Sisällön alkuun
Menu

Leighton Gage

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet


Leighton Gage 13.5.1942 - 26.7.2013 on kuollut.
Gage kuoli kotonaan Miamissa Floridassa haimasyöpään.
Suomeksi on ilmestynyt kaksi Mario Silva -jännitysromaania. Erinomaisia kuvauksia tämän päivän Brasiliasta. Suosittelen luettavaksi.

Margot Kinberg:  In Memoriam: Leighton Gage.

 

Leighton Gagen ensimmäinen suomennettu dekkari
Haudatut muukalaiset ilmestyi uutena pokkaripainoksena syksyllä 2011.


Leighton Gagen toinen suomennettu Mario Silva -dekkari Kuoleman huokaus ilmestyi kesällä 2011. 

Leighton Gagen ensimmäinen suomennettu
Mario Silva -dekkari Haudatut muukalaiset ilmestyi
syksyllä 2010.
Kirja oli erittäin mielenkiintoinen ja vetävä kuvaus nykypäivän Brasiliasta. www.leightongage.com

Helsinki-kirjajt - Leighton Gage
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Yhdysvaltalainen Leighton Gage (s. 1942) on menestyksekkään mainosuran tehnyt jännityskirjailija. Jo kuusi Mario Silva -jännitysromaania kirjoittanut Gage puhuu kuutta kieltä ja asuu osan vuodesta vaimonsa kotimaassa Brasiliassa, osan Floridassa. Aiemmin hän on asunut myös Saksassa ja Australiassa.Gage on aiemmin tehnyt uran myös dokumenttielokuvien käsikirjoittajana ja ohjaajana. Ajatus Mario Silva -kirjoihin lähtikin kesken jääneestä dokumenttihankkeesta, jossa seurattiin brasilialaista poliisia FBI National Academyn koulutuksessa. Elokuvaa ei materiaalista syntynyt, mutta Gage sai siitä ainekset esikoisromaaniinsa The Blood of the wicked, joka ilmestyi seitsemää vuotta myöhemmin. Hänen romaaniensa karmivat rikokset perustuvat tositapahtumiin, mutta paikat ja henkilöt Gage on toki muuttanut.
Hänellä on kaksi tytärtä ja neljä lastenlasta Hollannissa ja yksi tytär sekä Brasiliassa että Yhdysvalloissa. Myös Euroopassa asunut Gage vieraili jälleen Helsingissä syksyllä 2010, juhlistamassa suomennostaan. Aeimmilla Suomen-vierailuillaan Gage on innostui saunasta niin paljon, että rakennutti löylyhuoneen Brasilian-kotiinsa. Hän luki nuoruudessaan Mika Waltarin historialliset englanniksi käännetyt romaanit ja osaa vielä vuosikymmentenkin jälkeen siteerata Sinuhe Egyptiläistä.


Teokset

Rikosromaanit

Mario Silva -dekkarit

Blood of the Wicked. 2008.
Buried Strangers.  2009.   (suom. Haudatut muukalaiset, 2010).
Dying Gasp. 1/2010.  (suom. Kuoleman huokaus, 2011).
Every Bitter Thing. 12/2010.
A Vine in the Blood. ilm. 12/2011.
Perfect Hatred. 1/2013.

Suomennokset

Haudatut muukalaiset.
Alkuteos:  Buried Strangers, 2009.  Suom.  Pasi Jääskeläinen.
Helsinki-kirjat 2010.
ISBN 978-952-5874-11-2 (sid.)   36,10 e.   Ilm. 9/2010.  
Uusi pokkaripainos ilm. syksyllä 2011.

Ensimmäinen suom. Mario Silva -dekkari.
Puistosta, läheltä eteläisen pallonpuoliskon suurinta kaupunkia São Paoloa löytyy salainen hautausmaa. Tunnistamattomien ruumiiden joukossa on 24 lasta, jopa vauvoja. Ja mikä pahempaa, 36 ruumiista puuttuu osia. Brasiliassa katoaa vuosittain 32000 ihmistä, mutta harvemmin kokonaisia perheitä. Nyt sellainen on kadoksissa. Ministeri ja poliisijohto pelkäävät, että silpomismurhista leviäisi huhuja satanistikultista, joka voisi haitata turismia. Tapaus yritetään painaa villaisella. Tutkimukseen johtoon aluksi määrätty poliisipäällikkö Tanaka yrittää kiristää itselleen tapauksella rahaa, mutta lopulta tutkinta päätyy poliisikomissaari Mario Silvalle. Toisin kuin monet työtoverinsa, komissaario Silva on rehellinen mies. Häntä raivostuttaa kaikkialla rehottava rikollisuus. Toisaalta Silva ei itsekään epäröi rikkoa lakia, jos sen avulla korruptoituneessa maassa oikeus lopulta voittaa. Brasiliassa ero köyhien ja rikkaiden välillä on ehkäpä maailman räikein. Samaan aikaan, kun kukaan ei huomaa kadonneita slummien asukkeja, rikkaat lentävät koteihinsa kaupungin yli helikoptereilla, jotteivät tulisi kidnapatuiksi maan pinnalla. Gagen jännitystarina vangitsee lukijansa heti ensimmäiseltä sivulta. Samalla hän ujuttaa tarinaan huomaamattomasti mukaan myös tietoutta nyky-Brasiliasta ja sen historiasta. Hän kuvaa maata, jossa henki on halpa, korruptio on elämäntapa ja kaikilla - melkein kaikilla - on hintansa.


Kuoleman huokaus.
Alkuteos: Dying Gasp, 2010.  Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen.
Helsinki-kirjat 2011.
ISBN 978-952-5874-52-5 (sid.)   36,50 e.   Ilm. 7/2011.  

Vaikutusvaltaisen ja rikkaan poliitikon tyttärentytär Maria on kadonnut. Ylikomisario Mario Silvan pomolle mikään muu juttu ei voisi olla tärkeämpi, kiitos poliittisen paineen. Niinpä Silva käsketään ryhmineen selvittämään selvältä karkulaisjutulta vaikuttavaa tapausta. Jäljet johtavat kuitenkin Recifen uimarannalta - jonne Maria ja hänen hieman vanhempi ystävättärensä oli houkuteltu lupauksilla mallinurasta - Manaukseen, viidakkohelvettiin keskelle Amazonasta. Maria on vankina bordellissa, jossa kukaan ei usko hänen väitteitään vaikutusvaltaisesta perhetaustasta. Toisin kuin paikan muut, kohtaloonsa alistuneet tytöt, Maria ei anna periksi. Hän ei suostu palvelemaan miehiä, ja häntä rangaistaan. Eniten Maria on huolissaan ystävättärestään, joka tuntuu kadonneen jäljettömiin. Brasilian liittovaltion poliisissa ja varsinkin paikallispoliisissa rehottavasta korruptiosta huolimatta Silva yrittää ryhmineen toteuttaa edes jotain, joka edes muistuttaisi oikeutta.
Toinen suomennos Leighton Gagen Mario Silva -sarjasta.  Ensimmäinen dekkari Haudatut muukalaiset ilmestyi syksyllä 2010.
Haudatut muukalaiset oli erittäin mielenkiintoinen ja vetävä dekkari.  Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Brasiliaan.
Gage on kirjoittanut kaikkiaan viisi Mario Silva -dekkaria.


Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Internet

- Helsinki-kirjajt - Leighton Gage.
- http://www.leightongage.com/.
- Wikipedia - Leighton Gage.

- This Week's Guest Blogger: Author Leighton Gage.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2011 Terttu Uusimaa