista jännitystä, kummitusjuttuja ja öölantilaista kerrontaperinnettä.
Johan Theorin on syntynyt Göteborgissa ja asuu siellä edelleen. Hän on journalisti ja kirjailija, joka on viettänyt kaikki kesänsä Öölannin saarella. Aarnivalkeat päättää Theorinin Öölannin eri vuodenaikoihin sijoittuvan romaanisarjan.
Neljäs suomennos Johan Theorinilta.  Hienoja kirjoja.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Artikkeleita ja kirjallisuutta

Martelius, Katja: Murhaaja lähettä postikortin (henkilöhaastattelu). Hesari 23.4.08
Martelius, Katja: Johan Theorin on Ruotsin uusin dekkarimenestyjä. HS.fi 22.4.08 .


Arvosteluja

Hämärän hetki. Tammi 2008.
Savon Sanomat 8.6.2008.  Antti Nisula.
Yhteishyvä.fi - 10.7.2008 .  Marja Mäkelä-Juvakka.
Karjalainen.fi - Pertti Ehrnrooth.
Turun Sanomat 28.6.08 - Kaisa Kurikka.
Elle Finland - 22.4.2008 .
Lapin Kansa 27.3.08 - Tapio Nevala.
Ruumiin kulttuuri 2/2008.  Janne Mäkelä.

Internet

- www.johantheorin.com
- DN: Uutisia 19.4.08 .
- Tammi: Johan Theorin.
- Wahlström&Widstrand - Johan Theorin.
- It's a Crime! (or a Mystery...) - Johan Theorin .

 


 

Tornion kaupunginkirjasto

©2014 Terttu Uusimaa