Sisällön alkuun
Menu

Louise Penny

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
InternetLouise Pennyn Three Pines -sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa ilmestyvät uutena painnoksena ja Bazarin kustantamana. Sarjan ensimmäinen kirja Kuolema kiitospäivänä ilmestyy 4.6.2019. Kirja ilmestyi aiemmin WSOY:n SaPo -sarjassa nimellä Naivistin kuolema (2008).
Sarjan toinen kirja ilmestyi samalla nimellä Kylmän kosketus syyskuussa 2019 Bazarin kustantamana. Kirja ilmestyi aiemmin WSOY:n SaPo -sarjassa. Sarjan kolmas kirja aiemmin julkaisematon Kuukausista julmin (The Cruelest Month. 2007) ilmestyy keväällä 2020 myös Bazarin kustantamana. Toivottovasti Bazar jatkaa sarjan suomentamista.

Loistavalta kirjailijalta Louise Pennyltä on ilmestynyt kaikkiaan 15 (?) dekkaria, joista suomennettu kaksi WSOY:n SaPo -sarjassa. Pennyn kirjat ovat kahmineet lähes kaikki mahdolliset dekkaripalkinnot tai ehdokkuudet.
Todella harmi, että WSOY lopettu kirjojen suomentamisen. Tilanne korjaantuun nyt kun Bazar otti Louise Pennyt kirjat julkaistavakseen. Loistavaa!!

Louise Pennyn toinen suomennettu dekkari Kylmän kosketus ilmestyi maaliskuussa 2009.

Ensimmäinen suomennos Naivistin kuolema ilmestyi
keväällä 2008.

Molemmat kirjat ovat ilmestyneet WSOY :n SaPo -sarjassa.


bbbb
©Jean-François Bérubéwww.louisepenny.com

Bazar - Louise Penny


 
 

Elämä

Louise Penny on syntynyt Torontossa vuonna 1958.  Hän on työskennellyt eri puolilla Kanadaa radiotoimittajana ja -juontajana. Hänen ensimmäinen rikosromaaninsa vuonna 2005 ilmestynyt Still Life (suom. Naivistin kuolema, 2008) keräsi runsaasti kiitosta, ja kirja palkittiin sekä Kanadassa että Englannissa vuoden parhaana esikoisdekkarina.  Myös hänen vuonna 2006 ilmestynyt toinen dekkarinsa Dead Cold (suom. Kylmän kosketus, 2009) palkittiin Agatha Award -palkinnolla vuoden parhaana dekkarina. Myös kolmas dekkari vielä suomentamaton The Cruelest Month  oli ehdokkaana vuoden parhaaksi dekkariksi Arthur Ellis - ja Agatha -palkintoja jaettaessa vuonna 2008. Esikoisteoksessa Naivistin kuolema  esiintyi ensimmäisen kerran rikostutkija Armand Gamache, joka on jatkanut tutkimuksiaan Pennyn seuraavissa kolmessa romaanissa.  Penny asuu miehensä ja kahden kultaisen noutajan kanssa pienessä kylässä Montrealin lähellä.
Louise Penny (s. 1958) on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien.
Huom! 
Nyt v. 2019 ilmestyvä uusi painos Louise Pennyn upeasta Kuolema kiitospäivänä  dekkarista on aiemmin ilmestynyt suomeksi v. 2008 WSOY:n SaPo-sarjassa (nro 447) nimellä Naivistin kuolema ja Raimo Salmisen suomentamana.
Ja sarjan toinen kirja syksyllä 2019 ilmestyvä Kylmän kosketus on myös ilmestynyt aiemmin WSOY:n Sapo -sarjassa (nro (450) samalla nimellä.
Sarjan kolmas kirja Kuukausista julmin ilmestyy ensimmäisen kerran keväällä 2020.
Hienoa, että saadaan viimein lisää Louise Pennyn hienoa Three Pines -sarjaa. Tykkäsin näistä kahdesta ensimmäisestä todella paljon!!


Teokset

Rikosromaanit

Armand Gamache -sarja.

Still Life. 2005.   (suom. Naivistin kuolema, 2008, ja nimellä Kuolema kiitospäivänä, 2019 Bazar).

Dead cold, 2006.  (suom. Kylmän kosketus, 2009 uusi painos syksyllä 2019).
The Cruelest Month.  2007. (suom. Kuukausista julmin, kevät 2020).
The Murder Stone. 2008.

The Brutal Telling (2009).
Bury Your Dead (2010).

A Trick of the Light (2011).

The Beautiful Mystery (2012).

How the Light Gets In (2013).
The Long Way Home (2014).

The Nature of the Beast (2015).
A Great Reckoning (2016).
Glass Houses (2017).
Kingdom of the Blind (2018).
A Better Man (2019).

 

Suomennokset

Naivistin kuolema.
Alkuteos: Still life, 2005 . Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2008. (SaPo : 447.
ISBN 978-951-0-33526-0 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2008.

Kun kiitospäivän aamu valkenee Three Pinesin maalauksellisessa pikkukylässä, sen rauhalliseen elämään tottuneet asukkaat alkavat valmistautua juhlan viettoon. Yksi heistä ei kuitenkaan enää koskaan avaa silmiään, sillä taidemaalausta harrastanut opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena. Paikalliset olettavat hänen joutuneen metsästysonnettomuuden uhriksi, mutta Montréalista saapuva rikoskomisario Armand Gamache on toista mieltä. Paratiisimaiselle paikkakunnalle on luikerrellut pahuuden käärme. Naivistin kuolema on perinteinen murhamysteeri, joka vie christiemäisiin tunnelmiin soljuvalla kerronnallaan ja eloisasti kuvatulla henkilögalleriallaan. Three Pines vaikuttaa ensikatsomalta hyvien ihmisten kylältä, mutta idyllisen pinnan alla piilee intohimoja ja ristiriitoja, jotka paljastuvat klassiselle dekkarille tyypillisellä tavalla.
Blood Dagger -palkinnolla Englannissa vuonna 2006 palkittu salapoliisiromaani on kanadalaisen toimittajan Louise Pennyn esikoisteos.

Kuolema kiitospäivänä.
Alkuteos: Still Life, 2005. Suom. Raimo Salminen.
Bazar 2019.  Uusi painos!!
ISBN 978-952-279-755-1 (sid.) Ilm. 4.6.2019.
bbbb
Three Pines 1.
Viehättävä pikkukylä Three Pines Quebecin kaupungin lähellä heräilee kiitospäivän aamuun. Kun kaikkien rakastama, eläkkeellä oleva opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena, on kyläläisillä vaikeuksia uskoa tapahtunutta todeksi.
Kylän asukkaat olettavat nuolesta surmansa saaneen Janen joutuneen salametsästäjän uhriksi. Quebecin poliisilaitokselta saapuva rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen on toista mieltä. Tarkkanäköinen ja harkitseva Gamache aistii, että jotain synkkää piileskelee kylän sievien julkisivujen takana.
Huom! Kuolema kiitospäivänä aloittaa Louise Pennyn Three Pines -dekkarisarjan, jonka toinen osa Kylmän kosketus julkaistaan jo syyskuussa 2019. Sarjan kolmas osa Kuukausista julmin ilmestyy keväällä 2020.
Louise Penny (s. 1958) on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien.
Huom! Tämä Louise Pennyn upea dekkari on aiemmin ilmestynyt suomeksi v. 2008 WSOY:n SaPo-sarjassa (nro 447) nimellä Naivistin kuolema ja Raimo Salmisen suomentamana. 
Hienoa, että saadaan viimein lisää Louise Pennyn hienoa Three Pines -sarjaa. Tykkäsin näistä kahdesta ensimmäisestä todella paljon!!
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.


Kylmän kosketus.
Alkuteos: Dead cold, 2006.  Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2009.   (SaPo ; 450).
ISBN 978-951-0-33527-7 (sid.)   26 e.  Ilm. 3/2009. 
Uusi painos ilmestyy syksyllä 2019 Bazarin kustantamana!!!

Three Pinesin kylän asukkaat ovat valmistelleet joulua lämpimin mielin, ja tapaninpäivänä he kokoontuvat järven jäälle perinteiseen curling-otteluun. Kesken kuumimman kivien heiton tapahtuu murha.  Kukaan kyläläisistä ei sure kuollutta CC de Poitiersia, kopeaa suunnittelu- ja sisustusgurua, joka halusi tehdä paljon rahaa uudella kirjallaan. Hän oli vastikään muuttanut kylän synkimpään taloon miehensä ja tyttärensä kanssa ja tuonut alueelle jotain epämiellyttävää. Kun ylikomisario Armand Gamache aloittaa tutkimuksensa, selviää, että uhri on tapettu lähes mahdottomalla tavalla. Lisäksi kukaan kyläläisistä ei tunnu nähneen yhtään mitään. Gamachen mieleen hiipii väkisinkin synkeä epäilys. Olisiko hurmaava, rauhallinen kylä liittoutunut yhteen ja surmannut de Poitiersin yksissä tuumin?

 
Kylman kosketus.
Alkuteos: Dead Cold, 2006. Suom. Raimo Salminen.
Bazar 2019.
ISBN 978-952-279-756ö8 (nid.) Ilm. 9/2019.
bbbb
Three Pines 2.
Talvi on kietonut kanadalaisen Three Pinesin kylän lumivaippaansa. Kylää riepotelleesta Jane Nealin murhasta on kulunut jo yli vuosi. Jouluvalot tuikkivat ikkunoista, kaikilla on hyvä mieli, kunnes kesken tapaninpäivän perinteisen curlingottelun, karmiva huuto lävistää pakkasilman. CC de Poitiers on kuollut. Paikallinen poliisi on ihmeissään. Miten kukaan voi kuolla sähköiskuun väkijoukon keskellä ilman että yksikään huomaa mitään normaalista poikkeavaa?
Rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen kutsutaan apuun, eikä aikaakaan kun kuolleen naisen taustasta löytyy liuta salaisuuksia ja vihamiehiä. Mutta vihamiehiä on Gamachella itselläänkin. Sisäpiirin peli poliisihallinnossa kiristää otettaan, eikä keneenkään voi luottaa. Jäätävät tuulet puhaltavat suoraan Three Pinesin kylään, mutta jotain vielä hyisempää on Gamachen kintereillä.
Huom! Tämä Louise Pennyn toinen Three Pines -sarjan upea dekkari on aiemmin ilmestynyt suomeksi v. 2009 WSOY:n SaPo-sarjassa (nro 450) ja Raimo Salmisen suomentamana. 
Huom! Sarjan kolmas osa ja aikaisemmin suomentamaton Kuukausist julmin (The Cruelest Month, 2007) ilmestyy suomeksi keväällä 2010.
Upeata!!  Tykkäsin tästä Louise Penny hienosta sarjasta erityisesti ja on pettynyt kun
sarjan suomentaminen lopetettiin. Nyt päästään taas nauttimaan....
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Naivistin kuolema. WSOY 2008.
Helsingin Sanomat 26.4.2008. Keijo Kettunen.
Savon Sanomat 25.6.2008. Pentti Pesä.
Keskisuomalainen. 24.6.2008.   Pentti Pesä.
Ruumiin kulttuuri 2/2008.  Tuula Okkonen.Internet 

- www.louisepenny.com.
- Bazar - Louise Penny.
- Wikipedia - Louise Penny .