Sisällön alkuun
Menu

Tero Somppi

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
InternetSyksyllä 2017 ilmestyi Tero Sompilta uusi
dekkari Keikka.
bbbb

Syyskuussa 2013 ilmestyi Tero Sompin kahdeksas jännitysromaani Leijonan varjo.

Tero Sompin videohaastattelu 7.3.2012.

Maaliskuussa 2012 ilmestyi Tero Sompin seitsemäs dekkari Särkyvää.

Tero Sompilta ilmestyi tammikuusssa 2010 kuudes jännitysromaani Viimeinen linja Myllylahden kustantamana. 

Tero Sompilta ilmestyi syyskuussa 2008 viides kirja Hyvä paha maailma. Kirja on pienoisromaanien kokoelma, yhdistää matka- ja jännityskertomukset.

Tero Sompin neljäs dekkari Luonnoton kosto
ilmestyi maaliskuussa 2008.

Esikoisdekkari Kuka murhasi Asikaisen ilmestyi
vuonna 2005.

Dekkareitten TOP-5 v. 2006
Tero Sompin "Tuomion konsertti" Nelosen kevään 2006 TOP-5 listalla toisena kotimaisena. Nelosen uutiset on tehnyt perinteisen kesädekkarilistansa. Dekkariseura on valinnut Nelosen uutisille viisi kirjaa mitkä kannattaa ehdottomasti lukea.Lista on julkistettu Nelosen pääuutisissa 27.6.2006. Sompin teosta kiitettiin erityisesti ajankohtaisuudesta.
Hieno juttu!
Lista on seuraava:
Håkan Nesser: Carambole (Tammi)
Steven Saylor: Arpa on heitetty (Tammi)
Peter Robinson: Pinnalla ja kätkössä (Blue Moon)
Marja-Liisa Heino: Enkelimies (WSOY)
Tero Somppi: Tuomion konsertti (Myllylahti)) D

tero.somppi@mil.fi

Sanojen aika - Tero Somppi


DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä 
 

Elämä

Tero Somppi on 1972 syntynyt helsinkiläinen kirjailija, joka työskentelee päätoimisesti turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Hän on toiminut järjestyksenvalvojana Hartwall Areenalla mm. konserteissa ja urheilutapahtumissa sen avaamisesta lähtien. Sompin esikoisteos Kuka murhasi Asikaisen ilmestyi syyskuussa 2005 ja se huomioitiin hyvin arvosteluin mm. Helsingin Sanomissa, Suomen dekkariseuran Ruumiin kulttuuri -lehdessä sekä Kodin kuvalehdessä. Toinen painos otettiin marraskuussa 2005. Lukijat ja kriitikot kiittelivät varsinkin uskottavaa kaupunkikuvausta, realistista ja konstailematonta kerrontaa, sekä tarkkaa poliisin arjen ja tutkintamenetelmien tuntemusta.
Sompin toinen teos Tuomion konsertti ilmestyi maaliskuussa 2006. Se on ajankohtainen kertomus amerikkalaisten kiduttamasta Nasserista, joka kostaa kohtalonsa tekemällä ryhmineen terrori-iskun rock-konserttiin Helsingissä. Kirja on matka sekä terrorisminvastaisen sodan, että rock-maailman ja kiertue-elämän kansainvälisen sisäpiirin kulisseihin. Pääosassa on Suomeen sijoitettu amerikanitalialainen FBI-agentti Joe Rossi. Kirjassa on hyödynnetty työkokemusta konserttien järjestyksenvalvonnasta ja elinikäistä kiinnostusta musiikkimaailmaan. Somppi on tehnyt teosta varten laajaa tutkimustyötä FBI:n ja terrorisminvastaisen sodan toimintatavoista. Tero Somppi mainitsee kirjallisiksi innoittajikseen Tom Clancyn ja Nelson DeMillen, sekä nauttivansa kotimaisista jännäreistä erityisesti Ilkka Remeksen, Taavi Soininvaaran ja Jarkko Sipilän kirjoista. Somppi harrastaa liikuntaa, musiikkia ja matkailua.


Teokset


Kuka murhasi Asikaisen.
Myllylahti 2005. (MurhaMylly ; 06).
ISBN 952-202-030-3 25,80 e. Ilm. 9/2005.

Kesäisestä Kaivopuistosta löytyy kuollut mies. Rikospoliisilla on kiireiset ajat ja nuori tulokas, Mikko Vuori saa tilaisuuden osoittaa kykynsä. Alkaa piinallinen selvitystyö, joka vie Mikon mukanaan hänen perhe-elämänsä kustannuksella. Kun tapaturmatkin alkavat Mikosta vaikuttaa henkirikoksilta, työtovereiden epäluulo häntä kohtaan kasvaa. Onko Mikko liian innokas aloittelija vai ainoa, joka näkee tapahtumien yhteydet?
Kuka murhasi Asikaisen on nykyaikainen romaani, joka kunnioittaa kotimaisten dekkariklassikoiden henkeä.
Helsinkiin sijoittuva dekkari, jossa tutkitaan pahoinpitelysurmaa. Merkit viittaavat sarjamurhaan ja seuraa kilpajuoksu poliisin ja murhaajan välillä.
Tero Sompin esikoisdekkari.

Tuomion konsertti.
Myllylahti 2006. (MurhaMylly ; 10).
ISBN 952-202-041-9 (sid.) 26,90 e. Ilm. 03/2006.

Abu Ghraibissa kidutettu mies. Ryhmä marttyyrikuolemaan valmiita terroristeja. Vitsejä kertova amerikanitalialainen FBI agentti. Oman selustansa turvaava valtionjohto. Tappamaan koulutetut erikoisjoukot.Heroiinipilvessä soittava heavy-yhtye. Tiet yhtyvät Helsingissä. Lavasteet on pystytetty. Äänentoisto on tarkistettu. Sisääntulo-ovet on avattu. Lämmittelynbändi saapuu lavalle. Rynnäkkökiväärien varmistimet poistetaan. Konsertti voi alkaa.
Tero Somppi on 1972 syntynyt helsinkiläinen, joka työskentelee turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Hänen esikoisteoksensa Kuka murhasi Asikaisen ilmestyi vuonna 2005. Nyt Somppi on tehnyt uuden aluevaltauksen kirjoittamalla kiihkeärytmisen "remesmäisen" jännitysromaanin.

Tukikohta : Helsinki.
Myllylahti 2007. (MurhaMylly ; 17).
ISBN 978-952-202-068-0 (sid.) 27,40 e. Ilm. 03/2007.

Murha- ja salakuljetusvyyhti Natoajan Suomessa.
Santahamina on Naton tukikohta. 800 amerikkalaista harjoittelee sotaa. Dollari käy Taco Bellissä ja Radio Uncle Sam soittaa rokkia. Rikospoliisi Mikko Vuori tutkii merestä löytyneen ruumiin tapausta rutiinijuttuna ja ihmettelee kaupungin lukuisia huumeyliannostuksia. FBI-agentti Joe Rossi tylsistyy Washington DC:n päämajassa ja muistelee kaiholla aikojaan Suomessa. Kumpikaan ei aavista joutuvansa uransa kiperimmän paikan eteen ja yhteistyöhön keskenään. Tero Sompilta on aikaisemmin ilmestynyt jännitysromaanit Kuka murhasi Asikaisen (2005) ja Tuomion konsertti (2006).

Luonnoton kosto.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 21).
ISBN 978-952-202-087-1 (sid.) 27,80 e. Ilm. 1/2008.

Ryhmä maailman luonnon pelastamista suunnittelevia aktivisteja on siirtänyt työnsä painopistettä suunnittelusta toimintaan. Heidän toimeksiantonsa myötä jotakin peruuttamatonta ja hallitsematonta on tapahtumassa. Maailman julmimman ammatin harjoittaja saapuu Helsinkiin lista mukanaan.
Romaani vie lukijan ekoterrorismin maailmaan ja Suomen rikoshistorian suurimpaan ihmisjahtiin. Rikospoliisin pahin mahdollinen uhkakuva on toteutumaisillaan. Rikostutkija Mikko Vuori saa avukseen myös asiantuntija-apua; englantilaisen terrorismin vastaisten joukkojen ammattisotilaan.

Hyvä paha maailma.
Myllylahti 2008. (MurhaMylly ; 28).
ISBN 978-952- 202-102-1 (sid.) 28,00 e. Ilm. 9/2008.

Neljän pienoisromaanin kokoelma, jossa jännitys- ja matkakertomukset yhdistyvät.
Neljän pienoisromaanin kokoelma on tekijältään mainio oivallus yhdistää matka- ja jännityskertomukset yhdeksi kokonaisuudeksi.
Turvallisuusalan erikoistiedoillaan suosittujen jännityskirjojensa sisältöä rikastuttanut Tero Somppi vie viidennessä teoksessaan lukijansa rikospoliisi Mikko Vuoren mukana maailmalle aitoihin maisemiin. Jännitystarinoiden kautta tutustutaan Espanjan lomarannikkoon, Ranskan Champagnen maakuntaan, Bosnia Hertzegovinan Sarajevoon ja Yhdysvalloissa mm. FBI:n päämajaan Washingtonissa.

Viimeinen linja.
Myllylahti 2010.   (MurhaMylly ; 39).
ISBN 978-952-202-139-7 (sid.) 29,40 e.   Ilm. 01/2010. 

Virushyökkäys Helsinkiin kansainvälisen Rauhanfestivaalin aikana.
Lapsiperheeseen kohdistunut väkivallan teko järkyttää rikospoliisi Mikko Vuorta ja koko Helsinkiä. Poliisin tutkimukset johtavat yllättävään suuntaan ja kaupungin ja ihmisten turvaamiseen tarvitaan yhä enemmän viranomaisia ja ulkomaista apua. Tapahtumat vievät Suomen lopulta koko maailman huomion keskipisteeksi.
Tero Sompin kuudes romaani kertoo kansainvälisen juonittelun ja bioterrorin maailmasta. Kirjailija yhdistää rohkeasti perinteisen poliisiromaanin katastrofikirjallisuuteen.

Särkyvää.
Myllylahti 2012.  (MurhaMylly ; 62).
ISBN 978-952-202-358-2 (sid.)   29,80 e.   Ilm. 3/2012.

Seurapiirivaimo on kadonnut. Kiiltävä julkisivu kätkee taakseen vuosikymmenten perhehelvetin. Rikospoliisi Mikko Vuorella on edessään murhatutkijan painajainen: tapaus ilman ruumista. Kadonneen aviomiehen hyvät suhteet maan korkeimpaan poliisijohtoon vaikeuttavat tutkimuksia entisestään. Henkilökohtaisten ongelmiensa kanssa kamppaileva Mikko huomaa päässeensä yhteiskunnan valtarakenteisiin ulottuvan salaliiton jäljille. Kehenkään ei voi luottaa.
Tero Sompin seitsemäs jännitysromaani on psykologinen trilleri, matka ihmismielen pimeimpiin puoliin.

Leijonan varjo.
Myllylahti 2013.   (MurhaMylly ; 83).
ISBN 978-952-202-462-6 (sid.)  30,70 e.   Ilm. 9/2013.


Katujen varsilla liehuvat Suomi-puolueen liput. Nuoriso-osastot partioivat kaduilla. Isänmaallisen poliisin ilmiantajia on kaikkialla ja toisinajattelijoita katoaa järjestelmän syövereihin. Kaisaniemen puistosta löytyy nuoren naisen ruumis. Jutun saa tutkittavakseen äärioikeistolaiseen diktatuuriin kyllästynyt rikosylikonstaapeli Pekka Gerber. Murhatutkimukset vievät hänet törmäyskurssille virallisen totuuden kanssa ja osaksi hengenvaarallista salaliittoa. Tero Somppi työskentelee turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa. Hänen realistisiksi kiitellyissä kirjoissaan Helsinki on kokenut monenlaista; Santahaminassa on ollut amerikkalaisia Nato-joukkoja, terroristit ovat kaapanneet Areenan ja kaupungissa on jahdattu venäläistä ammattitappajaa. Viimeisessä linjassa koko kaupunki eristettiin bioterrori-iskun näyttämönä. Uutuuskirjassaan Somppi vie lukijan tutustumaan tulevaisuuden Helsinkiin. Maailmanlaajuinen talouskriisi, ja hallituksen kyvyttömyys sen hoitamisessa, ovat avanneet ovet vaarallisille voimille. Valtaan astunut äärioikeistolainen diktatuuri pitää koko maata tiukassa otteessaan.
Tekijän kahdeksannen jännitysromaanin maailma on kiehtovan erilainen, mutta pelottavan todentuntuinen.

Keikka.
Myllylahti 2017.  (MurhaMylly ; 160).
ISBN 978-952-202-839ö6 (sid.) Ilm. 10/2017.
bbbb
Suomen ja Venäjän väleihin pureutuva toimintatrilleri, jonka maalaamat uhkakuvat saavat lukijan hätkähtämään. Tero Sompin pitkä työkokemus puolustusvoimista ja turvallisuusalalta on siivittänyt juonenkäänteitä ja vahvaa taustoittamista jo kymmenen jännitysromaanin verran. Seitsemän kovan tason ammattisotilasta on kyllästynyt maansa puolustuskyvyn alasajoon ja verorahojen valumiseen Kreikkaan. He päättävät lähteä uppoavasta Suomesta uuteen elämään ja laittaa oman eläkekassansa kerralla kuntoon tekemällä Suomen rikoshistorian suurimman ryöstön. Uhriksi valikoituu venäläinen oligarkki.Thaimaasta vuorotteluvapaalta töihin palannut rikospoliisi Mikko Vuori saa puhelinsoiton, joka vie hänet Inkoon metsiin, tarkkaan vartioidun huvilan tuntumaan. Tilanteen kärjistyessä hänestä tulee tahdoton pelinappula hengenvaaralliseen suurvaltapolitiikkaan, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää.
Tero Somppi on 1972 syntynyt helsinkiläinen kirjailija, joka työskentelee turva-alalla monipuolisissa tehtävissä.Artikkeleita ja kirjallisuutta

Moisala, Jarno: Vahtimestari rustasi dekkarin iltalpuhteena.
Ruotuväki 19/2005.

Varvikko, Kari: "Terroristit iskivät Helsingissä: 2000 ihmistä panttivankina".
Tanotorvi 17.5.2006.

Ollikainen, Heikki: Kuusi vuotta, kuusi kirjaa : Tero Somppi ahkeroi trillereitä.
Ruumiin kulttuuri 4/2010.

Arvosteluja

- Sanojen aika - Arvosteluja.

Kuka murhasi Asikaisen. Myllylahti 2005.
- Helsingin Sanomat 5.11.2005. Hannu Marttila.
- Kodin kuvalehti. 4/2006.
- Kouvolan Sanomat 12.11.2005. Lauri Hasu.
- Ruumiin kulttuuri 4/2005. Risto Raitio.

Tuomion konsertti. Myllylahti 2006.
Luetut kirjat - sivusto. Juha-Ville Kaarnakari.
Ruotuväki 10/2006. Riku Roslund.
Helsingin Sanomat 18.7.2006. Hannu Marttila.

Internet

- Sanojen aika - Tero Somppi .