Sisällön alkuun
Menu

 

Craig Russell

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syksyllä 2017 ilmestyi suomeksi Craig Russellin kolmas Lennox -dekkari Herrasmies-Joe. Hieno sarja. Tykkään Russellin tyylistä.
bbbb

Craig Russellin toinen Lennox -dekkari Glasgowilainen suudelma ilmestyi keväällä 2016. Loistavaa, hienoja dekkareita.
bbbb
Huom! Craig Russellin toinen Lennox-dekkari Glasgowilainen suudelma on saatavilla myös Pertti Koivulan luekemana Storytel ja BookBeat äänikirjana

Brittidekkaristi Craig Russellin ensimmäinen Lennox -dekkari Yksityisetsivä Lennox on ilmestynyt keväällä 2015 suomeksi Jorma-Veikko Sappisen suomentamana ja Siniplaneetan julkaisemana.
Toivotan tervetulleeksi hienon uuden dekkaristin.
 


Craig Russellin dekkarien suomalainen
kustantaja ja on Siniplaneetta.
Kirjat on kustantanut ja suomentanut Jorma-Veikko Sappinen.

bbbb
Kuva: Jonathan Russell

- www.craigrussell.com.

- Facebook - Craig Russell.
 


DekkariNetti (tuusimaa)
Twitterissä

Tornion kaupunginkirjasto


 


 


 

Elämä

Brittiläinen kirjailija Craig Russell on syntynyt Fifessä Skotlannissa vuonna 1956.
Hän työskenteli useita vuosia poliisina Skotlannissa. Sen jälkeen hän siirtyi mainostoimistoon tekstinsuunnittelijaksi ja eteni luovaksi johtajaksi. Vuonna 2014 hän jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi.
Yksityisetsivä Lennoxista kertovien jännitysromaanien lisäksi Russell on luonut Hampuriin sijoittuvan romaanisarjan, jonka päähenkilö on rikostutkija Jan Fabel. Fabelista on tehty Saksassa tv-sarja. Romaaneja on ilmestynyt kaikkiaan kuusi. 

Vuonna 2009 Russell toi julki uuden sarjan, joka kertoo 1950-luvun Glasgowin karskin alamaailman liepeillä toimivasta yksityisetsivä Lennoxista.  Lennoxin seikkailuja on saatu seurata viiden romaanin verran.  BBC on ostanut option Lennox-kirjojen sovittamisesta televisioon. 
Vuonna 2015 ilmestynyt Yksityisetsivä Lenox on Russellin ensimmäinen suomennettu teos. Toine suomennos Glasgowilainen suudelma ilmestyi v. 2016
ja kolmas Herrasmies-Joe v. 2017. Toivottavasti saadaan suomeksi vielä jo ilmestyneet kaksi viimeistä Lennox-dekkaria!!

Craig Russellin suomennokset on julkaissut suomentaja Jorma-Veikko Sappisen pienkustantamo Siniplaneetta. Kirjat on myös suomentanut loistava kääntäjä Jorma-Veikko Sappinen. Lennox-dekkarit sijoittuvat 1950-luvun Glasgowiin Skotlantiin.
Craig Russellin kirjoista sanottua:"Russell on tavoittanut loistavasti sodanjälkeisen Glasgowin tunnelman ja sen, kuinka haavoittuvia ovat ne, jotka ovat jääneet siivoamaan jälkiä." Ja "Lennox on yksityisetsivän perikuva: kova, tinkimätön ja oivaltava. Hänen nyrkkinsä on kuin betonia ja sydämensä kultaa."
(Michael Robothom).
Voin allekirjoittaa edelliset. Tykkään erityisesti Russellin tyylistä ja Lennoxin hienosta ja älykkäästä huumorista. Se ei ole koskaan tyhjää vitsailua.
Upeita dekkareita, voin suositella lämpimästi perinteisen dekkarin ystäville.
Suomeksi on ilmestynyt Jorma-Veikko Sappisen suomentamaa Lennox-dekkaria: Yksityisetsivä Lennox (2015), Glasgowilainen suudelma (2016) ja Herrasmies-Joe (2017).


Teokset

Rikosromaanit

Jan Fabel -sarja

- Blood Eagle. 2005.
- Brother Grimm. 2006.
- Eternal. 2007.
- The Carnival Master. 2008.
- The Valkyrie Song. 2009.
- A Fear of Dark Water. 2011).
- The Ghosts of Altona. 2015.

Lennox -sarja

- Lennox. 2009. (suom. Yksityisetsivä Lennox, 2015).
- The Long Glasgow Kiss. 2010. (suom. Glasgowilainen suudelma, 2016).
- The Deep Dark Sleep. 2011. (suom. Herrasmies-Joe, 2017).
- Dead Men and Broken Hearts. 2012.
- The Quiet Death of Thomas Quaid. 2016.


Christopher Galtin nimellä julkaistu

- Biblical. 2014. (released as UK paperback as The Third Testament (2015).

Huom!
Keväällä 2019 ilmestyy Russellilta uusi kiinnostava kirja The Devil Aspect.


Suomennokset

Yksityisetsivä Lennox.
Alkuteos: Lennox, 2009.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2015.
ISBN 978-952-5658-9-2   (sid.)   Ilm. kevät  3/2015.

Ensimmäinen suomennos!!!
Huom!  Kirjan piti ilmestyä syksyllä 2014.

Glasgow on aina ollut kova kaupunki, ja se kovenee entisestään.  Vaarallisia katuja hallitsee kolme rikollispomoa, Kolme kuningasta, ja heidän välillään liikkuu hämäräperäinen yksityisetsivä Lennox.  Hän voi olla varma vain yhdestä asiasta: tässä kaupungissa selviytyvät kaikkein kovimmat.  McGahernin kaksoset Tam ja Frankie ovat matkalla ylöspäin rikosllisten hierarkiassa, kunnes palkkatappajat surmaavat raa'asti Tamin.  Hänen veljensä Frankie ottaa yhteyttä Lennoxiin, jotta tämä etsisi Tamin murhaajat. Sitten myös Frankie löydetään surmattuna, jolloin Lennoxista tulee pääepäilty.  Yrittäessään todistaa syyttömyytensä hän joutuu väistelemään miehiä, jotka ovat vielä verenhimoisempia kuin Kolme kuningasta.
Craig Russell toimi aikoinaan useita vuosia poliisina Skotlannissa.  Sen jälkeen hän työskenteli mainostoimistossa, kunnes ryhtyi vuonna 2004 päätoimiseksi rikoskirjailijaksi.  Hänen Hampuriin sijoittuvita Jan Fabel -romaaneistaan on tehty Saksassa tv-sarja.  Romaaneja on ilmestynyt kaikkiaan kuusi. 
Yksityisetsivä Lenox on Russellin ensimmäinen suomennettu teos.


Glasgowilainen suudelma.
Alkuteos: The Long Glasgow Kiss, 2010. Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2016.
ISBN 978-952-565848-4 (sid.) Ilm. 5/2016.
bbbb
Yksityisetsivä Lennox -sarja 2.
Yksityisetsivä Lennox pitää edellisen vuoden veristen tapahtumien jälkeen matalaa profiilia ja koettaa harjoittaa ammattiaan hieman aiempaa kunniallisemmissa merkeissä. Mutta kun hänen tyttöystävänsä isä, Pikkuraha-MacFarlane, surmataan raa’asti, hän tempautuu jälleen kerran mukaan alamaailman kahinoihin.
Samaan aikaan hän saa kuitenkin myös puhtaasti laillisen toimeksiannon kuuluisalta glasgowilaiselta laulutähdeltä Sheila Gainsboroughilta. Sheilan hummaileva pikkuveli Sammy on kadonnut. Alkuun erilliseltä vaikuttava tapaus näyttää ennen pitkää nivoutuvan yhteen vedonvälittäjän murhan kanssa.
Kun mestaruusotteluun valmistautuva glasgowilainen ammattinyrkkeilijä Bobby Kirkcaldy alkaa saada epämääräisen uhkaavia viestejä, varsinainen soppa on valmis. Taas kerran Lennox joutuu ottamaan vastahakoisesti vastaan apua ja suojelua gangstereilta, kuten järkälemäiseltä Kutivarvas-McBrideltä ja uhkaavasti väijyvältä Laulajalta, joka ei koskaan sano sanaakaan.


Herrasmies-Joe.
Alkuteos: The Deep Dark Sleep, 2011.  Suom. Jorma-Veikko Sappinen.
Siniplaneetta 2017.
ISBN 978-952-565854-5 (sid.)  Ilm. 10/2017.
bbbb
Yksityisetsivä Lennox -sarja 3.
Clydejoen pohjasta nousee ruoppauskauhan mukana luuranko, jonka vaatteenriekaleiden taskusta löytyy kultainen savukerasia. Rasia tunnistetaan: se kuuluu 18 vuotta sitten kadonneelle raa'alle ryöstäjälle, Herrasmies-Joelle, joka ei koskaan jäänyt kiinni rötöksistään. Onko katoamisen arvoitus vihdoin ratkeamassa? Herrasmies-Joen kaksoistyttäret palkkaavat kovaotteisen mutta velmun yksityisetsivä Lennoxin selvittämään, mitä heidän isälleen aikoinaan todella tapahtui. Samaan aikaan Lennox saa tehtäväkseen auttaa kiristyksen kohteeksi joutunutta amerikkalaista filmitähteä. Tapaukset nivoutuvat yhteen vyyhdeksi, johon tietysti liittyvät myös Glasgowin kolme rikolliskuningasta ja joka on moneen kertaa kuristaa Lennoxin hengiltä. Hieno sarja...


Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet
 
- Siniplaneetta - Craig Russell.
- www.craigrussell.com.
- Wikipedia - Craig Russell.
- Craig Russell Book in order