Sisällön alkuun
Menu

Dekkaristin käsikirjasto

Dekkari/kirja-aiheisia tietokirjoja

- Vuosi 2016 
- Vuosi 2015 
- Vuosi 2014
- Vuosi 2013
- Vuosi 2012
- Vuosi 2011
- Vuosi 2010
- Vuosi 2009
- Vuosi 2008
- Vuosi 2007 ja vanhempia

Dekkareista muilla kielillä
- tässä luettelossa ei ole kovin uusia kirjoja

Dekkariaiheisia aikakauslehtiä

Huom!
Tässä uusimpia dekkaristin perusteoksia:

Mäki, Tuija: Dekkarisarjat.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-022-9   (nid.)  Ilm. 6/2014. 
:

Almgren, Päivi & Jokitalo, Päivi: Tappavat tienoot :
Suomalaisen dekkarin maisemissa.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-041-0 (nid.) Ilm. 10/2014.


Tässä dekkaristin perusteos vuodelta 2004.

Dekkarisankarit - kuka kukin on.
Ruots. alkuteos: Dexikon, 2004. Suom. Risto Hannula.
Suom. toimituskunta: Keijo Kettunen, Janne Mäkelä ja Pekka Turunen.
BTJ Kirjastopalvelu 2006.
ISBN 951-692-634-7 (sid.)
Huom!
Tässä luettelossa esitellään lähinnä suomeksi ilmestyneitä
dekkariaiheisia tietokirjoja ja aikakauslehtiä.
Esittelen jonkin verran myös muita kirjoihin liittyviä ja
kiinnostavia kirjoja ja hakuteoksia.
Luettelossa on myös
jonkin verran vieraskielisiä kirjoja.
Tornion kaupunginkirjasto

Uutuuksia vuonna 2016

Arvas, Paula & Ruohonen, Voitto: Alussa oli murha.
Johtolankoja rikoskirjallisuuteen.
Gaudeamus 2016.
ISBN 978-952-495380-1 (sid.) Ilm. 2/2016.

Kuka murhasi ja kenet? Yli 150-vuotisen historiansa aikana rikoskirjallisuus on koukuttanut yhä uusia salapoliiseja haastamaan älykkyytensä ja ratkaisemaan arvoituksen ennen etsivää. Viime vuosikymmeninä dekkarista on tullut merkittävä kaunokirjallinen ja kulttuurinen ilmiö, joka ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin.
Alussa oli murha tutkii rikoskirjallisuuden kehityskulkuja alun salapoliisi- ja arvoitusromaaneista nykyajan eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. Mukana ovat tutut hahmot Sherlock Holmesista ja neiti Marplesta Harjunpäähän ja Harry Holeen. Nerokkaiden harrastelijasalapoliisien ja synkkien yksityisetsivien rinnalla rikoksia ratkaisevat niin kuolemansyyntutkijat, psykologit, toimittajat, hakkerit kuin "tekniikan pojatkin".
Teoksen punaisena lankana kulkee ajatus rikoskirjallisuuden jatkuvasta muutoksesta, kehityksestä ja sekoittumisesta omien alalajiensa kesken. Tämän päivän rikosromaanissa on samanaikaisesti tarjolla lukijan mielikuvitusta ja älyä kiihottavaa arvoituksellisuutta, poliisityön kuvausta, psykologisia elementtejä sekä suoraviivaista toimintaa parhaaseen trillerityyliin.
Kirjoittajat
Paula Arvas (FT) ja dosentti, päätoimittaja Voitto Ruohonen (FT) ovat laaja-alaisia erityisesti suomalaisen rikoskirjallisuuden asiantuntijoita. Arvas on väitellyt Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista ja Ruohonen Joensuun yliopistossa Matti-Yrjänä Joensuun tuotannosta.
Lisätietoa:
Gaudeamus - Paula Arvas & Voitto Ruohonen.

Nummelin, Juri: Wild West Finland.
Avain 2016.
ISBN 978-952-304-095-3 (nid.)  Ilm. 5/2016.

Suomessa on aina rakastettu länkkäreitä, niin elokuvien, sarjakuvien kuin kirjojenkin muodossa. Täällä on myös tehty paljon omia lännentarinoita. Ensimmäisenä asialle ehti jo Fredrika Runeberg 1840-luvulla, mutta hänen jälkeensä on tullut kymmenittäin muitakin tekijöitä. Monet ovat kirjoittaneet suomalaisista siirtolaisista tai heidän jälkeläisistään. Juri Nummelinin teos kartoittaa suomalaisen lännenkirjallisuuden historiaa ja esittelee sekä tunnettuja että unohdettuja kirjailijoita. Tarkasteltavana on aikuisten viihderomaaneja menneiltä vuosikymmeniltä, kioskikirjallisuutta, klassisia poikakirjoja, matkakuvauksia ja parodioita. Kirjassa käydään lisäksi läpi suomalaisen lännensarjakuvan ja lännenelokuvan historiaa.

Soikkeli, Markku: Tieteiselokuvan käsikirja.
Avain 2016.
ISBN 978-952-304-085-4 (sid.?) Ilm. 2/2016.

Mikä tekee tieteiselokuvasta taidetta ja viihdettä? Miten avaruusmatkoista, ihmiskoneista ja muukalaishirviÖistä on tullut valkokankaan menestystuotteita?
Tieteiselokuvan osuus filmiteollisuudessa on kasvanut etenkin 2000-luvulla. Suosituimmat scifi-spektaakkelit, kuten Avatar ja Tähtien sota -trilogiat, ovat tehneet kerta toisensa jälkeen ennätyksiä lipputuloissa. Millaisen lajiperinteen varaan nämä elokuvat ovat syntyneet?
Tieteiselokuvan käsikirja esittelee lajityypin kehitystä mykkäkauden lyhytfilmeistä digiefekteillä rakennettuihin maailmoihin. Vähän tunnetut B-tuotannot esitellään yhtä merkittävinä kuin kuuluisat blockbuster-filmit. Kirjan tietolaatikoissa analysoidaan lähemmin lajikohtaisia merkkitapauksia, kuten 2001, Alien, Blade Runner ja Matrix.
Tieteiselokuvan käsikirja on lajinsa ensimmäinen suomenkielinen tietoteos. Teos on itsenäinen jatko-osa Tieteiskirjallisuuden käsikirjalle (2015).
Markku Soikkeli (FT) on tamperelainen opettaja, tutkija ja kirjailija.

Lönnqvist, Marko: Elämäni gangsterina.
Toim. Jarkko Sipilä.
CrimeTime 2016.
ISBN 978-952-289-282-9 (sid.)  Ilm. 4/2016.
bbbb
Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat, joka on ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta.
Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina on ainutkertainen kuvaus rikolliseksi määritellyn moottoripyöräkerhon sisältä. Lönnqvist oli MC Cannonballin jäsen kahdeksan vuotta. Järjestäytyneen rikollisuuden tutkijat nimesivät hänet yhdeksi maan vaarallisimmista rikollisista.
Lönnqvist pyrki eroon liivijengin jäsenyydestä ajauduttuaan erimielisyyksiin Cannonballin johdon kanssa. Kiistan kärjistyttyä hän puukotti kerhon asekersanttia ja joutui pian itse murhayrityksen kohteeksi. Elokuvatyylisessä välienselvittelyssä ammuttiin kymmeniä laukauksia. Väkivalta vei Lönnqvistiin vuosiksi Sörkan vankilaan, jossa rajut mutta samalla itseironiset jengimuistelmat on kirjoitettu. Käsikirjoitus valmistui Lönnqvistin vapautuessa loppuvuodesta 2015. Kirjan on toimittanut rikostoimittaja, kirjailija Jarkko Sipilä
Jarkko Sipilä DekkariNetissä.


Läckberg, Camilla&Hellberg, Christian:  Camilla Läckbergin suosikkireseptit.
Merellisiä makuja Fjällbackasta.
Alkuteos: Smaker från Fjällbacka,2008. Suom. Rita Oksanen.
Gummerus 2016.
ISBN 978-951-24-0215-1 (sid.)  Ilm. 2/2016.
Merellinen keittokirja on syötävän hyvä aluevaltaus Camilla Läckbergiltä ja huippukokki Christian Hellbergiltä. Herkullisten ruokien ohella keittokirja tutustuttaa lähemmin Läckbergin dekkareista tutun Fjällbackan maisemiin Länsi-Götanmaan rannikolla.
Kirjassa on noin 60 reseptiä, laaja kattaus meren antimia, pientä piknik- ja lounasruokaa, grilliherkkuja ja juhlapyhien parhaita, talviajan päivällisiä ja marjaisia jälkiruokia – selkeitä makuja ja helposti toteutettavia ohjeita.
Rakkaus ruokaan ja Fjällbackaan maustaa jokaista kirjan reseptiä. Koko sivun kuulaat ruokakuvat herättävät nälän, ja lämminhenkiset miljöökuvat vievät viehättävään ruotsalaiseen kalastajakylään ja vesille Läckbergin kanssa.
Ruotsalainen Camilla Läckberg (s. 1974) on ekonomi, joka vaihtoi alaa ja nousi Euroopan dekkarikuningattareksi. Hänen romaanejaan on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta, yli 50 maassa, ja niistä on tehty myös elokuva- ja tv-sovituksia. Camilla on kotoisin Fjällbackan kylästä, jonne myös hänen rikosromaaninsa sijoittuvat. Nykyään hän asuu Tukholman lähistöllä.
Christian Hellberg on Camilla Läckbergin lapsuudenystävä ja kotoisin Fjällbackan kylästä Ruotsista. Hellberg valittiin vuoden kokiksi 2001 ja on sen jälkeen työskennellyt TV4:n ruokaohjelmissa ja keittiömestarina Tukholmassa.
Lisätietoa:
- Gummerus - Camilla Läckbergin suosikkireseptit.
Camilla Läckberg DekkariNetissä.

Uutuuksia vuonna 2015


Jokitalo, Päivi: Missä rakkaus syttyy : kirjallinen treffiopas
.
Avain 2015.
ISBN 978-952-304-072-4 (nid.) Ilm. 10/2015.

Kotimaisen kirjallisuuden henkilöt tapaavat moninaisissa ympäristöissä: työpaikoilla, baareissa, kulttuuririennoissa. Näkyykö kohtaamispaikoissa tapahtumien ajankohta? Mihin kirjallisten esikuvien ohjaamana kannattaa tänä päivänä hakeutua, jos toivoo kohtaavansa sen oikean? Parisuhteita solmitaan ja partnereihin rakastutaan kaikenlaisissa kirjoissa: uusissa, vanhoissa, viihteellisissä, pohdiskelevissa, naisten ja miesten kirjoittamissa. Kirjassa tutustutaan suomalaisten romaanien romanttisiin puitteisiin, mutta myös arkisiin ympäristöihin, joissa rakastavaiset toisiaan tapaavat.Tämä on kirja sinulle, joka haluat palata jo luettujen tai tutustua vielä lukemattomien kirjojen miljöisiin romanttisten tapaamisten näkökulmasta..

Murtosaari, Jukka: Ja kannen kuvitti...
Avain 2015.
ISBN 978-952-304-044-1 (nid.)   Ilm. 11/2015.
Kukahan tämän kannen on kuvittanut? Jukka Murtosaaren Kannen kuvitti... -kirja esittelee julkaistujen taskukirjojen ja lukemistolehtien kuvittajien töitä ja ammattiuria 1940 luvulta alkaen. Tämä uraauurtava teos on ensimmäinen suomen kielellä julkaistu tietokirja kansikuvittajista, taiteesta joka on tuttua monelle, mutta jonka tekijöistä ei tiedä juuri mitään.Kirjassa tutustutaan mm. kansikuvan tekemiseen ja kansikuvituksen historiaan sekä esitellään tarkemmin noin 50 kansikuvittajaa ja heidän töitään.

Nummelin, Juri: 50 kirjaa - 50 elokuvaa.
Avain 2015.
ISBN 978-952-304-071-7 (nid.) Ilm. 10/2015.

Suuri osa elokuvista perustuu johonkin kirjaan. Osa perustuu tunnettuihin romaaneihin, osa taas kirjoihin, joita ei muistaisi enää kukaan, ellei niistä olisi elokuvaa. 50 kirjaa - 50 elokuvaa esittelee 50 kirjaa, joista on tehty elokuva.Teos esittelee niin kaikkien tuntemia klassikoita kuin unohdettuja teoksiakin, joita ei kirjastojen hyllyiltä enää löydä. Samalla teos käsittelee elokuvataiteen merkkiteoksia 1900-luvun alkupuolilta tähän päivään.Kirjassa kiinnitetään huomiota myös lajityyppielokuviin ja mukana on niin jännäreitä, länkkäreitä kuin romantiikkaakin, scifiä ja kauhua unohtamatta. Kirja esittelee kirjan ja elokuvan välillä ongelmallisia suhteita sekä kuvailee aiheen historiaa. Samalla kirja ottaa kantaa ikuisuuskysymykseen: kumpi on parempi, kirja vai elokuva?


Ranki, Risto: Maigret juo.
Otava 2015.
ISBN 978-951-1-29165- (sid.) Ilm. 6/2015.

Pariisilaiskomisario Maigret'n oluen juonti, viinin nauttiminen ja calvados-lasilliset huvittavat ja hämmentävät.
Georges Simenonin klassikkodekkareissa on enemmän vaistonvaraista eläytymistä ja kärsivällistä odottelua kuin päättelyä ja tapahtumia. Maigret ei pidättäydy juomasta murhia ratkoessaan.Lämmöllä ja huumorilla kirjoitettu kuvaus pariisilaiskomisarion juomatavoista noudattaa kirjailija Simenonin ex libristä: "ymmärtää eikä tuomita".Jokaisen joka on lukenut yhdenkin Maigret-dekkarin on luettava tämä tarina. Ja hänelle joka ei vielä tunne Maigret'tä, tämä on mainio johdanto.
Kiinnostava kirja....
Georges Simenon DekkariNetissä..


Rimpiläinen, Tuomas: Messukylän veriteko ja muita rikostarinoita Suomesta.
Gummerus 2015.
ISBN 978-951-20-9860-6 (sid.)  Ilm. 5/2015.

Messukylän veriteko on rikostietoklassikko jo syntyessään. Kirja on kokoelma 1920- ja 1930-luvulla tapahtuneita rikostarinoita, joissa jokainen yksityiskohta on tosi. Arvostetun rikostoimittajan kirjoittama teos perustuu erittäin laajaan lähdemateriaaliin.Tarinoiden päähenkilöt ovat tavallisia ihmisiä eri yhteiskuntaluokista, alamaailmasta ylimpiin portaisiin asti. Kerrontatyyli vaihtelee trillerimäisestä psykologiseen kuvaukseen siitä, mitä syytetyn ja häntä puolustavan asianajajan mielessä liikkuu oikeudenkäynnin aikana.Teos herättää ajatuksia ikuisista teemoista: rikollisuuden sosiaalisista ulottuvuuksista, sotatraumoista, rangaistuskäytännöistä, rikostutkinnan ammattitaidosta ja omankädenoikeudesta. Voiko henkirikos olla joissakin olosuhteissa ymmärrettävä, kun sen motiivi on inhimillisesti käsitettävä?
Lisätietoa:
- Yle Uutiset 1.6.1015. Kirja 20-luvun rikoksista - luodit vinkuivat ja poliisin elämä oli vaarallista.

Suchet, David: Hercule Poirot ja minä.
Alkuteos: Poirot and me, 2013.  Suom. Sirpa Parviainen.
Minerva 2015.
ISBN 978-952-312-134-8 (sid.)   Ilm. 4/2015.

Harva näyttelijä on herättänyt kirjallisen hahmon eloon samalla tavalla kuin mitä David Suchet on tehnyt Hercule Poirot'lle. Niiden 24 vuoden aikana, kun Suchet filmasi Agatha Christien rikostarinoita, hänestä tuli älykkään herrasmiesetsivän ruumiillistuma.Kirjassaan David Suchet jakaa muistojaan tämän legendaarisen televisiosarjan vaiheista ja kertoo, mitä Poi-rot'n hahmo on vuosien mittaan hänelle merkinnyt.Suchet kertoo, miten sai roolin Agatha Christien tyttären suosiollisella avustuksella ja miten hän päätti antaa maailmalle autenttisimman Poirot'n, mitä ikinä oli filmattu.Teos vie mielenkiintoiselle matkalle maailman pisimpään jatkuneen televisiosarjan kulissien taakse. Se vilisee anekdootteja niin tapahtumista ja kuvauspaikoista kuin sarjassa vuosien varrella vierailleista tähtinäyttelijöistäkin.
David Suchet on englantilainen näyttelijä, joka on yli nelikymmenvuotisen uransa aikana näytellyt lukemattomia teatterirooleja mm. The Royal Shakespeare Companyn riveissä sekä monissa elokuvissa. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan maailmalla hänen roolistaan Hercule Poirot’na.
Lisätietoa:
- Minerva - David Suchet.

Tohtori John Watson: Sherlock Holmesin arvoitukset.
150 mysteeriä ratkottavaksi
Alkuteos: The Sherlock Holmes Puzzle Collection, 2011.  Suom. Mape J. Ollila.
Paasilinna 2015.
ISBN 978-952-299-069-3 (sid.)   Ilm. 3/2015.

Astu maailman arvostetuimman salapoliisin jalanjälkiin! Käytä omaa älyäsi ja päättelykykyäsi kirjan salaperäisten arvoitusten selvittämiseen. Tämä hämmästyttävä historiallinen kokoelma pitää sisällään erilaisia arvoituksia moneen makuun ja ne vaativat eriasteisia loogisia kykyjä - aina "alkeellisesta" "mahdottomaan". Sinä saat itse selvittää, kuinka mahdottomia ne ovat!
Arvoitukset on sijoitettu Sherlock Holmesin omaan maailmaan aika aikakauteen, ja niiden tehtävä on testata sinun päättelykykyäsi. Jos olet rohkea, voit aloittaa vaikkapa "Hirtetyn miehen arvoituksesta"...
Jokaiseen arvoitukseen löytyy kirjan lopusta ratkaisu, mutta älä luovuta!
Hiekanmurut
Eräänä aamuna Holmes hämmästytti minut heiluttelemalla tiimalasia nenäni edessä.
"Kas tässä hiukan purtavaa sinun päättelykyvyllesi, Watson. Tämän tiimalasin hiekka on nyt valunut alas. Jos käännän tiimalasin ympäri, niin että hiekka alkaa taas valua alaspäin, onko se hetken aikaa kevyempi kuin aikaisemmin, koska osa lasin sisällä olevasta hiekasta on painotonta ja valuu parhaillaan alaspäin?"
Minun oli mietittävä tätä pieni tovi.
Ratkaisu ja selitys löytyvät kirjasta.

Soikkeli, Markku: Tieteiskirjallisuuden käsikirja.
Avain 2015.
ISBN 978-952-304-053-3 Ilm. 1/2015.

Markku Soikkelin Tieteiskirjallisuuden käsikirja kertoo kaiken scifistä, keksintöjen, kummajaisten, aika- ja avaruusmatkojen kirjallisuudesta. Kirja on ensimmäinen suomenkielinen teos, jossa esitellään kattavasti scifin keskeiset ideat ja aihealueet, kirjailijat ja historianvaiheet. Haluathan tietää, miten kyborgit, dystopiat ja alienit ovat syntyneet scifissä ja juurtuneet osaksi arkisia kuvitelmiamme?


Uutuuksia vuonna 2014

Järvelä, Juha ja Vallittu, Marjo: Komisario Palmun jäljillä.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-040-3 (sid.)   Ilm. 9/2014.   Kansikuva.

Tiedätkö kenet Mika Waltari halusi murhata? Mistäpäin Helsinkiä löydät komisario Palmun kotitalon? Miten Komisario Palmun erehdyksestä tuli kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva? Mitä roolihahmoa Waltarin oli tarkoitus siinä esittää? Missä Palmu-elokuvassa esiintyy Mauno Koivisto? Miksi elokuvaa Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu ei syntynyt?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Komisario Palmun jäljillä. Teos vie Mika Waltarin romaanien ja Matti Kassilan elokuvien suosikkikomisarion maailmaan. Teos kertoo kirjojen ja elokuvien taustat sekä esittelee niiden tekijät ja syntyvaiheet. Ohjaajan ja rakastettujen pääosan esittäjien Joel Rinteen, Matti Raninin ja Leo Jokelan lisäksi tutuksi tulevat värikkäiden sivuroolien kasvot. Teos vie Palmujen kuvauspaikoille ja toimii oppaana niiden Helsinkiin. Kirjoittajien tekstiä täydentävät kuvat elokuvista, elokuvajulisteista, kirjojen kansitaiteesta ja kuvauspaikoista.Komisario Palmun jäljillä on teos kaikille kotimaisen elokuvan ja rikoskirjallisuuden ystäville.


Almgren, Päivi & Jokitalo, Päivi: Tappavat tienoot :
Suomalaisen dekkarin maisemissa.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-041-0 (nid.)   Ilm. 10/2014.  Kansikuva.

Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?

Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta.
Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo ovat dekkariharrastajia ja kirjastoalan asiantuntijoita, jotka ovat yhdessä kirjoittaneet useita tietokirjoja.
Lisätietoa:
- Päivi Jokitalo Twitterissä.
- Avain - Päivi Jokitalo.
- Avain - Päivi Almgren


Mäki, Tuija: Dekkarisarjat.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-022-9   (nid.)  Ilm. 6/2014.  Kansikuva.

Kuka sen teki? Pimeitä kujia, arsenikkia, sarjamurhia, surmia kaupungeissa ja maalaiskylissä.
Dekkarisarjat on hakuteos, joka kokoaa yhteen kotimaisten ja suomennettujen jännityskirjasarjojan parhaimmiston.
Kirja auttaa jokaista lukijaa löytämään itselleen sopivaa jännitystä. Mukana on niin lempeitä kesädekkareita, yhteiskunnallisesti kantaaottavia jännityskirjoja kuin veristen surmien selvittelyä. Teoksen ajallinen kaari kantaa toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta nykypäivään.
Haku- ja asiasanat helpottavat tietä dekkarisarjojen äärelle.  Omat hakusanansa saavat mm. päähenkilöiden ammatit poliiseista toimittajiin ja agentteihin sekä tapahtumapaikat maittain ja kaupungittain.  Hahmohakemisto auttaa selvittämään, missä dekkareissa voi kohdata esimerkiksi Erica Falkin, Maria Kallion tai Harry Holen.
Dekkarisarjat ei paljasta murhaajaa, mutta auttaa löytämään kiinnostavimmat ja koukuttavimmat jännitys- ja salapoliisikirjat. Luettelosta löytyvät vanhat jo unohtuneet suosikkisarjat ja paljon uusia tuttavuuksia. Montako kirjaa on kirjoitettu Neiti Marplesta? Entä Sakari Koskisesta tai Annika Bengtzonista? Tarkista, oletko lukenut kaikki kirjat, joissa suosikkisankarisi seikkailevat! Hakuteos sisältää nimekkeet, ilmestymisvuodet sekä kustantajatiedot Suomessa 1940-50-lukujen taitteesta alkaen julkaistuista jännityskirjasarjoista. Mukana ovat niin kotimaiset kuin käännöskirjatkin, jotka kaikki johdattavat lukijansa rikosten äärelle.
Huom!!! DekkariNetin Dekkarisarjat-luettelosta löytyvät kaikki kotimaisten kustantajien dekkarisarjat. Luettelosta löytyvät kaikki sarjoissa ilmestyneet suomeksi ilmestyneet dekkarit/jännityskirjat/rikoskirjat täydellisine ilmestymistietoineen.


Matilainen, Hanna: Mitä kummaa!
Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon.
Avain 2014.
ISBN 978-952-304-024-3 (nid.)  Ilm. 5/2014.  Kansikuva .

Spekulatiivinen fiktio on tullut jäädäkseen – myös Suomeen. Sillä on vahva kannattajakunta, joka lukemisen lisäksi myös tuottaa aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja lehtiä. Termi spekulatiivinen fiktio eli spefi kattaa kaiken kumman: fantasian, kauhun, tieteiskirjallisuuden ja reaalifantasian sekä niiden lukuisat alalajit. Mitä kummaa! – opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon kertoo kirjailijoista ja heidän tuotannostaan, erilaisista seuroista ja niiden toiminnoista, monista tapahtumista, kuten Finnconista, sekä valottaa, mitä spekulatiivisella fiktiolla tarkoitetaan. Hyppää mukaan arkitodellisuuden ulkopuolelle!
Hanna Matilainen on fantasian suurkuluttaja ja kirjallisuusfriikki.  Hän on kirjoittanut spekulatiivista fiktiota ja toimii tiedottajana ja kustannustoimittajana.
Lisätietoa:
- morrenmaailma.blogspot.fi.
- Arvio kirjasta: Risinshadow 22.5.2014.
- Hanna Matilaiinen Twitterissä.
- Lukulamppu - Vieraskynä Hanna Matilainen: Arvon spefin ansaitsemme.


Abbate, Lirio: Mafian naiset.
Alkuteos: Fimmine ribelli. 2013. Suom. Taru Nyström.
Atena 2014.
ISBN 978-952-300-015-5 (sid.)   Ilm. 3/2014.   Kansikuva .
Naiset ovat mafian ensimmäinen uhriGiuseppina Pesce ei kestänyt enää. Aviomies löi, ei antanut talousrahaa ja istui vähän väliä vankilassa. Onneton Giuseppina löysi uuden rakastetun. Ongelma vain oli, että aviomies kuului Italian pahamaineisimpaan mafiajärjestöön, 'Ndranghetaan. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen matkaan merkitsee kasvojen menetystä - ja vaimolle kuolemantuomiota.Mafian naiset on järkyttävä reportaasi, jonka kuvaamat tarinat alistamisesta, kunniamurhista ja kotiin eristämisestä sijoittuvat tämän päivän Eurooppaan. Italian saappaankärjen Calabriaa hallitsee 'Ndrangheta, jonka rikoslonkerot ulottuvat maailman bisneskeskuksiin, mutta jonka toimintaa säätelee ikiaikainen kunniakoodi.Giuseppina Pesce pelasti henkensä todistamalla mafiaa vastaan. Hänen ja monien muiden mafiavaimojen kertomukset ovat olleet avainasemassa, kun suuria mafiarenkaita on paljastettu. Valinnalla on kuitenkin hintansa: elämä viranomaisten suojeluksessa, yhteyden katkaiseminen sukuun ja usein myös lasten menettäminen. Mutta vaihtoehdot ovat vähissä: miehensä kunnian tahranneen naisen kuolema lavastetaan itsemurhaksi, kuten kävi leskirouva Maria Teresa Galluccille, tai nainen katoaa jälkiä jättämättä kuin Angela Costantino, jolta jäi tomaattikastike hellalle ja lapsi pihalle itkemään.
Toimittaja, kirjailija Lirio Abbate (1971) on viidentoista vuoden ajan kirjoittanut Italian suurimmista lahjus- ja mafiaskandaaleista ja ollut paljastamassa tärkeitä mafiaan liittyviä rikoksia.  Vuodesta 2007 hän on elänyt viranomaisten suojeluksessa.
Lisätietoa:
- Atena - Lirio Abbate.
- Lirio Abbate Twitterissä.
- Wikipedia - Lirio Abbate.


Uutuuksia vuonna 2013Ahola, Suvi: Lukupiirien aika.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-958-6 (nid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.
Lukuseura, lukukerho, lukurengas, kirjallinen yhdistys, kirjallisuuskerho - lukupiiri. Lukupiiritoiminta on suosittu harrastus. Kotimaisten lukupiirien ajallinen kaari ulottuu 1700-luvulta nykypäivään, salongeista internetiin. Lukupiiritapaamiset sivistävät, koskettavat ja naurattavat. Niiden aikana kokoonnutaan koteihin, kirjastoihin ja kahviloihin, juodaan kahvia, nautitaan ruokaa ja keskustellaan kirjoista. Lukupiirien aika selvittää suomalaisen lukupiiri-ilmiön taustaa, sen historiaa ja jatkumoa sekä lukupiirien nykytilaa. Kirjassa pohditaan myös lukupiireissä tapahtuvaa lukemista ja keskustelua, yksityisen ja yhteisöllisen lukemisen eroja sekä lukupiirien merkitystä sekä jäsenilleen että osana kirjallisuuden harrastamista ja kirjallisia instituutioita Kirjailija ja kriitikko, FT Suvi Aholan Lukupiirien Suomi pohjautuva teos osoittaa yhteisesti koetun kirjallisuuden voiman.

Jalutsi, Jan: Tarinoita matkasellistä II.
CrimeTime 2013.
ISBN 978-952-289-110-5 (nid.)  Ilm. 9/2013.  Kansikuva.
Suomen kuuluisin vankikarkuri, sittemmin kirjailijaksi ryhtynyt Jan Jalutsi (s. 1962) on kirjoittanut jatko-osan vuonna 2011 CrimeTime Fakta -sarjassa julkaistuun Tarinoita matkasellistä -kirjaansa. Myös kirjan kakkososassa Jalutsi kertoo erikoisia, jopa uskomattomia tositarinoita rikollisuuden ja lainkäytön ihmeellisestä maailmasta.. Kirjassa hän mm. kertoo miten lontoolainen pyromaani kuumensi suomalaisen vankeinhoitolaitoksen ja kuinka sokea petosmies pärjäsi Helsingin keskusvankilan tikanheittomestaruuskilpailussa ja miksi Riihimäen vankilan johtaja myöhästyi tärkeästä tiedotustilaisuudesta.
Pari vuotta sitten vapauteen päässeen Jalutsin kirjoitustyyli on humoristinen ja täysin omintakeinen. Hänen ensimmäisestä kirjastaan Ammattina vankikarkuri ollaan tekemässä elokuvaa.


Kundera, Milan: Eririppu.
Alkuteos: Le rideau. Essai en sept parties, 2005. Suom.  Ville Keynäs
Siltala 2013.
ISBN 978-952-234-106-8 (nid.)   Ilm. kevät 2013.    Kansikuva.
Tsekkiläissyntyisen Milan Kunderan seitsenosainen essee Esirippu tutkii romaanin olemusta ja sen keskeistä merkitystä taiteessa. Hän kirjoittaa Cervantesista, Brochista, Proustista, Gombrowiczista, maailmankirjallisuuden käsitteestä, provinsialismista. Kunderan ajattelun tausta on hänen keskieurooppalainen kokemuksensa ja kirjallisuuden monimuotoinen perinne. I Tietoisuus ja jatkuvuus II Die Weltliteratur III On mentävä asioiden sieluun IV Mikä on romaanikirjailija? V Estetiikka ja olemassaolo VI Revitty esirippu
VII Romaani, muisti, unohdus"Kundera on epäilijä. Epäilevä, kysyvä asenne on hänen kertomataiteensa liikkeellepaneva voima. 'Skeptisismi ei minulle ole maailman kieltämistä', hän sanoo, 'vaan maailman muuttamista kysymyksiksi.' Hän nojaa keskieurooppalaisen romaanin perinteeseen, lähinnä Brochiin ja Musiliin, joiden romaanit sulauttivat yhteen runouden, ajattelun ja kertomuksen. Kunderalle romaani on 'suuri intellektuaalinen synteesi'.Mutta samalla hän tähdentää myös leikin arvoa, kysymysten ja tulkintojen leikkiä - ja näin hän tekee yhä hämärämmäksi fiktion ja filosofian rajan. Hän ei pidä lukijoista, jotka ottavat hänen ajatuksensa kirjailijan itsetunnustuksina. Hän toivoo, että ne ymmärrettäisiin ajatuskokeina, hypoteeseina, ajatussepitteinä, mahdollisesti jopa ajattelun parodioina."- Jan Blomstedt.
Milan Kundera syntyi vuonna 1929 Brnossa silloisessa Tsekkoslovakiassa, nyk. Tsekissä. Ennen musiikkitieteen, elokuvan ja kirjallisuuden opintojaan Kaarlen yliopistossa hän työskenteli sekatyömiehenä ja jazzmuusikkona. Lopulta hän oli Prahan esittävien taiteiden akatemian professori.
Kundera aloitti kirjailijanuransa runoilijana, 1960-luvulla hän julkaisi muun muassa kolme novellikokoelmaa, jotka tunnetaan yhteisnimellä Naurettavien rakkauksien kirja (WSOY 1988). Hänen ensimmäinen romaaninsa Pila (WSOY 2003) ilmestyi vuonna 1967 ja toi hänelle heti kansainvälistä kuuluisuutta. Vaikeudet hallinnon ja kommunistisen puolueen kanssa johtivat lopulta siihen, että kirjailija muutti Ranskaan vuonna 1975. Kunderan romaaneja ovat myös Elämä on toisaalla (WSOY 1977), Naurun ja unohduksen kirja sekä hänen ehkä tunnetuin teoksensa Olemisen sietämätön keveys (WSOY 1985).
Milan Kundera on loistava kirjailija ja esseisisti.  Hänen jo vuonna 1987 ilmestynyt esseekokoelma Romaanin taide oli aikanaan lukuelämys.  Häneltä on suomennettu myös esseekokoelma  Petetyt testamentit (2001).
Huom!  Antoisaa lukemista dekkarien lomassa.
Lisätietoa:
- Siltala - Milan Kundera.
- Wikipedia - Milan Kundera.

Kröber, Hans-Ludwig: Murha : tarinoita todellisuudesta.
Alkuteos: Mord.  Suom. Anne Mäkelä.
Atena 2013.
ISBN 978-951-796-932-1 (sid.)   Ilm. 10/2013.
Mies painaa tyynyä vaimonsa kasvoille, kunnes tämä ei enää hengitä. Toinen mies surmaa kaksi lasta - 18 vuoden välein. Kumpikaan ei osaa vastata kysymykseen "miksi?". Jokaisella on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin, joten oikeuspsykiatrin tehtävä on katsoa murhaajan sieluun ja selvittää hänen tarinansa. Kuinka tavallisesta lapsesta tulee aikuinen, joka raiskaa, hakkaa tai tappaa? Kuinka paha saa ylivallan?
Murhan yhdeksän kertomusta ovat oikeuspsykiatri Hans-Ludwig Kröberin pitkän uran varrelta. Puolueettomasti ja myötätuntoisesti hän tarkastelee murhaa äärimmäisenä tekona, joka irrottaa murhaajan toisten ihmisten yhteydestä.
Moni kirjan tarinoista liittyy yhteiskunnan varjopaikkoihin, sen syvimpiin epäkohtiin ja ongelmiin. Kun Kröber istuu murhaajaa vastapäätä, hän on usein ensimmäinen, joka on kiinnostunut tämän elämäntarinasta, ensimmäinen joka kuuntelee. Siksi pahimmatkin rikolliset uskoutuvat hänelle asioista, joita eivät ole kertoneet kenellekään.
Psykiatri, professori Hans-Ludwig Kröber (s. 1951) johtaa Berliinin Charite-sairaalan oikeuspsykiatrian laitosta.  Hän  on tunnettu asiantuntijalausunnoistaan kohua herättäneissä rikosoikeudenkäynneissä.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Hans-Ludwig Kröber.

Maria Kallio -Extra: Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisariosta.
Toim. Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Tammi 2013.
ISBN 978-951-31-7131-5 (sid.)   Ilm. 3/2013.   Kansikuva.
Kevyttä ja vakavaa Leena Lehtolaisen komisarion maailmasta.
Opas- ja fanikirjan yhdistelmä esittelee kunkin romaanin maailman ja Marian urakehityksen. Se listaa kunkin kirjan rikokset, muuttuvan poliisiyhteisön sutkaukset ja kirjojen saaman vastaanoton. Maria Kallio -kirjojen ulkomaiset kustantajat kertovat mikä heitä suomalaispoliisissa viehättää, kääntäjät puolestaan kiperimmistä käännöspähkinöistään.Nelivärinen kirja esittelee Maria Kallio -kirjojen kansia maailmalta ja kertoo mitä kätkettyjä salaisuuksia moniin henkilöhahmoihin liittyy. Se taustoittaa sitä mistä Maria Kallio sai alkunsa sekä sitä, mitkä rikosromaanit ovat olleet Leena Lehtolaiselle tärkeitä innoittajia matkan varrella. Kirjan toimittavat Hannu Harju ja Ismo Loivamaa.
Leena Lehtolainen esitteli nuoren naispoliisin Maria Kallion vuonna 1993 romaanissa Ensimmäinen murhani.  Hänen rikosromaaninsa ovat siitä lähtien, jo 20 vuoden ajan, olleet Suomen suosituimpia kirjoja.
Leena Lehtolainen DekkariNetissä.

Rautiainen, Pirjo: Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-978-4 (nid.)    Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Miten kirjailijuudesta voi saada ammatin? Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi tarkastelee kirjailijan ammattia 2010-luvun alussa. Se hahmottaa kirjailijuuteen astumista ja uran vakiinnuttamista. Miten julkaisukynnys on ylittynyt? Mitä odotuksia esikoiskirjailijalla on ollut? Mitä tietoja ja taitoja esikoiskirjailija tarvitsee tuekseen uransa alussa? Miten kritiikit, media ja julkisuus vaikuttavat työhön? Teoksessa käsitellään myös kirjailijan toimeentulokysymyksien ja kollegiaalisuuden vaikutusta uran vakiintumiseen sekä tarkastellaan kirjailijan suhdetta kirja-alan toimijoihin ja organisaatioihin. Teosta vasten on haastateltu 35 suomalaista kirjailijaa ja se avaa kirjailijan maailmaa kaikille kirjallisuudesta ja kirjailijan työstä kiinnostuneille. Pääosassa ovat kirjailijoiden äänet.
Kulttuuriantropologi, FM Pirjo Rautiainen työskentelee vapaana tutkijana. Hän on mm. toteuttanut tutkimukset ‘Sähkökirja kirjailijan näkökulmasta’ ja ‘Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta’. Hän työstää väitöskirjaa tutkijoiden kenttätyökokemuksista Jyväskylän yliopistossa.Årheim, Annette: Misery lit - Brutaalien ja kaiken paljastavien kertomusten imu.
Alkuteos: Misery lit, 2012.  Suom. Päivi Jokitalo.
Avain 2013.
ISBN 978-951-692-976-0 (nid.)   Ilm. 4/2013.   Kansikuva.

Miksi kurjuustarinat ovat niin suosittuja?Viime vuosina on julkaistu valtavat määrät kirjallisuutta, jossa kerrotaan kuuluisuuksien ja niin kutsuttujen tavallisten kansalaisten kurjuuskokemuksista – elämän ikävimmistä puolista, lapsuuden traumoista tai järkyttävistä elämäntapahtumista. Miksi kurjuustarinat ovat niin suosittuja? Mikä niissä kiinnostaa?
Misery Lit analysoi kurjuuskirjallisuutta niin normaaliarjen ulkopuolisten kokemusten kuin kustantajien ja lukijoidenkin näkökulmasta. Misery Lit -genrelle on ominaista, että kirjailija hakee kurjaa elämää kuvaavalla tekstillään huomiota ja lukija oivaltaa, ettei kukaan voi karata elämän koettelemuksia. Pian mikään ei näytä niin yksinkertaiselta kuin aiemmin uskoimme…Uutuuksia vuonna 2012


Christie, Agatha: Grand Tour - Matkalla maailman ympäri.
Toim. Mathew Prichard.
Alkuteos: Grand Tour - Letters and Photographs from the British Empire Expedition 1922, 2012. Suom. Tuija Tuomaala.
Paasilinna 2012.
ISBN 978-952-5856-75-0 (sid.)    Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Agatha Christie (1890-1976) lähti vuonna 1922 maailmanympärysmatkalle miehensä kanssa. Matka tuli kestämään lähes vuoden päivät ja tältä reissulta Agatha ammensi tuleviin romaaneihinsa niin henkilöhahmoja, paikkoja kuin keskeisiä teemoja. matkakohteina olivat mm. Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti ja Havaji.
Agatha Christien tyttärenpoika on koonnut tämän ainutlaatuisen matkakuvauksen, joka paljastaa Agathasta aivan uuden puolen, osoittaen kuinka hänen intohimonsa eksoottisiin juonikuvioihin ja paikkoihin alkoi tällä silmät avaavalla matkalla.
Nämä laajat ja aiemmin julkaisemattomat kirjeet sekä sadat valokuvat, jotka Christie on itse ottanut (kannettavalla kamerallaan!), kertovat meille mielenkiintoisia tarinoita menneestä, useiden vuosikymmenten takaisesta maailmasta. Kirjeiden ja Agathan valokuvien tukena toimii myös laaja kuvasto matkamuistoista, joita Agatha matkan varrelta keräsi.
Hom!   Agatha Christien tyttärenpoika Mathew Prichard vierailee Helsingissä joulukuun alussa 4.-5.12.2012.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna -Grand Tour.


Dahlén, Micael: Ihmispedot.
Alkuteos: Monster, 2011.  Suom. Tuija Tuomaala.
Atena 2012.
ISBN 978-951-796-835-5 (sid.)  30 e.  Ilm. 9/2012.  Kansikuva.
Charles Mansonin ja neljän muun ihmispedon pään sisällä. Viisi murhaajaa. Viisi ihmispetoa. Ja professori, joka on tavannut heidät. Ihmispedot kertoo viiden maailmankuulun murhaajan tarinan: Charles Manson kokosi ympärilleen ”Perheen” ja johti brutaaleja teurastuksia. Dorothea Puente murhasi vanhuksia ja hautasi heidät pihansa ”luutarhaan”. Issei Sagawa järjesti kannibaali-illallisen Pariisissa. Wayne Lo hyökkäsi kouluun Massachusettsissa, ja tanskalainen Peter Lundin katkaisi äitinsä niskan paljain käsin. Dahlén on haastatellut jokaista heistä. Murhaajien tarinat ovat erilaisia, mutta ne ovat johtaneet samaan lopputulokseen: tuntemattomista tuli superjulkkisia, houkuttelevia aviopuolisoehdokkaita ja rahantekokoneita. Mitä jos murhaaminen onkin helpoin tie menestykseen? Miksi väkivalta kiehtoo meitä loputtomasti? Keistä ylipäätään tulee ihmispetoja? Kirja avaa Dahlénin ja murhaajien väliset keskustelut, ja kuvaa samalla murhaajan kohtaamista silmästä silmään.
Lisätietoa:
- Atena - Micael Dahlén.

Hänninen, Jera & Hänninen, Jyri: Haluatko todella kirjailijaksi?
Matkaopas kirjamaailmaan.
Helsinki-kirjat 2012.
ISBN 978-952-5989-07-6 (nid.) 20,90 e.  Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Suomen pohjoisen taivaan alla asuu outo kansa, joka haluaa vimmaisesti kirjoittaa ja lukea. Kirjailijoita arvostetaan ja kirjailijaksi halutaan. Mutta tietävätkö ihmiset mistä he uneksivat? Onko unelma itse asiassa painajainen?
Haluatko todella kirjailijaksi? on suora, rehellinen ja rohkea opas kirjailijaksi halajaville ja kirja-alasta kiinnostuneille. Kirja käy läpi kirja-alan myllerrykset ja selittää, mistä niissä oikeasti on kyse. Kokeneille konkareille kirja sisältää anekdootteja ja sisäpiiritietoa kustantamoiden toiminnasta. Kirjassa on ison kirjailijajoukon kokemuksia, neuvoja ja tarinoita kirjamaailman ihmeellisyyksistä.
Kirjan tekijät ovat kustannusalaa aidan kummaltakin puolelta nähneitä ihmisiä. Jera Hänninen on kirjailija ja Jyri Hänninen on työskennellyt kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä.
Huom! Teoksessa on mukana myös kirjailija Sofi Oksasen Huoneentaulut aloitteleville kirjailijoille s. 320-322).
"Tällaisen kirjan olisin halunnut, kun olin aloitteleva kirjailija." Sofi Oksanen.
Huom!!  Loistava ja tuhti tietopaketti jokaiselle kirjan ystävälle, aloittelevalle kirjailijalle ja myös kirjailijoille yleensä, kirjastoihmisille, kustantamoille, medialle.  Tällaista olisi tarvittu jo kauan sitten, mutta hyvä kun kirja on nyt olemassa. 
Myös jokaiselle kirja-alaa seuraavalle riittää iloa pitkäksi aikaa. Siis todellinen käsikirja, joka kuluu käytössä.
Lisätietoa:
- Helsinki-kirjat - Haluatko todella kirjailijaksi?


Jacobsen, Kirsten:  Mankell.
Alkuteos: Mankell om Mankell, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-26474-3 (sid.)  Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
Ruotsalaisen Henning Mankellin matka äitinsä hylkäämästä kaksivuotiaasta Pohjoismaiden ehkä suosituimmaksi kirjailijaksi on ollut värikäs. Elämäkerrassaan kirjailija muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan, uraansa teatterin parissa ja kirjailijana, ensimmäisiä käyntejään Afrikassa. Esitellyiksi tulevat myös nykyinen vaimo Eva Bergman ja edesmennyt appi Ingmar Bergman. Tärkeässä osassa ovat hyväntekeväisyystyö ja globaali poliittinen toiminta.
Kirsten Jacobsenin ja Mankellin kahdenkeskisistä keskusteluista pääosin rakentuvassa kirjassa ääneen pääsevät myös kirjailijan läheiset ja työtoverit. Tekstiä värittävät Mankellin tuotannosta poimitut sitaatit, ja Wallander-fanienkin nälkä tyydytetään, kun kirjailija valottaa maailmankuulun rikoskomisarionsa syntytaustoja ja kehitystä.
Kirsten Jacobsen (s. 1942) on kirjoittanut elämäkerrat mm. elokuvaohjaaja Lars von Trieristä ja kirjailija Klaus Rifbjergistä.
Menestyskirjailija raottaa nyt ensi kertaa ovea yksityiselämäänsä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Henning Mankell DekkariNetissä.

Miten rikoskirjani ovat syntyneet : suomalaiset dekkaristit kertovat.
Toim. Paula Arvas ja Kirsi Luukkanen.
CrimeTime 2012.
ISBN 978-952-5918-94-6 (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.
uomen dekkariseura järjesti Helsingin yliopistolla talvella 2010-2011 luentosarjan Miten rikoskirjani ovat syntyneet, jossa 20 kotimaista rikoskirjailijaa kertoi romaaniensa synnystä. Luentosarjan suosio innoitti kokoamaan kirjailijoiden esitelmät myös kansien väliin. Miten rikoskirjani ovat syntyneet -kokoelmaan ovat kirjoittaneet Tapani Bagge, Staffan Bruun, Seppo Jokinen, Marko Kilpi,
Leena Lehtolainen, Tuomas Lius, Heleena Lönnroth, Juha Numminen, Eppu Nuotio, Harri Nykänen, Outi Pakkanen,
Marianne Peltomaa
, Markku Ropponen, Matti Rönkä, Tuula Mai Salmela, Jarkko Sipilä, Tero Somppi, Antti Tuomainen,
Johanna Tuomola ja Hannu Vuorio.

Kirjailijat kertovat artikkeleissaan niistä virikkeistä, aineksista ja rakenteista, jotka ovat innoittaneet heidät kirjoittamaan rikosromaaninsa ja käsittelevät sitä miten omat luku- tai elämänkokemukset ovat vaikuttaneet teksteihin.
Lisätietoa:
- Miten rikoskirjani ovat syntyneet -luentosarja 2.11.2010-1.2.2011.

Moore, Roger-Owen, Gareth: Bond on Bon: 50 vuotta Bond-elokuvia.
Alkuteos: Bond on Bond. The Ultimate Book on 50 Years of Bond Movies, 2012. Suom. Petri Stenman.
Like 2012.
ISBN 978-952-01-0793-2 (sid.)   Ilm. 10/2012.   Kansikuva.
Kaikki mitä olet halunnut tietää  Bond-elokuvista – nyt yksissä kansissa. Roger Moore on elävä legenda, maailman ehkä tunnetuimman elokuvasarjan keulahahmo ja monien mielestä ainoa oikea James Bond. Kirjassa Bond on Bond hän esittelee kaikki koskaan tehdyt Bond-elokuvat tutulla tyylillään: nopeat sutkaukset ja viileä charmi purevat. Kirjan muita päähenkilöitä ovat muun muassa hehkeät Bond-tytöt ja kierot roistot, joista kirjassa on omat lukunsa. Lukijalle paljastetaan myös salaisen agentin hämäräperäisimpien apuvälineiden ja muiden teknisten vempaimien salat sekä esitellään yksityiskohtaisesti kuvauspaikat ja Bondin kulkuneuvot luksusautoista rakettireppuun. Tätä elokuvahistorian ja camp-huumorin klassikkoa ei voi ohittaa!
Kirjassa on yli 400 upeaa värikuvaa elokuvista ja kulissien takaa. Mukana on runsaasti ennen julkaisematonta arkistomateriaalia niin tuotantoyhtiön arkistosta kuin yksityisistä kokoelmistakin.
Vuonna 2012 maailman pisin edelleen tuotannossa oleva elokuvasarja täyttää 50 vuotta. Saman vuoden marraskuussa saa ensi-iltansa uusin Bond-elokuva Skyfall.
Sir Roger Moore
(s. 1927) aloitti näyttelijänuransa jo 1940-luvulla ja nousi supertähdeksi 1960-luvulla Pyhimys-tv-sarjan Simon Templairina. Moorea kosiskeltiin ensimmäiseen Bond-elokuvaan, mutta Pyhimys-sarjan takia hän joutui kieltäytymään. Mooren ensimmäinen Bond-elokuva on Elä ja anna toisten kuolla (1973). Viileän komea Agentti 007 tuli Mooren näyttelemänä lähemmäksi kirjailija Ian Flemingin hahmoa, hienostunutta brittiläisen yläluokan edustajaa, mutta rikastutti safariasuineen ja älyttömine keksintöineen elokuvahistoriaa myös camp-huumorin klassikkona. Kirjoittajana Moore on suomalaisille tuttu myös bestselleriksi nousseesta elämäkerrasta Nimeni on Moore, Roger Moore (2009). Hän vieraili Suomessa  Liken vieraana puolisoineen toukokuussa 2009.
Lisätietoa:
- Wikipedia - James Bond.
- The Official James Bond 007 Website.
- Wikipedia - Ian Fleming.
- Yle uutiset 5.10.12 Nimeni on Bond - 50 vuotias Bond.
- Yle uutiset 5.10.12 Bond-elokuva täyttää 50 vuotta.

Sillanpää, Seppo: Skoudena Stadissa.
CrimeTime 2012.   (CrimeTime Fakta).
ISBN 978-952-5918-    (nid.)  9,30 e.   Ilm. 9/2012.   Kansikuva.
illanderin ja Westerbackan kultasepänliikkeiden ryöstöllä, Venäjän lähetystön paritusjutulla, Juppi- ja Honda-liigoilla on kaikilla yksi yhteinen tekijä. Kaikissa jutuissa on tutkinnanjohtajana ollut komisario Seppo Sillanpää Helsingin ryöstöjaoksesta. 38 vuotta Helsingin poliisissa työskennellyt Seppo Sillanpää näki kuinka Helsingin rikollisuus kasvoi ja kansainvälistyi. Sillanpään uran loppuvaiheessa hänen jaoksensa sai myös paritusrikollisuuden tutkinnan, joka vei hänet tiiviiseen yhteistyöhön Viron poliisin kanssa. Sillanpää on yksi Suomen tunnetuimmista poliiseista. Hän oli pitkälti vaikuttamassa siihen, että 80-luvulla alkanut ja 90-luvulla räjähtänyt pankkiryöstöaalto saatiin nujerrettua. Ainutlaatuisessa kirjassa Sillanpää avaa kaikki uransa kovimmat jutut ennen julkaisemattomia yksityiskohtia myöten. Hän kertoo myös poliisityön arjesta ja työn muuttumisesta vuosien varrella, eikä säästele poliisiesimiehiään kritiikiltä.


Marklund, Liza: Vastalauseita : kirjoituksia 1985-2010.
Alkuteos: Nya röster sjunger samma sanger, 2011. Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2012.
ISBN 978-951-1-25531-4 (sid.)      Ilm. 1/2012.  Kansikuva.

Liza Marklund käsittelee useissa kirjoituksissaan Ruotsidemokraattien nousua, sen vaikutusta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja julkiseen keskusteluun. Näistä teksteistä on helppo löytää yhteyksiä Suomen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen.  Kirjailija puhuu myös sorrettujen naisten, hyväksikäytettyjen lasten ja terroristeiksi syyttä luokiteltujen miesten puolesta, eikä hän pelkää korottaa ääntään silloin kun muut pysyvät vaiti. Muutamassa henkilökohtaisessa tekstissä Marklund kuvailee menestyksensä varjopuolia ja omaa arkeaan.
Vastalauseita-kirjaan on koottu kirjoituksia Liza Marklundin 25 vuotta kestäneen toimittajanuran varrelta. Se on eräänlainen sisarteos Marklundin ja Lotta Snickaren viisi vuotta sitten ilmestyneelle kohukirjalle Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan.
Liza Marklund DekkariNetissä.


Uutuuksia vuonna 2011


Bonnet, Jacques: Kirjaston henget.
Alkuteos: Des bibliothéques pleines de fantômes, 2008. Suom. Jyrki Kiiskinen.
Tammi 2011.
ISBN 978-951-31-4873-7 (sid.)   33,10 e.   Ilm. 8/2011.   Kansikuva.
Kiehtova kuvaus maailmasta jossa kirjat ovat kaikki kaikessa.
Viehättävä kertomus rakkaudesta kirjoihin ja niiden keräilemiseen. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille. Mitä luet, sellainen olet. Vilkaisu ihmisen kirjahyllyyn saattaa paljastaa hänestä jotain hyvin henkilökohtaista. Kirjat voivat olla ihmisen sisäisen todellisuuden eläviä labyrintteja. Näin uskoo kustantaja ja kirjailija Jacques Bonnet, jolla on hyllyissään kymmeniätuhansia kirjoja.  Bonnet on antanut omat hyllynsä myös ystäviensä kirjojen säilytyspaikaksi. Vaikka ollenkaan kaikki eivät ole luettuja, jokainen niistä voi jokin päivä tulla tarpeeseen.
Jacques Bonnetin Kirjaston henget on nautinnollinen sukellus lukemisen ja kirjojen omistamisen maailmaan. Se on kiehtova ja lukemaan innostava ristiretki joka ulottuu antiikin klassikoista moderneihin klassikoihin. Kirjaston henget on korvaamaton kirja kirjojen rakastajille, keräilijöille ja kirjatoukille.
Huom! Tässä varmaan upea kirja...

Curran, John: Agatha Christien murhasuunnitelmat.
Alkuteos: Agatha Christie's Murder in the Making, 2011.  Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2011.
ISBN 978-952-5856-42-2 (sid.)  42,80 e.   Ilm. 9/2011.  Kansikuva.
Tässä Agatha Christien salaisten muistikirjojen jatko-osassa Christie-asiantuntija John Curran johdattaa lukijan läpi Agathan kuusi vuosikymmentä kestäneen kirjailijauran.  Agatha Christien murhasuunnitelmat esittelee merkittäviä syitä Christien menestykseen ja tuo luettavaksemme monia aiemmin julkistamattomia tarinoita ja esimerkkejä kirjailijan arkistoista.
Curran tutkii ja vertailee Christien kerrontatapoja 1920-luvulta lähtien sekä tuo päivänvaloon sen, kuinka kustantaja taivutteli Agathan muuttamaan ensimmäisen romaaninsa Stylesin tapaus loppunäytöksen.  Tämä oli ratkaisevan onnekas käänne paitsi Christien uralle myös koko rikoskirjallisuuden lajityypin tulevalle kehitykselle.  Agatha Christien murhasuunnitelma sisältää tarinan alkuperäisen lopetuksen, joka on rekonstruoitu huolellisen arkistotyön tuloksena Agathan muistiinpanoista.
Vuonna 1930 perustettu Collins Crime Club -kirjasarja esitteli neiti Marplen ja hänen ensimmäisen murha-arvoituksensa.  1940-luvulla Christie jo valmisteli Hercule Poirot'n eliminoimista.  1950-luvulla hän kokeili uudenaikaisen jännityskirjallisuuden kerrontamuotoja.
Agatha Christien murhasuunnitelmat valottaa yli 20 Christie-romaanin yksityiskohtia ja ulottaa tarkastelun svengaavan 1960-luvun ja 1970-luvun vaikutteisiin asti.  Lopuksi Curran avaa Agathan viimeisen muistikirjan ja puntaroi, mitä lyhytsalaiset muistiinpanot kertovat Agathan mielessä pyörineen kirjoittamatta jääneen viimeisen kirjan tiimoilla.
Agatha Christien murhasuunnitelmat sisältää aiemmin julkaisemattomat novellit Mies joka tiesi ja varhaisen Miss Marple -tarinan luonnonksen Talonmiehenrouvan tapaus.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- http://agathachristie.com.
- www.johncurran.info.
- Paasilinna - John Curran.

Forgione, Francesco: Mafia export.
Alkuteos: Mafia export, 2009.  Suom. Taru Nyström.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-753-2 (sid.)  33 e.   Ilm.  9/2011.   Kansikuva.
Alaotsikko: Miten Cosa Nostra, Camorra ja 'Ndrangheta ovat valloittaneet maailman.
Made in Italy: Maailmanlaajuisesti järjestäytynyt rikollisuus.
 
Murhia, huume- ja asekauppaa, lahjontaa, kiristystä – mafian syntilista on vaikuttava. Nykymafia on kasvanut sisilialaisesta suojelubisneksestä maailmanlaajuiseksi organisaatioksi ja ulottanut lonkeronsa Välimereltä koko Eurooppaan ja Amerikkaan. Se on tehnyt itsensä näkymättömäksi piilottamalla liiketoimintansa laillisten yritysten taakse sekä kietomalla hallituksia ja oikeusjärjestelmiä pikkusormensa ympärille.
Mafia export luonnostelee kuvan maailmasta, jota mafia pyörittää. Cosa Nostran, Camorran ja ’Ndranghetan yhteinen liikevaihto on suurempi kuin Viron, Slovenian ja Kroatian yhteenlaskettu bruttokansantuote. Mafiaperheet pystyvät vaikuttamaan hallitusten valintoihin, rahoitusjärjestelmiin ja markkinoiden liikkeisiin. Mafia porskuttaa talouskriisistä huolimatta – tai sen ansiosta – ja huumekaupan likapyykki pestään ravintoloissa, hotelleissa ja rakennusfirmoissa ympäri maailman. Mafiaperheet haalivat valtaa saadakseen rahaa ja lisää valtaa. Rahaa liikkuu niin paljon, että sitä ei enää lasketa – se punnitaan.
Teos on ällistyttävä kurkistus rikollisjärjestön sisäpiiriin, jossa menneisyys ja nykypäivä elävät rinnakkain yhtä lailla kuin uskonnollisuus ja tehdyt synnit. Mafia export kertoo tunnetuista mafiatapauksista ja tuo nähtäville mafian rikollisen toiminnan lisäksi myös arkipäivän todellisuuden, perheen, ystävyyden, avioliiton ja suhteen lapsiin. Kirja antaa realistisen kuvan ilmiöstä, josta on huomaamatta tullut monissa maissa osa yhteiskuntarakennetta. Valaiseva kuvaus mafian leviämisestä antaa sanalle ”globalisaatio” uuden merkityksen.
Francesco Forgione (s. 1960) on Italian mafianvastaisen komission entinen johtaja, joka on elänyt viimeiset 15 vuotta turvamiesten vartioimana. Mafia Exportin oikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.
Lisätietoa:
- Atena - Francesco Forgione.

Gabrielsson, Eva - Colombani, Marie-Françoise: Stieg, minä ja Millenium.
Stieg Larssonin puolison tarina.
Alkuteos:  Millenium, Stieg et Moi, 2011.  Suom.  Tommy Granholm.
Minerva 2011.
ISBN 978-952-492-488-7 (sid.)   28.90 e.   Ilm. 4/2011.    Kansikuva.
Marraskuussa 2004 Stieg Larsson kuoli yllättäen sydänkohtaukseen, eikä hän koskaan tullut tietämään, millaiseen maailmanmenestykseen hänen Millenium-trilogiansa yltäisi. Hän ei myöskään voinut arvata, millaista draamaa hänen kuolemastaan seurasi hänen avopuolisolleen Eva Gabrielssonille. Ja kaikki vain sen vuoksi, että he eivät koskaan menneet naimisiin, vaikka elivät yhdessä 32 vuotta.Eva Gabrielsson paljastaa kirjassaan, että hänellä oli merkittävä osuus Millenium-teosten synnyssä. Stieg Larssonin teosten oikeuksista käydään vieläkin katkeraa taistelua. Vastakkain ovat Eva Gabrielsson ja Stieg Larssonin lähimmät omaiset, isä ja veli, jotka perivät Ruotsin lain mukaan Stieg Larssonin jättiomaisuuden.Eva Gabrielsson vaatii myös hallintaoikeutta Stieg Larssonin keskeneräiseksi jääneeseen neljänteen rikosromaaniin, ja muihin teoksiin. Eva Gabrielssonilla on hallussaan Larssonin ja hänen itsensä käyttämä tietokone, jonne Larsson oli tallentanut aloittamansa neljännen kirjan käsikirjoituksen. Eva Gabrielsson on kertonut haluavansa kirjoittaa tämän rikosromaanin valmiiksi ja kertoa, mitä Millenium-trilogian päähenkilöille, Lisbeth Salanderille ja Mickael Blomqvistille lopulta tapahtui.  Mielenkiintoinen kirja varmasti.
Stieg Larsson DekkariNetissä.


Leon, Donna-Pianaro, Roberta: Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan.
Alkuteos: A taste o Venice, at table eith Brunetti, 2010.   Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.
Otava 2011.
ISBN 978-951-1-25350-1 (sid.)  30 e.     Ilm. 6/2011.   Kansikuva.
Ruoalla on keskeinen rooli Donna Leonin Guido Brunetti -dekkarisarjassa; komisarion vaimo Paola loihtii kirjoissa toinen toistaan herkullisempia aterioita. Nyt Leonin suosikkikokki Roberta Pianaro on kirjoittanut nämä herkkuruoat resepteiksi. Teoksessa ovat mukana sekä Brunettin suosikkipastan ohje ja Paolan kuuluisa omenakakku että isoäidin lasagneresepti. Reseptien avulla voi valmistaa niin juhlavan venetsialaisen aterian kuin pientä kevyempää syötävää. Penne rigate, risotto di zucca... buon appetito!
Donna Leonin kulinaristisia tekstejä sekä yli 90 ruokareseptiä Brunetti-dekkarien hengessä.
Nyt kokkaamaan Brunettien tapaan.
Donna Leon DekkariNetissä.

Pattersson, Jan-Erik: Stieg Larsson : idealisti, journalisti ja kirjailija.
Alkuteos:  Stieg Larsson – Journalisten, författaren, idealisten, 2010.  Suom. Simo Liikanen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-33-4 (sid.)   34 e.    Ilm. 5/2011.
Miljoonat lukijat joka puolella maailmaa rakastavat hänen kertomuksiaan Lisbeth Salanderista ja Mikael Blomkvistista. Mutta kun dekkarikirjailija Stieg Larsson murtautui sensaatiomaiseen menestykseensä, hän oli jo traagisesti kuollut.
Häneltä jäi paitsi kansainvälinen kirjailijaura, myös varsinainen hänen elämäntyönsä – taistelu rasismia ja fasismia vastaan. Jan-Erik Pettersson kuvaa kirjailija, journalisti ja idealisti Stieg Larssonia – miestä, joka kulki omia polkujaan jo teini-iäkäisestä asti. Taisteleva kollektivisti ja ehdoton individualisti, samaan aikaan. Mies, joka ei pelännyt mitään.
Jan-Erik Pettersson kertoo Stieg Larssonin kasvusta Västerbottenilla, kuinka hän jo varhaisteininä kiinnostui politiikasta. Pettersson kuvaa hänen kimurantit ensiaskeleensa journalismin maailmassa, hänen pitkät matkansa, väsymättömän kamppailunsa äärioikeistoa vastaan, rankan ja usein kiitosta vaille jääneet työnsä Expo-lehden parissa, hänen polittiset kirjansa.
Eläessään tuntemattomaksi jääneen kirjailijan taustojen avautuminen tuo Mikael Blomkvistista ja Lisbeth Salanderista kertovat tarinat paljon kiehtovammiksi.
Stieg Larsson –elämäkerta kuvaa myös uskomattoman menestyksen saaneen Millenium-sarjan julkaisun taustoja, ja kuinka kirjat päätyivät lopulta maailmanvalloitukseen.
Stieg Larsson DekkariNetissä.

Wierup, Lasse - Larsson, Matti: Ruotsin mafia : prosentti,- vankila- ja siirtolaisjengit lahden takana.
Alkuteos: Svensk mafia, 2007.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-37805-2 (sid.)    Ilm. 6/2011.  Kansikuva.
Rikollisuus Pohjoismaissa on muuttunut. Uuteen rikosaaltoon kuuluvat kiristys, palkkamurhat, levottomuudet, todistajien vaientaminen ja lahjukset. Miten näin on käynyt ja miksi juuri nyt?
Ruotsalaistoimittajat Lasse Wierup ja Matti Larsson ovat vastauksia jäljittäessään kartoittaneet rikollisjengejä, niiden konnia ja heidän rikoksiaan. Kirjoittajakaksikko on tavannut maansa jengipomoja ja jengin jättäneitä, haastatellut poliiseja ja syyttäjiä, kuullut rikosten uhreja ja jututtanut lähteitä, jotka eivät aiemmin ole suostuneet haastatteluun. Näistä tarinoista kehkeytyy kauhistuttava kuva maailmasta, jota raha, aseet, väkivalta ja huumeet yhä enemmän hallitsevat – maailmasta, jossa ihmishengen arvo on olematon.
Lasse Wierup on Dagens Nyheterin järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut toimittaja.  HÄn on kirjoittanut ruotsalaisesta rikosmaarilmasta myös soluttautujan näkökulmasta teoksessa Infiltrarören: den smutsigaste härvan inom svensk polis sekä keskiluokan huumeongelmasta kirjassta Kokain.
Matti Larsson toimii uutistoimsto Sirenin päätoimittajana.  Vuonna 2011 hänelle myönnettiin Forening Grävande Journalisterin kunniamaininta toiminnastaan vuoden 2010 eduskuntavaalien aikana.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Lasse Wierup.
- DN.se 12.11.2010 - Lasse Wierup, Matti Larsson: Svensk maffia.

Uutuuksia vuodelta 2010


Curran, John: Agatha Christien salaiset  muistikirjat.
Alkuteos: Agatha Christie's secret notebooks, 2009.   Suom. Risto Raitio.
Paasilinna 2010.
ISBN 978-952-5856-11-8 (sid.)      Ilm. 10/2010.
Kaksi ennenjulkaisematonta Poirot -novellia ilmestyy suomeksi syksyllä.   Kansikuva.
John Curran löysi dekkarikirjailijan kodin ullakolta Greenwaysta muutama vuosi sitten kauan kadoksissa olleet muistikirjat, joiden kätköissä olivat kaksi ennen julkaisematonta Poirot-novellia. Koiran pallon tapaus (Incident of the Dog’s Ball) ja The Capture of Cerberus (The Labour of Hercules XII) ovat huikeita lukukokemuksia jokaiselle Agatha-fanille, toteaa kustantaja Petteri Paasilinna. John Curranin teos tuo lukijoiden ulottuville uutta yllätyksellistä tietoa myös moniin muihin Agathan Christien klassikoihin: miten hänen itse kirjoittamansa muistiinpanot, listat ja luonnokset johtivat hänen moniin menestyksellisiin kirjoihin, näytelmiin ja novelleihin. Kirjasta selviää, mitkä olivat vaihtoehtoiset juonet, nimet ja roolihahmot, poistetut kohtaukset ja jopa suunnitelmat kirjoittamattomista teoksista. 
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta Agatha Christien syntymästä.
Lisätietoa:
- Guardianin ennakkojuttu John Curranin kirjasta kesällä 2009.
- Kuuntele tästä Guardian-lehden Agatha Christien salaiset muistikirjat -kirjoittajan John Curranin  haastattelu.
Agatha Christie DekkariNetissä.
Lisätietoa:
- Paasilinna - Agatha Christie.

Ekholm, Kai & Repo, Yrjö: Kirja tienhaarassa vuonna 2020.
Gaudeamus 2010.
ISBN 978-952-495-158-6 (nid.) 33 e.   Ilm. 9/2010.   Kansikuva.
Kirja-alalla tapahtuu. Kustantamot tehostavat ja karsivat toimintaansa ja kirjapainot kaatuvat, mutta silti syntyy uusia yrittäjiä. Verkon ilmaispalvelut ovat haaste kirja-alalle, ja nuoret sukupolvet luovat omat lukutapansa.
Perinteisen kirjan varmana tappajana on pidetty sähköistä kirjaa, mutta lukulaitteet ja e-kirjat yleistyvät odotettua hitaammin. Kirjat luetaan edelleen mieluiten painettuina. Silti monen mielessä on kysymys: missä muodossa luemme kirjoja tulevaisuudessa?
Kirja tienhaarassa on avoin ja suorapuheinen ajankuva, joka taustoittaa laajasti kirjan ja kustantamisen nykytilaa sekä puhuu estottomasti kirjallisuuden ja lukemisen tulevaisuudesta. Siitä jokaisen on helppo tunnistaa oma roolinsa – olipa hän kirjan kirjoittaja, kustantaja, kauppias tai lukija. Professori Kai Ekholm on Kansalliskirjaston johtaja ja monen tietokirjan tekijä. Yrjö Repo on kirja-alan tunnettu tilastoija ja asiantuntija.
Erittäin mielenkiintoinen kirja. Suosittelen luettavaksi jokaiselle kirja-alalla työskentelevälle ja muutoinkin kirjoista kiinnostuneille.
Lisätietoa:
- Gaudeamus - Kirja tienhaarassa vuonna 2020.
- Kansalliskirjasto .
Arvioita kirjasta:
- Klaava.
- Kirjamielelllä.
- Parnasso - Karri Kokko 10.10.2010.
- Turun sanomat8.9.2010 - Tuomo Karhu .

Muistijälkiä : esseitä saksankielisestä nykykirjallisuudesta.
Avain 2010.   (Café Voltaire).
ISBN 978-951-692-810-7 (sid.)  51,30 e.   Ilm. syksy 2010.   Kansikuva.
Muistijälkiä jatkaa Café Voltaire -sarjaa, jossa käsitellään nykykirjallisuuden merkittäviä alueita kirjailijoiden kautta. Sarjan kolmas osa käsittelee saksalaista nykykirjallisuutta, jota edustavat muun muassa kirjailijat Thomas Bernhard, Julia Franck, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller ja W. G. Sebald. Muistin, identiteetin ja historian uudelleen tulkinnan kysymykset ovat keskeisiä saksankielisessä nykykirjallisuudessa. Kysymys siitä, miten kirjoittaa Auschwitzin jälkeen, ei ole menettänyt merkitystään, mutta se näyttäytyy erilaisena saksalaiselle sukupolvelle, joka ei ole itse kokenut sotaa.
KIrjassa ei ole dekkaristeja, mutta muuten upea kirja.
Lisätietoa:
- Avain kustannus.
- Goethe-Institut - Muistijälkiä.
- Turun yliopisto - Hanna Meretoja.

Mölsä, Mika: Operaatio Ullakko : miten poliisi selvitti miljoonaperijättären sieppauksen.
CrimeTime 2010.
ISBN 978-952-5918-00-7 (nid.)  13,35 e.   Ilm. 10/2010.   Kansikuva.
Kun Suomen rikkaimpaan sukuun kuuluva henkilö siepataan jättimäisten lunnaiden toivossa, on kyse yhdestä Suomen rikoshistorian poikkeuksellisimmista teoista. Operaatio Ullakko, nimi jolla poliisi kidnappausta selvitti, käynnisti Suomessa ennennäkemättömät rikostutkimukset.
Poliisi piti aluksi sieppausta ulkomaalaisten huippurikollisten työnä. Monenlaiset oudot yhteensattumat tukivat tätä teoriaa. Totuus oli vielä ihmeellisempi. Kaappauksen suunnitteli ja toteutti yksi mies, turkulainen juristi Juha Turunen.
Operaatio Ullakon on kirjoittanut Ilta-Sanomien rikostoimittaja Mika Mölsä kymmenien haastattelujen ja laajojen selvitysten perusteella. Kirja etenee kuin jännitysromaani paljastaen kuinka poliisi pääsi tunti tunnilta lähemmäksi TUrusta ja rikoksen selviämistä. Mölsä myös haastatteli yhdeksän vuoden vankeustuomion saanutta tekijää vuosi tapahtumien jälkeen.
Lisätietoa:
- Hs.fi 9.11.10 - Sieppauskirja ei anna syytä poruun.
- Havaintoja digimaailmasta - Petteri Järvinen.

Nykänen, Harri - Tervo, Jouni: Nokka : kiven sisällä.
Johnny Kniga 2010.
ISBN 978-951-0-36426-0 (sid.)  33 e.  Ilm. 11/2010.  Kansikuva.
Vuosina 1837–2002 toiminut Helsingin lääninvankila Katajanokalla tunnettiin paremmin nimellä Nokka. Paikka oli niin sanottu tutkintavankila eli sen kautta kierrettiin muihin vankiloihin viimeistään silloin kun tuomio oli luettu. Jopa neljäkymmentä prosenttia vangeista kulki Nokan kautta. Nokka – Kiven sisällä paljastaa, kuinka legendaarisessa vankilassa lusittiin, elettiin ja työskenneltiin. Se kertaa vankilan historiaa ja kertoo sen kiinnostavimmat tarinat röyhkeistä paoista surkuhupaisiin pakoyrityksiin.
Nykänen ja Tervo ovat haastatelleet Nokkaa varten niin kiven sisällä lusineita rikollisia kuin siellä työskennelleitä miehiä papista vankilanjohtajaan. Myös laitoksen kanssa muuten asioineet, kuten poliisit ja asianajajat, saavat tarinansa kerrotuksi. Nokka lakkautettiin vuonna 2002, kun Vantaan vankila valmistui ja otti sen paikan. Nykyisin Nokan tiloissa toimii hotelli. Harri Nykänen ja Jouni Tervo ovat entisiä Helsingin Sanomien rikostoimittajia. Nykäsen Rööperi – rikoksen vuodet 1955–2005 -haastatteluromaanista muokattu menestyselokuva Rööperi sai ensi-iltansa tammikuussa 2009.
Harri Nykänen DekkariNetissä.

Taylor, Andrew: Kirjat jotka muuttivat maailmaa.
Alkuteos: Books that changed the world, 2008.  Suom. Simo Liikanen.
Ajatus Kirjat 2010.
ISBN 978-951-20-8144-9 (sid.)   Ilm. 4/2010.    Kansikuva.
Englantilainen Andrew Taylor esittelee tässä teoksessa 50 historian tärkeintä ja vaikutusvaltaisinta kirjaa. Ne edustavat monia kulttuurin osa-alueita, kuten runoutta, politiikkaa, kaunokirjallisuutta, filosofiaa, teologiaa, antropologiaa, ekonomiaa ja fysiikkaa. Mukana on niin perinteisiä maailmankirjallisuuden klassikkoja kuin yllätyksiäkin: esiin tulevat niin Homeroksen Ilias, Simone de Beauvoirin Toinen sukupuoli kuin New Havenin puhelinluettelo ja Harry Potterkin.
Kirjat ovat saaneet ihmisen muuttamaan käsityksiään itsestään, ympäröivästä maailmasta, omista mahdollisuuksistaan ja rajoistaan. Muinaisintialainen Kama Sutra, Galileo Galilein pohdinnat maailmankaikkeudesta, Gustave Flaubertin Rouva Bovary, James Joycen Odysseus – juuri kirjat ovat muokanneet yhteiskuntaamme ja arvojamme, avartaneet käsitystämme maailman rakenteesta, mahdollistaneet teknisiä keksintöjä sekä heijastaneet ongelmiamme, vahvuuksiamme tai heikkouksiamme. Taylor asettaa jokaisen teoksen historialliseen kontekstiinsa, esittelee kirjan keskeisen sisällön sekä arvioi sen vaikutuksia.  Andrew Taylor on työskennellyt toimittajana sanoma- ja aikakauslehdissä sekä televisiossa niin Isossa-Britanniassa kuin Lähi-idässäkin. Hän on kirjoittanut myös teokset The World of Gerard Mercator ja A Plum in Your Mouth.
Lisätietoa:
- Gummerus/Ajatus: Andrew Taylor.
- Hs.fi 30.5.10 - Lahdenperä, Johan: Maailma muuttuu, kun kirja käskee.
- Keskisuomalainen 22.4.10 - Tuomi-Nikula, Jorma: Andrew Taylor - Kirjat, jotka muuttivat maailmaa.

Vuoden 2009 tietokirjauutuuksia

Arvas, Paula: Rauta ja Ristilukki
: Vilho Helasen salapoliisiromaanit.
SKS 2009.   (SKS:n toimituksia 1227).
ISBN 978-952-222-105-6 (nid.)  28 e.   Ilm. 9/2009.   Kansikuva.
Filosofian tohtori Vilho Helanen (1899–1952) oli elinaikanaan suomalaisen yleisön hyvin tuntema, ristiriitaisiakin tunteita herättänyt mielipidevaikuttaja, joka toimi aktiivisesti Akateemisessa Karjala- Seurassa. Toisen maailmansodan päätyttyä oikeistolainen Helanen jäi sivuun poliittisesta elämästä, ja hänestä tuli 1940-luvun loppupuolella suosittu dekkarikirjailija.
Teos tarkastelee Vilho Helasen salapoliisiromaanisarjaa ja sen yhteyttä suomalaiseen yhteiskuntaan, kirjailijan elämänvaiheisiin sekä hänen aatteelliseen taustaansa. Helanen kirjoitti salapoliisiromaaneja lajin murrosaikana, jolloin suomalainen traditio oli vielä ohut. Tutkimuksessa kartoitetaan myös Helasen salapoliisiromaanien yhteyksiä lajin ominaispiirteisiin sekä sarjan eroja ja yhtäläisyyksiä ajan kotimaisen ja ulkomaisen rikoskirjallisuuden kanssa.  SKS on julkaissut Paula Arvaksen väitöskirjasta muokatun tietokirjan.
Huom! Paula Arvaksen väitöskirja Rauta ja Ristilukki on kenen tahansa luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa, jossa julkaistaan opinnäytteitä ja sarjajulkaisuja.  Paula Arvas on väitellyt 4.9.09.  Onnittelut uudelle tohtorille.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Vilho Helanen.

Cox, Simon: Kadonneen symbolin aakkoset.
Alkuteos: Decoding the Lost Symbol, 2009.  Suom. Sirpa Vuento, Ilona Ruskoajo ja Marita Koskinen.
Readme.fi 2009.
ISBN 978-952-220-207-9 (sid.)   22,50 e.   Ilm. 12/2009.   Kansikuva.
Selkeään ja ytimekkääseen aakkoselliseen hakemistomuotoon kirjoitetu Kadonneen symbolin aakkeset on opas Dan Brownin jännittävään romaaniin nimeltä Kadonnut symboli, jossa jälleen kerran seikkailee Harvardin yliopiston uskonnollisen symbologian professori Robert Langdon. Kadonneen symbolin aakkoset vie lukijan tutkimusmatkalle Dan Brownin ja Robert Langdonin maailmaan ja selvittää Kadonneen symbolin taustalla piileviä todellisia arvoituksia ja historiallisia tosiasioita.
Vain 12 henkeäsalpaavan tunnin aikavälille keskittyvä Kadonnut symboli avaa oven juonittelun ja arvoitusten maailmaan, jonka tapahtumapaikkana on Washington DC. Kadonneen symbolin aakkoset on ehdoton ja ylivertainen käsikirja Dan Brownin romaaniin, sillä se paljastaa hämmästyttäviä totuuksia tarinan taustoista.
Dan Brown DekkariNetissä.

De Quincey, Thomas: Murha taiteenlajina.
Alkuteos: Murder as a fine art, 1827.  Suom. Asmo Koste.
Nastamuumio 2009.
ISBN 978-952-5083-25-5 (nid.)   20 e.   Ilm. syksy 2009.
Murha taiteenlajina on estetismin ylistys ja sen yhtäaikainen parodia. Teos kuljettaa esteettisyyden vaatimuksen oudolle elämän - tai pikemminkin kuoleman - alueelle, murhan pariin. De Quincey tutkii synkän riemukkaassa teknis-esteettisessä tekstissään murhaa nimenomaan taiteen eräänä muotona. Hän kohdistaa kirjan erilaisissa teksteissä tappamisen aktiin samoja muodollisia vaatimuksia kuin taiteeseen ja taideteoksiin ylipäänsä, ja esittää mustasti ilakoiden, että laadukasta murhaa voidaan arvostella "teoksena" samoin kuin mitä tahansa muutakin taidetta.
Tämä ei kuitenkaan vaadi moraalin unohtamista, päinvastoin. Murha on siitä erityinen taiteenlaji, että vaikka sitä on tietenkin tarkasteltava aluksi moraalisena kysymyksenä, on mahdollista myös jatkaa tutkimuksia. Moraalinen kanta ei näet vastoin yleistä käsitystä estä sitä, etteikö murhaa voitaisi siinä vaiheessa, kun asia on jo eettisyyden kannalta selvä ja loppuun käsitelty, tarkastela joltain muulta kannalta, vaikkapa esteettisesti.
Ehkäpä tämä kirja voisi kiinnostaa dekkarien harrastajia.
Lisätietoa:
- Wikipedia - Thomas De Quincey.

Eltonen, Tuuli: 007 ja sukupuolten roolit.
Multikustannus 2009.
ISBN 978-952-468-218-3 (nid.)  25 e.   Ilm. 5/2009.
Lisensiaattityöhän perustuva tietokirja James Bond -elokuvien mies- ja naiskuvista. Kirjassa pohditaan muun muassa, miten naisen ja miehen malli on vuosikymmenien kuluessa agenttielokuvissa muuttunut ja miten elokuvien arvomaailma vaikuttaa katsojiensa maailmankuvaan.

Imperiumin perilliset: esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta.
Toim. Päivi Kosonen, Päivi Mäkirinta & Eila Rantonen.
Avain 2009.   (Café Voltaire)
ISBN 978-952-5524-73-4 (sid.)  43,60 e.  Ilm. syksy 2009.   Kansikuva.
Kustannusosakeyhtiö Avain julkaisee eri maiden nykykirjallisuuksia esittelevää Café Voltaire -kirjasarjaa. Sarjan teoksissa julkaistaan suomalaisten asiantuntijoiden esseitä eri maiden kirjallisuuksista. Sarjan aloitti keväällä 2008 ilmestynyt teos Tarinoiden paluu - Esseitä ranskalaisesta nykykirjallisuudesta. Sarjan toisessa osassa tarkastellaan brittikirjallisuuden ja -kulttuurin nykytilaa. Teoksen jokainen essee esittelee yhden merkittävän brittiläisen nykykirjailijan. Kirjassa esiteltyjä tekijöitä ovat mm. Salman Rushdie, Doris Lessing, Ian McEwan, Zadie Smith, Martin Amis ja J.K. Rowling. Esseiden teemoja ovat Britannian menneisyys ja nyky-yhteiskunta, historia ja kirjallisuuden perintö, monikulttuurisuus ja populaarikulttuuri. Esseiden kirjoittajat ovat brittikirjallisuuden asiantuntijoita - yliopistoihmisiä, akateemisia ajattelijoita, kulttuurialan toimijoita, kriitikoita ja kirjailijoita - ja englantilaisen kulttuurin ystäviä. Teoksen ovat toimittaneet dosentti Päivi Kosonen, FL Päivi Mäkirinta ja FL Eila Rantonen. Imperiumin perilliset - Esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta on yleistajuinen esseeteos, ja se on suunnattu kaikille brittikirjallisuudesta ja -kulttuurista kiinnostuneille.
Huom! Kirjassa esitellään myös brittiläiset dekkaristit:  Alexander McCall Smit ja Colin Dexter.
Lisätietoa:
- Kiiltomato.net - Imperiumin perilliset.
- K-blogi - Imperiumin perilliset.


Koskinen, Juha-Pekka: Harkittu murha : Kohti täydellistä rikosromaania.
BTJ Kustannus 2009.
ISBN 978-951-692-744-5 (nid.)  38 e.   Ilm. 11/2009.   Kansikuva.
Harkittu murha – kohti täydellistä rikosta on opas rikoskirjallisuuden historiaan ja tulevaisuuteen. Kirja esittelee rikoskirjallisuuden syntyä ja vaiheita maailmalla ja Suomessa sekä valottaa genren alalajeja palapeliarvoituksista kovaksi keitettyyn dekkariin.
2000-luvun osalta kirjaan on haastateltu neljää nykyrikoskirjailijaa: Tapani Bagge, Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen ja Tuula Mai Salmela kertovat tuotantonsa syntytavoista ja taustoista. Kirjan lopussa opastetaan myös oman rikosromaanin suunnitteluun ja kirjoittamiseen.
Juha-Pekka Koskinen (s. 1968) on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka palkittuun tuotantoon sisältyy monia lajityyppejä historiallisista romaaneista scifiin ja rikoskirjallisuuteen.
Juha-Pekka Koskinen DekkariNetissä.

Nuoret salapoliisit.
Vaijärvi, Kari (päätoim.).
Cultura 2009.
Lastenkulttuurijulkaisu Tyyris Tyllerö 1/2009, erikoisnumero. 12 e. 
Dekkareihin ja jännitykseen keskittyvässä Tyyris Tyllerö -erikoisnumerossa Anneli Nygren luotaa Enid Blytonin tuotantoa hänen elämänkokertansa taustoja vasten unohtamatta Suomen television Niksulan seikkailuja. Ismo Loivamaa katsastaa kotimaisen nuorten salapoliisigenren historiaa nykypäivään saakka, ja Kari Vaijärvi analysoi seikkaperäisesti viime vuosien tarjontaa ja paneutuu kadonneen huumorin etsimiseen. Niklas Bengtsson puolestaa selvittää mysteeridekkarikirjallisuuden trendiä ja seikkailee uudentyylisen lisuke- ja nettijatkoseikkailujen maailmassa.  Lisäksi haastatellaan kirjastonhoitaja Mervi Koskea JA Marja-Leena Mäkelää tämän hetken ideoista lasltankirjaston kentällä.

Torppa, Tiina: Murha naisen käsin.
25 naisdekkaristia.
BTJ Kustannus 2009.
ISBN 978-951-692-729-2 (nid.)  35 e.   Ilm. 5/2009.   Kansikuva.
Murha naisen käsin esittelee 25 naisdekkaristin tuotantoa.  Murha naisen käsin esittelee uuden rikoskirjallisuuden syntyä, teemoja ja sankareita naiskirjailijoiden kautta. 25 kiinnostavaa nykykirjailijaa kertoo kirjojensa taustoista, kirjoittamisen ammatistaan ja elämästään. Helsinkiläinen toimittaja Tiina Torppa on herkutellut dekkareilla 1960-luvulta lähtien. Nyt hän on kiertänyt maailmaa keräämässä todisteita naisdekkarin voimasta. Jokaisen dekkaristin hän on kohdannut kasvotusten ja henkilökohtaisesti kuulustellut heitä juonistaan. Jokaiselta on kysytty kysymys: oletko feministi?
Jaana Airaksinen , Marita Gleisner, Taina Haahti, Leena LehtolainenEppu Nuotio, Outi Pakkanen, Marianne PeltomaaKarin Alvtegen, Joolz Denby, Inger Frimansson, Doris GerckeP. D. JamesCamilla LäckbergVal McDermidLiza MarklundSujata Massey,  Kate Mosse, Denise MinaÅsa NilsonneRuth RendellMaj SjöwallKarin Slaughter,  Leonie Swann,  Helene Tursten , Laura Wilson.

Vilkuna, Kustaa H. J.:  Neljä ruumista.
Teos 2009.
ISBN 978-951-851-260-1 (sid.) Ilm. 9/2009.  Kansikuva.
Historioitsija Kustaa H. J. Vilkunan uusi kirja kertoo neljä huikean jännittävää tarinaa neljästä 1600-luvulla tehdystä suomalaisesta henkirikoksesta ja niiden oikeuskäsittelyistä.
Kertomukset tuovat satojen vuosien takaisen historian elävänä lukijan eteen. Vilkuna nimittäin kirjoittaa tavalla, joka tähtää etäisen tutkija-kertojan unohtamiseen: tarinat kerrotaan preesensmuodossa dialogia hyväksi käyttäen. Niissä ei silti ole mitään keksittyä, vaan menneisyys kuvataan lähteitä tarkasti seuraten. Täten Vilkuna tulee itse asiassa rinnastaneeksi historian tutkijan ja kerrotuissa tarinoissa tärkeässä asemassa olevan tuomarin työn toisiinsa. Näin syntyy suomalaista historiankirjoitusta parhaimmillaan.  Vilkuna on laatinut kirjaan myös taustoituksen kerrottuihin tapauksiin ja 1600-luvun elämänmenoon yleisemminkin. Kirjan epilogissa hän lisäksi esittelee tutkimusmetodinsa, jonka voi odottaa  herättävän kiihkeääkin keskustelua siitä, miten historiaa on kirjoitettava ja miten  menneisyyttä ymmärrettävä.
Kirjan tarinat, ”Tervasta piesty”, ”Kaksintaistelu”, ”Paimenpoika” ja ”Vieras mieli”, sopivat erinomaisesti pimenevien syysiltojen  lukunautinnoksi. Historiankirjoituksen uutena kotimaisena perusteoksena Neljä ruumista tenhoaa kuitenkin paljon pidempäänkin.
Lisätietoa:
- Teos - Kustaa H. J. Vilkuna.

Vuoden 2008 tietokirjauutuuksia

Ackroyd, Peter: Edgar Allan Poe : lyhyt elämä.
Alkuteos: Poe : a life cut short, 2008. Suom. Helene Bützow.
Atena 2008.
ISBN 978-951-796-534-7 (sid.) 31 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva .
Kukaan ei tiedä, mitä Edgar Allan Poelle (1809-1849) tapahtui hänen elämänsä kuutena viimeisenä päivänä. 40-vuotias kirjailija kuoli samanlaisessa salaperäisyydessä kuin mitä hänen klassikkokertomukensa henkivät. Poen koko elämää värittivät suru ja traagisuus. Hän jäi orvoksi vain muutaman vuoden ikäisenä ja menetti elämänsä varrella monia rakkaita ihmisiä. Vähät rahansa hän ansaitsi kirjoittamalla lehtiin, mutta kaikki jäi aina kesken, kun rauhaton Poe vaihtoi asuin- ja työpaikkaa. Hänen elämäänsä leimasivat äärimmäinen köyhyys, alkoholi, keuhkotautiin kuollut vaimo - ja tietenkin kertomukset ja runot, joita luetaan yhä henkeä pidätellen. Ackroydin elämäkerrassa Poen tekstit punoutuvat kiinnostavalla tavalla kirjailijan kohtaloon ja Poen kuolemankin mysteeri alkaa avautua. Edgar Allan Poe kertoo suuresta kirjailijasta, joka kirjoitti psykologista draamaa ennen Freudin ajatuksia, tieteiskirjallisuutta ennen Jules Verneä ja salapoliisikertomuksia ennen Arthur Conan Doylea. Ilman perheen tukea ja rakkautta kasvanut Poe löysi lopulta oikean kotinsa - kirjallisuudesta.
Edgar Allan Poe - Lyhyt elämä on ensimmäinen kirjailijasta suomeksi julkaistu elämäkerta. Peter Ackroyd on aiemmin julkaissut muun muassa T.S. Eliotin, Charles Dickensin ja William Shakespearen elämäkerrat.
Lisätietoa: Atena kustannus.


Gresh Lois H. & Weinberg Robert: James Bondin pelit ja vehkeet.
Alkuteos: The science of James Bond:  from bullets to bowler hats to boat jumps, the real technology behind 007's fabulous films, 2006.    Suom. Hyypiä, Mari.
Edita Publishing 2008.
ISBN 978-951-37-5280-4 (sid.)  29 e.   Ilm. syksy 2008.
Tieteelliset totuudet maailman tunnetuimman agentin laitteiden takana
Sulavalinjainen Aston Martin sylkee napin painalluksella luoteja, nauloja ja matkustajia; pieni suihkukone tekee täyskäännöksen väistellessään lämpöohjautuvia ohjuksia; tupakalla voi ampua raketteja James Bond -elokuvien tekniset vempaimet ovat hämmästyttäneet miljoonia elokuvafaneja jo kymmeniä vuosia. Voiko tuollaisia temppuja oikeasti tehdä? Onko noita laitteita todella olemassa?
James Bondin pelit ja vehkeet - toimivia laitteita vai mahdottomia keksintöjä? vie kiehtovalle matkalle tieteeseen, Bondin varusteiden takana oleviin tieteellisiin tosiasioihin sekä lennokkaan mielikuvituksen maailmaan. Kirjoittajat tutkivat satoja osasto Q:n tekemiä nerokkaita keksintöjä, ja he analysoivat Bondin huimia taisteluja maalla, merellä ja ilmassa. He myös esittävät kiehtovia kysymyksiä, jotka herättävät keskustelun tieteen rajoista, luonnonlaeista ja teknologian tulevaisuudesta.
Bond-elokuvista tuttujen anekdoottien siivittämä ja Bond-elokuvien tekniikka-arvioiden täyttämä kirja erottelee tieteelliset tosiasiat elokuvan fantasiasta - joskus hyvin yllättävin tuloksin.
Lois H. Greis ja Robert Weinberg ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen lukuisia tietokirjoja, romaaneja sekä jännitys- ja scifitarinoita.

Keskisarja, Teemu:
Suomen ainoa sarjamurhaaja :
Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus.
Atena 2008.
ISBN 978-951-796-538-5 (sid.) 32 e. Ilm. 10/2008.   Kansikuva.
Heinolan pitäjän kirkonmäellä tungeksi kansaa pakkasaamuna vuonna 1853. Ensimmäistä kertaa miespolveen Suomessa oli pystytetty mestauslava. Vaaleatukkainen 26-vuotias mies ojensi kaulaansa pölkylle, ja pyöveli kohotti kirveensä. Mies oli lukutaidoton renki Juhani Adaminpoika, joka oli murhannut 12 ihmistä - enemmän kuin kukaan aiempi tai myöhempi suomalainen rikollinen.
Suomen ainoa sarjamurhaaja
kertoo kerjäläispojasta, josta varttui irtolainen ja varas. Juhani päätyi päähänpistosta vankikarkuriksi ja jatkoi uraansa ryöstömurhaamalla keski-ikäisen pariskunnan muutaman kolikon takia - ja sitten neljä lähisukulaistaan.
Juhani Adaminpoika eli 1800-luvun Suomessa, missä rikollisuus versoi yhteiskunnan eriarvoisuudesta. Rutiköyhissä mökeissä Juhania syötettiin ja juotettiin kuin sankaria, mutta virkavalta ja vauraat maalaiset toimivat tarmokkaasti. Juhani jäi kiinni, koska harvaanastutussa maassa häneltä puuttui modernien sarjamurhaajien luontevin turva: suurkaupunkien ihmisvilinä.
Yleisön pettymykseksi pyöveli pysäytti kirveensä tuuman päähän Juhanin kaulasta, koska keisari Nikolai I perui teloituksen viime hetkellä. Mestaustuomio muuttui elinkautiseksi Viaporin linnoituksen metrin levyisessä kolossa, johon Juhani »muurattiin elävältä».
FT Teemu Keskisarja luo kirjassaan kiinnostavan näkökulman niin sarjamurhaajien mentaalihistoriaan kuin Suomen menneisyyteen.
Lisätietoa: Atena kustannus.


Ruohonen, Voitto: Kadun varjoisalla puolella :
rikoskirjallisuuden ja yhteiskuntatutkimuksen dialogeja.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2008.
ISBN 978-952-222-025-7 (nid.) 29 e.   Ilm.  10/2008.   Kansikuva.
Rikoskirjallisuus on kirjallisuuden lajeista eniten omaa aikaansa ja yhteiskuntaansa peilaavaa. Voitto Ruohosen tutkimus avaa rikoskirjallisuudesta kiinnostuneille lukijoille näkökulmia omaan aikaan ja yhteiskuntaan sekä näyttää miten monin tavoin rikoskirjallisuus ja ajankohtainen yhteiskuntatutkimus ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Suomalaisesta lähimenneisyydestä nousevat kirjallisuuden välityksellä esiin muun muassa 1990-luvun alun lamavuodet sitä seuranneen uusliberalismin pinnalle nostamat uhkakuvat. Teoksessa pohditaan myös pahuuden tematiikkaa ja esitellään tuoretta pohjoismaista rikoskirjallisuutta ja sen kehityslinjoja.


Dekkariaiheisia tietokirjoja ennen v. 2008


Aarnisalo, Raimo: Kirjat 1 : Dekkarit : hinnasto 1998 -(2000).
Kirkkonummi : Keräilijän lehti,1998.

Agathan vuosisata : 100 vuotta Agatha Christien syntymästä.
Toim. Risto Raitio. Hki : Suomen Dekkariseura, 1990. 125 s. ISBN 952-90-2194-1

Aikuisten jatko- ja sarjakirjat.
Toim. Ulla Virtamo.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-638-7 (nid.) 36 e. Ilm. 5/2007.

Amerikkalaisia jännityskirjailijoita.
Toim. Juri Nummelin.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-651-6 (nid.) 32 e. Ilm. 5/2007.
Amerikkalaisia jännityskirjailijoita -teoksessa esitellään yli kaksikymmentä kirjailijaa. Mukana ovat muun muassa Tom Clancy, Robin Cook, Clive Cussler, John Grisham, Tami Hoag, Robert Ludlum, Sidney Sheldon ja Scott Turow.

Amis, Kingsley: Raportti James
Bondista. Suom. Matti Salo. Jyväskylä : Gummerus, 1966.

Bagh, Peter von: Rikoksen hehku
(kirja rikosfilmeistä) Otava 1997.

Bengtsson, Niklas: Kirjallisuuspalkinnot ulkomailla.
BTJ Kirjastopalvelu 2005.
ISBN 951-692-593-6 (nid.) 34 e.
Kirja esittelee 70 eri kirjallisuuspalkintoa. Palkintoesittelyjä, palkintolistoja ja palkittuja teoksia. Esittelyssä seuraavat dekkaripalkinnot ja luettelot palkituista kirjoista ja kirjailijoista: Agatha Awards, Dagger Awards, Edgar Awards, Glasnyckeln, The Hammett Prize, The Nero Award, Rivertonprisen, Svenska Deckarakademins priser.

Bernard, André: Saanko esitellä, Madame Bovary :
Miten kirjallisuuden tunnetut hahmot ovat syntyneet.
Alkuteos: Madame Bovary, C'est Moi, 2004. Suom. Ruth Routa.
Tammi 2006.
ISBN 978-951-31-3673-4 (sid.)  9/2006.
Miten maailmankirjallisuuden sankarit ja tunnetuimmat hahmot ovat syntyneet?
Onko Tolstoin Anna Karenina ollut todellinen ihminen? Miten Agatha Christien Hercule Poirot päätyi belgialaiseksi eikä ranskalaiseksi? Miksi Long John Silveriltä puuttuu jalka? Millaisissa olosuhteissa J. R. Tolkien keksi hobitit?
Tämä viehättävä kokoelma anekdootteja vie meidät luovan kirjallisen prosessin ytimeen. Kirjoituksia luomisen tuskasta ja inspiraatiosta, joista ovat syntyneet merkittävien kirjailijoiden tunnetuimmat hahmot.
Huom! Hienossa pienessä kirjassa on lukuisien dekkaristien henkilöhahmojen taustaa Adam Dalglieshista Sherlock Holmesiin ja Kinsey Hillhonesta Nero Wolfeen.

Cade, Jared: Agatha Christie katoaa.
Alkuteos: Agatha Christie and the eleven missing days, 1998. Suom. Kimmo Paukku.
Ajatus 2006.
ISBN 951-20-7166-5 (sid.) 29,90 e. Ilm. 7/2006.
Maailman tunnetuimman ja rakastetuimman dekkaristin elämäkerta Agatha Christie katoaa selvittää ensimmäistä kertaa, mitä tapahtui niinä kohtalokkaina 11 päivänä, jolloin Christie katosi joulukuussa 1926. Kohtuullisen tutemattomasta rikoskirjailijasta tuli tuolloin hetkessä etusivun julkkis Britanniassa. Petollista aviomiestä epäiltiin jopa kirjailijan murhasta. Lopulta Christie löytyi täysissä voimissaan etäisestä matkakodista. Hän väitti kärsineensä muistinmenetyksestä. Vaikka episodi teki Christiestä kertarysäyksellä kuuluisan ja varmisti myyntimenestyksen hänen kirjoilleen, julkisuusmyllytys jätti kirjailijaan parantumattomat haavat. Edes postuumisti julkaistu Christien elämäkerta ei paljastanut sanaakaan noista 11 päivästä. Jared Cade antaa katoamiselle ensi kertaa selityksen ja kuvaa samalla kirjalijan elämän ja uran kehdosta hautaa.
Jared Cade (s. 1962) on harrastanut Agatha Christien kirjoja koko elämänsä. Hän asuu Lontoossa ja on toiminut asiantuntijana BBC:n dokumentissa, joka tutki Agatha Christien katoamista. Agatha Christie katoaa perustuu Caden kuusi vuotta kesätneeseen tutkimustyöhö.


Christie, Agatha: Vanha hyvä aikani.
Suom. Antti Nuuttila. Porvoo : WSOY, 1978. ISBN 951-0-08873-0

Cox, Simon: Da Vinci -koodin aakkoset.
Alkuteos: The Cracking the Da Vinci -koodi. Suom. Jarkko Laine.
Johnny Kniga 2005.
ISBN 951-0-30420-4 (sid.) 28 e.

Dekkarisankarit - kuka kukin on.
Ruots. alkuteos: Dexikon, 2004. Suom. Risto Hannula.
Suom. toimituskunta: Keijo Kettunen, Janne Mäkelä ja Pekka Turunen.
BTJ Kirjastopalvelu 2006.
ISBN 951-692-634-7 (sid.)

Teos pohjautuu Bo Lundinin Ruotsissa julkaisemaan Dexikoniin. Suomalaista laitosta tehtäessä BTJ Kirjastopalvelun yhteistyökumppanina on ollut Suomen dekkariseura.
Bo Lundinin suostumuksella hänen teoksestaan on jätetty pois meillä niukasti tunnettuja ulkomaisia henkilöitä. Samalla teosta on täydennetty suomalaisella osuudella, 86 hakusanalla, jotka esittelevät kotimaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden sankareita. Näiden hakusanojen laatijoina on Dekkariseuran kokoama ryhmä alan asiantuntijoita, yhteensä 30 kirjoittajaa.

Ekholm, Kai - Haasio, Ari: 100 parasta dekkaria : elämää suuremmat dekkarit.
Things to Come 1994. 60 s. ISBN 951-8908-02-8
UPEA KIRJA!!! Lukuvinkkejä, valtavasti tietoa.

Esikoiset 2002.
Toim. Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
ISBN 951-692-541-3
Kirjassa esitellään 40 esikoiskirjaa ja kirjailijaa. Mukana ovat kaikki kaunokirjallisuuden lajit. Mukana myös vuoden 2002 esikoisdekkaristit Jonni Aho, Marko Hautala, Seppo Parkkonen ja Matti Rönkä.

Eurooppalaisia jännityskirjailijoita.
Toim. Juri Nummelin.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-692-655-4 (nid.) 28 e. Ilm. 5/2007.
Eurooppalaisia jännityskirjailijoita -teos esittelee lähes kaksikymmentä kirjailijaa monesta eri maasta. Mukana ovat muun muassa Jan Guillou, Graham Greene, Robert Harris, Arturo Pérez-Reverte, Alistair MacLean, John Le Carré, Liza Marklund, Ian Fleming ja Nicci French.

Haasio, Ari: Kotimaisia dekkarikirjailijoita.
BTJ Kirjastopalvelu, 2001.
951-692-507-3, 229 s. , sid. 258
viime vuoden aikana on julkaistu ilahduttavan paljon uusia, laadukkaita kotimaisia dekkareita. Rikoskirjallisuuden arvostus on lisääntynyt; esimerkkinä tästä on Matti Yrjänä
Joensuun yltäminen Finlandia-palkintoehdokkaaksi.
Kotimaisia dekkarikirjailijoita -teoksessa esitellään runsaat 40 suomalaista alan taitajaa Mika Waltarista Reijo Mäkeen ja Marton Taigasta Leena Lehtolaiseen.
Teoksessa on kunkin kirjailijan lyhyet elämänkertatiedot sekä tiivis esittely kirjailijan tuotannosta. Teos on oiva opas kotimaisen dekkarikirjallisuuden mielenkiintoiseen maailmaan.
Arvio kirjasta: Raitio, Risto: Kotimaista, maistuvaista.
Ruumiin kulttuuri 4/2001, s. 25-27.

Haasio, Ari: Ulkomaisia nykydekkarikirjailijoita 1.
Kustantaja: BTJ Kirjastopalvelu.
ISBN 951-692-453-0
Mukana 40 kirjailijaa, mm. Vachss, Noll, Gercke, Montalban, Paretsky jne.

Haasio, Ari: Ulkomaisia nykydekkarikirjailijoita 2.
BTJ Kirjastopalvelu, 2001.
ISBN 951-692-501-4
Kirja täydentää ykkösöosaa. Mukana tuttuja klassikoita ja hieman tuntemattomampiakin kirjailijoita.
Arvio kirjasta:
Mäkelä, Janne: Dekkarisanaa saattamassa, osa 2.
Ruumiin kulttuuri 4/2001, s. 23-25.

Haasio, Ari: Ulkomaisia dekkariklassikoita 1.
BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
ISBN 951-692-540-5 (sid.)
Kirja esittelee 24 jännityskirjallisuuden historian merkkinimeä. Tässä ensimmäisessä osassa tuodaan esiin useita dekkarikirjallisuuden keskeisimpiä nimiä Agatha Christiestä Raymond Chandleriin ja Georges Simenonista Jim Thompsoniin. Ari Haasio on tehnyt jälleen hyvää työtä dekkarikirjailijoiden esittelemiseksi ja kirja onkin mainio lisä aikaisemmin ilmestyneiden Haasion tekemien dekkarihakuteosten joukkoon. Kirja kuuluu dekkariharrastajien käsikirjastoon, mutta kirjastoista kirja löytyy myös.

Haasio, Ari: Ulkomaisia dekkariklassikoita 2.
BTJ Kirjastopalvelu 2004.
ISBN 951-692-567-7 (sid.) 44 e.

Hirvonen, Maija: Salanimet ja nimimerkit.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto.
Kustantaja: BTJ Kirjastopalvelu, 2000.
ISBN 951-692-464-6 (sid.) 910 s.

Jokisalmi, Raimo: Outsiderin kirja : Aarne Haapakosken elämä.
Ajpali Oy 2007.
ISBN 978-952-5026-68-9 (sid.)
Lisätietoa: Apali Oy: n kotisivu.

Kotimaisia nykykertojia. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa.
Hki : BTJ Kirjastopalvelu, 1997. Huom! Ilm. jo 1997.
Artikkeli seur. dekkarikirjailijoista:Staffan Bruun, Paul-Erik Haataja, Matti Yrjänä Joensuu, Risto Karlsson, Pentti Kirstilä, Leena Lehtolainen, Reijo Mäki, Juha Numminen, Harri Nykänen, Markku Ropponen,
Sirpa Tabet.

Kotimaisia nykykertojia 2. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa.
Hki : BTJ Kirjastopalvelu, 1998.
Artikkelit seuraavista dekkarikirjailijoista: Elisabet Aho, Pertti Hemanus,
Harri Närhi, Timo Sandberg, Ville Vainio.

Kotimaisia nykykertojia 1-2.
Toim. Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
ISBN 951-692-536-7 (sid.)
Kotimaisia nykykertojia 1-2 teos on uudelleen muokattu ja päivitetty kahdesta aiemmin julkaistusta, loppuunmyydystä niteestä. Esittelyteksktit on päivitetty pääasiassa kevään 2002 tasalle; teosluetteloihin on koottu myös syksyn 2002 teokset. Lisäksi mukana on laaja teoshakemisto ja keskeisten kirjallisuuspalkintojen ajantasaistettu luettelo.
Mukana myös lukuisa joukko dekkarikirjailijoita.


Kotimaisia nykykertojia 3.
Toim. Kari-Otso Nevaluoma. Hki: BTJ Kirjastopalvelu, 2000.
ISBN 951-692-472-7 (sid.)
Artikkelit: Pirkko Arhippa, Kirsti Ellilä, Taina Hyytiäinen, Seppo Jokinen,
Olavi Kokko, Tuula T. Matintupa, Ilkka Remes, Jarkko Sipilä, Hannu Vuorio.

Kotimaisia nykykertojia 4.
Toim. Ismo Loivamaa ja Saara Vesikansa.
BTJ Kirjastopalvelu 2005.
ISBN 951-692-592-8 (sid.) 43 e.
Esittelyssä 55 kotimaista nykykirjailijaa. Seuraavat dekkarikirjalijat esittelyssä: Tapani Bagge, Wexi Korhonen, Marko Leino, Tuuli Rannikko, Hilkka Ravilo, Matti Remes, Matti Rönkä, Pekka Salo, Taavi Soininvaara.

Kotimaisia nykykertojia 5.
Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2006.
ISBN 951-692-619-3 (sid.)
Esittelyssä 30 kotimaista nykykirjailijaa, joista dekkarikirjailijoita: Tuula T. Matintupa, Tuula Mai Salmela, Leila Simonen ja Aira Vuoristo.

Kotimaisia nykykertojia 6.
Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-647-9 (nid.)
Esittelyssä 30 kotimaista nykykirjailijaa, joista dekkaristeja Totti Karpela ja Juha Vuorinen.

Kotimaisia nykykertojia 7.
Toim. Anna Pihlajaniemi & Katri Riihivaara.
BTJ Kirjastopalvelu 2008.
ISBN 978-951-692-691-2 (sid.)
Esittelyssä kotimaisia nykykirjailijoita.  Ei dekkarikirjailijoita.

Kuka ja miksi? : Dorothy L. Sayers 100 vuotta. Toim. Leena Lehtolainen.
Hki: Suomen Dekkariseura, 1993. 160 s.
ISBN 951-95327-3-0 (nid.)

Kukkola, Timo: Dekkaristin käsikirja.
Hki 1986. (Suomen dekkariseuran julk. 2).

Kukkola, Timo: Dekkaristin käsikirja. 2. uudl.
Kemi: The Crime Corp. 218 s. ISBN 951-95327-6-5 (S. dekkaris.julk. 11.)

Kukkola, Timo: Sherlock Holmes & Co.
Hki 1985. 236 s. ISBN 951-99641-9-3 (S. dekkariseur.julk. 1).

Kukkola, Timo: Hornanlinnan perilliset :
70 vuotta suomalaista salapoliisikirjallisuutta.
Porvoo : WSOY, 1980. 242 s.

Kukkola, Timo: Suomalaisia rikoskirjailijoita.
Kemi 1991. (S. dekkariseur. julk. 9).

Kukkola, Timo: Suomalaisia rikoskirjailijoita
Kemi: Crime Corp. 2. uud. ja laaj.laitos 1998.

Kurki, Eeva: Varjojen ritarit - Jean-Pierre Melvillen elokuvat ja eksistentialistinen moraali. (Melvillen rikos- ja gangsterielokuvista).
Hki : Taideteollinen korkeakoulu, 1997. ISBN 951-558-012-9

Loivamaa, Ismo: Lasten ja nuorten dekkarit.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-643-1
Poimintoja vuosien 1986-2006 kirjallisuudesta. Mukana luettelossa myös sukupolvelta toiselle periytyviä lukuaarteita kuten Mestarietsivä Kalle Blomkvist ja Tom Sawyer.

Liian pitkät jäähyväiset : kirjoituksia Raymond Chandlerista.
Toim. Hannu Waarala ja Kyösti Salovaara.
Hki : LIKE,1994. ISBN 951-578-168-X

Loivamaa, Ismo: Lasten ja nuorten dekkarit.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-643-1
Poimintoja vuosien 1986-2006 kirjallisuudesta. Mukana luettelossa myös sukupolvelta toiselle periytyviä lukuaarteita kuten Mestarietsivä Kalle Blomkvist ja Tom Sawyer.
Lasten ja nuorten dekkarit

MacShane
, Frank: Raymond Chandlerin elämä.
Suom. Leena Tamminen. Alkuteos: The life of Raymond Chandler.
WSOY 1992. 391 s. : kuv. ISBN 951-0-17551-X
2. p 2000.

Markkula, Hannes: Kuusi suomalaista maurhaa
(reportaasi). Gummerus 1997.

Markkula, Hannes: Murha rikostoimittajan silmin :
suomalaisia rikoksia Kyllikki Saaresta Bodomiin.
Minerva 2007.
ISBN 978-952-492-015-5 (sid)
Kytäjän kartanon kolmoismurha. Töölänlahden sukellusvene. Järkyttävä uunimurha. Mallipoliisista rikolliseksi. Myyrmannin pommi. Tony Halme. Bodomin viimeinen näytös. Murha rikostoimittajan silmin vie lukijan tunnetuimpien suomalaisten rikosten tapahtumapaikoille 1960-luvulta tähän päivään. Markkula kuvaa mukaansatempaavasti rikostoimittajan haastavaa ja välillä hengenvaarallistakin työtä, valottaa rikosten taustoja ja poliisin toimintaa. Kirja sisältää autenttisia kuvia rikospaikoilta.
Hannes Markkula on legendaarinen Ilta-Sanomien rikostoimittaja ja uutispäällikkö, joka on kirjoittanut suomalaisesta väkivallasta 1960-luvulta lähtien. Hän on julkaissut 13 teosta mm. Bodomin murhat ja seuraavat dekkareita:
Arvosteluja ja artikkeleita:
- Helsingin Sanomat 20.1.2007 Irma Stenbäck.

Murhaava miljöö : tutkielmia dekkarikirjallisuuden ympäristökuvauksista.
Toim. Johanna Matero.
Turku : Turun yliopisto, 1994. ISBN 951-29-0281-8

Murha ei tunne rajoja.
Raitio, Risto & et al. (toim.).
Hki: Book Studio, 1997. 224 s. ISBN 951-611-899-2

Murha pukee naista.
Hapuli, Ritva & Matero, Johanna (toim.)
Hki : KSL, 1997. 346 s. ISBN 951-9455-63-9

Nummelin, Juri: Pulpografia :
Amerikkalaista kovaksikeitettyä rikoskirjallisuutta suomeksi 1930-luvulta 1990-luvulle.
Suomen dekkariseura, 2000.
ISBN 951-986-020-7 (nid.) ovh 130,00.
Suomen dekkariseuran uusin kirja Pulpografia esittelee sitä amerikkalaista rikoskirjallisuutta, joka on ilmestynyt suomeksi joko lehtinovelleina tai pehmeäkantisina kioskikirjoina. Kirjassa on yli 300 hakusanaa, joissa käydään läpi kunkin kirjailijan elämäkertatiedot, tuotanto, teemat ja suomennetut tekstit. Lisäksi mukana ovat kirjailijan teoksista tehdyt elokuvat tai kirjailijan itsensä tekemät käsikirjoitukset.

Pidättekö dekkareista : jännityskirjallisuuden tekijöitä, historiaa, estetiikkaa.
Ekholm, Kai - Parkkinen, Jukka (toim.).
Kirjastopalvelu 1985. 320 s. ISBN 951-692-138-8

Ruohonen, Voitto: Paha meidän kanssamme :
Matti Yrjänä Joensuun romaanien yhteiskuntakuvasta.
Otava 2005.
ISBN 951-1-20235-9 (nid.)
Voitto Ruohonen tarkastelee tutkimuksessaan kymmentä Matti Yrjänä Joensuun vuosina 1976-2003 ilmestynyttä Harjunpää -sarjaan kuuluvaa rikosromaania erittelemällä perusteellisesti kirjojen henkilöhahmoja ja heidän elämäntilanteitaan. Hän osoittaa, että Joensuu on pystynyt luomaan perustellun kuvan todellisuudesta, jossa olemme eläneet 1970-luvulta tähän päivään.
Voitto Ruohonen on yöhteiskuntatieteiden maisteri, filosofian lisensiaatti ja sanomalehti Iitinseudun päätoimittaja. Hänen väitöskirjansa Harjunpää-romaanien yhteiskuntakuvasta tarkastetaan keväällä 2005.

Simenon, Georges: Intiimit muistelmat.
Suom. Ulla-Kaarina Jokinen. Hki : Otava, 1990. ISBN 951-1-10805-0

Sjöblom, Simo: Rikoskirjallisuuden bibliografia 1864-1984.
Hämeenlinna 1985.

Sjöblom, Simo: Suomenkielisen rikoskirjallisuuden ja sen reuna-alueiden
bibliografia 1857-1989. Helsinki: Seaflower, 1990. ISBN 952-666-001-3

Sjöblom, Simo: Seaflower 1999.
Ilmestynyt seuraavat minibibliografiat:
- Enid Blyton 1955-1998 - Agatha Christie 1927-1998.
- John Dickson Carr 1937-1998. - Erle Stanley Gardner 1944-1998.
- Carolyn Keene 1955-1998 - Maria Lang 1951-1998.
- Quentin Patrick 1943-1998 - Simo Penttilä 1918-1998.
- Mauri Sariola 1956-1998 - Georges Simenon 1953-1999.
- Mickey Spillane 1953-1998 - Rex Stout 1954-1998.
- Robert Van Gulik 1964-1998 - Donald E. Westlake 1966-1998.

Sjöblom, Simo: Seaflower.
Vuonna 2000 ilmestyivät seuraavat minibibliografiat:
- Desmond Bagley 1965-1999 - Brian Callison - Mary H. Clark 1980-1999
- Robin Cook - - James Hadley Chase 1951-1999 - - Peter Cheney
- Len Deightohn - Ian Fleming 1962-1999 - Dick Francis 1966-1999
- Graham Greene 1947-1999 - Dashiell Hammett 1955-1999 - Jack Higgins
- Hammond Innes 1951-1999 - Geoffrey Jenkins - John le Carré
- Robert Ludlum - Ed McBain 1962-1999 - Ross MacDonald 1961-1999
- Alistair MacLean -bibliografia 1956-1999 - Reijo Mäki
- Edgar Allan Poe 1903-1999 - Wilbur Smith

Symons, Julian: Murha! Murha!.
Alkuteos: Bloody murder. WSOY 1986. 300 s. : kuv. (Sapo 300).
ISBN 951-0-13599-2 (nid.) KL 86.12
Tämä alkaa olla jo harvinaisuus. Upea kirja. Klassikko.

Tarkka, Pekka: Suomalaisia nykykirjailijoita..
Tammi Uud.l. 1990. Kirjasta useita painoksia.
(Esittelyjä myös dekkarikirjailijoista).

Ulkomaisia fantasiakirjailijoita.
Toim. Vesa Sisättö.
BTJ Kirjastopalvelu 2003.
ISBN 951-692- 539-1 (sid.) 44 e.

Ulkomaisia kauhukirjailijoita.
Toim. Jukka Halme & Juri Nummelin.
BTJ Kirjastopalvelu 2005.
ISBN 951-692-595-2 (sid.)

Ulkomaisia nykykertojia 1. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu, 1998.ISBN 951-692-437-9.
Artikkelit seur. dekkarikirjailijoista: Lawrence Block, Mary Higgins Clark,
Patricia Cornwell, Michel Crichton, Len Deighton, Colin Dexter, Michael
Dibdin, Kerstin Ekman, James Ellroy, Joy Fielding, Elizabeth George, Doris Gercke, Paula Gosling, Sue Grafton, Martha Grimes, John Grisham, Jan Guillou, Carl Hiaasen, Peter Høeg

Ulkomaisia nykykertojia 2. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu, 1998. ISBN 951-692-438-7
Artikkelit seur. dekkarikirjailijoista: P.D. James, John LeCarré, Elmore Leonard,
Henning Mankell, Brian Moore, Walter Mosley, Sara Paretsky, Ruth Rendell,
Mickey Spillane.

Varjomiehen jäljillä : Dashiell Hammett 100 vuotta.
Toim. Keijo Kettunen. Suomen Dekkariseura, 1994. ISBN 951-95327-4-9


Ulkomaisia suosikkikirjailijoita.
Toim. Ismo Loivamaa.
BTJ Kirjastopalvelu 2007.
ISBN 978-951-692-652-3 (sid.) 38 e. Ilm. 4/2007.
Ulkomaisia suosikkikirjailijoita -teos esittelee myydyimmät, puhutuimmat ja luetuimmat kirjailijat eri puolilta maailmaa. Kirjassa ovat mukana Dan Brown, Paulo Coelho, Patricia Cornwell, John Grishman, Nick Hornby, Donna Leon, Elmore Leonard, Henning Mankell, Liza Marklund, Mikael Niemi, Orhan Pamuk, Nora Roberts ja Danielle Steel - sekä monta muuta tuttua nimeä myyntilistojen kärkipäästä. Joukossa on niin viihteen valtiaita kuin Nobel-voittajakin.

Dekkareista muilla kielillä


American crime fiction : studies in the genre.
Ed. by Brian Docherty. London : MacMillan, 1988. ISBN 0-333-44477-9

Böttiger, Lars-Erik: Mord i bok.
1990. ISBN 91-7608-476-0

Calcutt, Andrew & Shephard, Richard: Cult Fiction : a reader's guide.
London: Prion, 1998. ISBN 1-85375-279-7
Kirjassa esitellään valtava määrä kirjailijoita ja myös seuraavat dekkaristit:
James Crumley, James Ellroy, Kinky Friedman, David Goodis, Dashiell
Hammett, Carl Hiaasen, Chester Himes, Dorothy B. Hughes, Elomore
Leonard, Walter Mosley, Edgar Allan Poe, Jim Thompson, Charles Willeford
ja Cornell Woolrich.

Carr, John C.: The craft of crime : conversations with crime writers.
Ed McBain, James McClure, June Thomson, Jane Langton, Gregory Mcdonald, Robert B. Parker, Emma Lathen, Dick Francis, Ruth Rendell, Peter Lovesy, Janwillem van de Wetering, Mark Smith.
Boston : Houghton Mifflin, 1983. ISBN 0-395-33120-X

Compart, Martin: Crime TV Lexikon der Krimi-Serien.
Bertz, 2000 , 512 s.
Esittely teoksesta:
Hannula, Risto: Puoli vuosisataa televisiorikoksia.
Ruumiin kulttuuri 2/2001, s. 43-45.

Contemporary Popular Writers.
Ed. Dave Mote. St. James Press, 1997. ISBN 1-55862-216-0
Löytyy mukavasti tietoa myös dekkarikirjailijoista. .

Cook, Michael L.: Mystery, detective, and espionage magazines.
1983. ISBN 0-313-23310-1

Dick Tracy : Americas most famous detective.
1987. ISBN 0-85965-191-6

Detektivromanen i Norden : materialsamling, baserad på ett seminarium
på Hanaholmens kulturcentrum den 6-8 april 1984.
Hfors : Pohjola-Norden, 1984.

Dictionary of British Women Writers.
Ed. by Janet Todd.
London: Routledge, 1989. ISBN 0-415-03625-9

Doyle, Arthur Conan: Memories and adventures.
Oxford : Oxford University Press, 1989. ISBN 0-1-9282639-5

Haut, Woody: Neon Noir : Contemporary American Crime Fiction.
Serpent's Tail, 1999.
(Julkaissut aikaisemmin kirjan Pulp Culture, joka löytyy myös Tornion kirjastosta).
Tässä teoksessä käsitellää nn. seuraavien kirjailijoiden tuotantoa: James Ellroy, Elmore Leonard, Walter Mosley, James Lee Burke, Lawrence Block, James Sallis,
George P. Pelecanos, Charles Willeford, Jerome Charyn, Sara Paretsky, Vicki Hendricks, KC Constantine, George V. Higgins ja James Crumley,
Ross Macdonald, Jim Thompson, Andrew Vachss, Cndrew Coburn, Jim, Nisbet, Daniel Woodrell, John D. MacDonald, Chester, Himes, Joe Gores, Richard Stark, Robert Stone, Newton Thornberg.

Hedman-Morelius, Iwan: Deckare och thrillers på svenska. (bibliografia).
Dast 1974.
ISBN 91-85208-02-7

Hedman-Morelius, Iwan: Kriminallitteratur på svenska 1749-1985.
DAST förlag 1986.
ISBN 91-85208-078

Hicken, Mandy & Prytherch, Ray: Now read on... : a guide to comtemporary popular fiction.
Gover 1990.
ISBN 0-566-03639-8 (sid.)
Sisältää esittelyjä kirjailijoita, kirjaluetteloita ja suositusluetteloita kirjallisuuden eri lajeista ja myös dekkareista. Mielenkiintoinen kirja.

Hitchman, Janet: Dorothy L. Sayers : en biografi.
Övers. av Ylva Spångberg. Lindfors 1979. ISBN 92-7268-042-3

Hubin, Allen J.: Crime Fiction IV: A Comprehensive Bibliography, 1749-2000. Locus Press, 2003(?). (Ilmeisesti on jo ilmestynyt).
Kirjan ja kirjan tekijän esittely: Ruumiin kulttuuri 3/2003, s. 56.. www.locusmag.com


Joseph, Richard: Richard Joseph's bestsellers : top writers tell how.
Chichester : Summersdale, 1997. 286 s. ISBN 1-84024-009-1
Myös useita dekkarikirjailijoita mukana:
(Jeffrey Archer, Tom Clancy, Clive Cussler, Frederick Forsyth, Dick Francis,
Arthur Hailey, Craig Thomas, Joseph Wambaugh)

Lundquist, James: Chestee Himes.
New York : Ungar, 1976. ISBN 0-8044-2561-2

The Mammoth Encyclopedia of Modern Crime Fiction : The authors, their works and their most famous creations / compiled by Mike AShley. London : Robinson, 2002. 780 s.
Mahtava tietopaketti dekkarin ystäville, mukavassa pokkariasussa ja hinta edullinen. Kirjaa saa mm. Suomalaisesta kirjakaupasta ja jopa Torniosta.

Mankowitz, Wolf: The Extraordinary Mr Poe : a biography of Edgar Allan Poe.
London : Weidenfeld and Nicolson, 1978. ISBN 0-297-77446-8

Ousby, Ian: The crime and mystery book :
a readers companion.
London : Thames and Hudson, 1997. 224 s. kuv.
ISBN 0-500-279780-0

Radice,Lisanne: The way to write crime fiction.
1989. ISBN 0-24-112461-1

Raitio, Risto & Kettunen, Keijo: A short history of Finnish crime writing.
A revised and updated ed. based on a presentation at NordKrim '92 in
Blokhus, Denmark.
Updates Risto Raitio, 2002.
A special concomitant publication of Ruumiin kulttuuri,
The Finnish journal of crime fiction.

Server, Lee: Encyclopedia of Pulp Fiction Writers.
Checkmark Books 2002.


ST. James Guide to Crime & Mystery Writers.
Ed. Jay P. Pederson. Detroit: St. James Press, 1996.
ISBN 1-558-62178-4 1263 s.

Stewart, R. F.: And always a detective.
1980. ISBN 0-7153-7922-4

Symons, Julian: Lilla mordboken.
1979. ISBN 91-502-0502-1

The Writers Directory 1999
Ed. Miranda H. Ferrera.
14th ed. St. James Press, 1999. ISBN 1-55862-366-3.

Toye, Randall: The Agatha Christie who's who.
1982. ISBN 0-517-38551-1

Twentieth-Century crime and mystery writers.
Ed. John M. Reilly. London Mcmillan,1980. 1568 s.
ISBN 0-333-30107-2

Walkhoff-Jordan, Klaus-Dieter: Bibliographie der Kriminalliteratur 1945-1984
im deutschen Sprachraum.
Ullstein Krimi 1985.
ISBN 3-548-10325-1

Windrath, Helen (ed.): A Career in Crime : Insidee Information from Leading Women Writers.
Womens Press, 1999. ISBN 0-7043-4612-5.
Tässä teoksessa seuraavat naisdekkaristit kertovat kirjoittamisestaan: Penny Sumner, Val McDermid, Gillian Linscott, Jean Bedford, Marcia Muller, Sarah
Dreher, Chris Niles, Stella Duffy, Joan M. Drury, Abigail Padgerr, Anne Wilson,
Ellen Hart ja Barbara Paul.

Wopenka, Johan: Murha - men på svenska.
Finlandssvensk kriminallitteratur 1904-1966. BJW-förlaget, Göteborg 1997. 37 s.

Dekkariaiheisiä aikauslehtiä

Ampiaiskesä.
Julk. Mauri Sariola -seura.

Isku : jännityskertomuksia.
Ilmestyy 2 kertaa vuodessa.
Julk. Kioskikirjallisuusyhdystys. Päätoimittaja Juri Nummelin.

Ruumiin kulttuuri-lehti
Ilmestyy 4 n:oa vuodessa
Julkaisija: Suomen Dekkariseura r.y.

DAST Magazine. (Ruotsi).
Ilm. vuodesta 1967. www.keg.se/dast/

Jury : tidskrift för deckarvänner (Ruotsi).
Ilm. vuodesta 1972.

The Armchair Detective. (USA).
Ilm. vuodesta 1967.

Alfred Hitchcock's Mystery Magazine (USA)
Ilm. vuodesta 1956. www.themysteryplace.com

The Baker Street Journal. (USA).
Ilm. 1946-1949, 1951-. www.bakerstreetjournal.com

Crimewave (Iso-Britannia).
Ilm. vuodesta 1999.

Hardboiled. (USA).
Ilm. vuodesta 1988.

Ellery Queen's Mystery Magazine (USA)).
Ilm. vuodesta 1941. www.themysteryplace.com

Shots : The Crime and Mystery Magazine (Iso-Britannia)
Ilm. vuodesta 1994. www.shotsmag.co.uk

The Strand Magazine. (USA).
Ilm. vuodesta 1998. www.strandmag.com

Clues: A Journal of Detection. (USA).
Ilm. vuodesta 1980.

Deadly Pleasures. (USA).
Ilm. vuodesta 1993. www.deadlypleasures.com

Mystery Readers Journal. (USA).
Ilm. vuodesta 1985. www.mysteryreaders.org

Mystery Scene. (USA).
Ilm. vuodesta 1985. www.mysteryscenemag.com

Sherlock : The Detective Magazine (Iso-Britannia).
Ilm. vuodesta 1991. Julk. PMH Publications.
Tilausosoite: PO Box 100, Chichester, West Sussex.


Tornion kaupunginkirjasto
©2018 Terttu Uusimaa