Sisällön alkuun
Menu

 

Elly Griffiths

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Maaliskuussa 2021 ilmestyi Elly Griffiths yhdeksäs suomennettu upean Ruth Galloway -sarjan dekkari Maan alla.
bbbb

Syyskuussa 2020 ilmesty Elly Griffithsin kahdeksas Ruth Galloway -dekkari Siniviittainen nainen. Upea sarja!!
bbbb

Helmikuussa 2020 ilmestyi suomeksi Elly Griffithsin seitsemäs Ruth Galloway -dekkari Aavekentät. Loistava sarja edelleen!!!
bbbb

Syyskuussa 2019 ilmestyi suomeksi Elly Griffithsin upean Ruth Galloway -sarjan kuudes dekkari Kadonneet ja kuolleet. Hieno sarja!!!
 bbbb

Maaliskuussa 2019 ilmestyi upean Elly Griffithsin viides Ruth Galloway -dekkari Korppikuningas. Loistava sarja!!
 bbbb

Elly Griffithsin neljäs Ruth Galloway -dekkari Käärmeen kirous ilmestyi elokuussa  2018.  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Elly Griffithsin kolmas Ruth Galloway -dekkari Jyrkänteen reunalla ilmestyi suomeksi keväällä 2018. Upeata....
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Syksyllä 2017 ilmestyi suomeksi Elly Gfiffithsin toinen Ruth Galloway -dekkari Januksen kivi. Hieno sarja.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Brittidekkaristi Elly Griffithsin ensimmäinen Ruth Galloway -dekkari Risteykohdat ilmestyi suomeksi keväällä 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb


Elly Griffithsin dekkarien suomalainen kustantaja on Tammi.

bbbbElly Griffiths
 © Sara Reeve

- Elly Griffiths - Tammi
Elly Griffiths - Twitter 
- Elly Griffiths - Facebook 
- ellygriffiths.co.uk.
- Wikipedia Elly Griffiths.


DekkariNetti (tuusimaa)
Twitterissä

Tornion kaupunginkirjasto


 


 


 

Elämä

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Griffiths on aiemmin työskennellyt kustannusalalla ja julkaissut romaaneja oikealla nimellään Domenica de Rosa. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat.
Griffitsin esikoisdekkari ja Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen kirja Risteyskohdat  ilmestyi suomeksi keväällä 2017. Sarjan muut suomeksi ilmestyneet kirjat:  Januksen kivi
(syksy 2017), Jyrkänteen reunalla (kevät 2018) Käärmeen kirous (syksy 2018), Korppikuningas (kevät 2019), Kadonneet ja kuolleet (syksy 2019), Aavekentät (kevät 2020). Kerrassaan loistava ja aina vaan kiinnostava sarja.
Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan argeologi.
Elly Griffiths vieraili Suomessa ja esiintyi Dekkarifestifaalissa 16.9.2017.
Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.
Upea kirjailija ja loistavia kirjoja.


Teokset

Rikosromaanit

Ruth Galloway -sarja

The Crossing Places, 2009. (suom. Risteyskohdat, kevät 2017).
The Janus Stone, 2010. (suom. Januksen kivi, syksy 2017).
The House at Sea's End, 2010. (suom. Jyrkänteen reunalla, kevät 2018).
A Room Full of Bones, 2012. (suom. Käärmeen kirous, ilm. syksyllä 2018).
Ruth’s First Christmas Tree, 2012.
Dying Fall, 2012. (suom. Korppikuningas, ilm. maaliskuu 2019).
The Outcast Dead, 2014. (suom. Kadonneet ja kuolleet, ilm. 9/2019).
The Ghost Fields, 2015. (suom. Aavekentät, kevät 2020).
The Woman in Blue, 2015. (suom. Siniviittainen nainen, syksy 2020).
The Chalk Pit, 2017. (suom. Maan alla, 2021).
The Dark Angel, 2018.
The Stone Circle , 2019.


Stephens & Mephisto Mystery -sarja.

The Zig Zag Girl, 2014.
Smoke and Mirrors, 2015.
Blood Card, 2016.
The Vanishing Box, 2017.

Muut kirjat

The Stranger Diaries, 2018.


Suomennokset

Risteyskohdat.
Alkuteos:  The Crossing Places, 2009.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2017.
ISBN 978-951-31-839341-6 (sid.)  Ilm. 3/2017.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 1.
Ensikoisdekkari!!
Uusi tunnelmallinen brittidekkarisarja.Elly Griffithsin huippusuosittu ja odotettu Ruth Galloway -sarja alkaa! Luvassa on oivasti punottuja juonia, kohtaamisia menneisyyden kanssa sekä terävä ja inhimillinen päähenkilö.Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi. Dekkaristi Elly Griffithsin menestyksen salaisuus on itsenäisen ja älykkään Ruthin, sitkeän poliisin ja Norfolkin rikkaan menneisyyden yhdistelmässä.
Idea Ruth Galloway -sarjan syntyi lomalla Norfolkissa, kun Griffithsin aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt argeologiksi.  Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan argeologi.
Huom!  Ilmestyy myös e-kirjana.

Januksen kivi.
Alkuteos: The Janus Stone, 2010. Suom. Anna Lönnroth. .
Tammi 2017.
ISBN 978-951-31-9555-7 (sid.) Ilm. 9/2017.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 2.
Suosikkiarkeologin tutkimukset jatkuvat. Arkeologi Ruth Galloway joutuu jälleen mukaan rikostutkintaan Elly Griffithsin suositun brittidekkarisarjan toisessa osassa.Norwichilaisen talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alta.
Talo on aiemmin ollut katolisen papin johtama lastenkoti, mutta kuinka vanhoja luut ovatkaan? Luita tutkiva Ruth tietää hyvin, että muinaiset roomalaiset muurasivat uhrinsa ovenpieliin ja kynnyksiin lepyttääkseen Janusta, alkujen ja loppujen kaksikasvoista jumalaa. Etsivä Harry Nelson uskoo kuitenkin syyllisen löytyvän nykyhetkestä. Ja Ruthillakin on salaisuus, jota hän ei haluaisi paljastaa.
Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen dekkari Risteyskohdat ilmestyi keväällä 2017. Upea kirja...
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Jyrkänteen reunalla.
Alkuteos: The House at Sea's End, 2010. Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2018.
ISBN 978-951-31-9803-9 (sid.) Ilm. 4/2018.
bbbb
Ruth Gallowayn -mysteeri 3.
Elly Griffithsin menestyssarjan kolmas osa paljastaa salaisuuden toisen maailmansodan ajoilta. Armoton meri kaivertaa Norfolkin rantoja vuodesta toiseen, ja eräänä päivänä jyrkänteiden alta paljastuu luita. Poliisi kutsuu arkeologi Ruth Gallowayn paikalle, ja pian käy selväksi, että kyseessä ei voi olla onnettomuus. Jäljet johtavat toisen maailmansodan vuosiin, jolloin Britanniassa pelättiin natsi-Saksan maihinnousua. Mitä Norfolkissa tuolloin tapahtui, ja miksi se on haluttu kätkeä ikuisiksi ajoiksi? Ja voiko joku asiaan sekaantuneista olla vielä elossa? Mysteeri vetää äitiyslomalta palaavaa Ruthia vastustamattomasti puoleensa, vaikka yhteistyö poliisi Harry Nelsonin kanssa ei sujukaan ongelmitta.
Ruth Galloway -sarjan ensimmäinen dekkari Risteyskohdat ilmestyi keväällä 2017.
Hieno kirja. Sarjan toinen dekkari Januksen kivi ilmestyi syksyllä 2017.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.

Käärmeen kirous.
Alkuteos: A Room Full of Bones, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2018.
ISBN 978-952-04-0163-4 (sid.) Ilm. 10/2018.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 4.
Salaperäinen kuolema museossa. Suosikkiarkeologi Ruth Galloway palaa lukijoiden iloksi uudessa mysteerissä, jossa kohtaavat unohdetut luut, muinainen kirous ja tosielämän rikollisuus. Arkeologi Ruth Gallowayn työpäivä saa kylmäävän käänteen, kun museosta löytyy ruumis. Tapausta tutkimaan kutsutaan komisario Harry Nelson, jota kohtaan Ruthilla on kovin ristiriitaisia tunteita. Museota vaaditaan palauttamaan aboriginaalien luiden kokoelma takaisin Australiaan tai Suuren käärmeen kirous tuhoaisi heidät.
Kun seuraa toinen salaperäinen kuolema, Ruth joutuu kysymään itseltään, onko kyse todella kirouksesta vai onko tapahtumille sittenkin looginen selitys. Kunnes kirous uhkaa muuttaa kaiken myös Ruthin henkilökohtaisessa elämässä, ja hänen on pakko löytää ratkaisu. Elly Griffiths hurmaa lukijoita juuri sopivasti jännitystä, tunnelmallisia maisemia ja ihmissuhdesolmuja sisältävillä dekkareillaan, joiden päähenkilö on terävä ja rakastettava arkeologi Ruth Galloway. 
Käärmeen kirous on sarjan neljäs osa.
Huom!  Elly Griffiths vieraili Suomessa ja esiintyi Dekkarifestifaalissa 16.9.2017.
Huom!  Ilmestyy myös sähkökirjana.

Korppikuningas.
Alkuteos: Dying Fall, 2012.  Suom. Anna Lönnroth.
Tammi 2019.
ISBN 978-952-0-40378-2 (sid.) Ilm. 3/2019.
bbbb
Ruth Galloway -sarja 5.

Ruth Galloway tutkii murhaa noitien ja tarukuninkaiden mailla. Lukijoiden rakastama arkeologi Ruth Galloway on täällä taas! Elly Griffithsin dekkarisarjan viides osa vie lukijan sekä muinaistarujen jäljille että Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Suru-uutinen opiskelukaverin kuolemasta tulipalossa järkyttää Ruth Gallowayta: eikö Dan Golding ollutkin lahjakkain heidän piiristään?
Miten Dan oli päätynyt pieneen yliopistoon Pohjois-Englantiin, ja miten kauhea tapa kuolla! Asiat näyttäytyvät toisessa valossa, kun posti tuo kirjeen Danilta, juuri ennen tulipaloa lähetetyn. Hän kertoo tehneensä valtavan arkeologisen löydön ja pyytää Ruthilta apua. Oliko kuolema sittenkään onnettomuus? Ruth päättää tutkia Danin kuolemaa tarkemmin ja matkustaa vieraalle maaperälle, Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Perillä Ruthille selviää. että Danin löytö on saattanut kiinnostaa yllättävän vaarallisia piirejä. Oma vaaransa on siinäkin, että huvipuistohumun lisäksi Blackpool on myös komisario Harry Nelsonin kotikaupunki.
Elly Griffiths on aikamme rakastetuimpia dekkaristeja, jonka tunnelmallisissa romaaneissa seikkailee terävä arkeologi Ruth Galloway. Griffithsin dekkareissa ei mässäillä väkivallalla, vaan ne ovat täydellisen viihdyttävä sekoitus nokkelaa sanailua, jännitystä ja ihmissuhdesolmuja. Sarjan päähenkilö Ruth on fiksu, itsenäinen ja huumorintajuinen nainen, jota hänen vastaparinsa poliisissa, Nelson, oivasti täydentää jäyhällä ja suoraviivaisella tyylillään. Sarjan viehätys perustuu rikosten ja menneisyyden taidokkaaseen yhdistelmään, Norfolkin luontoon ja tunnelmaan, värikkäisiin sivuhenkilöihin sekä päähenkilöiden väliseen kimuranttiin kemiaan.  Upea sarja!!

Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana.

Kadonneet ja kuolleet.
Alkuteos: The Outcast Dead, 2014. Suom. Anna Kangasmaa.
Tammi 2019.
ISBN 978-952-0-40800-8 (sid.) Ilm.  9/2019. 
bbbb
Ruth Galloway -sarja 6.
Suosikkiarkeologi kadonneiden lasten jäljillä. Tunnelmallisen sarjan kuudes osa vie viktoriaanisen ajan haudanryöstäjien ja murhaajien maailmaan. Juuri sopivan jännittäväksi kehutun sarjan sielu on terävä arkeologi Ruth Galloway.

Ruth Galloway on kenties järkyttävimmän tapauksensa äärellä, kun hän uskoo löytäneensä viktoriaanisen lapsenmurhaajan haudan. Kaivaukset Norwichin linnassa tuovat menneisyyden kauhut päivänvaloon, ja Ruthin ammatillista innostusta laimentaa vain paikalle saapuva tositelevisioryhmä. Kaikki ei ole hyvin nykyhetkessäkään, sillä Harry Nelson joutuu tutkimaan ensin järkyttävää kuolemantapausta ja sitten lapsikaappausta. Voivatko tapaukset liittyä yhteen? Kun yksi poliiseista joutuu uhriksi, Ruth ja Nelson yhdistävät voimansa kilpajuoksussa aikaa vastaan.
Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Hän on aiemmin työskennellyt kustannusalalla. Idea sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun kirjailijan aviomies oli juuri vaihtanut alaa arkeologiksi. Sarjan suomentaja Anna Kangasmaa on myös koulutukseltaan arkeologi.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.
- Tammi - Elly Griffiths.


Aavekentat.
Alkuteos: The Ghost Fields, 2015. Suom. Anna Kangasmaa.
Tammi 2020.
ISBN 978-952-0-41236-4 (sid.) Ilm. 2/2020.
bbbb
Ruht Galloway -sarja 7.
Aikamme hurmaavin dekkarisarja saa jatkoa.
Suosikkiarkeologi Ruth Galloway tutkii sodanaikaista lentokoneen hylkyä, josta löytyy epäilyttävä ruumis. Viehättävä brittisarja yhdistelee arkeologisia salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita. Kun uuden asuinalueen rakennustöissä löydetään toisen maailmansodan aikainen lentokone ja lentokoneesta ruumis, arkeologi Ruth Galloway kutsutaan paikalle. Ruth toteaa, ettei kyseessä ole lentäjä – mutta miten ruumis päätyi lentokoneeseen? Kun tapaukseen liittyvän Blackstockin suvun tiluksilta vielä löytyy ihmisluita, Ruthilla ja komisario Harry Nelsonilla on kiire selvittää syypää ennen kuin Norfolkia lähestyvä myrsky saavuttaa heidät ja hautaa salaisuudet iäksi.
Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana

Siniviittainen nainen.
Alkuteos: The Woman in Blue, 2015.  Suom. Anna Kangasmaa.
Tammi 2020.
ISBN 9789520415624 (sid.) Ilm. 9/2020.
bbbb
Ruht Galloway -sarja 8.
Mystinen kuolema hautausmaalla. Rakastetun sarjan kahdeksannessa osassa Ruth Galloway selvittää surmattujen naisten kohtaloa. Hurmaava brittisarja on täydellinen yhdistelmä jännitystä ja tunnelmointia. Uskonnollisuudestaan tunnetussa kylässä nähdään siniviittaisen Neitsyt Marian ilmestys, ja seuraavana päivänä hautausmaan kupeesta löytyy sinisiin pukeutunut, surmattu nainen. Kun yliopistoaikainen ystävätär kutsuu Ruth Gallowayn paikalle ja kertoo saaneensa naispappeja uhkailevia kirjeitä, Ruth alkaa epäillä tapausten liittyvän toisiinsa. Pääsiäisen ristikulkueen lähestyessä uhkaajan uskonnollinen kiihko kiihtyy verenhimoksi, ja Ruth ja komisario Harry Nelson joutuvat yhdistämään voimansa selvittääkseen syyllisen, ennen kuin seuraava nainen kuolee. 

Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja äänikirjana.


Maan alla.
Alkuteos:  The Chalk Pit.  Suom. Anna Kangasmaa.
Tammi 2021.
ISBN 9789520425210 (sid.)  Ilm. 3/2021.
bbbb
Ruth Galloway 9!
Synkkä salaisuus syvällä maan uumenissa.
Lukijoiden rakastama Ruth Galloway joutuu syvälle kammottavien rituaalisurmien sotkuun. Viehättävä brittisarja yhdistelee rikoksia, ihmissuhteita ja arkeologiaa.
Norwichin alla risteilevistä vanhoista kaivoskäytävistä löydetään ihmisluita. Luut on haudattu vastikään - ja sitä ennen ne on keitetty. Samaan aikaan poliisi tutkii asunnottoman naisen katoamista. Naisen sanotaan painuneen maan alle - mutta onko se vain sanonta? Nykyään kaivoskäytävissä majailee asunnottomia, mutta niiden historiaan liittyy sekä rituaalisurmia että kannibalismia. Ruthin ja komisario Nelsonin on selvitettävä syvälle haudatut salaisuudet ennen kuin maa vaatii uuden uhrin.
Elly Griffiths tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Risteyskohdat-romaanista alkaneeseen sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa. Maan alla on sarjan yhdeksäs osa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana ja äänikirjana.

Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet

- Elly Griffiths - Tammi
- ellygriffiths.co.uk.
- www.facebook.com/EllyGriffithsAuthor.
- ellygriffiths.co.uk
- Wikipedia Elly Griffiths.