Sisällön alkuun
Menu

Olov Svedelid

1932-2008

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Olov Svedelid kuoli vaikeaan sairauteen 22. syyskuuta 2008 Stocksundissa Tukholman lähellä. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

SvD - Olov Svedelid död.

Kettunen, Keijo: Rikoskirjailija Olov Svedelid on kuollut.
Helsingin Sanomat 30.10.2008.

Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Olov Svedelid (s. 1932-2008) oli yksi tunnetuimmista ruotsalaisista jännityskirjailijoista.
Hän kuoli vaikeaan sairauteen 22. syyskuuta 2008 Stocksundissa Tukholman lähellä. Hän oli kuollessaan 76-vuotias. Svedelid oli syntynyt Tukholmassa 26. elokuuta 1932.
Rikosromaaneja Svedelid oli julkaissut nelisenkymmentä, joista on  suomennettu Malja kuolemalle v. 1975 (päähenkilö lehtimies Ralf Krook) ja Peli on palattu v. 1975, Suojelusenkelit v. 1977 (päähenkilö rikosetsivä Roland Hassel) sekä Nimeni on Eduard Braun Hitler (suom. 2001) ja Myrskyn silmä (suom. 2003). Lisäksi on suomennettu kahdeksan Korttelijengi-nuortendekkaria.
Kolme ensimmäistä 1970-luvulla ilmestynyttä suomennosta ilmestyivät WSOY:n
SaPo -sarjassa ja viimeisimmät 2000-luvulla ilmestyneet suomennokset olivat Book Studion kustantamia.
Svedelidin tunnetuimmat romaanisankarit olivat lehtimies Ralf Krook (Malja kuolemalle, suom. 1975) ja rikosetsivä Roland Hassel (Peli on pelattu, suom. 1975 ja Suojelusenkelit, suo. 1977).  Rikosetsivä Roland Hassel on sankarina lähes 30 kirjassa, joista ensimmäinen on Peli on pelattu (alkuteos 1972) ja viimeinen Död i ruta ett (2004). Hassel-kirjojen pohjalta on tehty Ruotsissa toistakymmentä tv-elokuvaa, joita on esitetty myös Suomessa 1990-luvulla.
Svedelid oli julkaissut yhteistyössä Leif Silberskyn kanssa yli 20 oikeussaliromaania, joiden päähenkilö oli juutalainen asianajaja Samuel Rosenbaum.  Rosenbaum-romaanien pohjalta on tehty myös tv-sarja.
Paul Haglindin kanssa hän oli julkaissut kirjan En människa försvinner  (1977) ja yksi hänen kirjoistaan, jännitysromaani Farväl M. President (1975) oli ilmestynyt salanimellä Martin Frors.
Svedelid ehti kirjoittaa 45 vuoden aikana lähes 190 kirjaa, etupäässä rikos- ja jännityskirjallisuutta, mutta myös historiallisia romaaneja, tietoteoksia sekä lasten- ja nuortenkirjoja.  Svedelidin viimeinen kirja, omaelämäkerrallinen Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar, ilmestyi keväällä 2008.
Olov Svedelid on saanut lukuisia dekkaripalkintoja Ruotsissa.  Vuonna 2007 Svedelid sai Ruotsin  dekkariakatemian Grand Master -diplomin.


Teokset

Rikosromaanit

Luettelo Olov Svedelidin kirjallisesta tuotannosta löytyy:
Wikipedia - Olov Svedelit .Suomennokset

Peli on pelattu.
Alkuteos: Anmäld försvunnen, 1972.  Suom.
Seppo Mussalon ohjaama Kouvolan kieli-instituutin 2. kurssin työryhmä Marja-Leena Luukkonen...et al.
WSOY 1975.  (SaPo ; 173)
ISBN 951-0-06567-6 (sid.)
 
Tukholman poliisi ja armoton alamaailma ovat vastakkain tässä laatudekkarissa, joka sai  Expressnin Sherlock-palkinnon vuoden 1972 parhaana ruotsalaisena rikosromaanina. Tapahtumien langat johtavat laittomaan pelippankkiin.  Se ei ole tavallinen mustapekkakerho: tätä luolaa suojellaan suurilla seteleillä ja elegantilla fasaadilla.  Valtakunnan pätevimmät nenänmurskaajat ovat hommaa johtavan porukan käskyläisiä.  Ensin katoaa eräs viinikauppias kuin maan nielaisemana, tapahtuu murhia ja murhayrityksiä, uteliasta jeparia varten on keksitty aivan ainutlaatuinen kuolintapa.  Tämä kirja on  ansainnut palkintonsa jo vauhdin, jännityksen, yllätysten ja huumorin vuoksi.  Lisäansiona on mahdollisimman todentuntuinen kuvaus poliisista, poliisin työstä ja suurkaupungin siistien kulissien takana raivoavasta viidakkosodasta.

Malja kuolemalle.

Alkuteos:  Skål för döden, 1971.  Suom. Juhani Koskinen.
WSOY 1975.   (SaPo ; 185).
ISBN 951-0-0703-7

Jäljet johtavat pahamaineiseen Slusseniin Olov Svedelidin toisessa suomeksi julkaistussa tukholmalaisdekkarissa. Poliisi tietää liiankin hyvin, että siellä virtaavat laiton viina ja raha eikä ihmishenki ole äyrinkään arvoinen, mutta kuka tätä karusellia pyörittää?  Se on jo toinen juttu.  Tapahtumat saa liikkeelle viinavarastollaan pröystäilleen miekkosen murha, minkä selvittelyyn toimittaja Ralf Krook paneutuu lehtimiehen luontaisella uteliaisuudella, mutta pääsee tuskin alkua pitemmälle kun jo  tuijottaa omaa kuolinilmoitustaan.  Suomalaiset ovat vahvasti kuvassa mukana ja Krook viehättävän vaimonsa kanssa Turussakin Pohjolan parasta fileetä ostamassa.  Muutoin se matka sitten o likin kaikkea muuta kuin huviristeily.  Olov Svedelid on toimittaja kuten hänen tämänkertainen sankarinsa.


Suojelusenkeli.
Alkuteos: Beskkyddarna, 1974.  Suom.  Seppo Mussalon ohjaama Kouvolan kieli-instituutin 2. kurssin työryhmä 1976: Tuula Holappa...et al.
WSOY 1977.   (SaPo ; 210).
ISBN 951-0-08155-8 (nid.)

Vanha kunnon 'rahat tai henki' -mentaliteetti on kirkuvaa todellisuutta tässä ruotsalaisessa laatudekkarissa, jonka tekijä on niittänyt sekä mainetta että palkintoja ja saanut Suomestakin valpashenkisiä ystäviä kahdella edellisellä kirjallaan Malja kuolemalle ja Peli on pelattu.  Tämän jutun kimpussa työskentelevän Tukholman rikospoliisin etsiväosastolla lentää herja tavallista herkemmin ennen kuin tullaan siihen pisteeseen että hymy hyytyy.  Ja se todella hyytyy.  Viimeistään silloin, kun David Sjöderin pizzerian pakastamosta, muiden ruhojen keskeltä, löydetään koukussa killuva miehen ruumis.  Mutta palataampa alkuun, siihen hetkeen jolloin Walter Ljunggren, Casa Mosabacken pubinja pizzerian omistaja, soittaa poliisille ja kertoo että hänen henkeään on uhattu.  Vaadittu hinta on kuusituhatta kruunua.

Nimeni on Eduard Braun Hitler.
Alkuteos: Mitt namn är Eduard Braun HItler, 2000. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2001.
ISBN 951-20-5946-0 (sid.). 146,-. Ilmestyy elokuussa 2001.

Suorana lähetettävässä TV-visassa "Arvaa ammattini" mies esittelee itsensä katsojille.  Nimeni on Eduard Braun Hitler! Katse ei hievahdakaan.  Mahdotonta!  Kuinka hän voisi olla Adolf Hitlerin ja Eva Braunin poika!  Mies on selvästi mielenvikainen; edes useimmat sensaatiohakuisista lehdistä eivät vaivaudu kommentoimaan väitettä.  Mutta viikkolehti Wochen-Spiegel kaipaa kipeästi lisää levikkiä.  Niinpä se alkaa tutkia Hitleriksi itseään väittävän miehen taustoja ja haastattelun muodossa yrittää nolata miehen.  Tapahtuu päinvastoin.  Eduard Hitler saa kosolti julkisuutta ja ennen kaikkea tukirahaa.  Uusi puolue näkee päivänvalon, uudet SA-joukot perustetaan, kaikki on valmiina suureen puhdistukseen.  Ja Eduart Hitler itse sanoo: - Minä jatkan siitä mihin isäni jäi....

Myrskyn silmä.
Alkuteos: Stömkantring, 2001. Suom. Tarmo Haarala.
Book Studio 2003.
ISBN 951-20-6130-9 (sid.) Ilm. 2/2003.

On vuosi 2010 ja Trosassa vietetään juhannusjuhlia. Tanssitaan ,nautitaan kesän lämmöstä ja ystävien seurasta. Kaikki on kuin monina suvina ennenkin, kunnes...
Nousee kova tuuli, joka muuttuu koko ajan purevammaksi ja lopulta hyytävän kylmäksi. sitten taivaan portit aukeavat ja alkaa niin sakea lumisade, että kuulas kesäilta muuttu läpinäkymättöm-ksi harmaudeksi. Hanget nousevat hetkessä metrin korkeuteen. Tämä on kuitenkin vasta uskomattoman amok-juoksun alkusoitto. Los Angelesissa tapahtuu ennennäkömättömän raju maanjäristys ja koko kaupunki sortuu yhdeksi ainoaksi rauniokasaksi. Daccassa tulvavesi vie kaiken mennessään. Sudanissa ääretön helle tappaa ihmiset, eläimet ja kasvillisuuden. Ja pohjoismaissa vihmoo lunta keskellä kesää... Mitä oikein tapahtuu? Onko maapallo tuhoutumassa?Artikkeleita ja kirjallisuutta

Kettunen, Keijo: Rikoskirjailija Olov Svedelid on kuollut.
Helsingin Sanomat 30.10.2008.


Arvosteluja

Nimeni on Eduard Braun Hitler. Book Studio 2001.
Ruumiin kulttuuri 3/2001.  Pertti Vuorinen.


Myrskyn silmä. Book Studio 2003.
Ruumiin kulttuuri 1/2003.  Pekka Turunen.


Internet
Wikipedia - Olov Svedelit.
SvD - Olov Svedelid död.
Forum Bokförlag - Olov Svedelid.
Kriminalförfattare i Sverige.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa