Sisällön alkuun
Menu

Marja-Liisa Heino

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Helmikuussa 2015 ilmestyi Marja-Liisa Heinon viides dekkari Älä tähti putoa.
Kirja on toinen Karli Eerola -dekkari.


Huhtikuussa 2013 ilmestyi Marja-Liisa Heinon neljäs dekkari Astuit väärään autoon.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Syksyllä 2011 ilmestyi Marja-Liisa Heinon kolmas dekkari Niemisen tyttövainaan tapaus.
- Yle - Aamun kirja 6.10.2011 - Marja-Liisa Heino.
Erittäin mielenkiintoinen kirja. 

Marja-Liisa Heinon toinen dekkari Suomen suuntaan
ilmestyi  syksyllä 2008.
Heino sai kirjastaan Kalevi Jäntin palkinnon.

Marja-Liisa Heinon esikoisdekkari Enkelimies ilmestyi
keväällä 2006. Enkelimies oli ehdolla
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Marja-Liisa Heinon kustantaja on WSOY.
marja-liisaheino.webnode.fi

 DekkariNetti (tuusimaa) TwitterissäTornion kaupunginkirjasto
 


 

Elämä

Marja-Liisa Heino (s. 1969) on nokialainen kirjailija ja kirjastotyöntekijä.
Hän valmistui 1998 yhteiskuntatiedeiden maisteriksi. Hänen scifinovellinsa Katsoi silmin tuhminkin sai kunniamaininnan Portti-lehden novellikilpailussa vuonna 1998.
Heinon vuonna 2006 ilmestynyt esikoisromaani  Enkelimies oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.  Marja-Liisa Heino sai Kalevi Jäntin rahaston myöntämän  palkinnon vuonna 2008 toisesta kirjastaan Suomen suuntaan.
Marja-Liisan Heinon kolmas dekkari Niemisen tyttövainaan tapaus ilmestyi syksyllä 2011 ja neljäs dekkari Astuint väärään autoon ilmestyi huhtikuussa 2013.


Teokset

Rikosromaanit

Enkelimies.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31576-1 (sid.) 29 e. Ilm. 1/2006.

Esikoisdekkari!
Tämän rikosromaanin pääosaa ei näyttele perheen ja työn ristipaineessa tuskaileva poliisipäällikkö eikä omalaatuinen mutta lahjakas yksityisetsivä. Tämä rikosromaani tönäisee lukijan sen enempiä selittelemättä Tampereelle, keskelle pikkurikollisten nuhruista, omalakista arkea. Päähenkilönä häärää Jyrki Oinonen: nokkela ja katu-uskottava venkula, herkullisen itsepetollinen nuori mies. Oinonen tarkoittaa hyvää, useimmiten, mutta asfaltti on armoton, sen tuntu poskella karkea. Silti sameakin katse ottaa mitan aina edestäpäin. Jyrki Oinonen on toivoton, mutta kuitenkin omalla tavallaan kunniallinen ja rehti. Jyrki Oinonen on yltiöpäinen retku, mutta kuitenkin omalla tavallaan älykäs. Jyrki Oinonen on sellainen mies, josta ei voi olla ärsyyntymättä, jolle ei voi olla nauramatta ja joka saa huolestumaan.

Suomen suuntaan.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-34503-0 (sid.) 32 e. Ilm. 8/2008. 

Krasa on keski-ikäinen, Pietarissa asuva entinen KGB:n upseeri. Edes vuosien vankileirikokemukset saati Gorbatšov eivät ole onnistuneet kitkemään hänen epäluuloaan Länttä kohtaan, niin tutuksi kuin Suomi hänelle kultaisina työvuosina tulikin.
Mutta länteen on käytävä: Pietariin kulkee tieto, että Krasan Suomessa asuva isä on kadonnut. Suomalaiset eivät enää kiipeile toistensa ylitse päästäkseen Krasan seuraan istumaan. Vanha Supon tuttavuus haistaa tilaisuuden, ja ihan pientä palvelusta vastaan kyseenalaista apuaan tarjoaa myös isän vaarallinen lapsuudenystävä. Kovia otteita ei kaihdeta, kun panoksena on tieto siitä, minkä arvoinen isä on pelin molemmille osapuolille.
Marja-Liisa Heinon tekstissä kaikella leikkivä kirjailijanluonne saa seurakseen jäljittelemättömän kuivan huumorin. Krasan mieleen astuva lukija kohtaa tahraisen oven ja nuhjuisen ovimaton, mutta astuu peremmälle luottaen, että Krasa vain vanhasta muistista näyttelee vaikeasti tavoiteltavaa.  Dekkariparodia.


Niemisen tyttövainaan tapaus
WSOY 2011.
ISBN 978-951-0-38367-4 (sid.)   32 e.   Ilm. 9/2011.  

Eletään joulukuuta 1941. Kyläläisten sanotaan joutuneen antamaan nälkäisille vangeille ruokaa. Vapaasti liikkuva ryssä onkin ilmeinen epäilty, kun Helvi-niminen lotta löytyy luoti rinnassaan. Uhrin perhe kuitenkin tunnetaan yleisesti punikkeina, joten tapaus ei liene näin ilmeinen. Rikosta ryhtyy tutkimaan nuori nokialaispoliisi Kustaa. Mukaansa Tampereelle hän ottaa Mimmin, mukamas viemään lottajärjestön surunvalitusta uhrin vanhemmille, vaikka todellisuudessa motiivi seuran valintaan on henkilökohtainen. Niemisen tyttövainaan tapaus on vaikuttava romaani pelosta, reiteistä joita myöten se leviää ja voimasta, jolla se saa ihmiset kääntymään toisiaan vastaan. Tajuamattaankin.
Kolmas dekkari Marja-Liisa Heinolta.  Aikaisemmin ilmestyneet: Enkelimies (2006) ja Suomen suuntaan (2008).

Astuit väärän autoon
WSOY 2013.
ISBN 978-951-0-39588-2 (sid.)   Ilm. 4/2013.  

Karli Eerola -sarja 1.
Pimeältä kylätieltä löytyy yliajetun miehen ruumis. Henkilöpapereista selviää, että uhri on juuri vankilasta vapautunut Otto-Petteri Saarinen: seksuaalirikollinen, jonka teot nousivat lööppeihin ja jonka uhrit vieläkin toipuvat kokemastaan.Tapausta tutkii rikosylikonstaapeli Karli Eerola, laulavan romanitähden poika, jonka vuoro on jälleen suunnata valokeila Saarisen uhreihin ja näiden omaisiin. Tapaus ei ole omiaan rauhoittamaan hyvätapaiseksi kristityksi kasvatetun Karlin mieltä, eivätkä isän juopuneet puhelut lohduttamaan poikamiehen öitä.Astuit väärään autoon on rikosromaani kahdesta sovituksen kumppanista: häpeästä ja kunniasta. Se nostaa esiin aran ja vaietun aiheen antaen äänen sekä rikoksen uhrille että sen tekijälle.Rikoksen voi sovittaa, mutta voiko sitä hyvittää?
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Älä tähti putoa.
WSOY 2015.
ISBN 978-951-0-30988-6 (sid.)   Ilm. 2/2015.

Karli Eerola -sarja 2.

Realistinen rikosromaani kadonneen maahanmuuttajatytön tapauksestaIranilaissyntyinen muslimityttö Tara Farahani on kadonnut. Koulussa menestynyt teinityttö on nähty viimeksi sillalla etäisyyteen tuijottamassa, jalka kaiteen alimmalla pienalla. Aikaisemmin illalla valvontakamera on tallentanut hänet samaan kuvaan miehen kanssa, mallikoulun vetäjän, jolla on oppilaita kohtaan muuta kuin ammatillisiakin intressejä.Rikosylikonstaapeli Karli Eerolalle ulkopuolisuus ei ole vierasta. Onhan hän paitsi poliisi myös uskovainen romani, mies ammattinsa vaatimusten ja sukunsa traditioiden ristipaineessa. Tapausta tutkiessaan hänelle tulee tutuksi myös Farahanin suvun historia pimeinekin puolineen.
Marja-Liisa Heino on nokialainen kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut neljä dekkaria. Rikosylikomisario Karli Eerola tuli lukijoille tutuksi jo kiitetyssä rikosromaanissa Astuin väärään autoon (2012).
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Artikkeleita ja kirjallisuutta

- Hs.fi 21.2.2006 Maija Alftan Kiltin tytön karski rikosromaani.
- Pirkanmaan Sanomat 6.11.2008 -Julkunen, Pertti: Nokian likan luomisen vimma .

Arvosteluja

Enkelimies. WSOY 2006.
- Hs.fi 21.2.2006 Jukka Petäjä.
- Kiiltomato.fi 7.4.2006 -
Ulla Böhling.

Suomen suuntaan. WSOY 2008.
- Dekkaripäivät 26.1.2009 Ritva Sorvali.

Niemisen tyttövainaan tapaus. WSOY 2011.
- Pohjalainen.fi 21.10.2011 - Rousu, Maaria: Rikostarina Suomesta.
- Hs.fi 25.2.12 Karonen, Vesa: Siinä uhri, missä tekijä ?

Internet

- marja-liisaheino.webnode.fi.
- Yle - Aamun kirja 6.10.2011 - Marja-Liisa Heino.
- MTV3 - 24.11.2008 Neljä nuorta kirjailijaa sai Kalevi Jäntti -palkinnon.

- WSOY - Marja-Liisa Heino .
- Kirjasampo - Marja-Liisa Heino.
-
Wikipedia - Marja-Liisa Heino.