Sisällön alkuun
Menu

 

Kristina Ohlsson

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2020 ilmestyi suomeksi Kristina Ohlssonin Martin Benner -sarjan kolmas dekkari
Korkein tarjous kuolemasta.
bbbb

Kristina Ohlssonin Fredrika Bergman -dekkareihin pohjautuva 10-osainen tv-sarja Rikosturkija Bergman on alkanut CMorella lokakuussa 2018. Erittäin kiinnostava!!
Arvostelu:
- Hs.fi 10.10.2018 Harri Uusitorppa: Tukhoma on kalsea ja kova.
 

Elokuussa 2018 ilmestyi Kristina Ohlssonin uusin kirja dekkarimuotoinen kauhuromaani Sairaat sielut. Sairaat sielut ilmestyi Ruotsissa syksyllä 2017 ja nousi välittömästi Ohlssonin
muiden teosten tapaan bestsellerlistojen kärkisijoille.
Kiinnostavaa....
bbbb

Elokuussa 2017 Kristina Ohlssonilta ilmestyi uusi ja
kuudes Fredrika Bergman -dekkari Syntitaakka.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Lokakuussa 2016 ilmestyi Kristina Ohlssonilta kaksiosaisen jännitystarinan toinen osa Mion blues.

Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Helmikuussa 2016 ilmestyi suomeksi Kristina Ohlssonilta
uusi dekkari Lotus blues, joka on kehutun kaksiosaisen jännitystarinan ensimmäinen osa.
bbbb

Toukokuussa 2015 ilmestyi Kristina Ohlssonin viides Fredriga Bergman -dekkari Daavidintähdet. Upea sarja.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Toukokuussa 2014 ilmestyi Kristina Ohlssonin neljäs Fredrika Bergman -dekkari Paratiisiuhrit.
Hienoja ja jännittäviä dekkareita.


Syyskuussa 2013 ilmestyi suomeksi  Kristina Ohlssonin Varjelijat, joka on kolmas Fredrika Bergman -dekkari.
Erinomainen ruotsalaisdekkaristi. Upeita kirjoja...

Syksyllä 2011 ilmestyi suomeksi Kristina Ohlssonin toinen dekkari Tuhatkaunot.
Tuhatkaunot on toinen kirja kriminologi Fredrika Bergmanista ja hänen läheisimmästä työtoveristaan.  Se on itsenäinen jatko-osa Ohlssonin esikoisdekkarille Nukketalolle, joka ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.

Kristina Ohlssonin esikoisdekkari ja ensimmäinen
suomennos Nukketalo ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.
Loistava kirja...

Tornion kaupunginkirjasto
 

Elämä

Ruotsalainen dekkaristi Kristina Ohlsson (s. 1979) on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikantutkija ja turvallisuuspoliittinen asiantuntija Ruotsin poliisihallituksessa.
Ohlsson on monitaituri, kahta uraa tekevä luova lahjakkuus: kiitetty, palkittu ja myyty kirjailija sekä vauhdilla etenevä politiikantutkija.  Ohlsson tekee tällä hetkellä Wienissä turvallisuusjärjestö OSCE:ssä (Organization for Security and Co-operation in Europe) terrorismin vastaista työtä. Hän on virkavapaalla Ruotsin turvallisuuspoliisista, Säposta.  Hänen esikoisromaaninsa, 13 kielelle käännetty Nukketalo, keräsi laajalti kiitosta verevistä henkilöhahmoista ja taitavasti rakennetusta juonesta. Ohlsson esittelee uudenlaisen dekkarisankarin: kolmikymppinen Fredrika Bergman on akateemisesti koulutettu, kunnianhimoinen kriminologi, jonka taitoja epäillään poliisiorganisaatiossa. Tutkijan ja rikospoliisin työssä on kuitenkin yllättävän paljon yhteistä.

Ohlssonin vuonna 2009 ilmestynyt esikoisdekkari Nukketalo (Askungar) ilmestyi suomeksi syksyllä 2010 Schildtsin kustantamana. Toinen dekkari Tuhatkauno (Tusenskönor, 2010) ilmestyi suomeksi syksyllä 2011. Kolmas dekkari Varjelijat (suom.) 2013) (Änglavakter, 2011). Neljäs dekkari Paratiisiuhrit ilmestyi suomeksi 2014 ja viides Daavidintähdet 2015. Vuonna 2017 ilmestyi kuudes Fredrika Bergman -dekkari Syntitaakka, mutta oivottavasti ei viimeinen.
Ohlsson on kotoisin Kristianstadista mutta asuu nyttemmin Tukholmassa. 
Kristina Ohlsson on loistava lisä hienojen ruotsalaisdekkaristien joukkoon.Teokset

Rikosromaanit

Fredrika Bergman -sarja

Askungar, 2009. (suom. Nukketalo, 2010).
Tusenskönor, 2010.  (suom. Tuhatkaunot, 2011).
Änglavakter, 2011.  (suom. Varjelijat, 2013).
Paradisoffer, 2012.  (suom. Paratiisiuhrit, 2014).
Davidsstjärnor, 2013, (suom. Daavidintähdet, 2015).
Syndaflorer, 2017. (suom. Syntitaakka, 2017).

Martin Benner -sarja 

Lotus blues, 2014. (suom. Lotus blues, 2015).
Mios blues, 2015. (suom. Mion blues, 2016).

Henrys hemlighet, 2019.  (suom. Korkein tarjous kuolemasta, 2020).

Muut rikosromaanit

Sjuka själar, 2016. (suom. Sairaat sielut, 2018).

Suomennokset

Fredrika Bergman -sarja

Nukketalo.
Alkuteos: Askungar, 2009.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-0-1991-2 (sid.)    30.72 e.   Ilm. 8/2010.  

Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Fredrika Bergman -sarja 1.

Pisamainen pikkutyttö katoaa täpötäydestä junasta keskellä kirkasta päivää. Mahdollisia silminnäkijöitä on junallinen, mutta kukaan ei tunnu huomanneen, milloin tyttö on hävinnyt. Kaappaus vaikuttaa huoltajuuskiistalta, ja epäilyt kohdistuvat tytön isään. Samaan aikaan toisella puolella Ruotsia eräs nuori nainen piileskelee entistä elämänsä prinssiä. Hän tietää paremmin kuin hyvin, miksi tyttö on kadonnut.
Poliisitutkintaa ryhtyy johtamaan maineikas komisario Alex Recht oikeana kätenään kärkäs ylikonstaapeli Peter Rydh. Heille kullanarvoinen on analyytikko Fredrika Bergman, poliisiin töihin päätynyt lahjakas viulisti. Bergman joutuu tekemään hartiavoimin töitä, jotta tutkinta saadaan oikeille urille. Sitä ennen menetetään ihmishenki. Alkaa painajainen. Alkaa murhaajan takaa-ajo. Murhaajan, joka on häkellyttävän taitava. Murhaajan, joka ei tunne armoa.
Nukketalo on nuoren Kristina Ohlssonin (s. 1979) esikoisromaani. Ohlsson on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka työskentelee turvallisuuspoliittisena analyytikkona Ruotsin poliisihallituksessa. Hän on kotoisin Kristianstadista mutta asuu nyttemmin Tukholmassa.  Mielenkiintoista, jälleen ruotsalainen naisdekkaristi esittelyssä.
Erinomainen esikoinen. 

Tuhatkaunot.
Alkuteos: Tusenskönor, 2010.  Suom. Outi Menna.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2115-1 (sid.)  34 e.   Ilm. 10/2011.  

Fredrika Bergman -sarja 2.
Ikääntynyt pappi puolisoineen löydetään kuolleena kotoaan Tukholman keskustasta. Tapaus vaikuttaa tyypilliseltä perhetragedialta: mies on ottanut hengen ensin vaimoltaan, sitten itseltään. Samaan aikaan Ali istuu pimeässä asunnossa lukkojen takana. Hän on paennut Irakin sekasortoa ja toivoo uuden elämän alkua Ruotsissa. Hänen hyväntekijänsä odottaa häneltä vain pientä vastapalvelusta. Fredrika Bergman tarttuu kollegoineen toimeen ja alkaa selvittää pariskunnan murhamysteeriä Alex Rechtin tiukassa valvonnassa. Tutkimusryhmälle valkenee varhaisessa vaiheessa, että kuolinsyy ei ole itsemurha vaan jotain paljon mutkikkaampaa. Tapaukseen tuntuu liittyvän löyhästi jos jotakin, ja se kiemurtelee tutkimusryhmän otteesta Ruotsin rajojen ulkopuolelle. Kello käy, mutta avainhenkilöt vaikenevat.
Tuhatkaunot on toinen kirja Fredrika Bergmanista ja hänen läheisimmästä työtoveristaan.  Se on itsenäinen jatko-osa Ohlssonin esikoisdekkarille Nukketalolle, joka ilmestyi suomeksi syksyllä 2010.  Ja oli loistava dekkari. 
Suosittelen lämpimästi,  jos on vielä lukematta.

Varjelijat.
Alkuteos: Änglavakter, 2011.  Suom. Outi Menna.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39428-1 (sid.)   Ilm.9/2013. 
Uusi Bon -pokkaripainos ilm. 3/2014.

Fredrika Bergman -sarja 3.
Metsästä löydetään nuoren naisen paloiteltu ruumis. Hänet tunnistetaan kaksi vuotta aiemmin kadonneeksi opiskelija Rebecca Trolleksi. Komisario Alex Rechtin tutkiessa tapausta metsästä tehdään lisää karmaisevia löytöjä. Rechtin kollega Fredrika Bergman epäilee, että avain mysteeriin on vanhainkodissa asuva lastenkirjailija, joka ei ole puhunut sanaakaan lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Kirjailija, joka on kauan sitten kuulunut samaan salamyhkäiseen Varjelijat-nimiseen elokuvakerhoon kuin Bergmanin nykyinen avomies, kirjallisuudenprofessori Spencer Lagergren...
Varjelijat on kansainvälisesti menestyneet ruotsalaisdekkaristin Kristina Ohlssonin kolmas Fredrika Bergman -dekkari.  Aikaisemat suomennokset Nukketalo (2010) ja Tuhatkauno (2011) ovat ilmestyneet Schildtsin kustantamana. Loistavia ruotsalaisdekkareita.


Paratiisiuhrit.
Alkuteos: Paradisoffer, 2012.  Suom. Pekka Marjamäki.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39698-8 (sid.)   Ilm. 5/2014.  
Uusi pokkaripainos ilm. 4/2015.

Fredrika Bergman -sarja 4.
Paratiisiuhrit on läpijännittävä ja pilkulleen uskottava trilleri terrorismista ja sen kasvualustasta. Kirja kertoo mannertenvälisen lennon kaappauksesta.Tukholmasta kohti New Yorkia matkaavaan jumbojettiin on asennettu pommi, joka räjähtää, jos Ruotsi ei peru tunisialaisen terroriepäillyn karkotuspäätöstä. Fredrika Bergmanilla ja hänen tiimillään on 10 tuntia aikaa pelastaa lentokone ja sen matkustajat. Vaan ovatko tihutyön taustalla todellakin islamistiterroristit?
Ohlsson on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka työskenteli turvallisuuspoliittisena analyytikkona Ruotsin poliisihallituksessa sekä viimeksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöorganisaatio OSCE:n analyytikkona Wienissä.
Paratiisiuhrit on kansainvälisesti menestyneet ruotsalaisdekkaristin Kristina Ohlssonin neljäs Fredrika Bergman -dekkari. Erittäin jännittäviä ja mielenkiintoisia kirjoja kaikki. Edellinen Varjelijat ilmestyi syyskuussa 2013.  Olen äskettäin lukenut sen ja oli taattua jännitystä.
Huom! kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Daavidintähdet.
Alkuteos: Davidsstjärnor, 2013, Suom. Outi Menna.
WSOY 2015.
ISBN 978-951-0-39841-8 (sid.) Ilm. 5/2015.
Uusi Bon pokkarip. ilm. 4/2016.

Fredrika Bergman -sarja 5.
Israelilainen legenda Paperipojasta, joka sieppaa ja surmaa lapsia, viriää henkiin Tukholmassa kun kaksi juutalaispoikaa katoaa.Tukholman talvessa tapahtuu murha: juutalaisen päiväkodin opettaja ammutaan, ja samana päivänä kaksi juutalaispoikaa katoaa. Fredrika Bergman ja Alex Recht työskentelevät kovissa paineissa poliisitalolla, sillä joku näyttää vainoavan lapsia. Sitten Paperipoika iskee. Vai onko kyse vain jäljittelijästä? Hangesta löytyneillä lapsiuhreilla on päässään paperipussit, joihin on piirretty kauhistuneet kasvot. Juutalaisen pikkutytön kadotessa panokset kovenevat: saadaanko Paperipoika pysäytettyä ennen seuraavaa uhria? Kaikki jäljet johtavat Israeliin.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Syntitaakka.
Alkuteos: Syndaflorer, 2017. Suom. Laura Beck.
WSOY 2017.
ISBN 978-951-0-42194-9 (sid.) Ilm. 8/2017.
bbbb
Fredrika Bergman -sarja 6.
Miestä on ammuttu rintaan. Hän lojuu nojatuolissa takkatulen loimeessa. Kuolleena. Mutta miksi ihmeessä hänellä on pikkusormessaan tyttärensä vihkisormus?Toisella puolen kaupunkia hautausurakoitsija etsii veljeään. Veljeä, jota kukaan muu ei tunnu kaipaavaan ja joka pahimmassa tapauksessa on lopullisesti menetetty.Samaan aikaan perheenäiti yrittää pitää tilannetta jotenkin hallinnassa miehensä muuttuessa päivä päivältä vaarallisemmaksi. Aika käy vähiin ja naisen on yhä vaikeampaa suojella itseään ja lapsiaan.Siviilitutkija Fredrika Bergman ja rikospoliisi Alex Recht oivaltavat tapausten yhteydet ja heidät vedetään mukaan tapahtumien pyöritykseen jossa vanhat synnit palaavat muistuttamaan itsestään. Joku tahtoo oikaista vääryyksiä ja jättää Alexille nimettömiä viestejä. Mutta kuka? Rikoksentekijä näyttää aina olevan askelen edellä.
Syntitaakka on intensiivinen ja jännittävä rikosromaani, jossa kaikki mikä kerran kätketään palaa vielä päivänvaloon. Syntitaakka on odotettu, kuudes Fredrika Bergman -jännitystarina Ruotsin dekkarikuningattarelta, Kristina Ohlssonilta. Tervetuloa takaisin Fredrika Bergman ..
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.

Muut rikosromaanit

Lotus Blues.
Alkuteos: Lotus blues, 2014.  Suom. Antti Autio - Pekka Marjamäki.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41517-7 (sid.) Ilm. 2/2016.
Uusi Bon-pokkaripainos ilm. 2/2017.
bbbb
Martin Benner -sarja 1.
Onko Sara Texas syytön vai syyllinen? Kovaksikeitetyn dekkarin lajityypillä leikittelevä mestarillinen murhamysteeri Ruotsin tämän hetken arvostetuimmalta jännityskirjailijalta. Menestyvän asianajaja Martin Bennerin luo saapuu epätoivoinen mies. Hän vaatii Benneriä todistamaan siskonsa syyttömyyden viiteen murhaan ja etsimään tämän pojan, Mion. Veli ei usko että hänen sisarensa, Texasiin au pairiksi tullut ruotsalaistyttö, olisi kuunaan tappanut ketään. Kunnianhimoinen Benner ottaa tapauksen tutkittavakseen, ja sotkeutuu vaaralliseen rikosvyyhteen.
Lotus blues on kehutun kaksiosaisen jännitystarinan ensimmäinen osa. Toinen osa, Mion blues, ilmestyy lokakuussa 2016.
Kristina Ohlsson (s. 1979) on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka on työskennellyt turvallisuuspoliittisena analyytikkona Ruotsin poliisihallituksessa sekä viimeksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ:n) analyytikkona Wienissä. Ohlsson aloitti ensimmäisen romaaninsa Nukketalon kirjoittamisen ollessaan työkomennuksella Bagdadissa. Vuodesta 2012 hän on ollut vapaa kirjailija. Kristina Ohlssonin dekkarit ovat ruotsalaista ykköslaatua...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Lotus Blues.

Mion blues.
Alkuteos: Mios blues, 2015.  Suom. Pekka Marjamäki.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-41518-4 (sid.) Ilm. 10/2016.
Kirja ilmestyi uutena pokkaripainoksena 8/2017.

Martin Benner -sarja 2.

Ruotsin dekkarikuningattaren mehukas taidonnäyte kovaksikeitetyn dekkarin saralla. Naseva dialogi ja kiero juonenkuljetus osuvat lukijaan kuin jarruton rekka.
Missä on Mio, Teksasin Saran pieni poika? Mitä päiväkodin pihalla oikeasti tapahtui päivänä jona Mio katosi? Häikäilemätön mafiajengi ei jätä Benneriä rauhaan ennen kuin poika löytyy. Lisäksi Bennerin on selvitettävä, ja vähän sukkelaan, kuka yrittää lavastaa hänet murhiin joita hän ei ole tehnyt. Joku näyttää seuraavan Benneriä karmivan läheltä, näkymättömänä pysyen. Ratkaisu mysteeriin piilee henkilössä jonka haltuun Mio joutui, ja yllättäen, hän on –
Mion blues jatkaa täysillä ja hellittämttä siitä, mihin kovaksikeitetyn jännärin lajityypillä leikittelevä Lotus blues päättyi.  Teospari on ollut huikea arvostelu- ja myyntimenestys Ruotsissa, missä molempia on myyty yli 100 000 kappaletta.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- WSOY #Kirja - Kristina Ohlsson.

Sairaat sielut.
Alkuteos: Sjuka själar, 2016. Suom. Outi Menna.
WSOY 2018.
ISBN 978-951-0-42181-9 (sid.) Ilm. 8/2018.
bbbb
Kun keneenkään ei voi luottaa - ei edes itseensä. Kristina Ohlssonin Sairaat sielut on klassinen kauhuromaani pikkukaupunkimiljöössä. Kolmekymppinen Lukas palaa kymmenen vuoden poissaolon jälkeen Kristianstadin pikkukaupunkiin. Äitiä ja isää jännittää poikansa paluu ja naapuruston pitsiverhojen takanakin näkyy hermostunutta liikehdintää - mitä oikein tapahtui kymmenen vuotta sitten? Lukas ei muista. Sitä ei usko naapurin Gunnar, jonka tytär katosi juuri samalla tavalla kuin Lukas - yhtäkkiä kesken kouluviikon - mutta Lukas palasi kotiin kolmen viikon poissaolon jälkeen, pahoin runneltuna, muistinsa menettäneenä ja henkitoreissaan. Naapurin Fanny ei koskaan palannut. Lukas on yrittänyt olla ajattelematta menneisyyttä, mutta nyt on tullut aika ottaa selvää siitä mitä todella tapahtui. Samaan aikaan Lukaksen kanssa muuttaa entisille kotikulmille David nuorikkonsa Annan kanssa. Anna ja David ovat ostaneet vanhan pappilan kodikseen ja kunnostavat sitä innoissaan uutta elämää varten.
Anna kokee talossa outoja sattumuksia, jotka David panee väsymyksen ja herkän
mielialan tiliin - mutta palava puu pihamaalla on merkki joka on pakko ottaa tosissaan. Nimetön paha on odottanut varjoissa palatakseen.
Kristina Ohlsson tekee uuden aluevaltauksen, dekkarimuotoinen kauhuromaani
Sairaat sielut sisältää kaikki ainekset joista koukuttava lukukokemus syntyy: karmivia yksityiskohtia, psykologista jännitystä ja rauhallinen pikkukaupunkiympäristö, jossa tapahtumien outous ja kauhistuttavuus erityisesti korostuvat.
Sairaat sielut ilmestyi Ruotsissa syksyllä 2017 ja nousi välittömästi Ohlssonin
muiden teosten tapaan bestsellerlistojen kärkisijoille.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja mp3-äänikirjana.

Korkein tarjous kuolemasta.
Alkuteos: Henrys hemlighet, 2019. Suom. Pekka Marjamäki.
WSOY 2020.
ISBN  9789510448434 (sid.) Ilm. 8/2020.
bbbb
Martin Benner -sarja 3.
Kolmas, itsenäinen osa Ohlssonin suositussa Martin Benner -sarjassa vie lukijan antiikkiesineiden maailmaan, jossa salaisuuksista maksetaan kova hinta..
Asianajaja Martin Benner rakastaa vanhoja tavaroita. Kun hänen ystävänsä Henry Schiller sairastuu ja kuolee, Bennerille tarjoutuu elämänsä tilaisuus saada Henryn osa newyorkilaisesta antiikkiliikkeestä itselleen. Hyvä onni ei kuitenkaan kestä kauan, sillä pian selviää, että Henry murhattiin. Samaan aikaan Benner havahtuu siihen, että häntä seurataan. Joku vahtii hänen jokaista askeltaan ja vaanii hänen talonsa lähellä jättäen vain epämääräisiä jälkiä lumeen.
Martin ryhtyy tutkimaan Henryn kuolemaa ja joutuu yhä syvemmälle hämärien antiikkibisnesten maailmaan. Rajat totuuden ja valheen sekä ystävän ja vihollisen välillä sekoittuvat. Kuka Henry Schiller oikein oli?
Kristina Ohlssonin (s. 1979) älykkäät ja taitavasti rakennetut dekkarit ovat nostaneet hänet Pohjoismaiden suosituimpien jännityskirjailijoiden joukkoon. Yhteensä hänen kirjansa ovat myyneet kolme ja puoli miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Fredrika Bergman- ja Martin Benner -sarjojen lisäksi Ohlsson on kirjoittanut lapsille suunnattuja jännitysromaaneja. Martin Benner -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Lotus blues (kevät 2016)  ja Mion blues (syksy 2016).
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana, mp3-äänikirjana ja mp3-CD-kirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

- Ruumiin kulttuuri 4/13 Lumi Tirrosen hieno juttu: Kristina Ohlsson vaihtoi turvallisuuspoliisin murhajuoniin.
Artikkelia ei löydy netistä.  Kirjastoissa ainakin pääsee lukemaan lehden.


Arvosteluja

Internet

Kristina Ohlsson-Deckarlog

WSOY #Kirja - Kristina Ohlsson.


Piratförlaget - Kristina Ohlsson.