Sisällön alkuun
Menu

 

Jørn Lier Horst

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Kesäkuussa 2020 ilmestyi suomeksi Jørn Lier Horstin kuudes
William Wisting -dekkari Koodi. Hieno juttu!!
bbbb

Huom! Jorn Lier Horst vierailee la 15.6.2019 Helsingin keskustakirjasto 
Oodin Dekkarilauantai-tapahtumassa.
Lier Horstin William Wisting -dekkareihin perustuva
Wisting TV-sarja sai ensi-iltansä huhtikuussa Viaplaylla.

Kesäkuussa 2019 ilmestyi erinomaisen norjalaisen Jørn Lier Horstin
viides suomennettu William Wisting -dekkari Hylkiöt.
Upea sarja ja myös tv-sarja Wisting.
 bbbb

Uusi artikkeli:
- Hs.fi 27.12.18 Jukka Petäjä: Rikoskirjailija Jørn Lier Horst on entinen poliisi ja Norjassa
yhtä suosittu kuin Jo Nesbø- Viaplaylla keväällä nähtävä Wisting-sarja kuuluu suurimpiin norjalaisiin tv-tuotantoihin.
- Episodi.fi - Wisting -sarja tulossa Viaplaylta.

Kesällä 2018 ilmestyi suomeksi Jørn Lier Horstilta neljäs
William Wisting -dekkari Tulikoe. Hieno sarja, hyvä että suomennetaan.
bbbb

Kesäkuussa 2017 ilmestyi suomeksi Jørn Lier Horstilta
kolmas ja alunperin 9. William Wisting - dekkari Luolamies.
Hienoja kirjoja...
bbbb

Syksyllä 2016 saatiin Jörn Lier Horstilta uusi
Wisting -dekkari Ajokoirat.
Kirja on palkittu Lasiavain -palkinnolla vuonna 2013 ja
Ruotsin dekkariakatemian palkinnolla vuoden 2014 parhaana käännösdekkarina. Jälleen loistava ja koukuttava kirja.


Keväällä 2015 ilmestyi suomeksi Jörn Lier Horstin Wisting -dekkari Suljettu talveksi. Kirja on Wisting -sarjan seitsemäs dekkari.
Kirja palkittiin Norjan kirjakauppaliiton palkinnolla
Loistava dekkari, norjalaista huippulaatua...


Jörn Lier Horstin kaksi ensimmäistä William Wisting -dekkaria kustansi loistava 
Sitruuna kustannus ja 3. ja 4. kirja on Otavan kustantamia.

 bbbb

 www.jlhorst.com.

Otava - Jørn Lier Horst

Sitruuna - Jørn Lier Horst. 
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä


 
Tornion kaupunginkirjasto 
 

Elämä

Jørn Lier Horst (s. 27. helmikuuta 1970 Bamble) on norjalainen kirjailija ja poliisi. Hän on työskennellyt poliisina Larvikissa vuodesta 1995 lähtien ja kirjoittanut useita rikosromaaneja.
Hän kirjoittaa myös lastendekkareita.
Suljettu talveksi (Vinterstengt, 2011) on Jörn Lier Horstin Wisting -sarjan seitsemäs dekkari. Sarjassa on ilmestynyt kaikkiaan yhdeksän kirjaa. Ensimmäinen Wisting -dekkari Nøkkelvitnet  ilmestyi 2004 ja uusin Hulemannen vuonna 2013.
Kahdeksas Wisting -dekkari Jakthundene  (2012) sai vuonna vuonna pohjoismaisen Lasiavain palkinnon. Jakthundene palkittiin myös vuonna 2014 Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaana käännösdekkarina.
Kahdeksas Wisting -dekkari Jakthundene (2012) sai vuonna vuonna pohjoismaisen Lasiavain palkinnon. Jakthundene palkittiin myös vuonna 2014. Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaana käännösdekkarina. Lasiavaimella palkittu dekkari Jakthundene ilmesty suomeksi syksyllä 2016 nimellä Ajokoirat.
Horst on kirjoittanut myös menestyksekkäitä salapoliisiromaaneja lapsille ja nuorille, joista suomeksi on ilmestynyt CLUE-sarjan Salamanterin arvoitus.
Upeata Sitruuna, että saadaan suomeksi viimeinkin Jørn Lier Horstin palkittuja dekkareita.
Lier Horst vieraili. syksyllä 2015 Helsingin kirjamessuilla.
Loistavia dekkareita Horstin Wistingit....

Teokset

Nøkkelvitnet, 2004.
Felicia forsvant, 2005.
Når havet stilner, 2006.
Den eneste ene, 2007.
Nattmannen, 2009.
Bunnfall, 2010. (suom. Hylkiöt, 2019).
Vinterstengt, 2011. (suom. Suljettu talveksi, 2015).
Jakthundene, 2012. (suom. Ajokoirat, 2016).
Hulemannen, 2013.  (suom. Luolamies, 2017).
Blindgang, 2015. (suom. Tulikoe, 2018).
Når det mørkner, 2016.
Katharina-koden, 2017. (suom. Koodi, 2020).
Det innerste rommet, 2018.


Rikosromaanit


Suomennokset


Suljettu talveksi.
Alkuteos: Vinterstengt, 2011.  Suom. Tiina Sjelvgren.
Sitruuna 2015.
ISBN 978-952-5701-41-8 (sid.)  Ilm.  2/2015.

Ensimmäinen suomennos!!
Syksyinen sumu peittää Stavernin rannikkomaiseman kuin huopa. Kesämökkien pimeät ikkunat tuijottavat sokeina kohti lyijynharmaata merta. Ove Bakkerud aikoo viettää viimeisen rauhallisen viikonlopun mökillään ennen kuin laittaa paikat talvikuntoon. Mutta kun hän saapuu mökille, paikka on sekaisin murtovarkaiden jäljiltä. Naapurimökistä löytyy lisäksi miehen ruumis. Rikoskomisario William Wisting on nähnyt irvokkaita murhia aiemminkin, mutta epätoivo jota hän joutuu nyt todistamaan, on hänelle jotain aivan uutta. Ikään kuin tekijänä olisi joku, jolla ei ole enää mitään menetettävää. Wistingin huolta ei helpota sekään, että hänen tyttärensä Line asettuu asumaan vuononsuulla sijaitsevaan mökkiin. Huolet lisääntyvät, kun luodoilta löytyy lisää silvottuja ruumiita. Ja taivaalta alkaa putoilla kuolleita lintuja...
- Sitruuna - Suljettu talveksi.


Ajokoirat.
Alkuteos: Jakthundene, 2012. Suom. Tiina Sjelvgren ja Aino Ahonen.
Sitruuna 2016.
ISBN 978-952-5701-65-4 (sid.) Ilm. 10/2016.

William Wisting -sarja.
William Wisting on pidätetty virasta ja joutunut itse tutkinnan kohteeksi epäiltynä todisteiden peukaloinnista. Hän johti nuoren Cecilia Linden murhatutkimusta, ja tapausta käsiteltiin laajasti mediassa.
Nyt, 17 vuotta myöhemmin, on paljastunut että todisteet joiden perusteella murhaaja tuomittiin, olivat väärennettyjä. Media haistaa tuoreen veren. William Wisting on jahdannut koko uransa ajan rikollisia, mutta tällä kertaa hän joutuu itse ajojahdin kohteeksi. Hän joutuu selvittämään yksin, kuka sepitti väärät todisteet ja mitä todella tapahtui. Wistingin toimittajatytär Line auttaa isäänsä, mutta hän saa apua myös odottamattomilta tahoilta. Kunnes uusi nuoren naisen katoaminen laukaisee hermoja raastavan ajojahdin.

Luolamies.
Alkuteos: Hulemannen, 2013. Suom. Outi Menna.
Otava 2017.
ISBN 978-951-1-309161 (sid.) Ilm. 6/2017.
bbbb
Wisting -sarja 9.
Piileskeleekö norjalaisessa pikkukaupungissa sarjakuristaja? Taidokkaat William Wisting -dekkarit ovat nousseet kansainväliseen suursuosioon.William Wisting saa vastaansa visaisen tapauksen: metsäaukiolta löytyy keskellä talvea kuollut mies, jolla on kesävaatteet yllään. Ainoa johtolanka on miehen taskuun työnnetty kristillisen seurakunnan esite. Tutkinta saa odottamattoman käänteen, kun esitteestä löytyvät sormenjäljet tunnistetaan: ne kuuluvat yhdysvaltalaiselle murhaajalle, jota FBI on etsinyt vuodesta 1989 lähtien.Samaan aikaan Wistingin toimittajana työskentelevä tytär tutkii hämärää kuolemantapausta, joka on sattunut Wistingin omalla kotikadulla
Jørn Lier Horst (s.1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottavilla dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalla dekkarille myönnettävän Lasiavain-palkinnon. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan.
Jørn Lier Horstila on ilmestynyt aiemmin suomeksi kaksi Wisting -dekkaria: sarjan seitsemäs kirja Vinterstengt, 2011. (suom. Suljettu talveksi, 2015) ja sarjan kahdeksas Jakthundene, 2012. (suom. Ajokoirat, 2016). Kirjat on julkaissut Sitruuna kustannus. Toivotaan, että loistavan Lier Horstin kirjat saavat paljon uusia lukijoita.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
- www.jlhorst.com..

Tulikoe.
Alkuteos:  Blindgang, 2015.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2018.
ISBN 978-951-1-30917-8 (sid.) Ilm. 6/2018.
bbbb
William Wisting -sarja.
Isoisän karmea perintö nostaa menneisyyden murhatapauksen uudestaan valokeilaan. Wallanderin manttelinperijän uutuus! Sofie Lund muuttaa salakuljettajaisoisältään perimäänsä kolkkoon taloon pienen tyttärensä kanssa. Hän tahtoo raivata talosta kaiken isoisästä muistuttavan. Kellarin lattiaan on pultattu kassakaappi, jonka sisältö järkyttää. Se osoittautuu myös ratkaisevaksi todisteeksi murhatapauksessa, joka on piinannut rikostutkija William Wistingiä pitkään. Wisting joutuu hakauksiin kollegansa Harald Ryttingenin kanssa, jonka mielestä oikea syyllinen on jo telkien takana ja tapaus lopullisesti ratkaistu.
Toinen William Wisting -dekkari Otavalta. Kaksi ensimmäistä suomennosta Suljettu talveksi (2015) ja Ajokoirat (2016) julkaisi Sitruuna-kustannus.
Erittäin hienoja dekkareita...
www.jlhorst.com.
Otava - Jørn Lier Horst.


Hylkiot.
Alkuteos: Bunnfall, 2010.   Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2019.
ISBN 978-951-1-30918-5 (sid.) Ilm. 6/2019.
bbbb
William Wisting -sarja.
Mitä salaisuuksia meri huuhtoikaan maihin? Huippusuosittu Wisting on Norjan Wallander!

Rannalle ajelehtii mereltä lenkkitossu, jonka sisällä on jalkaterä. Sitä seuraa pian toinen. Poliisi on ymmällään, kun lopulta yhden kesäisen viikon aikana rannalta löytyy neljä vasenta jalkaa. Onko vesillä tapahtunut kauhea onnettomuus? Onko uhrit surmattu ja paloiteltu? Liittyvätkö tapahtumat Larvikissa viime kuukausina kadonneisiin ihmisiin? Rikostutkija William Wistingin on ratkaistava kaamea ja salaperäinen tapaus pohjia myöten apunaan kollegansa sekä toimittajatyttärensä Line.

Vähänpä Wisting tietää, että mysteerin selvittäminen pakottaa hänet kyseenalaistamaan myös oman poliisityönsä perustan.  
Jørn Lier Horst (s.1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottavilla dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalla dekkarille myönnettävän Lasiavain-palkinnon. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan. 
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.

Koodi.
Alkuteos: Katharina-koden, 2017.  Suom. Päivi Kivelä.
Otava 2020.
ISBN 978-951-1-36584-6 (sid.) Ilm. 6/2020.
bbbb
William Wisting -sarja!!
Ratkaisematon tapaus. Uusi johtolanka. Onko kyseessä toivon pilkahdus vai tappajan kieroutunut leikki? 24 vuotta sitten Katharina Haugen katosi jättäen jälkeensä surevan aviomiehen ja salaperäisen paperille kirjoitetun numerosarjan. Ratkaisematon tapaus ei jätä rikostutkija William Wistingiä rauhaan. Aina katoamisen vuosipäivänä hän käy tapaamassa Martin Haugenia, miestä, jota hän ei pystynyt auttamaan. Hän lukee tapauksen kansioita yhä uudelleen etsien vastausta, jota hän ei löytänyt. Pähkäillen koodia, jota hän ei onnistunut murtamaan.
Tänä vuonna asiat muuttuvat. Toinen nainen katoaa. Samoin Martin. Wistingin on löydettävä ystävänsä, mutta onko hänet vedetty mukaan kuolettavaan peliin?
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana!Nuorten/lasten salapoliisiromaanit

Salamanterin arvoitus.
Alkuteos: Salamandergåten, 2012. Suom.: Sanna Manninen.
Sitruuna 2015.
ISBN 978-952-5701-54-8 (sid.)
bbbb
Cecilia Gaathe asuu idyllisessä Täysihoitola Helmessä. Ystävykset Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira huomaavat, että seudulla on meneillään jotain outoa. Rannalta löytyy ruumis, ja samoihin aikoihin pari hämärää tyyppiä majoittuu täysihoitolaan. Onko asioilla jokin yhteys? Ystävykset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyvät tutkimaan tapausta, johon sekoittuu salaperäisiä henkilöitä, haaksirikko, rahalöytö sekä arvoituksellinen salamanteri.
CLUE on Jørn Lier Horstin salapoliisisarja 9–13-vuotiaille lukijoille. Salamanterin arvoitus on sarjan ensimmäinen osa, ja se julkaistiin Norjassa 2012. Sarja nousi nopeasti Norjan myydyimmäksi nuorille lukijoille suunnatuksi kirjasarjaksi. Keväällä 2015 ilmestyi seitsemäs osa ja kirjoja on myyty jo yli 250 000 kappaletta. Sarja on huomioitu myös kouluissa.


Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja

Suljettu talveksi. Sitruuna 2015.
- Ruumiin kulttuuri 2/2016 Janne Mäkelä. Hyvä arvio!!!
- Kirsin kirjanurkka 21.4.2015.
- Hemulin kirjahylly 14.4.2015.
- Mummo matkalla - 14.4.2015.

Ajokoirat. Sitruuna 2016.
- Ruumiin kulttuuri 4/2016 Keijo Kettunen. Hyvä arvio!!!
- Hemulin kirjahylly 12.10.2016.
- Luetut.net 3.12.2016.Internet

- Sitruuna - Jørn Lier Horst.
- Otava - Jørn Lier Horst
- www.jlhorst.com.
- Wikipedia - Jørn Lier Horst
- NRK - Jørn Lier Horst skriver tre bøker samtidig - Lue lisää NRK:n sivuilta