Sisällön alkuun
Menu

Barbara Nadel

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Näyttää pahasti siltä, että Barbara Nadeliakaan ei enää suomenneta.
Neljä komisario Ikmen -kirjaa saatiin. Harmi kun loppui tähän...

Kirjailijan erinomainen komisario Ikmen -sarja jatkuu edelleen ja v. 2018 ilmestyi sarjan 20. kirja Incorruptible..
Kyllä täytyy sanoa, että Istanbuliin sijoittuvaa Ikmen -sarjaa jää kaipaamaan.

Uudessa  Hakim and Arnold -sarjassa on ilmestynyt v. 2018 kuudes kirja Displaced.
Sarjan tapahtumat sijoittuvat East Endiin Lontoossa. Mielenkiintoinen sarja...

Uusi artikkeli 1.4.2014:
Crime Thriller Fella - Barbara Nadel An Act of Kindness.

Lokakuussa 2012 ilmestyi Barbara Nadelilta neljäs suomennettu dekkari Veren syvyys.
Kirja on komisario Ikmen -sarjan neljäs.
Vielä riittää suomennettavaa mainiossa Ikmen -sarjassa.
Hieno juttu.

Joulukuussa 2011 ilmestyi suomeksi Barbara Nadelin hienon Istanbuliin sijoittuvan komisario Ikmen -sarjan kolmas osa nimellä Arabeski.
Loistavia kirjoja.

Barbara Nadelin ensimmäinen suomennos Belsassarin tytär ilmestyi elokuussa 2011 uutena Moreenin pokkaripainoksena.

Keväällä 2011 ilmestyi suomeksi Nadelin
komisario İkmen - sarjan toinen osa Kristallihäkki.

Syksyllä 2010 ilmestyi Barbara Nadelin
komisario İkmenin tutkimuksista kertovan sarjan ensimmäinen osa Belsassarin tytär.
Oli erittäin mielenkiintoinen ja hieno tuttavuus sekä
kirja, että komisario Ikmen ja tietenkin kiinnostavaa
on se, että kirjat sijoittuvat Istanbuliin. 

Barbara Nadelin kirjojen suomalainen
kustantaja oli Moreeni.Wikipedia - Barbara Nadel.

 


DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 
Tornion kaupunginkirjasto 
 

Elämä

Englantilainen rikoskirjailija Barbara Nadel on alkuperäiseltä ammatiltaan näyttelijä ja sittemmin työskennellyt mielenterveysalalla ja opettanut psykologiaa. Hän on syntynyt Lontoossa. Istanbuliin sijoittuvassa komisario İkmenin tutkimuksista kertovassa dekkarisarjassa on ilmestynyt jo kolmetoista romaania.  Sarjan ensimmäinen kirja Belshazzar's Daughter ilmestyi 1999 (suom. Belsassarin tytär, 2010).  Sarjan toinen kirja A Chemical Prison (2000) ilmestyi suomeksi keväällä 2011.  Syksyllä ilmestyy suomeksi jo sarjan kolmas kirja Arabesk (2001) nimellä Arabeski.
Hänen vahvuutensa on monitasoisten juonikuvioiden ja moniulotteisten roolihahmojen kuvaamisessa. Kahdenkymmenen vuoden Turkin-innostus on tarjonnut luontevan tapahtumaympäristön sarjalle, jonka Belsassarin tytär aloittaa intensiivisellä tavalla. Barbara Nadelia ei suotta ole luonnehdittu Istanbulin Donna Leoniksi.

Teokset

Rikosromaanit

Komisario Çetin İkmen -sarja

Belshazzar's Daughter. 1999.  (suom. Belsassarin tytär, 2010).
A Chemical Prison.  2000.   (suom. Kristallihäkki, ilm. keväällä 2011).  
Arabesk. 2001.   (suom. Arabeski ilm. syksyllä 2011).
Deep Waters. 2002.  8suom. Veren syvyys, 2012).
Harem. 2003.
Petrified. 2004.
Deadly Web . 2005.
Dance With Death.  2006.
A Passion for Killing. 2007.
Pretty Dead Things. 2008.
River of the Dead. 2009.
Death by Design. 2010.
A Noble Killing. 2011.
Dead of Night. 2012.
Deadline. 2013.
Body Count. 2014.
Land of the Blind. 2015.
On the Bone. 2016.
The House of Four. 2017.
Incorruptible. 2018.
A Knife to the Heart. 2019.

Hakim & Arnold -sarja

A Private Busness. 2012.
An Act of Kindness. 2013.
Poisoned Ground. 2014.
Enough Rope. 2015.
Bright Shiny Things. 2017.
Displaced. 2018.

Francis Hancock - sarja

Last Rights. 2005.
After the Mourning. 2006.
Ashes to Ashes.  2008.
Sure and Certain Death. 2009.

Suomennokset


Belsassarin tytar.
Alkuteos: Belshazzar’s Daughter, 1999.  Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2010.
ISBN 978-952-254-031-7 (sid.)   31,70 e.   Ilm. 10/2010. 
Uusi pokkaripainos ilm. 8/2011.

Ensimmäinen suomennos.
Englantilaisen Barbara Nadelin kirjoittama tarkastaja Ikmenin tutkimuksista kertova dekkarisarja sijoittuu eksoottiseen Istanbuliin. Sarjan ensimmäisessä osassa juopotteleva ja ketjussa sauhutteleva suurperheen isä Cetin Ikmen ratkoo kaupungin juutalaiskortteleissa tapahtunutta raakaa murhaa. Surmatyön motiivit vaikuttavat ensi silmäyksellä rasistisilta, mutta jutun edetessä ja uusien osallisten ilmaantuessa Ikmen joutuu muuttamaan käsitystään useamman kerran. Nuoren apulaisensa Suleimanin avulla Ikmen koettaa selvittää, kuka murhasi rutiköyhän juutalaismiehen ja miten tarinaan liittyvät eurooppalaisen kielikoulun englanninopettaja, venäläinen emigranttiperhe ja natsimenneisyyttään salaileva liikemies. Kiehtova tarina sitoo menneisyyden ja nykyhetken monitasoiseksi kimpuksi, jossa yhdistyvät Venäjän vallankumouksen jälkimainingit, natsismin nousu ja tuho sekä nykypäivän monikulttuurinen Eurooppa.
Hienoa, että saadaan Barbara Nadelin kirjoja suomeksi.  Kaikkiaan tarkastaja Ikmenin tutkimuksista kertovia dekkareita on ilmestynyt jo toistakymmentä, eli suomennettavaa riittää. Komisario İkmen -sarjan ensimmäinen osa.
Erinomainen dekkari.  Hienoa, että saadaan tarkastaja Ikmenin tutkimuksia pikaisesti lisää.

Kristallihakki.
Alkuteos: A chemical prison, 2000.  Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-055-3 (sid.) 32 e.   Ilm. 5/2011.  

Aivan Istanbulin Topkapin palatsin naapurista, vanhaan taloon rakennetusta salaisesta huoneistosta löydetään nuoren miehen ruumis. Nuorukaisen raajojen lihakset ovat surkastuneet, ja niiden ihossa näkyy jälkiä lukemattomista pistoksista. Asunnon ikkunat on naulattu umpeen, eikä kukaan tiedä uhrin koskaan liikkuneen sen ulkopuolella. Ainoa henkilö, jonka on nähty käyvän talossa, on hyvin pukeutuva mutta henkilöllisyydeltään tunnistamaton armenialaismies. Miehen ja pojan välinen yhteys on epäselvä: onko poikaa pidetty vankina, ja kuka hänet on surmannut?
Komisario Çetin İkmen ja oikeuspatologi Arto Sarkissian ovat työskennelleet monesti yhdessä selvittäessään henkirikoksia. He ovat myös olleet lapsesta lähtien hyviä ystäviä huolimatta välillään vallitsevista kulttuurisista, uskonnollisista ja taloudellisista eroavaisuuksista. Mutta tällä kertaa İkmen on aistivinaan ystävässään jonkinlaista vaivaantuneisuutta, jolle ei ymmärrä syytä. Onko kyse siitä, että myös Arto Sarkissian on armenialainen? Mutkikkaiden murhatutkimusten rinnalla İkmen joutuu samalla seuraamaan sivusta alaisensa lemmenseikkailua ja kantamaan huolta sekä vanhenevan isänsä että oman vaimonsa terveydestä.
Barbara Nadel maalaa moniulotteisen ja kiehtovan kuvan Istanbulista, jossa eri kansat, kulttuurit ja uskonnot kohtaavat. Kristallihäkki on järjestyksessä toinen komisario İkmenin tutkimuksista kertova romaani, jälleen hyvin kirjoitettu, kaupungin monipolvisen historian ja elävien henkilöhahmojen täyttämä tiivistunnelmainen ja viihdyttävä lukukokemus.
Komisario İkmen -sarjan toinen osa.


Arabeski.
Alkuteos: Arabesk, 2001.  Suom. Hilla Hautajoki.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-082-9 (sid.)   32 e.   Ilm.  12/2011.

Barbara Nadelin kolmannessa Istanbuliin sijoittuvassa dekkarissa komisario İkmen potee vatsahaavaansa pitkällä sairaslomalla ja hänen komisarioksi ylennetty apulaisensa Mehmet Suleyman ratkoo kuuluisan arabeskilaulajan Erol Urfan salassa pidetyn Ruya-vaimon murhaa ja pariskunnan lapsen katoamista. Epäilykset kohdistuvat Urfan naapurien jälkeenjääneeseen poikaan, jonka sormenjälkiä on kaikkialla asunnossa. Erol Urfan mustasukkaisella rakastajattarella kuitenkin näyttäisi olevan paljon selvempi motiivi tekoihin.
Monimutkaisten juonenkäänteiden sijaan Barbara Nadel tarjoaa jälleen juurevaa ihmiskuvausta ja vahvaa paikallisväriä, jolla maalaa väkevän kuvan Turkin yhteiskunnasta ja monikerroksisesta kulttuurista.
Barbara Nadelin Komisario Ikmen -sarjan aiemmat osat ovat Belsassarin tytär (2010) ja Kristallihäkki (kevät 2011) .  Arabeski on sarjan kolmas osa.

Veren syvyys.
Alkuteos: Deep waters, 2002. Suom. Anna Rantanen.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-129-1 (sid.)  32 e.   Ilm. 10/2012.  

Bosporin rannalta löytyy nuoren miehen ruumis, jonka kurkku on viilletty kylmäverisesti auki. Henkilöpapereiden perusteella tunnistetun miehen albanialainen perhe kieltäytyy auttamasta tutkimuksissa. On ilmeistä, että poliisilla on hyvin vähän sanomista siihen, millä lailla albaanisuvut ratkovat keskinäisiä kiistojaan. Komisario Çetin Ikmen, joka on itsekin albanialaista sukua äitinsä puolelta, alkaa selvittää tuon eristyneen kansan omalaatuisia verikostoperinteitä ja huomaa joutuvansa pahaan välikäteen oman syntyperänsä takia. Samaan aikaan komisario Suleymanin naisystävä, psykiatri Zelfa Halman hoitaa nuorta miespotilasta, joka uskoo olevansa vampyyri. Nuorukaisen sisar on ilmeisesti tuntenut murhatun albaanin, mutta suhteeseen liittyy hyvin erikoisia piirteitä. Tohtori Halmanin ja toisen lääkärin, patologi Arto Sarkissianin apu on jälleen kerran tarpeen, kun Ikmen ratkoo merkillistä tapausta, joka paljastaa myös hätkähdyttäviä asioita komisarion omasta menneisyydestä.
Barbara Nadelin hienon Istanbuliin sijoittuvan komisario Ikmen -sarjan neljäs osa.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Belsassarin tytär. 2010.
Dekkarihylly -blogi - 3.1.2011.
Savon Sanomat 3.2.2011.  Antti Nisula.

Internet


- Wikipedia - Barbara Nadel.
- Fantastic Fiction - Barbara Nadel.
- Scene of the Crime - Barbara Nadel.