Sisällön alkuun
Menu

Kathy Reichs

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Toukokuussa 2012 ilmestyi suomeksi Kathy Reichsin 11. Temperance Brennan dekkari Paholaisen luut.

Syksyllä 2011 ilmestyi uutena pokkaripainoksena
Reichsilta v. 2001 ilmestynyt kolmas suomennettu dekkari Kuoleman kyydissä.

Kesäkuussa 2011 ilmestyi Kathy Reichsiltä uusi suomennettu dekkari Luita ja tuhkaa.  Kirja on jo kymmenes Tempe Brennan -dekkari.

Reichsin Pyhymyksen hauta ilmestyi syksyllä 2010 uutena painoksena WSOY pokkarit -sarjassa.

Kathy Reichsilta ilmestyi kesäkuussa 2010 uusi ja yhdeksäs suomennettu Temperance Brennan -dekkari Luiden viesti.

Toukokuussa 2009 ilmestyi Kathy Reichsilta suomeksi kahdeksas Tempe Brennan -dekkari Pyhät luut .

Helmikuussa 2008 ilmestyi Kathy Reichsin seitsemäs
Tempe Brennan -dekkarisuomennos
Maanantain murheet.

Kathy Reichsin kirjat ovat erittäin hyviä ja paljon parempia kuin Reichsin käsikirjoitusten pohjalta tehty tv-sarja Bones.

Kathy Reichsilta ilmestyi keväällä 2007 suomeksi kuudes
Tempe Brennan -dekkari Luita myöten.
kathyreichs.com

Reichsin suomalainen
kustantaja on WSOY


Tornion kaupunginkirjasto

Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Kathy Reich on syntynyt Chicagossa ja väitellyt siellä tohtoriksi antropologiasta. Reichs viettää matkalaukkuelämää Yhdysvaltain Pohjois- Carolinan Charlotten ja Kanadan Montrealin välillä: opettaa yliopistossa ja tekee oikeusantropologisia tutkimuksia kuolinsyyntutkijan palveluksessa.
Hänen kirjojensa tapahtumiin liittyvät lääketieteelliset tutkimukset ovat harvinaisen realistisia, sillä hän on myös oikeuslääketieteen erikoistuntija: kuolinsyyntutkijan palveluksessa työskentelevä antropologian tohtori.
Tämä vaativa työ on vienyt Reichsin avustamaan viranomaisia eri puolille maailmaa, muun muassa Guatemalaan, Ruandaan, Kaakkois-Aasiaan ja syyskuun 2001 terrori-iskun tutkimuksiin New Yorkiin. Reichs hoitaa myös professuuria Pohjois-Carolinan yliopistossa. Keväällä 2006 suomeksi ilmestyneen
Kaivojen vainajien taustana ovat Kathy Reichsin kokemukset joukkohautojen kaivauksista Guatemalassa. Lääketieteeseen ja laboratoriotutkimuksiin liittyvillä yksityiskohdilla on siis vankka todellisuuspohja.
Reichs siis kirjoittaa aiheesta, jonka hän tuntee läpikotaisin, siksipä hänen kirjansa ovat kaikessa karmeudessaankin uskottavia ja kiinnostavia. Hän osaa kuljettaa juonta taitavasti ja harhauttaa lukijaa ja hän myös osaa säikytellä karmeilla kuvauksilla ruumiista. Kathy Reichsin kirjojen päähenkilö Temperance (Tempe) Brennan on kuin kirjailija itse, oikeusantropologi, jonka erikoisala on luiden tutkiminen. Reichsin ensimmäinen Temperance Brennan -kirja Déjà Dead, 1997 (suom. Jäinen pelko, 1997) sai vuonna Kanadan rikoskirjailijoiden (CWA) esikoistrillereiden Arthur Ellis -palkinnon ja kirja on käännetty jo parillekymmenelle kielelle. Reichsilta on ilmestynyt vuoteen 2006 mennessä jo seitsemän Tempe Brennan -dekkaria, uusin Monday Mourning ilmestyi v. 2004. Reichsin kirjoja on suomennettu kiitettävästi. Keväällä 2006 ilmestyi suomeksi viides dekkari Kaivojen vainajat ja keväällä 2008 seitsemäs Tempe Brennan -dekkari.
Kansainvälinen bestseller-kirjailija ja antropologi Kathy Reichs on todentuntuisen jännityksen mestari. Terävä ja sympaattinen tutkijanainen Temperance ”Tempe” Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Reichsin käsikirjoituksiin.Palkintoja

1997, Dájà Dead (suom. Jäinen pelko, 1997) Kanadan rikoskirjailijoiden (CWA)
Arthur Ellis -palkinto vuoden parhaalle esikoistrillerille.Teokset

Déjà Dead, 1997. (suom. Jäinen pelko, 1998).
Deadh du Jour, 1999. (suom. Pyhimyksen hauta, 1999).
Deadly Decisions, 2000. (suom. Tappavat päätökset, 2001).
Fatal Voyage. 2001 (suom. Kohtalokas lento, 2003).
Grave Secrets. 2002. (suom. Kaivojen vainajat, 2006).
Bare Bones. 2003. (suom. Luita myöten, 2007).
Monday Mourning. 2004. (suom. Maanantain murheet, 2008).
Alkuteos: Cross bones, 2005.  (suom. Pyhät luuta, 2009).
Alkuteos: Break no bones, 2006.   (suom. Luiden viesti, 2010).
Bones to ashes, 2007.  (suom. Luita ja tuhkaa, 2011).
Devil bones, 2008. (suom. Paholaisen luut, 2012).

Suomennokset


Jäinen pelko.
Alkuteos: Déjà Dead, 1997. Käsikirjoituksesta suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 1997. ISBN 951-0-22164-3 (sid.)

Kanadalainen, oikeuslääketieteeseen erikoistunut antropologi Kathy REichs tuo rikoskirjallisuuteen uuden pelottoman sankarittaren, itsensä "kloonin", tohtori Tempe Brennanin. Tavallisen näköinen mutta tavattoman kovahermoinen keski-ikäinen nainen tutkii ruumiita Montrealin oikeuslääketieteen laitoksella. Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa, mutta kumppanien ajatusmaailma ei aina anna kaikupohjaa hänen teräville oivalluksilleen. Aluksi Tempen käsissä on kolmen eri aikoina surmatun nuoren naisen tapaus. Suurkaupungissa kuopataan ihmisiä tuhkatiheään, mutta tuo partaveitsien cowboy tuntuu toimivan ikioman hullun logiikkansa mukaan. Tempen teoria sarjamurhaajasta vahvistuu, ei tosin erityisempää voitonriemua aiheuttavalla tavalla, kun hän löytää puutarhastaan irvistelevän pääkallon.

Pyhimyksen hauta.
Alkuteos: Death du Jour, 1999. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 1999. ISBN 951-0-23875-9 (sid.) 163,-. Ilm. 10/99.
2. p. ilm. syksyllä 2010 uutena painoksena WSOY pokkarit -sarjassa.

Isorokon aikaan 1885 Montrealissa vaikutti suuri hyväntekijä, Jumalan nainen Elisabeth Nicolet. Kuoltuaan hänet haudattiin toisen merkittävän naisen, Äiti Aurelian, viereen. Tuuli kulki vanhan kalmiston yli sata vuotta, kunnes eräänä kevättalven päivänä lepääjien rauhaa tullaan häiritsemään. Tempe Brennan, Reichsin edellisestäkin romaanista tuttu ammattimainen luiden tutkija, kaivaa maata luostarikirkon kulmalla sormet kohmeessa, olkansa takana parvi totisia nunnia. Mitä maailmassa hän puuhailee? Samaan kiireeseen osuu omakotitalon tulipalo, jonka tuhoja Tempen on lähdettävä penkomaan. Keitä ovat muukalaiset makuuhuoneessa? Perheellä piti olla pienet kaksoispojat, mutta heistä ei näy jälkeäkään. Sen sijaan kellarista löytyy ylimääräinen ruumis luoti kallossaan. Pyhimyshaudan arvoitus vie Tempe Brennanin retkelle paikkakunnan historiaan omalaaltuisen yliopistohyypiön opastuksella. Ja jälleen leikkuupöydän teräs kiiltelee kalmanhohtavana Montrealin oikeuslääketieteen laboratoriossa, jossa ronski antropologinainen hellin käsin tutkii onnettoman lopun saaneiden
lajitovereidensa jäännöksiä.

Kuoleman kyydissä.
Alkuteos: Deadly Decisions, 2000. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25583-1 (sid.) 160,-. Ilmestyy 9/2001.
Uusi pokkarip. ilm. syksyllä 2011.

Kathy Reichsin uusi trillei sijoittuu Hell's Angels -tyyppisten moottoripyötäjengien maailmaan. Antropologian professori TEmpe Brennanilla on käsissään kolme pahaa ongelmaa. Pieni tyttö on saanut surmansa jengien välisissä kahakoissa Montrealin kaduilla. Jostain löytyy pääkallo, joka viittaa Pohjois-Carolinaan ja nuoren naisen katoamiseen - nainen on nähty viimeksi liftaamassa motoristin kyytiin. Kolmas kauhun paikka syntyy siitä, kun Tempen oma sisarenpoika sotkeutuu prätkäjengien puuhiin.

Kohtalokas lento.
Alkuteos: Fatal Voyage, 2001. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28205-7 (sid.) 28 e. Ilm. 9/2003.

Kanadalaisen antropologikirjailijan mainio sankaritar ja alter ego Temperance Brennan hälytetään tutkimaan lento-onnettomuutta. Matkustajakoneen syöksy Pohjois-Carolinan takamertsiin on vaatinut 88 uhria. Nuoria opiskelijoita matkalla urheiluotteluun - Tempen tyttären ikäluokkaa, ehkä tovereitakin. Tästä alkaa painajainen: miksei Kathy vastaa puhelimeen, missä hän on? Turma on aiheuttanut hirvittävää jälkeä laajalle alueelle. Jäänteitä lajitteleva Tempe joutuu kysymään itseltään, kuuluuko kojootin suussaan kanniskelema ihmisen jalka samaan järkyttävään todistusaineistoon. Tempe ei olisi Tempe, ellei hän salaisi löytöään ja lähtisi viemään tutkimuksiaan omille salaperäisille ja vaarallisille teilleen. Ammattikunniansa menettämisen uhalla ja henkensä kaupalla...

Kaivojen vainajat.
Alkuteos: Grave secrets, 2002. Suom. Heikki Salojärvi.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31685-7 (sid.) 30 e. Ilm. 2/2006.

Kansainvälinen oikeusantropologi Tempe Brennan saa uransa järkyttävimpiin kuuluvan tehtävän, joukkomurhan uhrien tunnistamisen guatemalalaisessa kylässä. Julmuuksista on kulunut parikymmentä vuotta, mutta julma on nykyhetkikin: neljä tyttöä on kadonnut Guatemalan kaupungista, ja tapaukset saattavat liittyä toisiinsa. Tempen kestokyky on alusta alkaen kovilla, sillä hän joutuu aivan kirjaimellisesti likaviemäriin seulomaan epäilyttäviä jätteitä sakokaivosta. Tulos on hätkähdyttävä. Sitten Tempen ystävää, amerikkalaista ihmisoikeustarkkailijaa, ammutaan Tempen kuunnellessa avuttomana hänen hätähuutojaan puhelimessa. Onko Tempe seuraava uhri? Ovatko hänen räväkkyytensä, terävä älynsä ja lujat hermonsa liikaa tuntemattomalle vastustajalle? Mitä kaikkea piilee salaisuuksien verkossa, joka ulottuu vuosikymmenten taakse?
Kaivojen vainajien taustana ovat Kathy Reichsin kokemukset joukkohautojen kaivauksista Guatemalassa.

Luita myöten.
Alkuteos: Bare Bones, 2003. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2007.
ISBN 978-951-0-32806-4 (sid.) 30 e. Ilm. 5/2007.

On kihisevän kuuma kesä Charlottessa, Pohjois-Carolinassa. Tempe Brennan on lähdössä pitkästä aikaa lomalle, kun syrjäiseltä maatilalta löytyy hätkähdyttävä luukätkö. Luut näyttäisivät ensi silmäyksellä kuuluvan eläimelle, mutta Tempe järkyttyy saatuaan tulokset laboratoriosta. Tilanne mutkistuu entisestään, kun samana päivänä pienlentokone syöksyy maahan ja Tempe kutsutaan paikalle tutkimaan onnettomuuden hiiltyneitä jäännöksiä.
Oliko onnettomuus lentäjän syytä? Mitä on outo aine, joka peittää ruumiit? Tempe joutuu syventymään kauhistuttaviin tapauksiin, jotka ilmaantuvat pahimpaan mahdolliseen aikaan - juuri kun hänen on tehtävä tärkeä päätös omassa elämässään. Uskaltaako hän seurata sydämensä ääntä? Näitä punnitessaan vimmainen tutkijanainen sukeltaa yhä syvemmälle luiden arvoitukseen. Samaan aikaan joku seuraa häntä. Onko Tempe Brennan eksynyt liian lähelle peiteltyä totuutta?
Kansainvälinen bestseller-kirjailija Kathy Reichs on iskevän ja todenmakuisen jännityksen mestari. Terävä ja sympaattinen tutkijanainen Temperance "Tempe" Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Reichsin kirjoihin.
Kuudes suomennettu Temperance Brennan -dekkari Reichsiltä. Loistavia kirjoja.

Maanantain murheet.
Alkuteos: Monday mourning, 2004. Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33961-9 (sid.) 31 e. Ilm. 2/2008.

Tempe Brennan joutuu tutkimaan rottia vilisevässä kellarissa kolmen tuntemattoman vainajan jäännöksiä. Luurankojen lähistöltä löytyneiden vanhojen nappien perusteella murharyhmän tutkija Luc Claudel uskoo vainajien olevan 1800-luvulta ja sanoutuu irti tapauksesta – muinaishistoria kuuluu hänen toimialueensa ulkopuolelle.
Jokin ei silti tunnu täsmäävän: Tempe tutkii luut ja selvittää vainajien taustat. Löydösten perusteella Claudel joutuu perumaan sanansa, sillä nyt hänellä on käsissään kolme ajankohtaista murhaa. Samaan aikaan henkirikostutkija Andrew Ryan tuntuu ottavan etäisyyttä. Miksi mies näyttää katoavan juuri, kun Tempe on uskaltanut toivoa häntä osaksi arkeaan? Tempe valmistautuu kohtaamaan tulevat yönsä vain kissansa Birdie seuranaan.
Etsiessään vastauksia mysteereihin niin työssään kuin yksityiselämässään, hän ei aavista, että pahin on vasta edessä.
Seitsemäs Temperance Brennan dekkari.

Pyhät luut.
Alkuteos: Cross bones, 2005.  Suom. Jukka Jääskeläinen.
WSOY 2009.
ISBN 978-951-0-35004-1 (sid.) 32 e.  Ilm. 5/2009.  

Montrealilainen juutalaismies löydetään liikeyrityksensä varastokomerosta kallo ruhjoutuneena. Ruumista kutsutaan tutkimaan oikeusantropologi Tempe Brennan. Ruumishuoneella uhrin liikekumppaniksi esittäytyvä mies antaa Tempelle vanhan valokuvan ja sanoo siinä näkyvän luurangon olevan syynä kuolemaan. Outo tapaus alkaa kiehtoa luiden erikoistuntijaa. Mistä kuva on peräisin? Mitä tekemistä kuvan luilla on Israelissa juutalaisten pyhässä paikassa kuusikymmentäluvulla tehtyjen kaivausten kanssa? Oliko kuollut mies sotkeutunut pyhäinjäännösten laittomaan kauppaan?
Avuksi tutkimuksiinsa Tempe saa arkeologi Jake Drumin ja tutun hurmuririkostutkijan Andrew Ryanin. Jäljet johtavat Montrealista Jerusalemiin ja muinaiseen luolaan, jonka Jake uskoo olevan Jeesuksen perhehauta. Tempen luolasta tekemä hätkähdyttävä löytö tihentää kuolemantapausta ympäröivää kudelmaa entisestään - kudelmaa, joka purkautuessaan uhkaisi murskata kristinuskon keskeisimmät opit ja suistaa miljoonien ihmisten elämän raiteiltaan. Ja johon sekaantuminen ajaa Tempen vaaroihin, joilta Ryankaan ei pysty häntä suojelemaan... Terävä tutkijanainen Tempe Brennan tunnetaan myös tv-sarjasta Bones, joka pohjautuu Kathy Reichsin omiin kokemuksiin.
Kahdeksas Temperance Brennan -dekkari.

Luiden viesti.
Alkuteos: Break no bones, 2006.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2010.
ISBN 978-951-0-36271-6 (sid.)   32 e.   Ilm. 6/2010.   

Tohtori Temperance Brennan on ylipuhuttu vetämään Columbian yliopiston opetuskaivausta Deweesin saarella Etelä-Carolinassa. Muutama viikko rannalla makaamista ja tuplapalkka – mitä muuta ihminen voisi haluta? Kurssi on juuri lopuillaan, kun vanhasta intiaanihaudasta löytyy ruumis. Eikä mies tosiaan ole sewee-intiaani. Tästä tutkinnasta ei Temperance voi kieltäytyä. Ei vaikka hän keskellä murhajuttua joutuu taiteilemaan entisen miehensä ja nykyisen miesystävänsä välillä.
Antropologi-kirjailija Kathy Reichs tunnetaan Suomessa myös hänen kirjoihinsa perustuvasta Bones-televisiosarjasta. Luiden viest on hänen yhdeksäs suomennettu teoksensa. Reichs on käyttänyt kirjoissaan omaa ainutlaatuista asiantuntemustaan ja kokemuksiaan poliisin luututkijana.

Luita ja tuhkaa.
Alkuteos: Bones to ashes, 2007.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-35556-5 (sid.)   Ilm.   6/2011.

Kanadan Acadiasta löytyy nuoren tytön luuranko, jonka tutkimukset tempaavat Tempe Brennanin mukaan rikosvyyhteen, joka on kaukana tavanomaisesta. Myös Tempen lapsuusajan paras ystävä katosi samallaalueella vuosikymmeniä sitten, eikä muistojen valtaan joutuva tutkija voi olla pohtimatta tapausten mahdollista yhteyttä. Entä miten kuvioon liittyvät luista löytyneet oudot vauriot? Samaan aikaan rikostutkija Andrew Ryanilla on selvitettävänään kinkkisten rikosten sarja, johon liittyy kaksi kuollutta ja kolme kadonnutta nuorta tyttöä. Ilmassa alkaa leijua kuristava epäilys sarjamurhaajasta...

Paholaisen luut.
Alkuteos: Devil bones, 2008.  Suom. Anna Lönnroth.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-39099-3 (sid.)   Ilm. 5/2012.   Kansikuva.
Vanhan talon remontissa Pohjois-Carolinassa paljastuu karmiva yllätys, kun putkimies löytää rakennuksen hylätystä kellarista jälkiä oudoista ritualistisista menoista. Kellarissa on tapettujen eläinten raatoja ja luita - sekä uhrialttarin keskellä teini-ikäisen tytön irtileikattu pää. Pian ohikulkija löytää lähistöltä myös samanikäisen pojan päättömän ruumiin. Pimeitä voimiako on liikkeellä? Rikosantropologi Temperance Brennan ottaa jutun tutkittavakseen. Matkan varrella hän joutuu vastatusten paikallispoliitikoksi ryhtyneen pastorin kanssa, joka kannattajajoukkoineen alkaa vaatia Wicca-uskonnon harjoittajia ja paholaisenpalvojia tilille murhista. Ennen kuin Brennan huomaakaan, hän on kietoutunut syvälle luonnonuskontojen, voodoon ja noituuden hengenvaarallisiin maailmoihin. Kathy Reichsin tuorein suomennos on vastustamatonta luettavaa kaikille jännityksen ystäville. Rikoksia ratkova Temperance "Bones" Brennan on lukijoille tuttu myös televisiosta.

Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja


Jäinen pelko, WSOY 1997.
Keskisuomalainen 23.5.98. Arv.: Ulla Ekman-Salokangas.
Ruumiin kulttuuri 1998:1. Kristina Carlson.
HS 26.4.98 Arvostelija: Keijo Kettunen.

Pyhimyksen hauta. WSOY 1999.
Kaleva 16.12.99. Timo Kukkola.
Kansan Uutiset 17.12.99. A-A. Tuominen
Keskisuomalainen 23.5.98. Arv.: Ulla Ekman-Salokangas.
Ruumiin kulttuuri 1999:4. Heikki Kaskimies.

Kuoleman kyydissä. WSOY 2001.
Helsingin Sanomat 4.12.01. Maarit Piipponen.
Ruumiin kulttuuri 1/2002. Outi Mäkinen.

Kohtalokas lento. WSOY 2003.
Ruumiin kulttuuri 1/2004, Johanna Matero.

Internet

Home Page for Kathy Reichs

kathyreichs.com
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa