Sisällön alkuun
Menu

Carl Hiaasen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Carl Hiaasenilta ilmestyi syyskuussa 2011 uusi ja seitsemäs suomennettu dekkari Takaisin luontoon (Nature girl, 2006).


Gummerus on julkaissut suomeksi vuosina 1994 - 2001 kuusi Carl Hiaasenin dekkaria. 

Toivotaan, että Carl Hiaasenin Florida -dekkareita taas suomennetaan jatkossakin.  Hienon sarjan suomentaminen loppui  Hiaasenin ystävien harmiksi kymmenkunta vuotta sitten.
Helsinki-kirjat ansaitsee kiitokset.

Carl Hiaasen's Official Web SiteDekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä

Tornion kaupunginkirjastoLapin uusi verkkokirjasto


Elämä

Carl Hiaasen (s. 12. maaliskuuta 1953) on amerikkalainen kirjailija ja journalisti. Hiaasen on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaa ottavista ja satiirisista "ekologisista trillereistä", jotka sijoittuvat hänen kotikonnuilleen Floridaan. Monissa kirjoissa esiintyy Evergladesin suoalue ja osassa kirjoista esiintyy myös samoja henkilöitä. Hän on myös kirjoittanut nuorille suunnattuja kirjoja, joiden aihealueet ovat aikuisille suunnattuja teoksia kevyempiä, mutta silti selvästi kantaaottavia.
Hän on aiemmin kirjoittanut kymmenen aikuisten rikosromaania, joista kuusi on julkaistu suomeksi Gummeruksen kustantamana. Hiaasenin aikaisemmin suomennetut dekkarit ovat: Strip tease (1994), Vihreä kuolema (1995), Myyräntyötä (1996), Pintaviiltoja (1997), Onnen koukussa (1998) ja Koirankuria (2001).. Hiaasen kirjoittaa myös viikottaista kolumnia The Miami Herald -lehteen, jossa hän toimi aiemmin pitkään toimittajana.Teokset

Rikosromaanit

Tourist Season. 1986.  (suom.  Vihreä kuolema 1995)
Double Whammy. 1987.
Skin Tight. 1989. (suom.  Pintaviiltoja, 1997).
Native Tongue. 1991. (suom. Myyräntyötä, 1996).
Strip Tease. 1993. (suom. Strip tease, 1994).  (filmattu 1996 "Striptease").
Stormy Weather. 1995.
Lucky You.  1997. (suom.  Onnen koukussa, 1998).
Sick Puppy. 1999.   (suom.  Koirankuria 2001).
Basket Case. 2002.
Skinny Dip. 2004.
Nature Girl.  2006. (suom.  Takaisin luontoon, 2011).
The Downhill Lie.  2008.
Star Island.2010.
Bad Monkey. 2013,

Muut kirjat

Dance of the Reptiles. 2014.

Nuortenkirjoja

Hoot. 2002. (nuortenkirja, suom.  Hu-huu!, 2003). (filmattu 2006 "Hoot", Huuhkajat).
Flush (2005) (nuortenkirja, suom.  Löyhkä, 2006).

Suomennokset


Strip tease.

Alkuteos: Strip tease, 1993.  Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 1994.
ISBN
2. p. ilm. pokkaripainoksena 1995.
ISBN 951-20-4864-7 (nid.)

..."Minun ei pitäisi koskaan olla siellä missä on alastomia naisia", kongressiedustaja Dilbeck tunnustaa, mutta ei kuitenkaan malta pysytellä poissa Floridan stripparikapakoista. Ja erään iltana hän sitten silkkaa herrasmiesmäisyyttään hyppää lavalle pelastamaan stripparia kähmijöiltä, lyö tyyppiä samppanjapullolla päähän ja pakenee paikalta - mutta ei ennen kuin herra Rillipään nimellä tunnettu kanta-asiakas tunnistaa hänet.  Pelastaakseen itsensä skandaalilta kongressiedustaja turvautuu MOldy Moldowskiin, kieroon ja kylmäveriseen "järjestelijään", joka saa häärätä tosissaan pitääkseen Dilbeckin mainaan puhtaana...


Vihreä kuolema.
Alkuteos: Tourist season, 1986.  Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 1995.
ISBN 951-20-4714-4 (sid.)  

Kukaan ei pannut merkille ensimmäistä uhria.  Hän ei ollut kaupunkilaisia ja lienee mennyt uimaan juovuksissa.  Hänestä jäi jäljelle vain hattu, joka huuhtoutui Miamin hiekkarannalle.  Toinen uhri sen sijaan pääsi otsikoihin.  Kaupungin kauppakamarin johtaja löytyi matkalaukusta suussaan kuminen leikkialligaattori.  Siinä oli riittävästi kummallisuutta etusivun jutuksi.  Poliitikot, poliisi, toimittajat ja hyvin näköinen krokotiili aloittavat Floridan suoalueella piirileikin, jossa panoksena on kuolema.

Myyräntyötä.
Alkuteos: Native tongue, 1991.  Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 1996.
ISBN 951-20-4856-6 (sid.)


PR-mies Joe Winder ei uskonut, että eläinpuiston kaksi viimeistä sinikielistä myyrää oli oikeasti varastettu.  Hän vain kirjoitti jutun tapauksesta.  Hänen suurin erehdyksensä oli, että hän ryhtyi myöhemmin kyselemään.  Eipä aikaakaan, niin Joe huomasi piilottelevansa Evergladesin suoalueella yhdessä yksisilmäisen erakon ja asetta kanniskelevan papiljottipäisen mummon kanssa.  Heillä kaikilla oli yhteinen päämäärä: järjestää roistot osavaltion historian pahimpaan vuoristorataan.


Pintaviiltoja.
Alkuteos: Skin tight, 1989.  Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 1997.
ISBN 951-20-4961-9 (sid.) 

Joku haluaa Mic Stranahanin kuolevan.  Stranahan itsekin tietää sen, sillä hänen oli pitänyt seivästää muuan tunkeilija täytetyn purjekalan nokkapiikillä.  Lisäksi oli ollut muitakin hämäriä tapauksia.  Kuten se plastiikkakirurgi jolla oli ollut hervottoman vapisevat kädet ja se lakimies jonka naama oli loistanut kuin ilmoitustaulu ja tv-tähtönen, oikea turhamaisuuden papitar sekä palkkamurhaaja jonka iho oli yhtä kuun kraateria barracudasta puhumattakaan.


Onnen koukussa.
Alkuteos: Lucky You, 1997. Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 1998.
ISBN 951-205427-2 (sid.).  Ilm. 9/1998.

Floridan Grange on kuuluisa ihmeistään: siellä on itkevä lasikuituinen Madonna, palvottu öljyläikkä- Jeesus ja mies joka kantaa Jeesuksen haavoja käsissään.  Ja nyt Grangessa on JoLayne Lucks, loton jättipotin voittaja.  Mutta nimestään huolimatta JoLaynella ei aina ole onni matkassa: toinen jättipotin voittanut kuponki kuuluu Bodean Gazzerille ja hänen härskille kumppanilleen Chubille.  Kun kumppanutkset käyvät häikäilemättömästi JoLaynen kimppuun ja varastavat hänen osuutensa miljoonapotista, JoLayne päättää viipymättä etsiä heidät käsiinsä, kaapata kupongin takaisin itselleen - ja kostaa.


Koirankuria.
Alkuteos: Sick Puppy, 1999. Suom. Osmo Saarinen.
Gummerus 2001.
ISBN 951-20-5841-3 (sid.). 174,-. Ilm. 9/2001.
2. p. ilm. pokkaripainoksena v. 2004.

Maata himoitsevia gryndereitä, poliittisen kähminnän salat hallitsevia lobbareita, vinksahtaneita konnia, hulvatonta seksiä, koviin keinoihin turvautuvia luontoaktivisteja, pari vanhaa tuttua Hiaasen hahmoa ja yksi uusi virkistävä tuttavuus, labradorinnoutaja - siinä ainekset Hiaasenin tuoreimpaan pyöritykseen.
Bisnesmiehet aikovat rakentaa uusimman raharikkaiden huvikeitaan pienelle Meksikonlahden saarelle. Suunnitelman toteuttaminen vaatii taitavaa poliittista lobbausta, ja tehtävähän sopii kuin nenä päähän alan salat taitavalle ammattilaiselle Palmer Stoatille. Näin hänen vaimonsakin, ylelliseen mutta tasapaksuun elämään kyllästynyt Desirata pääsee kaipaamaansa seikkailuun. Hän kohtaa puhdasverisen kovanlinjan ekoterroristin Twillyn, joka käy sitkeää sissisotaa luontoa tuhoavia gryndereitä vastaan. Mitä osaa Twilly näyttelee huikeassa loppunäytöksessä ja miten Palmer Stoatin labradorinnoutaja Boodle sotkee bisnesmiesten kuvioita?


Takaisin luontoon.
Alkuteos: Nature girl, 2006.  Suom. Maria Lyytinen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-54-9 (sid.)   36,50 e.   Ilm. 8/2011.  

Törppö puhelinmyyjä Boyd Shreave ei olisi huonommin voinut valita loukattavaa asiakasta kuin yksinhuoltaja Honey Santanan. Intohimoisena, jopa maanisena tahtonaisena Honey punoo juonen, jossa hän houkuttelee Boydin ja tämän mukaansa ottaman, ei-niin-innokkaan rakastajatteren, Eugenien käytöstapojen opetusreissulle Evergladesin luonnonpuistoon - tuhansien saarien rämealueelle. Suolla odottaa paitsi alligaattoreita, käärmeitä ja itikoita, myös Honeyta pakkomielteisesti himoitseva ex-pomo Piejack sekä Honeyn äitiään suojeleva, 12-vuotias viisas Fry-poika. Pakkaa sekoittavat vielä puoliksi intiaani alligaattoripainija Sammy Tigertail ja Honeyn ex-mies Perry, entinen huumeiden salakuljettaja. Oppiiko läpiahne puhelinmyyjä ihmisten tavoille? Onnistuuko Fry suojelemaan äitiään Piejackilta - ja tältä itseltään? Pääseekö Eugenie hiekkarannalle? Selviääkö Everglades näistä villeistä ihmisistä? Hiaasenin uutuus on taattua, hillittömällä huumorilla ja villeillä juonenkäänteillä maustettua jännitystä, jossa on liiankin todentuntuiset henkilöhahmot saavat lukijan hykertelmään ääneen.
Artikkeleita ja kirjallisuutta


ArvostelujaInternet


- Carl Hiaasen's Official Web Site.

- Helsinki-kirjat - Carl Hiaasen.
- Wikipedia - Carl Hiaasen.

Tornion kaupunginkirjasto

©2014 Terttu Uusimaa