Sisällön alkuun
Menu

Tami Hoag

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2011 ilmestyi Tami Hoagin kuudes suomennettu dekkari Hautaa syvemmällä.
Tami Hoagin kirjat ovat ehdottomasti luettavia.

Tami Hoagilta ilmestyi heinäkuussa 2007 viides suomennettu dekkari Minkä taakseen jättää.

Hoagin suomalainen kustantaja on
WSOY.www.tamihoag.com
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Yhdysvaltalaista Tami Hoagia pidetään taitavana jännityksen mestarina,
jonka asema ja arvostus on teos teokselta lisääntynyt.
Lukuisia kirjallisuupalkintoja saanut tekijä on julkaissut 90-luvulla yhdeksän romaania. Niistä tuorein Ashes to Ashes, 1999 (suom. Haluton todistaja, 2000)
on ollut menestys sekä USA:ssa että Englannissa, jossa kirja nousi
bestseller-listan ykköseksi. Hoag on julkaissut yhdeksän dekkaria.
Tami Hoag asuu Minnesotassa, jonka pääkaupunkiin Minneapolisiin myös kirjan
Haluton todistaja tapahtumat sijoittuvat.


Teokset


Sarah's sin. 1992.
Lucky's lady. 1992.
Still Waters . 1992. (suom. Mustat vedet, 2004).
Cry Wolf . 1993.
Dark Paradise .1994.
Night Sins . 1996.
Guilty As Sin. 1997.
A Thin Dark Line .1997.
Ashes to Ashes .1999. (suom. Haluton todistaja, 2000).
Dust to Dust. 2000. (suom. Maaksi jälleen, 2001).
Dark Horses. 2002.
Kill the messenger. 2004. (suom. Polkupyörälähetti, 2006).
Prior bad acts, 2006. (suom. Minkä taakseen jättää, 2007).
Deeper than the dead. 2009.  (suom. Hautaa syvemmällä, 2011).


Suomennokset

Haluton todistaja.
Alkuteos: Ashes to Ashes, 1999. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2000.
ISBN 951-0-24308-6 (sid.) 147,-. Ilm. 3/2000.

Yön hiljaisuudessa mies kaataa sytytysnestettä maassa makaavan naisen päälle.
Sitten hän raapaisee tulitikun ja liekit roihahtavat palamaan.
Kauhua herättävä, sanomalehtien Tuhkaajaksi ristimä sarjamurhaaja on polttanut
elävältä kolmannen uhrinsa. Mutta tällä kertaa hänen teollaan on todistaja.
Kotoaan karannut teinityttö näkee tappajan kasvot tulen valossa.
Entinen FBI-agentti Kate Conlan saa tytön hoiviinsa, mutta tämä ei suostu paljastamaan tietojaan. Kate joutuu suojelemaan vastentahtoista todistajaa,
joka saattaa olla paitsi Tuhkaajan seuraava kohde myös vielä jotain pahempaa.
Kate, jota rasittavat omatkin menneisyyden painajaiset, huomaa pian jäljittävänsä petomaista tappajaa mahtavan mediajulkisuuden keskellä.
-----
Tami Hoag on kiinnostava uusi kirjoittaja, jolta on nyt suomennettu
ensimmäinen dekkari. Haluton todistaja on sarjamurha-juttuja ja ei mikään
huono lajissaan. Mainiota kirjassa on Minnesotan osavaltioon Minneapolisiin sijoittuva tarina ja USA:n pohjoisien alueiden kuvaus. Siinä on jotakin tuttuaja läheistä meille suomalaisillekin. Onhan Minnesotaan aikanaan mennyt siirtolaisia myös Suomesta. Tarina kulkee sujuvasti ja on yllätyksiä täynnä.
Jännitys säilyi loppuun saakka ja ratkaisu oli aika yllättävä. Alku hieman takelteli, mutta kun kirja eteni niin tahti kiintyi. Naispäähenkilö Kate Conlan on sympattinen ja jämäkkä mimmi. Toinen päähenkilö
FBI:n profiloija John Quinn tuo mukanaan kirjaan hieman romantiikkaakin, joka sinänsä sopii tarinaan ihan mukaavsti, onhan Hoag aikaisemmin kirjoittanut romanttisia pokkareita. Kirjan dialogi oli paikoin erittäin napakkaa ja vauhdikasta. Jäämme odottamaan tuleeko uusia suomennoksia ja
miten kirjailija kehittyy.

Maaksi jälleen.
Alkuteos: Dust to Dust, 2000. Suom. Anu Niroma.
WSOY 2001.
ISBN 951-0-25896-2 (sid.) 155,-. Ilmestyy 8/2001.

Maaksi jälleen -romaanissa jo Haluttomassa todistajassa esiintyneet etsivät Sam Kovac ja Nikki Liska saavat tutkittavakseen Andy Fallon -nimisen poliisin oudon kuoleman. Fallon on löydetty kylpyhuoneestaan alastomana ja hirttäytyneenä. Mutta onko kyseessä vahinko, itsemurha vai murha? Fallon on erikoistutkija, jonka piti selvittää väärinkäytöksiä poliisin sisällä, joten jokin jutussa haisee ja vastenmielinen katku tuntuu johtavan ylimpiin poliisivoimiin saakka.

Mustat vedet.
Alkuteos: Still waters, 1992. Suom. Kaisa Luntinen.
WSOY 2004.
ISBN 951-0-29472-1 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2004.

Kun Elizabeth Stuart muuttaa ikävän avioeronsa jälkeen minnesotalaiseen pikkukaupunkiin, hän luulee vihdoinkin saavansa olla poikansa kanssa rauhassa. Amishiseudulla vieraisiin suhtaudutaan kuitenkin epäluuloisesti ekä Elizabethin sopeutumista helpota se, että hän lähes ensi töikseen löytää rakennuttaja Jarold Jarvisin ruumiin ja joutuu sekoitetuksi murhatutkimuksiin. Kaupungin sheriffi Dane Jantzen arvelee, että teon takana on satunnainen kulkija. Paikallisen lehden omistajana Elizabeth taas epäilee lähes kaikkia, sillä Jarvis oli pitänyt velallisistaan salaista luetteloa. Elizabeth haistaa hyvän uutisen ja ryhtyy seuraamaan tapausta tiiviisti. Sheriffi Jantzenia ei julkisuus kiinnosta, mutta sitäkin enemmän Elizabeth. Väistämättä vaikkakin vastentahtoisesti toisiaan lähentyvä pari joutuu kohtaamaan niin orastavan rakkauden vaarat kuin pikkupaikkakunnan idyllisen pinnan alla piilevän pahuuden ja kostonhimon.

Polkupyörälähetti.
Alkuteos: Kill the Messenger, 2004. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31471-4 (sid.) 30 e. Ilm. 7/2006.

Pitkän päivän päätteeksi polkupyörälähetti Jace Damon saa viimeisen keikkansa. Lenny Lowell, Los Angelesin alhaisimpien nilkkien ja taparikollisten puolustusasianajaja tilaa pikatoimituksen LA:n syrjäkujille. Lähetys jää kuitenkin toimittamatta, kun Jace saa peräänsä hengenvaarallisen auton ja luotisateen. Jacella on jotain, mitä tappaja saalistaa ihmishenkiä säästämättä: totuus, joka pimeän rahan, korruption ja sensaatioiden kaupungissa voi olla kuolemaksi. Ja kun ruumiita alkaa tulla, lähetin kannoilla on pian myös LA:n poliisin murharyhmä ja salaperäinen rikostutkija Kev Parker.
Tappajalla ei ole mitään menetettävää, mutta Jacella pelissä on oma ja 10-vuotiaan pikkuveljen elämä, ja Parkerin panoksena vaiheikas poliisin ura. Kuka saa viimeisen siirron pelissä, jossa voittajia ei ole?
Neljäs dekkarisuomennos Tami Hoagilta. Edellinen Mustat vedet ilmestyi 2004

Minkä taakseen jättää.
Alkuteos: Prior bad acts, 2006. Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2007.
ISBN 978-9510-33093-7 (sid.) 31 e. Ilm. 6/2007.

Äiti ja kaksi kasvattilasta löydetään raa'asti murhattuina kotoaan. Teko on niin järkyttävä ja brutaali, että se jättää pitkäksi aikaa jälkeensä pelon ilmapiirin. Marlene Haasia ja lapsia jäävät suremaan perheen isä Wayne ja 17-vuotias kasvattipoika Bobby. Murhatyön ainoa epäilty on Karl Dahl - mies, joka on tuntenut uhrit ja jolla on rikollinen tausta.
Tuomari Carey Moore päättää kuitenkin, ettei Dahlin aiempi rikosrekisteri kelpaa todisteeksi. Ratkaisulla on pelottavat seuraukset: Moore saa lukuisia vihamiehiä ja joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tämän jälkeen rikosta selvittämään hälytetään kaksi kovan luokan etsivää, Sam Kovac ja Nikki Liska.
Tapahtumat saavat uuden pelottavan käänteen, kun Karl Dahl pääsee pakenemaan. Ja kun tuomari Moore kidnapataan kotoaan, vaikka häntä vartioidaan vuorokauden ympäri, kierrokset kovenevat entisestään ja epäiltyjen kaarti kasvaa. Miten asiaan sekaantuneiden ihmisten aiemmat pahat teot lopulta liittyvät raakaan rikosvyyhteen?
Viides dekkarisuomennos Tami Hoagilta

Hautaa syvemmällä.
Alkuteos: Deeper than the Dead, 2009.  Suom. Hilkka Pekkanen.
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-37006-3 (sid.) 34 e.    Ilm. 8/2011.  

Eletään vuotta 1985. Neljä koululaista törmää metsässä painajaismaiseen näkyyn. Puoliksi maahan haudattuna makaa nainen, jonka suu ja silmäluomet on liimattu umpeen. Lasten opettaja Anne Navarre on järkyttynyt ja hämmentynyt: kuka kykenee tekemään tällaista? Seuraavaksi katoaa nuori nainen ja Oak Knollin seriffinvirastossakin ymmärretään ajan käyvän vähiin. FBI:n etsivä Vince Leone ryhtyy tutkimaan tapausta uuden tekniikan, tekijäprofiloinnin avulla. Leone yrittää päästä sarjamurhaajan pään sisälle, ja päätyy epäilemään kaikkein epätodennäköisintä. Pitäviä todisteita ei kuitenkaan ole, joten poliisi voi vain odottaa seuraavaa uhria. Uneliaasta, turvalliseksi uskotusta yliopistokaupungista on tullut murhaajan pelikenttä. Hoag yhdistää jälleen taidokkaasti jännitystä ja psykologiaa. Tuloksena on jännitysromaani, joka vangitsee lukijan mukaansa viime sivuille asti.Artikkeleita ja kirjallisuutta


Arvosteluja

Haluton todistaja. WSOY 2000.
Helsingin Sanomat 29.4.2000. Putte Wilhelmsson.
Pohjolan Sanomat 14.4.2000. Hannu Sarrala.
Ruumiin kulttuuri 2000:2. Johanna Matero.

Maaksi jälleen. WSOY 2001.
Helsingin Sanomat 15.9.01. Maarit Piipponen.
Kaleva 27.4.02 Jaakko Puolimatka.
Keskisuomalainen 2.1.02. Johanna Rossi.
Lapin Kansa 31.1.02 Tapio Nevala.
Ruumiin kulttuuri 3/2001. Keijo Kettunen.


Internet

Wikipedia - Tami Hoag.
BookPage Interview March 1999: Tami Hoag
www.tamihoag.com.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa