Sisällön alkuun
Menu

 

Elly Griffiths

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Maaliskuussa 2019 ilmestyi upean Elly Griffithsin viides Ruth Galloway -dekkari Korppikuningas. Loistava sarja!!
Ja syksyllä 2019 ilmestyy jo kuudes Ruth Galloway -dekkari Kadonneet ja kuolleet.
 bbbb

Elly Griffithsin neljäs Ruth Galloway -dekkari Käärmeen kirous ilmestyi elokuussa  2018.  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Elly Griffithsin kolmas Ruth Galloway -dekkari Jyrkänteen reunalla ilmestyi suomeksi keväällä 2018. Upeata....
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Syksyllä 2017 ilmestyi suomeksi Elly Gfiffithsin toinen Ruth Galloway -dekkari Januksen kivi. Hieno sarja.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Brittidekkaristi Elly Griffithsin ensimmäinen Ruth Galloway -dekkari Risteykohdat ilmestyi suomeksi keväällä 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb


Elly Griffithsin dekkarien suomalainen kustantaja on Tammi.

bbbbElly Griffiths
 © Sara Reeve

- Elly Griffiths - Tammi
Elly Griffiths - Twitter 
- Elly Griffiths - Facebook 
- ellygriffiths.co.uk.
- Wikipedia Elly Griffiths.


DekkariNetti (tuusimaa)
Twitterissä

Tornion kaupunginkirjasto


 


 


 

Elämä

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Griffiths on aiemmin työskennellyt kustannusalalla ja julkaissut romaaneja oikealla nimellään Domenica de Rosa. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat.
Griffitsin esikoisdekkari ja Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen kirja Risteyskohdat  ilmestyi suomeksi keväällä 2017. Sarjan toinen kirja Januksen kivi ilmestyi syksyllä 2017.
Keväällä 2018 ilmestyy Ruth Galloway -sarjan kolmas kirja Jyrkänteen reunalla ja syksyllä 2018 ilmestyy sarjan neljäs kirja Käärmeen kirous.
Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan argeologi.
Elly Griffiths vieraili Suomessa ja esiintyi Dekkarifestifaalissa 16.9.2017.
Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.
Upea kirjailija ja loistavia kirjoja.


Teokset

Rikosromaanit

Ruth Galloway -sarja

The Crossing Places, 2009. (suom. Risteyskohdat, kevät 2017).
The Janus Stone, 2010. (suom. Januksen kivi, syksy 2017).
The House at Sea's End, 2010. (suom. Jyrkänteen reunalla, kevät 2018).
A Room Full of Bones, 2012. (suom. Käärmeen kirous, ilm. syksyllä 2018).
Ruth’s First Christmas Tree, 2012.
Dying Fall, 2012. (suom. Korppikuningas, ilm. maaliskuu 2019).
The Outcast Dead, 2014. (suom. Kadonneet ja kuolleet, ilm. 9/2019).
The Ghost Fields, 2015.
The Woman in Blue, 2015.
The Chalk Pit, 2017.
The Dark Angel, 2018.
The Stone Circle , 2019.


Stephens & Mephisto Mystery -sarja.

The Zig Zag Girl, 2014.
Smoke and Mirrors, 2015.
Blood Card, 2016.
The Vanishing Box, 2017.

Muut kirjat

The Stranger Diaries, 2018.


Suomennokset

Risteyskohdat.
Alkuteos:  The Crossing Places, 2009.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2017.
ISBN 978-951-31-839341-6 (sid.)  Ilm. 3/2017.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 1.
Ensikoisdekkari!!
Uusi tunnelmallinen brittidekkarisarja.Elly Griffithsin huippusuosittu ja odotettu Ruth Galloway -sarja alkaa! Luvassa on oivasti punottuja juonia, kohtaamisia menneisyyden kanssa sekä terävä ja inhimillinen päähenkilö.Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi. Dekkaristi Elly Griffithsin menestyksen salaisuus on itsenäisen ja älykkään Ruthin, sitkeän poliisin ja Norfolkin rikkaan menneisyyden yhdistelmässä.
Idea Ruth Galloway -sarjan syntyi lomalla Norfolkissa, kun Griffithsin aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt argeologiksi.  Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan argeologi.
Huom!  Ilmestyy myös e-kirjana.

Januksen kivi.
Alkuteos: The Janus Stone, 2010. Suom. Anna Lönnroth. .
Tammi 2017.
ISBN 978-951-31-9555-7 (sid.) Ilm. 9/2017.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 2.
Suosikkiarkeologin tutkimukset jatkuvat. Arkeologi Ruth Galloway joutuu jälleen mukaan rikostutkintaan Elly Griffithsin suositun brittidekkarisarjan toisessa osassa.Norwichilaisen talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alta.
Talo on aiemmin ollut katolisen papin johtama lastenkoti, mutta kuinka vanhoja luut ovatkaan? Luita tutkiva Ruth tietää hyvin, että muinaiset roomalaiset muurasivat uhrinsa ovenpieliin ja kynnyksiin lepyttääkseen Janusta, alkujen ja loppujen kaksikasvoista jumalaa. Etsivä Harry Nelson uskoo kuitenkin syyllisen löytyvän nykyhetkestä. Ja Ruthillakin on salaisuus, jota hän ei haluaisi paljastaa.
Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen dekkari Risteyskohdat ilmestyi keväällä 2017. Upea kirja...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Jyrkänteen reunalla.
Alkuteos: The House at Sea's End, 2010. Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2018.
ISBN 978-951-31-9803-9 (sid.) Ilm. 4/2018.
bbbb
Ruth Gallowayn -mysteeri 3.
Elly Griffithsin menestyssarjan kolmas osa paljastaa salaisuuden toisen maailmansodan ajoilta. Armoton meri kaivertaa Norfolkin rantoja vuodesta toiseen, ja eräänä päivänä jyrkänteiden alta paljastuu luita. Poliisi kutsuu arkeologi Ruth Gallowayn paikalle, ja pian käy selväksi, että kyseessä ei voi olla onnettomuus. Jäljet johtavat toisen maailmansodan vuosiin, jolloin Britanniassa pelättiin natsi-Saksan maihinnousua. Mitä Norfolkissa tuolloin tapahtui, ja miksi se on haluttu kätkeä ikuisiksi ajoiksi? Ja voiko joku asiaan sekaantuneista olla vielä elossa? Mysteeri vetää äitiyslomalta palaavaa Ruthia vastustamattomasti puoleensa, vaikka yhteistyö poliisi Harry Nelsonin kanssa ei sujukaan ongelmitta.
Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen dekkari Risteyskohdat ilmestyi keväällä 2017.
Hieno kirja. Sarjan toinen dekkari Januksen kivi ilmestyi syksyllä 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.

Käärmeen kirous.
Alkuteos: A Room Full of Bones, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2018.
ISBN 978-952-04-0163-4 (sid.) Ilm. 10/2018.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 4.
Salaperäinen kuolema museossa. Suosikkiarkeologi Ruth Galloway palaa lukijoiden iloksi uudessa mysteerissä, jossa kohtaavat unohdetut luut, muinainen kirous ja tosielämän rikollisuus. Arkeologi Ruth Gallowayn työpäivä saa kylmäävän käänteen, kun museosta löytyy ruumis. Tapausta tutkimaan kutsutaan komisario Harry Nelson, jota kohtaan Ruthilla on kovin ristiriitaisia tunteita. Museota vaaditaan palauttamaan aboriginaalien luiden kokoelma takaisin Australiaan tai Suuren käärmeen kirous tuhoaisi heidät.
Kun seuraa toinen salaperäinen kuolema, Ruth joutuu kysymään itseltään, onko kyse todella kirouksesta vai onko tapahtumille sittenkin looginen selitys. Kunnes kirous uhkaa muuttaa kaiken myös Ruthin henkilökohtaisessa elämässä, ja hänen on pakko löytää ratkaisu. Elly Griffiths hurmaa lukijoita juuri sopivasti jännitystä, tunnelmallisia maisemia ja ihmissuhdesolmuja sisältävillä dekkareillaan, joiden päähenkilö on terävä ja rakastettava arkeologi Ruth Galloway. 
Käärmeen kirous on sarjan neljäs osa.
Huom!  Elly Griffiths vieraili Suomessa ja esiintyi Dekkarifestifaalissa 16.9.2017.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana.

Korppikuningas.
Alkuteos: Dying Fall, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2019.
ISBN 978-952-0-40378-2 (sid.) Ilm. 3/2019.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 5.

Ruth Galloway tutkii murhaa noitien ja tarukuninkaiden mailla. Lukijoiden rakastama arkeologi Ruth Galloway on täällä taas! Elly Griffithsin dekkarisarjan viides osa vie lukijan sekä muinaistarujen jäljille että Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Suru-uutinen opiskelukaverin kuolemasta tulipalossa järkyttää Ruth Gallowayta: eikö Dan Golding ollutkin lahjakkain heidän piiristään?
Miten Dan oli päätynyt pieneen yliopistoon Pohjois-Englantiin, ja miten kauhea tapa kuolla! Asiat näyttäytyvät toisessa valossa, kun posti tuo kirjeen Danilta, juuri ennen tulipaloa lähetetyn. Hän kertoo tehneensä valtavan arkeologisen löydön ja pyytää Ruthilta apua. Oliko kuolema sittenkään onnettomuus? Ruth päättää tutkia Danin kuolemaa tarkemmin ja matkustaa vieraalle maaperälle, Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Perillä Ruthille selviää. että Danin löytö on saattanut kiinnostaa yllättävän vaarallisia piirejä. Oma vaaransa on siinäkin, että huvipuistohumun lisäksi Blackpool on myös komisario Harry Nelsonin kotikaupunki.
Elly Griffiths on aikamme rakastetuimpia dekkaristeja, jonka tunnelmallisissa romaaneissa seikkailee terävä arkeologi Ruth Galloway. Griffithsin dekkareissa ei mässäillä väkivallalla, vaan ne ovat täydellisen viihdyttävä sekoitus nokkelaa sanailua, jännitystä ja ihmissuhdesolmuja. Sarjan päähenkilö Ruth on fiksu, itsenäinen ja huumorintajuinen nainen, jota hänen vastaparinsa poliisissa, Nelson, oivasti täydentää jäyhällä ja suoraviivaisella tyylillään. Sarjan viehätys perustuu rikosten ja menneisyyden taidokkaaseen yhdistelmään, Norfolkin luontoon ja tunnelmaan, värikkäisiin sivuhenkilöihin sekä päähenkilöiden väliseen kimuranttiin kemiaan.  Upea sarja!!

Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana

Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet

- Elly Griffiths - Tammi
- ellygriffiths.co.uk.
- www.facebook.com/EllyGriffithsAuthor.
- ellygriffiths.co.uk
- Wikipedia Elly Griffiths.