Sisällön alkuun
Menu

Mons Kallentoft

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Helmikuussa 2016 ilmestyi suomeksi Mons Kallentoftin yhdessä Markus Luttemanin kanssa kirjoittama
Herkules -sarjan ensimmäinen kirja Zack. Kiinnostava....
bbbb


Tammikuussa 2015 ilmestyi suomeksi Mons Kallentoftin kuudes Malin Fors -dekkari Vesienkelit.

Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Toukokuussa 2014 ilmestyi suomeksi Mons Kallentoftin viides Malin Fors -dekkari Viides vuodenaika.
Upea sarja...


Maaliskuussa 2014 ilmestyi uutena WSOY:n Bon -pokkaripainoksena Mons Kallentoftin neljäs dekkari Kevätkuolema.


Huhtikuussa 2013 Mons Kallentoftilta ilmestyi suomeksi neljäs Malin Fors -dekkari Kevätkuolema.
Kirja on ensimmäinen WSOY:n kustantama Kallentoftin dekkari. Aikaisemmat kolme kirjaa ovat ilmestyneet Schildtsin kustantamana.

Mons Kallentoftin Malin Fors -sarjan toinen dekkari Suvisurmat ilmestyi uutena Atschi! -pokkaripainoksena kesällä 2012.

Keväällä 2012 ilmestyi uutena pokkaripainoksena Kallentoftin esikoisdekkari Sydäntalven uhri.

Mons Kallentoftin kolmas Malin Fors -dekkari Syyskalma ilmestyi suomeksi lokakuussa 2011.
Hieno sarja...

Mons Kallentoftin toinen Malin Fors -sarjan dekkari Suvisurmat  (Sommardöden. 2008) ilmestyi
heinäkuussa 2010.  Loistavaa....

Mons Kallentoftin esikoisdekkari ja Malin Fors -trilogian avausteos Sydäntalven uhri ilmestyi suomeksi
maaliskuussa 2009.

On ilo esitellä jälleen uusi ruotsalainen dekkarikirjailija.
Kirja oli erinomainen

Kallentoftin kolme
ensimmäistä dekkaria eli Sydäntalven uhri, Suvisurmat
ja Syyskalma
kustansi Schildts
ja neljännestä dekkarista Keväkuolema lähtien
kustantantaja on  WSOY.


 Tornion kaupunginkirjasto
 

Elämä

Ruotsalainen kirjailija Mons Kallentoft (s. 1968) on kirjoittanut kuusi romaania. Nyt suomeksi ilmestynyt Sydäntalven uhri on hänen esikoisdekkarinsa ja ensimmäinen suomennos.  Kirja on kiitetyn Malin Fors -trilogian avausteos. Malin Fors -sarjassa on ilmestynyt kaikkiaan yhdeksän  kirjaa. Sarjan viimeiset ovat Jordstorm (2014) ja Eldjägarna (2015. Suomeksi on ilmestynyt kuusi sarjan kirjaa.  Ehkä loputkin jossain vaiheessa suomennetaan.
Linköpingiin sijoittuvan dekkaritrilogian päähenkilö Malin Fors on lahjakas, kunnianhimoinen ja henkilökohtaisten tragedioiden riivaama. Teini-ikäisen tyttären yksinhuoltajan, rakkaudennälkäisen naisen ja kovapintaisen poliisin rooleja ei ole kovin helppo sovittaa yhteen.

Kallentoft kertoo ryhtyneensä kirjottamaan dekkareita tavoittaakseen entistä suuremman lukijakunnan. Suunnitelma toimi: esikoisdekkari Midvinterblod (suom. Sydäntalven uhri) on myynyt pelkästään Ruotsissa pitkälti toistasataatuhatta kappaletta. Teoksen käännösoikeudet on myyty myös Tanskaan, Norjaan, Alankomaihin ja Saksaan.

Jokunen lukija kirjailijalla lienee ollut jo ennestään. Mainosalalla työskennelleen Kallentoftin esikoisromaani Pesetas (2000) palkittiin parhaalle ruotsalaiselle esikoiselle myönnettävällä Katapult-palkinnolla. Ennen dekkaristinuraansa mies ehti kirjoittaa myös kaksi muuta romaania ja niin ikään palkitun ruokareportaasikirjan Food Noir. Ruoka onkin nykyisin vapaana toimittajana ja kirjailijana viihtyvän Kallentoftin intohimo: ”Kirjoitan pääasiassa gastronomisia reportaaseja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Ei reseptejä.”

Dekkarien resepti on jotakuinkin päinvastainen: ei yhteiskuntakritiikkiä. Kallentoftia kiehtoo dekkareissa nimenomaan muoto, hän haluaa leikitellä lajityypin rajoilla ja tuoda tekstiin hieman taikaa. ”Monet dekkarit ovat niin äärimmäisen järkeviä. Minä halusin jättää tilaa päähenkilön intuitiolle. Joskus asiat vain tietää vaikkei varsinaisesti tietäisikään.”

Mons Kallentoft on viettänyt nuoruutensa Linköpingissä, mutta asuu tätä nykyä Tukholman keskustassa vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa.

Mons Kallentofttilta on ilmestynyt Markus Luttemanin kanssa uuden Herkules -sarjan aloitusosa Zack ja sarjan toinen osa ilmestyi 2015. Zack ilmestyi suomeksi helmikuussa 2016.
Markus Lutteman (s. 1973) debytoi asiaproosateoksella El Choko ja herätti laajasti huomiota Patrik Sjöbergin elämäkerralla De du inte såg.  Hänen teoksiaan on myyty yhteensä lähes 400 000 kappaletta. Myös toimittajana työskennellyt Lutteman asuu Örebrossa, Ruotsissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Teokset

Rikosromaanit

Malin Fors -sarja

Midvinterblod. 2007.  (suom. Sydäntalven uhri, 2009).
Sommardöden. 2008. (suom. Suvisurmat, 2010).
Höstoffer. 2009.  (suom. Syyskalma, 2011).
Vårli. 2010.  (suom. Kevätkuolema, 2013).
Den femte årstid. 2011.  (suom. Viides vuodenaika, 2014).
Vattenänglar, 2012. (suom. Vesienkelit, 2015).
Vindsjälar, 2013.
Jordstorm. 2014.
Eldjägarna. 2015.

Herkules -sarja (Markus Luttemani kanssa).

Zack.2014. (suom. Zack, 2016).
Leon, 2015.

Muut romaanit

Pesetas. 2001.
Marbella Club. 2002.

Muut kirjat

Food Noir. 2004.
Fräsch, frisk och spontan. 2005.Suomennokset

Sydäntalven uhri.
Alkuteos: Midvinterblod, 2007. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2008.
ISBN 978-951-50-1778-9 (sid.) 32 e. Ilm. 5/2009.
Uusi pokkaripainos keväällä 2012.

Helmikuu on kylmin miesmuistiin. Erään aivan erityisen ankaran pakkasyön jälkeen keskeltä jäistä, tuulenpieksemää tasankoa löytyy alaston ruumis. Yksinäisen tammen oksaan hirtetty mies on poikkeuksellisen lihava, raa’asti pahoinpidelty ja lähes tunnistamattomaksi poltettu. Ylikonstaapeli Malin Fors ja hänen kollegansa Linköpingin poliisin väkivaltaosastolla saavat kokea, että talvi muuttuu vielä astetta hyytävämmäksi. Kuka mies on? Kuka hänet on pahoinpidellyt ja tappanut? Voisiko kyseessä olla rituaalimurha? Linköping on nopeasti kasvava suurkaupunki, teknologian ja lääketieteen keskus, mutta se sijaitsee keskellä itägötanmaalaista lakeutta ja metsiä, joissa aika tuntuu pysähtyneen. Tehdaskaupungin murheellisten laitamien tarinat tempaisevat syyllistä jäljittävän Malin Forsin matkalle ihmismielen syvään pimeään.
Sydäntalven uhri on Malin Fors -trilogian kiitetty avausteos. Nuori Malin on lahjakas, kunnianhimoinen ja henkilökohtaisten tragedioiden riivaama. Teini-ikäisen tyttären yksinhuoltajan, rakkaudennälkäisen naisen ja kovapintaisen poliisin roolit eivät ole helposti yhteensovitettavissa.

Suvisurmat.
Alkuteos: Sommandöden, 2008. Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2010.
ISBN 978-951-50-1954-7 (sid.)  32 e.   Ilm. 7/2010. 
Uusi pokkaripainos ilm. kesällä 2012.

On kuumin kesä miesmuistiin. Lämpöaalto pitää Linköpingin kaupunkia otteessaan, ja metsäpalot raivoavat ympäröivissä metsissä. Eräänä aamuna löytyy 14-vuotias tyttö alasti ja verisenä kaupungin suurimmasta puistosta. Tyttö itse ei muista tapahtuneesta mitään ja paikalta ei löydy ainuttakaan johtolankaa, johon ylikonstaapeli Malin Fors ja hänen kollegansa Zeke voisivat tarttua. Mutta tyttö löytyi nimettömän vihjeen avulla. Kuka poliisiasemalle oli soittanut?
Tapaus järkyttää Malinia syvästi, varsinkin kun hänen oma tyttärensä on samanikäinen. Kun poliisi saa ilmoituksen että toinenkin tyttö on kadonnut, epätoivo ei ole kaukana. Kuoleman kesä on saapunut Linköpingiin, ja unelma kauniista kesälomasta muuttuu muutamien hellepäivien aikana hirvittäväksi painajaiseksi. Kuoleman kesä on Mons Kallentoftin Malin Fors -trilogian toinen osa. Ensimmäinen osa, Sydäntalven uhri, ilmestyi keväällä 2009.  Kirja oli loistava.  Hienoa, että saadaan sarjan toinen osa suomeksi. 

Syyskalma.
Alkuteos: Höstoffer, 2009.  Suom. Mirja Hovila.
Schildts 2011.
ISBN 978-951-50-2116-8 (sid.)   35 e.   Ilm. 10/2011.  

Sade piiskaa Skogsån linnaa Linköpingin ulkopuolella. Vallihaudassa viruu kuollut mies. Hän on asianajaja Jerry Petersson, uusi linnanherra. Häikäilemätön, puhutaan. Miten hän on vallihautaan päätynyt? Ylikonstaapeli Malin Fors epäilee linnan aiempia omistajia, aatelisperhe Fågelsjötä. Sukukartanon myyminen nousukkaalle oli kaikkea muuta kuin ilo. Vähemmästäkin on surmattu. Kuka Jerry Petersson loppujen lopuksi oikein oli IT-miljoonien, kalliiden pukujen ja taidekokoelman lisäksi? Peterssonin haamu kiusaa Malinia. Millainen elämä hänellä oli? Ja mitkä tapahtumat johtivat hänen väkivaltaiseen kuolemaansa? Taidokas Syyskalma on itsenäinen jatkoteos Sydäntalven uhrille ja Suvisurmille. Hyytävien rikostarinoiden ohessa seurataan alkoholille person päähahmon Malin Forsin kipuilua yksityiselämässä.
Syyskalma on itsenäinen jatko-osa Kallentoftin aikaisemmille dekkareille Sydänvalven uhri (2009) ja Suvisurma (2010).
Mons Kallenfoft (s. 1968) on kirjailija ja toimittaja, jota on tituleerattu Ruotsin dekkarikuninkaaksi.  Hänen romaanisarjansa Malin Forsista on myynyt yli puoli miljoonaa kappaletta.  Erinomaisia kirjoja.
 
Kevätkuolema.
Alkuteos: Vårlik, 2010.  Suom. Arja Gothoni.
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39520-2 (sid.)    Ilm. 4/2013.  
Ilm. uutena Bon -pokkaripainoksena 3/2014.

Hyytävä mustamysteeri, jossa on mustaa lumoa. Malin Fors epäilee räjähdyssurman todellisia motiiveja - ja sitä myöten tekijää...Linköpingin pikkukaupunki on heräämässä kevääseen, kun torin laidalla räjähtää pommi. Iskussa saavat surmansa nainen ja tämän kuusivuotiaat kaksoset. Tekijäksi ilmoittautuu antikapitalistinen ryhmä, mutta etsivä Malin Fors aavistelee, että kuollut perhe oli iskujen todellinen kohde. Forsin tutkimukset vievät Tukholman hylättyihin metrotunneleihin ja hienostokaupunginosiin - ja lopulta lähes käsittämättömän pahuuden ytimeen.Mons Kallentoft tuo tummaa tenhoa arkirealistiseen dekkariperinteeseen. Neljänteen osaansa ehtinyt Malin Fors -sarja edustaa kunnianhimoista, psykologista rikoskirjallisuutta. Sarjan ehdoton tähti on herkkä, suorastaan yliluonnollisen intuitiivinen poliisi Malin Fors.
Ruotsalainen kirjailija Mons Kallentoft (s. 1968) on verrattoman terävä tarinankertoja, joka ammentaa taitavasti mainostoimisto- ja toimittajataustoistaan.  Ruotsissa Kallentoftin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.  Aiemmmat suomennetut kirjat ovat Sydäntalven uhri (2010), Suvisurmat (2010) ja Syyskalma (2011) ja ne ovat ilmestyneet Schildtsin kustantamana.

Viides vuodenaika.
Alkuteos: Den femte årstiden, 2011.  Suom. Laura Beck.
WSOY 2014.
ISBN 978-951-0-39670-4 (sid.)   Ilm. 5/2014.  

Malin Fors tuo murhatutkimukseen hivenen taikaaLapsiperheen kevätretki katkeaa karmaisevalla tavalla, kun metsästä löytyy naisen ruumis. Rikostutkija Malin Fors huomaa murhassa yhtäläisyyttä aikaisempaan, ratkaisemattomaan rikokseen, jonka uhri jäi elämään kuoreensa sulkeutuneena sairaalassa. Mutta onko samankaltaisia tapauksia muuallakin, ja kuinka laajasta pahuuden vyyhdestä on kyse?
Malin Fors tarvitsee sarjan viidennessä osassa entistä kipeämmin poikkeuksellista intuition lahjaansa.
Ruotsalainen kirjailija Mons Kallentoft (s. 1968) on verrattoman terävä tarinankertoja, joka ammentaa taitavasti mainostoimisto- ja toimittajataustoistaan.  Ruotsissa Kallentoftin kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta.  Aiemmmat suomennetut kirjat ovat Sydäntalven uhri (2010), Suvisurmat (2010), Syyskalma (2011) ja Kevätkuolema (2013).

Vesienkelit.
Alkuteos: Vattenänglar, 2012.  Suom. Raija Rintamäki.
WSOY 2015.
ISBN 978-951-0-40681-6 (sid.)   Ilm. 1/2015.

Malin Fors -sarja 6.
Rikostutkija Malin Fors tutkii rikkaan pariskunnan murhaa ja pikkutytön katoamista. Klassiset teemat, menetys ja rakkaus, punoutuvat murhamysteeriin.Eräänä syyskuisena päivänä rikostarkastaja Malin Fors hälytetään Linköpingin hienostokaupunginosaan. Patrick ja Cecilia Andergren on löydetty ammuttuna omakotitalonsa porealtaasta. Pariskunnan viisivuotias adoptiotytär Ella on teillä tietymättömillä.Murhatutkimus ja kadonneen tytön kiihkeä etsintä manaa esiin Malin Forsin omat demonit, ja houkutus tarttua pulloon on kovempi kuin koskaan. Mutta periksi ei voi antaa. Ella ja tämän vanhempien murhaaja on löydettävä hintaan mihin hyvänsä. Vesienkelit on hienon Malin Fors -sarjan kuudes dekkari ja kuudes suomennos.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
#Kirja - Mons Kallentoft: Vesienkelit.


Herkules -sarja (yhdessä Markus Luttemani kanssa).

Zack.
Alkuteos: Zack, 2014.  Suom. Sari Karhulahti.
WSOY 2016.
ISBN 978-951-0-40682-3 (sid.) Ilm. 2/2016.
bbbb
Herkules -sarja 1.
Kiihkeä toimintadekkari Tukholmasta. Zack Herry, poliisin erikoisyksikön nuori komeetta, joutuu poliisin sisäisen tutkinnan hampaisiin selvittäessään Ruotsin historian pahinta murha-aaltoa. Neljä aasialaista naista löytyy raa'asti surmattuna tukholmalaisesta asunnosta. Viides on jätetty henkitoreissaan sairaalan portille. Vammoista päätellen hän on joutunut koiralauman raatelemaksi. Onko kyse naisvihasta, rasismista vai ihmiskaupasta? Vain se on tiedossa, että ellei murhaajaa pian löydetä, naisia kuolee lisää. Zack Herry tekee päivät vimmaisesti töitä rikosten selvittämiseksi, mutta öisin hänen on paettava todellisuutta, ristiriitojaan - ja oman lapsuutensa verisiä muistoja.
Mons Kallentoft (s. 1968) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän kasvoi Linköpingin lähistöllä ja asuu nykyään Mallorcalla.
Vuonna 2000 Kallentoftin romaani Pesetas voitti parhaalle ruotsalaiselle esikoisromaanille myönnettävän Katapult- palkinnon. Ensimmäisen Malin Fors -dekkarinsa hän julkaisi 2007. Hän on myös intohimoinen kokki ja on kirjoittanut palkitun ruokareportaasikirjan Food noir.
Markus Lutteman (s. 1973) debytoi asiaproosateoksella El Choko ja herätti laajasti huomiota Patrik Sjöbergin elämäkerralla De du inte såg.  Hänen teoksiaan on myyty yhteensä lähes 400 000 kappaletta. Myös toimittajana työskennellyt Lutteman asuu Örebrossa, Ruotsissa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Artikkeleita ja kirjallisuutta


ArvostelujaInternet

- www.monskallentoft.se.
- WSOY #Kirja - Mons Kallentoft .
- Schildts - Mons Kallentoft .

- Natur och Kultur - Mons Kallentoft.
- Wikipedia - Mons Kallentoft .

 


 

Tornion kaupunginkirjasto
©2016 Terttu Uusimaa