Sisällön alkuun
Menu

Brad Meltzer

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Brad Meltzeriltä ilmestyi lokakuussa 2008 neljäs suomennettu dekkari Kohtalon kirja.

Melzeriltä on ilmestynyt aiemmin suomeksi Kymmenes tuomari (1998), Miljonäärit (2003) ja Nollapeli (2005). Kaikki kolme aiempaa on kustantanut WSOY.

Uusimman suomennoksen on kustantanut
Bazar
.
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Brad Meltzer (s. 1970) on asianajaja ja monipuolinen kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt tähän mennessä (2008) kuusi jännitysromaania, kolme sarjakuvakirjaa, useita novelleja ja artikkeleita. Brad Meltzer kasvoi Brooklynissä ja Miamissa. Hän opiskeli Michiganin yliopistossa ja Columbian oikeustieteellisessä.
Meltzer on kirjoittanut puheita Bill Clintonille, suunnitellut markkinointistrategioita Games-lehdelle Hän kirjoitti esikoisteoksensa Kymmenennen tuomarin opiskeluaikanaan sivutyönä.  Romaanin kavuttua myyntilistoille Washingtonissa silloin asunut Meltzer päätti ryhtyä päätoimiseksi kirjailijaksi.  Hänen toinen romaaninsa Dead Even ilmestyi vuonna 1998.  Kirjaa ei ole suomennettu.
Uusimpien kirjojensa myötä Meltzer on kohonnut Yhdysvaltain suosituimpien jännityskirjailijoiden joukkoon.  Uusinta suomennostaan  Kohtalon kirjaa varten Brad Meltzer teki perusteellista tutkimustyötä ja sai apua Bill Clintonilta ja George Bush vanhemmalta. Kohtalon kirja nousi heti ilmestymisensä jälkeen New York Timesin bestsellerlistalle.
Meltzer asuu Floridassa asianajajavaimonsa kanssa.


Teokset

Rikosromaanit

The Tenth Justice.  1997.   (suom. Kymmenes tuomari, 1998).
Dead Even.  1999.
The First Counsel. 2001.
The Millionaires. 2002.  (suom. Miljonäärit, 2003).
The Zero Game. 2005.  (suom. Nollapeli, 2005).
The Book of Fate. 2006.  (suom. Kohtalon kirja, 2008).
The Book of Lies. 2008.Suomennokset

Kymmenes tuomari.
Alkuteos: The tenth justice, 1997.  Suom. Raimo Salminen.
WSOY 1998.
ISBN 951-0-22781-1 (sid.) 

Brad Addison, nuori ja kunnianhimoinen lakimies, saa unelmiensa työpaikan: hän pääsee Korkeimman oikeuden kunnioitetuimpiin kuuluvan tuomrain apulaiseksi. Addison on uuttera, terävä ja tunnollinen työntekijä - mutta silti vielä kodin kokematon lakimaailman huipulle, jossa taktikointi ja salailu ovat kaikki kaikessa. Kokemattomuus käy kohtalokkaaksi, kun Addisonilta lipsahtaa huippusalaista tietoa hänen luottamukseensa luikerrelleelle Rickille.  Pian joku muuttaa vuodon rahaksi, media ja virkavalta kiinnostuvat tapahtuneesta, ja silmukka Benin ympärillä alkaa kiristyä.  Kaiken keskipisteenä on selaperäinen Rick, joka pitää panttivankinaan Benin loistavaa tulevaisuutta.  Onneksi Benillä on ystäviä, kollega Lisa, journalisti Eric, ulkomisteriössä työskentelevä Nathan ja senaattorin apulainen Ober, jotka tekevät kaiken vallassaan olevan auttaakseen häntä jäljittämään Rickin.  Mutta joku kertoo Benin toimet Rickille, joku Benin sisäpiiristä... Ben joutuu kysymään itseltään, missä ystävyys loppuu ja ahneus alkaa.

Miljonäärit.
Alkuteos: The Millionaires, 2002. Suom. Raimo Salminen.
WSOY 2003.
ISBN 951-0-28197-2 (sid.) Iml 8/2003.

Tilaisuus täydelliseen rikokseen koittaa yleensä sattumalta - ja katoaa, kun sitä vähiten odottaa. Veljekset Charlie ja Oliver Caruso työskentelevät vauraassa yksityispankissa, jonka asiakkaaksi pääseminen vaatii miljoonien dollarien omaisuuden. Pankki tekee päivittäin useitä jättimäisiä tilisiirtoja, joiden onnistumisesta henkilökunta vastaa selkänahallaan. Mahtavista puitteista ja turvajärjestelyistä huolimatta Charlie ja Oliver löytävät pankin järjestelmistä pienen, mutta tuottoisalta vaikuttavan virheen. Eräällä unohdetulla pankkitilillä lojuu kolme miljoonaa dollaria. Kukaan ei tiedä tilin omistajaa. Saalis odottaa noutajaansa. Kun veljekset putsaavat rahat itselleen, unelma vaihtuu pian painajaiseksi. Tilillä on hämäriä kytköksiä, joiden purkautuessa tulilinjalle joutuvat Charlien ja Oliver. He saavat kannoilleen pankin, salaisen palvelun agentit ja yksityisetsivän, joiden mielestä selitykset kuunnellaan vasta tuomion jälkeen. Brad Meltzerin neljästä menestysromaanista on aiemmin suomennettu teos Kymmenes tuomari (WSOY 1998).

Nollapeli.
Alkuteos: The Zero Game, 2004. Suom. Outi Knuuttila.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-30684-3 (sid.) 32 e. Ilm. 6/2005.

Kaverukset Matthew Mercer ja Harris Sandler työskentelevät Yhdysvaltain poliittisen elämän keskuksessa. Capitolin kukkula on täynnä heidän kaltaisiaan nuoria, nöyriä ja nousevia kykyjä, työn yksitoikkoisuus kyllästyttää.
Vaihtelua arkeen tuo Nollapeli, salainen vedonlyönti, jonka kohteena ovat senaatin ja edustajainhuoneen lakiesitykset. Kabinettipeli ja poliittiset lehmänkaupat ovat joka tapauksessa arkipäivää - miksei pikkuvirkamieskin voisi hyötyä niistä?
Vedonlyönnin kohteeksi tulee hylätyn kaivoksen ujuttaminen budjettiesitykseen. Panosten kasvaessa ennennäkemättömiksi alkaa paljastua peliin kätkeytyvä vaara. Harris joutuu elämänsä kilpajuoksuun tunteettoman ammattitappajan kanssa ainoana tukenaan senaatin lähettityttö Viv.

Kohtalon kirja.
Alkuteos: The book of fate, 2006. Suom. Heikki Karjalainen.
Bazar 2008.
ISBN 978-952-5635-36-2 (sid.) 32 e. Ilm. 9/2008. 

Trilleri Yhdysvaltain presidenttipelistä, vallanjanosta ja sen seurauksista. Wes Holloway, Valkoisen talon nuori työntekijä, seuraa avuttomana vierestä, kun Yhdysvaltain presidentin Manningin ystävä ja avustaja Boyle saa surmansa presidenttiin kohdistuvassa murhaiskussa. Kahdeksan vuotta myöhemmin Wes on yhä ex-presidentti Manningin avustaja, ja eräällä valtiovierailulla Malesiassa Wes törmää haamuun menneisyydestä – hän näkee Boylen ilmielävänä… Näky piinaa häntä, ja hänen on pakko selvittää, mitä tuona järkyttävänä päivänä vuosia sitten todella tapahtui.Kuka tai ketkä olivat murhayrityksen takana? Miksi kuolleeksi luultu avustaja katosi maan alle? Salaako presidentin vaimo jotain? Wes tempautuu keskelle sekavaa vyyhtiä, jossa sekoittuvat vuosikymmenen takainen presidenttipeli, oudot väitteet vapaamuurareiden historiasta ja 200 vuotta vanha Thomas Jeffersonin laatima salakirjoitus.
Brad Meltzer teki Kohtalon kirjaa varten perusteellista tutkimustyötä ja sai apua Bill Clintonilta ja George Bush vanhemmalta. Kohtalon kirja nousi heti ilmestymisensä jälkeen New York Timesin bestsellerlistalle.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Nollapeli. WSOY 2005.
Ruumiin kulttuuri 3/2005. Leena Korsumäki.Internet

www.bradmeltzer.com.

Bazar - Brad Meltzer.

Wikipedia - Brad Meltzer.

Q&A - Brad Meltzer - haastattelu.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa