Sisällön alkuun
Menu

 

C. J. Sansom

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Keväällä 2019 ilmestyi suomeksi C. J. Sansomin seitsemäs Matthew Shardlake -dekkari Kapinalliset.
bbbb

Keväällä 2018 ilmestyi C. J. Sansomin hienon
Matthew Shardlake -sarjan kuudes dekkari Kerettiläinen.
bbbb

Keväällä 2017 ilmestyi C. J. Sansomin hienon
Matthew Shardlake -sarjan viides  dekkari Amuletti.
bbbb

Keväällä 2016 ilmestyi C. J. Sansomin hienon
Matthew Shardlake -sarjan neljäs  dekkari Ilmestys.
bbbb

Keväällä 2015 ilmestyi C. J. Sansomin hienon
Matthew Shardlake -sarjan kolmas dekkari Itsevaltias.


Keväällä 2012 ilmestyi C. J. Sansomin hienon
Matthew Shardlake -sarjan toinen dekkari Musta tuli.
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/mustatuli.jpg

C. J. Sansomin ensimmäinen Matthew Shardlake -dekkari
Luostarin varjot ilmestyi suomeksi keväällä 2011.
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/luostarinvarj.jpg

C. J. Sansomin ensimmäinen dekkarisuomennos Talvi Madridissa ilmestyi 2010..
Kirja on rakkaustarina ja tiheätunntelmainen vakoilutrilleri sisällissodan repimästä Espanjasta.
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/talvimadridis.jpg


C. J. Sansomin dekkarien suomalainen  kustantaja on Otava.

bbbb
- Otava - C. J. Sansom.

- http://www.cjsansom.comDekkariNetti (tuusimaa)
Twitterissä

Tornion kaupunginkirjasto


 


 


 

Elämä

C.J. Sansom (s. 1952) on suorittanut tohtorintutkinnon historiassa ja hankkinut asianajajan pätevyyden. Hän toimi vähäosaisten lakimiehenä Sussexissa, kunnes ryhtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on historian tohtori.
Hänen Matthew Shardlake-jännäreistään on suomennettu Luostarin varjot (2011), Musta tuli (2012), Itsevaltias (2015) Ilmestys (2016), Amuletti (2017) ja Kerettiläinen (2018). Upea sarja ja historiallisen dekkarin parhaimmistioa.
Kriitikoiden arvostama bestseller Talvi Madridissa on rakkaustarina ja vakoilutrilleri sisällissodan repimästä Espanjasta. Kirja ilmestyi suomeksi 2010.
Kirja on ensimmäinen Sansomin suomennettu trilleri.
BBC on tekemässä (2011)  elokuvaa historiallisen trillerisarjan avausosasta Luostarin varjot, pääosassa Kenneth Branagh.


Teokset

Rikosromaanit

Matthew Shardlake -sarja

Dissolution, 2003. (suom. Luostarin varjot, 2011).
Dark fire, 2003. (suom. Musta tuli, 2012).
Sovereign, 2008.  (suom. Itsevaltias, 2015).
Revelation, 2008. (suom. Ilmestys, 2016).
Heartstone, 2010. (suom. Amuletti, 2017).
Lamenation, 2014. (suom. Kerettiläinen, 2018).
Tombland, ilm. 18.10.2018. (suom. Kapinalliset, 2019).

Muut rikosromaanit

Winter in Madrid, 2006.  (suom. Talvi Madridissa, 2010).


Suomennokset

Matthew Shardlake -sarja

Luostarin varjot.
Alkuteos: Dissolution, 2003.   Suom. Katariina Kaila.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-24905-4 (sid.)    Ilm. 4/2011.   Kansikuva.
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/luostarinvarj.jpg
Matthew Shardlake 1.
Menestyssarjan avauksessa veitsenterävä lakimies Matthew Shardlake ratkoo suljetun luostarin murhamysteeriä ­1500-luvun Britanniassa.  Kuningas Henrik VIII on irrottanut Englannin kirkon katolisen kirkon vallasta saadakseen eron vaimostaan. Kuninkaan edustajien tehtävänä on selvittää, miten luostarilaitos saataisiin lakkautettua.  Kun Scarnsean luostariin saapunut asiamies löydetään murhattuna,tarkkanäköinen lakimies Matthew Shardlake lähetetään apulaisensa kanssa tutkimaan tapausta. Miehet huomaavat munkkien elävän askeesin sijaan ylellisyydessä ja turmeluksessa. Sitten tapahtuu uusi murha, ja juonien vy yhti vain paisuu.  Kun totuus alkaa paljastua, vaarassa on paitsi Shardlaken henki, myös hänen vakaumuksensa.
 
Musta tuli.
Alkuteos: Dark fire, 2003.  Suom. Katariina Kaila.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25823-0 (sid.)    Ilm. 2/2012.   
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/mustatuli.jpg
Matthew Shardlake 1.
On vuosi 1540. Henrik VIII aikoo taas erota vaimostaan avioituakseen uudelleen. Kuninkaan lähimmän miehen Thomas Cromwellin asema horjuu, ja hän hälyttää Matthew Shardlaken etsimään vuosisatoja kadoksissa olleen myyttisen aseen kaavaa. Sen avulla kuninkaan mahti vihollisia vastaan kasvaisi. Shardlake puolestaan tutkii murhatapausta puolustaakseen syytettyä tyttöä. Cromwell lupaa lykätä tytön teloitusta, mikäli Shardlake suostuu yhteistyöhön.

Itsevaltias.
Alkuteos: Sovereign, 2008.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2015.
ISBN 978-951-1-28730-8 (sid.)   Ilm. 3/2015.

Matthew Shardlake -sarja 3.
Tudorien ajan Englannissa rikoksia ratkova Mathew Shardlake on historiallisen trillerin megailmiö - yli 2,5 miljoona myytyä kirjaa maailmalla. Kuningas Henrik VIII on lähdössä Yorkin kaupunkiin. Arkkipiispa Cranmer on lähettänyt lakimies Matthew Shardlaken apureineen edeltä huolehtimaan tärkeän poliittisen vangin hyvinvoinnista. Mutta Yorkissa tapahtuu murha, ja sitä tutkiessaan Shardlake saa käsiinsä äärimmäisen vaarallisia tietoja: itsevaltias Henrik VIII:n oikeus valtaistuimeen asettuu kyseenalaiseksi. Henrik VIII tunnetaan miehenä, joka ei kavahda mestata edes omia vaimojaan. Onko myös Shardlake hengenvaarassa?
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Ilmestys.
Alkuteos: Revelation, 2008.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2016.
ISBN 978-951-1-29590-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Matthew Shardlake 4.
Veitsenterävä Matthew Shardlake kohtaa 1500-luvun Lontoossa Raamatun profetioihin mieltyneen sarjamurhaajanAsianajaja Matthew Shardlake on vannonut, ettei enää sekaannu valtion asioihin vaan keskittyy auttamaan köyhiä kansalaisia oikeuden edessä. Mutta kun hänen lakimieskollegansa murhataan, hän joutuu jälleen uhmaamaan kuningas Henrik VIII:tta kaikkialla vaanivine kätyreineen. Hovi nimittäin näyttää haluavan vaieta murhan kuoliaaksi. Shardlake ja hänen kiivas apurinsa Jack Barak ryhtyvät selvittämään tapausta ja tajuavat olevansa julman sarjamurhaajan jäljillä. Kammottavat teot noudattelevat Ilmestyskirjan profetioita, jotka on juuri saatu kaiken kansan luettaviin uskonpuhdistuksen myötä.

Amuletti.
Alkuteos: Heartstone, 2010. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2017,
ISBN 978-951-1-30764-8 (sid.) Ilm. 2/2017.
bbbb
Shardlake -sarja 5.
Veitsenterävä Matthew Shardlake tutkii väärin perustein mielisairaalaan suljetun naisen tapausta Tudorien ajan Englannissa. Kesällä 1545 Englanti on sodassa. Kuningas Henrik VIII:n kaavailema Ranskan valloitus on mennyt mönkään, ja vastahyökkäys on tulossa merta pitkin. Asianajaja Matthew Shardlake saa tehtävän, joka vie hänet Portsmouthin rannikkokaupunkiin tutkimaan pahamaineisessa Bedlamin mielisairaalassa syyttä viruvan naisen taustoja. Kun Ranskan laivasto alkaa lähestyä Englannin kanaalin yli, Shardlake ja hänen uskollinen apurinsa Barak löytävät itsensä kuninkaallisen sotalaivan kannelta.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kerettilainen.
Alkuteos: Lamenation, 2014. Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2018.
ISBN 978-951-1-31940-5 (sid.) Ilm. 2/2018.
bbbb
Matthew Shardlake -sarja 6.
Veitsenterävää Matthew Shardlakea tarvitaan hovissa: kuolevan kuninkaan
vaimolla on salaisuus. Kiistelty monarkki Henrik VIII tekee tuskallista kuolemaa,
ja kruununperijä on vasta kahdeksanvuotias. Kulisseissa kytee valtataistelu tulevan kuninkaan holhoojan virasta. Katolisten ja protestanttien kiistan kärjistyessä tulilinjalle joutuu kuninkaan kuudes vaimo,
Matthew Shardlaken vanha ystävä Catherine Parr. Shardlake on vannonut
pysyvänsä kaukana hovista, mutta hän ei voi kieltäytyä kuningattaren avunpyynnöstä. Pian hän ja Jack Barak etsivät kuumeisesti kadonnutta käsikirjoitusta, joka väärissä käsissä koituu Catherine Parrin kohtaloksi.
Ainoa johtolanka löytyy murhatun miehen nyrkkiin puristettuna.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kapinalliset.
Alkuteos: Tombland, 2018.  Suom. Ilkka Rekiaro.
Otava 2019.
ISBN 978-951-1-33589-4 (sid.) Ilm. 3/2019.
bbbb
Shardlake-sarja 7.
Loistelias historiallinen trilleri vie lukijan keskelle Tudorien ajan Englannin kuohuntaa. Huippusuositun Shardlake-sarjan seitsemäs osa. On kevät vuonna 1549. Englanti on luisumassa kaaokseen Henrik VIII:n kuoleman jälkeen. Uskonnolliset erimielisyydet repivät kansaa, sota Skotlannin kanssa jatkuu jatkumistaan ja koko maan talous uhkaa romahtaa.
Kuninkaan kuoltua veitsenterävä Matthew Shardlake on työskennellyt tämän tyttären, Lady Elizabethin palveluksessa. Kun Elizabethin sukulainen murhataan, Shardlaken on matkustettava selvittämään rikosta. Kun tapaukseen liittyvät mysteerit alkavat valjeta, talonpoikien kapina puhkeaa. Murhalla näyttää olevan kytköksiä niin kapinallisleiriin kuin Norfolkin säätyläisiin. Kun kansannousu jakaa Shardlaken lähipiirin kahtia, hän on kohtalokkaiden valintojen edessä.
Huom! Kirja ilmestyy sähkökirjana.

Muut rikosromaanit

Talvi Madridissa
.
Alkuteos: Winter in Madrid, 2006.  Suom. Seppo Raudaskoski.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-23233-9 (sid.)     Ilm. 2/2010.  
http://dekkarinetti.tornio.fi/kuvakirjasto/talvimadridis.jpg
Vuoden 1940 Madrid on raunioina sisällissodan jäljiltä. Ihmiset näkevät nälkää, ja kenraali Franco harkitsee liittymistä sotaan Saksan rinnalle. Samaan aikaan Lontoossa nuori englantilainen Harry Brett saa Britannian salaiselta palvelulta yllättävän yhteydenoton. Hän suostuu vastahakoisesti ja matkustaa Madridiin vakoilemaan entisen koulutoverinsa Sandy Forsythen hämäriä liiketoimia. Sandyn naisystävällä on oma salainen missionsa. Hän on valmis liittoutumaan vaarallisten ihmisten kanssa löytääkseen entisen rakastajansa, Harryn ja Sandyn vanhan ystävän ja vakaumuksellisen kommunistin, jonka oletetaan kuolleen sisällissodan taisteluissa. Talvi valtaa Madridin, ja epätoivo kasvaa. Voiko täällä, missä kaaos ja korruptio rehottavat, lopulta luottaa kehenkään?
C. J. Sansom (s. 1952) on suorittanut tohtorintutkinnon historiassa ja hankkinut asianajajan pätevyyden. Nykyisin hän on täysipäiväinen kirjailija. Kriitikoiden arvostama bestseller Talvi Madridissa on myyty jo 14 maahan.
Rakkaustarina ja tiheätunntelmainen vakoilutrilleri sisällissodan repimästä Espanjasta.


Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet

- Otava - C. J. Sansom.
- http://www.cjsansom.com/Homepage.
- Wikipedia - C. J. Sansom.
- The CWA dagger in the Library.