Sisällön alkuun
Menu

Lars Pettersson

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Kesällä 2017 ilmestyi suomeksi Lars Petterssonin kolmas Koutokeino -dekkari Kaamosmurhat.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

bbbb


Lars Petterssonin Koutokeino -sarjan toinen dekkari
Verijäljet lumessa ilmestyi suomeksi syksyllä 2015.
Hieno juttu...
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Syksyllä 2014 ilmestyi suomeksi Lars Petterssonin ensimmäinen Koutokeino -dekkari Koutokeino, kylmä kosto.
Ruotsin dekkariakatemia palkitsi kirjan vuoden parhaana esikoisdekkarina. Ei ihme, erinomainen ja kiinnostava uutuus.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Lars Petterssonin suomalainen kustantaja on Minerva.

bbbb 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjastoLapin uusi verkkokirjasto


 

Elämä

Lars Pettersson (s. 1944) on ruotsalainen elokuva-alan freelancer. Hän on tuottanut elokuvia,
tv-sarjoja, dokumentteja ja reportaaseja. Hän on työskennellyt myös opettajana ja tuottajana Ruotsin televisisiossa. Pettersson viettää talvet Norjan Koutokeinossa.
Koutokeino, kylmä kosto  on hänen esikoisteoksensa, joka on myyty Suomen lisäksi
Ranskaan, Saksaan, Italiaan, Norjaan ja Viroon.
Koutokeino, kylmä kosto (Kautokeino, en blodig kniv, 2012) on Ruotsin dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon voittaja. Kirja ilmestyi suomeksi syksyllä 2014.
Petterssonin toinen Koutokeino -dekkari (Slaktmånad, 2014) Verijäljet lumessa  ilmestyi
suomeksi syksyllä 2015 ja kolmas (Mörkertid, 2016) Kaamosmurhat kesällä 2016..  .
Erinomainen ruotsalaisdekkaristi ja hieno sarja kaiken kaikkiaan. Jännittävä, eksootinen ja koukuttava.


Huom!
Viime syksynä 2013 Ilmestyi Tukholmassa asuvan ja Ranskassa palkitun ranskalaisdekkaristin Olivier Trucin esikoisdekkari Viimeinen saamelainen Siltalan kustantamana. Tämän hienon dekkarin tapahtumat sijoittuvat myös Norjan Lapin saamelaisalueille. Todella mielenkiintoinen, koukuttava ja jännittävä kirja.

 Teokset

Rikosromaanit

Kautokeino, en blodig kniv, 2012. (suom. Koutokeino, kylmä kehto, 2014).
Slaktmånad, 2014. (suom. Verijäljet lumessa, 2015).
Mörkertid, 2016. (suom. Kaamosmurhat, 2017).

Suomennokset

Koutokeino, kylmä kehto.
Alkuteos:  Kautokeino, en blodig kniv, 2012. Suom. Salla Korpela.
Minerva 2014.
ISBN 978-952-312-022-8 (sid.)   Ilm. 9/2014.

Esikoisdekkari!!
Tukholmassa koko ikänsä asunut apulaissyyttäjä Anna Magnusson on saamelaisäidin ja ruotsalaisisän tytär. Nyt hän on kuitenkin matkalla sukunsa maille Koutokeinoon, Norjan Finnmarkiin.  Anna isoäiti on anonut häntä tulemaan avuksi raiskauksesta syytetyn serkkunsa Nils Mattisin avuksi.  Isoäiti on epätoivoinen, sillä perhe ei tule toimeen ilman Nilsiä.
Luettuaan poliisiraportin Anna on vakuuttunut Nils Mattisin syyllisyydestä.  Tilanne on vaikea, sillä lojaalisuus sukua kohtaan on jyrkässä ristiriidassa Annan ammattietiikan kanssa.  Myös muut kyläläisten väliset konfliktit aiheuttavat päänvaivaa.  Kenen puolella hänen tulisi seistä?
Tulevista viikoista muodostuu henkiinjäämistaistelu oudossa ympäristössä.  Kuka on vastuussa Koutokeinossa sattuvista kuolemantapauksista? Ja kuka haluaa raivata Annanpois tieltä?  Jännityksentäyteinen trilleri vie lukijan syvälle saamelaisyhteisön omalakiseen maailmaan.  Tarina sijoittuu Suomen ja Norjan rajan tuntumaan, tradition ja nyky-yhteiskunnan leikkauspisteeseen.  Se on kiehtova tarina alkuperäiskansan keskuudessa vallitsevista normeista ja moraalikäsityksistä sekä siitä, miten Finnmarkin lakia luetaan.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Verijäljet lumessa.
Alkuteos: Slaktmånad, 2014.  Suom. Salla Korpela.
Minerva 2015.
ISBN 978-952-312-208-6 (sid.) Ilm. 8/2015.

Ruotsin dekkariakatemian esikoiskirjapalkinnon voittajan toinen rikosromaani on edeltäjänsä tavoin ladattu Pohjois-Norjan karulla eksotiikalla ja ihon alle hiipivällä jännityksellä. Pohjois-Norjassa, Koutokeinon liepeillä löytyy syrjäiseltä tieltä autoonsa ammuttu mies. Uhri on ruotsin elinkeinoministeriön valtiosihteeri Torben Nyhlén. Valtion virkamiehen murha luokitellaan terroriteoksi, ja tapausta ryhtyy tutkimaan sekä Ruotsin että Norjan suojelupoliisi.Samaan aikaan kamppailu maaoikeuksista saamelaisten perinteisillä poronhoitoalueilla koventuu koventumistaan. Kasvavan kansainvälisen kysynnän vuoksi on kalliiden metallien louhinta käynyt yhä kannattavammaksi. Ruotsalainen Polar Gold AB haluaa käynnistää uudelleen toiminnan suljetussa kaivoksessa Koutokeinon länsipuolella, mutta kunnanhallitus äänestää hanketta vastaan. Kaikki eivät kuitenkaan vastusta uuden teollisuuden tuloa alueelle. Uudet työpaikat ja ansaintamahdollisuudet houkuttelevat ja saamelaiskäräjät vähättelee kaivostoiminnan aiheuttamia ympäristöriskejä.Tukholmalaisesta apulaissyyttäjästä Anna Magnussonista on tullut sukusiteidensä vuoksi aktiivinen poronomistaja. Hänen perheensä joutuu konfliktin keskipisteeseen, sillä kaivos sijaitsee heidän porojensa pariutumis- ja vasomisalueella.Kun sitten tapahtuu toinenkin murha, kiristyy tunnelma pienessä suljetussa yhteisössä äärimmilleen.
Verijäljet lumessa on itsenäinen jatko-osa Petterssonin menestysdekkarille Koutokeino, kylmä kosto.
Huom! Kirja on saatavissa myös sähkökirjana

Kaamosmurhat.
Alkuteos:  Mörkertid, 2016.  Suom. Jänis Louhivuori.
Minerva 2017.
ISBN 978-952-312490-5 (sid.)  Ilm. 8/2017.
bbbb
Kylmäävä trilleri vihasta ja kostosta pienessä pohjoisessa yhteisössä, maassa, jossa talviaurinko ei nouse horisontin ylle ja päivä kestää vain pari sinihämärää tuntia. Nils Mattis löytää Esrangen avaruuskeskuksen väestönsuojasta paloitellun miehen ruumiin. Poliisia Nils ei tohdi kutsua karmean löytönsä ääreen, koska on juuri itse salakaatanut hirven lähialueella.Kun poliisille selviää myöhemmin, että Nils on ollut ruumiin löytöpaikalla, tästä tulee epäilty. Koutokei-noon asettuneen apulaissyyttäjä Anna Magnussonin on jälleen kerran tultava sukunsa avuksi. Kiirunan poliisiasemalle viransijaiseksi lähetetty Melker Grundström yrittää parhaansa mukaan selvittää porovarkauksia, joiden käsittelyä paikallinen poliisi on jo vuosia vältellyt. Nyt hänen on otettava hoitaakseen myös väestönsuojasta löytyneen tuntemattoman ruumiin tapaus.Juuri kun näyttää siltä, että uhrin henkilöllisyys on selvinnyt, tapaus muuttuu vielä monimutkaisemmaksi. Sama mies löydetään uudestaan. Tällä kertaa oman asuntonsa lattialta suurikaliiperisella aseella päähän ammuttuna.
Ruotsin dekkariakatemian palkitsema kirjailijan kolmas rikosromaani on edeltäjiensä tavoin ladattu pohjoisen karulla eksotiikalla ja jäätävällä jännityksellä. Tarina sijoittuu saamelaisyhteisöön Suomen rajan tuntumaan, Pohjois-Norjan Koutokeinoon.
Huom! Kirja on saatavissa myös sähkökirjanaArtikkeleita ja kirjallisuutta


- Svenska Dagbladet 17.10.2014 Erik Eje Almqvist:  Kaukokeino noir.
(Oliver Truck och Lars Pettersson). Hieo artikkeli.
- Arjeplognytt.se 1.10.2015 Lars Pettersson på Norbottensturne.
- Kansan Uutiset 23.12.2015 Jouko Huru : Kummallisten saamelaisten Lappi.


Arvosteluja

Koutokeino, kylmä kosto. Minerva 2014.
- Ruumiin kulttuuri 4/2014 Salla Toivola.
- Leena Lumi -blogi 1.9.2014. Hieno arvio!!
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi 4.11.2014. Myös tämä hieno arvio.

Verijäljet lumessa. Minerva 2015.
- Ruumiin kulttuuri 4/2015. Salla Porra.


Internet

- Minerva - Lars Pettersson. .
- Ordfront - Lars Pettersson.
- TV4 Play video: Hederskultur i samisk miljöö i Lars Pettersson nya bok.
- DN.se 3.12.2012 Lars Pettersson: Koutokeino, en blodig kniv.

 


 

Tornion kaupunginkirjasto


©2017 Terttu Uusimaa