Sisällön alkuun
Menu

Indrek Hargla

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Marraskuussa 2015 ilmestyi suomeksi Indrek Harglan Apteekkari Melchior -sarjan viides osa
Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka


Suomen dekkariseura ry:n ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja myönnetään vuonna 2015 virolaiselle Indrek Harglalle.
Dekkariseuran perustelut

Keväällä 2014 ilmestyi Indrek Harglalta neljäs Apteekkari Melchior -dekkari Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja.
Hieno sarja!!


Lokakuussa 2013 ilmestyi Indrek Harglan erinomaisen Apteekkari Melchior -sarjan kolmas dekkari
Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär.


Syksyllä 2012 saatiin suomeksi Indrek Harglan
Apteekkari Melchior -sarjan toinen dekkari
Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkaudun kummitus.

Syksyllä 2011 ilmestyi suomeksi virolaisen kirjailijan Indrek Harglan esikoisdekkari
Apteekkari Melchior ja OIevisten kirkon arvoitus .
Erittäin mielenkiintoinen kirja.

Indrek Harglan suomalainen kustantaja on
Moreeni.

Huom! Erinomainen artikkeli Indrek Harglasta:
Saarinen, Riitta: Indrek Harglan : apteekkari ratkoo murhia 1400-luvun Tallinnassa :
Ruumiin kulttuuri 4/2011.

RK:ssa 4/2011 myös muita artikkeleita Virosta dekkarimaana:
- Ollikainen, Heikki: Kurkistuksia Viron dekkariskeneen.
- Laakso, Leena-kaisa: Mediatähti Mihkel Raud viritti dekkarinsa suurille kierroksille.

 Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Virolainen Indrek Hargla (s. 1970 Tallinnassa) kirjoittaa scifiä ja historiallisia rikosromaaneja. Apteekkari Melchiorista kertova dekkarisarja sijoittuu keskiaikaiseen, kukoistavaan Tallinnaan. Sarjassa on ilmestynyt viroksi tähän mennessä kolme osaa. Indrek Hargla on kirjailijan salanimi. Suomeksi on ilmestynyt kaksi osaa. Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus ilmestyi syksyllä 2011 ja toinen osa Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus syksyllä 2012.
Indrek Hargla vieraili Helsingin kirjamessuilla 28.-29.10.2011 Moreenin osastolla ja Dekkarilauantaissa..

Dekkariseuran perustelut:

"Indrek Hargla (s. 1970 Tallinnassa) on maansa kiinnostavimpia ja suosituimpia kirjailijoita. Hän kirjoittaa muun muassa tieteiskirjallisuutta ja historiallisia rikosromaaneja, jotka ovat ilmestyttyään nousseet Viron kirjamyynnin kärkeen.
Harglan esikoisdekkari Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus ilmestyi vuonna 2010 (suom. Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus 2011). Sen jälkeen hän on kirjoittanut tasaiseen tahtiin neljä muuta rikosromaania, joiden pääosassa on apteekkari Melchior. Melchior on Umberto Econ William Baskervillen kaltainen joviaali hahmo, jota erilaiset ihmiset lähestyvät helposti.

Tähän mennessä Melchior-romaaneja on suomennettu neljä: esikoisen lisäksi Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus (2012), Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär (2013) ja Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja (2014). Syksyllä 2015 ilmestyy Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka. Kaikki teokset on suomentanut Jouko Vanhanen ja kustantanut Moreeni.

Suomen dekkariseura kiittää Harglaa Tallinnan vanhan kaupungin historian elävöittämisestä ja lukijoiden viemisestä keskiaikaisen kaupungin mustanpuhuvaan goottimiljööseen. Hargla kirjoittaa Tallinnan historiasta, 1400-luvusta ajasta, josta ei ole säilynyt kovinkaan paljon kirjallista materiaalia. Romaanien todellisuudessa niihin on helppo uskoa. Harglan romaanisarja toteuttaa Aristoteleen jo muinoin Runousopissa esittelemää kaunokirjallisuuden perusajatusta: fiktio ei kuvaa sitä, mitä on tapahtunut, vaan sitä, mitä olisi voinut tapahtua. Romaanisarjan osat voi lukea itsenäisinä teoksina, mutta teoksesta toiseen päähenkilö ja hänen lähipiirinsä kehittyvät, vanhenevat ja tulevat lukijalle tutuiksi."


Olevisten kirkko kesällä 2012. Kuva T. Uusimaa.

Teokset

Rikosromaanit

Apteekkari Melchior -sarja

Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus, 2010. (suom. Apteekkari Melchior ja OIevisten
   kirkon arvoitus, 2011).
Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus, 2010. (suom. Apteekkari Melchior
   ja Rataskaivonkaudun kummitus, 2012).
Apteeker Melchior ja timuka tütar. 2011. (suom. Apteekkari Melchior ja
   pyövelin tytär, 2013)
Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja. 2013. (suom. Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja, 2014).
Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika. 2014. (suom. Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka, 2015).

Novellikokoelma

Suudlevad vampiirid. 2011.
Sisältää kaksi novellia: Apteeker Melchior ja katustel tanssija (Apteekkari Melchior ja katoilla tanssija) ja Apteeker Melchior ja Zarieli raamat (Apteekkari Melchior ja Zarielin kirja).


Suomennokset

Apteekkari Melchior -sarja

Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus, 2010. Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2011
ISBN 978-952-254-090-4 (sid.)   25 e.   Ilm. 10/2011. 

Ensimmäinen suomennos!
Apteekkari Melchior -sarjan ensimmäinen osa.
Apteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä.
Tarina alkaa, kun korkea-arvoinen saksalaisritari murhataan Toompealla. Uhrin pää on leikattu irti ruumiista, ja suusta löytyy gotlantilainen kolikko. Murhaaja ei tyydy yhteen uhriin vaan jatkaa hirmutöitään pitäen koko kaupunkia kauhun vallassa. Pian nuori ja nokkela apteekkari Melchior pyydetään voudin avuksi selvittämään tapausta. Arvoitusten labyrintti johtaa Melchiorin muinaisten balttilaislegendojen ja vitaaliveljien salaisuuksiin. Mysteerin polttopisteessä on rakenteilla oleva Olevisten eli Pyhän Olavin kirkko.  Hargla pitää jännityksen yllä loppuun saakka: tarinan odottamaton loppuratkaisu avautuu vasta viimeisillä sivuilla, jossa Melchior vihdoin paljastaa syyllisen.
Kirjailija Indrek Hargla (salanimi) on Viron tunnetuin scifi- ja fantasiakirjailija. Olevisten kirkon arvoitus on hänen ensimmäinen historiallinen rikosromaaninsa. Sarjan toinen osa, Rataskaivonkadun kummitus, ilmestyy keväällä 2012.
Upeata, että Moreeni tuo uusia dekkaristeja suomeksi.  Virolaiset dekkarit kiinnostavat erityisesti.

Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus, 2010. Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-126-0 (sid.)  25 e.   Ilm. 10/2012. 

Tallinna vuonna 1419. Kolme ihmistä on nähnyt Rataskaivonkadulla aaveen - ja heidät on pian sen jälkeen löydetty surmattuina. Mikä yhteys näillä kolmella on samalla kadulla sijaitsevaan taloon, jossa kuuluu kummittelevan vuosikymmenten takaisten hirmutekojen tähden? Kun pahamaineisen Unterrainerin talon edestä löytyy tuntemattoman kulkurin silvottu ruumis, alkaa apteekkari Melchior selvittää, mitä talossa oikein on tapahtunut ja miksi näyttää siltä kuin menneisyyden haamut haluaisivat kostaa kärsimyksensä eläville ihmisille. Melchiorin tie käy Piritan luostarin ja ilotalon kautta vanhan virolaisen noitasuvun jälkeläisten luo ennen kuin hän kohtaa Rataskaivonkadun kummituksen silmästä silmään. Rataskaivonkadun kummitus on toinen osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa apteekkari Melchiorista kertovassa sarjassa.
Rataskaivonkadun kummitus on toinen osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa apteekkari Melchiorista kertovassa sarjassa. Ensimmäinen osa Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus ilmestyi syksyllä 2011.

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja timuka tütar, 2011.  Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2013.
ISBN 978-952-254-157-4 (sid.)   Ilm. 10/2013. 

Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa Apteekkari Melchior -sarjan kolmannessa osassa on keskushenkilönä kaupungin pyövelin nuori tytär, joka epäonnekseen sattuu markkinatohinassa näkemään, kuinka nuoren miehen kimppuun hyökätään. Pahoinpidelty nuorukainen jää henkiin, mutta on ilmeisesti menettänyt muistinsa saamansa kolhun takia.
Indrek Harglan erinomaisen Apteekkari Melchior -sarjan kolmas dekkari. Aiemmin ovat ilmestyneet Apteekkari Melchior ja OIevisten kirkon arvoitus (syksy 2011) ja Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkaudun kummitus (syksy 2012).

Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja, -   Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2014.
ISBN 978-952-254-200-7 (sid.)   Ilm. 1/2014.  Kansikuva.

Tallinna vuonna 1431. Tallinnan raadinapteekin pitäjä apteekkari Melchior valmistelee poikansa lähtöä Saksaan apteekkarinopintoihin, kun hänet yllättäen kutsutaan Piritan luostariin viisaiden miesten konsiiliin. Luostarin mailta on lumien sulettua löydetty tuntemattoman miehen ruumis. Kun seuraava uhri, yksi luostarin nunnista, löydetään kuoliaaksi kuristettuna, alkaa Piritan kuristajaksi nimetyn murhaajan jäljittäminen.Luostarin abbedissan Kandisin pyynnöstä apteekkari Melchior lupaa selvittää syyllisen. Luostarin asukkaista useammallakin tuntuu olevan salattavaa ja mahdollinen motiivi surmatöihin. Melchior uppoutuu tutkimuksissaan luostarin historiaan, jonka pyörteet vievät hänet aina Piritan alkuvaiheisiin ja sukupolvelta toiselle siirtyneisiin salaisuuksiin.Piritan kuristaja on neljäs osa Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvassa Apteekkari Melchior -sarjassa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus, Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus sekä Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär.

Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka.
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika. Suom. Jouko Vanhanen.
Moreeni 2015.
ISBN 978-952-254-251-9 (sid.)   Ilm. 10/2015. 

Apteekkari Melchior -sarja.
Eletään vuotta 1432. Koko Tallinnan kaupunki on valmistautumassa uskonnolliseen Pyhän Ruumiin juhlaan. Hiukan ennen juhlapäivää dominikaaniluostarista löytyy vanha, keskeneräiseksi jäänyt kronikka, jonka Melchiorin hyvä ystävä munkki Hinric tuo apteekkarin luettavaksi. Kronikkaan on kirjattu arkaluontoisia asioita, jotka voisivat todeksi osoittautuessaan koitua monelle kohtalokkaiksi.Juhlapäivän huipennuksena esitetyn uskonnollisen kuvaelman jälkeen tapahtuu raakoja murhia, joita henkirikosten selvittäjänä kunnostautunut apteekkari Melchior alkaa tutkia. Kun salaperäinen kronikka löydetään tuhottuna, Melchior alkaa epäillä sen liittyvän jollain lailla murhiin. Murhaajalla tuntuu olevan jonkinlainen yhteys myös Pyhän Ruumiin kiltaan, johon apteekkarikin kuuluu. Ja mitä tekemistä kaiken tämän kanssa on Pyhän Johanneksen vaivaistalon suojissa elävällä nuorella Carstine-neidolla?Samaan aikaan Lyypekissä apteekkarin poika, nuori Melchior, etsii onneaan ja ratkoo sen tiellä olevan Wakensteden suvun kirouksen salaisuutta.
Apteekkari Melchior -sarjan viides osa.


Artikkeleita ja kirjallisuutta


Saarinen, Riitta: Indrek Harglan : apteekkari ratkoo murhia 1400-luvun Tallinnassa :
Ruumiin kulttuuri 4/2011.

Tuglas-seura - Indrek Hargla.

Arvosteluja

Apteekkari Melchior ja OIevisten kirkon arvoitus.  Moreeni 2011.
- Aamulehti 26.10.2011 Pertti Alanen.
- Kirjamielellä 29.3.2012.
- Ruumiin kulttuuri 4/2012 Heikki Ollikainen.


Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkaudun kummitus. Moreeni 2012.
- Nenä kirjassa -blogi 13.11.2012.


Internet

- Wikipedia - Indrek Hargla.
- Suomen dekkariseura - Indrek Hargla.
- Facebook - Indrek Hargla.

 


 

Tornion kaupunginkirjasto

©2015 Terttu Uusimaa