Sisällön alkuun
Menu

Eppu Nuotio

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Eppu Nuotio 50 v. 13.2.2012
Onnittelut!!


Hesari 13.2.2012
Pääkkönen, Sirpa: Kirjailija asettuu hiljaiseen saareen.
Luettavissa myös digilehdessä.

Helmikuussa 2012 ilmestyi uutena Seven -pokkaripainoksena Pii Marin -sarjan viimeinen
kirja Loppu.

Marraskuussa 2011 ilmestyi Eppu Nuotion ja hänen tyttärensä Anna Nuotion ensimmäinen yhteinen rikosromaani Tuplana, kiitos!

Maaliskuussa 2011 ilmestyi Eppu Nuotion
Pii Marin -sarjan viimeinen osa Loppu.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti kirjan kanssa
Eppu Nuotion lukemana CD-äänikirjana.

Eppu Nuotion viides Pii Marin  -dekkari Paine ilmestyi maalikuussa 2010.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös CD-äänikirjana.
Paine ilmestyi uutena Seven -pokkaripainoksena
tammikuussa 2011.

Eppu Nuotion Varjo ilmestyi uutena painoksena
Otavan Seven -sarjassa maaliskuussa 2010.

Eppu Nuotiolle myönnettiin 30.3.2010 Kaarina Helakisa –kirjallisuuspalkinto monipuolisesta työstään lasten- ja nuortenkirjailijana

Maaliskuussa 2009 ilmestyi Eppu Nuotiolta neljäs
Pii Marin -dekkari Varjo.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös
Otavan CD-äänikirjana
ja isotekstisenä kirjana.

Eppu Nuotion kolmas Pii Marin -dekkkari Maksu
ilmestyi keväällä 2008.
Kirja ilmestyi samanaikaisesti myös Otavan CD-äänikirjana ja isotekstisenä kirjana.
Maksu ilmestyi Seven-pokkarina helmikuussa 2009.

Myös Nuotion kaksi ensimmäistä dekkaria Musta ja Kosto ovat ilmestyneet CD-äänikirjana ja isotekstisenä kirjana.

Otavan Seven -sarjassa on ilmestynyt uudet painokset kirjoista Musta (2007), Kosto (kevät 2008) ja Varjo (2010).

Nuotion esikoisdekkarista Musta on suunnitteilla elokuva, jonka tuottaa MRP Matila Röhr Productions.


www.eppunuotio.com

 Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Eppu Nuotio (s. 1962 Iisalmessa) tunnetaan näyttelijänä, kirjailijana, ilmaisutaidon opettajana, suomentajana, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana.
Hän on työskennellyt näyttelijänä Rauman kaupunginteatterissa vuonna 1981 ja Jyväskylän kaupunginteatterissa vuosina 1988 - 1992. Eppu Nuotio on naimisissa ohjaaja ja muusikko Kurt Nuotion kanssa ja heillä on kolme lasta. Perhe nykyään Hiittisten saaristossa, Framnäsin tilalla.
Kulttuurin moniosaajana tunnettu Nuotio tekee komean aluevaltauksen kotimaisessa jännityskirjallisuudessa. Oman kiinnostavan tasonsa romaaniin tuovat vakuuttava televisiotyön kuvaus sekä rasismin ja muiden yhteiskunnallisten ongelmien taitava käsittely. Nuotion esikoisdekkari Musta ilmestyi keväällä 2006, toinen dekkari Kosto ilmestyi keväällä 2007 ja kolmas Pii Marin -dekkari Maksu ilmestyi keväällä 2008.
Seuraavat Pii Marin -dekkarit ovat Varjo (2009), Paine (2010) ja sarjan viimeinen kirja  Loppu ilmestyi keväällä 2011.

Nuotion laaja kirjallinen tuotanto sisältää lastenkirjoja, romaaneja, kuunnelmia, näytelmiä ja tv-elokuvien käsikirjoituksia. Hän on myös muun muassa käsikirjoittanut musiikivideoita ja konsertteja sekä tehnyt laulujen sanoituksia. Televisiossa Eppu Nuotio on nähty muun muassa käsikirjoittamassaan ja tähdittämässään sarjassa Sisaret.
Nuotion romaanit Peiton paikka, Neitsytmatka ja Onnellinen loppu ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä.

Eppu Nuotion ja hänen tyttärensä Annan ensimmäinen yhteinen rikosromaani
Tuplana, kiitos! ilmestyi syksyllä 2011.
Anna Nuotio on 25-vuotias ja hän tekee maisterintyötään Helsingin yliopiston sukupuolentutkimusen oppiaineeseen. 
Anna ja Eppu Nuotio ovat toimittaneet yhdessä kaksi kirjaa.  Uppo-Nallen aika ja Uppo-Nallen ikuisia ajatuksia ja kirjoittaneet kaksi pitkää jatkokertomusta sekä lastenkirjasarjan kahdesta eri ikäisestä ystävästä, kahdesta Veikosta.Teokset

Rikosromaanit

Musta.
Otava 2006.
ISBN 951-1-20963-9 (sid.) 33,40 e. Ilm. 3/2006.
Uusi p. Seven -sarjassa 2007.
Esikoisdekkari.

Siirtyessään sängystä kauemmas hän näki itsensä maalauksen mallina. Näki veriset vaatteensa, ja repeytyneen oikean hihan. Hän alkoi laulaa. Hänen äänensä virtasi huoneeseen ja kumarsi kuolemalle. Ei anteeksi pyydellen, vaan liittolaisuuden merkiksi. "Bye, bye-bye baby, bye-bye. So long, honey, so long."
Hän sulki oven. Hansikaskäsi ei jättänyt sormenjälkiä. Viimeisillään raskaana olleen, humaanina tunnetun papin raaka murha Käkelän kirkkoherranvirastossa sähköistää Yleisradion Lounais-Suomen pienen toimituksen ja nousee valtakunnan ykkösuutiseksi. Henkilökohtaiset syyt ajavat nuoren mustaihoisen naistoimittajan tutkimaan tapausta omin päin. Aivan liian myöhään Pii tajuaa, kuinka vaarallisille vesille tutkimukset häntä johtavat.

Kosto.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21676-6 (sid.) 33,10 e. Ilm. 3/2007.
Uusi p. Seven -sarjassa 2008.

Pii Marinin pitkä sairausloma päättyy ja hän joutuu keskelle tv-studion hallitsematonta kaaosta: aluetoimituksessa kuvataan Isoveljen suosittua maakuntaversiota. Piin palattua Isoveljessä tapahtuu jotakin, jota tuotantotiimi ei ole ennakoinut käsikirjoituksessa. 25-vuotias Liina Palonen löytyy kuolleena saunan kaakelilattialta kameroiden välittäessä suoraa kuvaa katsojille. Isoveli-talosta tulee poliisin eristämä rikospaikka, ja henkirikoksen tutkinta tuo ylikomisario Juha Heinon ja Piin jälleen yhteen. Heinon ja Piin välillä kipinöi, mutta onko suhteella mitään mahdollisuuksia kun murhajahti vie yhä vaarallisemmille poluille? Uudessa trillerissään Nuotio kuvaa vetävästi televisioviihteen ääri-ilmiöitä. Romaanista on suunnitteilla elokuva, jonka tuottaa MRP Matila Röhr Productions Oy.
Kosto ilmestyy heti tuoreeltaan myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.
Kirja ilmestyy myös Otavan äänikirjana 4/2007.
Eppu Nuotion toinen dekkari. Esikoisteos Musta ilmestyi keväällä 2006.

Maksu.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22638-3 (sid.) 33,30 e. Ilm. 3/2008.
Nid. laitoksen 1. p. ilm. Seven-pokkarina 2/2009.

Kaupungin taajama-alueen takapihalta viedään vaunuissa nukkuva yhdeksänkuinen vauva. Ensilumi peittää armollisesti kidnappaajan pakoreitin, joka on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten. Pii Marin saa vieraakseen veljensä Joelin, joka haluaa ottaa etäisyyttä Kirkkonummella tapahtuneeseen pahoinpitelytapaukseen. Piille järjestely sopii hyvin, sillä hän viettää yhä enemmän aikaa komisario Juha Heinon luona.
Piin harmiksi mies tuntuu kuitenkin jakavan kiinnostavimmat asiat kollegansa Reija Haukan kanssa. Haukka on saanut ensi kertaa päävastuun rikostutkinnasta, ja Piin mielestä hän tukeutuu Heinon kokemukseen turhan usein kidnappaajaa jäljittäessään.
Maksu ilmestyy heti tuoreeltaan myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.
Kolmas Pii Marin -dekkari. Aikaisemmin ilmestyneet dekkarit Musta (2006) ja Kosto (2007).

Varjo.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23257-5 (sid.)  34,60 e.   Ilm. 3/2009.
Uusi pokkaripainos ilmestyi Seven -sarjassa maaliskuussa 2010.


Neljäs Pii Marin -dekkari tarttuu päivänpolttavaan aiheeseen, kunniamurhaan.
Murhattu nainen löytyy rannalta hääpuku yllään. Kun hänen henkilöllisyyttään selvitetään, huomataan että myös sulhanen on kateissa.  Käy ilmi, että kuollut morsian on muslimiperheen tytär, naistutkimusta yliopistolla opiskellut Shabina, joka oli vihitty kristityn suomalaismiehen kanssa. Poliisi alkaa epäillä kunniamurhaa. Pii ja Juha Heino selvittelevät välejään huonolla menestyksellä. Epäilys kunniamurhasta kuohauttaa Piitä ja hän alkaa kerätä lankoja käsiinsä. Morsiamen ystävä kertoo Shabinaa seurailleesta henkilöstä ja viimein jäljet johdattavat asunnolle, jonka ovessa lukee Varjo. 
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös Otavan äänikirjana.

Paine.
Otava 2010.
ISBN 978-951-1-24223-9 (sid.)   Ilm. 3/2010.  
Uusi p. Seven-pokkarina 1/2011.

Miten paeta piinaavasta parisuhteesta, kun kumpikaan ei suostu lähtemään? ”Pasi, minä rukoilen sinua. Älä kiusaa minua enää. Lähde pois. Jätä minut rauhaan.” Iris kiinnittää lapun eteisen peiliin. Hän on yö yöltä uupuneempi, hän ei jaksaisi enää kauan. Pasin mielestä vika on kokonaan Iriksen, Iris on pilannut kodin ilmapiirin. Naapuriin muuttava Piin veli Joel tutustuu sekä Iirikseen että Pasiin ja huomaa joutuneensa keskellä kummallista eronäytelmää. Miksi Iris pelkää Pasia, joka on kaikkien mielestä kunnon mies? Ensimmäistä yhteistä kesälomaansa viettävät Pii ja Juha Heino yrittävät selvittää Piin tansanialaisen isän kuolemaa. Piitä tuskastuttaa asioiden hidas eteneminen, ja kun lopulta Zersenay Kipropista paljastuu jotakin, on se aivan muuta kuin Pii olisi ikinä voinut kuvitella. Eppu Nuotion suosittuja Pii Marin -trillereitä on verrattu Leena Lehtolaisen ja Liza Marklundin tuotantoon. Kriitikoiden suitsuttamassa sarjassa ovat ilmestyneet romaanit Musta, Maksu, Kosto ja Varjo.
Paine ilmestyy heti tuoreeltaan myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.
Viides Pii Marin -dekkari.

Loppu.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25144-6 (sid.)    Ilm. 3/2011.  
Uusi pokkaripainos ilm. helmikuussa 2012.

Trillerisarjan päätösosa, jossa Pii Marin kohtaa viimein isänsä.
”Pelon tuntee kyllä, kun sen näkee. Pelko täytti hänet vapisevista jaloista hikoavaan otsaan. Pelko valui hänen silmistään, kun hän pyysi, etten tappaisi häntä, että antaisin hänen mennä.” Henna ja Mikko ostavat unelmiensa talon aavistamatta, että talon alla muhii perheonnen rikkova homeongelma. Uuvuttava taistelu liukasliikkeistä myyjää vastaan päättyy, kun mies yhtäkkiä katoaa. Pii Marinin puolison, ylikomisario Juha Heinon, tutkimuksissa käy pian ilmi, että poliisilla onkin kaksi kadonnutta jäljitettävänään. Piikin on kadonneen jäljillä. Monen umpikujan jälkeen hän kohtaa viimein isänsä, jonka varjoa hän on metsästänyt vuosikausia. Sarjan viimeisessä osassa Pii on suurten kysymysten äärellä: vaikka palapeli on koossa, hän ei enää tunnista itseään kuvasta.
Loppu ilmestyy myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana.Sarjassa ovat ilmestyneet romaanit Musta, Maksu, Kosto, Varjo ja Paine.

Eppu ja Anna Nuotion yhteinen rikosromaani

Tuplana kiitos.
CrimeTime 2011.
ISBN 978-952-5918-410  (sid.)  22,30 e.   Ilm. 10/2011.  

32-vuotiaat kaksoissiskot Elisa ja Alisa Viika asuvat taas samassa taloyhtiössä nyt kun Elisa on palannut monen vuoden ulkomailla työskentelyn jälkeen Suomeen. Tähän asti lähekkäin asuminen on ollut kummastakin yllättävän helppoa, mutta kaikki muuttuu kun Elisa löytää rappukäytävästä ruumiin ja soittaa sisarensa apuun. Kun ruumis sitten katoaa sisarusten menneisyydestä alkaa vyöryä esiin asioita, jotka he molemmat olisivat halunneet unohtaa ja asioita, joista heistä kummallakaan ei ollut aavistustakaan. Liki kolmenkymmenen vuoden ajan keskustan perinteikkään kaupunginhotellin ravintolassa on käynyt joka keskiviikko nainen, joka istuu aina samaan pöytään ja tilaa aina saman juoman, tuplaviskin. Eläkkeelle jäävää ravintolapäällikköä askarruttaa naisen kohtalo ja hän päättää ottaa siitä selvää. Anna ja Eppu Nuotion rikosromaani kulkee kahdessa eri aikatasossa ja kuljettaa lukijan keskelle aina vain oudommaksi muuttuvaa todellisuutta. Romaani ruumiinavaa paitsi sisarusten suhteen myös heidän kummia varjoja täynnä olevan elämänsä.


Äänikirjat
Musta.

Lukija Eppu Nuotio.
7 CD-äänilevyä.
Otava 2006.
ISBN 951-1-21070-X

Kosto.
Lukija: Eppu Nuotio.
7 CD-äänilevyä.
Otava 2007.
ISBN 978-951-1-21726-8

Maksu.
Lukijana Eppu Nuotio.
Noin 8 CD-levyä.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-22638-3 Ilm. 3/2008.


Varjo.
Otava 2009.
6 CD-levyä, yhteensä noin 7 tuntia.
ISBN 978-951-1-23650-4    Ilm. 3/2009.  
Kirja ilmestyy samanaikaisesti äänikirjan kanssa.


Paine.
Lukijana: Eppu Nuotio.
Noin 6 cd-levyä. Noin 7 tuntia.
Otava 2010.
ISBN 978-951-24255-0    Ilm. 3/2010.
Kirja ilmestyi maaliskuussa 2010.

Loppu.
Lukija: Eppu Nuotio.
8 cd-äänilevyä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25299-3  32,80 e.  Ilm. 3/2011.


Otavan isotekstiset

Nuotio, Eppu: Kosto.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23054-0 (sid.) (Isotekstinen). 31,00 e. Ilm. 4/2008.

Nuotio, Eppu: Musta.
Otava 2008.
ISBN 978-951-1-23055-7 (sid.) (Isotekstinen). 31,00 e. Ilm. 4/2008.

Maksu.
Otava 2009.
ISBN 978-951-1-23232-2 (sid.) (Isotekstinen). 31 e.  Ilm. 2008.

Varjo.
Otava 2009.
ISBN 978-9511-1-23949-9 (sid.) (Isotekstinen).  28,89 e.  Ilm.?/2009.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Musta.
Helsingin Sanomat 6.4.2006. Keijo Kettunen.
Satakunnan Kansa 24.3.2006. Lili Wessman.


Kosto.

Satakunnan Kansa 21.3.2007. Lili Wessman.


Internet

Pohjoissavolaisen kirjallisuuden bibliografia - Eppu Nuotio .

Wikipedia - Eppu Nuotio .

Sanojen aika - Eppu Nuotio .

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa